FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 januari 2021

Dakar: Sotnikov wint ook tweede etappe

Dmitry Sotnikov heeft bij de vrachtwagens ook de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Rus was met zijn Kamaz in de 457 kilometer lange proef tussen Bisha en Wadi Ad-Dawasir ruim vier minuten sneller dan Airat Mardeev en zes minuten dan Siarhei Viazovich met de MAZ.

Maurik van den Heuvel leek een goede dag te hebben tot hij bij een harde landing twee schokbrekers af zag breken en rustig naar de finish moest hobbelen. Dit zorgde ervoor dat Martin van den Brink op plek negen de beste Nederlander was. Gert Huzink was er al niet meer bij, want zijn wagen gaf het enkele kilometers na de start al op door motorische problemen.

In het klassement heeft Sotnikov nu een voorsprong van zeventien minuten op Viazovich en ruim 22 minuten op Anton Shibalov. Beste Nederlander is Van den Brink op 43 minuten op plek negen, met twintig minuten achter zich Van den Heuvel.

Dakar: Al-Attiyah pakt tijd terug

Nasser Al-Attiyah heeft de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees reed met de Toyota twee minuten sneller dan Stephane Peterhansel en negen minuten dan Carlos Sainz. Bernhard ten Brinke was in de duinen de snelste Nederlander op plek tien op 21 minuten.

Peterhansel en Sainz openden met de MINI als snelsten in de 457 kilometer lange etappe tussen Bisha en Wadi Ad-Dawasir, maar in de slotfase dichtte Al-Attiyah het gat en schreef zelfs de etappe op zijn naam. Ten Brinke kende weinig problemen met een plek in de top tien, dit in tegenstelling tot Erik van Loon die de auto om zag rollen en door Pascal de Baar overeind moest worden geholpen.

In het klassement leidt Peterhansel met zes minuten voorsprong op Sainz en negen minuten op Al-Attiyah. Ten Brinke is op plek negen met 41 minuten achterstand de beste Nederlander.

Dakar: Barreda slaat terug, KTM verliest tijd

Joan Barreda heeft in de tweede etappe van de Dakar Rally hard teruggeslagen. Op de 457 kilometer lange proef tussen Bisha en Wadi Ad-Dawasir was de Spaanse motorcoureur met de Honda bijna vier minuten sneller dan Ricky Brabec. De coureurs van KTM verloren veel tijd.

Matthias Walkner was de eerste die wegviel met koppelingsproblemen, waardoor hij twee uren verloor. Toby Price en Sam Sunderland hadden onderweg problemen met navigeren en verloren ruim twintig minuten. Paul Spierings was op ruim 34 minuten achterstand de beste Nederlander.

In het klassement heeft Barreda nu ruim zes minuten voorsprong op Brabec en Ross Branch. Spierings staat 35e met ruim een uur achterstand.

Random Pics van de Dag #198

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Speelschema play-offs bekend

Het speelschema van de play-offs van de National Football League (NFL) is rond. Het Washington Football Team wist zich vannacht, door de overwinning op de Philadelphia Eagles, als laatste team te plaatsen voor de play-offs. De eerste wedstrijden vinden plaats op zaterdag 9 en zondag 10 januari, de 55ste Super Bowl wordt gespeeld op zondag 7 februari.

AFC
Voor de aanvang van de laatste speelronde waren drie teams al zeker van een plek in de play-offs. De titelverdedigers, Kansas City Chiefs, hadden de AFC West-divisietitel al binnen en waren ook al zeker van een first round bye. De Buffalo Bills (AFC East) en de Pittsburgh Steelers (AFC North) waren ook al zeker van de divisietitel.

Vijf teams (Baltimore Ravens, Cleveland Browns, Indianapolis Colts, Tennessee Titans en Miami Dolphins) maakten aan het begin van de avond nog kans op één van de vier overgebleven plekken in de play-offs. Alleen de Colts hadden niet alles in eigen hand en moesten naast het winnen van hun eigen wedstrijd hopen dat één van de andere kanshebbers de fout in zou gaan.

De Titans wonnen in een uiterst spannende wedstrijd van de Houston Texans (41-38) en wisten hiermee ook meteen de AFC South-divisietitel binnen te slepen. De Ravens hadden weinig moeite met de Cincinnati Bengals (38-3) en de Browns wonnen thuis nipt van rivaal Pittsburgh Steelers (24-22). De Colts wonnen overtuigend van de Jacksonville Jaguars (28-14) en zagen de Miami Dolphins kansloos verliezen tegen de Buffalo Bills (26-56), waardoor ze alsnog de play-offs wisten te halen.

NFC
In de NFC waren de Green Bay Packers (NFC North), New Orleans Saints (NFC South) en Seattle Seahawks (NFC West) al zeker van de divisietitel. De Tampa Bay Buccaneers waren ook verzekerd van een plek in de play-offs. Tijdens de laatste speelronde waren nog drie plekken te vergeven en nog zes teams die een kans maakten. Drie teams (Dallas Cowboys, New York Giants en Washington Football Team) moesten strijden voor de divisietitel en dus een plek in de play-offs, terwijl de overige drie teams (Arizona Cardinals, Chicago Bears en Los Angeles Rams) moesten strijden voor de overgebleven twee plekken.

Het was het spannendst in de NFC East, wat dit jaar zonder twijfel de zwakste divisie van de NFL was. De New York Giants wisten thuis de Dallas Cowboys achter zich te laten (23-19), maar de divisietitel ging alsnog naar Washington, dat uit bij de Philadelphia Eagles wist te winnen (20-14).

De overwinning van Washington, maar vooral de beslissingen van de coach van de Eagles, zorgde voor veel commotie. De Eagles besloten namelijk in het derde kwart van de wedstrijd hun startende quarterback Jalen Hurts te wisselen voor reservespeler Nate Sudfeld. Deze wissel pakte desastreus uit voor de Eagles, want Sudfeld liet bij zijn eerste drive de bal uit zijn handen vallen en gooide bij een volgende drive ook nog eens een interception, waardoor de Eagles de wedstrijd verloren. Enkele sterspelers van de Giants hadden geen begrip voor deze beslissing en gingen dan ook los op Twitter.

De laatste twee plekken gingen naar de Los Angeles Rams die, in een door de verdedigingen gedomineerde wedstrijd, wonnen van de Arizona Cardinals (18-7) en de Chicago Bears die verloren van de Green Bay Packers (16-35), maar alsnog een plek in de play-offs wisten te bemachtigen door de overwinning van de Rams.

Alle resultaten week 17
Atlanta Falcons 27 - Tampa Bay Buccaneers 44
Dallas Cowboys 19 - New York Giants 23
New York Jets 14 - New England Patriots 28
Minnesota Vikings 37 - Detriot Lions 35
Pittsburgh Steelers 22 - Cleveland Browns 24
Baltimore Ravens 38 - Cincinnati Bengals 3
Miami Dolphins 26 - Buffalo Bills 56
Seattle Seahawks 26 - San Francisco 49ers 23
Arizona Cardinals 7 - Los Angeles Rams 18
Jacksonville Jaguars 14 - Indianapolis Colts 28
Tennessee Titans 41 - Houston Texans 38
Las Vegas Raiders 32 - Denver Broncos 31
Los Angeles Chargers 38 - Kansas City Chiefs 21
Green Bay Packers 35 - Chicago Bears 16
Washington Football Team 20 - Philadelphia Eagles 14

Het was dit jaar voor het eerst dat niet twaalf, maar veertien teams zich konden plaatsen voor de play-offs, waardoor het speelschema er anders uit ziet dan de vorige jaren. Normaal gesproken bestaat de eerste speelronde uit vier wedstrijden en krijgen de beste twee teams per conference een bye week. Dit jaar bestaat de eerste speelronde uit maar liefst zes wedstrijden en zijn het alleen de Kansas City Chiefs (AFC) en de Green Bay Packers (NFC) die een weekje rust mogen nemen.

Speelschema wild-card weekend
Zaterdag 9 januari, 19:05 (NL): Indianapolis Colts @ Buffalo Bills
Zaterdag 9 januari, 22:40 (NL): Los Angeles Rams @ Seattle Seahawks
Zaterdag 9 januari, 02:15 (NL): Tampa Bay Buccaneers @ Washington Football Team
Zondag 10 januari, 19:05 (NL): Baltimore Ravens @ Tennessee Titans
Zondag 10 januari, 22:40 (NL): Chicago Bears @ New Orleans Saints
Zondag 10 januari, 02:15 (NL): Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers

Bye: Kansas City Chiefs & Green Bay Packers

Zin om tijdens de play-offs met andere NFL liefhebbers in gesprek te gaan? Kom dan gezellig langs in het NFL-topic.

Asscher wil door als PvdA-lijsttrekker ondanks rol in kinderopvangtoeslagaffaire

Lodewijk Asscher wil door als PvdA-leider, zo schrijft hij in een brief aan alle leden van de partij. Zijn lijsttrekkerschap stond in delen van de partij ter discussie, vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire.

COVID-19: 6671 nieuwe besmettingen en 65 doden, totaal 827.726 en 11.675

Let op: de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6671 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 827.726 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 226 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2130 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 41 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 715 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 65 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.675 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Baudet: "1,5 meter en mondkapjes blijven voor altijd"

Thierry Baudet schuift steeds verder in de richting van de complotwappies:

Als hij even zijn best had gedaan had hij antwoord gehad op zijn openingsvraag:

Jodie Whittaker verlaat Doctor Who na komend seizoen

Jodie Whittaker zal na het komende seizoen van Doctor Who de serie verlaten. Drie jaar geleden werd ze de eerste vrouwelijke vertolkster van de Timelord in de science-fictionserie die al ruim 60 jaar loopt.

Op hetzelfde moment nam een nieuwe showrunner de touwtjes in handen en vanuit zijn zienswijze, gevoed door het beleid van de BBC, werd de serie omgetoverd van een avontuurlijke serie waar iedereen plezier aan beleefde tot wat velen een prekerige, 'woke' karikatuur van de serie vinden. 

De kijkcijfers kelderden in die periode en de laatste feestspecial (voor de overname door Chibnall en Whittaker nog kerstspecials) was met grote afstand de slechtst bekeken feestspecial ooit. De vraag is dan ook of Chibnall aan mag blijven nadat zijn contract eind dit jaar afloopt.

Voor de liefhebbers van de serie, hier de inzichtvolle reactie van Youtuber HeelVsBabyface:

In Memoriam: static

We hebben verdrietig nieuws ontvangen. static is onverwacht overleden, hij is maar 49 jaar geworden.

Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.

Dat was static in een notendop.
Hij wist feilloos de vinger op de zere plek te leggen en zeí er dan ook wat van en dat werd niet altijd in dank aangenomen.

Verborgen agenda's had hij niet, geen clubjes, geen app-groepjes, als hij je iets te zeggen had wist hij je wel te vinden. Hij vond het allemaal flauwekul en voor hem hoefde het niet.
Als het woord "humbug"niet bestaan had , had static het uitgevonden kunnen hebben.

Trouw, ja, enorm, hij had een groot hart voor FOK! en alles wat daarmee te maken had.
Hij heeft heel wat mensen privé geholpen met dingen en kwam, als hij ergens iets las, altijd informeren of hij ergens mee kon helpen, of de hulp kwam al zonder dat je er om vroeg.

Grote muil, nou, hij hield wel van een stevig robbertje verbaal vechten ja
Zeker in de beginjaren samen met @laffer wist hij goed de puntjes op de 'i' te zetten. Laat ik het zo maar noemen ja:
Ook achter de schermen zei hij duidelijk waar het op stond, en dan kon je 2 dingen doen, boos worden of nou eens goed lezen wat hij nou in feite schreef, en dan had ie 8 van de 10 keer nog gelijk ook.

Lief hart, goed hart, waar hij kon hielp hij, in pm, privé, zonder dat aan de grote klok te hangen.

Bang voor bloed is legendarisch, er zijn heel wat topics te vinden over zijn angst voor bloed prikken en injecties.

Scheld FA's graag uit voor lul

Ja, dat deed hij, tegen @remlof, en dat meende hij dan ook wel.
Later is het een running gag geworden en ze hebben we er met static @laffer en @remlof nog een op gedronken in Amsterdam.

Want, ondanks zijn drukke werk en gereis over de hele wereld, kwam hij graag in Amsterdam en zijn in de beginjaren van FOK! de static en Laffer meetings ontstaan.
Deze zijn legendarisch te noemen.
Kernwoorden: veel drank, eten, gerommel in het donker, van krukken vallen, in slaap vallen aan de bar, van trappen vallen (static, ja dat is echt gebeurd en ja, we waren erbij en het was legendarisch)

Ontmoetingsplek was Mr Coco's in Amsterdam, een tent ons ooit aangeraden door @HeatWave

Daar is het ook begonnen. static was een user die wel opviel.

quote:
"Ik weiger pertinent om een post langer dan 4 regels te lezen."
"Geef ff een samenvatting"
"Sprak de kloterige kutpuber welke zijn puisten nog groter zijn dan zijn kin en cummulatief neus. Ken je mij? Nee. Heb je me wel eens ontmoet? Nee. Sodemieter dus op met die infantiele kutinsinuaties en ga je bezig houden met de geraniums van je moeder, die vragen vast meer aandacht"

Dat was wel ongeveer zijn oeuvre uit het begin 2001/2002
Hij werd user op 22 augustus 2001 en werd na een ontmoeting in Coco's in 2003 moderator met de meeste notes .

Op SHO, zijn kindje, we hadden een gesprek hierover in Amsterdam , en hij legde uit wat hij voor ogen had en dat leek ons wel een goed plan.
SHO werd geboren en static is dik 17 jaar crew geweest.

Op 18 september 2018 was hij 15 jaar mod.

Fraai topic met nog wat oude pareltjes van hem

MED / static al 15 jaar crew!

Deze mag niet vergeten worden :
FB / Ben ik nou gek aan het worden?

Dit ook niet
asdasdasdas
static was een geweldige kerel en ik mis hem enorm.
Zelf zou hij nu al gemopperd hebben dat het veel te lang is en dat er GEEN slowchat in dit topic mag.

Dit topic willen we uitprinten en bundelen met andere herinneringen en naar zijn moeder sturen.
Dus graag: houd het netjes, haal herinneringen op, toast op hem en denk een beetje aan een man met een gouden hart.

COVID-19: Actievoerders op weg naar vaccin-opslag tegengehouden

De politie heeft drie actievoerders die met een koelwagen op weg waren naar het bedrijf Movianto in Oss  tegengehouden. Bij het bedrijf liggen de COVID-19 vaccins van Pfizer opgeslagen die vanaf vrijdag worden toegediend.

Aan de politie verklaarden de actievoerders dat ze zichzelf 'behulpzame burgers' noemen en wilden met hun actie het vaccinatieproces versnellen omdat ze het te lang vinden duren. In een persbericht schrijven ze 'prikken is niet moeilijk en het vervoer ook niet'. Ze wilden het vaccin 'ophalen' bij het opslagbedrijf en vervolgens verdelen over ziekenhuizen, verpleeghuizen en priklocaties.

De politie wist echter de actievoerders op de snelweg te onderscheppen en begeleidde ze naar een grasveld op zo'n tien minuten lopen van Movianto. Daar stond een manager ze te woord, daarbij noemde hij de actie 'hartverwarmend' maar zei hij ook dat ze het werk moesten overlaten aan de professionals.

Willem Engel gaat politiek in en wil met VSN in Tweede Kamer

Viruswaarheid voorman Willem Engel wil na de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar het parlement in. Engel flirtte al enige tijd met de gedachte van een stap naar de politiek en heeft bij Vrij en Sociaal Nederland een partij gevonden waar dat kan. De actievoerder staat op plek drie van de kieslijst.

Op de plekken boven Engel staan initiatiefnemer en tevens lijsttrekker van VSN, Bas Filippini. Hij was hiervoor dertien jaar voorzitter van Privacy First. De tweede plek op de lijst wordt ingenomen door Anna Zeven, voorzitter van de partij.

De nieuwe partij van de actievoerende dansleraar is geen standaard partij zo vinden ze zelf. "VSN is naar eigen zeggen eerder een volksbeweging dan een politieke partij, bestaande uit betrokken burgers. Deze nieuwe partij geeft aan geen vertrouwen te hebben in het huidige kabinet", zo laat de partij weten in een persbericht.

Een uitgewerkt verkiezingsprogramma hoeven we niet te verwachten. "Vrij en Sociaal Nederland gaat politiek bedrijven op basis van principes. In plaats van een partijprogramma wordt uitgegaan van een Thema-Wijzer, die door de leden van de partij mede wordt vormgegeven. De speerpunten van VSN zijn vrijheid, echte democratie en ondernemerschap."

VSN staat nog op 0 zetels in de peilingen.

Ziyech gefileerd bij Sky Sports: 'Grote spelers gedragen zich niet zo'

Hakim Ziyech maakte zondag in de thuiswedstrijd tegen Manchester City zijn rentree bij Chelsea, na een maand afwezigheid door een hamstringblessure. Zijn terugkeer in de basiself verliep niet geheel gewenst, want the Blues gingen op Stamford Bridge met 1-3 onderuit. Ziyech krijgt er na afloop flink van langs in de analyse van Graeme Souness voor Sky Sports.

Souness laakt de rol van Ziyech bij de 0-3 na 34 minuten spelen, die tot stand kwam nadat zijn vrije trap afsloeg en het vervolgens helemaal open lag bij Chelsea. Raheem Sterling ontsnapte aan de defensie van Chelsea en de rebound van zijn schot werd uiteindelijk tegen de touwen gewerkt door Kevin De Bruyne.

In de ogen van de 54-voudig Schots international, die als manager voor onder meer Liverpool, Southampton en Newcastle United werkte, was de omschakeling van Ziyech onvoldoende.

"Grote spelers gedragen zich niet zo. Die staan niet op deze manier naar de wedstrijd te kijken, met de gedachte: dit is niet mijn, maar andermans probleem. Ziyech was schuldig aan het derde doelpunt, omdat hij leek te denken: het maakt mij niet uit."

"Hij liet geen échte wil zien om terug te gaan naar de basis, wat eigenlijk omschakelen en teruglopen is", gaat Sky Sports-analist Souness verder.

"Je ziet dat de vrije trap gegeven wordt en daarna doet hij alsof hij uitglijdt. Wat zegt dat over een speler? Ik zeg niet dat hij het doelpunt had kunnen voorkomen als hij terug was gesprint. Maar je weet maar nooit, er kan iets gebeuren en dan sta jij daar om met de situatie te dealen."

"Dit is eerder gebeurd op de training, hij moet dit daar al een keer gedaan hebben. Als manager moet je daarmee omgaan", benadrukt Souness. "In goede teams gebeuren dit soort dingen niet."

"Bij ploegen die meedoen om de grote prijzen meedoen, staan er speler op om hem hierop te wijzen. Als hij hiermee wegkomt... We zitten inmiddels in januari en Ziyech is hier al sinds augustus, dit mag niet gebeuren in grote competities."

Het is overigens niet de eerste keer dat Souness zich kritisch uitlaat over Ziyech. De analist wees de aanvallende middenvelder annex buitenspeler in november aan als de schuldige van een tegendoelpunt in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Sheffield United.

Voorafgaand aan het seizoen toonde Souness zich al niet onder de indruk van de reputatie van Ziyech en Timo Werner. "Werner en hij komen binnen met goede reputaties, maar Álvaro Morata had óók een goede reputatie, toch? Nou, hij heeft daarna geen enkele indruk gemaakt."

Eerste zorgmedewerkers vanaf vandaag uitgenodigd voor COVID-19-vaccinatie

Vanaf vandaag worden de ca. 269.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen uitgenodigd om een afspraak te maken voor een COVID-19-vaccinatie. Zij ontvangen de uitnodiging per (digitale) brief van hun werkgever. Deze groep zorgmedewerkers kan, nadat zij de brief hebben ontvangen, een afspraak maken via het callcenter van de gezamenlijke GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten.

De zorgmedewerkers in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen zijn de eerste groep die in aanmerking komt voor een COVID-19-vaccinatie. Zij ontvangen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Voor optimale bescherming is het nodig dat zij zich tweemaal laten prikken met drie weken tussen de eerste en tweede prik. De afspraak voor beide prikmomenten bij hen in de regio kunnen zij na ontvangst van de brief zelf maken via het GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst-callcenter. Dit landelijke callcenter is zeven dagen per week geopend van 8:00 tot 20:00 uur en wordt gedurende de dag bemenst door 2000 personen.

Eerste vaccinaties
Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden de zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning uitgenodigd om een afspraak te maken voor de COVID-19-vaccinatie. De vaccinatie van medewerkers in de acute zorg start op de kortste termijn waarop dit zorgvuldig mogelijk is. Wanneer dat precies is moet blijken uit een plan van aanpak van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat snel wordt verwacht.

PSV neemt na zeven jaar afscheid van Peter Uneken: 'Tijd voor een stap'

Peter Uneken laat PSV na dit seizoen na zeven jaar achter zich, zo maken de Eindhovenaren via de officiële kanalen wereldkundig. De 48-jarige oefenmeester was in verschillende functies werkzaam binnen de jeugdopleiding van PSV en staat sinds de zomer van 2019 aan het roer bij het in de Keuken Kampioen Divisie uitkomende beloftenteam.

"Ik heb een prachtige tijd gehad, maar het is tijd voor de volgende stap in mijn loopbaan", laat Uneken weten op de website van PSV.

Uneken arriveerde in 2014 in Eindhoven, nadat hij de overstap van NEC Nijmegen naar PSV maakte. In de afgelopen zeven jaar was hij trainer van de Onder-17 en assistent bij de Onder-19 en Jong PSV, alvorens hij in de zomer van 2019 als eindverantwoordelijke werd aangesteld bij het beloftenteam als opvolger van Dennis Haar.

Jong PSV eindigde het vorige door de coronapandemie afgebroken seizoen als achttiende en bezet nu zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

"De eerste lichting die ik onder mijn hoede kreeg, is de lichting die ik nu ook heb. Dat is een leuk detail", zegt Uneken. "Ik heb bij PSV de kans gehad om me geleidelijk te ontwikkelen als trainer en ben er blij mee dat ik die ruimte heb gekregen."

"Jong PSV is een team met een bijzondere dynamiek, heb ik de afgelopen vier jaar ervaren. We spelen profvoetbal, maar we zijn ondergeschikt aan de A-selectie. Het gaat om opleiden, dat staat altijd voorop. En dat is hartstikke goed."

"De opleiding van PSV staat als een huis. In mijn ploeg hebben dit seizoen, waarin we pas halverwege zijn, al zes spelers hun debuut gemaakt in het betaald voetbal", gaat de trainer van Jong PSV verder.

"Deze winterstop is Yorbe Vertessen doorgestroomd naar de A-selectie. Op zulke momenten zijn we op de PSV Academy hartstikke trots, want die doorstroming, daar draait het om. Voor mezelf ga ik nu op zoek naar een nieuwe dynamiek. Daar kijk ik als trainer/coach naar uit."

Zinkgat zorgt voor problemen in Amsterdam

Op het Muntplein in Amsterdam is vanochtend een zinkgat ontstaan, schrijven de collega's van AT5. Op een foto is te zien hoe een deel van het zebrapad tussen de Doelensluis en de Amstel in de grond is verdwenen.

Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. Wel kwam een bestelbusje vast te staan in het gat, zo meldt een getuige.

Hoe het gat ontstaan is, is vooralsnog onduidelijk. De politie heeft het gebied rond het zinkgat afgezet. Medewerkers van de gemeente zijn bezig met een inspectie.

Trump bedreigt partijgenoot voor extra stemmen, maar zonder succes

Donald Trump, nog een ruime twee weken de Amerikaanse president, weigert nog altijd om de strijd op te geven. De Washington Post heeft een opname in handen gekregen van een telefoongesprek tussen Trump en Brad Raffensperger, de secretary of state van Georgia, die gaat over het verkiezingsproces aldaar.

De verkiezingen in Georgia werden gewonnen door Trump's uitdager Joe Biden, maar de overwinning van de Democraat viel niet lekker bij Trump. Zo zette hij Raffensperger in het gesprek weer eens onder druk, dit keer liet hij weten graag even 11.780 stemmen erbij te krijgen. "De mensen zijn boos, er is niks mis mee om te zeggen dat je bijvoorbeeld de boel opnieuw hebt berekend. Wat gaan we doen jongens, ik heb elfduizend stemmen nodig, kom op", aldus Trump.

De uitslag in Georgia is al lang en breed gecertificeerd en er valt dan ook weinig meer aan te doen, maar Trump geeft niet op: "We hebben met honderdduizenden stemmen verschil gewonnen! Je weet wat ze gedaan hebben en je doet er niks aan, dat is een strafbaar feit. Dat kun je niet laten gebeuren, het is een enorm risico voor jou en je advocaat, een enorm risico", foeterde Trump, die nota bene partijgenoot Raffensperger zo ernstig onder druk bleef zetten.

Raffensperger staat de hele verkiezingsperiode al bekend als iemand die ontzettend sterk in de schoenen staan en krijgt dan ook terecht veel lof, zo ook nu. Op Trump's claim dat meer dan vijfduizend overledenen hadden 'gestemd' in Georgia was Raffensperger ook duidelijk: "Het echte getal is twee. Twee. Op naam van twee overledenen is een stem uitgebracht", antwoordde de Republikein, die verder niet van zijn stuk te brengen was door de zich als een goedkope maffiabaas gedragende president.

FOK! Wat een weer: bewolkt, kans op motregen

Overdag is het bewolkt en er valt van tijd tot tijd lichte (mot)regen, in het zuidoosten is er een kleine kans op natte sneeuw. In het noordwesten en noorden blijft het in de middag overwegend droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 3°C en de noordoostenwind blijft stevig doorstaan waardoor het voor het gevoel kouder is. Boven land is de wind matig, langs de kust krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag blijft het bewolkt en af en toe (mot)regent het. Met name in het zuidoosten is er ook natte sneeuw mogelijk. De minimumtemperatuur bedraagt ca. 2°C bij een matige, langs de kust (vrij) krachtige, noordoostenwind.

Dinsdag overdag verandert er weinig in het weerbeeld, wel wordt het in de loop van de middag en avond van het oosten uit op de meeste plaatsen droog. Het wordt 's middags ongeveer 3°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, langs de kust (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Een kerkje waar ik gisteravond langs liep
Een kerkje waar ik gisteravond langs liep

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Skiester Vlhova slalomt naar nipte zege in Zagreb, Shiffrin grijpt naast 100e podium

In het Kroatische Zagreb is zondag de eerste World Cup alpineskiën van het nieuwe kalenderjaar afgewerkt. Op de wat matig besneeuwde piste stond de slalom bij de vrouwen op het programma, woensdag komen de mannen er ook nog in actie.

De Slowaakse Petra Vlhova was in de eerste run de beste en de drie voornaamste uitdaagsters waren ook de enigen die in de buurt bleven. De Oostenrijkse Katharina Liensberger voerde dat drietal op 0,32 seconden aan, voor de Zwitserse Michelle Gisin (+0,38) en Vlhova's Amerikaanse concurrente Mikaela Shiffrin (+0,42). Wendy Holdener uit Zwitserland was de beste van de rest: vijfde op maar liefst 1,47 seconden.

In run twee werkte de Canadese Erin Mielzynski zich van de elfde plek knap naar voren, met de top-4 nog te gaan stond zij op plek één. Shiffrin hield een ruime 1,13 seconden over en pakte de leiding, Gisin pakte vervolgens een forse voorsprong, maakte een fout en dook alsnog 0,05 seconden onder Shiffrin's tijd door.

Liensberger profiteerde en was nog eens 0,17 seconden sneller, met alleen Vlhova te gaan. De Slowaakse maakte onderin een forse fout en verspeelde bijna al haar voorsprong, maar won met 0,05 seconden voorsprong alsnog. Liensberger en Gisin completeerden het podium, Shiffrin greep naast haar 100e podiumplek - die gaat dit seizoen ongetwijfeld nog komen.

Luchtmobiele Brigade test mini-CP

Inpakken en wegwezen: dat is de kracht van 11 Luchtmobiele Brigade. De commandopost (CP) is in het optreden van '11' altijd een kwetsbaar doel, want op- en afbouwen kost tijd. Luchtmobiel zocht daarom contact met de afdeling Military INnovation by Doing (MIND) om een nieuw concept te bedenken. Vorige week werd de innovatieve oplossing voor het eerst getest.

Ook voor deze uitgebreide proef leek COVID-19 weer eens roet in het eten te gooien. “We zouden nu als onderdeel van de Division Schnelle Kräfte op het Duitse oefenterrein Wildflecken zijn voor een grote oefening”, verontschuldigt stafofficier Plan Operations majoor Ron Muijlkens zich welhaast. “Maar we hebben ons snel aangepast.” In plaats van in Duitsland was de staf 11 Luchtmobiel coronaproof, daarom konden we hier op de Oranjekazerne in Schaarsbergen terecht.

Aggregaten
De vreemde eenden in de bijt, net buiten de oefenlocatie, waren: een quad, een Luchtmobiel Speciaal Voertuig (LSV) met een houten bekisting en een commandopost zoals we die al sinds mensenheugenis kennen: een paar voertuigen, een tent vol verbindingsmiddelen en twee ronkende aggregaten.

“De commandopost is voor ons optreden een zwakke schakel. Als de CP vanuit de lucht door een drone wordt gespot, heb je binnen een paar minuten een aanval op je dak. Onze gemechaniseerde en lichte brigades beschikken over de Boxer-CP en kunnen zich snel verplaatsen. Maar zo’n pantserwagen kunnen wij niet meenemen bij onze operaties. Vandaar dat we naar een andere oplossing hebben gezocht.”

Mediacentrum
Via een artikel in een van de e-zines van het Mediacentrum Defensie (MCD) kwam majoor Muijlkens toevallig in contact met MIND. Dat is een afdeling van de Defensie Materieel Organisatie die innovatieve ideeën in de praktijk beproeft of laat testen. “De staf 11 Luchtmobiel heeft zelf een aantal tekeningen aangeleverd met een schets van een plan van eisen. Dat heeft de snelheid om deze mini-CP te beproeven wel bevorderd”, zegt innovatiemanager Fandi Pawiroredjo van MIND. Hij ging met Muijlkens en de specialist in communicatie- en informatiesystemen, eerste-luitenant Peter Pannekoek, aan de slag.

Quad
Een van de vragen die direct opdook: hoe gaan we de apparatuur van stroom voorzien? Laat in de Innovatheek – een uitleencentrum van ‘gadgets’ van MIND en TNO – nou net een hybride quad geparkeerd staan, die met z’n accu’s moeiteloos de stroomvoorziening van een CP overneemt. “En dat ook nog eens heel stil”, vertelt bouwer Rob Verbruggen van REEQ. “Hij kan urenlang draaien zonder opladen. Dat opladen kan trouwens op elk stopcontact of via de dieselmotor.”

Kortom, bedachten Pawiroredjo en Muijlkens: 1+1 = 2 en dus werd een concept bedacht om deze twee noviteiten samen te voegen. “Alle apparatuur voor de CP moest dan wel weer in een kleine kist passen, die je als module op de quad plaatst. Daarvoor werd dan weer dé IT-specialist van Defensie, het Joint IV Commando, ingeschakeld. Omdat de CP-box én de quad nog in een experimentele fase verkeren, is tijdens de oefening een Luchtmobiel Speciaal Voertuig gebruikt”, verklaren zij.

En hoe bevalt het systeem, waarvan de inhoud door het Joint IV Commando is geïnstalleerd? “Nog niet alles is op elkaar aangesloten, het is passen en meten om alles in de box te krijgen”, weet luitenant Pannekoek. Ook blijkt een aantal zaken in de proefopstelling voor verbetering vatbaar, zoals een uitklapbare tafel. “Maar het concept werkt. Alles is snel opgebouwd, supermobiel en gemakkelijk te vervoeren: dat is ook het primaire doel”, weet Fandi. Dat komt helemaal goed als de CP-box op de quad is gezet. Bart Zwiep, ook van MIND, ziet dat helemaal zitten. “De leaseconstructie van de hybride quad maakt het perfect mogelijk de oplossing direct op te schalen. Want ook andere onderdelen van de krijgsmacht hebben inmiddels hun belangstelling getoond. We zijn met elkaar op de goede weg.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Dakar: Kamaz wint en verliest, Van den Brink achtste

Dmitry Sotnikov heeft bij de vrachtwagens de eerste etappe van Dakar 2021 op zijn naam geschreven. De Rus won in Saudie Arabië met de Kamaz de 277 kilometer lange etappe tussen Jeddah en Bisha met acht minuten voorsprong op Ales Loprais. Martin van den Brink was met 22 minuten achterstand de beste Nederlander.

Anton Shibalov was in de eerste fase van de etappe de snelste tot Sotnikov het stokje overnam, Shibalov verloor acht minuten. De problemen voor Kamaz-teamgenoot Airat Mardeev waren groter, want hij verloor een half uur, terwijl de winnaar van vorig jaar Andrey Karginov anderhalf uur toe moest geven.

Van den Brink reed een solide etappe met 22 minuten achterstand op plek acht. De andere Nederlanders eindigden buiten de top tien en gaven veel meer toe. Zij moeten proberen in de 457 kilometer lange etappe naar Wadi Ad-Dawasir iets van hun achterstand goed te maken.

Dakar: Sainz en Mini zegevieren, problemen Ten Brinke

Carlos Sainz heeft in de eerste etappe van Dakar 2021 direct een tik uitgedeeld aan de concurrentie. In de 277 kilometer lange etappe tussen Jeddah en Bisha bleef in Saudie Arabië de Spanjaard teamgenoot Stephane Peterhansel 25 seconden voor. Nasser Al-Attiyah en Bernhard ten Brinke verloren veel tijd.

Peterhansel had halverwege de etappe een voorsprong van vier minuten op Sainz, maar de Spanjaard wist in de slotfase de achterstand om te zetten in een voorsprong. Martin Prokop moest bijna drie minuten toegeven op het duo. Al-Attiyah mocht het bal bij de auto's openen en leverde uiteindelijk twaalf minuten in. Ten Brinke reed verschillende banden lek op de stenen en verloor hierdoor 23 minuten. Erik van Loon reed op een steen en verloor zeer veel tijd, terwijl de gebroeders Coronel drie kwartier toegaven.

Bij de SSV was er een primeur Cristina Gutierrez Herrero die als eerste vrouw een etappe won bij de lichte buggies. Chris Meeke en Walter Roosegaar leken met de zege aan de haal te gaan in deze klasse tot zij lek reden en tot overmaat van ramp de kapotte reserveband in brand vloog. Dit veroorzaakte verbrande kabels, een kapotte dynamo en een lege accu. Ook de equipes van Kees Koolen en Gert-Jan van der Valk gaven meer dan een uur toe.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
special
Random Pics van de Dag #794
special
AI Picture Gallery #55
©FOK.nl e.a.