FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 juli 2023

Vrachtwagenchauffeur overleden bij ongeval A15

Bij een ernstig ongeval op de A15 ter hoogte van Rotterdam Charlois is zondagmiddag een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. De vrouw en de man die in de personenauto zaten, raakten ernstig gewond.

Bij het ongeval dat even voor 18:00 uur plaats vond, raakten beide voertuigen zwaar beschadigd. De vrachtwagen kantelde en toegesnelde hulpdiensten konden de chauffeur niet meer redden. Hij overleed ter plekke. De twee personen die in de personenauto zaten, een vrouw en een man, raakten bekneld. Toen ze bevrijd waren zijn ze met ernstige verwondingen vervoerd naar een ziekenhuis waar ze verder worden behandeld.

Rusland bombardeerde opnieuw Odessa, 2 doden, kathedraal zwaar beschadigd

In Odessa is een orthodoxe kerk zondag bij zonsopgang verwoest door een Russische raketaanval. Een raket scheurde door het dak van het gebouw, waarbij veel van de binnenmuren van de kathedraal instortten. Twee mensen in de kathedraal raakten gewond. Bij de gehele luchtaanval op Odessa werden twee mensen gedood en raakten er achttien gewond.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft zondag gezworen wraak te zullen nemen op de Russische strijdkrachten. "Raketten afvuren op vreedzame steden, op woonwijken, op een kathedraal", zei hij. “Er zal zeker een vergelding komen tegen Russische terroristen voor Odessa. Ze zullen deze vergelding voelen.”

UNESCO heeft zijn diepe ongenoegen uitgesproken over de beschietingen van culturele bezienswaardigheden in Odessa. De Transfiguratiekathedraal werd tijdens de nacht zwaar beschadigd. Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld.

De culturele VN-organisatie UNESCO heeft de Russische luchtaanval op de Oekraïense havenstad Odessa, die ook de oude stad, die op de Werelderfgoedlijst staat, getroffen, scherp veroordeeld. In een verklaring zegt de organisatie "diep geschokt" door de beschietingen die "meerdere culturele locaties" troffen. UNESCO-hoofd Audrey Azoulay beschreef de aanval als een "escalatie van geweld tegen (het) culturele erfgoed van Oekraïne".

De kathedraal werd in 1936 verwoest door de Sovjetheerser Josef Stalin en tussen 2000 en 2002 herbouwd naar het origineel. Het dateert uit het einde van de 18e eeuw. Palchuk riep de gelovigen op om zich te verzamelen voor een buitendienst voor het verwoeste deel van de kathedraal en te bidden om bescherming "tegen de Russen".

Het ministerie van Defensie in Moskou ontkende dat een Russische raket verantwoordelijk was voor de schade aan de kathedraal. Volgens het ministerie zou een Oekraïense luchtafweerraket in het gebouw zijn neergestort. 

De aanval leidde tot tal van internationale reacties. De EU veroordeelde de aanvallen op de havenstad, via welke tot voor kort graan werd geëxporteerd, als een oorlogsmisdaad. Paus Franciscus nam zondag Odessa op in een gebed voor vrede. Ook vertegenwoordigers van de VS, Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk betuigden hun medeleven. 

Bol loopt in fenomenale race naar 3e tijd ooit, sensationele 200 meter Lyles

In het Queen Elizabeth Olympic Park is zondag de laatste Diamond League-wedstrijd afgewerkt voorafgaand aan het wereldkampioenschap atletiek, dat volgende maand in Boedapest gehouden wordt. Het werd weer een heerlijke atletiekmiddag, zeker ook vanuit Nederlands oogpunt.

400m horden vrouwen
Femke Bol was uiteraard weer de grote topfavoriete en dat maakte ze nog meer waar dan ooit: met een werkelijk fenomenaal goed doorgetrokken race knalde ze naar een bizarre 51,45 seconden, de derde tijd ooit gelopen - alleen Sydney McLaughlin was ooit sneller, vorig jaar zelfs twee keer. Achter het Diamond League- en Europees record van Bol was plek twee met 53,75 seconden voor de Jamaicaanse Janieve Russell, één honderdste van een seconde voor de Amerikaanse Shamier Little.

Kogelstoten mannen
De Amerikaan Ryan Crouser was uiteraard weer de beste: vijf van zijn zes pogingen zouden goed zijn geweest voor de winst, maar zijn vijfde was met 23,07 meter de beste. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh werd met 22,58 meter tweede, voor de 21,87 meter van de Amerikaan Joe Kovacs.

4x100m vrouwen
Nederland liep een bijzonder sterke race: N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya tekenden voor 42,38 seconden, niet ver boven het nationale record, en klopten daarmee een uiterst sterk Amerikaans team (42,47) en het eerste Britse team (42,59).

4x100m mannen
Hensley Paulina, Taymir Burnet, Nsikak Ekpo en Raphael Bouju vertegenwoordigden Nederland, maar de ploeg finishte niet - de laatste wissel ging mis. Japan pakte in een gedeelde beste wereldjaarprestatie van 37,80 seconden verrassend de winst, voor de 38,00 en 38,14 van de twee Britse teams.

1500m mannen
Narve Nordås had er bij afwezigheid van landgenoot Jakob Ingebrigtsen zin in, maar hij kwam nét tekort: de Amerikaan Yared Nuguse snelde er in de laatste meters voorbij en won in 3:30,44 minuten. Nordås werd met 3:30,58 minuten tweede, twee honderdsten voor de Brit Neil Gourley.

5000m vrouwen
Sifan Hassan hoopte goede vorm te tonen richting het wereldkampioenschap, maar de Nederlandse kwam dit keer juist op topsnelheid tekort. In de laatste 100 meter snelde de Ethiopische Gudaf Tsegay er voorbij naar een geweldige 14:12,29 minuten, de vijfde tijd ooit gelopen. De Keniaanse Beatrice Chebet snelde naar 14:12,92 en plek twee, voor Hassan, die met 14:13,42 wel bijna tien seconden van haar eigen Nederlandse én Europese record af haalde. Maureen Koster vocht zich naar een fantastisch PR van 14:47,52 minuten, dertien seconden sneller dan ooit en goed voor de limiet voor het WK én de Olympische Spelen.

110m horden mannen
De Amerikaan Grant Holloway was weer eens de beste: met een uitstekende race snelde hij naar de winst in 13,01 seconden. De Japanner Shunsuke Izumiya was verrassend snel met 13,06 seconden en plek twee, voor de 13,25 van de Amerikaan Jamal Britt.

3000m steeplechase vrouwen
De niet aan elkaar gerelateerde Jackline en Beatrice Chepkoech uit Kenia gingen er vroeg vandoor en liepen in prima tempo door, tot een kleine kilometer voor de finish: Jackline Chepkoech zette een enorme versnelling in, hield stand en snelde naar een wereldjuniorenrecord van 8:57,35 minuten, de elfde tijd ooit gelopen. Wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech werd in 9:04,34 minuten tweede, ruim voor de 9:16,10 van de Britse Aimee Pratt.

Discuswerpen mannen
Geen slechte wedstrijd, maar echt fantastisch was het wat afstanden betreft ook niet, spannend wel. De Zweed Daniel Ståhl was met 67,03 meter in zijn vierde worp de beste, voor de 66,77 meter van de Australiër Matthew Denny. Plek drie ging met 66,02 meter, ietwat teleurstellend, naar de Sloveen Kristjan Ceh.

400m mannen
Een bijzonder spannende race, waarin tot de laatste meters nog drie mannen kans hadden op de winst. Die ging uiteindelijk naar de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die in 44,36 seconden naar de winst snelde, vlak voor de Amerikanen Bryce Deadmon (44,40) en Vernon Norwood (44,46) - Liemarvin Bonevacia werd in 45,51 seconden zevende.

Polsstokhoogspringen vrouwen
De Finse Wilma Murto maakte een zeer goede indruk en sprong over 4,80 meter. Dat deed de Amerikaanse Katie Moon ook, maar Murto had minder foutsprongen en pakte zo de winst, terwijl Tina Sutej uit Slovenië met 4,71 meter derde werd.

200m mannen
Het werd niet alleen een fantastische race, het werd misschien wel een van de beste races ooit. De Amerikaan Noah Lyles was hard op weg naar de winst en pakte die ook in een fantastische 19,47 seconden, de tiende tijd ooit gelopen. Letsile Tebogo kwam echter geweldig opzetten en de net 20-jarige Botswaanse sprintsensatie knalde naar een fantastisch Afrikaans record van 19,50 seconden. Plek drie ging in een Brits record naar Zharnel Hughes, die met 19,73 seconden welgeteld één honderdste van een seconde boven het uit 1979 (!) stammende Europese record van Pietro Mennea bleef.

100m vrouwen
Ook hier ging het hard: Marie-Josée Ta Lou maakte grote indruk en snelde naar een overtuigende zege in 10,75 seconden. De Britse Dina Asher-Smith liet zien eindelijk echt in WK-vorm te komen en pakte een prima tweede plek in 10,85 seconden, voor de 10,94 van dé sprintster van het jaar, de Jamaicaanse Shericka Jackson.

800m vrouwen
Het stadion zat grotendeels vol, onder meer voor superster Keely Hodgkinson, maar die moest helaas verstek laten gaan op het laatste moment. Toch konden de Britten juichen, want Jemma Reekie sprintte knap naar de winst in een meetingrecord van 1:57,30 minuten, voor de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin (1:57,61) en de Oegandese Halimah Nakaayi (1:57,62).

Verspringen vrouwen
Met 6,98 meter in haar eerste poging gooide Quenesha Burks de wedstrijd al vrij snel op slot, niemand kwam meer in de buurt. Plek twee was met 6,72 meter voor de Australische Brooke Buschkuehl, dezelfde afstand als Tara Davis-Woodhall. De Amerikaanse had echter 6,70 meter als op één na beste sprong staan, één centimeter minder ver dan Buschkuehl, die zo tweede werd.

Hoogspringen mannen
Het werd een mooi gevecht tussen de Amerikaan JuVaugh Harrison en de Qatarees Mutaz Essa Barshim, die uiteindelijk het hoofd moest buigen: Harrison sprong over 2,35 meter, voor Barshim eindigde het bij 2,33 meter. Plek drie was ietwat verrassend voor de Belg Thomas Carmoy met 2,27 meter.

Meeus sprint naar winst in laatste etappe Tour de France; Vingegaard eindwinnaar

De laatste etappe in de Tour de France is gewonnen door Jordi Meeus. In een prachtige sprint in Parijs was de Belg van Bora-hansgrohe net wat sneller dan zijn landgenoot Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen kwam als derde over de streep. Jonas Vingegaard is de winnaar van de Tour 2023.

Na de vele plichtplegingen in het begin van de etappe werd ging op vijftig kilometer het tempo erin in het peloton. Op de plaatselijke rondes van de Champs-Élysées toonde vooral Tadej Pogacar zich aanvalslustig. De Sloveense nummer twee in het eindklassement ging meerdere malen in de aanval, maar het zou uiteindelijk een massasprint worden. Mathieu van der Poel trok de sprint aan voor zijn sprinter Jasper Philipsen, maar de groenetruidrager kon het ditmaal niet afmaken in de sprint. In de sprint was Jordi Meeus net wat sneller dan zijn landgenoot en pakte zijn eerste ritzege in de Tour de France.

Jonas Vingegaard passeerde in het bijzijn van zijn Jumbo-ploeggenoten de finishstreep en verzekerde zich voor het tweede jaar op rij van de eindzege. Hij wordt op het podium geflankeerd door Tadej Pogacar en zijn ploeggenoot Adam Yates. Philipsen wint het puntenklassement, Giulio Ciccone het bergklassement, Pogacar het jongerenklassement en Jumbo-Visma is de beste ploeg van de Tour.

Results powered by FirstCycling.com

Zwemmers Kamminga en Steenbergen naar WK-finales, laatste record Phelps sneuvelt

In het Japanse Fukuoka is zondag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Op de eerste dag stonden er gelijk al een paar fraaie finales op het programma, waarin ook al erg hard gezwommen werd.

400m vrije slag mannen, finale
De jonge Australiër Samuel Short nam het op tegen olympisch kampioen Ahmed Hafnaoui uit Tunesië, wat een geweldig duel werd. Hafnaoui leek richting de slotfase iets sneller, maar Short kwam er in de laatste meters nog overheen: goud in 3:40,68 minuten, de zevende tijd ooit en de snelste sinds de olympische finale van 2012. Hafnaoui werd op 0,02 seconden tweede, voor de 3:42,20 van de Duitser Lukas Märtens.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje deed het prima in de series, maar in de halve finales kwam het er niet uit: met een tijd van 23,23 seconden moest hij genoegen nemen met de twaalfde tijd van het veld van zestien mannen, dus een finaleplek zat er niet in.

400m vrije slag vrouwen, finale
Op voorhand leek het een fantastische strijd te worden tussen de drie dames die in de afgelopen tijd het wereldrecord in handen hadden: de Amerikaanse wereldkampioene Katie Ledecky, olympisch kampioene Ariarne Titmus uit Australië en de piepjonge Canadese wereldrecordhoudster Summer McIntosh. Die strijd viel echter wat tegen: Titmus was met grote afstand de beste en pakte in 3:55,38 minuten goud én een dik wereldrecord. Zilver was in 3:58,73 voor Ledecky, nog voor de Nieuw-Zeelandse Erika Fairweather (3:59,59) - McIntosh moest genoegen nemen met plek vier, Imani de Jong moest het in de series doen met een 21e plek.

100m schoolslag mannen, halve finales
Vicewereld- en olympisch kampioene Arno Kamminga, langzaam terugkomend van een forse COVID-infectie, liet een degelijke halve finale zien: met 59,08 seconden, iets langzamer dan zijn tijd in de series, noteerde hij de vijfde tijd en plaatste hij zich dus voor de finale. De Chinees Qin Haiyang was het snelst: met 57,82 seconden stak hij met kop en schouders boven de rest uit.

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen zwom weer een meer dan uitstekende race en benaderde het nationale record: in 2:09,30 minuten noteerde ze de derde tijd, vooral haar afsluitende 50 meter in de vrije slag was weer indrukwekkend. Overigens werden in de eerste halve finale maar liefst drie vrouwen gediskwalificeerd wegens onreglementair onderwaterwerk, waaronder de Australische vicewereldkampioene Kaylee McKeown. Zij en ook Sara Franceschi uit Italië en de Britse Katie Shanahan grepen door de diskwalificatie naast een finaleplek.

400m wisselslag mannen, finale
In de ochtend had Michael Phelps nog één individueel wereldrecord op zijn naam staan: in 2008 zwom de legende in Beijing naar de olympische titel in 4:03,84 minuten. Die historische tijd ging er zondag aan, want het Franse wonderkind Leon Marchand zwom met een fenomenaal goede race naar het goud en een wereldrecord van 4:02,50 minuten. De Amerikaan Carson Foster moest in 4:06,56 genoegen nemen met zilver, voor de 4:09,41 van de Japanner Daiya Seto - Thomas Jansen zwom in de series met 4:16,00 een prima twaalfde tijd.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Al vanaf startzwemster Mollie O'Callaghan stond er geen maat op Australië, dat met Shayna Jack, Meg Harris en Emma McKeon naar een dik nieuw wereldrecord van 3:27,96 minuten, ruim anderhalve seconden sneller dan hun tijd in de olympische finale twee jaar geleden. Het Amerikaanse kwartet Gretchen Walsh, Abbey Weitzeil, Olivia Smoliga en Kate Douglass pakte in 3:31,93 zilver, voor de 3:32,40 van Cheng Yujie, Yang Junxuan, Wu Qingfeng en Zhang Yufei uit China. Nederland werd in 3:35,41 zesde met Kim Busch, Sam van Nunen, Milou van Wijk en Marrit Steenbergen, die met 51,84 seconden een splittijd noteerde waarmee ze moeiteloos in het Australische topteam zou passen.

4x100m vrije slag mannen, finale
Het werd een fantastische finale, waarin drie landen streden om het goud: Australië, Italië en de VS, met respectievelijk Kyle Chalmers, Thomas Ceccon en Matt King als slotzwemmers. Chalmers deed dat met een fantastisch optreden en hielp zijn land naar het goud in 3:10,16 minuten, met verder Jack Cartwright, Flynn Southam en Kai James Taylor. Italië pakte in 3:10,49 zilver met Alessandro Miressi, Manuel Frigo, Lorenzo Zazzeri en Ceccon, voor de 3:10,81 van de Amerikanen Ryan Held, Jack Alexy, Chris Guiliano en King.

Darters Aspinall en Clayton in finale World Matchplay

Darters Nathan Aspinall en Jonny Clayton mogen gaan strijden om de titel in de World Matchplay, een van de grote majors in het darts. In de Winter Gardens in Blackpool werden zaterdagavond de halve finales afgewerkt, één daarvan was behoorlijk spannend.

Aspinall nam het op tegen zijn Engelse landgenoot Joe Cullen, maar die kon hem niet echt bijbenen. In de eerste tien legs ging het nog redelijk, maar vanaf 6-4 sloeg Aspinall toe. Hij liep in rap tempo uit naar 10-5 en stond bij de laatste pauze met 13-7 voor, waarna hij het afmaakte met een overtuigende 17-9 overwinning.

Welshman Clayton speelde tegen de derde Engelsman in de halve finales, Luke Humphries. Die was constant nét iets beter en had keer op keer een kleine voorsprong, na vijftien legs stond het 7-8 voor Humphries. Ondanks een 9-11 achterstand beet Clayton zich vast en vanaf 12-12 nam hij het heft in handen, waarna hij het met een gemiddelde van bijna 99 punten per beurt zeer knap afmaakte: 17-15.

Zondagavond, vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd, spelen Aspinall en Clayton om de titel, in Nederland weer live te zien bij Viaplay.

F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. Met de twaalfde zege op rij brak zijn team Red Bull Racing het Formule 1-record van McLaren uit 1988 dat elf keer achter elkaar zegevierde. Lando Norris en Sergio Perez eindigden op de plekken twee en drie.

Hamilton startte vanaf poleposition met Verstappen naast zich. De rijders vooraan startten op mediums, met Sergio Perez op plek negen op het harde rubber. Verstappen was goed weg en greep nog voor de eerste bocht de leiding voor Oscar Piastri, Lando Norris en Hamilton. Daarachter sloten Charles Leclerc en de vanaf plek elf vertrokken Carlos Sainz aan. De Alfa Romeo's van Valtteri Bottas en Guanyu Zhou kwamen niet goed van hun plek af en vielen buiten de top tien. In de eerste bocht spinden Daniel Ricciardo, Esteban Ocon en Pierre Gasly. Zhou tikte Ricciardo aan die op zijn beurt Ocon raakte, waarna Gasly geraakt werd en zowel Ocon als Gasly uitvaller werden.

Verstappen trok meteen een gaatje met Piastri die op zijn beurt niets te duchten had van Norris en Hamilton. Verder naar achteren maakten de eerste coureurs al na tien ronden hun eerste stop om uit de trein achter de op plek acht rijdende Alonso te komen. De Spanjaard hield het veld achter hem op.

Na zestien ronden kwamen de leiders langzaam maar zeker allemaal binnen. Grote verliezer was Leclerc waar de wheelgun niet werkte en hij veel tijd verloor. Norris wist door een ronde eerder te stoppen teamgenoot Piastri te verschalken en zo virtueel naar plek twee te rijden. Verstappen stopte na 23 ronden en behield de leiding Norris en Piastri. Perez kwam een ronde na Verstappen binnen en ging als zevende naar buiten, achter Sainz, maar voor Leclerc.

Op zijn nieuwe banden schoof Perez eerst op fraaie wijze Sainz voorbij en daarna de nog niet gestopte George Russell. De Mexicaan kon daarna jacht maken op Hamilton die bijna zes seconden voor hem reed. De Brit reed op zijn beurt langzaam maar zeker naar Piastri toe.

Vooraan breidde Verstappen zijn voorsprong op Norris langzaam maar zeker uit, terwijl Piastri slechts luttele tellen voorsprong had op Hamilton die Perez vlak achter zich wist. De eerste poging van Perez mislukte, waarna Red Bull de Mexicaan binnenhaalde, terwijl McLaren ook Piastri nogmaals liet stoppen. Het gevecht tussen Piastri en Perez duurde enkele ronden en werd in het voordeel van Perez beslecht.

Verstappen maakte met nog negentien ronden te gaan als laatste zijn tweede stop, waarbij hij een voorsprong van twaalf seconden op Norris overhield. De Brit had op zijn beurt acht tellen op Perez. Daarachter greep Hamilton de vierde plek van Piastri.

Na 70 ronden werd Verstappen voor de zevende maal op rij als winnaar afgevlagd, voor Norris en Perez. Hamilton eindigde op plek vier, voor Piastri en George Russell. Leclerc werd weliswaar als zesde afgevlagd, maar een straf van vijf seconden kostte hem een positie. Sainz pakte de achtste plaats, voor Alonso en Lance Stroll. Daniel Ricciardo eindigde bij zijn terugkeer in de Formule 1 op positie dertien.

Kopecky soleert naar winst in eerste etappe Tour de France Femmes

Lotte Kopecky heeft met groots machtsvertoon de eerste etappe gewonnen in de Tour de France voor de vrouwen. Op het enige beklimming van de dag reed de Belgische weg uit een uitgedund peloton en won met meer dan veertig seconden voorsprong. Lorena Wiebes won de sprint voor de tweede plaats, voor Charlotte Kool.

De eerste etappe ging over 123,8 kilometer van en naar Clermont-Ferrand. Op tien kilometer lag er de beklimming van de Côte de Durtol en daar toonde Lotte Kopecky zich duidelijk de beste. Vlak voor de top trok de Belgische kampioene in de aanval en niemand had een antwoord op de demarrage.

Op de top was het verschil nog onder de tien seconden, maar daarna liep Kopecky snel uit en zou met 41 seconden winnen. Lorena Wiebes, ploeggenote van Wiebes, sprintte naar de tweede plaats, Charlotte Kool werd derde. In het algemeen klassement heeft Kopecky nu een voorsprong van driekwart minuut op Wiebes.

Results powered by FirstCycling.com

Doohan oppermachtig in F2-hoofdrace Hungaroring

De toekomstige Formule 1-sterren, nu nog rijdend in de Formule 2, hebben zondag hun hoofdrace gereden op de Hungaroring. Dat werd niet de spannendste race ooit, maar hier en daar waren er wel wat leuke gevechten te zien.

Jack Doohan en Victor Martins mochten vanaf de eerste startrij vertrekken, gevolgd door Frederik Vesti, Theo Pourchaire, Isack Hadjar, Ayumu Iwasa, Oliver Bearman, Jehan Daruvala, Dennis Hauger en Kush Maini - Richard Verschoor nam plaats op de twaalfde plek op de grid.

Doohan kende een prima start, maar die van Vesti was nog wat beter: de kampioenschapsleider nam Martins te grazen voor plek twee, terwijl Pourchaire, Hadjar en Iwasa achter Martins plaats konden nemen. Hadjar was van de voorste mannen de eerste die zijn pitstop kwam maken, Pourchaire kwam een rondje later.

Iwasa was na een kleine twintig ronden de volgende die nieuwe banden kwam halen, Vesti kwam nog iets later en kwam voor de deur bij Pourchaire terecht. Die werd kort daarna juist gepasseerd door Martins en Hadjar, terwijl Doohan inmiddels een mooie voorsprong had opgebouwd aan de kop van de race.

Doohan's overwinning kwam geen seconde meer in het geding, Vesti en Martins completeerden het podium en Verschoor finishte uiteindelijk als tiende.

Het nutteloze feitje van de dag: Veel chocolade

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Soms wil je je partner of iemand anders verrassen met een doosje met chocolaatjes, maar wist je dat er een doos is waarmee je de ander enorm kan verrassen? Eerder dit jaar verbrak snoepfabrikant Russell Stover het wereldrecord voor grootste doos met chocolade. De doos vol lekkers had een afmeting van 9,27 meter bij 4,69 meter bij 0,47 meter en was gevuld met 2.547,49 kilo chocolade. Daar moet je toch even mee vooruit kunnen.

O'Sullivan domineert Formule 3-hoofdrace op Hungaroring

Op de Hungaroring is zondagochtend de hoofdrace in de Formule 3 verreden. De jongelingen maakten er vooral in het middenveld een uitstekende strijd van, voorin was het wat minder spannend.

Op poleposition stond Zak O'Sullivan, naast Dino Beganovic en voor Leonardo Fornaroli, Franco Colapinto, Oliver Goethe, Paul Aron, Jonny Edgar, Gabriel Bortoleto, Christian Mansell, Nikola Tsolov, Nikita Bedrin en sprintracewinnaar Gabriele Mini.

O'Sullivan behield de leiding bij de start, Beganovic, Fornaroli en Colapinto sloten aan. Richting de helft van de race ging Colapinto langs Fornaroli naar plek drie, waarna ook Goethe langs Fornaroli reed.

O'Sullivan's zege kwam geen moment in gevaar, hij pakte de winst voor Prema-teamgenoot Beganovic. Colapinto completeerde het podium, voor Goethe, Aron en Pepe Marti - Fornaroli zakte weg naar de negende plek.

Vrachtwagenchauffeur betrapt ladingdieven, met mes bedreigd

Een 47-jarige Spaanse vrachtwagenchauffeur, die met zijn truck geparkeerd stond op de Karolusstraat in Oosterhout, heeft zaterdag 22 juli 2023 omstreeks 03.30 uur twee dieven in zijn oplegger betrapt. Hij werd door een van hen met een mes bedreigd.

De chauffeur vertelde via een tolk dat hij lag te slapen in zijn truck. Hij werd wakker van lawaai vanuit zijn oplegger. Hij besloot poolshoogte te nemen. Hij zag twee mannen uit de oplegger stappen. Ze hadden kennelijk een gat in het zeil gesneden. Een van de dieven kwam op hem af met een mes in zijn handen en riep iets wat hij niet verstond. Ze vluchtten daarna in een witkleurige auto waarin nog een handlanger achter het stuur zat. Ze reden weg in de richting van de Souvereinstraat. In de oplegger waren diverse dozen open gesneden. Het is niet duidelijk wat er buit is gemaakt.

Oproep Heeft u iets de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 juli 2023 iets verdachts gezien op het industrieterrein Vijf Eiken wat te maken kan hebben met deze diefstal. Neem dan contact op met het politieteam Dongemond via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000, vermeld het dossiernummer 2023186782

Oranjevrouwen beginnen WK voetbal met overwinning tegen Portugal

De Nederlandse dames zijn het WK voetbal uitstekend begonnen. In de eerste groepswedstrijd tegen Portugal won Oranje met 1-0 dankzij een rake kopbal van Stefanie van der Gragt.

Het Nederlands elftal nam het in Nieuw-Zeeland op tegen Portugal. Oranje begon onder bondscoach Andries Jonker in een 3-5-2 opstelling en had gedurende de eerste helft de voledige controle tegen Portugal, maar kon weinig kansen creëren vanuit open spel. Vanuit de corners was Nederland wel gevaarlijk en daaruit kwam het ook tot scoren. Na dertien minuten kopte Stefanie van der Gragt de 1-0 binnen uit een corner van Sherida Spitse. Jill Roord moest vanuit een corner de 2-0 binnenkoppen, maar van zeer dichtbij kopte ze over, waardoor Nederland met een 1-0 voorsprong de rust in ging.

In de tweede helft was Portugal wat sterker dan in de eerste helft en was er meer dreiging, maar Nederland kwam nooit in de problemen tegen de Portugese dames en Danielle van der Donk kon snel in de tweede helft de 2-0 op het scorebord zetten. De nummer tien van het Nederlandse team kreeg de bal gelukkig voor de voeten en kon vrij inschieten, maar stuitte op de Portugese doelvrouw.

Nederland won uiteindelijk met 1-0 en gaat samen met Amerika aan de leiding in hun groep. In de volgende wedstrijd neemt Oranje het op tegen de Verenigde Staten en krijgen we een herhaling van de finale van het afgelopen WK, toen was Amerika te sterk voor het Nederlands team.

IndyCar-coureur Newgarden domineert op korte oval Iowa

Op de Iowa Speedway is zaterdagavond de eerste race in de double header in de IndyCar Series dit weekeinde verreden. Op de korte oval stonden 250 ronden op het programma, net zoals zondagavond het geval is.

Polesitter Will Power en Scott McLaughlin vertrokken vanaf de eerste rij, voor Josef Newgarden, Scott Dixon, Pato O'Ward, Colton Herta, Alex Palou, Romain Grosjean, David Malukas en Marcus Ericsson - Rinus van Kalmthout had de vijftiende plek op de grid in handen.

Power, McLaughlin, Newgarden en O'Ward begonnen prima aan de race, terwijl Herta na een ronde of veertig met problemen binnen kwam. Na dik vijftig ronden werd de eerste ronde pitstops geopend, waarbij Power, McLaughlin, Newgarden en O'Ward uiteindelijk hun posities behielden - Van Kalmthout kwam eerder binnen en schoof mooi de top-10 binnen.

Na honderd van de tweehonderdvijftig ronden kwam Van Kalmthout zijn tweede stop maken, niet veel later kwam Newgarden naar voren: hij had McLaughlin al gepakt en nam ook Power te grazen voor de leiding. Na de tweede serie pitstops was de leiding nog altijd voor Newgarden, terwijl McLaughlin en O'Ward profiteerden van een foutje van Power.

Honderd ronden voor het einde kwam Van Kalmthout nog eens naar binnen, in principe niet uit luxe: het betekende dat hij aan het eind nog een korte extra stint moest doen. Kort daarop kwam dan de eerste caution: Graham Rahal had de muur geraakt, wat voor Van Kalmthout bepaald geen gelukkige timing was, want de rest kon onder geel gaan stoppen.

Na wat opruimen konden we door met Newgarden, McLaughlin, O'Ward, Power en Ericsson voorop - Van Kalmthout was helemaal weggezakt door de ongelukkig getimede caution. Een ruime veertig ronden voor het einde openden onder meer Power en O'Ward de laatste ronde pitstops, Newgarden en McLaughlin volgden gelijk daarna.

Het gat tussen koplopers Newgarden en McLaughlin was na de stops wat verkleind, maar met drie seconden waren er nog altijd geen reden tot zorg voor de leider. Newgarden maakte het keurig af en pakte een dominante zege, voor McLaughlin en O'Ward, Van Kalmthout finishte als zeventiende.

Tour: Etappe 21 - Tijd voor de champagne- en sprintrit in Parijs

De Tour de France zit er weer op, in elk geval wat de echte etappes betreft. Vandaag wordt er nog een etappe verreden, maar dat is natuurlijk de welbekende champagnerit naar de Champs-Élysées, waar we dan nog een paar rondjes volle bak een sprint voor gaan bereiden.

De heren beginnen al min of meer in Parijs, namelijk in Saint-Quentin-en-Yvelines, waar de olympische wielerbaan van volgend jaar staat. Vervolgens wacht een 115 kilometer lange rit, met onderweg nog een colletje van de vierde categorie. Weetje: volgend jaar zit dat colletje in het olympische parcours. Daar gaat vandaag natuurlijk niks gebeuren, enige actie zien we pas vanaf kilometer zestig, als we de Champs-Élysées op zijn gedraaid voor negen rondjes door het centrum.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we nog één keer alle details en de beetjes toeristische informatie die we uit Parijs nog niet kennen. Het is zoals tegenwoordig het geval is vooral een avondrit: de etappe start om 16.30 uur - Eurosport en Sporza zijn gelijk live, de NOS wat later - en de finish staat zo rond half acht à kwart voor acht gepland. Voor die tijd begint de Tour de France Femmes, etappe één start rond het middaguur.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: museumweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen, in het zuidoosten is het af en toe ook even droog. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag overheerst de bewolking en valt er af en toe regen of motregen. In het noordwesten en noorden wordt het geleidelijk droog en breekt de zon af en toe door. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Vanavond zijn er in het noordwesten opklaringen, in het zuidoosten en oosten is er meer bewolking en is er kans op een bui. De wind blijft zuidwest maar neemt geleidelijk wat in kracht af.

Komende nacht komen er in het zuiden en zuidoosten enkele buien voor, soms met onweer, elders is het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Donkere wolken boven het Oostvaardersveld (Foto: Ouwesok)
Donkere wolken boven het Oostvaardersveld (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Kamala Harris beschuldigt Florida 'kinderen te misleiden'

Vice-president Kamala Harris heeft vrijdag de nieuwe normen van de Florida Board of Education voor het onderwijzen over de slavernij op scholen afgekeurd en noemde het een poging van extremisten om propaganda te verspreiden.

De Florida Board of Education keurde woensdag nieuwe normen goed in een document van 216 pagina's waarin gedetailleerd staat beschreven hoe openbare scholen de lessen over slavernij moeten benaderen.

In een toespraak in Jacksonville zei Harris dat het onlangs goedgekeurde leerplan, waarin wordt gesuggereerd dat sommige slaven voordeel hebben gehad van de vaardigheden die ze tijdens dwangarbeid hebben opgedaan, gebaseerd is op een beleid dat erop gericht is kinderen te misleiden.

"Ik maak me grote zorgen, want laten we duidelijk zijn, ik geloof echt dat dit niet alleen over de staat Florida gaat. Er is een nationale agenda op komst", zei Harris tijdens een persconferentie in de Sunshine State. Onder de nieuwe richtlijnen voor leraren bevinden zich bepaalde controversiële 'benchmark-verduidelijkingen', waaronder een voor middelbare scholieren die stelt dat slaven vaardigheden ontwikkelden die ze in sommige gevallen voor hun persoonlijk gewin konden gebruiken.

"Volwassenen weten wat slavernij echt inhield... Het hield in dat mensen werden onderworpen en dat ze minder dan menselijk werden beschouwd", voegde Harris eraan toe. "Hoe kan iemand suggereren dat te midden van deze gruweldaden er voor slaven enig voordeel te behalen viel uit het ondergaan van dit niveau van ontmenselijking?", aldus Harris. 

"Ze willen de geschiedenis vervangen door leugens," zei Harris. "Deze extremistische, zogenaamde leiders zouden een voorbeeld moeten nemen aan wat wij kennen als de correcte en juiste feiten als we echt willen investeren in het welzijn van onze kinderen. In plaats daarvan durven ze deze propaganda aan onze kinderen op te dringen. Dit zijn de Verenigde Staten van Amerika. Dat horen we niet te doen."

De vicepresident vertelde over haar eigen schooltijd, waar ze zelf deelnam in een openbaar schoolsysteem waar leraren "alle informatie" verstrekten en leerlingen aanmoedigden om "vervolgens hun eigen conclusies te trekken en kritisch na te denken". Het is vanwege die benadering dat ik voor u sta als vicepresident van de Verenigde Staten, zei Harris.

'Retweet met Timmermans in nazi-uniform was stomme fout'

Berthoo Lammers, de fractievoorzitter van de regionale politieke partij ONS Noordoostpolder, heeft vrijdag een bewerkte foto van PvdA-politicus Frans Timmermans gedeeld op Twitter. Op de foto is Timmermans te zien in een 'filmposter' van Der Untergang, een Duitse speelfilm over de laatste dagen van Adolf Hitler.

Deze tweet heeft negatieve reacties opgeroepen bij collega-politici en inwoners van Noordoostpolder. ONS Noordoostpolder zit samen met de PvdA, VVD en Politieke Unie in een coalitie. 

Lammers zei tegen Omroep Flevoland dat hij verbaasd is over de ophef. Hij had de tweet over Timmermans bij iemand anders gezien en wilde deze delen vanwege de "interessante reacties" eronder. Door de tweet te delen, wilde hij laten zien hoe de Nederlanders naar Frans Timmermans kijken. Per abuis herplaatste hij de foto uit het bericht zonder nadere context, toen hij dit bemerkte heeft Lammers naar eigen zeggen de tweet gelijk verwijderd.

Oekraïne eist verantwoordelijkheid op voor aanval munitiedepot de Krim

Oekraïne heeft een aanval op de door Rusland geannexeerde Krim bevestigd. De aanval was gericht op "militaire installaties" en werd uitgevoerd door het Oekraïense leger, aldus een bron binnen het Oekraïense leger. Verdere details over de aanval werden door deze bron niet gegeven. 

De door Moskou aangestelde gouverneur van de Krim, Sergey Aksyonov, had eerder al meegedeeld dat er een munitiedepot was ontploft als gevolg van een Oekraïense drone-aanval. Daarna werd in de regio Krasnogvardeyskoye op de Krim besloten tot evacuatie binnen een straal van vijf kilometer rond het kamp.

Niemand raakte gewond bij de drone-aanval, zei Aksjonov op Telegram. Het door Rusland geïnstalleerde Ministerie van Volksgezondheid van de Krim zei later echter dat vier mensen in het ziekenhuis waren opgenomen. Het ministerie geeft geen informatie over de aard van hun verwondingen.

Treinverkeer onderbroken
Volgens Aksyonov werden de treindiensten op de Krim na de aanslag uit voorzorg opgeschort. Twee treinen tussen Moskou en Simferopol, de grootste stad van de Krim, werden tegengehouden. De treindienst werd later hervat, zo kondigde de gouverneur aan.

De 19 kilometer lange Kerchbrug van het Russische vasteland naar de Krim werd eerder deze week beschadigd door een aanval. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Twee dagen later vatte een groot munitiedepot vlam in het zuidoostelijke deel van het schiereiland.

Begin juni lanceerde het Oekraïense leger een tegenoffensief om door Rusland bezette gebieden te heroveren - onder meer met als doel de controle over de Krim, wat Rusland in 2014 had geannexeerd, terug te krijgen. In een video-uitzending op een veiligheidsforum in de Amerikaanse stad Aspen op vrijdag herhaalde de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy het doel om "de hele Krim" te heroveren op de Russen.

Duizenden mensen op de vlucht voor bosbrand op Rhodos

Duizenden mensen zijn in veiligheid gebracht op het door een bosbrand getroffen Griekse eiland Rhodos. Verschillende hotels zijn ontruimd. Schepen en bussen haalden vakantiegangers op.

Volgens berichten in de media zijn al duizenden mensen in veiligheid gebracht vanwege een grote brand op het Griekse vakantie-eiland Rhodos. De Griekse staatsradio meldde in een speciaal programma dat 8.000 mensen het bij toeristen populaire zuiden van het eiland over land hadden verlaten. In totaal werden 30.000 mensen uit de getroffen gebieden in veiligheid gebracht.

Reisorganisatie Corendon zegt tegen de NOS dat er zo'n 200 gasten in het getroffen gebied zijn en dat die nu worden opgevangen op plekken zoals sporthallen. Het merendeel van die toeristen komt uit Nederland. Corendon zoekt alternatieve accommodaties, maar probeert zoveel mogelijk reizigers terug te halen naar Nederland. D-reizen en Prijsvrij, hebben zo'n 30 Nederlandse toeristen in het getroffen gebied, die nu per boot of bus naar een veilige plaats gebracht worden. TUI zegt minder dan tien reizigers in het getroffen gebied te hebben. De reisorganisaties proberen hun vakantiegangers weer veilig naar huis te brengen. Vluchten die zaterdag naar Rhodos zouden vertrekken zijn geannuleerd.

De grote bosbrand op Rhodos liep zaterdagmiddag door het draaien van de wind totaal uit de hand. De vlammen bereikten in de middag de kust ten zuiden van de populaire archeologische vindplaats Lindos. Er zijn daar tientallen hotels die in deze tijd van het jaar volgeboekt zijn. Twee dorpen en verschillende hotels werden geëvacueerd.

Volgens de Griekse kustwacht waren er meer dan 30 privéschepen bij de evacuatie betrokken. De mensen werden opgepikt van de stranden van Kiotari en Lardos in het oosten van het mediterrane eiland. Ze werden naar een ander, veiliger strand op het eiland gebracht.

Inwoners van vier steden werd per sms gevraagd om in veiligheid te gaan. Ook werden bussen ingezet om toeristen uit het gebied te evacueren.

De brand die sinds dinsdag woedt, bleef aanvankelijk beperkt tot het bergachtige midden van het eiland. Later verspreidde het zich naar de kust in het midden en oosten van Rhodos. Volgens berichten in de media zijn drie hotels in de vlammen opgegaan. "Het is de moeilijkste brand die we hebben om te bestrijden", aldus een woordvoerder van de Griekse brandweer.

Hagel verandert straat in rivier van ijs in Italië

Nog geen week na de berichten over extreme hitte in het zuiden van Europa, waaronder Italië, zien we nu berichten van een ander uiterste. In Seregno, nabij Milaan veranderden hevige hagelbuien de straten in een rivier van ijs.

In een deel van de stad is de stroom uitgevallen en ook enkele voetgangerstunnels zijn ondergelopen.

India verbiedt deel export witte rijst, het hamsteren is al gestart

India heeft de export van alle witte rijst (behalve basmati) met onmiddellijke ingang verboden. Experts zeggen dat dit mogelijk net zo'n impact kan hebben op de wereldwijde graanvoorraden als het opschorten van de graandeal door Rusland.

India is 's werelds grootse exporteur van rijst, goed voor meer dan 40% van de wereldwijde rijsthandel, en de op een na grootste producent na China. Analisten vertelden CNBC dat het verbod van deze week de reeds hoge prijzen nog verder zou kunnen doen stijgen. "De wereldwijde rijstbevoorrading zou drastisch krapper worden... aangezien het land 's werelds op een na grootste producent van basisvoedsel is", zegt Eve Barre, ASEAN-econoom bij handelskredietverzekeraar Coface. 

Topbestemmingen voor Indiase rijst zijn Bangladesh, China, Benin en Nepal. Andere Afrikaanse landen importeren ook grote hoeveelheden Indiase rijst, schreven analisten. Volgens het ministerie van Consumentenzaken vormt witte rijst (exclusief Basmati) ongeveer 25% van de rijstexport van India.

Getroffen importeurs kunnen zich wenden tot alternatieve leveranciers in Thailand en Vietnam.

India kampt al met hoge groente-, fruit- en graanprijzen. De tomatenprijzen zijn de afgelopen weken met meer dan 300% gestegen als gevolg van het extreme weer.

Tarweprijzen stegen deze week nadat Rusland zich terugtrok uit de graandeal aan de Zwarte Zee. Deze overeenkomst had tot doel een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen door Oekraïne toe te staan granen te blijven exporteren.

De rijstinflatie is bijna verdubbeld, gemiddeld 6% op jaarbasis vorig jaar tot bijna 12% in juni 2023.

In de Verenigde Staten worden er door dit verbod al op enkele plaatsen rijst gehamsterd.

Onrustige horecanacht in uitgaanscentrum, politie verricht zes arrestaties

De politie in Tilburg heeft tijdens een onrustige horecanacht in het uitgaanscentrum zes arrestaties verricht. Een van de agenten raakte tijdens een schermutseling gewond. Voor deze mishandeling is een 18-jarige Tilburger als verdachte aangehouden. Een 28-jarige Bosschenaar werd gearresteerd ter zake diefstal. Hij zou een zwaar veiligheidsvest gestolen hebben uit een politieauto.

Agenten zagen zaterdag 22 juli 2023 omstreeks 04.00 uur dat een man en een vrouw een heftig onderling conflict hadden. De dienders probeerden hen tevergeefs te kalmeren. Het stel werd erg agressief en keerde zich tegen de politie. Na hun aanhouding bemoeiden zich er ook omstanders mee. De aangehouden vrouw verzette zich hevig. Een van de agenten werd in het gezicht slagen en liep daarbij verwondingen op. De verdachte daarvan werd aangehouden, ook volgde nog een arrestatie ter zake belediging. De dienders vormden een linie en uiteindelijk keerde met hulp van hondengeleiders en beredenen de rust weer terug. De gewonde agent is met een gelijmde wenkbrauw en flinke hoofdpijn naar huis gebracht.

Zes arrestaties
Uiteindelijk zijn tijdens de uitgaansnacht zes verdachten aangehouden. Een 18-jarige Tilburger wordt verdacht van de mishandeling van de agent. Bij hem werd een boksbeugel aangetroffen. De politie onderzoekt of daarmee ook de mishandeling is gepleegd. Twee 19-jarige Tilburgers werden opgepakt voor respectievelijk belediging en het verstoren van de openbare orde. Een 19-jarige vrouw uit Tilburg werd gearresteerd ter zake het verstoren van de openbare en het plegen van verzet.

Diefstal veiligheidsvest
Een 28-jarige uit ’s-Hertogenbosch werd mede dankzij een alerte medewerker van cameratoezicht omstreeks 04.30 uur op de Veldhovenring aangehouden ter zake diefstal. Hij had tijdens de vechtpartij op de Heuvelring een veiligheidsvest uit een politieauto gestolen. De toezichthouder zag de dief in een auto uit de parkeergarage aan het Pieter Vreedeplein komen. Na een korte achtervolging, waarbij een van de inzittenden het vest uit de auto gooide, werd de auto op de Veldhovenring staande gehouden. De bestuurder van het voertuig kwam overeen met de persoon die het vest gestolen had. Hij was onder invloed van alcohol. Hij blies 255 ugl en krijgt ook een proces-verbaal voor gevaarlijk rijgedrag en het rijden onder invloed.

Mishandeling
Een 45-jarige Tilburger werd aangehouden omdat hij in een horecazaak op het Piusplein een 30-jarige Tilburger mishandeld zou hebben.

Mallorca is wangedrag van zuiptoeristen meer dan zat

Op het Spaanse eiland Mallorca hebben enkele Nederlandse toeristen zich behoorlijk misdragen door op het hoofd van een slapende man te poepen, de man hierna uit te schelden en het filmpje hiervan op social media te delen.

Het Spaanse vakantie-eiland Mallorca kampt met problemen door het zogenaamde zuiptoerisme. De uitbaters van clubs, restaurants en hotels willen dat de gemeente strenger optreedt tegen de vele feesttoeristen, omdat de situatie onhoudbaar zou zijn. Ze vrezen dat het gedrag alleen maar erger zal worden als er niet snel wordt ingegrepen.

In een interview met het AD zegt een 25-jarige Nederlander de dader te zijn. Hij zegt spijt te hebben van de actie die volgens hem "walgelijk, vernederend, vreselijk" is. 

Man (23) krijgt 120 uur taakstraf voor witwassen van ruim 13.000 euro

Een 23-jarige man is veroordeeld tot 120 uur taakstraf, omdat hij in januari 2022 in Amsterdam in totaal 13.270 euro heeft witgewassen. De man werd verdacht van chantage van een vrouw, maar werd hiervan vrijgesproken vanwege 'onvoldoende betrokkenheid'. Wel moet hij de vrouw een schadevergoeding van het volledig witgewassen bedrag betalen. De Rechtbank stelt namelijk dat de man 'geen verklaring heeft voor de herkomst van het geld', dat hij van de vrouw ontving. Zo meldt AT5.

De vrouw betaalde de verdachte geld, omdat er anders 'een seksueel getint filmpje zou worden verspreid en online gezet'. De Rechtbank stelt dat er inderdaad geldbedragen van haar rekening zijn overgemaakt naar de man zijn rekening. In totaal werden er 28 overboekingen gedaan met een totaalbedrag van 13.270 euro, waarbij de bedragen varieerden van 56,00 euro tot 1.000 euro.

"Maar uit het dossier blijkt onvoldoende dat hij betrokken was bij die afdreiging. Evenmin kon worden vastgesteld dat hij wist dat dit geld afkomstig was van afdreiging", aldus de Rechtbank. De man wordt voor dit feit vrijgesproken.

Het totaalbedrag dat de verdachte van de vrouw ontving, zou hij in opdracht van een goede vriend 'hebben doorgestort naar online gokkantoren waar de man zelf ook een account had, naar een andere persoon en ook deels contant opgenomen'.

"Uit het betalingsgedrag van de verdachte blijkt dat hij in de periode van de overboekingen contact heeft gehad met de online gokkantoren, dat hij daar zelf een account heeft aangemaakt en dat hij daar vervolgens ook heeft gegokt", stelt de Rechtbank.

Daarnaast vindt de Rechtbank de verklaring van de man 'niet correct en verifieerbaar, omdat de verdachte niet heeft willen vertellen wie die betreffende goede vriend is'. De man wordt daarom veroordeeld voor witwassen: "Hij heeft geld verworven en in bezit gehad waarvan hij moest vermoeden dat deze door een misdrijf waren verkregen."

Wanneer de man zijn taakstraf van 120 uur niet uitvoert, zal hechtenis van zestig dagen worden toegepast. Mocht de man de schadevergoeding van 13.270 euro niet betalen, 'kan gijzeling worden toegepast voor de duur van 101 dagen' en moet hij alsnog betalen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.