FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 juni 2021

Experts vrezen virusopleving: 'risicocommunicatie moet veel beter'

Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. “De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan”. De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

Dat mensen zich massaal niet meer veel lijken aan te trekken van de beperkingen, ligt onder meer aan de falende risicocommunicatie van de overheid, zegt Alex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC in Rotterdam. Die moet en kan veel beter. “We leggen maatregelen uit en dan doen we niks en wachten we af”, aldus Burdorf. Maar dat werkt niet, beseft hij, want het gedrag van mensen laat zich niet zo makkelijk sturen. Nederland moet volgens hem “als een speer zoveel mogelijk leren van de afgelopen periode, om te weten hoe de coronamaatregelen hebben gewerkt.” Hij vindt dat instanties als RIVM en OMT moeten worden verrijkt met gedragswetenschappelijke inzichten. Meer hierover op Skipr.

EK: Spanje domineert tegen Zweden, maar komt niet tot scoren

Spanje is het EK begonnen met een teleurstellend gelijkspel. Tegen Zweden was de ploeg van bondscoach Luis Enrique veel beter, ook al kregen de Zweedse ploeg twee enorme kansen, maar scoren deden beide ploegen niet, waardoor Slowakije aan de leiding gaat in Groep E.

In de eerste helft tussen Spanje en Zweden kregen we voor eenrichtingsverkeer te zien van de Spanjaarden met een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. Vooral Álvaro Morata kreeg de beste kans voor Spanje na een fout van een Zweedse verdediger, maar de spits van Juventus schoot voorlangs. Zweden liet weinig zien in de eerste helft en toch was de Zweedse ploeg het dichts bij de openingstreffer in de vorm van Alexander Isak. De oud-Willem II spits zag de bal van de lijn werd gehaald, waarna de bal op de paal vloog, waardoor het bij rust nog altijd 0-0 stond.

De tweede helft zorgde voor een zelfde spelbeeld. Spanje zocht naar het doelpunt, en kreeg opnieuw een aantal mogelijkheden om de score te openen, alleen konden ze de Zweedse goalie niet passeren. Zweden kreeg in de tweede helft opnieuw een grote kans. Na een uitstekende actie van Isak bediende hij met een prachtige bal Marcus Berg (ex-FC Groningen en -PSV), alleen was die kans niet besteed aan de aanvaller.

Door het gelijkspel tussen Spanje en Zweden gaat Slowakije verassend aan de leiding in Poule E. Die wonnen eerder op de dag verassend van Polen met 2-1.

Random Pics van de Dag #336

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleybalsters kennen matige week met twee nederlagen

De Nederlandse volleybalsters hebben de vierde speelweek in de Nations League niet bepaald succesvol afgerond. De ploeg van bondscoach Avital Selinger kwam niet verder dan één overwinning in drie wedstrijden, waardoor Oranje zakt op de ranglijst.

De week begon met een nederlaag tegen olympisch kampioen China, dat in de eerste twee sets véél te sterk was. De derde set was spannend en opmerkelijk lang, maar ook daarin kon Nederland het verschil uiteindelijk toch niet maken: 12-25, 18-25, 31-33.

Vicewereldkampioen Italië leverde dan weer een spannende vijfsetter op. Nederland trok set één naar zich toe, leverde een spannende tweede set in en ook de volgende twee werden verdeeld. In de beslissende vijfde set pakte Nederland dan toch de winst: 25-21, 26-28, 20-25, 25-21, 15-10.

De laatste tegenstander van de week was de Dominicaanse Republiek, dat in de afgelopen jaren steeds beter voor de dag begint te komen. De eerste twee sets werden onderling verdeeld na een spannende strijd, de Dominicaanse ploeg won de eveneens spannende derde set. Ook in set vier lag het dicht bij elkaar, maar de Caraïbische ploeg was te sterk: 23-25, 25-23, 28-30, 22-25.

Met nog één reguliere speelweek te gaan staat Nederland op de zesde plek met acht zeges en vier nederlagen, de top-4 gaat naar de halve finales. De VS (11-0) staat bovenaan, voor Brazilië (10-2), Japan (9-3), Turkije (9-2), Rusland (8-4) en Nederland.

Brazilië en Colombia beginnen Copa América met zege

In Brazilië is zondagnacht de Copa América van start gegaan, nadat Argentinië en Colombia de organisatie niet al te lang geleden uit handen gaven. Tot groot ongenoegen van de Braziliaanse bevolking zorgde president Jair Bolsonaro ervoor dat zijn land, waar de COVID-19-situatie bepaald niet best is, het toernooi over zou nemen.

In hoofdstad Brasilia nam het thuisland het op tegen Venezuela, waarvan een zeer groot deel van de ploeg niet aanwezig kon zijn in verband met positieve COVID-19-tests. Marquinhos zette de ploeg in een leeg stadion na 23 minuten op voorsprong, twintig minuten na rust werkte Neymar een penalty binnen. Kort voor tijd legde Neymar af op Gabriel Barbosa, die de 3-0 eindstand op het bord zette.

In Cuiabá nam Colombia het op tegen Ecuador, wat geen geweldige partij werd. Ecuador kreeg hier en daar een kansje, maar Colombia was simpelweg beter. Edwin Cardona opende de score kort voor rust en daar bleef het verder de hele wedstrijd bij.

EK: Slowakije verrast Polen na domme rode kaart

Polen en Slowakije hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal 2020 afgewerkt. In het Russische Sint-Petersburg werd de eerste wedstrijd in groep E toch wel wat leuker dan vooraf gedacht, in elk geval voor de Slowaken.

Het duel begon vrij aardig, maar vervolgens gebeurde wat vooraf werd verwacht: Slowakije parkeerde de bus voor het doel. Toch was het uitgerekend Slowakije dat binnen twintig minuten de score opende: Robert Mak dribbelde naar binnen en wist doelman Wojciech Szczesny te verrassen, waarbij de Poolse keeper de goal opvallend genoeg als eigen goal genoteerd zag worden.

De Slowaken leken de parkeerplaats van de bus een beetje te verlaten, terwijl het bij Polen niet best ging: bij Robert Lewandowski lukte nagenoeg niks en ook de rest kreeg weinig voor elkaar. Kort voor rust kreeg Lewandowski nog een kansje, maar de sterspeler van de ploeg wist daar niet van te profiteren en dus ging men met 0-1 voor Slowakije de rust in.

In de rust zullen de Polen elkaar stevig opgepept hebben, want na welgeteld 32 seconden had Karol Linetty de gelijkmaker achter de Slowaakse doelman Martin Dubravka liggen, ook al raakte hij de bal eigenlijk niet eens goed. Niet veel later kreeg Linetty nog een kans, kort daarop gevolgd door een kans voor Kamil Glik - de Poolse voorsprong hing in de lucht.

Daar kwam na een dik uur een einde aan, want Gregorz Krychowiak, die al een gele kaart had, leek het een strak plan om op een Slowaakse voet te gaan staan: nog eens geel en dus een verdiende rode kaart. Hij bleek zijn ploeg zo enorm in de steek gelaten te hebben, want een handvol minuten later was het Inter-verdediger Milan Skriniar - de 'bestuurder' van de Slowaakse bus - die Slowakije met een keurig geplaatst balletje op voorsprong bracht.

Er werd gewisseld, onder meer FC Groningen-speler Tomas Suslov kwam het veld in, en Polen kreeg hier en daar nog wat kansjes, maar de gelijkmaker zat er niet meer in en dus pakte Slowakije de winst.

Kijkje achter de schermen van Starfield

Bethesda geeft ons een kort kijkje achter de schermen achter de ontwikkeling van hun nieuwe game Starfield.

Starfield is het eerste nieuwe universum in 25 jaar van Bethesda Game Studios, de makers van The Elder Scrolls V: Skyrim en Fallout 4. In deze next-gen RPG die zich tussen de sterren afspeelt, creëer je elk personage dat je wilt en verken je de open-wereld, uh open-ruimte, terwijl je aan een enorme reis begint om het grootste mysterie van de mensheid te beantwoorden.

Starfield wordt exclusief uitgebracht op Xbox Series X|S en pc op 11 november 2022. Mocht je Xbox Gamepass hebben dan zul je de game meteen in je bibiotheek kunnen zien en spelen.

De multiplayer van Halo Infinite toegelicht in overview trailer

In een overview trailer is 343 dieper ingegaan op de filosofie achter de multiplayer van Halo Infinite. De trailer duurt zo'n 13 minuten en bevat wederom nieuwe gameplay.

Gister werd bekendgemaakt dat de modus free-to-play wordt, en iedereen weet wat dat betekent: cosmetics. De battle passes van Halo Infinite gebruiken het systeem zoals we dat kennen uit Master Chief Collection. Battle passes verlopen dus niet en oude battle passes kun je op elk moment aanschaffen. De cosmetics blijven wel gebonden aan de battle passes.

In de game valt veel aan te passen: voertuigen, onderdelen van je armor, visors, je helm, wapens en meer. Elke speler wordt 'begeleid' door een eigen AI-stem. Ook via het web en een app kun je aanpassingen doorvoeren.

343 is ook ingegaan op gameplay. De kern van de multiplayer is dat iedereen gelijk begint en tijdens een match upgrades moet vinden. Een onderdeel daarvan is equipment, dat terugkeert. Je kunt dus weer, bijvoorbeeld, power-ups bij je dragen (die je wel dropped als je doodgaat). Drops zijn aanwezig, die op bepaalde momenten een voertuig plaatsen in de map. De game ondersteunt cross-progression en cross-play. De Forge is er weer en in de Academy kun je trainen tegen bots.

Yfendo van Praag speelt eigen levensverhaal in I Don't Wanna Dance

Je eigen levensverhaal spelen in een bioscoopfilm. Dat doe je niet zonder risico en dat risico laat Yfendo van Praag op grandioze wijze zien. Hij speelt Joey en dat is een jongen die  moet besluiten of hij uit de destructieve dans met zijn moeder stapt of bij haar blijft, ten koste van zijn eigen geluk. We spraken met Yfendo over de reis naar deze film en hoe zijn schokkende verhaal voorkomen zou kunnen worden.

EU lanceert digitaal COVID-19-vaccinatiecertificaat, ook voor Nederland

De EU heeft de weg vrijgemaakt voor het in heel Europa geldige vaccinatiecertificaat.

De voorzitter van het Europees Parlement, Sassoli, en de huidige voorzitter van de EU-Raad, de Portugese premier Costa, hebben de desbetreffende verordening in Brussel ondertekend in aanwezigheid van Commissievoorzitter Von der Leyen. Het certificaat stelt burgers in staat om na de coronacrisis het recht op vrij verkeer weer te benutten, aldus de drie EU-politici.

Het elektronische platform voor het controleren van vaccinatiecertificaten gaat op 1 juli in heel Europa live. . De lidstaten kunnen nu al EU-vaccinatiecertificaten afgeven. Volgens de EU-commissie is dit al het geval in 13 lidstaten. Voor houders van het certificaat dienen de EU-staten zich te onthouden van quarantaine- en testverplichtingen, mits de coronasituatie dit toelaat. Het belangrijkste doel is om het reizen binnen de EU weer gemakkelijker te maken.

Van Rijksoverheid:

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?
Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie.

Digitaal bewijs negatieve test, gevaccineerd of hersteld van corona
Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf.

Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. Naar verwachting wordt het DCC in juni 2021 ingevoerd in Europa.

Vaccinatie is geen voorwaarde
Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC zal ook te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.

DCC onderdeel van de CoronaCheck-app
In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app. In deze app zullen 2 QR-codes ontwikkeld worden: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden hiervoor is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Op dit moment zijn de technische voorbereidingen bezig. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

De CoronaCheck-app zal binnenkort gebruikt worden voor testbewijzen. Voor het gebruik van een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs in Nederland wordt nog gewacht op adviezen van de Gezondheidsraad en het OMT. Deze adviezen gaan over de vraag of iemand die gevaccineerd is het virus nog kan overdragen aan iemand anders en hoe de epidemiologische voorwaarden een rol spelen bij de inzet van het vaccinatiebewijs. Ook belangrijk voor deze beslissing is hoeveel mensen in de Nederland al gevaccineerd zijn.

Coronastatus op CoronaCheck
De CoronaCheck-app maakt het straks mogelijk dat mensen in Nederland digitaal op verschillende manieren hun coronastatus kunnen laten zien. Degene die de QR-code leest, krijgt een groen scherm te zien als u:

  • recent negatief getest bent op corona, of;
  • volledig gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • de afgelopen 6 maanden genezen bent verklaard van corona.

Coronastatus op papier
Heeft u geen smartphone of print u uw coronastatus liever uit? Via de website Coronacheck.nl kunt u straks uw negatieve test, volledige vaccinatie of herstelbewijs ook uitprinten op papier en meenemen als u op reis gaat.

Aanvragen DCC met vaccinatie-registratie
Met uw vaccinatiegegevens kunt u straks zelf een DCC aanvragen via de CoronaCheck-app of website. De zorgverlener die u de prik gaf, slaat die gegevens op.

Er zijn 2 manieren om uw vaccinatiegegevens op te vragen:

Door via de app of website in te loggen met uw DigiD worden de gegevens automatisch opgehaald uit de registratiesystemen van:

  • RIVM (als u daarvoor toestemming hebt gegeven)
  • GGD
  • Ziekenhuizen

Staan uw vaccinatiegegevens in een ander registratiesysteem, zoals bij uw huisarts, dan wordt er een andere manier ontwikkeld om uw vaccinatiegegevens op te vragen. Hoe precies? Dat wordt nu verder uitgewerkt. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn in het buitenland.

U kunt ook een DCC aanvragen met een negatieve testuitslag of een herstelbewijs.

Uw gegevens in de CoronaCheck-app worden niet centraal opgeslagen. Dit gebeurt alleen op uw eigen telefoon of computer.

EK: Tsjechië dankzij Schick voorbij Schotland

Tsjechië heeft zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal gewonnen.In Glasgow werd Schotland met 2-0 verslagen dankzij twee treffers van Schick waarvan de tweede een doelpunt om in te lijsten was.

De Schotten begonnen sterk aan het duel door gelijk de aanval te zoeken. Eerste mogelijkheid van de wedstrijd was van McGinn die gevaarlijk doorkwam op de achterlijn van de Tsjechen. Het leverde echter niet meer dan een hoekschop op. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Tsjechië. Schick kreeg de bal op de rand van de zestien en schoot vervolgens hard in de hoek van het Schotse doel. Keeper Marshall duwde de bal echter naast het doel.

In de dertigste minuut was Schotland dicht bij een doelpunt. Robertson schoot de bal net onder de lat maar de Tsjechische keeper wist te redden. In de 41e minuut was het Schick die de Tsjechen op voorsprong bracht via een kopbal.

Beide ploegen begonnen sterk aan de tweede helft, maar het waren de Tsjechen die hun voorsprong uitbreidden. In de 52e minuut was het wederom Schick die doel trof. Nu mikte hij de bal over de Schotse doelman Marshall na de bal een meter over de middenlijn te hebben meegenomen. Schotland wilde echter niet van opgeven weten. Na een Tsjechische inschattingsfout leek Dykes de bal in het doel schieten, maar de teen van Vaclik zat in de weg. Schotland probeerde het wel met een slotoffensief maar gescoord werd er niet meer.

COVID-19-RNA gaat niet over in moedermelk, wel de antistoffen daartegen

De moedermelk van vrouwen die besmet zijn met Covid-19 bevat geen sporen van het virus, maar bevat wel de antistoffen.

Dat blijkt uit een onderzoek uit Spanje. De onderzoekers raden daarom aan om ook bij een COVID-19-infectie borstvoeding te geven. Geen van de onderzochte monsters moedermelk bevatte COVID-19-RNA, volgens de studie van de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) en het Universitair Ziekenhuis in Valencia. Volgens de onderzoekers dient moedermelk wel als overbrenger van COVID-19-antistoffen naar het kind. Regelmatig borstvoeding geven wordt daarom aanbevolen als de moeder geen of slechts milde symptomen heeft.

De studie analyseerde ook de moedermelk van 75 vrouwen die waren gevaccineerd met Biontech / Pfizer, Moderna en Astrazeneca-vaccins. Deze monsters bevatten ook antilichamen, variërend in aantal afhankelijk van het vaccin. De moedermelk van vrouwen die besmet waren en vervolgens één dosis COVID-19-vaccin kregen en de moedermelk van vrouwen die twee doses COVID-19-vaccin kregen, bevatte dezelfde hoeveelheid antistoffen.

Marine zoekt naar vliegtuigwrakken in IJsselmeer

De Koninklijke Marine zoekt momenteel naar 2 vliegtuigwrakken in het IJsselmeer. De toestellen uit de Tweede Wereldoorlog moeten ter hoogte van Makkum liggen. Het gaat om een Lancaster en een Manchester van de Britse Luchtmacht. Onder water wordt nog de hele week historische informatie verzameld, net als afgelopen week.

De bedoeling is te achterhalen wat er precies met de toestellen is gebeurd en of er mogelijk nog stoffelijke resten zijn van de bemanning. Verder wordt gekeken of er nog explosieven in de buurt liggen.

Van de gelegenheid wordt dankbaar gebruikt gemaakt om een aantal vaardigheden te trainen.

Duikvaartuigen Argus (voor) en Nautilus (foto: Ministerie van Defensie)

Wereld Bloeddonordag - Donors, laat je horen!

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag. Op die dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van bloed en plasma doneren. In Nederland zijn ongeveer 400.000 mensen donor. Het overgrote deel van hen, zo blijkt uit onderzoek, praat echter zelden of nooit over het doneren van bloed of plasma. Terwijl bijna eenderde van de mensen aangeeft dat hen dat zou inspireren om zich als donor op te geven. 

Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat 74% van de Nederlanders nooit of maar soms met anderen praat over bloed of plasma doneren. En 40% van de mensen zegt niet te weten of zij iemand kennen die donor is. “Onze donors leveren graag een bijdrage en zijn daar vaak bescheiden over. Het gevoel iets goeds te doen is voor hen genoeg. Maar ze mogen trots zijn op hun bijdrage! En juist door anderen erover te vertellen, zijn ze onze ambassadeurs”, zegt Daphne Thijssen-Timmer, directeur van de Bloedbank van Sanquin.

25% van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven een bloed- of plasmaproduct nodig. “We merken vaak dat mensen donor worden omdat ze erover horen van een bekende, of omdat iemand in hun omgeving bloed nodig heeft. Zien geven, doet geven, en zo gaat het donorschap leven.”

Wereld Bloeddonordag
Vandaag is het Wereld Bloeddonordag, omdat 14 juni de geboortedag is van Karl Landsteiner, de ontdekker van het AB0-bloedgroepensysteem. Sanquin zet ieder jaar op deze dag de donors in het zonnetje. Dit jaar door de campagne ‘Laat je horen!’, want donors mogen wel wat minder bescheiden zijn.

Op deze Wereld Bloeddonordag roept Sanquin donors daarom op om te laten weten dat ze donor zijn, en zo het gesprek met hun familie en vrienden aan te gaan. Er is daarvoor een kader gemaakt waarmee donors hun profielfoto op social media kunnen aanpassen om de wereld te laten weten dat zij donor zijn. Ze zijn op de site te downloaden. In de afgelopen weken deden al duizenden donors dat. Een goede gespreksstarter!

Mountainbikers Lecomte en Flückiger overtuigend naar World Cup-dubbel

De World Cup mountainbiken in het Oostenrijkse Leogang is afgesloten met de reguliere cross-countrywedstrijden, na de shorttrack en de downhill van de dagen ervoor. Dat leverde een dubbel op: zowel bij de mannen als de vrouwen ging de winst naar de winnaars van de shorttrack.

Het mountainbiken bij de vrouwen kent sinds vorig jaar een nieuwe superster en die status is voor de jonge Française Loana Lecomte alleen maar toe aan het nemen. Ze domineert dit seizoen en deed daar in Leogang nog een schepje bovenop: al vroeg nam ze de leiding en haar voorsprong breidde ze uit naar winst met bijna twee minuten voorsprong.

De Zweedse olympisch kampioene Jenny Rissveds, na een zware depressie weer helemaal terug, werd tweede, vlak voor de jonge Oostenrijkse Laura Stigger. Anne Terpstra finishte als achtste, Anne Tauber werd twintigste, Lotte Koopmans 25e, Sophie von Berswordt 34e en Ceylin del Carmen Alvarado finishte niet.

De mannenwedstrijd werd lange tijd aangevoerd door de Zwitser Matthias Flückiger en de Tsjech Ondrej Cink, tot laatstgenoemde in de voorlaatste ronde af moest haken. Flückiger reed overtuigend naar de winst, Cink hield de tweede plek nog vast en de Nieuw-Zeelander Anton Cooper werd na een wat eenzame koers derde. Milan Vader werd na vroege mechanische pech nog veertiende.

Israël; Knesset stemt voor regering Bennet en neemt afscheid van Netanyahu

In Israël koos het parlement een nieuwe regering, waarmee het einde van de ambtstermijn van de vorige premier Netanyahu (71) werd bezegeld.

Met 60 tegen 59 stemmen stemde een krappe meerderheid in de Knesset voor de alliantie rond het aangestelde regeringshoofd Bennett en de vorige oppositieleider Lapid. De nieuw gesmede coalitie bestaat uit acht partijen van rechts naar links, waaronder een Arabische partij. De alliantie heeft een gemeenschappelijke afkeer van Netanyahu, die al 12 jaar regeert. Hij kondigde aan dat hij in de politiek zou blijven en zou werken aan zijn terugkeer naar de macht. De nieuwe premier Bennett van de extreemrechtse Jamina-partij verklaarde in zijn toespraak dat hij een regering wilde leiden voor 'heel Israël'.

Op de Rabinplatz in Tel Aviv werd het einde van de ambtstermijn van ex-premier Benjamin "Bibi" Netanyahu gevierd. Elders in het land demonstreerden mensen tegen de vervanging van Netanyahu.

Biden en Merkel feliciteren
De Amerikaanse president Biden beloofde zijn steun aan de nieuwe regering. Hij verklaarde dat hij uitkijkt naar de samenwerking met premier Bennett. Israël heeft geen betere vriend dan de Verenigde Staten.

Kanselier Merkel stuurde ook haar felicitaties. Ze kondigde aan dat Duitsland en Israël een unieke vriendschap hebben die ze beiden willen verdiepen.

Ononderbroken in functie sinds 2009
Netanyahu was sinds 2009 ononderbroken in functie en was 15 jaar lang het hoofd van de regering van Israël; van 1996 tot 1999 bekleedde hij het ambt eenmaal. Nu hij niet meer regeert kan Netanyahu de wet niet langer proberen te veranderen om zijn eigen immuniteit te borgen - als premier had hij herhaaldelijk geprobeerd de macht van de rechtbanken te beperken en de immuniteitswet te veranderen. Hij staat sinds mei 2020 terecht voor verschillende gevallen van corruptie en fraude.

Netanyahu's strijd om aan de macht te blijven had de ergste binnenlandse politieke crisis in de Israëlische geschiedenis ten gevolg. In iets meer dan twee jaar werden er vier keer verkiezingen gehouden. Netanyahu en zijn partners slaagden er vier keer niet in een duidelijke meerderheid te behalen. Onlangs keerden zijn rechtse partners hem de rug toe en sloten zich bij zijn tegenstanders aan. 

Ortega 'fixt' herverkiezing, oppositieleiders Nicaragua gearresteerd

Met behulp van een controversiële wet heeft Nicaragua's langdurige heerser Ortega zijn herverkiezing veiliggesteld. Sindsdien zijn meer dan een dozijn leden van de oppositie gearresteerd en uitgesloten van de presidentsverkiezingen. 

In Nicaragua zijn de partijleider van Unamos, Suyen Barahona Cuan, en haar plaatsvervanger Hugo Torres, evenals de twee vrouwen Dora María Téllez en Ana Margarita Vigil Guardián gearresteerd. Er lopen onderzoeken tegen deze oppositieleden wegens "daden die de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking ondermijnen en het aanzetten tot buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden", aldus de autoriteiten.

De Unamos, voorheen bekend als de Sandinista Renewal Movement (MRS), bestaat grotendeels uit dissidenten die zich afscheidden van het Sandinista National Liberation Front (FSLN) van president Daniel Ortega omdat ze het niet eens waren met zijn manier van het land regeren. Ongeveer een dozijn politici van de oppositie, waaronder vier potentiële presidentskandidaten, zijn sinds begin deze maand gearresteerd in het Midden-Amerikaanse land. Ortega, 75 jaar, zal naar verwachting deelnemen aan een vierde termijn na de presidentsverkiezingen.

In december nam het, door zijn partij gedomineerde, parlement een controversiële wet aan waardoor oppositiekandidaten uitgesloten konden worden van de verkiezingen. De wet bepaalt dat iedereen die een staatsgreep of "terroristische" daad plant, zich geen kandidaat mag stellen. Een kandidatuur is ook uitgesloten voor alle politici die oproepen tot buitenlandse inmenging in de Nicaraguaanse politiek en sancties tegen het land.

Ortega, een voormalig commandant van de Sandinistische guerrillastrijders, was in de jaren tachtig president. Na een lange afwezigheid van de macht, werd hij in 2007 opnieuw verkozen tot het hoogste ambt. Critici beschuldigen hem in de loop der jarenervan  een steeds autoritairere en repressievere regeringsstijl te ontwikkelen. Hij heeft grondwettelijke voorschriften die de duur van de presidentiële ambtstermijnen beperkten, vernietigd. Ortega en zijn regering zijn al gesanctioneerd door de Europese Unie en de Verenigde Staten.

COVID-19: 899 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.673.596 en 17.714

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 899 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.673.596 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 24 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 418 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 263 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.714 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Luchtballon maakt 'noodlanding' op voetbalveldje in Joure

Bewoners van de wijk Wyldehoarne in Joure keken zondagavond verwonderd naar de hemel. Een luchtballon van het Noordelijk Ballonvaartcentrum vloog rakelings langs een brug en over een aantal huizen om vervolgens op een voetbalveldje midden in de wijk te landen. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

De ervaren schipper (2500 vaarten) vloog zondagavond met tien passagiers boven Joure. "En ineens viel de wind weg”, vertelt hij. Daarom moest hij een speciale 50-meter lange lijn gebruiken om de ballon veilig aan de grond te zetten. "Dat komt haast nooit voor, dit is pas de tweede keer dat ik het gebruik”. 



Kabinet wil sneller versoepelen, vanaf 26 juni minder coronaregels

Vanaf 26 juni gaat het land verder van het slot. Het kabinet stuurt aan op een vervroeging van de versoepelingen die voor 30 juni stonden ingetekend. Die gaan naar alle waarschijnlijkheid vier dagen eerder in, op zaterdag 26 juni. Aankomende vrijdag geven premier Rutte en coronaminister De Jonge een persconferentie. Meer hierover bij de Leeuwarder Courant.

Naar verwachting zullen dan ruimere openingstijden voor de horeca worden aangekondigd, heropening van discotheken en nachtclubs (evt. met toegangstesten), geen beperking meer voor visite thuis en grotere groepen tot max 100 personen in een binnenruimte.

Woensdag komt het kabinet weer bijeen om te overleggen over de versoepelingen en of de basisregels eerder dan in augustus kunnen worden afgeschaft. Volgens een betrokkene zouden de mondkapjesplicht er misschien ook op 26 juni af kunnen gaan of anders half juli. Het kabinet houdt nauwlettend het buitenland in de gaten, voor de toename van de Delta variant (INdia) maar ook omdat Nederland niet 'te snel' de coronamaatregelen los wil laten. Nederland wordt door Europa nog steeds als risicovol beschouwd.

Veel animo voor EHBO en burgerhulpverlening na hartstilstand Eriksen

Het Rode Kruis en de Hartstichting hebben zaterdagavond en zondagochtend veel nieuwe aanmeldingen binnengekregen voor EHBO-cursussen en burgerhulpverlening. Ook zochten mensen op de sites vaker naar informatie over reanimatie en het thema hartstilstand dan normaal.

Tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland zaterdagavond zakte de Deense voetballer Christian Eriksen in elkaar en kwam in beeld hoe hij gereanimeerd werd. Het spel werd direct stilgelegd en spelers gebaarden dat de verzorgers zo snel mogelijk het veld in moesten komen. Al snel kregen zij versterking van medisch personeel. Op televisiebeelden was te zien hoe Eriksen werd gereanimeerd. Hij bleek te zijn getroffen door een hartstilstand, zo meldde teamarts Morten Boesen van de Deense selectie zondag. De Hartstichting kreeg daarop zaterdag zo’n driehonderd nieuwe aanmeldingen binnen voor burgerhulpverleners. “Op een normale dag zijn dat er veertig”, zegt een woordvoerder. Meer hierover bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: enorm lange wimpers

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen vast wel iemand met lange wimpers, maar die zullen in het niet vallen bij die van You Jianxia uit China. Want wist je dat ze de langste wimpers ter wereld heeft? Met een lengte van 20,5 centimeter zijn haar wimpers dan ook enorm lang. You denkt dat haar lange wimpers een gift van Boedha zijn.

Jongen (12) neemt stiekem auto van zijn ouders mee en slaat over de kop

In het Drentse Gasselte is een 12-jarige jongen met een auto over de kop geslagen. De jongen had de auto van zijn ouders stiekem meegenomen, volgens de politie. Volgens lokale media waren zijn ouders op dat moment voetbal aan het kijken in Veendam.  Zo meldt de Gelderlander.

Er waren geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. De jonge joyrider raakte slechts lichtgewond aan zijn knie.

Rotterdamse motoragent belaagd door quadrijders, twee arrestaties

Een motoragent van de Rotterdamse politie is op 13 juni aan verwondingen of erger ontsnapt, nadat de bestuurder van een quad hem belaagde. Deze 18-jarige verdachte uit Rotterdam en zijn 20-jarige bijrijder en stadsgenoot probeerden te voorkomen dat de agent een scooterrijder een bekeuring ging geven.

Rond 19.40 uur zag de motoragent op de Goudse Rijweg een scooter rijden met achter hem een quad met daarop twee mannen. Toen de scooterrijder een wheelie maakte en zichzelf en anderen daarmee in gevaar bracht, was het tijd voor een goed gesprek.

Remmen en uitwijken
De agent ging naast de – nog steeds wheelie-ende scooterrijder rijden en maande hem te stoppen. Daar was de bestuurder van de achter hen rijdende quad het kennelijk niet mee eens. De bestuurder propte al rijdend zijn quad tussen de scooterrijder en de motoragent. De laatste moest hard remmen en uitwijken. Hetzelfde kunstje flikte de quadbestuurder seconden later nog een keer: hij reed bijna tegen de motoragent aan, die alleen door remmen en uitwijken een aanrijding kon voorkomen. De rijervaring en het reactievermogen van de agent zorgden ervoor dat hij er zonder kleerscheuren van af kwam. De scooterrijder wist in de tussentijd te ontkomen.

Aangehouden
De motoragent gaf de mannen op de quad een stopteken en deed daarbij ook nog eens zijn sirene en zwaailicht aan. Pas op de Oudedijk vond de bestuurder het nodig om te stoppen. Daar werden ze door de motoragent aangehouden. De bestuurder wordt verdacht van poging doodslag. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De bijrijder bleek geen identiteitsbewijs bij zich te hebben en is op grond daarvan aangehouden en later heengezonden. De bestuurder zit nog vast.

Ministerie erkent bewust achterhouden van explosief memo over toeslagenaffaire

Bij het ministerie van Financiën is bewijs opgedoken dat de Belastingdienst in 2019 bewust een explosief memo over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Het ministerie van Financiën erkent dat na vragen van RTL Nieuws en Trouw. Meer hierover in de Gelderlander.

Skatend op reis in OlliOlli World

Private Division en Roll7 hebben een nieuwe trailer onthuld van OlliOlli World, het aankomende actie-platformer skateboardspel, dat deze winter digitaal zal uitkomen voor Nintendo Switch, PlayStation 5 en PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One en pc.

In deze nieuwe video laat BB Hopper enkele van de bezienswaardigheden van Radlandia zien. Je ziet enkele van de personages die je zult ontmoeten, naast de kilometers aan ingewikkelde banen waar spelers over kunnen skaten, springen en grinden, terwijl ze door steden, woestijnen, wouden en bergpaden reizen.

Lamborghini bijna uitverkocht nu einde coronaperiode nadert

Wie een nieuwe Lamborghini wil, moet flink geduld hebben. Het Italiaanse sportwagenmerk is voor de komende tien maanden uitverkocht. Klanten die maandenlang thuis hebben gezeten wegens corona en nu willen vlammen zijn volgens Lamborghini de reden van het tekort. Meer hierover in de Gelderlander.

Onmoet Leysha in Vampire: The Masquerade - Swansong

Nacon en Big Bad Wolf hebben een nieuwe trailer onthuld voor Vampire: The Masquerade – Swansong. De video introduceert een jonge vrouw genaamd Leysha, een van de drie speelbare personages.

Leysha is een Malkavian, een van de clans van de Camarilla, en lijkt een jonge vrouw van ongeveer 30 jaar oud. Ze verbergt een ongeneeslijke pijn, een mentale instabiliteit waar alle Malkavianen last van hebben na de Embrace, de beet die een mens wordt toegebracht door een vampier.

In de video speelt Leysha onschuldig verstoppertje met haar kind, Halsey. Maar deze situatie is helemaal niet echt. Om zichzelf te verbergen voor de wetenschapper, gebruikt Leysha Obfuscate, een van de vele vampierkrachten die in het spel kan worden gebruikt.

Vampire: The Masquerade – Swansong komt ooit uit op pc en consoles.

Eidos Montreal maakt Guardians of the Galaxy-game

Square Enix en Eidos montreal hebben onthuld dat ze bezig zijn met Marvel's Guardians of the Galaxy. Of het na de kritieken op Marvel Avengers besloten is weten we niet, maar de nieuwe game is singleplayer, zonder microtransacties of DLC.

Marvel's Guardians of the Galaxy plaatst spelers in de rol van Star Lord. Hij wordt vergezeld door de rest van de Guardians, met teamleden als Groot en Rocket als AI-metgezellen. Het verhaal speelt zich enkele jaren af na een intergalactische oorlog, wanneer de Guardians nog een relatief nieuwe groep vormen en elkaar net een jaar kennen.

Marvel's Guardians of the Galaxy zou niet compleet zijn zonder een soundtrack om op te rocken terwijl je in de Milano door de ruimte vliegt. Daarom zit de game boordevol klassieke hits uit de jaren 80 en originele tracks.

Marvel's Guardians of the Galaxy komt 26 oktober uit op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en pc.

Square Enix onthult kleurrijk openingsfilmpje van Legend of Mana

Square Enix heeft tijdens de Square Enix Presents summer showcase nieuwe beelden getoond van het openingsfilmpje van Legend of Mana, de geremasterde versie van het vierde deel in de klassieke Mana-serie.

Legend of Mana komt op 24 juni voor de prijs van € 29,99 digitaal beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc. Spelers die de game vóór 23 juli aanschaffen ontvangen een vroege aankoop-beloning, zoals tien avatars en een speciaal Legend of Mana-thema op het PlayStation 4 of een Legend of Mana-bureaubladachtergrond op pc.

Tennisster Krejcikova slaat Roland Garros-dubbelslag, Frans duo juicht ook

Tennisster Barbora Krejcikova heeft een bijzonder fraaie dubbelslag geslagen. De Tsjechische won eerder al het damesenkelspel op Roland Garros en pakte samen met Katerina Siniakova vervolgens ook de titel in het dubbelspel - de eerste sinds Mary Pierce in 2000 die op het Parijse gravel de dubbel pakt.

Krejcikova en Siniakova waren in de Franse hoofdstad als tweede geplaatst2 en namen het op tegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Poolse Iga Swiatek, de Roland Garros-winnares van vorig jaar. Het Tsjechische duo was simpelweg een maatje groter en pakte met 6-4, 6-2 de titel, na Roland Garros én Wimbledon 2018 de derde Grand Slam-titel voor de twee.

Bij de mannen stonden Alexander Bublik en Andrey Golubev als eerste Kazachen ooit in een Grand Slam-finale, waarin ze het opnamen tegen de als zesde geplaatste Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut. Bublik en Golubev begonnen sterk, maar de thuisfavorieten konden het overnemen en schreven een fraaie finale op hun naam: 4-6, 7-6 (1), 6-4.

Het Franse duo speelt al jaren samen en heeft de zogenaamde career Grand Slam al te pakken: in 2015 wonnen ze de US Open, in 2016 Wimbledon, in 2018 - en nu ook 2021 - Roland Garros en in 2019 was het raak op de Australian Open.

Japanse judoka's met overmacht naar wereldtitel, Nederland vroeg onderuit

Op de slotdag van het wereldkampioenschap judo in Boedapest is gestreden om de titel bij de gemengde landenteams. In 2017 stond dat voor het eerst op het WK-programma, Japan won die titel net als in 2018, 2019 en nu ook 2021.

Nederland nam het in de eerste ronde op tegen Frankrijk en dat ging niet zo best: Karen Stevenson werd verslagen door de minstens vijftien keer zo grote Lea Fontaine, Jur Spijkers dolf het onderspit tegen Cyrille Maret. Vervolgens was Pleuni Cornelisse niet opgewassen tegen Gaetane Deberdt en voor Frankrijk maakte Joan-Benjamin Gaba het af met winst op Yannick van der Kolk.

Frankrijk klopte Georgië vervolgens door de golden score te winnen, waarna Oezbekistan met 4-1 opzij werd gezet. Japan, het enige land met een bye in de eerste ronde, had geen enkele serieuze moeite: Oekraïne en vervolgens Rusland werden met 4-0 geklopt, waarna Soichi Hashimoto, Saki Niizoe, Kenta Nagasawa en Maya Akiba hun finalepartij allemaal wonnen, 4-0 en weer goud voor Japan dus.

Oezbekistan wist de verrassing compleet te maken door na hun sterke optreden Zuid-Korea met 4-1 te verslaan in de strijd om brons, Brazilië won de andere wedstrijd om brons door met 4-2 van de Russen te winnen.

FOK! Wat een weer: zweten!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De zon schijnt uitbundig, later drijft er in het noorden ook af en toe wat bewolking over. Het blijft droog. In de kustgebieden wordt het 20 tot 24°C, elders wordt het zomers warm met lokaal 29°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind is eerst zuidelijk, wordt west in de middag en noord in de avond.

In de nacht naar dinsdag komt er op veel plaatsen sluierbewolking voor en van het noordwesten uit wordt het geleidelijk wisselend bewolkt. De minima liggen tussen 9°C in het noorden en 17°C in de kustgebieden. De zwakke, langs de westkust mogelijk matige, wind komt uit noord- tot noordoostelijke richtingen.

Dinsdagochtend is er vooral boven het midden en zuiden op veel plaatsen bewolking aanwezig. Elders is aanvankelijk sluierbewolking aanwezig, waar de zon geleidelijk steeds beter doorheen komt. In de middag komt er steeds meer zon. Het blijft vrijwel overal droog. In de kustgebieden wordt het 20 tot 22°C, in het zuiden en zuidoosten lokaal 26°C. De zwakke tot matige wind is eerst noord- tot noordoostelijk, en draait in de avond geleidelijk naar oost.

De voetje omhoog na een dag thuiswerken onder de blauwe lucht (Foto: Charged)
De voetjes omhoog na een dag thuiswerken onder de blauwe lucht (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.