Skiër Bennett stunt met afdalingszege op Saslong, Kriechmayr wint super-G

Voor de snelste alpineskiërs ter wereld is het World Cup-seizoen dan éindelijk van start gegaan. Dat was al het geval op de technische onderdelen, maar de afdalingen en super-G's in Zermatt én Beaver Creek werden de afgelopen weken afgelast. In het Italiaanse Val Gardena kon men dan eindelijk beginnen, met donderdag de afdaling en vrijdag de super-G - zaterdag volgt nog een langere afdaling.

Afdaling
Op de befaamde Saslongpiste begon men vanaf een wat lagere starthoogte, maar dat mocht de pret niet drukken. World Cup-favoriet Marco Odermatt uit Zwitserland was de eerste die écht een snelle tijd noteerde, kort daarna dook de Noor Aleksander Aamodt Kilde er nog twee honderdsten onderdoor. Lange tijd stond Kilde bovenaan de tijdenlijst, met één man die echt in de buurt kwam: de Fransman Nils Allegre strandde op 0,10 seconden.

Als 34e ging de Amerikaan Bryce Bennett naar beneden en hij maakte grote indruk. Sterker nog, hij dook nog eens 0,03 seconden onder de tijd van Kilde door en pakte de overwinning, de tweede uit zijn carrière - twee jaar geleden was hij ook al de beste op de Saslong, waar landgenoot Steven Nyman ook grote successen vierde. Kilde werd zo uiteindelijk tweede, Odermatt derde.

Super-G
Waar de Oostenrijkers op de afdaling nog collectief matig presteerden, ging het een dag later prima. Daniel Hemetsberger kwam als zesde naar beneden en had de snelste tijd in handen, kort daarop kwam Odermatt één honderdste tekort om hem van de troon te stoten. Een tijdje later was het de beurt aan Vincent Kriechmayr en die was wél sneller: 0,02 seconden, om precies te zijn.

De een na de ander kwam vervolgens in de buurt, de top-19 zat zelfs binnen een halve seconde van Kriechmayr, maar niemand wist zijn tijd daadwerkelijk te verbeteren. Een 1-2'tje voor de Oostenrijkers dus, met Odermatt op welgeteld drie honderdsten van een seconde op plek drie.