Langlaufers strijden in smerig koud Ruka om de achtervolgingswinst

Het openingsweekeinde van de World Cup langlaufen is zondag afgesloten. In het Finse Ruka gebeurde dat met temperaturen waarbij met in elk geval een lekkere frisse neus kon halen: een kleine twintig graden onder nul, waardoor het nog maar de vraag was of de wedstrijden door konden gaan, maar dat gingen ze.

Mannen
De mannen kregen vijftien kilometer in de vrije stijl voor de kiezen, met de uitslag van de klassieke wedstrijd van zaterdag als startlijst. Iivo Niskanen mocht zo als eerste vertrekken, acht en veertien seconden voor de Russen Alexey Chervotkin en Alexander Bolshunov. De Noren bleven verstandig in de warme hotelkamer en dus volgden nog meer Russen: Sergey Ustiugov (+0:21), Ilia Semikov (+0:26) en Ivan Yakimushkin (+0:30).

Niskanen volgde op het laatste moment echter het Noorse voorbeeld en ging ook niet van start, dus konden we vooraf al wel een Russisch feestje intekenen. Chervotkin, Ustiugov en Bolshunov voegden zich rap samen, Yakimushkin en Semikov zaten er wat achter en de Canadees Antoine Cyr volgde op een halve minuut, met Hugo Lapalus uit Frankrijk tussen hem en een groepje achtervolgers.

Halverwege de wedstrijd werd het Russische kwintet uitgebreid....met een Rus. Artem Maltsev kwam erbij, samen met de Tsjech Michal Novak en de Duitser Lucas Bögl. Op de laatste langere klim voerde conducteur Bolshunov het tempo van de Russische trein op, waardoor de groep aan flarden werd geknald: er bleven nog vier Russen over, te weten Bolshunov, Ustiugov, Yakimushkin en Maltsev.

Een uit alle wanhoop strijdende Novak sloot knap weer aan en viel de naar elkaar kijkende Russen zelfs aan. Een dappere edoch gedoemde poging, want op het kleine slotklimmetje ging het tempo de hoogte in. Bolshunov trok de boel op gang, Ustiugov kwam nét tekort om hem nog te kloppen en Maltsev completeerde het Russische podium.

Vrouwen
Voor de vrouwen lag er tien kilometer klaar en ook hier startten er veel niet, maar de gehele top-10 van zaterdag trok wel gewoon de kou in. Frida Karlsson voerde het veld aan namens Zweden, de Noorse Therese Johaug volgde op veertien seconden, samen met de Duitse Katharina Hennig.

Ebba Andersson uit Zweden (+0:32), de Finse Krista Pärmäkoski (+0:35) en de Amerikaanse Rosie Brennan (+0:39) deden op voorhand ook goed mee, net als Kerttu Niskanen uit Finland (+0:42) en de Russische dames Tatiana Sorina (+0:46) en Yulia Stupak (+0:55), met tot slot de Noorse Heidi Weng (+0:56) er ook nog bij.

Johaug kwam in het eerste kwart van de wedstrijd welgeteld een halve seconde dichter bij Karlsson, terwijl Hennig niet verrassend snel af moest haken. Andersson, Pärmäkoski en Brennan klonterden samen en achtervolgden de Duitse, met Sorina en Niskanen achter zich.

Halverwege sloot Johaug aan, terwijl Hennig was bijgehaald door Andersson, Pärmäkoski, Brennan en ook de sterk langlaufende Weng. Ondertussen moest Karlsson afhaken bij de Noorse grootheid, hoewel ze het gat een paar kilometer later nog altijd redelijk beperkt wist te houden.

Daar bleef het voor de Zweedse wel bij, want Johaug was gewoon net iets te sterk: ze won, acht tellen voor Karlsson. Weng wachtte tot het laatste klimmetje en opende de aanval voor plek drie, die ze met een keurig sprintje wist te pakken, voor Pärmäkoski en Brennan.