Biatlete Braisaz-Bouchet pakt indrukwekkende sprintzege, Doll verslaat Bø

De beste biatleten ter wereld zijn alweer toe aan hun derde locatie op de World Cup-kalender van dit seizoen en het is een nieuwe: men is neergestreken in het fraaie Zwitserse Lenzerheide, waar na jaren IBU Cups - het tweede niveau - nu eindelijk een World Cup wordt gehouden. Donderdag en vrijdag stonden de sprints op het programma, zaterdag volgt voor de top-60 van die wedstrijden de achtervolging.

Sprint vrouwen
De verrassend goede Noorse Marit Ishol Skogan noteerde even de snelste tijd, maar ondertussen was Justine Braisaz-Bouchet nog wel een stuk sneller onderweg. De Française schoot ook alle tien schijven om, maar was beduidend sneller aan de finish: 55,7 seconden. Zij zag vervolgens hoe de Italiaanse Lisa Vittozzi met tien treffers 17,2 seconden tekort kwam, waarna de ogen op Ingrid Landmark Tandrevold gericht waren.

Tandrevold liet op de schietbaan ook geen enkele schijf overeind staan en was sneller dan Vittozzi, maar niet snel genoeg voor de winst: de Noorse werd op 12,2 seconden van Braisaz-Bouchet tweede. Vittozzi's podiumplek kwam niet meer in gevaar, Skogan werd uiteindelijk zeer fraai zesde. De Française Julia Simon (+39,7) en de Zweedse Elvira Öberg (+52,0) nestelden zich er met beiden één misser nog voor, achter Vittozzi.

Sprint mannen
Een spannende en vooral erg Noors-Duitse wedstrijd, waarbij Sturla Holm Lægreid met tien treffers als eerste een snelle finishtijd noteerde. Die bleef niet lang staan, want ondanks zijn ene misser was de Duitser Philipp Nawrath 2,3 seconden sneller aan de finish, terwijl diens landgenoot Philipp Horn - kersvers gepromoveerd vanuit het niveau onder de World Cup - de tijd van Lægreid evenaarde, ook met één misser.

Dat was even het podium, tot Benedikt Doll in actie kwam. De Duitser schoot alles om én was minstens net zo snel als zijn landgenoten, waardoor hij aan de finish maar liefst 36,8 seconden onder Nawrath's tijd door dook. Het gevaar kwam daarna nog van één man: Johannes Thingnes Bø. De doorgaans zo dominante Noor liet één schijf staan bij het liggend schieten en raakte de rest, maar was net niet snel genoeg voor de winst: tweede op 5,4 seconden van Doll, terwijl Nawrath het podium completeerde. Lægreid en Horn werden vierde, voor de vierde Duitser in de top-7, Johannes Kühn. De Belg Florent Claude pakte een fraaie twaalfde plek.