Philipsen sprint naar ritzege in BinckBank Tour, grote valpartij in finale

De openingsrit rit in de BinckBank Tour is gewonnen door Jasper Philipsen. De Belgische sprinter UAE-Team Emirates was na een etappe van 132 kilometer de snelste, voor voormalig wereldkampioen Mads Pedersen en Pascal Ackermann. De etappe werd ontsierd door een grote valpartij op vier kilometer van de meet.

Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) waren de vroege vluchters van de dag en net voor de Gouden Kilometer, op 19 km van de streep werd het tweetal ingerekend. Mathieu van der Poel won de eerste sprint, en pakte daarmee drie bonificatieseconden. Bij de overige twee sprints wisten een andere Nederlander Mike Teunissen vier bonificatieseconden en was daarmee de renner met de meeste bonificatieseconden in de Gouden Kilometer.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor de eerste massasprint, maar voordat die er kwam was er nog een massale valpartij op vier kilometer van de streep. Een renner van Sunweb tikte het wiel van een renner van Israel Start-Up Nation aan, waarna hij ten val kwam. Daarna kwam een groot deel van het peloton ten val, waardoor een klein deel van het peloton voor de winst ging sprinten.

De strijd om de ritzege leek te gaan tussen Ackermann en Pedersen, maar het was Philipsen die de openingsrit wist mee te pikken. De jonge Belg boekte daarmee zijn tweede ritzege van het seizoen. Door de zege is Philipsen ook de eerste leider in de BinckBank Tour.