Ritzege Tratnik in Giro, Almeida pakt paar tellen

De zestiende etappe in de Giro d'Italia, van Udine naar San Daniele del Friuli over 229 kilometer, is gewonnen door Jan Tratnik. De Sloveen reed vlak voor de streep weg bij zijn medevluchter en hij kwam alleen over de meet. Het peloton hield het vandaag rustig en kwam op meer dan 10 minuten van de winnaar over de meet. João Almeida behield de roze leiderstrui en liep een paar seconden uit op Wilco Kelderman..

Er ontstond een kopgroep van 28 man met als bekendste namen Visconti, Tratnik, Swift en Conti. Met een voorsprong van zo'n vier minuten begonnen de renners aan de beklimming van de Monte Spig van de derde categorie. Visconti was daar als eerste boven. In het peloton was het Deceuninck-Quick Step die de boel controleerde. De voorsprong van de omvangrijke kopgroep was maximaal zo'n acht minuten.

De Monteaperta (6 kilometer à 8 procent) van de derde categorie was de volgende beklimming. Terwijl het op de vorige col een gevecht was tussen Visconti en Guerreiro om wie het eerste boven was, was dat nu niet omdat Guerreiro net onder de top materiaalpech kreeg.

Met nog zo'n 90 kilometer te gaan begon men aan de plaatselijke omloop die drie maal moest worden verreden. Inmiddels deed men het rustig aan in het peloton dat op elf minuten van de kopgroep reed. Guerreiro was als eerste boven op de Monte di Ragogna, die driemaal moest worden bedwongen. Tratnik en Boaro sloegen vervolgens een gaatje. De kopgroep viel inmiddels uit elkaar.

Op 'zo'n 40 kilometer voor de streep was de voorsprong van de twee koplopers op de eerste achtervolgers een halve minuut. Het was Tratnik die als eerste boven kwam op de Monte di Ragogna nadat Boaro het tempo niet meer kon bijbenen. Tratnik trapte door en had zo'n 25 kilometer voor de meet 40 seconden voorsprong op een groepje van zeven: Boaro, Swift, Bouchard, Tonelli, O'Connor, Malecki en Battaglin. Op twaalf kilometer van de streep sloot O'Connor zich aan bij Tratnik. De twee werkten goed samen en het was duidelijk dat de winnaar van de etappe een van de twee zou worden.

Op 2 kilometer voor de streep begon het tactische spel tussen Tratnik en O'Connor door de hele tijd naar elkaar te kijken. Tratnik demarreerde onderaan de laatste klim op een kilometer van de streep, O'Connor kon niet antwoorden en de Sloveen kwam solo over de meet.

In het peloton was het rozetruidager Almeida die op een kilometer van de streep aanviel. Kelderman pareerde maar zat er een seconde op twee, drie. Uiteindelijk was dat ook het verschil wat Almeida op de finishlijn pakte op zijn naaste belager.