Riiber wint prachtige eindsprint op noordse combinatie

De World Cup op de noordse combinatie in Val di Fiemme is zondag afgesloten met een uitermate mooie wedstrijd. Op de Italiaanse sneeuw werd de strijd pas in de allerlaatste meters van het langlaufen beslist.

De Japanner Ryota Yamamoto won het schansspringen en pakte twee seconden voorsprong op de Fransman Laurent Muhlethaler, hoewel beiden in het langlaufen beduidend minder bedreven zijn. Dat geldt niet voor de dominante Noor Jarl Magnus Riiber, die op drie seconden mocht vertrekken, twee tellen voor de Japanner Akito Watabe.

Ook daarachter waren de verschillen erg klein: Espen Bjørnstad uit Noorwegen volgde op twaalf seconden, voor de verrassend sterk springende en altijd snel langlaufende Italiaan Alessandro Pittin (+0:14). Ook Vinzenz Geiger, Johannes Lamparter (beiden +0:16), Fabian Riessle (+0:26) en Ilkka Herola (+0:30) leken nog prima kans te hebben.

De verschillen werden in het langlaufen al snel grotendeels teniet gedaan: het tempo lag niet al te hoog en in no-time vormde zich een enorme kopgroep van zo'n twintig man. Die bleven lange tijd grotendeels samen, pas met zo'n twee kilometer te gaan werd het tempo serieus de hoogte in gegooid onder leiding van Riiber en Herola.

Het tempo ging in de laatste halve kilometer enorm de hoogte in en dat leverde een voor de noordse combinatie zeldzaam fraaie eindsprint op. Daarin was Riiber tóch de beste, Frenzel en Geiger duwden hun ski's één tiende van een seconde later over de finish en ook Jørgen Gråbak, Pittin en Herola finishten nog binnen een seconde.