FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 juli 2023

'Tadic na gesprek met directeur voetbalzaken Mislintat naar huis, ook vandaag niet getraind'

Aanvoerder Dusan Tadic is vandaag na een gesprek van een half uur met directeur voetbalzaken Sven Mislintat naar huis gegaan, zo meldt AT5. Gisteren trainde de Servische aanvaller niet vanwege privéredenen, maar ook vandaag stond hij niet op het veld.

Dat weet De Telegraaf te melden. Tadic zou samen met zijn zaakwaarnemer Milos Malenovic een gesprek hebben gevoerd op het kamertje van Mislintat. Het is niet duidelijk waar het gesprek precies over ging, maar het is geen geheim dat Tadic van mening is dat de kwaliteit van het eerste een stuk beter moet en dat er spelers moeten worden gehaald.

Dat terwijl de Amsterdammers nog stevig de hand op de knip houden in deze transferperiode. De club is namelijk van mening dat er de afgelopen jaren te veel geld is uitgegeven en loopt daarnaast de miljoenen euro's uit het miljardenbal dat de Champions League heet mis. Voor er nieuwe aankopen zouden kunnen worden gedaan moet er eerst gesnoeid worden in de salarissen van de spelers en moeten overbodige spelers worden verkocht.

Tadic is een van de Ajacieden met een hoog salaris, zijn huidige contract loopt op het moment tot medio 2024. Het is daarom nog maar de vraag of de Serviër met een groot Ajax-hart bij de club blijft. Het Turkse Besiktas zou al een officieel voorstel bij de aanvaller hebben neergelegd. Besiktas zou Tadic transfervrij willen overnemen, Ajax zou hem dan gratis moeten laten vertrekken.

Izagirre wint overgangsetappe in Tour de France

Ion Izagirre heeft de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De 34-jarige Bask maakt deel uit van een grote kopgroep en op de laatste klim van de dag reed hij iedereen uit het wiel, onder wie Mathieu van der Poel. In het algemeen klassement blijft Jonas Vingegaard aan de leiding.

De twaalfde etappe van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais kende onderweg vijf beklimmingen, drie van de derde categorie en twee van de tweede categorie. Vanuit de start werd er direct hard gereden en pas na twee uur koers ontstond er uiteindelijk een kopgroep die de ruimte kreeg van het peloton. Mathieu van der Poel zat mee in de kopgroep met onder andere Mads Pedersen, Guillaume Martin, Thibaut Pinot, Matteo Jorgenson en Ion Izagirre.

Nog voor de laatste klim zag Van der Poel zijn kans. In aanloop naar de Col de la Croix Montmain nam Van der Poel samen met Andrey Amador twintig seconden op de slotklim, maar werden al snel bijgehaald door de rest van de kopgroep. Op de beklimming van 5,4 kilometer toonde Izagirre de sterkste, met een scherpe aanval loste hij iedereen en op de top had hij al een halve minuut voorsprong. Met nog 28 kilometer te gaan behield Izagirre zijn voorsprong en schonk zijn ploeg Cofidis de tweede ritzege in deze Tour de France nadat eerder deze Ronde van Frankrijk Victor Lafay in het Baskenland wist te winnen.

Results powered by FirstCycling.com

Rusland gebruikt oude voertuigen als 'rollende bommen'

Volgens de Britse inlichtingendienst gebruikt Rusland geïmproviseerde 'voertuigbommen' in de aanvalsoorlog tegen Oekraïne. In juni waren er berichten dat Russische troepen verouderde pantservoertuigen met enkele tonnen explosieven als rollende bommen hadden gebruikt, aldus het Ministerie van Defensie in Londen. De bemanning sprong waarschijnlijk na het wegrijden uit het voertuig.

De meeste Russische 'voertuigbommen' zijn gemeld rond Marjinka in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, aldus de dagelijkse update van het ministerie van Defensie. De Britten leggen verband met de komst van eenheden uit de Russische republiek Tsjetsjenië in de Noord-Kaukasus. De incidenten deden zich voor nadat Tsjetsjeense troepen de regio kwamen versterken, schreef het ministerie. Het wees er ook op dat de strijders ervaring hadden met geïmproviseerde explosieven uit de Tsjetsjeense oorlogen in de jaren negentig.

Het Ministerie van Defensie in Londen gelooft dat de meeste van deze geprimede Russische voertuigen "vrijwel zeker" ontploften voordat ze hun bestemming bereikten als gevolg van antitankmijnen en beschietingen. Deze explosieven veroorzaakten echter "extreem grote explosies" die waarschijnlijk een psychologisch effect zouden hebben op de strijdkrachten ter plaatse.

Amerikaanse clustermunitie al gearriveerd in Oekraïne

Volgens een hoge Oekraïense legeraanvoerder is de door de VS beloofde clustermunitie al aangekomen in Oekraïne. "We hebben het net ontvangen. We hebben het nog niet gebruikt, maar het kan een groot verschil maken (op het slagveld)", vertelde commandant Oleksandr Tarnawskyj aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

"Zelfs de vijand weet dat we een voordeel hebben door deze munitie te ontvangen," zei Tarnawskyj met overtuiging. De Amerikaanse regering kondigde vorige week aan clustermunitie te gaan leveren aan Kyiv. Hier kwam veel kritiek op uit het Westen.

Sommige meren zijn zwaarder verontreinigd met microplastics dan oceanen

Sommige zoetwatermeren zijn zwaarder vervuild met microplastics dan oceanen. Dat blijkt uit een internationale studie in het tijdschrift Nature. 

Volgens de onderzoekers is het onderzoek het eerste representatieve en uniforme onderzoek van meren en waterreservoirs naar microplastics wereldwijd. Het wetenschapsteam verzamelde monsters van ongeveer 40 meren in 23 landen. Er werd rekening mee gehouden dat de meren verschillende oppervlakten, diepten en oeverlengtes hebben, dat ze in verschillende mate door mensen worden gebruikt en dat ze geografisch verspreid liggen.

De onderzoekers ontdekten plastic afval in alle onderzochte meren, zelfs in de meren die eigenlijk schoon leken. 94 procent van het plastic afval bestond uit microplastics, d.w.z. deeltjes en vezels kleiner dan vijf millimeter. Twee types meren waren zwaarder verontreinigd met microplastics: die in dichtbevolkte gebieden en grote meren met weinig doorstroming. Het water in het Meer van Lugano op de Italiaans-Zwitserse grens was het zwaarst vervuild.

Legionellabesmettingen door CV-ketels Ferroli leiden tot 2 doden

Het RIVM heeft vastgesteld dat dertien mensen waarschijnlijk besmet zijn geraakt met legionella door een cv-ketel van fabrikant Ferroli. Twee van de slachtoffers zijn overleden. Ferroli heeft in een verklaring gewaarschuwd voor ketels van de types BlueSense en BlueHelix die na 1 januari 2022 zijn gemaakt. Ze roepen consumenten op om hun ketels te laten reinigen vanwege het risico op besmetting met legionellabacteriën.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze waarschuwing ook gepubliceerd. Sinds 1 januari 2022 zijn er door Ferroli 1400 ketels van deze types uitgeleverd, waarbij er bij verschillende GGD’s meldingen van legionellabesmettingen zijn binnengekomen die hoogstwaarschijnlijk verband houden met deze ketels.

Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, groeit in water bij temperaturen tussen de 20 en 50 graden Celsius. Mensen die besmet raken, kunnen hierdoor luchtweginfecties krijgen waarvan sommige met dodelijk gevolg. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben een verhoogd risico op longontsteking door legionella.

Besmetting kan plaatsvinden wanneer kleine waterdruppeltjes met de bacterie zich verspreiden in de lucht Als water langere tijd stil heeft gestaan in een cv-ketel, als mensen dan gaan douchen of gebruikmaken van een bubbelbad, kan het water dat uit de ketel komt door verneveling ingeademd worden waardoor mensen ziek kunnen worden.

Ferroli waarschuwt voor Ferroli cv-ketels van het type BlueSense en BlueHelix met productiedatum vanaf 1-1-2022. Er is een risico op besmetting met legionellabacteriën. Voer een reiniging uit volgens de instructie op de website van Ferroli of laat dit doen door uw installateur.

Reiniging is alleen nodig bij de 2 genoemde typen ketels (BlueSense en BlueHelix) met serienummers die beginnen met het cijfer 22 of 23. Dit verwijst naar het jaar waarin de ketel is geproduceerd. U vindt dit nummer op een sticker aan de onderkant van de ketel bij de aansluiting van het tapwater.

Veroordelingen voor duivendiefstal in Steggerda

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vier verdachten veroordeeld voor het medeplegen van diefstal van 100 kwalitatief hoogwaardige postduiven in Steggerda. Er was sprake van een in Litouwen georganiseerd samenwerkingsverband. De rechtbank heeft de verdachten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. 

De diefstal
Eén van de verdachten heeft de auto voor de diefstal geregeld en heeft de diefstal telefonisch aangestuurd. Hij informeerde de andere verdachten waar de duiven gestolen en afgeleverd moesten worden. De andere verdachten zijn vanuit Litouwen naar Steggerda gereden om de diefstal uit te voeren. Na de diefstal zijn de duiven door de verdachten ergens in Duitsland afgeleverd.

De slachtoffers hebben de duiven jarenlang met veel toewijding gefokt en verzorgd. De verdachten hebben niets gezegd over waar zij de duiven exact hebben afgeleverd. Het is daarom nog steeds niet bekend waar de duiven zich bevinden, wat voor de slachtoffers veel frustratie oplevert. 

Procesafspraken
In één van de zaken zijn door het OM en de verdediging zogeheten procesafspraken gemaakt. De rechtbank heeft de procesafspraken ter zitting besproken en getoetst of deze stand kunnen houden. De rechtbank is van oordeel dat het voorstel in de procesafspraken passend is en in redelijke verhouding staat tot de ernst van de zaak. De rechtbank heeft verdachte dan ook veroordeeld tot de straf die is overeengekomen in de procesafspraken. 

Strafoplegging
Aan de verdachten zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van 9, 10 en 12 maanden. De vordering van de benadeelde partij is door de rechtbank volledig toegewezen, inclusief die voor topduif Luna, die blijkens de taxatie € 80.000,00 waard is.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 28

Je missie, als je deze accepteert, is om alle bioscoopreleases van deze week in één weekend te kijken. Dat gaat je alleen niet lukken, want het zijn er aardig wat. Naast de nieuwe van Pixar en de nieuwe Mission: Impossible hopen vooral kleine titels op de gunst van de kijker.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

In de zevende Mission: Impossible beginnen Ethan Hunt (Tom Cruise) en zijn IMF-team aan hun gevaarlijkste missie tot nu toe: het opsporen van een angstaanjagend nieuw wapen dat de hele mensheid bedreigt, voordat het in verkeerde handen valt. Er volgt een dodelijke race rond de wereld waarbij controle over de toekomst en het lot van de wereld op het spel staan en Ethan wordt geconfronteerd met duistere krachten uit zijn verleden. In zijn krachtmeting met een mysterieuze en machtige vijand moet Ethan noodgedwongen de gedachte overwegen dat niets belangrijker kan zijn dan zijn missie, zelfs niet het leven van degenen die hem het meest dierbaar zijn.

Elemental

Elemental speelt zich af in Element City, waar vuur-, water-, land- en luchtinwoners samen leven. In de film leren we Ember kennen, een stoere, gevatte en vurige jonge vrouw. Ze is bevriend met het leuke, sappige go-with-the flow personage Wade. Hun vriendschap zorgt ervoor dat Ember de overtuigingen over de wereld waar ze in leven in twijfel trekt.

A House in Jerusalem

Nadat haar moeder bij een ongeluk is omgekomen, verhuist de getraumatiseerde Rebecca met haar vader Michael naar Jeruzalem. Michael is zelf ontroostbaar, maar wil dat zijn dochter een nieuw leven begint in de stad. Het jonge meisje kan haar moeder echter niet vergeten en het lukt haar niet het verleden los te laten. De spanning tussen vader en dochter neemt toe als Rebecca ontdekt dat er nog een meisje van haar leeftijd in het huis woont.

Quand Tu Seras Grand

Yannick (Vincent Macaigne) is verzorger in een woonzorgcentrum. Ondanks de werkdruk en de budgettaire beperkingen, blijft hij zich over de ouderen ontfermen met een aanstekelijk humeur en de nodige humor. Maar wanneer hij gedwongen wordt de eetzaal te delen met jonge leerlingen van de school in de buurt en hun begeleidster Aude (Aïssa Maïga), wordt de situatie nog ingewikkelder. Hun komst zet zijn leven en dat van de ouderen helemaal op z'n kop. Toch blijken de kinderen dat leven weer kleur te geven.

Astolfo

De goedhartige Astolfo, een gepensioneerde professor die uit zijn Romeinse appartement is gezet, besluit zijn intrek te nemen in een oud adellijk maar vervallen paleis, het laatste overblijfsel van zijn familiebezit in een afgelegen dorp in de Abruzzen. Hij is er al tientallen jaren niet meer is geweest. Bij aankomst blijkt er een zwerver te wonen en Astolfo besluit dat hij bij hem mag blijven wonen. Maar daar blijft het niet bij, want al snel wordt het duo vergezeld door een gepensioneerde kok en een jonge klusjesman en koken ze met z'n vieren en spelen ze spelletjes. Wanneer zijn neef langskomt en hem voorstelt aan Stefania, een charmante en gulle vrouw van zijn eigen leeftijd, is Astolfo al snel verliefd en worstelt hij met zijn gevoelens. Aangemoedigd door zijn trouwe groep zet Astolfo een moedige stap en leert hij dat het nooit te laat is voor de liefde.

Titina

Ga mee op avontuur met het kleine dappere hondje Titina, in een zo-goed-als-waargebeurde, sensationele ontdekkingsreis naar de Noordpool. Met een luchtschip ging het hondje samen met de Italiaanse luchtvaartingenieur Umberto Nobile en de Noorse avonturier Roald Amundsen op een zinderende luchtexpeditie in de jaren ‘20. Een film over triomfen en tegenslagen, over helden en overmoed. Titina is zowel een prachtige animatie als een waanzinnige reis terug in de tijd door de ogen van de schattigste ontdekkingsreiziger op vier poten.

Dogborn

Dakloos en onzichtbaar – het is voor de tweeling een constante strijd om te overleven. Terwijl ze dromen van een echt huis, komt er een onverwachte baan als koerier op hun pad. Maar wanneer de goederen verschijnen in de vorm van twee jonge meisjes, ontstaat er een breuk tussen broer en zus. De tweeling staat voor een allesbepalende keuze: hoever zijn ze bereid te gaan in hun zoektocht naar een betere toekomst?

Le paradis

De zeventienjarige Joe staat op het punt om vrij te komen uit een detentiecentrum voor minderjarigen. Wanneer de rechter zijn vrijlating goedkeurt kan hij zelfstandig gaan wonen, iets waar hij hevig naar verlangt. Maar zijn aanstaande vrijheid wordt bemoeilijkt door de komst van een nieuwe gevangene, William, met wie Joe een hechte band krijgt. Le paradis is het speelfilmdebuut van Zeno Graton, die op subtiele wijze de beperkingen van gevangenschap verbeeldt: de jongeren snakken niet alleen naar bewegingsvrijheid, maar ook naar expressieve en creatieve vrijheid.

Clean

In de inspirerende en empathische documentaire Clean volgen we de buitengewone Sandra Pankhurst, een transgendervrouw met haar eigen schoonmaakbedrijf. Sandra en haar team maken de plekken schoon waar anderen hun handen niet aan willen branden, zoals plaatsen delict, zelfmoordlocaties en de huizen van mensen met een verzamelstoornis. Ze doen dit moeilijke werk zonder oordeel en met kameraadschap en humor, en geven zo hun klanten hoop. Maar als Sandra door ziekte haar geliefde bedrijf moet verlaten, besluit ze haar traumatische verleden onder ogen te zien en gaat ze op zoek naar haar biologische moeder.

De Bellinga's: Vakantie op Stelten

Het is vakantie en de hele familie Bellinga heeft de koffers gepakt voor een luxe droomreis naar Frankrijk. Ze hebben er megaveel zin in, maar weten nog niet dat papa Daniël per ongeluk het vakantiegeld is kwijtgeraakt. Terwijl Daniël probeert om de reis te vertragen, heeft Buurvrouw Bets een plannetje bedacht om het verloren geld snel terug te verdienen. Als dat op tijd lukt, kan de vakantie toch nog doorgaan! Ondertussen komen Luan en Lucilla er dankzij een heel speciaal koffertje en de Bellinga Vakantie Bucketlist achter dat je eigenlijk helemaal geen luxe nodig hebt voor een superleuke zomervakantie.

Koolhof naar halve finales Wimbledon, Griekspoor/Stevens en Middelkoop uitgedubbeld

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich op Wimbledon geplaatst voor de halve finales van het mannendubbelspel. Dat deed hij samen met de Brit Neal Skupski, met wie hij als eerste geplaatst is.

De Uruguayaan Ariel Behar en diens Tsjechische kompaan Adam Pavlasek boden flink weerstand in het begin, maar Koolhof en Skupski draaiden de wedstrijd om en wonnen met 4-6, 6-2, 6-3.

In de halve finales konden Koolhof en Skupski het Nederlandse alternateduo Tallon Griekspoor/Bart Stevens treffen, maar hun sprookje is dan toch voorbij: het als zesde geplaatste Indisch-Australisch duo Rohan Bopanna/Matthew Ebden was ondanks een sterk begon met 7-6 (3), 5-7, 2-6 te sterk.

Bij de gemengde dubbels eindigde het toernooi voor Matwé Middelkoop in de halve finales. Samen met zijn Indonesische partner Aldila Sutjiadi dolf hij het onderspit tegen de Belg Joran Vliegen en diens Chinese partner Xu Yifan: 1-6, 6-3, 3-6.

Alcaraz overtuigend naar halve finales Wimbledon, Medvedev beëindigt sprookje Eubanks

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich met opmerkelijke overtuiging geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Spaanse nummer één van de wereld rekende in een duel der 20-jarige toptalenten in drie sets af met de Deense nummer zes van de plaatsingslijst, Holger Rune: 7-6 (3), 6-4, 6-4.

In de halve finales neemt Alcaraz het op tegen de als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev. Die had het bepaald niet makkelijk met de Amerikaan Christopher Eubanks, als debutant in het hoofdtoernooi van Wimbledon dé sensatie van de afgelopen anderhalve week. Even leek er nog meer in te zitten, maar Medvedev trok er een vijfde set uit en daarin was het verzet van Eubanks gebroken: 6-4, 1-6, 4-6, 7-6 (4), 6-1.

Jabeur neemt revanche op Rybakina in kwartfinales Wimbledon

Op het heilige gras van Wimbledon zijn de vier halvefinalisten in het vrouwenenkelspel bekend. Elina Svitolina en Marketa Vondrousova plaatsten zich eerder al, waardoor er voor het eerst sinds 1963 (Billie Jean King) een ongeplaatste speelster in de finale staat.

Woensdag nam Ons Jabeur het op tegen de als derde geplaatste Kazachse Elena Rybakina, een herhaling van de Wimbledonfinale van vorig jaar. Rybakina won destijds en pakte nu set één tegen de als zesde geplaatste Tunesische, maar die sloeg snel terug en draaide het volledig om: 6-7 (5), 6-4, 6-1.

In de andere kwartfinale speelde de nummer twee van de plaatsingslijst, Aryna Sabalenka, tegen de Amerikaanse Madison Keys (25). De Wit-Russische had het niet al te moeilijk met Keys en plaatste zich met 6-2, 6-4 voor de halve finales, net als twee jaar geleden.

Tour: Etappe 12 - De aanvallers mogen weer los

De elfde etappe van de Tour de France was een overzichtelijke: drie renners reden een beetje voor lul in een kansloos kopgroepje, hopelijk vooral omdat ze gewoon geen zin hadden in het peloton, en Jasper Philipsen was vervolgens oppermachtig in de eindsprint.

Vandaag weer een wat andere etappe, in principe geen reguliere massasprint. De heren stappen in Roanne op de fiets en kregen dan bijna 169 kilometer voor de kiezen op weg naar Belleville-en-Beaujolais. We gaan niet het hooggebergte in, maar de klimmersbenen kunnen maar beter wel mee worden genomen: het gaat constant op en neer.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat het eerste deel van de etappe bestaat uit een paar klimmen, waaronder twee van de derde categorie. Na een soort overgang gaan we richting de finale, met één klim van de derde categorie gevolgd door twee van de tweede categorie. Daarna is het grotendeels dalen, met nog wat oplopende stukken tot aan de finish.

De etappe start even na één uur, na een neutralisatie van een kwartier kan er echt gekoerst worden. Eurosport is er uiteraard ewer gelijk live bij op Eurosport 2 en de online kanalen, de NOS en Sporza laten het mogelijk spetterende openingsuur weer eens schieten. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zo nu en dan een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We hebben en dag vol buitjes, mogelijk met onweer. Met name het zuidoosten heeft de grootste kans, Tussen de buitjes door schijnt ook de zon. De wind komt uit het zuidwesten. Ook vanmiddag zijn er buitjes in het oosten en zuidoosten, elders is het droog en schijnt de zon. De maximumtemperatuur ligt rond de 23 graden.

Vanavond komt er nog altijd een bui voor in het zuidoosten, later wordt het ook daar droog. In de nacht naar vrijdag is het droog, de minima liggen tussen de 10 en 15 graden. Morgen wat minder buien en een paar graadjes warmer. 

Tot morgen!

zon en een buitje maakt samen een regenboog. (Foto: Anouk)
zon en een buitje maakt samen een regenboog. (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Minister mocht huisarts boete geven voor voorschrijven Ivermectine

De minister mocht overgaan tot het opleggen van een boete aan een huisarts in Meijel vanwege het overtreden van de Geneesmiddelenwet. De boete is ook evenredig. Dat oordeelt de meervoudige kamer van de rechtbank Limburg. 

Boete
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aan de huisarts een boete van 3.000 euro opgelegd omdat hij de geneesmiddelen Hydroxychloroquine en Ivermectine had voorgeschreven aan een patiënt voor het behandelen van een Covid-19 infectie. De huisarts is het hier niet mee eens. Hij vindt, onder andere, dat er geen sprake is van een overtreding van de Geneesmiddelenwet en verder vindt hij de boete ook niet passend en evenredig.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de huisarts de Geneesmiddelenwet heeft overtreden. De Geneesmiddelenwet is op dit punt voldoende duidelijk. Off-label voorschrijven van geneesmiddelen, zoals de huisarts heeft gedaan, mag alleen als daarvoor binnen de beroepsgroep protocollen en standaarden ontwikkeld zijn of in ontwikkeling zijn die het voorschrijven van deze geneesmiddelen toestaan of aanraden. Op het moment van de overtredingen was dat niet het geval in Nederland. De minister was dan ook bevoegd om een boete voor deze overtredingen op te leggen aan de huisarts. Ook vindt de rechtbank de boete die is opgelegd niet te hoog.

In zomer 2022 weer meer buitenlandse vakanties dan vakanties in eigen land

In de zomer van 2022 hebben Nederlanders 21,2 miljoen vakanties gehad. Voor het eerst sinds de coronacrisis werd weer meer dan de helft daarvan in het buitenland doorgebracht. In vergelijking met 2019 bleven zomervakantiegangers wel vaker binnen Europa. Ook namen ze minder vaak het vliegtuig, maar iets vaker de trein. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit het CBS Vakantieonderzoek.

Het totaal van 21,2 miljoen zomervakanties was 0,9 miljoen hoger dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. In 2022 zijn 10,8 miljoen Nederlanders minstens een keer in de zomer op vakantie geweest. In 2019 waren dat er 10,7 miljoen. In 2022 had 56 procent van de zomervakanties een buitenlandse bestemming, ongeveer net zo veel als in 2019.

Meer naar Frankrijk dan naar Duitsland
Met bijna 2 miljoen vakanties was Frankrijk in de zomer van 2022 de populairste buitenlandse vakantiebestemming. Frankrijk heeft Duitsland (met 1,6 miljoen zomervakanties) ingehaald als meest bezochte zomervakantieland. In de zomer van 2019 -het jaar voor corona- trok Duitsland met 1,8 miljoen nog de meeste Nederlandse vakantiegangers. Voor Spanje, Portugal en Turkije was dit omgekeerd; deze landen waren in de zomer van 2022 juist minder in trek als vakantiebestemming. Turkije stond in 2019 nog in de top tien, met 381 duizend zomervakanties.

Minder vakanties buiten Europa dan in 2019
Buiten Europa zijn in 2022 ruim 400 duizend minder zomervakanties doorgebracht dan in het jaar voor de coronacrisis. Ruim 10 procent van de buitenlandse zomervakanties had een bestemming buiten Europa. In 2019 was dit nog 14 procent. Vooral het aantal zomervakanties naar Azië daalde ten opzichte van 2019, maar ook Noord-Amerika was minder in trek.

Minder met het vliegtuig
Dat mensen in de zomer dichter bij huis bleven, is ook terug te zien in de gebruikte vervoermiddelen voor buitenlandse vakanties. Er werd minder gevlogen: in 2022 werd voor 4,2 miljoen zomervakanties (35 procent) het vliegtuig genomen. Dat waren er 1,0 miljoen minder dan in 2019, toen het aandeel vliegreizen 45 procent was.

De auto was in 2022 het favoriete vervoermiddel voor een buitenlandse vakantie: bijna de helft van de vakanties ging per auto, drie jaar eerder was dat 44 procent, vergelijkbaar met het aandeel vliegreizen. Ook stapte men in 2022 wat vaker in de trein: voor 0,9 miljoen (8 procent) van de buitenlandse zomervakanties, terwijl dat in 2019 een half miljoen was (ruim 4 procent).

In de tussenliggende jaren met reisbeperkingen vanwege corona gingen minder mensen naar het buitenland. In 2020 ging 17 procent van die zomervakanties met het vliegtuig, en in 2021 30 procent.

EU-parlement stemt voor natuurherstelwet Timmermans

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van een Europese natuurherstelwet. Dit betekent dat de onderhandelingen met de EU-lidstaten kunnen beginnen om de natuur te herstellen en op peil te houden.

De linkse partijen, waaronder PvdA en GroenLinks, hebben hiermee een overwinning behaald in het parlement. De christendemocraten, gesteund door de rechtse fracties, waren faliekant tegen de wetsvoorstellen van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Kaag geen lijsttrekker D66 bij komende verkiezingen

Partijleider Sigrid Kaag van D66 stelt zich niet beschikbaar als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. "Het heeft een te zware wissel getrokken op mijn gezin", zegt de demissionair minister van Financiën.

Kaag zegt dat de partij haar alle ruimte gaf om door te gaan als lijsttrekker. Ook haar functie zelf was niet het probleem, het werk is nog steeds spannend en uitdagend genoeg voor haar. Het zijn bijzondere en mooie ervaringen geweest sinds haar terugkeer naar Nederland. 

Nu er nieuwe verkiezingen op komst zijn door de val van het kabinet, zegt ze dat het "goed is het stokje door te geven".

Het is geen geheim waar mijn dilemma ligt: dat is bij mijn gezin, zegt Kaag. Mijn werk heeft een zware wissel getrokken op mijn kinderen en mijn man. In 2017 kwam ik naar Nederland omdat ik echt dacht: hier kan ik iets betekenen en het goede proberen te doen. Maar het heeft te veel van hen gevraagd aldus de demissionair minister van Financiën.

Omtzigt sluit zich niet aan bij BBB of CDA

Kamerlid Pieter Omtzigt is niet van plan zich aan te sluiten bij BBB. Binnen enkele weken zal hij besluiten of hij met een eigen partij aan de Tweede Kamer verkiezingen gaat meedoen, aldus zijn woordvoerder. 

Omtzigt had eerder al laten weten dat hij niet teruggaat naar het CDA. In 2021 stapte hij uit die partij nadat er in het prille begin van de formatie van kabinet Rutte-IV over zijn positie was gesproken. Die kwestie - 'positie Omtzigt, functie elders' - houdt de Haagse gemoederen tot vandaag de dag nog bezig. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.