Izagirre wint overgangsetappe in Tour de France

Ion Izagirre heeft de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De 34-jarige Bask maakt deel uit van een grote kopgroep en op de laatste klim van de dag reed hij iedereen uit het wiel, onder wie Mathieu van der Poel. In het algemeen klassement blijft Jonas Vingegaard aan de leiding.

De twaalfde etappe van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais kende onderweg vijf beklimmingen, drie van de derde categorie en twee van de tweede categorie. Vanuit de start werd er direct hard gereden en pas na twee uur koers ontstond er uiteindelijk een kopgroep die de ruimte kreeg van het peloton. Mathieu van der Poel zat mee in de kopgroep met onder andere Mads Pedersen, Guillaume Martin, Thibaut Pinot, Matteo Jorgenson en Ion Izagirre.

Nog voor de laatste klim zag Van der Poel zijn kans. In aanloop naar de Col de la Croix Montmain nam Van der Poel samen met Andrey Amador twintig seconden op de slotklim, maar werden al snel bijgehaald door de rest van de kopgroep. Op de beklimming van 5,4 kilometer toonde Izagirre de sterkste, met een scherpe aanval loste hij iedereen en op de top had hij al een halve minuut voorsprong. Met nog 28 kilometer te gaan behield Izagirre zijn voorsprong en schonk zijn ploeg Cofidis de tweede ritzege in deze Tour de France nadat eerder deze Ronde van Frankrijk Victor Lafay in het Baskenland wist te winnen.

Results powered by FirstCycling.com