Giro: Etappe 16 - De koninginnerit met drie zware bergen

De slotweek van de Giro d'Italia gaat beginnen en met Richard Carapaz in het roze wordt het gelijk een stevige rit. Vanuit de rustdag krijgt men de koninginnerit voorgeschoteld, iedereen die zich níet even warm gaat rijden is dom en komt in de problemen.

De heren renners vertrekken al om 11.00 uur vanuit Salò, waar men begint aan een 202 kilometer lange tocht naar Aprica. Daar ligt veel wielerhistorie te wachten, zoals we in de hier te vinden uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen.

Drie zware beklimmingen onderweg: eerst bijna vanuit de start de Goletti di Cadino, negentien kilometer à 6,2 procent. Na de afdaling volgt dan de angstaanjagende Passo del Mortirolo: 12,8 kilometer à 7,5 procent, met een slopend slotstuk.

De Mortirolo wordt weer afgedaald, dan volgt een kort edoch niet makkelijk klimmetje, om daarna te beginnen aan de slotklim naar Santa Cristina: 12,7 kilomete raan 8,1 procent, waarbij het alsmaar steiler wordt. Dan nog een korte afdaling om aan het eind van de middag te finishen.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)