Eerste World Cup-zege mountainebikester Mitterwallner in loodzware strijd Andorra

Voor de mountainbikeliefhebber gaan we nog even terug naar het weekeinde, want in Andorra stond een vol World Cup-programma klaar. Op zo'n twee kilometer hoogte moest flink geknokt worden, want niet alleen kampte men met de hoogte, het parcours zelf is in Andorra ook lood- en loodzwaar.

Shorttrack vrouwen
Beetje bij beetje werd de groep favorieten uitgedund, tot Alessandra Keller in de voorlaatste ronde volle bak de aanval opende. Alleen de Britse Evie Richards kon een beetje bij de Zwitserse in de buurt blijven, maar écht aanhaken zat er niet in en Keller reed zeer overtuigend naar de winst, voor Richards. Puck Pieterse zorgde voor een Nederlandse podiumplek door in de slotronde af te rekenen met de Italiaanse Martina Berta. Anne Terpstra finishte als vijfde, Anne Tauber werd zestiende.

Shorttrack mannen
Bij het ingaan van de laatste ronde bestond de kopgroep nog uit zeven mannen, maar Luca Schwarzbauer leek het sterkst. De Duitser opende de aanval, Nino Schurter kon bijtend op de tanden volgen, maar in de eindsprint was Schwarzbauer toch echt de sterkste. Hij won, Schurter werd tweede en de Fransman Jordan Sarrou wist Alan Hatherly uit Zuid-Afrika te verslaan in de strijd om de derde podiumplek.

Cross-country vrouwen
Het was zeiknat in Andorra, waar Pauline Ferrand-Prevot vroeg de leiding nam en een fors gat sloeg. Alessandra Keller kon wat later echter op gang komen en in de tweede van vijf ronden sloot ze aan bij de Française, die vroeg in ronde drie zelfs moest lossen. Zij werd al snel bijgehaald door de jonge Oostenrijkse diesel Mona Mitterwallner, die op haar beurt in no-time het gat naar Keller wist te dichten. Aan het eind van de voorlaatste ronde voerde Mitterwallner het tempo dusdanig hoog op dat Keller moest lossen, waarna de Oostenrijkse vertrokken was: haar eerste World Cup-zege ooit was een feit. Keller werd op een dikke halve minuut tweede, bijna een minuut voor Ferrand-Prevot. Pieterse finishte als zevende, één plek voor Terpstra, terwijl Tauber als achttiende aan de meet kwam.

Cross-country mannen
De Zwitser Mathias Flückiger trok al vroeg ten strijde en bouwde snel een mooie voorsprong op, na drie van de zeven ronden reed hij bijna een halve minuut ovor Luca Schwarzbauer en Jordan Sarrou, met nog wat achtervolgers achter hen. Van die achtervolgers was vooral de Fransman Thomas Griot sterk: hij voegde zich bij Schwarzbauer en liet de Duitser achter, waarna ook Sarrou er overheen ging. Even leek Griot het gat naar de kop zelfs te dichten, maar dat zat er dan weer niet in en dus pakte Flückiger de winst, voor Griot. Sarrou verloor de derde plek in de laatste fase nog aan de van achteren goed naar voren gekomen Britse wereldkampioen Thomas Pidcock.