Buiktyfus wordt resistent tegen antibiotica, vaccinatie aangeraden

De bacterie die buiktyfus veroorzaakt, Salmonella enterica serovar Typhi, wordt volgens nieuw onderzoek van wetenschappers verregaand resistent tegen antibiotica en de meest resistentie variant verspreidt zich momenteel in rap tempo in met name zuidoost Azië, India en Afrika. Onderzoekers van onder meer de Stanford University zien ook steeds vaker gevallen in Europa en de Verenigde Staten, melden zij in The Lancet Microbe.

Volgens wetenschappers bestaat de ziekte al duizenden jaren, maar inmiddels beschermen we onszelf al enkele decennia tegen de aandoening door middel van antibiotica. Tegen de orale versie van antibiotica wordt de bacterie nu steeds resistenter en zelfs de nieuwste versie van de geneesmiddelen worden binnen korte tijd nutteloos.

De onderzoekers roepen op om op grote schaal te vaccineren tegen tyfus. Het voordeel is dat vaccinatie prima werkt en antibiotica niet meer nodig is. Het nadeel is dat de prik maar zo'n drie jaar bescherming biedt en dan dus herhaald dient te worden.