Dubbel Sloveens volksfeest bij World Cup-finale skivliegen

In het Sloveense Planica is het slotweekeinde van het World Cup-seizoen in het schansspringen in volle gang. Rondom de Letalnica, de moeder aller schansen, is het één groot volksfeest: van COVID-19-regels is weinig sprake meer en duizenden fans maken er een geweldig feest van.

Vrijdag, individuele wedstrijd
In ronde één was vrij duidelijk dat de springers uit het thuisland met succes ondersteund werden door de duizenden fans: Timi Zajc was de beste, Ziga Jelar en Domen Prevc zaten er vlak achter, Peter Prevc en Anze Lanisek completeerden de volledig Sloveense top-5. De Japanner Yukiya Sato was de voornaamste uitdager, voor de Pool Kamil Stoch en de ietwat tegenvallende Stefan Kraft uit Oostenrijk.

Kraft moest in de tweede ronde een plekje afstaan aan de Japanner Ryoyu Kobayashi, Stoch leverde vier posities in en Sato verloor er twee, waarna de Sloveense jacht op de overwinning kon beginnen. Lanisek verzekerde de thuisfans daar alvast van door de leiding over te nemen, Peter Prevc deed er nog een schepje bovenop. Broertje Domen viel vier plekken terug, Jelar sprong naar de leiding. Zajc kreeg het niet voor elkaar en werd vierde, achter Jelar, Peter Prevc en Lanisek - een geheel Sloveense top-4.

Zaterdag, landenwedstrijd
Niet bepaald verrassend ging Slovenië aan de leiding na de openingsronde: Jelar, Peter Prevc, Zajc en Lanisek sprongen naar een iets kleinere voorsprong dan gedacht ten opzichte van het Noorwegen van wereldkampioen Marius Lindvik, Bendik Jakobsen Heggli, Johann André Forgang en Halvor Egner Granerud. Oostenrijk stond met Michael Hayböck, Daniel Tschofenig, Manuel Fettner en Stefan Kraft op plek drie, voor Polen - Duitsland stond op in principe te grote achterstand op plek vijf.

In de finale sprong openingsspringer Lindvik de Noren naar de leiding, maar Jelar hield de schade beperkt - Hayböck hield Oostenrijk op plek drie, Piotr Zyla bracht Polen wel in de buurt. Peter Prevc sprong Slovenië dan weer langs Noorwegen, waar Heggli flink wat achterstand op liep. Tschofenig verbeterde de Oostenrijkse positie, maar Dawid Kubacki bleef namens Polen in de buurt.

De Sloveense voorsprong werd door Zajc dusdanig vergroot dat het in principe beslist was, Forfang hield Noorwegen ruimschoots op plek twee en Fettner sloeg de aanval van de Pool Jakub Wolny af. Stoch behield in elk geval Polen's vierde plek, Kraft sprong plek drie voor Oostenrijk binnen. Met een fantastische vlucht deed Granerud nog een ultieme gooi naar de winst, maar het werd plek twee: Lanisek sprong de Sloveense overwinning binnen en het feest in Planica kon wederom beginnen.