F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Spanjaard was hiermee de eerste niet Red Bull-coureur die dit jaar een overwinning boekte in de Formule 1 en de zegereeks van Max Verstappen onderbrak. In zijn kielzog eindigden Lando Norris en Lewis Hamilton op de plekken twee en drie. Verstappen kende een moeilijk weekend en vocht zich na een lastig weekend en een zware race terug naar de vijfde positie.

Sainz startte vanaf poleposition met Verstappen slechts vanaf de elfde stek. Sainz was goed vertrokken, net als teamgenoot Charles Leclerc die in tegenstelling tot de rest op de zachte banden was vertrokken. Op plek drie lag Hamilton die de eerste bochten afstak en zo twee posities won ten koste van onder meer teamgenoot George Russell. Verstappen won een plekje en schoof naar plek tien. De eerste uitvaller was Yuki Tsunoda die de auto met problemen naast de baan parkeerde, terwijl Lance Stroll na zijn kwalificatiecrash niet van start ging.

Hamilton gaf op last van zijn team zijn plek aan Russell terug, waarna Lando Norris zich beklaagde dat de Brit de eerste bocht bewust afgestoken had. Uiteindelijk wist Norris Hamilton wel te passeren, terwijl iets daarachter Verstappen beide Haas-coureurs wist te passeren voor plek acht. Het enige dat er tot de twintigste ronde gebeurde was Logan Sargeant die de muur raakte en een kapotte voorvleugel had. Het leverde een safety car op.

Het leverde veel actie in de pits op waarbij Sainz aan de leiding bleef, voor de nog niet gestopte Verstappen, Russell, de nog niet gestopte Sergio Perez, Norris, de opgeofferde Leclerc, Hamilton, Fernando Alonso, Esteban Ocon en Valtteri Bottas. Na 22 ronden kwam de safety car weer naar binnen en trok Sainz een gaatje met Verstappen, terwijl daarachter Perez moeite had om Norris achter zich te houden. Leclerc verslikte zich en verloor een positie aan Hamilton die snel naar Norris toe reed.

Verstappen kon Russell en Norris niet achter zich houden, terwijl daarachter Perez terugviel. Hierbij haalde Hamilton buiten de baan in. Veel actie was er niet totdat Gasly de druk bij Magnussen opvoerde en na een harde strijd de tiende positie veroverde. Magnussen viel zelfs helemaal terug naar plek zestien. Alonso probeerde Perez te passeren, maar zag in zijn ijver Ocon voorbij komen. De Fransman wist na 39 ronden Perez te passeren voor plek zeven, waarna de Mexicaan als een baksteen door het veld zakte en maar direct de pits opzocht voor nieuwe banden. Hij sloot helemaal achteraan aan. Verstappen volgde een ronde later en moest vanaf plek vijftien beginnen aan een inhaalrace.

Vooraan was het treintje rijden, terwijl de als zesde liggende Ocon uitviel met een een rokende Alpine, waarna er een virtuele safety car volgde. Beide Mercedessen maakten een tweede stop, net als Alonso die na een slechte stop heel veel tijd verloor. Verstappen schoof zo door naar plek elf, terwijl voor hem Gasly, Oscar Piastri, Liam Lawson, Nico Hülkenberg en Guanyu Zhou binnen schootsafstand lagen.

Verstappen wist Zhou, Hülkenberg en Lawson al snel te passeren, waarna hij een gat van vijf seconden op Piastri moest dichten. Vooraan stormden de Mercedessen richting Sainz, Norris en Leclerc die wisten dat ze zich breed moesten gaan maken. Dat lukte Leclerc niet, want Russell en Hamilton passeerde de Monegask soepel. Daarachter passeerde Verstappen Piastri en Gasly.

Vooraan werd de strijd spannend omdat de Mercedessen het gat met Sainz en Norris dicht hadden gereden. Russell probeerde het bij Norris maar verslikte zich in de slotronde en ging de banden in. Na 62 ronden eindigde Sainz op de eerste plek voor Norris en Hamilton. Leclerc eindigde na bandenproblemen op ruime afstand als vierde met in zijn kielzog Verstappen die slechts een paar tienden tekort kwam. Gasly werd vijfde, voor Piastri, Perez, Lawson en Magnussen. Lawson boekte hiermee zijn eerste punten in de Formule 1.