Skeletonster Bos 8e bij World Cup-opening, Duitsers verslaan Chinezen in China

In het Chinese Yanqing is vrijdag het World Cup-seizoen van start gegaan voor de bobsleeërs en skeletonners. Op de olympische baan van 2022 komen de vrouwen in de bobslee nog niet in actie, dat gebeurt bij de comeback van La Plagne op de kalender in december, maar op dag één gingen de tweemansbobs al wel naar beneden, later gevolgd door de skeletonners.

Tweemansbob mannen
Het was de eerste run van het seizoen, maar in principe leek het alsof het vorige seizoen gewoon door was gezet. De Duitse slee van Johannes Lochner was met remmer Georg Fleischhauer het snelst, landgenoten Francesco Friedrich en Alexander Schüller volgden op 0,32 seconden. Alleen de Zwitser Michel Vogt bleef met remmer Sandro Michel in de buurt (+0,42), landgenoten Cedric Follador en Dominik Hufschmid stonden al op 0,87 seconden.

In de tweede run had Follador het bijzonder moeilijk: de Zwitser raakte keer op keer de kant en verloor vijf plekken, waardoor de Italiaan Patrick Baumgartner met remmer Robert Mircea in elk geval de top-4 haalde. Vogt knalde met 0,64 seconden overtuigend naar de leiding, waarna Friedrich nog eens 0,28 seconden sneller was. Lochner mocht het afmaken en deed dat bijzonder overtuigend: samen met Fleischhauer won hij met 0,62 seconden voorsprong op de olympisch kampioen.

Skeleton mannen
China boven in run één: Yan Wengang was de rapste en had een voorsprong van 0,10 seconden op olympisch kampioen Christopher Grotheer uit Duitsland. Met Chen Wenhao op stond er ook een Chinees op de derde plek (+0,27), gevolgd door de Brit Matt Weston op 0,34 tellen. De Zuid-Koreaan Jung Seung-gi deed nog goed mee (+0,53), het werd in elk geval wat het podium betreft lastiger voor de Italiaan Mattia Gaspari (+0,67), de Brit Marcys Wyatt (+0,76) en Vladyslav Heraskevych uit Oekraïne (+0,77).

Heraskevych leverde in run twee met 0,31 seconden een plekje in bij de Chinees Yin Zheng, Wyatt kwam daar nog vijf honderdsten achter terecht en Gaspari zat op 0,48 seconden achter alledrie. Jung nam met 0,10 seconden de leiding over, waarna Weston er een rommeltje van maakte en zes plekken inleverde. Chen dook met 0,39 seconden naar de leiding en dus een zekere podiumplek, waarna Grotheer nog eens 0,43 seconden harder ging. Yan kon de zege grijpen, maar kon de druk toch niet helemaal aan: derde op 0,48 seconden van winnaar Grotheer, met Chen er nog tussen op plek twee.

Skeleton vrouwen
Ook bij de vrouwen konden de Chinese fans juichen in run één: Dan Zhao was de snelste en had 0,12 seconden voorsprong op de Duitse Tina Hermann. Eigenlijk kon verder alleen de Canadese Mirela Rahneva goed volgen (+0,27), de Oostenrijkse Janine Flock zat al op 0,52 seconden, vier honderdsten voor de tweede Chinese, de ondanks het thuisvoordeel ietwat verrassende Li Yuxi. Kimberley Bos liet een moeilijke run zien, maar wist zich op 0,67 seconden nog wel naar plek zeven te knokken.

Bos had het ook in run twee lastig en zakte terug tot 0,10 seconden achter de Belgische Kim Meylemans. De Duitse Susanne Kreher nam vervolgens de leiding over, Li kwam 0,32 seconden tekort en kwam achter Kreher en Meylemans terecht. Flock zat daar op haar beurt vier honderdsten voor en leverde dus ook twee plekken in, waarna Rahneva met 0,30 seconden de leiding pakte. Daar dook Hermann met 0,18 seconden weer onderdoor en dat bleek nét genoeg voor de winst: Zhao startte wel weer snel, maar leverde onderin teveel in en werd op 0,02 seconden tweede, wel haar beste resultaat ooit. Bos werd uiteindelijk op 0,81 seconden achtste.