Verstappen en Norris bovenaan in Zandvoort, Ricciardo breekt pols en wordt vervangen

Na bijna vier weken zit de zomerpauze in de Formule 1 er weer op. Vrijdag kon men de baan weer op en dat gebeurde tussen de duinen van Zandvoort, waar zondag de Grand Prix van Nederland verreden wordt. De eerste twee vrije trainingen werden vrijdag afgewerkt en zorgden er voor dat Liam Lawson zijn debuut mag maken.

Max Verstappen was in de eerste training lekker bezig en reed voor eigen publiek meer ronden dan wie dan ook: 31 stuks, waarbij hij uiteindelijk een ruime kwart seconde sneller was dan Fernando Alonso. Lewis Hamilton en Verstappen's teamgenoot Sergio Perez bleven ook nog binnen een halve seconde van de wereldkampioen, met name Ferrari viel tegen: Charles Leclerc klokte de zestiende tijd, testrijder Robert Shwartzman werd negentiende. Lance Stroll reed wegens problemen met zijn Aston Martin überhaupt geen getimede ronde.

In de tweede training was Lando Norris in de McLaren de snelste, met Verstappen op 0,023 seconden en Williams-coureur Alexander Albon op de derde plek. Het grootste nieuws was echter onfortuinlijk: Oscar Piastri crashte in de Hugenholzbocht en kwam er zelf zonder problemen vanaf, maar Daniel Ricciardo zag hem te laat en stuurde de muur in. Daarbij brak hij zijn pols, zo bleek later in het medisch centrum, waardoor Liam Lawson hem de rest van het weekeinde bij AlphaTauri zal vervangen - Lawson maakt daarmee zijn F1-debuut.

De volledige uitslagen zijn allemaal hier te vinden, zaterdag volgt om 11.30 uur de derde training en om 15.00 uur de kwalificatie.