Oostenrijkse skiŽrs pakken 1-2-3'tje op World Cup-slalom in eigen land

Het Oostenrijkse Gurgl, nabij Sölden, heeft zaterdag voor het eerst een World Cup-wedstrijd in het alpineskiën georganiseerd. De mannen werkten op de Tiroler sneeuw een slalom af, de eerste van het seizoen, en dat werd een flink feest voor de thuisfans.

In de eerste run haalde Manuel Feller voor eigen publiek bijzonder hard uit: de Franse olympisch kampioen Clement Noël stond al op 0,94 seconden, een zeldzaam groot verschil tussen de eerste twee plekken. Feller's Oostenrijkse landgenoot Fabio Gstrein, afkomstig uit de omgeving van Gurgl, stond op 0,99 seconden op plek drie, voor de Zwitser Loïc Meillard (+1,10), de jonge Noor Alexander Steen Olsen en de derde Oostenrijker, Marco Schwarz (beiden +1,16).

In run twee pakte Schwarz alvast ruimschoots de leiding, waarna een stel aandachtsvragende herrieschoppers de boel tijdelijk kwam verklooien in het finishgebied. Nadat het krapuul uit het finishgebied opgeruimd was kon Steen Olsen in actie komen, maar de jonge Noor verloor meer dan tien posities. Meillard ging al bij een van de eerste poortjes in de fout, Gstrein leverde zes plekken in en zo stonden er nog twee mannen boven.

Ook Noël zakte ver weg, zelfs tot buiten de top-10, waardoor Schwarz en ook landgenoot Michael Matt zeker waren van een podiumplaats. Feller mocht het afmaken en zijn enorme voorsprong was net groot genoeg: hij won met 0,23 seconden voorsprong, Schwarz en Matt - na run één nog zeventiende - completeerden het volledig Oostenrijkse podium, de eerste bij de mannen sinds de afdaling in Garmisch-Partenkirchen in februari 2015.

In het Zwitserse Zermatt zouden de vrouwen zaterdag een afdaling afwerken, maar dat ging niet door: het waaide te hard. Vorig weekeinde werden twee afdalingen voor de mannen daar ook al afgelast, de vraag is of de afdaling voor vrouwen zondag wel door kan gaan. Vorig seizoen werden alle wedstrijden in Zermatt al afgelast vanwege teveel wind en sneeuw.