Meeus sprint naar winst in laatste etappe Tour de France; Vingegaard eindwinnaar

De laatste etappe in de Tour de France is gewonnen door Jordi Meeus. In een prachtige sprint in Parijs was de Belg van Bora-hansgrohe net wat sneller dan zijn landgenoot Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen kwam als derde over de streep. Jonas Vingegaard is de winnaar van de Tour 2023.

Na de vele plichtplegingen in het begin van de etappe werd ging op vijftig kilometer het tempo erin in het peloton. Op de plaatselijke rondes van de Champs-Élysées toonde vooral Tadej Pogacar zich aanvalslustig. De Sloveense nummer twee in het eindklassement ging meerdere malen in de aanval, maar het zou uiteindelijk een massasprint worden. Mathieu van der Poel trok de sprint aan voor zijn sprinter Jasper Philipsen, maar de groenetruidrager kon het ditmaal niet afmaken in de sprint. In de sprint was Jordi Meeus net wat sneller dan zijn landgenoot en pakte zijn eerste ritzege in de Tour de France.

Jonas Vingegaard passeerde in het bijzijn van zijn Jumbo-ploeggenoten de finishstreep en verzekerde zich voor het tweede jaar op rij van de eindzege. Hij wordt op het podium geflankeerd door Tadej Pogacar en zijn ploeggenoot Adam Yates. Philipsen wint het puntenklassement, Giulio Ciccone het bergklassement, Pogacar het jongerenklassement en Jumbo-Visma is de beste ploeg van de Tour.

Results powered by FirstCycling.com