Schansspringer Granerud valt na topsprong en verspeelt winst

De World Cup schansspringen streek afgelopen weekeinde neer in Lahti, waar al bijna een eeuw lang de Lahti Ski Games worden gehouden. Een klassieker dus, met op zaterdag een landenwedstrijd en op zondag een individuele wedstrijd.

Landenwedstrijd
Met Marius Lindvik, Daniel André Tande en vooral goede optredens van Robert Johansson en Halvor Egner Granerud namen de Noren na de eerste ronde de leiding. Het was spannend, want Pius Paschke, Martin Hamann, Markus Eisenbichler en Karl Geiger volgden namens Duitsland, met in hun kielzog de Polen Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Kamil Stoch en de teleurstellende Dawid Kubacki.

De tweede ronde werd in elk geval spannend, want ook Oostenrijk, Japan en Slovenië deden nog volop mee in de strijd om het podium. Lindvik, Tande, Johansson en Granerud - zij het met een wat mindere sprong - hielden Noorwegen op de eerste plek.

De Polen sprongen met een sterk optreden nipt voorbij Duitsland naar plek twee, waar Hamann teleurstelde en Geiger het met een sterke slotsprong niet meer kon redden. Oostenrijk bleef in de buurt, maar werd vierde.

Individuele wedstrijd
De leiding was na de eerste ronde in handen van World Cup-leider Granerud, die een fors gat sloeg met de rest. Die rest werd aangevoerd door - om en om - twee Duitsers en twee Noren: Karl Geiger, Robert Johansson, Markus Eisenbichler en Daniel André Tande. Ook de Oostenrijkers Michael Hayböck en Stefan Kraft waren zeker nog niet kansloos voor het podium, net als onder meer de Sloveen Anze Lanisek.

Kraft nam in de finaleronde de leiding, Hayböck viel terug tot achter zijn kamergenoot en Lanisek. Tande kwam nét tekort om Kraft voor te blijven, maar Eisenbichler sprong iedereen voorbij en ging naar plek één.

Johansson nam die positie over, Geiger kwam achter beide heren terecht. Granerud kon de zege binnen harken en toverde er bijna een schansrecord uit, maar ging bij de landing onderuit en werd vierde. Johansson won zo dus, voor Eisenbichler en Geiger.