1-2-3-4-5-6'je Noorse langlaufers, maar Klśbo verliest na vier jaar weer

De World Cup langlaufen streek de afgelopen dagen neer in het Zwitserse kuuroord Davos. Daar werden de laatste World Cup-wedstrijden afgewerkt alvorens de Tour de Ski op 31 december van start gaat in Val Müstair.

Sprint vrije stijl vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins, World Cup-leidster Tiril Udnes Weng uit Noorwegen en haar landgenote Ane Appelkvist Stenseth, thuisfavoriete Nadine Fähndrich, Johanna Hagström uit Zweden en de Finse Krista Pärmäkoski vochten het uit in de finale. Daarin voerde Fähndrich op het laatste klimmetje het tempo op, waardoor er nog drie volgden. Voor eigen publiek stond er geen maat op de Zwitserse, die een prachtige zege boekte, voor Diggins en Hagström.

Sprint vrije stijl mannen
Voor Italië stond Federico Pellegrino in de eindstrijd, naast de jonge Zweed Edvin Anger, de Noren Even Northug en Johannes Høsflot Klæbo, de verrassende Brit James Clugnet en Lucas Chanavat namens Frankrijk. Pellegrino, wiens vrouw op ieder moment kon bevallen, had het vuur te pakken en wist met een geniale eindsprint voorbij Klæbo naar de winst te sprinten. De Noor werd tweede, zijn eerste nederlaag in een vrijestijlsprint sinds november 2018, voor Chanavat.

20km vrije stijl vrouwen
Diggins vloog er zoals wel vaker stevig in en zette na vijf kilometer een tijd neer waar niemand aan kwam, maar vervolgens gaf Ingvild Flugstad Østberg gas. De Noorse, teruggekomen van jarenlang fysiek malheur, was halverwege twee tienden van een seconde sneller en na vijftien kilometer dook ze drie tellen onder Diggins' tijd. De Amerikaanse kende echter een daverend slotstuk en in haar kenmerkende, állesgevende stijl wist ze het zich letterlijk zwart voor haar ogen te langlaufen - ze zag na de finish even niks meer. Østberg kwam daar net niet aan en werd op 5,5 seconden tweede, terwijl de Amerikaanse Rosie Brennan op 11,2 seconden derde werd, een halve tel voor de Noorse World Cup-leidster Tiril Udnes Weng.

20km vrije stijl mannen
Van de grote mannen was Simen Hegstad Krüger de laatste die op pad ging en al vanaf het begin was de Noor erg snel. Na tien kilometer noteerde hij de snelste tijd en vanaf dat moment nam hij alsmaar meer voorsprong op de rest: uiteindelijk won hij met 22,3 seconden voorsprong op zijn landgenoot Hans Christer Holund. Sjur Røthe was 24,5 seconden langzamer en completeerde zo het podium, terwijl er met Didrik Tønseth, Klæbo en Iver Tildheim Andersen nog drie Noren in de volledig Noorse top-6 seconden.