IsraŽl; Knesset stemt voor regering Bennet en neemt afscheid van Netanyahu

In Israël koos het parlement een nieuwe regering, waarmee het einde van de ambtstermijn van de vorige premier Netanyahu (71) werd bezegeld.

Met 60 tegen 59 stemmen stemde een krappe meerderheid in de Knesset voor de alliantie rond het aangestelde regeringshoofd Bennett en de vorige oppositieleider Lapid. De nieuw gesmede coalitie bestaat uit acht partijen van rechts naar links, waaronder een Arabische partij. De alliantie heeft een gemeenschappelijke afkeer van Netanyahu, die al 12 jaar regeert. Hij kondigde aan dat hij in de politiek zou blijven en zou werken aan zijn terugkeer naar de macht. De nieuwe premier Bennett van de extreemrechtse Jamina-partij verklaarde in zijn toespraak dat hij een regering wilde leiden voor 'heel Israël'.

Op de Rabinplatz in Tel Aviv werd het einde van de ambtstermijn van ex-premier Benjamin "Bibi" Netanyahu gevierd. Elders in het land demonstreerden mensen tegen de vervanging van Netanyahu.

Biden en Merkel feliciteren
De Amerikaanse president Biden beloofde zijn steun aan de nieuwe regering. Hij verklaarde dat hij uitkijkt naar de samenwerking met premier Bennett. Israël heeft geen betere vriend dan de Verenigde Staten.

Kanselier Merkel stuurde ook haar felicitaties. Ze kondigde aan dat Duitsland en Israël een unieke vriendschap hebben die ze beiden willen verdiepen.

Ononderbroken in functie sinds 2009
Netanyahu was sinds 2009 ononderbroken in functie en was 15 jaar lang het hoofd van de regering van Israël; van 1996 tot 1999 bekleedde hij het ambt eenmaal. Nu hij niet meer regeert kan Netanyahu de wet niet langer proberen te veranderen om zijn eigen immuniteit te borgen - als premier had hij herhaaldelijk geprobeerd de macht van de rechtbanken te beperken en de immuniteitswet te veranderen. Hij staat sinds mei 2020 terecht voor verschillende gevallen van corruptie en fraude.

Netanyahu's strijd om aan de macht te blijven had de ergste binnenlandse politieke crisis in de Israëlische geschiedenis ten gevolg. In iets meer dan twee jaar werden er vier keer verkiezingen gehouden. Netanyahu en zijn partners slaagden er vier keer niet in een duidelijke meerderheid te behalen. Onlangs keerden zijn rechtse partners hem de rug toe en sloten zich bij zijn tegenstanders aan.