FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 november 2023

Ferrari bovenaan in Vegas na dramatische start en losse putdeksel

In Las Vegas is donderdagavond lokale tijd, vanaf 05.30 uur vrijdagochtend in Nederland, de eerste vrije training voor de nieuwste Grand Prix op de Formule 1-kalender verreden. Dat was althans de bedoeling, maar we kwamen niet verder dan een handvol minuten.

Op onder meer The Strip lag er nog totaal geen grip, maar dat was uiteraard wel de verwachting en zou zeker wel gaan verbeteren. Charles Leclerc was met een rondje in de 1:44 minuten de eerste die een ietwat serieuze poging wist te noteren, maar kort daarna was het al klaar.

Carlos Sainz stond met zijn Ferrari midden op de baan en de rode vlag werd gezwaaid. Niet eens heel veel later kwam het bericht dat de sessie überhaupt niet meer verder zou gaan: een putdeksel zat los, dat was dan ook de reden dat Sainz met schade aan de onderkant stil stond, en de boel moest opgelost gaan worden.

Overigens kon het Amerikaanse team van Haas wel even scoren: Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen hadden de tweede en derde tijd staan, dat er 2,5 en 3,3 seconden verschil was met Leclerc mocht de pret uiteraard niet drukken. Max Verstappen stond op 3,4 seconden op plek vier, voor wat het waard was.

Update 23.18 uur
In de tweede training werd met veel uitstel dan eindelijk gereden, ware het niet dat het inmiddels half drie 's nachts was in Vegas. De tijden gingen uiteraard flink naar beneden, want er kwam beetje bij beetje meer grip op de baan, en uiteindelijk waren de Ferrari's het snelst: Charles Leclerc bovenaan en Carlos Sainz op een halve seconde op plek twee, vlak voor de Aston Martin van Fernando Alonso. Sergio Perez reed een keurige vierde tijd, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen.

De volledige uitslag van de tweede training is hier te vinden. Zaterdagochtend staat om 05.30 uur Nederlandse tijd de derde training gepland, om 09.00 uur volgt dan de kwalificatie.

Skeletonster Bos 8e bij World Cup-opening, Duitsers verslaan Chinezen in China

In het Chinese Yanqing is vrijdag het World Cup-seizoen van start gegaan voor de bobsleeërs en skeletonners. Op de olympische baan van 2022 komen de vrouwen in de bobslee nog niet in actie, dat gebeurt bij de comeback van La Plagne op de kalender in december, maar op dag één gingen de tweemansbobs al wel naar beneden, later gevolgd door de skeletonners.

Tweemansbob mannen
Het was de eerste run van het seizoen, maar in principe leek het alsof het vorige seizoen gewoon door was gezet. De Duitse slee van Johannes Lochner was met remmer Georg Fleischhauer het snelst, landgenoten Francesco Friedrich en Alexander Schüller volgden op 0,32 seconden. Alleen de Zwitser Michel Vogt bleef met remmer Sandro Michel in de buurt (+0,42), landgenoten Cedric Follador en Dominik Hufschmid stonden al op 0,87 seconden.

In de tweede run had Follador het bijzonder moeilijk: de Zwitser raakte keer op keer de kant en verloor vijf plekken, waardoor de Italiaan Patrick Baumgartner met remmer Robert Mircea in elk geval de top-4 haalde. Vogt knalde met 0,64 seconden overtuigend naar de leiding, waarna Friedrich nog eens 0,28 seconden sneller was. Lochner mocht het afmaken en deed dat bijzonder overtuigend: samen met Fleischhauer won hij met 0,62 seconden voorsprong op de olympisch kampioen.

Skeleton mannen
China boven in run één: Yan Wengang was de rapste en had een voorsprong van 0,10 seconden op olympisch kampioen Christopher Grotheer uit Duitsland. Met Chen Wenhao op stond er ook een Chinees op de derde plek (+0,27), gevolgd door de Brit Matt Weston op 0,34 tellen. De Zuid-Koreaan Jung Seung-gi deed nog goed mee (+0,53), het werd in elk geval wat het podium betreft lastiger voor de Italiaan Mattia Gaspari (+0,67), de Brit Marcys Wyatt (+0,76) en Vladyslav Heraskevych uit Oekraïne (+0,77).

Heraskevych leverde in run twee met 0,31 seconden een plekje in bij de Chinees Yin Zheng, Wyatt kwam daar nog vijf honderdsten achter terecht en Gaspari zat op 0,48 seconden achter alledrie. Jung nam met 0,10 seconden de leiding over, waarna Weston er een rommeltje van maakte en zes plekken inleverde. Chen dook met 0,39 seconden naar de leiding en dus een zekere podiumplek, waarna Grotheer nog eens 0,43 seconden harder ging. Yan kon de zege grijpen, maar kon de druk toch niet helemaal aan: derde op 0,48 seconden van winnaar Grotheer, met Chen er nog tussen op plek twee.

Skeleton vrouwen
Ook bij de vrouwen konden de Chinese fans juichen in run één: Dan Zhao was de snelste en had 0,12 seconden voorsprong op de Duitse Tina Hermann. Eigenlijk kon verder alleen de Canadese Mirela Rahneva goed volgen (+0,27), de Oostenrijkse Janine Flock zat al op 0,52 seconden, vier honderdsten voor de tweede Chinese, de ondanks het thuisvoordeel ietwat verrassende Li Yuxi. Kimberley Bos liet een moeilijke run zien, maar wist zich op 0,67 seconden nog wel naar plek zeven te knokken.

Bos had het ook in run twee lastig en zakte terug tot 0,10 seconden achter de Belgische Kim Meylemans. De Duitse Susanne Kreher nam vervolgens de leiding over, Li kwam 0,32 seconden tekort en kwam achter Kreher en Meylemans terecht. Flock zat daar op haar beurt vier honderdsten voor en leverde dus ook twee plekken in, waarna Rahneva met 0,30 seconden de leiding pakte. Daar dook Hermann met 0,18 seconden weer onderdoor en dat bleek nét genoeg voor de winst: Zhao startte wel weer snel, maar leverde onderin teveel in en werd op 0,02 seconden tweede, wel haar beste resultaat ooit. Bos werd uiteindelijk op 0,81 seconden achtste.

VS dwingt Israel diesel te leveren aan Gaza, coalitie woest over de toestemming

Onder druk van Biden zal Israel toch 60.0000 liter diesel voor de generators van de waterzuiveringsinstallatie en de telecommunicatie leveren aan Gaza.

Vandaag is 17.000 liter brandstof in de Gazastrook afgeleverd. Zoals de verantwoordelijke Palestijnse grensautoriteit 's avonds aankondigde, werd de brandstof via de grensovergang bij Rafah uit Egypte aangevoerd. 

Donderdag kondigde het telecommunicatiebedrijf Paltel de "opschorting van alle telecommunicatiediensten" in de Gazastrook aan, daarbij verwijzend naar een gebrek aan brandstof.

Vrijdag zeiden Israëlische regeringskringen dat het oorlogskabinet van het land een brandstoflevering aan de Gazastrook had goedgekeurd, en daarmee “voldeed aan het verzoek van de VS”. Vanavond zei Patel dat de telecommunicatie in de Gazastrook "gedeeltelijk" was hersteld vanwege de brandstoflevering.

De goedkeuring door Israël voor de levering van diesel in de Gazastrook voor humanitaire doeleinden veroorzaakt woede in de Israëlische coalitie. Het besluit was onrechtmatig, benadrukte de rechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich op Platform X. Hij riep op tot een herschikking van het oorlogskabinet dat het besluit heeft goedgekeurd.

Smotrich eist dat alle partijen in de regering zitting nemen in het oorlogs kabinet. De rechtse minister van Nationale Veiligheid was ook woest over het besluit voor twee tankwagens brandstof per dag. Israël geeft de vijand "humanitaire kadootjes", zei hij, verwijzend naar de islamitische Hamas.

Ook de Israëlische oppositiepoliticus Avigdor Lieberman had kritiek op de diesellevering, omdat er geen sprake was van een humanitair gebaar vanuit Hamas naar de gegijzelden die in de Gazastrook worden vastgehouden.

VS nodigt OekraÔne uit voor een conferentie over wapenproductie

De VS willen gezamenlijke wapenproductie bespreken op een conferentie met Oekraïne.

Het Witte Huis in Washington kondigde dat afgevaardigden van beide landen begin december aan de conferentie zouden moeten deelnemen. Het doel is om de mogelijkheden voor coproducties en andere industriële samenwerking in Oekraïne te bespreken. De conferentie maakt deel uit van de inspanningen van de Amerikaanse regering om de steun voor de Oekraïense strijd voor vrijheid en veiligheid aanzienlijk te vergroten.

De Verenigde Staten worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in de strijd tegen de Russische invasie. De vrijgave van nieuwe financiële steun voor Kyiv wordt momenteel echter geblokkeerd door het geschil tussen Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse parlement.

Franky en Coen weer terug uit OekraÔne, willen met kerst opnieuw afreizen

Coen is een snackbarhouder met een snackbar 'De frietketel' (voorheen het Carmelietje) in Waspik en Franky is een snackbarhouder met een snackbar 'Franky’s Fish and Chips' in Eindhoven. Daarbij werkt Franky ook met een snackwagen op locaties. Franky en Coen zijn al meer dan vijfentwintig jaar bevriend.

Franky’s vrouw komt uit Kyiv, Oekraïne en toen de oorlog in Oekraïne begon vond Franky dat hij iets moest doen voor de Oekraïnse vluchtelingen. Toen Franky dit aan Coen vertelde zei Coen meteen: ik doe mee. Met een klein budget van € 4000 eigen geld hebben ze de aanhanger aangekoppeld en zijn zo naar de Poolse grens gereden. Daar hebben ze gratis friet en snacks uitgedeeld aan de Oekraïense vluchtelingen.

Het tweetal wordt door veel Nederlandse en Internationale media gevolgd en doet sinds april ook verslag van hun reizen door Oekraïne op FOK! forum in Oorlog en Defensie.

Onze lievelings frietbakkers zijn weer veilig terug in Nederland. Afgelopen weken waren ze o.a. in Ternopil, Kyiv, Mykolayiv, Kherson, Zaparozhe, Kramatorsk, Lyman en nog diverse andere dorpen en steden. Er werd gebakken voor gewonde militairen, kinderen, vluchtelingen en andere oorlogsslachtoffers. In totaal werden er meer dan 20.000 porties gebakken tijdens deze reis. Ook waren ze bij slachtoffers thuis om ze te steunen.

Vrouw verloor huis, man en al haar bezittingen bij artillerie aanval
Tijdens de reis kwamen Franky en Coen per toeval bij een oude vrouw die slechts drie dagen daarvoor haar man, huis en al haar persoonlijke bezittingen had verloren bij een Russische artillerie aanval. Op het moment dat ze daar aankwamen waren de mensen uit het dorp bezig om de puinhopen van het totaal vernietigde huisje op te ruimen. "Hoe kunnen mensen het over hun hart verkrijgen om onschuldige burgers zo iets aan te doen. Het is verschrikkelijk om te zien hoe verdrietig deze oude vrouw is. ze heeft werkelijk niets meer! We hebben haar financieel zoveel mogelijk geholpen", aldus Franky en Coen.

Oude mensen worden relatief zwaar getroffen
Gepensioneerde mensen zonder extra hulp van familie hebben het financieel extreem zwaar. Een gemiddeld pensioen in Oekraïne is 3000 Grivne (€75,00) en daarvan moeten ze eerst al hun vaste lasten betalen. Dit betekend dat er niks over blijft voor eten, kleding en medicijnen. De komende winter willen de frietbakkers zoveel mogelijk deze oudere mensen gaan helpen en ons richten op hun persoonlijk leed. Tijdens eerdere reizen hebben ze dat ook gedaan maar dit is nooit gefilmd. De afgelopen reis hebben ze dat wel gedaan zodat iedereen kan zien hoe blij deze mensen zijn met onze (financiele) hulp. Sommige van deze filmpjes zijn al honderdduizenden keren bekeken op tiktok X, Reddit etc.

Onze volgende (kerst)reis 
9 december gaan ze weer op reis. Deze reis belooft heel bijzonder te worden. Er worden maar liefst 5 tenten meegenomen naar Oekraïne en deze worden aan elkaar gekoppeld zodat ze samen 1 grote tent vormen. Deze tent zal extra sfeervol worden ingericht voor de kerstdagen. Op de drukke locaties bakken deze weldoeners tot 2.000 porties per dag voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers maar nu gaan ze ook op een aantal dagen kleinere en besloten events organiseren met zo'n honderd tot tweehonderd gasten per dag.

Tijdens deze besloten events worden mensen uitgenodigd die heel zwaar getroffen zijn door deze verschrikkelijke oorlog. Zo zal er een speciale dag voor alleen kinderen worden georganiseerd. Er wordt dan chocomelk met slagroom geserveerd, frietjes gebakken, kinderentertainment en een bezoek van de kerstman die leuke cadeaus heeft meegenomen voor al deze kinderen. Ook zullen we een of meerdere dagen organiseren voor ouderen waarbij we ze extra in het zonnetje zetten en verwennen.

Daarnaast worden de tenten ook een dag opgezet bij een militair ziekenhuis. De tenten zijn goed verwarmd, de militairen kunnen binnen aan tafels zitten maar er is ook ruimte genoeg om ziekenhuisbedden binnen te rijden. Op alle special events komt de kerstman langs met cadeaus en zal alles op alles worden gezet om onze gasten een topdag te geven.

Rollators
Veel bejaarden zijn moeilijk ter been en het plan is om voor aanvang van onze kerstreis naar Oekraïne rollators in te zamelen voor deze mensen.

Mooie cadeaus en luxe foodproducten
Het streven is om de mensen in Oekraïne naast onze frietjes en snacks ook te verrassen met geweldige cadeaus, lekkernijen en goede hulpmiddelen. Indien mogelijk wordt er ook financiele steun verleend door Franky en Coen maar maar leuke cadeaus worden geweldig gewaardeerd. Verdere suggesties of ideeën zijn zeer welkom. Heel graag willen ze alle Oekraïners die ze op hun reis ontmoeten het gevoel geven dat ze er echt toe doen en dat ze onze support hebben. Dat hebben ze ze nu heel erg nodig.

Geweldige steun
Alle acties die door Franky en Coen worden georganiseerd in Oekraïne worden mogelijk gemaakt door de meer dan geweldige ondersteuning van gulle Nederlanders, hier zijn ze dan ook zeer dankbaar voor!

Steunactie
Zijn er mogelijkheden om het goede werk van Franky en Coen in Oekraïne te steunen?
Druk dan op deze steunactie link.

Website van Franky en Coen

Oorlog in Gaza leidt tot Tiktokhype van Bin Laden's 'Letter to America'

De Britse krant 'Guardian' heeft de vertaling van een brief van Osama bin Laden van haar website verwijderd omdat de tekst veelvuldig werd gedeeld op sociale media zonder de originele context. In 2002 had de krant bericht over de 'Brief aan het Amerikaanse Volk' die in het Arabisch was geschreven door het voormalige hoofd van de terreurorganisatie al-Qaeda en deze volledig in Engelse vertaling op de website gepubliceerd.

In de brief omschrijft Bin laden, de man achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001, zijn wereldbeeld. Het schrijven  wordt gekenmerkt door islamitisch fundamentalisme en antisemitisme, en dreigementen meer gewelddaden. Bin Laden werd in 2011 gedood door Amerikaanse special forces in Pakistan.

Blijkbaar kreeg zijn schrijven meer dan 20 jaar na publicatie in de Guardian ineens veel aandacht. "Het transcript dat op onze website werd gepubliceerd, werd vaak gedeeld op sociale media zonder de volledige context. We hebben daarom besloten om het te verwijderen en in plaats daarvan lezers te verwijzen naar het rapport waarin het in context is geplaatst," aldus de Guardian website.

Tiktok ontkent trend
Op het X-platform (voorheen Twitter) en andere sociale media circuleerden berichten dat het Bin Laden- schrijven werd gevierd door Palestina-aanhangers in de VS. Tiktok-video's waarin jongeren opriepen om de brief te lezen dienden als bewijs. Veel jonge gebruikers, vooral uit de VS, doen in korte video's verslag van hun leeservaring. Zoals de 'Jerusalem Post' schrijft, is de bijbehorende hashtag #LetterToAmerica al meer dan vier miljoen keer gebruikt op Tiktok, vaak naast #freepalestine.

Een woordvoerster van Tiktok zei desgevraagd dat het aantal video's dat op Tiktok zou worden gedeeld beduidend lager is. Berichten over een trend waren onjuist. Ze voegde eraan toe: "Content die deze brief promoot is duidelijk in strijd met onze regels, die steun aan elke vorm van terrorisme verbieden. We verwijderen deze content proactief en agressief en onderzoeken hoe het op ons platform terecht is gekomen." 

Overzicht giften en schulden politieke partijen Tweede Kamerverkiezing

Politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing zijn verplicht voorafgaand aan de verkiezingen overzichten van giften aan de partijen en aan de kandidaten en schulden van de partijen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te verstrekken. Deze overzichten geven een beeld van de financiën van de politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023. De overzichten zijn vandaag openbaar gemaakt op Rijksoverheid.nl.

Het gaat om giften vanaf € 4.500 aan de politieke partijen en hun kandidaten, maar ook om schulden boven de € 25.000 van de politieke partijen. Voor giften aan kandidaten geldt voor 2023 een lager bedrag omdat er nog geen heel jaar voorbij is in november. De overzichten voor de politieke partijen beslaan de periode 1 januari 2022 tot en met 1 november 2023. Het overzicht voor de kandidaten heeft betrekking op de periode 1 januari 2021 tot 1 november 2023. Dit is geregeld in de Wet financiering politieke partijen. Transparantie van giften heeft tot doel zichtbaar te maken hoe partijen aan hun middelen komen. Dit inzicht helpt (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. Van de 28 partijen die overzichten moesten aanleveren, hebben 22 partijen tijdig een formeel correcte en volledige verantwoording hebben ingediend. Zes partijen hebben de overzichten niet tijdig, onjuist of incompleet aangeleverd. De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) adviseert de minister over de ingediende overzichten van de politieke partijen.

De verplichtingen in aanloop naar de verkiezingen bestaan naast de verplichting voor politieke partijen die al vertegenwoordigd zijn in de Eerste en/of Tweede Kamer om jaarlijks voor 1 juli een financieel verslag, overzichten van giften vanaf een bedrag van €4.500 en schulden van boven de €25.000 over het voorgaande jaar aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te verstrekken.

Gewijzigde Wet financiering politieke partijen
In de gewijzigde Wet financiering politieke partijen is per 1 januari 2023 geregeld dat voor partijen die vertegenwoordigd zijn in de Eerste en/of Tweede Kamer de verplichting geldt om giften van meer dan €10.000 binnen drie werkdagen te melden bij het ministerie van BZK. Het ministerie maakt deze informatie daarna openbaar. Per 1 januari 2024 wordt het bedrag waarboven giften openbaar worden gemaakt verlaagd van verlaagd van €4.500 naar €1.

Na de Tweede Kamerverkiezing
Politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing zijn ook verplicht om uiterlijk op 22 december een aanvullend overzicht met giften en schulden aan te leveren bij het ministerie van BZK. Dit overzicht ziet op de bijdragen en schulden in de periode 2 november tot en met 22 november. Deze regel is alleen van toepassing op politieke partijen, en niet voor kandidaten van politieke partijen. De aanvullende overzichten worden op 22 januari 2024 openbaar gemaakt.

Download Overzicht giften politieke partijen Tweede Kamerverkiezing 2023

Download Overzicht giften aan kandidaten van politieke partijen Tweede Kamerverkiezing 2023

Download Overzicht schulden politieke partijen Tweede Kamerverkiezing 2023

De downloads zijn rekenbladen (Open standaard)

De wetenschap achter de dreigende vulkaanuitbarsting op IJsland

Duizenden IJslanders zijn de stad Grindavík ontvlucht, terwijl ze nerveus afwachten of hun gemeenschap zal blijven bestaan na een verwachte vulkaanuitbarsting.

Binnen een tijdsbestek van twee dagen zijn er in de regio meer dan 1.500 aardbevingen geweest, die overal in het dorp de wegen hebben opengebroken. Eric Sorensen legt uit wat de seismische wetenschap achter de vulkaan Fagradalsfjall is en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.

IBM stopt met adverteren op X, vanwege plaatsing naast nazi-proganda

De computergigant IBM stopt met het plaatsen van alle reclameuitingen op X (voorheen Twitter) nadat zijn advertenties naast nazi-postings stonden geplaatst. IBM tolereert geen haatzaaiende uitingen en onderzoekt de "absoluut onaanvaardbare situatie", zo liet een woordvoerder weten. Het IT-concern wilde in het laatste kwartaal voor ongeveer een miljoen dollar advertenties plaatsen op X, zo meldde de New York Times, die zich baseerde op intern nieuws van het platform.

Een paar uur eerder had de organisatie Media Matters erop gewezen hoe advertenties van onder andere IBM, Apple en het softwarebedrijf Oracle op X verschenen naast berichten met positieve uitspraken over Adolf Hitler en de ideologie van de nationaalsocialisten.

Dit was niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. Bedrijven hebben weinig invloed op waar hun advertenties precies naast worden geplaatst. De advertenties worden meestal weergegeven in relatie tot leeftijdsdoelgroepen, bepaalde gebieden of interesses van gebruikers. Om een negatieve omgeving voor hun merken te voorkomen, zijn adverteerders er vooral op aangewezen dat X haatzaaiende uitingen consequent van het platform weert  en verwijderd.

X baas belooft 'neutralere' omgeving
Sinds Musk Twitter een jaar geleden kocht, hebben veel bedrijven het platform verlaten of hebben uitgaven beperkt. Musk heeft bij verschillende gelegenheden gezegd dat de advertentie-inkomsten nog maar ongeveer de helft zijn van wat het was toen hij Twitter kocht.

Het hoofd van X, Linda Yaccarino, die recent door Musk is aangesteld, beloofde adverterende klanten een 'neutralere' omgeving. Musk vertegenwoordigt de politieke standpunten van Amerikaans rechts en beschuldigde het voormalige management van Twitter ervan deze te hebben onderdrukt. Hij beloofde meer vrijheid van meningsuiting - alle uitspraken die niet in strijd waren met de wet zouden moeten worden toegestaan. Tegelijkertijd ontsloeg hij de Twitter-teams die verantwoordelijk waren voor het verwijderen van haatzaaiende uitspraken.

Musk verspreidt antisemitische theorieën
De X-eigenaar zorgde zelf voor nieuwe ophef: Hij onderschreef een post waarin een antisemitische samenzweringstheorie werd verspreid. Er stond onder andere in dat "haat tegen witte mensen" werd verspreid door Joden. Musk schreef woensdag onder het bericht dat het bericht de "werkelijke waarheid" bevatte. Musk voegde er later aan toe dat hij verwees naar "sommige groepen" zoals de Joodse organisatie Anti-Defamation League (ADL), die "de facto anti-blank racisme en anti-Aziatisch racisme" zouden verspreiden.

In verdere verklaringen benadrukte Musk dat hij gelooft dat er een probleem is met racisme tegen blanken. ADL CEO Jonathan Greenblatt schreef op X over de opmerkingen van Musk dat het "onmiskenbaar gevaarlijk" is wanneer iemand zijn invloed gebruikt om antisemitische theorieën te bevestigen en te verspreiden.

Musk heeft meer dan 160 miljoen volgers op X. Na eerdere kritiek had hij benadrukt dat hij geen antisemitische opvattingen had. Yaccarino schreef donderdag op X dat discriminatie van alle kanten gewoon moet stoppen.

De Amerikaanse investeerder Ross Gerber vroeg zich af welke gevolgen Musks acties zouden hebben voor de elektrische autofabrikant Tesla, die hij leidt. Musk handelt niet in het belang van Tesla, bekritiseerde Gerber op CNBC. "Hij vernietigt alles wat hij heeft opgebouwd" en beschadigt de reputatie van de autofabrikant. Zelf zal hij volgend jaar zijn Tesla Model Y vervangen door een voertuig van concurrent Rivian - "en ik weet zeker dat de rest van Los Angeles hetzelfde zal doen".

ItaliŽ verbiedt de productie en verkoop van laboratoriumvlees

Italië is het eerste land in Europa dat de productie en verkoop van laboratoriumvlees verbood. De Kamer van Afgevaardigden in Rome heeft een wetsvoorstel aangenomen dat eerder door de Senaat was goedgekeurd.

De rechtse regering wijst laboratoriumvlees af, onder meer vanwege traditie. De oppositie twijfelt aan de grondwettigheid van de wet.

Om in het laboratorium vlees te produceren, worden stamcellen van levende dieren afgenomen. In een mengsel van vetten, aminozuren, vitaminen, mineralen en suiker vermenigvuldigen ze zich en groeien ze uit tot spierweefsel. Er zouden geen dieren hoeven worden gedood voor vlees uit het laboratorium, dat wordt gesteund door dierenrechtenactivisten. Ook het milieuaspect wordt vaak benadrukt.

Noppert en Van Gerwen onderuit op Grand Slam of Darts, Buntz blijft stunten

In Wolverhampton zijn donderdagavond de laatste vier wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de Grand Slam of Darts. Daar kwamen ook twee Nederlanders in actie, maar dat ging niet zo goed, terwijl dé grote sensatie van het toernooi door bleef stomen.

Andrew Gilding begon tegen dé sensatie van het toernooi, de Amerikaan Stowe Buntz, die weer op dreef was en de eerste vijf legs won. Gilding kwam er wat beter in en met een 110-finish kwam hij 'terug' tot 7-3, maar het was niet genoeg: na wat problemen op de dubbels maakte Buntz het met 10-5 af tegen de UK Open-kampioen, voor wéér het grootste succes uit zijn carrière.

Danny Noppert en Stephen Bunting speelden tegen elkaar, waarbij Bunting al snel een 4-1 voorsprong pakte. Hij liet vervolgens de kans op een negendarter liggen en Noppert kwam er gelijk overheen met een 136-finish, maar toch kon de Fries Bunting niet echt bijbenen en de Engelsman maakte het af met een fraaie 121-finish: 10-4.

Michael van Gerwen kreeg Damon Heta tegenover zich en dat begon in elk geval als een spannende wedstrijd, waarin Heta met een prima 112-finish op 4-4 kwam en vervolgens twee legs voorsprong pakte. De Australiër zette zich met 9-6 op matchpoint en maakte het op zijn eerste matchdart gelijk strak af met een 80-finish: 10-7.

De achtste finales werden afgesloten door Nathan Aspinall en Rob Cross, die met onder meer een 116-finish een 4-1 voorsprong pakte. Aspinall gaf niet op en knokte zich terug naar 7-5 en zelfs 9-8, nadat Cross een matchdart liet liggen. De oud-wereldkampioen maakte het daarna echter alsnog af en Cross won zo met 10-8.

Kwartfinales
James Wade - Josh Rock (vrijdag)
Luke Humphries - Gary Anderson (vrijdag)
Stowe Buntz - Stephen Bunting (zaterdag)
Damon Heta - Rob Cross (zaterdag)

FOK! Wat een weer: blijft het droog?

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komt op veel plaatsen mist voor maar hier en daar schijnt ook de zon. De mist kan tot ver in de ochtend blijven hangen. Vooral in het zuiden en westen is een enkele bui mogelijk. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuiden, elders is er weinig wind.

Vanmiddag is er af en toe zon. Met name in het zuiden en westen kan een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind uit het zuidwesten, elders is er weinig wind.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het vrijwel overal droog, alleen in de kustprovincies kan een bui vallen. Later ontstaat plaatselijk mist. Er is landinwaarts weinig wind, aan de kust staat een matige wind uit een zuidelijke richting.

Komende nacht is het vrijwel overal droog. Op veel plaatsen zijn er opklaringen en ontstaat er mist. De minimumtemperaturen lopen uiteen van net onder het vriespunt in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. Landinwaarts is er weinig wind, in de kustgebieden en op het IJsselmeer staat een matige wind uit het zuiden.

Tot morgen! 

                   

 Paddestoelen in Lauwersoog (Foto: bondage)
Paddestoelen in Lauwersoog (Foto: bondage) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'Van bouwvakker tot pin-up girl'

Maak kennis met Darcie Richards, 25, een metselaar in Norfolk, Verenigd Koninkrijk, die  naast haar werk in de bouw er een een geheim, lucratief, leventje op na houdt. “Ik dacht: ik wil meer geld verdienen. Wat zou ik nog kunnen doen dat de geldboom doet schudden ?'', vertelde ze aan The Post. Richards besloot met de billen bloot te gaan op Only Fans, haar beste maand tot nu leverde haar ruim 12.000 euro op.

Misleidende adviesprijzen, deurverkoop, telemarketing op Europees niveau aanpakken'

Consumenten hebben via kortingsacties, deurverkoop en telemarketing nog altijd te maken met misleiding en ongewenste druk. Om dit te verminderen, wil Nederland aanvullende wettelijke Europese mogelijkheden. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gaat in Brussel pleiten voor een verbod voor een verkoper om niet-gebruikte adviesprijzen te vermelden bij kortingsacties. Ook wil Nederland dat de EU het mogelijk maakt dat een lidstaat deurverkoop en/of telemarketing kan verbieden.

Bij de zogenoemde Consumer Dialogue spraken de Europese Commissie, minister Adriaansens en consumentenbelangenorganisaties vandaag in Den Haag over het huidige en toekomstige EU-consumentenbeleid. De voorstellen van de minister richten zich naast de misleidingaanpak op het stimuleren van duurzame producten door langere wettelijke garantietermijnen, op het niet-meer toestaan van virtuele schatkistjes (‘loot boxes’) in games en op het voorkomen van een overschot aan informatie voor consumenten.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Consumentenbescherming moet met haar tijd meegaan. Dat is nodig, want bijvoorbeeld de ontwikkelingen op de digitale markt gaan razendsnel. Vooral de aanpak van misleiding van kwetsbare consumenten kan écht nog scherper. Mensen moeten met vertrouwen kunnen kopen, gebaseerd op de juiste informatie. Goede consumentenbescherming is de basis voor een goed werkende economie.”

De minister vervolgt: “Veel consumentenregelgeving is Europees. Dat is belangrijk, want de markt waarop aanbieders actief zijn, is internationaal. Daarom pleit ik vandaag voor aanscherping van de Europese regels voor adviesprijzen. Maar ook om een aanpassingen, omdat EU-regels nu bepaalde zaken niet toestaan. Bijvoorbeeld een eventueel verbod op deurverkoop en/of telemarketing: twee verkoopmethodes die consumenten vaak als onwenselijk en onprettig ervaren.”

Misleiding bij kortingen door adviesprijzen
Vanaf 1 januari 2023 mag een verkoper niet meer een korte periode de prijs van een product verhogen, de prijs daarna verlagen en dan deze ‘van-voor’-prijs vervolgens presenteren als een aanbieding of een aanzienlijke korting. Ondanks deze aanscherping hebben consumenten – zeker nu in de aanloop naar de feestdagen - nog steeds te maken met misleidende kortingen. De nieuwe regels worden volgens de toezichthouder ACM helaas niet voldoende nageleefd. Daarnaast verwijzen verkopers bij aanbiedingen vaak naar een adviesprijs in plaats van naar de originele verkoopprijs van het product.

Daarom pleit minister Adriaansens voor een nieuwe EU-regel. Die moet bedrijven het niet langer toestaan om bij kortingsacties de door fabrikanten voorgestelde adviesprijzen te vermelden, als verkopers die niet daadwerkelijk gebruiken. Het gebruik van volledig verzonnen adviesprijzen is al wel wettelijk verboden.

Nederlandse voorstellen
De Europese inzet van Nederland volgt uit de nationale Consumentenagenda die minister Adriaansens in juni 2023 heeft gepresenteerd. Daarin kondigde het kabinet al aan met aanvullend nationaal beleid te komen. Zoals dat - vooruitlopend op een mogelijk toekomstig verbod - consumenten bij deurverkoop pas gebonden zijn aan een contract als zij hiermee ná het gesprek expliciet hebben ingestemd (bijvoorbeeld per e-mail).

Duitsers neuken liever met een condooms om, populariteit 'de pil' neemt af

Een meerderheid van de Duitsers gebruiken voor anticonceptie liever condooms dan de pil. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Centrum voor Gezondheidsvoorlichting. De bedenkingen over het gebruik van hormonale middelen zijn fors toegenomen.

Het condoom heeft de pil vervangen als anticonceptiemiddel nummer één in Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA). Meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) zei dat ze condooms gebruikten als anticonceptie. Slechts 38 procent noemde de pil.

In 2007 was de situatie volgens de informatie andersom: 55 procent gebruikte de pil en 36 procent gebruikte condooms. In het laatste onderzoek in 2018 stond de pil op 47 procent, net vóór condooms op 46 procent.

“Negatieve effecten op lichaam en geest”
Het BZgA schrijft deze verandering toe aan een steeds kritischere houding ten opzichte van hormonale anticonceptiemethoden. Gezondheidsaspecten en verdraagbaarheid zijn belangrijker bij het kiezen van een anticonceptiemiddel dan een aantal jaar geleden.

Volgens het onderzoek is 61 procent van de vrouwen en mannen tussen de 18 en 49 jaar het eens met de stelling dat anticonceptie met hormonen ‘negatieve effecten op lichaam en geest’ heeft. In 2018 deelde slechts 48 procent deze mening.

De pil wordt beschouwd als een veilig anticonceptiemiddel en is relatief eenvoudig te gebruiken. Het moet echter elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. En omdat het hormonen bevat, kunnen er een aantal bijwerkingen optreden. Condooms worden als veilig beschouwd als ze correct worden gebruikt en zijn relatief goedkoop. Ze bieden ook bescherming tegen HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Andere anticonceptiemethoden zijn nauwelijks in trek
Voor het representatieve herhalingsonderzoek ‘Anticonceptiegedrag van volwassenen 2023’ werden van augustus tot september dit jaar 1.001 seksueel actieve volwassenen van 18 tot 49 jaar telefonisch geïnterviewd. Andere anticonceptiemethoden zoals spiraaltjes, sterilisatie en kalendermethoden spelen momenteel slechts een ondergeschikte rol.Toen werd gevraagd naar de belangrijkste criteria voor het kiezen van een anticonceptiemiddel, zei 39 procent van de ondervraagden betrouwbaarheid, 30 procent zei dat het gemakkelijk te gebruiken was en 25 procent zei dat het goed werd verdragen. In totaal zei 70 procent dat ze anticonceptie gebruikten tijdens seks. De belangrijkste informatiebron voor vrouwen is gynaecologisch advies (73 procent), voor mannen is dat internet (49 procent).

Condooms ( Pixabay)
Condooms ( Pixabay)

Random Pics van de Dag #1103

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.