FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 augustus 2023

Verdachte dodelijk schietincident Den Haag aangehouden

De Koninklijke Marechaussee (KMAR) heeft op dinsdagmiddag 29 augustus, in een gereedstaand vliegtuig op Schiphol een 22- jarige man aangehouden. Deze man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een dodelijk schietincident op de Orlandostraat in Den Haag. De verdachte is overgedragen aan de politie.

Het schietincident werd op maandagavond 28 augustus rond 21.20 uur gemeld. Een 24-jarige man uit Den Haag werd op straat neergeschoten en raakte zwaargewond. Dit gebeurde op de kruising van de Orlandostraat met de Laan van Wateringseveld. Hulpdiensten rukten massaal uit en onder meer het Mobiel Medisch Team kwam ter plaatse. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Na uitgebreid onderzoek kwam deze verdachte bij het onderzoeksteam in beeld. De 22- jarige man uit Den Haag zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Een Team Grootschalige Opsporing doet onder leiding van een officier van justitie onderzoek naar de toedracht van dit schietincident en naar de verdachte(n). Ook wordt onderzocht of het uitgebrande voertuig dat later aan de van der Kooijweg in Rijswijk werd aangetroffen, iets met deze zaak te maken heeft. De politie onderzoekt verschillende scenario’s.

Grootste wereldwijde botnet Qakbot onschadelijk gemaakt

In een gezamenlijke, internationale actie van politie- en justitiediensten is Qakbot, wereldwijd een van de grootste botnets, onschadelijk gemaakt. De grootste operatie ooit tegen een botnet infrastructuur is in de nacht van vrijdag op zaterdag gezamenlijk uitgevoerd door de autoriteiten in de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Letland.

In Nederland leidden de gezamenlijke inspanningen van het Landelijk Parket van het OM en het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de Politie in verschillende datacentra tot de inbeslagneming van 22 servers, die waren verbonden aan het kwaadaardige Qakbot. Ook in Frankrijk (6) en Duitsland (8) zijn computerservers offline gehaald.

Qakbot – ook wel bekend als ‘Qbot’ en ‘Pinkslipbot’ en onder nog andere namen – maakte het voor cybercriminelen mogelijk om vooral ransomware aanvallen uit te voeren en financiële fraude en andere misdrijven te plegen. De internationale operatie ‘Duck Hunt’ is gecoördineerd door de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde beslag op 8,6 miljoen dollar aan cryptovaluta.

De FBI in Los Angeles is er vrijdagnacht in geslaagd de controle over het wereldwijde Qakbot over te nemen en het botnet te deactiveren. Het Qakbot verkeer werd daarna omgeleid naar servers die in beheer waren bij de FBI. Op geïnfecteerde computersystemen is vervolgens met een update de schadelijke Qakbot-malware verwijderd. Er zijn het afgelopen jaar wereldwijd 700.000 geïnfecteerde computers geïdentificeerd. Een voorzichtige schatting laat zien dat het botnet via ransomware voor honderden miljoenen schade heeft toegebracht aan bedrijven en overheidsinstellingen

Open deur
Qakbot had de afgelopen jaren een sleutelrol in de wereldwijde cybercriminaliteit. Wat Qakbot zo gevaarlijk maakte, is dat de malware als het ware de deur opende voor andere vormen van cybercrime. Grote criminele groepen kregen tegen betaling toegang tot geïnfecteerde computernetwerken om daar vervolgens ransomware op te installeren. De gebruikers van de geïnfecteerde computers waren zich niet bewust van de besmetting met de malware.

De criminele organisatie achter Qakbot verspreidde sinds 2008 haar malware via miljoenen phishing mails en vormde zo een omvangrijk en complex netwerk van honderden servers waarmee computersystemen van slachtoffers misbruikt konden worden (ook wel een botnet genoemd). Sommige servers werden gebruikt om grip te houden op reeds geïnfecteerde slachtoffers en gegevens door te verkopen, andere om nieuwe slachtoffers te maken.

Malware familie
Qakbot is een zogenoemde ‘modulaire malwarefamilie’ die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mailclients steelt en zeer lastig te verwijderen is. Een besmetting van een computer met Qakbot-malware komt vaak tot stand via een phishingaanval per e-mail. Daarbij wordt het slachtoffer verleid om op een malafide link te klikken, bijvoorbeeld in een pdf-bestand, of een Word-bestand met macro’s te openen. De cybercriminelen achter Qakbot gebruikten verschillende soorten ‘lokaas’ om nietsvermoedende gebruikers te misleiden en te laten toehappen om de kwaadaardige bijlagen te openen.

Check je hack
Door de Nederlandse politie zijn 7,6 miljard gestolen credentials van computergebruikers (e-mailadressen en inloggegevens) veiliggesteld. Op www.politie.nl/checkjehack kun je nagaan of jouw inloggegevens voorkomen in de op dit moment geverifieerde dataset uit dit onderzoek. Op deze pagina kun je je e-mailadres invoeren. Als jouw e-mailadres voorkomt in de huidige dataset, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. In deze e-mail staat meer info over wat je vervolgens kunt doen. Alle slachtofferdata worden ook beschikbaar gesteld via internationale partners en via organisaties als HaveIBeenPwned en Spamhaus.

Nederlandse volleybalsters eenvoudig naar halve finales EK

De Nederlandse volleybalsters hebben op eenvoudige wijze de halve finales bereikt op het EK volleybal. In de kwartfinale won Oranje met 3-0 (25-11, 25-13, 25-19) van Bulgarije.

Oranje had alle groepsduels makkelijk gewonnen en ook in de achtste finales won het overtuigend van Zwitserland. Tegen Bulgarije hadden de Nederlandse volleybalsters weinig tegenstand. In de eerste twee sets namen ze al snel een grote voorsprong en wonnen eenvoudig de eerste twee sets.

In de derde set kon Bulgarije wat meer tegenstand bieden. Tot halverwege de set ging het gelijk, waarna Oranje wegliep bij de Bulgaarse volleybalsters en won met 25-19. In de halve finale speelt Nederland tegen Servië of Tsjechië.

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai overzichttrailer

Infinity Strash: Dragon Quest The Adventure of Dai komt op 28 september uit voor alle consoles en pc. Square Enix heeft nu een handige overzichttrailer gemaakt voor de actie-RPG om even te laten zien wat de game precies allemaal bevat.

Dit spel is gebaseerd op de populaire manga en anime. Infinity Strash heeft twee spelmodi. In de verhaalmodus volg je natuurlijk de evenementen van de anime. Helaas bevat de game niet het volledige verhaal, het stopt ongeveer halverwege. De tweede modus is een soort roguelike waarin je een dungeon moet uitspelen die elke keer weer verandert.

Groves sprint naar zege in vierde etappe Vuelta

Kaden Groves heeft de eerste sprintetappe in de Vuelta gewonnen. In de vierde rit was de Australiër van Alpecin-Deceuninck de snelste voor Juan Sebastian Molano.

Na de eerste bergrit in de Ronde van Spanje stond vandaag een eerste sprintetappe op het programma. Onderweg moesten er wel twee beklimmingen van de derde categorie beklommen worden, maar niet zwaar genoeg om de sprinters in de problemen te brengen. Onderweg kozen eerst nog drie vroege vluchters voor de aanval, maar in het peloton was er altijd controle in het peloton.

Op negentien kilometer werd het drietal ingerekend, waarna de sprinters zich konden gaan opmaken voor de eerste massasprint deze Vuelta. Maar voordat er gesprint kon worden was er nog een valpartij op vier kilometer van de streep, onder meer Wilco Kelderman was daarbij betrokken. Ook in de laatste kilometer werd er gevallen. Marijn van de Berg ging als eerste door de bocht, maar vanwege de hoge snelheid kon hij de best niet houden en kwam ten val. Molano ging vervolgens als eerste aan en de Colombiaan leek even op weg naar de zege, maar in de laatste meters werd hij alsnog voorbij gereden door Groves, die zijn eerste ritzege pakte deze Vuelta.

Woensdag krijgen de sprinters weer een nieuwe kans.

Results powered by FirstCycling.com

Alien Hominid krijgt binnenkort een remaster

Ontwikkelaar The Behemoth heeft Alien Hominid HD aangekondigd. Het gaat hier om een opgefriste versie van de game 2D-shooter uit 2004. De game is straks beschikbaar voor Switch, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Alien Hominid begon ooit als een gratis Adobe Flash-game op Newgrounds. The Behemoth heeft later andere populaire games ontwikkeld zoals Castle Crashers. De ontwikkelaar werkt naast deze remaster aan een compleet nieuwe Alien Hominid-game genaamd Alien Hominid Invasion. Beide games moeten later dit jaar uitkomen.

Super Mario Bros. Wonder Direct aangekondigd

Nintendo zendt op donderdag 31 augustus een Direct rondom Super Mario Bros. Wonder. Er worden dus geen andere games besproken. De uitzending is om 16:00 Nederlandse tijd te zien op Nintendo's Youtube- en Twitch-kanaal.

Als we de Mario Maker-games niet meetellen is Super Mario Bros. Wonder de eerste nieuwe 2D Mario-game in meer dan tien jaar. De laatste traditionele game was New Super Mario Bros. U op de Wii U. Wonder heeft een nieuwe grafische stijl en introduceert ook compleet nieuwe items en powerups. De game komt op 20 oktober uit.

Politie Nevada rijdt dwars door blokkade van klimaatactivisten

Klimaatactivisten reageerden geschrokken toen een pick-up truck van de politie dwars door hun versperring reed en daarbij hun blokkade vernielde. De demonstranten blokkeerden de toegang tot het druk bezochte Burning Man-festival in Nevada.

Meer info toegevoegd om 15.20 uur: De klimaatactivisten Seven Circles waaronder (XR) wilden dat de organisatie van Burning Man het vervoer via privéjets naar het festival zou verbieden, evenals wegwerpplastic, en het onnodig propaangebruik door de traditionele verbranding van de Burningman toren als het festival afloopt. Seven Circles ontvangt miljoenen dollars aan subsidies die worden verstrekt door het Climate Emergency Fund, waarvan onder meer Rory Kennedy, de documentairemaker-dochter van Robert F. Kennedy, de oprichter is. 

Vorig jaar is er volgens de website 5,1 miljoen dollar aan subsidies toegekend aan 44 groepen. Het fonds zegt geen geweld te financieren, maar laat de ontvangers beslissen hoe ze het geld uitgeven.

Het Climate Emergency Fund trekt ook enkele van de grootste namen uit Hollywood aan, waaronder Adam McKay, regisseur van ‘Don’t Look Up’ en ‘The Big Short’. De 55-jarige McKay heeft afgelopen september 4 miljoen dollar toegezegd aan CEF, zo meldde Bloomberg eerder. 

BBB Berkelland wil een 'verbod op de piemelknuffel'

De piemelknuffel is momenteel erg populair op de Nederlandse kermissen, mensen doen veel moeite om zo'n knuffel te bemachtigen. De BBB in Berkelland vindt dat deze knuffel absoluut niet geschikt is voor kinderen en stelden hier vragen over aan de gemeente. 

“Op de kermis in Neede was bij meerdere (kinder)activiteiten een piemelknuffel te winnen. Kinderen die gaan bij het winnen van deze knuffel dus met een piemelknuffel knuffelen. Dit is toch niet normaal? We moeten niet normaal gaan maken wat niet normaal is. Het lijkt ons heel erg goed om hier op de strepen te gaan staan." aldus BBB Berkelland. Ze willen dan ook dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hiertoe wordt aangepast. Zie ook Omroep gelderland.

Verbod en ontbinding politieke partijen moet getoetst door meerdere instanties

Huidig wetsvoorstel met alleen toetsing in één instantie biedt onvoldoende rechtsbescherming, aldus de Raad voor de rechtspraak.

Update 14.30 uur: niet werkende linkjes vervangen

De Raad voor de rechtspraak vindt het verbieden en ontbinden van een politieke partij zo ingrijpend dat niet volstaan kan worden met toetsing door slechts één instantie. Dit biedt een politieke partij onvoldoende rechtsbescherming, stelt de Raad in een maandag gepubliceerd wetgevingsadvies over de 'Wet op de politieke partijen. Het deel van de wet dat gaat over het verbod en ontbinding van politieke partijen vraagt om een grondiger debat, zo adviseert de Raad.

In het wetsvoorstel 'Wet op de politieke partijen' staan verschillende regels over de financiering van politieke partijen en over het mogelijk verbieden en ontbinden van een politieke partij via een procedure bij de Hoge Raad. Dit kan bijvoorbeeld als een partij een ernstige bedreiging vormt voor een of meer grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Ook zou volgens het wetsvoorstel een nieuwe autoriteit in het leven geroepen moeten worden die toezicht gaat houden op het naleven van de regels en verantwoordelijk is voor het uitkeren van de subsidies aan deze partijen. De strafrechter wordt in de wet bevoegd gemaakt om subsidie te ontzeggen als tijdelijke bijkomende straf.

Beoordeling door meerdere instanties nodig
De minister van Binnenlandse Zaken kiest er in dit wetsvoorstel voor om een mogelijk verbod van een politieke partij door één enkele instantie te laten beoordelen, namelijk de Hoge Raad. Dit om zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen over een partijverbod. De Raad voor de rechtspraak vindt dat het voor een zo zwaarwegende en maatschappelijk ingrijpende zaak als het verbieden van een politieke partij, niet voldoende is deze maar door één  instantie te laten beoordelen. Toetsing door slechts één instantie biedt minder rechtsbescherming dan bij een beoordeling in meerdere rechtelijke instanties. Een mogelijkheid tot hoger beroep zou daarom zeer gewenst zijn.

Te algemene en vage gronden partijverbod
Dat heeft er zeker ook mee te maken dat in dit wetsvoorstel de gronden voor een partijverbod tamelijk algemeen en vaag zijn geformuleerd. Dit kan volgens de Raad tot interpretatieverschillen van de wet leiden en tot discussie over wat iets nu wel of niet precies betekent. Voor het functioneren van een democratische rechtsstaat vergt een dusdanig belangrijk onderwerp als een verbod of ontbinding van een politieke partij een grondiger debat.

Ontzegging van subsidie door de strafrechter
Een ander kritiekpunt van de Raad op het wetsvoorstel is dat de bevoegdheid tot ontzegging van subsidie bij de strafrechter wordt neergelegd, zonder dat duidelijk is wanneer dat een passende straf is. Het ontzeggen van subsidie kan feitelijk het einde van een partij betekenen. De Raad kan zich omstandigheden voorstellen waarin dit veel spanning tussen politiek en rechtspraak oplevert. In de Memorie van Toelichting op de wet komt dit spanningsveld onvoldoende tot uiting. Verder vraagt de Raad zich af of niet beter gekozen kan worden voor het ontzeggen van de subsidie door de nieuw op te richten Autoriteit, die ook bevoegd is tot het verlenen van de subsidie.

Het nutteloze feitje van de dag: Een roze vuurtoren

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zoals de vaste volgers van deze rubriek wel weten zijn we hier dol op vuurtorenweetjes (zoals hier en hier). Wist je bijvoorbeeld dat de vuurtoren van Texel ooit roze is geweest? Vuurtoren Eiereland zoals hij heet, was niet met opzet in die kleur geverfd maar bij de onderhoudsbeurt in 1996 was de verfleverancier een UV filter vergeten toe te voegen aan de verf waardoor de toren langzaam van rood naar roze verkleurde. De lokale bevolking gaf de toren destijds de bijnaam'het homomonument'. Bij de volgende schilderbeurt in 2004 werd de Eierland weer vuurrood geschilderd.

President Zelenskyy wil wapenproductie in Oekra´ne opvoeren

Volgens president Zelenskyy zou Oekraïne een van de grootste wapenproducenten moeten worden.

Daartoe zal de productie van wapens en munitie in eigen land zoveel mogelijk worden opgevoerd, zei Zelenskyy in een videoboodschap. De financiering is veiliggesteld en de defensie-industrie zal goede resultaten boeken. Tot nu toe heeft Oekraïne voor zijn tegenoffensief om de door Rusland bezette gebieden te bevrijden, voornamelijk gebruik moeten maken van militaire hulp van westerse bondgenoten.

Zelenskyy benoemde nogmaals dat zijn land moet voldoen aan de eisen voor de levering van gevechtsvliegtuigen. Nederland, Denemarken en Noorwegen hebben afgesproken Oekraïne van F-16-jets te voorzien.

Eerste World Cup-zege mountainebikester Mitterwallner in loodzware strijd Andorra

Voor de mountainbikeliefhebber gaan we nog even terug naar het weekeinde, want in Andorra stond een vol World Cup-programma klaar. Op zo'n twee kilometer hoogte moest flink geknokt worden, want niet alleen kampte men met de hoogte, het parcours zelf is in Andorra ook lood- en loodzwaar.

Shorttrack vrouwen
Beetje bij beetje werd de groep favorieten uitgedund, tot Alessandra Keller in de voorlaatste ronde volle bak de aanval opende. Alleen de Britse Evie Richards kon een beetje bij de Zwitserse in de buurt blijven, maar écht aanhaken zat er niet in en Keller reed zeer overtuigend naar de winst, voor Richards. Puck Pieterse zorgde voor een Nederlandse podiumplek door in de slotronde af te rekenen met de Italiaanse Martina Berta. Anne Terpstra finishte als vijfde, Anne Tauber werd zestiende.

Shorttrack mannen
Bij het ingaan van de laatste ronde bestond de kopgroep nog uit zeven mannen, maar Luca Schwarzbauer leek het sterkst. De Duitser opende de aanval, Nino Schurter kon bijtend op de tanden volgen, maar in de eindsprint was Schwarzbauer toch echt de sterkste. Hij won, Schurter werd tweede en de Fransman Jordan Sarrou wist Alan Hatherly uit Zuid-Afrika te verslaan in de strijd om de derde podiumplek.

Cross-country vrouwen
Het was zeiknat in Andorra, waar Pauline Ferrand-Prevot vroeg de leiding nam en een fors gat sloeg. Alessandra Keller kon wat later echter op gang komen en in de tweede van vijf ronden sloot ze aan bij de Française, die vroeg in ronde drie zelfs moest lossen. Zij werd al snel bijgehaald door de jonge Oostenrijkse diesel Mona Mitterwallner, die op haar beurt in no-time het gat naar Keller wist te dichten. Aan het eind van de voorlaatste ronde voerde Mitterwallner het tempo dusdanig hoog op dat Keller moest lossen, waarna de Oostenrijkse vertrokken was: haar eerste World Cup-zege ooit was een feit. Keller werd op een dikke halve minuut tweede, bijna een minuut voor Ferrand-Prevot. Pieterse finishte als zevende, één plek voor Terpstra, terwijl Tauber als achttiende aan de meet kwam.

Cross-country mannen
De Zwitser Mathias Flückiger trok al vroeg ten strijde en bouwde snel een mooie voorsprong op, na drie van de zeven ronden reed hij bijna een halve minuut ovor Luca Schwarzbauer en Jordan Sarrou, met nog wat achtervolgers achter hen. Van die achtervolgers was vooral de Fransman Thomas Griot sterk: hij voegde zich bij Schwarzbauer en liet de Duitser achter, waarna ook Sarrou er overheen ging. Even leek Griot het gat naar de kop zelfs te dichten, maar dat zat er dan weer niet in en dus pakte Flückiger de winst, voor Griot. Sarrou verloor de derde plek in de laatste fase nog aan de van achteren goed naar voren gekomen Britse wereldkampioen Thomas Pidcock.

Het proces tegen Trump over poging tot kiezersfraude begint in maart 2024

Het proces voor de federale rechtbank tegen de voormalige Amerikaanse president Trump in verband met poging tot verkiezingsfraude begint volgend jaar op 4 maart – de dag voor Super Tuesday en slechts een paar maanden voor de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump is van plan in beroep te gaan tegen deze datum. Voor een andere rechtzaak wordt  volgende week de aanklacht tegen Trump worden voorgelezen.

Tijdens een hoorzitting stelde de verantwoordelijke rechter in Washington 4 maart vast als de eerste dag van de hoorzitting, zoals verschillende Amerikaanse media unaniem meldden. Het proces gaat onder meer over de rol van Trump bij de bestorming van zijn aanhangers op het Capitool op 6 januari 2021. De datum voor de start van het proces is explosief. Op 5 maart, een dag na de nu vastgestelde datum, komt in de VS de zogenaamde 'Super Tuesday' aan – de belangrijkste verkiezingsdag voor de presidentsverkiezingen met stemmen in verschillende staten. Trump wil zich opnieuw kandidaat stellen voor de Republikeinen. Tot nu toe ligt hij in de peilingen ver voor op alle andere Republikeinse presidentskandidaten.

In een eerste verklaring kondigde Trump op zijn ‘Truth Social’-platform aan dat hij juridische stappen zou ondernemen tegen de rechterlijke uitspraak. Ook noemde hij de procedure tegen hem politiek gemotiveerd.

Volgende week hoorzitting van de aanklacht in Georgia
Er zijn vier aanklachten tegen Trump ingediend. In de Amerikaanse staat Georgia zal op 6 september de aanklacht worden voorgelezen wegens beschuldigingen van poging tot verkiezingsfraude. Trump is vrij op een borgtocht van $200.000.

De andere twee zaken betreffen het meenemen en in bewaring nemen van uiterst geheime overheidsdocumenten in Trumps privé-eigendom Mar-a-Lago en de betaling van zwijggeld aan een pornoactrice. De Republikein ontkent alle beschuldigingen en beschouwt ze als een poging van president Biden om Trump buiten de presidentsverkiezingen van volgend jaar te houden. Trump is de eerste ex-president in de Amerikaanse geschiedenis die strafrechtelijk wordt vervolgd.

IndyCar-coureur Dixon boekt 55e zege, Van Kalmthout 11e op Gateway

Voor de liefhebber gaan we nog even terug naar de zondagavond, want op de World Wide Technology Raceway - beter bekend als Gateway - werd de op twee na laatste race van het seizoen in de IndyCar Series verreden, wat best een interessante vertoning werd.

Josef Newgarden vertrok vanaf poleposition en had Colton Herta naast zich, voor Pato O'Ward, Felix Rosenqvist, Romain Grosjean, David Malukas, Alexander Rossi, Will Power, Callum Ilott en Scott McLaughlin - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de twintigste plek.

Het ging allemaal anderhalve bocht goed: Benjamin Pedersen gleed de muur in. Na de herstart behield Newgarden de leiding, Herta en de goed vertrokken Malukas sloten aan, voor Rosenqvist, O'Ward en Rossi. Na een ronde of vijftig werd de eerste serie pitstops geopend, vijftien ronden later had iedereen een stop gemaakt: Newgarden en Herta reden nog voorop, voor O'Ward en Malukas, met de eerder gestopte Van Kalmthout op een keurige elfde plek.

Een goede vijftig ronden later opende O'Ward de volgende ronde pitstops, Newgarden en Rossi doken er gelijk achteraan en niet veel later volgde een caution: Takuma Sato was gespind. Scott Dixon reed op dat moment op kop en had zijn stop nog niet gemaakt, Agustin Capaino op plek vier ook nog niet - Newgarden en O'Ward reden er tussenin.

Zo konden we met Dixon, Newgarden en O'Ward voorop weer door, waarbij O'Ward de eerste was die na een korte stint wederom een stop maakte. Newgarden kwam even later ook, maar Dixon kon door tot een ruime zestig ronden voor het einde, waardoor hij in principe de race uit kon rijden - onder meer leiders O'Ward, Newgarden en Rossi moesten nog wel naar binnen.

Met zo'n vijftig ronden te gaan had Newgarden zijn stop gemaakt en O'Ward nog niet, dus beiden waren aan het stampen om goed uit te komen. Dat liep fout voor Newgarden: hij ging iets te hard en schampte de muur, waardoor hij met schade naar binnen moest en zijn kansen om als eerste coureur álle ovalraces in een jaar te winnen definitief verkeken waren.

Dixon had ondertussen ruimschoots de leiding, door ietwat mazzel met een van zijn vroege stops en goede timing bij zijn laatste stop. Zijn 55e overwinning kwam niet in gevaar, Dixon pakte de winst, voor O'Ward, Malukas en Rossi. Van Kalmthout finishte uiteindelijk als elfde.

Vuelta: Etappe 4 - Met Evenepoel in het rood naar een sprint?

De derde etappe van de Vuelta a España, de eerste echte bergrit, was geen al te spectaculaire, de groep favorieten bleef grotendeels samen en Remco Evenepoel sprintte uiteindelijk naar de ritwinst en de rode leiderstrui. Die zal hij vandaag wel gaan behouden, het wordt niet al te ingewikkeld.

De heren starten in Andorra la Vella, de hoofdstad van, uiteraard, Andorra. Men zet koers voor een 185 kilometer lange rit richting Tarragona, waarbij het eerst een flinke tijd lichtjes bergaf gaat - het is wel Spanje, dus er zitten uiteraard ook een paar korte stukjes bij waarin de weg toch weer omhoog loopt.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien zitten er twee klimmetjes in het tweede deel van de rit, beiden van de derde categorie. Niet al te makkelijk, maar het lijkt verre van ondenkbaar dat een paar goede sprinters daar overheen kunnen komen en we vervolgens de laatste dertig kilometer - grotendeels naar beneden - richting de sprint in Tarragona afwerken.

Eurosport schakelt om half drie in, dan is de etappe al een dik uur onderweg, maar eerder zijn er nou eenmaal geen beelden in de Vuelta. De finish staat gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes, gezien de wind in de rug lijkt het snelle schema realistisch.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Oplichters doen zich voor als agenten

Politie Oost-Nederland ontving de afgelopen dagen meerdere meldingen over oplichters die zich voordoen als nepagenten. Deze oplichters nemen telefonisch contact op met ouderen in de regio's Beuningen, Ede en Heelsum. Om vervolgens contant geld, sierraden en andere waardevolle spullen bij hen op te halen.

De oplichters leggen het eerste contact vaak telefonisch met een smoes: ze stellen zich voor als politieagenten en kunnen zelfs de naam en het adres van de slachtoffers noemen. Vervolgens vragen ze of de slachtoffers contant geld of sieraden in huis hebben en informeren ze naar de waarde hiervan. Ze doen alsof ze deze persoonlijk komen ophalen.

Het is belangrijk om te weten dat de politie nooit telefonisch naar deze informatie zal vragen. Deze oplichters zijn uit op persoonlijke bezittingen en gebruiken deze oneerlijke smoes om ouderen te misleiden. Het advies is om niet in te gaan op dit gesprek en direct op te hangen.

Mocht u een telefoontje ontvangen in een vergelijkbare strekking, dan verzoeken wij u om direct contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900 8844. Ook wanneer u het vermoeden heeft slachtoffer te zijn van deze oplichters, kunt u contact opnemen met de politie om aangifte te doen.

politie (Foto: Pixabay)
(Foto: Pixabay)

CBS: meer mensen vermoord in 2022

In 2022 kwamen in Nederland 142 mensen om het leven door moord of doodslag, 16 meer dan in 2021. Het aantal vrouwelijke slachtoffers nam toe met 10 (van 38 naar 48), terwijl het aantal mannelijke slachtoffers steeg met 6 (van 88 naar 94). De meeste slachtoffers vielen in Rotterdam. Bij 6 op de 10 vrouwen die in de afgelopen vijf jaar werden vermoord, was de vermoedelijke dader een (ex-)partner. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2003 lag het aantal slachtoffers met 247 nog een stuk hoger. Daarna daalde het aantal geleidelijk tot 2016, vooral bij mannen. Na een piek in 2017, stabiliseerde het aantal slachtoffers van moord of doodslag in de periode 2018 tot en met 2021 tot gemiddeld 123 per jaar. In 2022 steeg het aantal slachtoffers tot 142.

Vooral het aantal mannelijke slachtoffers tussen de 20 en 40 jaar nam toe: van 30 in 2021 naar 40 in 2022. Mannen van 40 jaar en ouder waren minder vaak slachtoffer. Onder vrouwelijke slachtoffers waren het vooral 60-plussers die vaker om het leven werden gebracht: 7 in 2021 en 13 in 2022.

In de periode 2018 tot en met 2022 had de politie bij 99 procent van alle vrouwelijke slachtoffers, een (vermoedelijke) dader in beeld. 6 op de 10 vrouwen werden in die periode door hun partner of ex-partner omgebracht. Bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar was dit driekwart. 1 op de 5 vrouwen werd door een familielid om het leven gebracht. Vrouwelijke slachtoffers werden vaak in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht.

Bij 85 procent van de mannen die in diezelfde periode zijn vermoord, was een dader in beeld. Deze (vermoedelijke) dader was in 3 op de 10 gevallen een kennis van het slachtoffer. Bij ruim 1 op de 7 ging het om een afrekening in het criminele circuit. Driekwart van de mannelijke slachtoffers werd omgebracht met een vuur- of steekwapen.

CBS cijfers (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: zon, buitjes en bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend lost de plaatselijke mist op waarna de zon geregeld schijnt. Vooral in de kustprovincies is er kans op een bui. Er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon, later neemt de bewolking toe. Verspreid over het land komen enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Vanavond zijn er opklaringen en komen vooral in het oosten nog enkele buien voor. De wind is zwak tot matig en draait naar zuidwest.

Komende nacht is het eerst vrijwel overal droog. In de loop van de nacht komen er in het westen buien. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C aan zee. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer mogelijk af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking boven het Noord-Hollandkanaal (Foto: Pukeko)
Bewolking boven het Noord-Hollandkanaal (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Jong kind doodgebeten door hond

Afgelopen week overleed in Emmeloord een kindje door toedoen van een hond, meldt de politie.

Op het lichaam van het kindje is sectie verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, schrijft Omroep Flevoland. Volgens de omroep gaat het om een baby, de politie wil niet precies zeggen hoe oud het kindje was.

Het kindje werd afgelopen donderdag gebeten in een appartement aan de Staalstraat en overleed later in het ziekenhuis. Over de toedracht is verder niets bekendgemaakt.

De hond is direct na het bijtincident in beslag genomen. Het is niet duidelijk wat er met het dier is gebeurd.Om wat voor hond het gaat, is onduidelijk. Volgens omwonenden is het een bruine viervoeter, die door de een als ‘klein’ en door de ander als ‘normaal’ wordt omgeschreven.

Er is niemand aangehouden door de politie. Het Openbaar Ministerie stelt ook een onderzoek in.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.