Skiester Shiffrin pakt World Cup-record Vonn en nadert record Stenmark met 84e zege

De beste reuzenslalomskiesters van de wereld kwamen de afgelopen dagen in actie in het Italiaanse Kronplatz. In het Pustertal stonden twee World Cup-wedstrijden gepland: de eerste werd er al gehouden, de tweede verving de naar een slalom omgezette wedstrijd in Spindleruv Mlyn.

Dinsdag
In de eerste run was de Amerikaanse Mikaela Shiffrin weer eens de beste, dit keer ging ze 0,13 seconden sneller naar beneden dan de Zwitserse Lara Gut-Behrami. Federica Brignone uit Italië volgde op 0,27 seconden en verder bleven alleen de Canadese Valerie Grenier (+0,76) en de Amerikaanse Paula Moltzan (+0,84) nog binnen een seconde van Shiffrin.

Moltzan begon prima in de tweede run, maar gleed vervolgens onderuit en finishte niet. Grenier leverde vijf plekken in, waardoor de Slowaakse Petra Vlhova, zesde na één run, met nog drie dames te gaan bovenaan stond. Brignone nam met 0,22 seconden de leiding over, waarna Gut-Behrami er met een heerlijke run nog 0,98 seconden onderdoor dook. Shiffrin mocht het afmaken en dat deed ze: met 0,45 seconden pakte ze haar 83e World Cup-zege, waarmee ze het vrouwenrecord van landgenote Lindsey Vonn definitief over wist te nemen.

Woensdag
Shiffrin was ook een dag later weer de beste in de eerste run, dit keer mer een groter verschil de Zweedse Sara Hector volgde op 0,51 seconden. Voor eigen publiek noteerde Marta Bassino op 0,65 seconden de derde tijd, voor de Noorse Ragnhild Mowinckel (+0,72) en Brignone, die op 0,90 de laatste was die nog binnen één seconde van Shiffrin bleef.

In de tweede run zakte Brignone met 0,66 seconden achterstand vier plekken weg, Vlhova was van plek tien gestegen en had nog altijd de leiding in handen. Mowinckel pakte met 0,55 seconden de leiding over, waarna Bassino uitstekend onderweg was...tot ze een foutje maakte en door in plaats van langs een poort ging. Hector kwam met 0,37 seconden achter Mowinckel terecht, waarna het wederom aan Shiffrin was. Die liet er geen gras over groeien en won met 0,82 seconden verschil, voor Mowinckel en Hector. Het was de 84e zege voor Shiffrin, die er nog twee nodig heeft om de Zweedse recordhouder Ingemar Stenmark te evenaren.