NFL: Speelschema play-offs bekend

Het speelschema van de play-offs van de National Football League (NFL) is rond. Het Washington Football Team wist zich vannacht, door de overwinning op de Philadelphia Eagles, als laatste team te plaatsen voor de play-offs. De eerste wedstrijden vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 januari, de 55ste Super Bowl wordt gespeeld op zondag 7 februari.

AFC
Voor de aanvang van de laatste speelronde waren drie teams al zeker van een plek in de play-offs. De titelverdedigers, Kansas City Chiefs, hadden de AFC West-divisietitel al binnen en waren ook al zeker van een first round bye. De Buffalo Bills (AFC East) en de Pittsburgh Steelers (AFC North) waren ook al zeker van de divisietitel.

Vijf teams (Baltimore Ravens, Cleveland Browns, Indianapolis Colts, Tennessee Titans en Miami Dolphins) maakten aan het begin van de avond nog kans op één van de vier overgebleven plekken in de play-offs. Alleen de Colts hadden niet alles in eigen hand en moesten naast het winnen van hun eigen wedstrijd hopen dat één van de andere kanshebbers de fout in zou gaan.

De Titans wonnen in een uiterst spannende wedstrijd van de Houston Texans (41-38) en wisten hiermee ook meteen de AFC South-divisietitel binnen te slepen. De Ravens hadden weinig moeite met de Cincinnati Bengals (38-3) en de Browns wonnen thuis nipt van rivaal Pittsburgh Steelers (24-22). De Colts wonnen overtuigend van de Jacksonville Jaguars (28-14) en zagen de Miami Dolphins kansloos verliezen tegen de Buffalo Bills (26-56), waardoor ze alsnog de play-offs wisten te halen.

NFC
In de NFC waren de Green Bay Packers (NFC North), New Orleans Saints (NFC South) en Seattle Seahawks (NFC West) al zeker van de divisietitel. De Tampa Bay Buccaneers waren ook verzekerd van een plek in de play-offs. Tijdens de laatste speelronde waren nog drie plekken te vergeven en nog zes teams die een kans maakten. Drie teams (Dallas Cowboys, New York Giants en Washington Football Team) moesten strijden voor de divisietitel en dus een plek in de play-offs, terwijl de overige drie teams (Arizona Cardinals, Chicago Bears en Los Angeles Rams) moesten strijden voor de overgebleven twee plekken.

Het was het spannendst in de NFC East, wat dit jaar zonder twijfel de zwakste divisie van de NFL was. De New York Giants wisten thuis de Dallas Cowboys achter zich te laten (23-19), maar de divisietitel ging alsnog naar Washington, dat uit bij de Philadelphia Eagles wist te winnen (20-14).

De overwinning van Washington, maar vooral de beslissingen van de coach van de Eagles, zorgde voor veel commotie. De Eagles besloten namelijk in het derde kwart van de wedstrijd hun startende quarterback Jalen Hurts te wisselen voor reservespeler Nate Sudfeld. Deze wissel pakte desastreus uit voor de Eagles, want Sudfeld liet bij zijn eerste drive de bal uit zijn handen vallen en gooide bij een volgende drive ook nog eens een interception, waardoor de Eagles de wedstrijd verloren. Enkele sterspelers van de Giants hadden geen begrip voor deze beslissing en gingen dan ook los op Twitter.

De laatste twee plekken gingen naar de Los Angeles Rams die, in een door de verdedigingen gedomineerde wedstrijd, wonnen van de Arizona Cardinals (18-7) en de Chicago Bears die verloren van de Green Bay Packers (16-35), maar alsnog een plek in de play-offs wisten te bemachtigen door de overwinning van de Rams.

Alle resultaten week 17
Atlanta Falcons 27 - Tampa Bay Buccaneers 44
Dallas Cowboys 19 - New York Giants 23
New York Jets 14 - New England Patriots 28
Minnesota Vikings 37 - Detriot Lions 35
Pittsburgh Steelers 22 - Cleveland Browns 24
Baltimore Ravens 38 - Cincinnati Bengals 3
Miami Dolphins 26 - Buffalo Bills 56
Seattle Seahawks 26 - San Francisco 49ers 23
Arizona Cardinals 7 - Los Angeles Rams 18
Jacksonville Jaguars 14 - Indianapolis Colts 28
Tennessee Titans 41 - Houston Texans 38
Las Vegas Raiders 32 - Denver Broncos 31
Los Angeles Chargers 38 - Kansas City Chiefs 21
Green Bay Packers 35 - Chicago Bears 16
Washington Football Team 20 - Philadelphia Eagles 14

Het was dit jaar voor het eerst dat niet twaalf, maar veertien teams zich konden plaatsen voor de play-offs, waardoor het speelschema er anders uit ziet dan de vorige jaren. Normaal gesproken bestaat de eerste speelronde uit vier wedstrijden en krijgen de beste twee teams per conference een bye week. Dit jaar bestaat de eerste speelronde uit maar liefst zes wedstrijden en zijn het alleen de Kansas City Chiefs (AFC) en de Green Bay Packers (NFC) die een weekje rust mogen nemen.

Speelschema wild-card weekend
Zaterdag 9 januari, 19:05 (NL): Indianapolis Colts @ Buffalo Bills
Zaterdag 9 januari, 22:40 (NL): Los Angeles Rams @ Seattle Seahawks
Zaterdag 9 januari, 02:15 (NL): Tampa Bay Buccaneers @ Washington Football Team
Zondag 10 januari, 19:05 (NL): Baltimore Ravens @ Tennessee Titans
Zondag 10 januari, 22:40 (NL): Chicago Bears @ New Orleans Saints
Zondag 10 januari, 02:15 (NL): Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers

Bye: Kansas City Chiefs & Green Bay Packers

Zin om tijdens de play-offs met andere NFL liefhebbers in gesprek te gaan? Kom dan gezellig langs in het NFL-topic.