Newgarden domineert IndyCar-race Road America, Van Kalmthout in achterhoede

Op het circuit van Road America in de staat Wisconsin is zondagavond de achtste wedstrijd van het jaar in de IndyCar Series verreden. Dat leek niet heel spannend te worden, maar aan het einde kwam er toch nog wat spanning in.

De poleposition was voor Alexander Rossi, die Josef Newgarden naast zich had staan. Alex Palou en Marcus Ericsson stonden op rij twee, voor Colton Herta en Pato O'Ward en met Rinus van Kalmthout op de zeventiende plek.

Rossi behield de leiding in de eerste bocht, waarin Jimmie Johnson in het achterveld het grind in gleed: caution. Kort na de herstart stond Palou vanaf de derde plek in het grind na contact met teamgenoot Ericsson, terwijl in het achterveld Van Kalmthout door Cristian Lundgaard de baan af gebeukt werd.

Na een onderbreking konden we weer door, twee ronden later spinde kampioenschapsleider Will Power in het middenveld de muur in met 'hulp' van Devlin DeFrancesco. Na nog een caution kon er dan écht even geracet worden: Rossi voorop, voor Newgarden, Ericsson en Romain Grosjean.

Na zestien ronden kwamen Rossi en Newgarden als eerste van de toppers nieuwe harde banden halen, waarbij Newgarden er voorbij ging. Ericsson kwam na zijn stop ook voor Rossi terecht, Grosjean zat er achter, maar beiden verloren ze een plek: Rossi pakte Ericsson al snel en Colton Herta ging langs Grosjean.

Met Newgarden, Rossi, Ericsson, Herta en Grosjean als top-5 werd de tweede pitstopronde geopend, als eerste door Newgarden en Herta. Rossi en Ericsson volgden een ronde later en Grosjean kwam nog iets later een nieuw setje rubber halen.

Newgarden kwam er ruimschoots als leider weer uit, voor Rossi, terwijl Felix Rosenqvist zich er tussen nestelde, voor Ericsson, Herta, Graham Rahal en Grosjean. Ericsson en Herta knokten zich al snel langs Rosenqvist, die het lastig leek te hebben.

Vijftien ronden voor het einde opende Newgarden de laatste serie reguliere pitstops, Rossi volgde. Ericsson en Herta kwamen een rondje later, net als Grosjean, waarna we het overzicht richting de finish haddden: Newgarden voorop, vier seconden voor Rossi en veertien tellen voor de knokkende Ericsson en Herta.

Grosjean nam Rosenqvist te grazen voor de vijfde plek, terwijl Rossi langzaam richting Newgarden reed. Met nog acht ronden te gaan gaf O'Ward's auto de geest: caution, en dus kon Ericsson het grote gat naar de top-2 ineens weer gedicht zien worden.

Met nog vijf ronden te gaan en de boel weer dicht bij elkaar werd het groen gezwaaid, maar nog voor de finishlijn stond Helio Castroneves in het gras: caution. De veteraan werd met wat moeite op weg geholpen en met nu nog drie ronden te gaan kon er weer geracet worden.

Ericsson ging bij de herstart langs Rossi, maar op Newgarden stond geen maat: hij pakte de winst, voor Ericsson, Rossi, Grosjean en Herta - Van Kalmthout finishte een wat kleurloze race als zeventiende.