FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 september 2020

Djokovic simpel door op Roland Garros

Novak Djokovic staat zonder problemen in de tweede ronde op Roland Garros. Op het Parijse gravel rekende de Servische nummer één van de wereld in goed anderhalf uur af met de Zweed Mikael Ymer (ATP-80): 6-0, 6-2, 6-3.

De nummer vijf van de plaatsingslijst, Stefanos Tsitsipas, had het beduidend moeilijker. De Griek trof de jonge Spanjaard Jaume Munar (ATP-109), die de eerste twee sets keurig pakte. Daarna raakte hij het echter kwijt en naarmate het duel vorderde kwam Tsitsipas er steeds beter in: 4-6, 2-6, 6-1, 6-4, 6-4.

De Italiaan Matteo Berrettini (7) stuurde Vasek Pospisil (ATP-76) met 6-3, 6-1, 6-3 overtuigend terug naar Canada, diens jongere landgenoot Denis Shapovalov (9) had 3,5 uur nodig om thuisfavoriet Gilles Simon (ATP-54) de mond te snoeren: 6-2, 7-5, 5-7, 6-3.

Gaël Monfils eruit, Simon eruit en ook Richard Gasquet (ATP-50) kon het voor de Fransen niet doen: de Spanjaard Roberto Bautista Agut (10) was met 7-6 (5), 6-2, 6-1 te sterk. Andrey Rublev (13) zag Sam Querrey (ATP-48) in set drie voor de wedstrijd serveerde, maar de jonge Rus ontsnapte en draaide het hele duel knap om: 6-7 (5), 6-7 (4), 7-5, 6-4, 6-3.

De Bulgaar Grigor Dimitrov (18) rekende met 6-3, 6-2, 6-2 af met Grégoire Barrère (ATP-103), die het voor de Fransen dus ook al niet gaat doen. Tot slot moest de Chileen Cristian Garin (20) even warmdraaien alvorens Philipp Kohlschreiber (ATP-86) weer richting Heimat te sturen: 6-4, 4-6, 6-1, 6-4.

Pliskova kan megastunt voorkomen op Roland Garros

Tennisster Karolina Pliskova staat in de tweede ronde van Roland Garros. De Tsjechische nummer twee van de wereld moest alle zeilen bijzetten om Mayar Sherif van zich af te houden, maar dat lukte.

Sherif (WTA-172) werd de eerste Egyptische ooit op het hoofdtoernooi in Parijs en stuntte als qualifier door set één zowaar te winnen. Pliskova stelde orde op zaken in het tweede bedrijf en wist halverwege de derde set de beslissende break te plaatsen: 6-7 (9), 6-2, 6-4.

De Amerikaanse Sofia Kenin (4) had eveneens een driesetter nodig en wel tegen de Russische Liudmila Samsonova (WTA-125), die ze na dik twee uur met 6-4, 3-6, 6-3 alsnog naar huis stuurde. De Wit-Russische Aryna Sabalenka (8) had weinig moeite met de Amerikaanse Jessica Pegula (WTA-60): 6-3, 6-1.

Oud-winnares Jelena Ostapenko, nu 43e op de wereldranglijst, begon ook prima. De Letse stuurde Madison Brengle (WTA-77) met en overtuigende 6-2, 6-1 terug naar de VS.

Helft cast Soldaat van Oranje test positief op Covid-19

De cast van Soldaat van Oranje is hard op weg naar groepsimmuniteit! Zo'n 15 leden van de cast van de musical hebben positief getest op Covid-19, dat komt neer op ongeveer de helft van de acteurs, zo meldt RTL Nieuws. Er zullen tot zeker 4 oktober geen voorstellingen zijn.

Lang leek niets de recordmusical te kunnen stoppen, maar de coronacrisis gooide dan toch roet in het eten voor Soldaat van Oranje. Sinds 2010 is de musical al te zien en meer dan 3 miljoen kaartjes werden er voor het spektakel verkocht. Eerder deze maand was de musical weer begonnen na een coronastop van zes maanden.

Nederlandse ritten BinckBank Tour afgelast

Het was de afgelopen uren al de vraag of de tweede etappe van BinckBank Tour, morgen in Zeeland, wel door zou gaan in verband met de aangescherpte coronaregels maar volgens Rolf Bosboom is de wedstrijd zelfs compleet afgelast. De verslaggever van de Provinciaal Zeeuwse Courant meldt op Twitter dat de wielerwedstrijd niet door kan gaan omdat de organisatie niet aan de nieuwe regels kan voldoen. De rittenwedstrijd door Nederland en België begon eerder vandaag met een rit bij onze zuiderburen.

Update 22.49 uur

De PZC laat zojuist weten dat de etappes van de BinckBank Tour die over Nederlands grondgebied zouden gaan, niet doorgaan. Dat hebben de burgemeesters van de gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen na overleg gezamenlijk besloten.

"Het is helaas niet mogelijk om deze wielerwedstrijd nu door te laten gaan. Dat is natuurlijk ontzettend spijtig voor de sporters, organisatie en alle betrokkenen", zo laat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen weten.

De kerstboom staat al bij Yvonne!!

FOK! Breaking News!!!! Yvonne, u weet wel de koningin van het forum, heeft de kerstboom al van zolder gehaald. Ze deelde vol trots haar 'schemerlamp' zoals ze het zelf noemt. Maar uw redacteur trapt daar niet in en vroeg door......

Trump krijgt derde Nobelprijsnominatie, gaat Biden valsspelen bij debat?

Donald Trump heeft zijn derde nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in zijn zak. Een groep Australische professoren vonden dat Trump nóg een opsteker mocht krijgen voor zijn goede werk om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen.


Trump is klaar voor Biden (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

"Wat hij op zijn eigen Trump-manier heeft gedaan, is dat hij heeft besloten om Amerika niet langer te betrekken bij eindeloze oorlogen, oorlogen die op niets anders uitlopen dan het doden van duizenden jonge Amerikanen en enorme schulden voor het land berokkenen", aldus een verklaring van de eminente David Flint, die The Donald nog een veer in de reet stak betreffende zijn vredesovereenkomsten tussen Israël en diverse landen uit het Midden-Oosten.

Lees ook: Trump voor 2e keer genomineerd voor vredesnobelprijs

"Wat Trump deed, is dat hij doorging en tegen alle adviezen in dooronderhandelde, maar hij deed het wel met gezond verstand", zei Flint tegen de Australische nieuwzender Sky News Australia. "Hij onderhandelde rechtstreeks met de betrokken Arabische staten en Israël en bracht ze samen."

"Daarnaast is Trump de eerste Amerikaanse president die het voor elkaar heeft gekregen om de Verenigde Staten volledig energie-onafhankelijk van het Midden-Oosten te maken."

Lees ook: Trump voor de tweede keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede

In 2019 stond Trump ook al op de nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn baanbrekend werk om vrede te stichten tussen Noord- en Zuid-Korea, maar werd hij voorbijgestreefd door de Ethiopische premier Abiy Ahmed. 

Biden gaat niet akkoord met controles
Maandagnacht is het dan eindelijk zover: het eerste debat tussen de president Donald Trump en zijn uitdager, de Democraat Joe Biden. Het debat zal in totaal 90 minuten duren.

Voor Biden duurt dat allemaal maar te lang en wil maar liefst na elk half uur een pauze. Uiteraard ging Team Trump daar niet mee akkoord.

De president staat er om bekend lange speeches te houden tijdens conventies en de perssecretaris van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, had dan ook geen goed woord over voor het verzoek van 'Sleepy Joe'. "De leider van de vrije wereld kan zich geen pauze veroorloven, Joe!", zo sprak zij snerend.

Biden staat er nogal om bekend op willekeurige momenten wartaal uit te slaan:


Het wordt spannend voor Biden (Bron: YouTube)

Biden weigerde daarop om geen controle uit te laten voeren op het dragen van een klein in-ear koptelefoontje. Bij eerdere optredens leek het erop dat Biden een minuscuul apparaatje in zijn oor droeg, het vermoeden rees dat hij vanuit de coulissen ondersteund werd tijdens zijn voordrachten en interviews.

Ook weigerde de voormalig vice-president onder Barack Hussein Obama een dopingstest te ondergaan. Team Trump vermoedt dat Biden regelmatig een stimulerend middel ingespoten krijgt, aaangezien Biden gedurende zijn verkiezingscampagne grote verschillen liet zien in scherpte tijdens debatten.

"Mijn punt is dat als je terugkijkt en sommige van de vele debatten bekijkt, hij zo slecht was. Hij was zelfs onsamenhangend. En tegen Bernie was hij dat wel”, zei Trump eerder in een interview. “Hij was niet goed, hij was normaal. En ik begrijp niet hoe dat kan. Iemand vertelde me dat hij medicatie genomen moest hebben. Ik weet niet of dat klopt of niet, maar ik verlang een dopingtest. Ook voor mij. Ik neem elke dag een aspirine.”

Het debat op maandagnacht is het eerste in een serie van drie. De onderwerpen variëren van de coronapandemie, via het Hooggerechtshof, naar de raciale onrusten in de Verenigde Staten. De overige twee debatten zullen gehouden worden op 15 en 22 oktober.

Random Pics van de Dag #115

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OM eist 105 miljoen van Rotterdamse bedrijvendokter

“In de regel is het zo dat ‘misdaad moet niet lonen’ zo wordt geïnterpreteerd dat het niet de bedoeling is dat mensen van het geld dat wordt verdiend met strafbare feiten een luxe leven leiden. Maar het verkrijgen van luxe is niet alleen het kopen van dure spullen, maar is veel breder dan dat. Iemand die met 1000 euro afgeperst geld naar het casino gaat en verliest, heeft niet in ‘luxe’ geleefd, maar wel het voordeel genoten.” Dit zeiden de officieren vandaag in het requistoir van een ontnemingszaak die vandaag werd behandeld in de rechtbank in Rotterdam. En dat voordeel wil het Openbaar Ministerie (OM) ontnemen, ook al is het geld inmiddels door risicovolle investeringen verdampt. Het OM eist daarom dat een Rotterdamse zakenman ruim 105 miljoen euro betaalt aan de staat. “Hij verkreeg het geld door omkoping van een ambtenaar, waarvoor hij veroordeeld is. Hij heeft gespeculeerd met geld dat niet van hem was en dat was risicovol. Wat hij destijds onrechtmatig verkreeg ziet het OM als het wederrechtelijk verkregen voordeel dat hij moet betalen aan de staat.”

Het OM heeft het wederrechtelijk verkregen voordeel berekend aan de hand van de transactiemethode. Deze methode is gebaseerd op het transactieresultaat: per transactie of feit, waarvoor is veroordeeld of waarvoor voldoende aanwijzingen bestaan, worden de opbrengsten minus de direct met de voltooiing van de feiten samenhangende kosten bepaald. Het feit waarop de ontnemingsberekening is gebaseerd in deze zaak is omkoping van een ambtenaar, waarvoor de zakenman op 11 april 2017 onherroepelijk is veroordeeld door het Hof. Als tegenprestatie ontving de zakenman bankgaranties, waarmee hij voor ruim 106 miljoen euro leningen los kreeg van banken. Zonder de garanties had hij de leningen niet gekregen. Het OM ziet het geld van de leningen die hij kreeg dankzij de garanties als wederrechtelijk verkregen voordeel. 

Deze gelden zijn -in een vrij korte periode- na ontvangst in het concern, en door de zakenman in privé aangewend. Het OM stelt dat het geld is gebruikt om financiële gaten te dichten in het concern waarbij de kredieten de pan uit rezen. De ondernemingen zijn opgedoekt. Het geld grotendeels weg. Het merendeel van de ontvangen gelden is nooit terugbetaald aan de geldverstrekkers.

Toerekening van het voordeel
Het geld is in eerste instantie naar de ondernemingen gegaan. “Het OM dient dus ook de vraag te beantwoorden waarom de zakenman in persoon daarvoor verantwoordelijk moet worden gehouden. Dat komt omdat hij naar de mening van het OM in feite aan de touwtjes trok.” Het OM gaat er vanuit dat betrokkene een voordeel van 105.581.788,72 euro heeft genoten door de omkoping: “Een voordeel dat op een ingenieuze wijze is verkregen en grotendeels helaas is verdwenen in faillissementen. Betrokkene heeft in privé wellicht niet 100 miljoen euro kunnen uitgeven na de omkoping. Hij heeft dit wel grotendeels in zijn ondernemingen kunnen stoppen. Of hij er persoonlijk rijk van geworden is staat los van de vraag of hij dit voordeel heeft genoten. Want dat is wel degelijk gebeurd. Dat hij zelf geen 100 miljoen op zijn bankrekening heeft staan maakt dit niet anders. Hetzelfde geldt immers voor degene die met geld gestolen van een ander risicovol gaat beleggen. Dan is er wellicht aan het einde van de rit niets meer van over, maar dat betekent niet dat er geen voordeel is. Dat voordeel is al behaald op het moment van de diefstal,” zeiden de officieren op zitting. 

Het OM verzocht de rechtbank om het totale wederrechtelijk verkregen voordeel vast te stellen op 105.581.788,72 euro met een betalingsverplichting ter hoogte van voornoemd bedrag. 

De rechtbank doet uitspraak op 17 november.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

OM wil bioscoopmoordenaar ontslaan van rechtsvervolging, eist enkel TBS met dwangverpleging

De officier eist TBS met dwangverpleging tegen de 34-jarige man uit Rotterdam die wordt verdacht van doodslag op een echtpaar in de Pathé bioscoop in Groningen. Op zaterdagochtend 26 oktober 2019 rond kwart over negen komt bij de meldkamer van de politie de 112-melding binnen van een medewerker van de bioscoop Pathé, dat hij in de bioscoop twee collega’s had aangetroffen die overleden waren. Het echtpaar bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

De aanwezige beveiligingscamera’s hadden het delict op beeld opgenomen en er was vrijwel direct zicht op een verdachte. Ook zijn identiteit kon snel worden vastgesteld en daarna is alles op alles gezet om de verdachte aan te houden. Een zwaar opsporingsmiddel, het vrijgeven van het signalement en foto van verdachte werd ingezet. Op 27 oktober 2019 kon de man worden aangehouden.

Confrontatie met slachtoffers
Uit onderzoek is gebleken dat verdachte in de bewuste nacht op zoek was naar een slaapplaats. Hij was die ochtend om 7.28 uur binnengekomen via de schuifdeur die vlak daarvoor door een medewerker was gebruikt om de bioscoop te verlaten. Op de tweede verdieping treft verdachte een van de slachtoffers aan. Verdachte is haar direct met een mes te lijf gegaan. Zij heeft geprobeerd zich te verweren, maar was kansloos tegen verdachte die meermalen op haar instak.

Vervolgens vond de confrontatie met haar echtgenoot plaats, die naar alle waarschijnlijkheid was afgekomen op het geluid. Ook hij heeft met alles wat hij in zich had geprobeerd zich te verdedigen, maar volgens het OM was er geen ontkomen aan verdachte en zijn mes. De officier: “In 2 minuten tijd heeft verdachte twee mensen het leven ontnomen. En het leven van hun dierbaren zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Strafbaarheid
Het Pieter Baan Centrum heeft onderzoek gedaan naar de geestestoestand van verdachte, ten tijde van het plegen van de strafbare feiten. De stoornissen die bij verdachte aan de orde zijn, zijn volgens de deskundigen van invloed geweest op zijn gedragskeuzes en gedragingen. De uitkomst is duidelijk: de door hem gepleegde strafbare feiten zijn in het geheel niet toe te rekenen aan verdachte. Door de vastgestelde stoornissen vormt hij een gevaar voor de veiligheid van de maatschappij. En dit gevaar kan alleen door middel aan een behandeling in het kader van een TBS met dwangverpleging beteugeld worden.

Vernieling
Naast doodslag wordt hij ook verdacht van vernieling van de gevel van een kartcentrum en een huurauto, gepleegd op 7 oktober 2019. Verdachte zou met de auto in de gevel zijn gereden omdat hij zichzelf op die manier toegang tot het kartcentrum wilde verschaffen.

TBS
“Zoals wij vandaag ter zitting hebben kunnen horen, wordt het overlijden van het echtpaar als een enorm verlies ervaren door hun naasten. Allerlei gevoelens strijden om voorrang, maar uiteindelijk overheerst vooral de pijn en het verdriet om het plotselinge gemis. Ook hebben de door verdachte gepleegde levensdelicten de samenleving ernstig geschokt”. De officier vordert, gelet op het advies van de deskundigen, dat verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging en dat aan hem wordt opgelegd een ongelimiteerde TBS-maatregel met dwangverpleging.

Groenewegen keert pas volgend jaar terug in het peloton

Wielrenner Dylan Groenewegen komt dit seizoen niet meer in actie. Dat laat zijn ploegleider Arthur van Dongen weten aan het AD. "We gaan hem rustig brengen voor volgend seizoen", geeft de ploegleider van Jumbo-Visma aan.

Groenewegen veroorzaakte bijna twee maanden geleden een zware valpartij tijdens een sprint in de Ronde van Polen. Hij reed Fabio Jakobsen de hekken in en die raakte daarbij zwaar gewond.

In normale omstandigheden had Groenewegen zaterdag aan de start gestaan van de Giro d'Italia. maar aan wedstrijden denkt de Nederlander nog even niet. "Dylan komt dit jaar niet meer in actie", zegt Van Dongen. "We gaan hem rustig brengen voor het volgende seizoen."

Er loopt bij de internationale wielerunie UCI nog steeds een onderzoek naar het incident in Polen. De wielerbond heeft inmiddels met Groenewegen gesproken over de valpartij, maar er is nog altijd geen uitspraak welke straf Groenewegen zal krijgen.

Philipsen sprint naar ritzege in BinckBank Tour, grote valpartij in finale

De openingsrit rit in de BinckBank Tour is gewonnen door Jasper Philipsen. De Belgische sprinter UAE-Team Emirates was na een etappe van 132 kilometer de snelste, voor voormalig wereldkampioen Mads Pedersen en Pascal Ackermann. De etappe werd ontsierd door een grote valpartij op vier kilometer van de meet.

Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie Bruxelles) en Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) waren de vroege vluchters van de dag en net voor de Gouden Kilometer, op 19 km van de streep werd het tweetal ingerekend. Mathieu van der Poel won de eerste sprint, en pakte daarmee drie bonificatieseconden. Bij de overige twee sprints wisten een andere Nederlander Mike Teunissen vier bonificatieseconden en was daarmee de renner met de meeste bonificatieseconden in de Gouden Kilometer.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor de eerste massasprint, maar voordat die er kwam was er nog een massale valpartij op vier kilometer van de streep. Een renner van Sunweb tikte het wiel van een renner van Israel Start-Up Nation aan, waarna hij ten val kwam. Daarna kwam een groot deel van het peloton ten val, waardoor een klein deel van het peloton voor de winst ging sprinten.

De strijd om de ritzege leek te gaan tussen Ackermann en Pedersen, maar het was Philipsen die de openingsrit wist mee te pikken. De jonge Belg boekte daarmee zijn tweede ritzege van het seizoen. Door de zege is Philipsen ook de eerste leider in de BinckBank Tour.

Mourinho streept Dele Alli door voor clash met Chelsea; transfergerucht laait op

Het lijkt er steeds meer op dat Dele Alli Tottenham Hotspur in de slotfase van de transferperiode verlaat. Onder meer de The Telegraph meldt dat de aanvallende middenvelder ontbreekt in de wedstrijdselectie van the Spurs voor de ontmoeting met Chelsea van dinsdagavond.

Beide Londense clubs strijden dinsdagavond om een plaats in de vierde ronde van de EFL Cup. De verwachting was juist dat Alli speelminuten zou gaan maken tegen de stadgenoot.

Alli wordt door RMC Sport in verband gebracht met een overgang richting Paris Saint-Germain, al is het nog maar de vraag of Tottenham wenst mee te werken aan een tussentijds vertrek van de Engelsman.

Voorzitter Daniel Levy heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven, zo klinkt het. PSG zet naar verluidt in op een huurdeal voor Alli, wiens contract in Noord-Londen nog bijna vier jaar doorloopt.

De toekomst van Alli op clubniveau is al enige tijd onderwerp van gesprek in Engeland. De middenvelder deed slechts een helft mee in het eerste competitieduel van dit seizoen tegen Everton (0-1 nederlaag).

Tegen Southampton (2-5) en Newcastle United (1-1) kwam hij helemaal niet in actie. Mourinho gunde Alli wél speeltijd in de ontmoeting met FK Shkendija (1-3) in de derde kwalificatieronde in de Europa League.

Hij zou normaal gesproken ook hebben gespeeld tegen Leyton Orient, maar vanwege het coronavirus ging het uitduel in de tweede ronde van de EFL Cup vorige week dinsdag niet door.

Alli werd onlangs ook genoemd als onderdeel van een ruildeal tussen Tottenham en Real Madrid. De middenvelder zou dan naar Spanje verkassen, met Gareth Bale die terugkeert bij zijn oude werkgever.

Laatstgenoemde keerde daadwerkelijk op huurbasis terug bij Tottenham, maar Alli is voorlopig nog niet vertrokken bij de club van manager José Mourinho. Ook Internazionale is naar verluidt in de markt voor Alli, die nog een week de tijd heeft om van club te wisselen.

'Mark van Bommel kanshebber op trainersfunctie in Bundesliga'

Mark van Bommel kan zijn trainerscarrière mogelijk een vervolg geven in de Bundesliga. Volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung is de clubloze trainer in beeld bij Schalke 04. Van Bommel, die vorig seizoen werd ontslagen bij PSV, is naar verluidt een van de kandidaten. Ook Manuel Baum en Dimitrios Grammozis zijn in beeld om aan de slag te gaan in Gelsenkirchen.

Schalke 04 is bezig aan een dramatische reeks. De Bundesliga-club won sinds 17 januari geen wedstrijd meer. In de tweede seizoenshelft van de vorige jaargang zakte Schalke hard op de ranglijst. Ook dit seizoen zijn de prestaties allesbehalve veelbelovend.

De eerste competitiewedstrijd werd met 8-0 verloren van Bayern München, terwijl Werder Bremen afgelopen weekend met 1-3 te sterk was. De clubleiding heeft intussen afscheid genomen van David Wagner en is op zoek naar een nieuwe trainer. Van Bommel is een van de kandidaten om Schalke erbovenop te helpen.

Van Bommel is geen onbekende in de Bundesliga. De oud-middenvelder speelde tussen 2006 en 2011 voor Bayern München. Nadat hij in 2013 een punt achter zijn voetballoopbaan zette dook hij het trainersvak in.

Hij assisteerde Bert van Marwijk onder meer bij Saudi-Arabië en Australië. Bij PSV stond hij voor het eerst op eigen benen als hoofdtrainer. Eind vorig jaar werd hij ontslagen in Eindhoven vanwege tegenvallende resultaten en sindsdien zit de 43-jarige trainer zonder club.

Volgens WAZ krijgt Van Bommel concurrentie van Baum en Grammozis. De 41-jarige Baum, ex-trainer van onder meer FC Augsburg, is momenteel werkzaam bij de Duitse voetbalbond als trainer van Duitsland Onder-18.

Volgens Duitse media zou hij de grootste kanshebber zijn om de vacante positie in te vullen bij Schalke. Volgens BILD werd hij zaterdag al gespot in Gelsenkirchen langs de lijn bij een wedstrijd van Schalke Onder-23.

Andere namen die rondgaan in de Duitse media zijn Ralf Rangnick, André Breitenreiter, Valerien Ismael, Marc Wilmots, Sandro Schwarz, en Alexander Zorniger.

Als Schalke woensdag nog geen nieuwe trainer heeft aangesteld, zal er volgens Kicker zaterdag een interim-trainer op de bank zitten bij de wedstrijd tegen RB Leipzig.

Technisch directeur Jochen Schneider benadrukt dat de club de tijd neemt om een goede trainer te vinden. "Het gaat ons er niet om dat we een grote naam aantrekken. We kijken naar wat voor type trainer dit team nodig heeft. Kwaliteit is belangrijker dan snelheid bij het nemen van dit besluit."

Geile dominee wordt pornochick

Nikole Mitchell heeft een bijzondere carrièremove gemaakt. De 36-jarige MILF is namelijk sinds kort geen dominee meer. Nee, de Amerikaanse brunette verdient sinds enige tijd de kost als stripteasedanseres en webcamhoer.

Nikole groeide op in een zwaar christelijk milieu. Als baptist werd haar constant ingeprent dat haar verlangens en lichaam van nature zondig zijn. Al snel trouwde de dame in kwestie, kreeg drie kinderen en werd dominee.

Niets mis met een vrouwelijke dominee, zou je zeggen, maar haar omgeving was minder enthousiast. "Een vrouw hoort in de keuken te staan en voor de kinderen te zorgen", zo luidde de opvatting.

Toen Nikole en haar (inmiddels ex)-man een evangelische kerk bezochten, veranderde er iets in haar leven. Ze kreeg een openbaring die leidde tot een rigoreus besluit. Zo durfde deze nieuwe kerk openlijk gelijke rechten voor vrouwen aan de kaak te stellen.

De jonge, christelijke moeder begon hierop openlijk aan haar geaardheid te twijfelen. Al snel viel het kwartje: Nikole blijkt ook op vrouwen te vallen. Omdat de kerk nu niet echt staat te springen om mensen met een andere geaardheid, besloot ze haar baan als dominee op te zeggen.

Omdat de schoorsteen ook in Los Angeles moet blijven roken, besloot de brunette aan de slag te gaan als stripteasedanseres en webcamsnol. "Ik begon heel onschuldig met topless foto's", openbaart de gevallen christen. "Maar nu verricht ik geile opdrachten en maak pornografische filmpjes."

Nikole is inmiddels gescheiden en verhuisd van Minnesota naar LA. Ze zegt 'gelukkiger dan ooit' te zijn. Waarvan akte.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

It was a year ago today that I embarked on a journey of full self-expression - & who knew that just shy of a year later my story would be picked up by the @NYPost & would go viral within 24 hours! Thousands of new followers (👋🏾😊 hi!), getting close to almost 100 new Only Fans members (heyyy😘), new course students, 1:1 applicants, an invitation to be on Jimmy Kimmel again, & so much more!!! /// The lead-up to this didn’t happen overnight. I consistently showed up, put myself out there, took leaps of faith, left old identities, stepped into truer identities, invested in support, AND DID THE (INNER) WORK. I stayed the course even when I was scared. I trusted myself even when I felt crazy. I loved myself even when others didn’t. I held onto the vision I had for my life & I let that vision be bigger than all my fears. I tuned into that still small voice within me & let it be louder than all the opinions around me. I took inspired, aligned action & left all the “shoulds, oughts, and supposed to’s” behind me. And it all brought me to this point: Where I feel so safe to be me. Where I’m happy to be me. Where I’m free to be me. Where authenticity & integrity get to go hand in hand for me. Where my insides match my outsides. Where my joy matches my peace. Where my purpose meets my passion. Where my vision meets my everyday life. Where being me gets to be loved, supported, & always rewarded. ☝🏾This is what is most important. The fame & media attention gets to be the icing on the cake.😉 /// My word for you tonight? >>>Trust the nudges in your heart<<< You can’t see the dots connecting going forward, but you see it all so clearly looking backward. Your job? Is to trust yourself. Step into the unknown. And let that tug lead you all the way home. You will not be disappointed. I promise.❤️ It is so, so worth it - & YOU are so deserving of it. Happy One Year Anniversary to me to living fully unleashed & expressed. Thank you to everyone who’s loved & supported me on this journey. I truly wouldn’t be here without you. So so grateful for you. Here’s to being the free humxns we were always born to be.🙌🏾🔥🥰 Xoxo. Nikole❤️ 📸: @wsierraphotography

Een bericht gedeeld door Nikole Mitchell (@mitchellnikole) op25 Sep 2020 om 10:46 (PDT)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Ahh! The New York Post picked up my story!! And it’s true: I have never been more at home in my power, in my radiance, and in my divine essence. And I have never been happier. If I can sum up what I’ve learned these past 4 years in coming home to myself, it’s this: -> You can trust yourself. I know there are a lot of voices that have a lot of opinions on what you should and should not do, should and should not be, but you are the only one who knows who you came here to be. Trust yourself, listen to yourself, and BE yourself. The world will adjust. -> God goes with you. If you left the church like I did, you didn’t leave God behind. God went with you and will continue to go before you, stay beside you, and close all things behind you. God’s got you, boo. -> Life is beautiful on the other side. It’s scary to step into the unknown. We’ve been taught to fear ourselves, fear our desires, and fear the nudges of our hearts. But I’m telling you - your desires are leading you to a place that is so beautiful and expansive and free, you’ll be SO GLAD you took that leap of faith. Life really does get better. ❤️❤️❤️ Thank you to everyone who has loved and supported me, both on this journey and in the publishing of my story! I am so humbled, honored, and grateful. You truly make the world a beautiful place.☺️❤️ ❤️❤️❤️ You can read the article in my bio! ❤️❤️❤️ (Huge thanks to @makka_rena and @nypost for sharing my story!)

Een bericht gedeeld door Nikole Mitchell (@mitchellnikole) op24 Sep 2020 om 11:14 (PDT)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Pause and say this out loud over yourself: I am safe. I am loved. I am held. I am free. I am exactly who I’m meant to be. I get to lead with ease. Launch with ease. Make money with ease. Receive love with ease. Attract fame with ease. Experience success with ease. It all gets to be fun, flowy, and free. Anything and everything I do WORKS. I always get the results that I want. I always exceed my goals and expectations. It all gets better and better, easier and more magical. Nothing and no one has power over me. Nothing and no one has power over my joy, happiness, peace, purpose, or prosperity. I am the one operating at cause. I am the one calling the shots. I am the one who’s creating my reality. So therefore anything I want I can have because I am the motherfucking source. There is nothing I can’t be, do, or have. My power is limitless. My potential infinite. My purpose eternal. My passion unstoppable. I am the motherfucking prize and what is for me cannot miss me. I get to have it all. I DO have it all. I give thanks for it all. Because I am worthy of it all. A-fucking-men. (Want to see more photos like these? Then smash that Only Fans link in my bio!😘) 📸: @allthingsboudoir

Een bericht gedeeld door Nikole Mitchell (@mitchellnikole) op16 Sep 2020 om 3:06 (PDT)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

“I have to become so fucking rich because I have so much money I want to give away." This was one of my main motivations in getting rich/er. And it's true. There is so much money I want to give away (what I give now is amazing but I want to give even more!), so many lives to empower, so many generations to impact, and a legacy to create. Money has the power to heal, transform, and uplevel the lives of generations to come, and I am here to do just that. I am here to give wealth a good name. Everyone who steps into my orbit knows what I mean. Spend 5 minutes with me and you'll leave feeling so pumped up, so alive, and so unstoppable, that your life will never be the same. And I don't say that lightly. When you meet someone who is so free, so empowered, so grateful, and so alive, you immediately want what they have. Because you know that kind of presence, energy, and power doesn't come from some external source. It comes from the infinite, invisible, eternal source itself, and it's fucking contagious. The same is available to you. You CAN have your dreams come true. You CAN land your dream job. You CAN make a shit ton of money. You CAN become the star you were born to be. Hold that vision. Do the inner work. Put powerful support in your corner. AND YOU WILL FUCKING MAKE IT. There is no way but up. There is no choice but to succeed. There is no option but to make it. When you have that kind of resolve and one-of-a-kind support in your corner, you will be blown away by how fast your dreams come true. In my circle, we don't mess. We rise to the occasion. We get clear on our vision. We put support in place. And we manifest the shit out of our dreams. We do.not.stop. This is the circle you want to be in. This is the energy you want to partake in. This is the momentum you want in your corner. It's time for you to rise. And I am here to take you to the top. Work with me 1:1 or join my mastermind. Links in my bio.❤️ 📸: @trudgephoto

Een bericht gedeeld door Nikole Mitchell (@mitchellnikole) op13 Sep 2020 om 4:41 (PDT)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Not all Karens are Karens🤗 A neighbor left this note on our front step yesterday and it honestly brought tears to my eyes! We live in a very conservative, pro-Trump county so to receive love and support from a neighbor you don’t know took me by surprise and meant so much to me! So last night after dinner, my 4yo and I took a walk to find her house (she left her address) and got to meet her and her beautiful family. When I got home, my 10yo asked me, “Did you ask her to coffee mom?!”😄 This girl knows I love me some quality time with people who get it. Don’t underestimate the ways you let your little light shine - whether it’s putting up a sign or writing a note - it moves people.❤️ 📸: @krazedphotography

Een bericht gedeeld door Nikole Mitchell (@mitchellnikole) op12 Sep 2020 om 4:51 (PDT)

'Ajax wil Klaassen terughalen'

Na het vertrek van Donny van de Beek en de verhuur van Carel Eiting is Ajax op zoek naar versterking op het middenveld. Oud-Ajacied Davy Klaassen zou de gewenste vervanging zijn, zo meldt AT5.

Volgens Voetbal International (VI) gaat de clubleiding van Ajax in de komende dagen om tafel met die van Werder Bremen, waar Klaassen nu onder contract staat. Klaassen speelde van 2011 tot 2017 bij Ajax, daarna stapte hij over naar Everton om een jaar later een transfer naar de Duitse club te maken.

Klaassen zou niet de enige nieuwe aanwinst van Ajax moeten worden. Met het vertrek van Sergiño Dest naar Barcelona zoekt Ajax ook versterking achterin. Sean Klaiber van FC Utrecht zou de voornaamste kandidaat zijn, schrijft VI. Ajax zou zich gisteren gemeld hebben bij de club uit de Domstad.

Ondernemers krijgen langer tijd om belastingschuld door corona af te lossen

Ondernemers die wegens corona uitstel van betaling van belastingen hebben gekregen, krijgen langer de tijd om hun opgebouwde belastingschuld af te lossen. Zij krijgen nu 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen en hoeven pas vanaf 1 juli 2021 terug te betalen. Daarnaast kunnen ondernemers die al eens uitstel hebben aangevraagd, hun uitstel nog verlengen tot 1 januari.

Dit schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De besluiten zijn genomen, omdat het kabinet niet wil dat ondernemers alsnog in de knel komen bij het terugbetalen van de belastingschuld. Op verzoek van de Tweede Kamer is nog eens naar de termijn om af te lossen gekeken en besloten om de terugbetalingsregeling verder te verruimen.
Samenvattend schuift de startdatum voor het terugbetalen van coronaschulden op naar 1 juli 2021 en duurt de afbetalingsregeling dan maximaal 36 maanden. Dat was eerst 24 maanden vanaf 1 januari 2021.

Afbetaling volgens vast maandelijks bedrag
Ondernemers beginnen per 1 juli 2021 met het afbetalen van de belastingschuld die zij door de coronacrisis hebben opgebouwd - zoals eerder aangekondigd – met een vast bedrag per maand. Uiteraard is het ook mogelijk om eerder af te lossen als de ondernemer dit wil.
De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul procent blijft van kracht tot en met 31 december 2021.

Veel ondernemers lossen al af
Sinds het begin van de noodmaatregelen hebben ruim 250.000 ondernemers uitstel van betaling aangevraagd. Zo’n 50.000 ondernemers hebben hun belastingschuld inmiddels volledig afbetaald.
Op dit moment zijn er zo’n 200.000 ondernemers die nog gebruik maken van de regeling, voor een bedrag van ongeveer € 12 miljard. Ruim 130.000 ondernemers blijken genoeg gehad te hebben aan drie maanden uitstel. Bijna 40% van hen heeft de opgebouwde belastingschuld al helemaal terugbetaald.

CBL: "Mondkapje in supermarkt: keuze aan de klant"

Supermarkten ondersteunen het advies van het kabinet en een aantal burgemeesters om in bepaalde gebieden een mondkapje te dragen in de winkel, maar laten de keus aan klanten of zij dit daadwerkelijk doen. Zo laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel weten, het CBL behartigt de belangen van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland. Gisteren gaf het kabinet het dringende advies aan klanten in bepaalde gebieden om een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen. Het kabinet meldde ook dat supermarkten klanten die geen mondkapje dragen mogen weigeren. De supermarktbranche heeft besloten dat niet te doen om discussie aan de deur te voorkomen.

Supermarkten richten hun energie op de naleving van de coronamaatregelen die gelden in de winkel, zodat iedereen veilig boodschappen kan doen. Als winkels mondkapjes gaan verplichten, leidt dat naar verwachting tot veel extra discussie en zelfs agressie aan de deur. De branche wil het personeel daarvoor behoeden. Supermarkten geven aan medewerkers in de betreffende gebieden het advies een mondkapje te dragen, maar ook medewerkers mogen zelf bepalen of zij dit doen.

Coronamaatregelen in de supermarkt
Supermarkten roepen klanten dringend op om de coronamaatregelen in de supermarkt te respecteren. Winkeliers zorgen er met een maximum aantal klanten voor dat er in principe voldoende ruimte is in de winkel voor iedereen. Maar klanten moeten elkaar die ruimte dan wel gunnen. Dus hou afstand, kom alleen, doe efficiënt boodschappen met een lijstje en wees aardig voor elkaar, ook als je het bijvoorbeeld niet eens bent met de keus van andere klanten om (g)een mondkapje te dragen.

Deurbeleid
Sinds het begin van de coronacrisis hanteren supermarkten deurbeleid, met als belangrijkste maatregel dat er maximaal 1 klant per 10m2 winkeloppervlak binnen mag zijn. Op drukke momenten zal er weer vaker een supermarktmedewerker bij de deur staan om het deurbeleid beter zichtbaar te maken en klanten bewust te maken van de geldende regels.

Ouderenuurtje
Het kabinet heeft aangekondigd in overleg met de supermarkten toe te willen naar speciale winkeluren voor ouderen en kwetsbare groepen. De supermarktbranche wil de komende dagen in overleg met belangenorganisaties zoals de ANBO en met de overheid kijken naar wat nodig, wenselijk en haalbaar is. Het doel van de supermarkten is om zo veel mogelijk maatwerk te bieden, zodat iedereen op een veilige en prettige manier boodschappen kan blijven doen.

VVD en PVV groeien, FVD verliest in peiling

Er zijn flinke verschuivingen te zien in de zojuist gepubliceerde peiling van Ipsos en Eén Vandaag. Bovenin zijn de VVD en de PVV de grote winnaar terwijl Forum voor Democratie, die een anderhalf jaar geleden nog de grootste partij van het land was, flink verliest. De huidige coalitie houdt in deze peiling een krappe meerderheid in de Tweede Kamer.

De VVD groeit van 37 naar 40 zetels, een flinke groei nadat de partij de afgelopen tijd wat virtuele zetels was kwijtgeraakt. De PVV is voorlopig de tweede partij van het land op 20 zetels, een winst van 2. Ook het CDA mag een plusje noteren en wint 1 zetel om op 17 uit te komen. 

Bij D66 lijkt het 'Kaag-effect' weer wat te zijn uitgewerkt en dat kost de partij 2 zetels om op 13 uit te komen. Ook de PvdA staat nu op 13 virtuele plekken in de Tweede Kamer na een min van 1 zetel. Ook GroenLinks en de SP verliezen een zetel en komen uit op respectievelijk 12 en 10 zetels.

De winst op rechts bij de VVD en PVV gaat ten koste van FVD. De partij van Thierry Baudet leek de laatste maanden te stabiliseren rond de 10 zetels maar moet nu weer fors inleveren. Forum levert 2 virtuele zetels in en zakt van 9 naar 7.

De ChristenUnie levert 1 zetel in om op 6 uit te komen. Daarmee zijn de CU en de VVD de partijen die de huidige coalitie nog op een meerderheid houden dankzij hun winst ten opzichte van de vorige verkiezingen.

De Partij voor de Dieren weet met een zeteltje winst door te groeien naar 6 zetels in deze peiling terwijl de SGP rotsvast op 3 blijft staan. In het slagveld van de Nederlandse politiek lijkt 50PLUS wat op te krabbelen door van 1 naar 2 zetels te stijgen. De Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Henk Otten wil maar niet van de 0 afkomen, iets wat bij de ouderenpartij-50PLUS met enig gegniffel aanschouwd zal worden.

Tenslotte lijkt DENK na al het rumoer binnen de partij de kiezers niet terug te kunnen winnen. De partij blijft op 1 zeteltje staan deze maand.

COVID-19: 3025 nieuwe besmettingen en 13 doden, totaal 117.551 en 6393

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3025 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 117.551 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Ook zijn de weekstatistieken weer bekend gemaakt, daarin is onder andere af te lezen dat het aantal overledenen ruim verdrievoudigd is ten opzichten van vorige week (102 tegen 33). Ook is het percentage positieve tests wederom gestegen van 6,1% naar 7,4%.

Van de gemelde patiënten zijn er 48 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.710 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 13 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6393 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 #6

'Dass gibt's nicht, der Bursche ist gerade 16.' Woorden van een Duitse verslaggever over Clarence Seedorf tijdens zijn Europese debuut voor Ajax tegen Kaiserslautern begin jaren 90. In Duitsland was, en ben je, op je 21ste nog een talent. Zoals dat in de meeste landen het geval is. Ik moest er aan denken toen de 17-jarige Ihataren, namens PSV, de show stal vorig seizoen. Het paard waar hij op werd gehesen kon niet hoog genoeg zijn. De voetballiefhebbers lachten hun tanden bloot, als Anky van Grunsven in haar hoogtijdagen, toen hij voor het Nederlands Elftal koos in plaats van het Marokkaanse nationale team.

The Walking Dead schuifelt naar Magic The Gathering

Speluitgever Wizards of the Coast heeft bekendgemaakt dat het kaartspel Magic the Gathering gaat samenwerken met de televisieserie The Walking Dead. Op 4 oktober verschijnt een gelimiteerde kaartenreeks dat samenhangt met de lancering van The Walking Dead: World Beyond. 

The Walking Dead schuifelt naar Magic the Gathering

De set krijgt enkele premium kaarten met iconische personages uit de bekende zombieserie, geïllustreerd door verschillende tekenaars. "Iedere kaart heeft eigenschappen die geinspireerd zijn door personages of elementen uit The Walking Dead", zo laat vice-president Games & Entertainment Clayton Neuman van AMC Networks weten. "Deze eigenschappen zijn volledig nieuw in de wereld van Magic."

Neuman legt verder uit dat hoewel de serie zich weliswaar afspeelt in een postapocalyptische wereld, het verhaal altijd om de personages heeft gedraaid. De focus van de kaarten ligt daarom echt op de personages. "Voor iedere kaart die in de set is verwerkt hebben we de tijd genomen om na te denken over de unieke eigenschappen van de personages en hoe we dat in Magic kunnen verwerken. Dit moet op een manier dat logisch is, maar wel een uitdaging verzorgd voor spelers."

Wizards of the Coast productontwikkelaar Mark Heggan, die eerder aan crossovers met Godzilla en My Little Pony heeft gewerkt, voegt toe: "Dit is de eerste keer dat we volledig nieuwe kaarten ontwikkelen om personages en bijbehorende werelden te introduceren." Als preview is de eerste kaart van de set al gedeeld: een spelkaart met Michonne. Deze kaart is ontworpen door de Kroatische tekenaar Romana Kendelic, die eerder heeft gewerkt aan bord- en spelkaarten voor onder meer Arkham HorrorStar Wars: The Card Game, Lord of the Rings: The Card Game and Call of Cthulhu LCG.

Michonne the Walking Dead Magic

9e Airbus A330 MRTT voor vliegtuigpool NAVO

De NAVO heeft een extra Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) besteld voor de Europese vliegtuigpool van het bondgenootschap. In totaal zijn er straks 9 van deze toestellen, waarmee onder meer jachtvliegtuigen in de lucht zijn bij te tanken. De NAVO en vliegtuigbouwer Airbus ondertekenden gisteren het contract.

Het extra toestel volgt uit het Luxemburgse besluit haar aantal vlieguren binnen de vloot uit te breiden. De 6 aangesloten landen kunnen hierdoor nog beter gebruik maken van air-to-air refuelling, strategisch luchttransport en capaciteit voor medische evacuaties.

Het plan voor de pool is in 2016 bedacht door Luxemburg en Nederland. Ook België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië sloten zich aan. De landen zorgen gezamenlijk voor het verwerven en onderhouden van de vloot.

Vliegbasis Eindhoven wordt de thuishaven van 5 A330-MRTT’s, waarvan er dit jaar inmiddels 2 zijn afgeleverd. 3 toestellen gaan naar een forward operating base in het Duitse Keulen. Het is nog niet duidelijk waar het 9e vliegtuig wordt gestationeerd.

De Airbus A330 MRTT (Afbeelding: Defensie.nl)
De Airbus A330 MRTT (Afbeelding: Defensie.nl)

Briefing over het coronavirus: volg het live

Kamerleden krijgen op dinsdag 29 september vanaf 12.30 uur een technische briefing over het coronavirus. Mogelijk zal de Tweede Kamer later deze week plenair vergaderen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tijdens de regeling van werkzaamheden, die start om 15.45 uur, wordt hierover besloten. De briefing is live te volgen op de website van de Tweede Kamer of via de app Debat Direct. 

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) houdt van 12.30 tot 15.00 uur een technische briefing. Kamerleden krijgen een update van experts over de laatste ontwikkelingen in de bestrijding van het coronavirus. De briefing wordt verzorgd door Jaap van Dissel, directeur Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

De regeling van werkzaamheden is vanaf vanaf 15.45 uur te volgen via deze livestream of de app Debat Direct.

82 miljoen euro boete voor vier sigarettenfabrikanten om concurerrentievervalsing

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een boete op van meer dan 82 miljoen euro aan vier grote sigarettenfabrikanten. Ze hebben vanaf juli 2008 tot en met juli 2011 de concurrentie vervalst. Zij wisselden, onder andere via groothandels, informatie uit over toekomstige prijzen van pakjes sigaretten. Dat is verboden.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het was vaste praktijk dat sigarettenfabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten vóórdat die prijzen van kracht werden. Daarmee konden die fabrikanten hun eigen prijzen van tevoren afstemmen op die van concurrenten. Dat vervalst de concurrentie. De fabrikanten wisten dat de uitwisseling van dit soort informatie op gespannen voet staat met de mededingingsregels. Maar dat heeft niet geleid tot aanpassing van hun gedrag.”

Boetes voor vier sigarettenfabrikanten
De vier bedrijven maken vele merken sigaretten zoals Marlboro, Lucky Strike, Gauloises en Camel. Dit zijn de boetes per bedrijf:

Bedrijf Boete
British American Tobacco International (Holdings) B.V. (BAT)  € 31.179.000
JT International Company Netherlands B.V. (JTI)  € 13.021.000
Philip Morris Benelux BV (onderdeel van PMI)  € 27.503.000
Van Nelle Tabak Nederland B.V. (onderdeel van ITN)  € 10.410.000

Hoe werkte het?
Elke sigarettenfabrikant bepaalt zelf de prijs van een pakje sigaretten die de consument moet betalen in de winkel. Deze prijs staat standaard vermeld op het pakje. Dat is anders dan bij vrijwel alle andere consumentenproducten, waarbij de winkelier de prijs bepaalt. Bij sigaretten sturen alle fabrikanten enkele weken voordat de prijzen in de winkel worden aangepast, hun nieuwe prijslijst aan groothandels en andere afnemers. Die kunnen daarmee hun verkoopsystemen alvast aanpassen. Maar sommige afnemers stuurden die prijslijsten ook direct door aan concurrerende fabrikanten vóórdat de nieuwe consumentenprijzen van kracht werden.

Sigarettenfabrikanten vroegen, ontvingen en accepteerden deze informatie willens en wetens. In een e-mail van een medewerker van JTI aan een groothandel staat bijvoorbeeld: “Hierbij de prijslijst van BAT. Als jij ITN en PMI ontvangt, stuur deze dan po [ACM: per ommegaande] naar mij toe.”

ACM constateert dat de informatie over concurrenten ook daadwerkelijk werd gebruikt door de fabrikanten voor het bepalen van hun eigen prijs van een pakje sigaretten. Hierdoor konden zij hun winstmarge verhogen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een interne mail van JTI: “BAT, PMI en ITN hebben net een verhoging van de wederverkoopprijs bevestigd vanaf medio 2009 van €0,10 over hun gehele assortiment per augustus/september. Wij adviseren een verhoging van ons gehele assortiment van €0,10 per september 2009 ter verbetering van onze winstgevendheid.” *

Sigarettenfabrikanten werkten ook met strategieën hoe ze moesten reageren op de toekomstige consumentenprijzen van concurrenten vóórdat hun eigen prijs werd bepaald. Er werd soms een ‘proefballon’ met informatie naar de groothandels gestuurd om te kijken wat de reactie van concurrenten zou zijn. Fabrikanten wisten namelijk dat hun eigen prijsinformatie door groothandels zou worden doorgespeeld aan concurrenten.

Het resultaat was dat sigarettenfabrikanten regelmatig hun consumentenprijzen aanpasten op basis van informatie over toekomstige prijzen van concurrerende sigarettenmerken die zij via groothandels ontvingen. Hierdoor was er veel minder onzekerheid bij fabrikanten over het toekomstige prijsgedrag van concurrenten en konden fabrikanten hun prijsstrategieën op elkaar afstemmen. Zo werd de onderlinge concurrentie vervalst.

* Deze quote is oorspronkelijk in het Engels: “BAT, PMI and ITN now confirmed an RSP [ACM: resale price] increase per mid 2009 of €0.10 on their total portfolio effective as of August/September. We recommend increasing our entire portfolio by €0.10 as of September 2009 improving our profitability.”

Man (28) opgepakt in onderzoek naar dood Ralf Meinema

De politie heeft vanmorgen in zijn woonplaats een 28-jarige man uit Klazienaveen aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema. Het lichaam van Meinema werd 31 maart 2017 aangetroffen in de kofferbak van zijn auto. Die auto lag deels in Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol.

De aangehouden verdachte is ingesloten voor verhoor. Hij zit in de beperkingen wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Verdere informatie over de aanhouding van de verdachte kan op dit moment, vanwege die beperkingen, niet worden gedeeld.

Cameratoezicht bij 1 op de 132 Airbnb’s

Huurders die gebruikmaken van Airbnb lopen het risico dat ze bij of zelfs in hun verblijf gefilmd worden. Bij 1 op de 132 Airbnb-verblijven blijken één of meerdere camera’s aanwezig. Een deel van de verhuurders van deze verblijven benoemt bovendien niet waar de camera’s hangen (17,2%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar cameratoezicht bij verhuurdersplatform Airbnb.

Wanneer de positie van de camera wel bekend is, blijkt deze in de meeste gevallen bevestigd aan de buitenkant van het verblijf, zoals bij de voordeur. Toch bevindt bijna één op de drie Airbnb-camera’s zich binnenshuis. De binnencamera’s houden met name het doen en laten van huurders in de gaten op de gang (44,4%) en in de woonkamer (30,2%).

Relatief weinig Europese Airbnb’s met camera
Ten opzichte van elders ter wereld zijn er relatief weinig camera’s bij Airbnb’s binnen Europa. In Europese landen worden camera’s vermeld bij bijna 1 op de 500 verblijven. In niet-Europese landen ligt het aantal vermelde camera’s veel hoger: zo’n 1 op de 70 Airbnb’s heeft daar één of meerdere camera’s.

Met name Singapore (1 op de 19), Ottawa (1 op de 27) en Tokyo (1 op de 33) kennen een relatief hoog aantal Airbnb’s met camera. Amsterdam staat op plaats 38 van de 50 onderzochte steden, met camera’s bij 1 op de 625 Airbnb’s.

Verborgen camera’s bij Airbnb
Hoewel verhuurders verplicht zijn de aanwezigheid van camera’s te vermelden, is de schaal waarop er daadwerkelijk camera’s in Airbnb-verblijven zijn lastig vast te stellen. Er worden namelijk regelmatig verborgen camera’s ontdekt door huurders. Uit Amerikaans onderzoek onder 2.000 Airbnb-huurders blijkt dat maar liefst 11% al eens een verborgen camera ontdekte.

Ook in Nederland komt het voor. Een Hoofddorper werd in 2018 betrapt door drie Franse huurders. Het ophangen van een camera in de badkamer leverde hem een werkstraf op van 100 uur.

Meer informatie over het onderzoek en tips voor het herkennen van verborgen camera’s zijn te lezen bij VPNGids. 

VSN roept Kamerleden CDA, D66, PvdA en VVD op zich aan te sluiten

De nieuwe politieke burgerbeweging Vrij en Sociaal Nederland (VSN) stuurt vandaag  de Tweede Kamerleden van CDA, D66, PvdA en VVD een uitnodiging om per direct hun fractie te verlaten en zich aan te sluiten bij VSN. Daarmee wil Vrij en Sociaal Nederland al vóór de verkiezingen invloed uitoefenen in de Tweede Kamer vanwege de twee cruciale onderwerpen die behandeld zullen worden: De Noodwet en de verkiezingen in maart. De persoonlijke uitnodiging aan de zittende Kamerleden wordt ondersteund door een paginagrote advertentie in het Financieele Dagblad. Het bestuur is dinsdagmiddag aanwezig op het Binnenhof.

Bas Filippini, partijleider van Vrij en Sociaal Nederland: "Alle Tweede Kamerleden hebben trouw gezworen aan de Grondwet. Zij moeten ernstige gewetensbezwaren hebben om door de heersende partijdiscipline voor de Covid-19 Noodwet te stemmen, die ingaat tegen alles waar onze democratische rechtstaat voor staat. Door vandaag nog uit de partij te stappen en zich aan te sluiten bij Vrij en Sociaal Nederland gaan zij het volk weer vertegenwoordigen. Zij kunnen dan vrijuit stemmen tegen de Covid-19 Noodwet, ervoor zorgen dat de verkiezingen in maart 2021 op een normale wijze doorgang vinden en samen met ons gaan werken aan een Nederland waar de menselijke maat weer het uitgangspunt is. Dat is beter voor iedereen."

"De Noodwet is een wet zonder noodzaak, die diep ingrijpt in de vrijheden van alle Nederlanders. Naast deze handreiking aan zittende kamerleden om samen het tij te keren, willen wij ook de ernst van de situatie benadrukken. Het kan en mag niet zo zijn dat een minister in dit land per decreet kan regeren, dat het parlement in de praktijk uitgeschakeld wordt en dat de Grondwet met voeten wordt getreden.", vervolgt Filippini.

Voorzitter Anna Zeven vult aan: "De uitnodiging aan de Kamerleden toont aan dat wij nu al onze verantwoordelijkheid nemen. Vrij en Sociaal Nederland werkt vanuit vier leidende en verbindende principes, waar iedereen zich in kan herkennen. Wij staan voor een vrije en menselijke samenleving, waarin de politiek er weer voor de bevolking is. Voor een dienstbare en transparante overheid, die voor iedereen ruimte biedt voor succes en geluk. Initiatief, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling worden volop door ons gestimuleerd. Wij zijn ervan overtuigd dat de echte volksvertegenwoordigers binnen de fracties van CDA, D66, PVDA en VVD zich allen heel goed in deze principes kunnen herkennen. Wij zullen ze met open armen ontvangen en meteen daarna samen aan de slag gaan. Want ook dat is beter voor iedereen."

Zonder ketels geen drugs

Vandaag, dinsdag 29 september 2020, in alle vroegte zijn er door de politie in een grootschalig onderzoek naar de productie van synthetische drugs meerdere arrestaties verricht in verschillende gemeentes in het land.

Met deze actie willen politie en het Openbaar Ministerie het criminele netwerk ontmantelen, dat ketels produceert en levert aan meerdere drugsproductielocaties verspreid over het hele land. Voor het produceren van synthetische drugs is apparatuur, kennis en expertise nodig. Cruciaal hierin zijn ketels: zonder ketels is er geen synthetische drugsproductie mogelijk.

De laatste jaren zien en politie en OM de ketels steeds professioneler worden en is er sprake van schaalvergroting. Criminelen gaan bovendien over op de productie van meer destructievere soorten drugs, zoals crystal meth. Reden te meer om deze aanpak te hanteren.

Medvedev sneuvelt, Nadal en Thiem zonder setverlies door op Roland Garros

Tennisser Rafael Nadal is prima begonnen aan de jacht op zijn tigste Roland Garros-titel. De Spaanse nummer twee van de wereld stuurde Egor Gerasimov (ATP-83) met 6-4, 6-4, 6-2 naar huis.

Dominic Thiem had een op papier veel lastiger wedstrijd, maar de Kroaat Marin Cilic - weggezakt naar de 40e plek - kon de kersverse Oostenrijkse US Open-winnaar toch niet al teveel partij bieden: 6-4, 6-3, 6-3.

Voor Gaël Monfils was het al gelijk klaar. De Franse publiekslieveling was als achtste geplaatst, maar de Kazach Andrey Bublik (ATP-49) bleek in dik 2,5 uur een maatje te groot te zijn: 6-4, 7-5, 3-6, 6-3.

Ook voor gravelbijter Fabio Fognini viel het doek al en ook voor hem gebeurde dat tegen een Kazach. De nummer veertien van de plaatsingslijst leek een stroeve start goed te maken, maar Mikhail Kukushkin (ATP-88) maakte het alsnog vrij overtuigend af in bijna drie uur: 7-5, 3-6, 7-6 (1), 6-0.

De Rus Karen Khachanov (15) is wel een ronde verder: de Pool Kamil Majchrazk (ATP-100) kon hem niet meer dan één set serieuze weerstand bieden en ging onderuit met 7-6 (3), 6-3, 6-3.

Update 07.20 uur
In de late avonduurtjes viel het doek al in de eerste ronde voor Daniil Medvedev, de nummer vier van de plaatsingslijst. De Hongaar Marton Fucsovics (ATP-63) leek het na twee gewonnen sets wat kwijt te raken, maar herstelde zich en maakte het in bijna 3,5 uur overtuigend af: 6-4, 7-6 (3), 2-6, 6-1.

Pablo Carreno Busta is wel een ronde verder. De als zeventiende geplaatste Spanjaard had het niet al te lastig met de Australiër John Millman (ATP-43), die alleen in de derde set voor wat problemen zorgde: 6-3, 6-2, 7-5.

Rus na thriller onderuit op Roland Garros

Tennisster Arantxa Rus is uitgeschakeld op Roland Garros. De nummer 67 van de wereld was niet opgewassen tegen de jonge Française wildcardspeelster Clara Burel (WTA-415), hoewel het erg spannend was.

Rus gaf in de openingsset twee breaks weg, maar op het moment dat Burel voor de set kon serveren pakte ze die allebei terug. In de tiebreak begon Rus weer met het inleveren van haar service, maar wederom draaide ze het om en ze pakte de set.

In set twee ging het over en weer met de breaks: één voor Rus, twee voor Burel, één voor Rus, Burel en Rus. Zo ging het gewoon weer gelijk op en via nog twee breaks werd het een tiebreak, waarin Rus een 1-6 achterstand niet goed kon maken.

Ook in de derde set werd niet echt lekker stabiel geserveerd: beiden leverden hun eerste servicegame in, behielden hun tweede en verloren hun derde. Rus verloor er daarna echter nog twee en daarmee maakte Burel het definitief af: 7-6 (7), 6-7 (2), 3-6.

Telstar haalt uit tegen FC Den Bosch in laatste duel met publiek

Telstar heeft maandagavond een klinkende zege geboekt op FC Den Bosch. In Velsen-Zuid won de formatie van trainer Andries Jonker met 6-1. Sebastian Soto en Ilias Bronkhorst namen beiden twee doelpunten voor hun rekening.

De wedstrijd tussen Telstar en FC Den Bosch was voorlopig de laatste mét publiek. Vlak voordat er werd afgetrapt in Velsen-Zuid, maakte premier Mark Rutte bekend dat de komende drie weken geen publiek welkom is in stadions. Omdat de maatregel dinsdag om 18.00 uur ingaat, waren maandagavond gewoon nog supporters aanwezig op Sportpark Schoonenberg.

De voetballiefhebbers waren niet voor niets naar het stadion gekomen, want zij werden op zeven doelpunten getrakteerd. Zes werden er gemaakt door Telstar. Soto maakte voor rust de eerste twee. De van Norwich City gehuurde aanvaller mocht direct in de basis starten. In de tweede helft voerden Glynor Pley, Bronkhorst en Gyliano van Velzen de score op, terwijl Jizz Hornkamp wat terugdeed namens FC Den Bosch. Kort voor tijd gunde Jonker zijn aanvoerder Frank Korpershoek nog een publiekswissel.  Hj nu samen met Fred Bischot recordhouder is met 372 duels voor de club uit Velsen-Zuid.

Er was maandagavond nog een duel. Jong Ajax won thuis met 3-0 van Excelsior. De halverwege in het veld gekomen Brian Brobbey brak de wedstrijd zeven minuten na rust open en zeven minuten later volgde Lassina Traoré zijn voorbeeld. De wedstrijd was daarmee eigenlijk beslist in het voordeel van Jong Ajax, dat in de slotfase nog één keer scoorde. Kenneth Taylor schoot na een hoekschop de 3-0 in de verre hoek.

Alle sigaretten en shag vanaf 1 oktober in donkergroen-bruine verpakking

Vanaf 1 oktober worden sigaretten en shag in een neutrale verpakking verkocht. Tabaksverkopers mogen oude voorraad uitverkopen, maar alle nieuw geleverde rookwaar moet wettelijk verplicht op dezelfde manier zijn verpakt. Op de donkergroen-bruine pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en afschrikwekkende foto’s alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over de soort sigaret staan in een standaard lettertype.

De invoering van de neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het preventieakkoord heeft als doel dat volwassenen veel minder gaan roken en kinderen die nu geboren worden niet meer beginnen met roken. De donkergroen-bruine verpakkingen zijn al ingevoerd in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Hongarije, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland. Uit onderzoek blijkt dat neutrale verpakkingen bijdragen aan het onaantrekkelijk maken van roken. De kleur is onaantrekkelijk, de gezondheidswaarschuwing is beter leesbaar en een pakje is geen reclameproduct meer.

Saai zonder franje
Staatssecretaris Blokhuis: “In Nederland beginnen nog dagelijks 75 jongeren onder de 18 met roken. Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks alle gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Kleuren en beeldmerken vervangen door een saaie verpakking zonder franje is een belangrijke stap op weg naar een wereld waarin geen enkele jongere meer start met roken.”

Stoppen met roken makkelijker maken en beginnen moeilijker
De afgelopen periode zijn er diverse maatregelen ingegaan om het stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen met roken moeilijker. In april werd de prijs van tabaksproducten met één euro verhoogd. Sinds 1 juli zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Alle onderwijsterreinen moeten sinds 1 augustus rookvrij zijn. Sinds januari wordt professionele hulp om te stoppen met roken vergoed zonder dat het meetelt voor je eigen risico en eind oktober start een nieuwe grote stoppen-met-roken campagne vanuit de rijksoverheid. Al deze maatregelen dragen bij aan de doelstelling van het kabinet: veel minder rokende volwassenen en een rookvrije generatie in 2040, waarin geen enkele jongere meer rookt.

Neutrale verpakking uit Belgie (Foto: Rijksoverheid)
Neutrale verpakking uit Belgie (Foto: Rijksoverheid)

Twee keer achttien jaar cel geŽist voor liquidatiepoging in Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen van achttien jaar geëist tegen een 49-jarige man uit Bergen op Zoom en een 47-jarige man uit Den Haag. Zij worden verdacht van een poging liquidatie in de Utrechtse Rietstraat op 3 december 2018, waarvoor hen poging moord ten laste is gelegd.

Op de bewuste dag rijdt het slachtoffer in zijn auto weg bij zijn huis als plotseling een zwart Volkswagen busje het einde van de straat blokkeert en de zijdeur open schuift. Vanuit het busje wordt zeker vijf keer geschoten. Een kogel gaat door de voorruit, ketst af tegen het stuur en verwondt de hand van het slachtoffer. Het busje rijdt vervolgens snel weg.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie start de politie direct een grootschalig onderzoek naar de schietpartij. Met behulp van onder meer diverse getuigen en camerabeelden is de vluchtroute gereconstrueerd. Gebleken is dat het busje niet ver van het plaats delict is geparkeerd waarna de daders te voet verder zijn gevlucht. Verderop zijn zij in een gereedstaande tweede vluchtauto gestapt, een witte Volkswagen Scirocco. Deze auto wordt in mei 2019 terug gevonden in Capelle aan de IJssel.

Forensisch onderzoek naar de Volkswagen bus leidt in januari 2019 al tot de aanhouding van de 47-jarige verdachte. Zijn DNA is op het stuur van de auto aangetroffen. Daarnaast past zijn uiterlijke voorkomen bij een van de signalementen die meerdere getuigen gegeven hebben van twee vluchtende mannen na de schietpartij. Ook komt de jas die een van de daders draagt overeen met de jas die de 47-jarige verdachte draagt op een foto op zijn Facebookpagina. Een zoeking bij de verdachte thuis leidt tot de vondst van een peilbaken en vijfenhalve kilogram springstof.

Het duurt tot januari 2020 totdat de 49-jarige verdachte aangehouden wordt. Dit gebeurt nadat er in oktober 2019 een tip bij de politie binnen komt waarbij een man uit Bergen op Zoom als schutter wordt genoemd. Verschillende politieagenten die werkzaam zijn in Bergen op Zoom herkennen vervolgens een specifieke man uit hun werkgebied op de camerabeelden van de vluchtroute. Het DNA van deze man blijkt overeen te komen met een in de Volkswagen Scirocco aangetroffen spoor.

Beide mannen ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatiepoging. Zij hebben echter ook geen aannemelijke verklaring gegeven voor het aantreffen van hun DNA in de gebruikte voertuigen. Bovendien voldoen zij aan de signalementen van diverse getuigen en zijn er de herkenningen op de camerabeelden. Dit alles maakt dat het Openbaar Ministerie poging tot moord wettig en overtuigend bewezen acht. Welk motief verdachten hebben gehad en of zij in opdracht handelden, is niet vast komen te staan.

Het wordt beide mannen zwaar aangerekend dat zij overdag en op de openbare weg diverse malen geschoten hebben. Ze hebben dit zorgvuldig voorbereid. Het is aan toeval en geluk te danken dat het slachtoffer het overleefd heeft. Bij eerdere vergelijkbare liquidatiepogingen zijn ook omstanders het slachtoffer geworden van door schutters afgevuurde kogelregens. Het Openbaar Ministerie is dan ook van mening dat alleen een lange gevangenisstraf van achttien jaar volstaat. Als strafverzwarend is voor de 49-jarige verdachte meegewogen dat hij in 2000 ook al is veroordeeld voor een poging tot moord. Voor de 47-jarige verdachte is het bezit van de bij hem thuis aangetroffen springstof als strafverzwarend meegewogen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Trajectcontrole op N277 van start op maandag 5 oktober

Maandag 5 oktober gaat de trajectcontrole op de N277 tussen Vredepeel en Ysselsteyn handhaven op de snelheidslimiet. Vanaf dan worden overtredingen van de maximumsnelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het negende van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Op de N277 geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden. Daardoor is er een hoger risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N277 veiliger maken. De trajectcontrole geldt tussen Vredepeel en Ysselsteyn, in beide richtingen.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft daarmee een groot effectgebied. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximumsnelheid.

Twintig N-wegen
Afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen trajectcontrolesystemen aangelegd. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden. Inmiddels zijn acht systemen actief: op de N414, N787, N639, N351, N706, N333, N256 en vanaf vandaag ook de N270. In Limburg komt ook trajectcontrole op de N275 en de N564. Deze systemen worden nog getest en gaan later dit jaar handhaven.

FOK! Wat een weer: mag het licht aan!

Hallo!  

Mag het licht aan? Mensenkinderen, wat was het een sombere en donkere dag gisteren . Een dik pakket bewolking trok over het land en nergens in ons land heeft de zon een kans gekregen. Verder viel er van tijd tot tijd regen- en motregen. Dit was echter niet altijd even goed te zien op de radar, maar hier en daar is er best wel wat neerslag gevallen. Ook in Haarlem viel er de nodige neerslag. Verder was het erg nevelig en  vanochtend kwam er zelfs mist voor. Het was met 12 tot 16 graden ook behoorlijk kil.

Vannacht ging het wat harder regenen. In de loop van de nacht trekt de regen langzaam naar het oosten toe, maar dat gaat langzaam. De minima liggen tussen de 10 en 14 graden.

Vandaag breekt in het zuidwesten- en westen de zon geregeld door. Het ziet er dan ook een stuk vriendelijker uit. Helaas is de zon niet voor iedereen bestemd. De opklaringen komen waarschijnlijk niet verder dan het midden van het land. In het oosten en zuiden blijft het bewolkt en kan er af en toe nog wat regen vallen. Als de zon even flink kan schijnen dan loopt het kwik op richting 20 graden. Elders blijft het enkele graden frisser. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind. 

Ook de komende dagen zien er vrij bewolkt uit. Later in de week gaat het ook weer harder regenen en waaien.

Tot ziens!

Meer weer op FOK!

Bessen in de natuur (Foto: FOK!)
Bessen in de natuur. Goed voor de vogels. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Douane vindt 75 kilo cocaÔne in bodem koelcontainer

De Douane heeft donderdag 24 september tijdens een reguliere controle in de Rotterdamse haven een partij cocaïne gevonden van in totaal 75 kilo. De drugs zaten verstopt in de bodem van een koelcontainer.

Avocado’s
De container was afkomstig uit Colombia en geladen met avocado’s. Onder de laadvloer troffen Douaneambtenaren 75 losse pakketten cocaïne aan. De lading was dinsdag 22 september binnengekomen met een zeeschip vanuit Caucedo in de Dominicaanse Republiek. De avocado’s waren bestemd voor een bedrijf in Maasdijk. Het bedrijf lijkt niets met de smokkel te maken te hebben.

Samenwerkingsverband
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Pink Ribbon vraagt extra aandacht voor de naasten in de oktober borstkankermaand

Er is te weinig ondersteuning voor naasten van borstkankerpatienten. Dat blijkt uit onderzoek* onder kinderen, partners, vrienden en collega’s van borstkankerpatiënten. Zij willen meer hulp om hun dierbare te ondersteunen en ook om zelf om te kunnen gaan met de ziekte en alle veranderingen en emoties die dit met zich meebrengt. Het aanbieden van deze ondersteuning door zorgverleners (o.a. huisarts en in het ziekenhuis) is zeer gering, het gebeurt maar bij 10% of minder. Daarom vraagt Pink Ribbon in de borstkankermaand (oktober) extra aandacht voor de omgeving van vrouwen met borstkanker.

Activiteiten Pink Ribbon in de borstkankermaand
Traditiegetrouw worden er bij de start van de borstkankermaand wereldwijd objecten roze uitgelicht. In Nederland is dat deze keer de Boeing 747 die in de tuin staat bij het Corendon Village Hotel in Amsterdam. Deze zal de gehele borstkankermaand roze kleuren. Daarnaast wordt net als voorgaande jaren de Pink Ribbon Armband verkocht waarvan de opbrengst aan borstkankeronderzoek besteed wordt. Door het hele land zijn er tal van acties van particulieren en bedrijven waarmee geld wordt opgehaald om borstkankeronderzoek te financieren. Kijk voor meer informatie op pinkribbon.nl.

*Onderzoek B-force
De cijfers in dit persbericht zijn afkomstig van B-force, de online vragentool van patiëntenvereniging Borstkankervereniging Nederland. De online vragenlijst is ingevuld door ruim 700 mensen. Meer informatie en resultaten kun je vinden op borstkanker.nl.

BPRC, een apenfokcentrum voor commerciŽle winst?

Het BPRC heeft naast een 40% reductie van het aantal dierproeven de opdracht van de minister gekregen om de omvang van de fokkolonie geleidelijk terug te brengen via geboortebeperking. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat het BPRC een manier heeft gevonden om er winst uit te slaan: Aapjes uit de fokkolonie verkopen aan een gepeperde prijs van 7000 Euro voor een leven.

De Tweede Kamer heeft in 2016 unaniem voor een motie gestemd om het aantal apen in het BPRC naar nul af te bouwen. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren vindt dat de handel in apen door het BPRC daarmee volstrekt in strijd is: “Kennelijk heeft het BPRC een verdienmodel gevonden in het verkopen van apen die worden gefokt. Onaanvaardbaar, want het BPRC krijgt maar liefst 10 miljoen euro per jaar van de overheid! Met belastinggeld wordt hier nu een handel in apen opgezet. Hoe kan de verantwoordelijke minister dit toestaan? Ik zal haar hierop aanspreken. Worden er meer apen gefokt dan is afgesproken? Waarom wordt dit niet precies bijgehouden door de overheid? Dit laat ook zien waarom de afbouw van het aantal apen in het BPRC door de overheid moet worden geregeld en dat je dit niet aan het BPRC kunt overlaten.”

De belofte van het BPRC of de fokkolonie te reduceren
Het BPRC heeft in 2018 de opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gekregen om het aantal dierproeven met 40% te verminderen. Daarnaast moest per direct begonnen worden met het verkleinen van de fokkolonie door geboortebeperking. In 2019 presenteerde het BPRC het ambitieplan voor de periode 2019 tot 2025 dat meer weg heeft van een reclamefolder.

In dit ambitieplan geeft het BPRC aan dat in de komende periode het aantal dieren op het terrein geleidelijk vermindert zal worden van 1437 apen in 2018 tot ca. 1000 apen in 2025. “Dit zal zorgvuldig gebeuren door het implementeren van geboortebeperking -al in het jaar 2018 gestart- zodat uitplaatsingen niet aan de orde komen.”, klinkt het op pagina 16.

BPRC verkoopt resusapen aan de ku leuven aan 7000 euro voor een leven
Het BPRC heeft een grote fokgroep van apen in zijn bezit. Van 2010 tot en met 2018 zijn er maar liefst 1796 apen geboren in het apentestcentrum. Uit de jaarverslagen van het BPRC blijkt dat er in het BPRC veel meer apen geboren worden dan gebruikt. Waarom heeft het BPRC in 2025 nog steeds 1000 apen nodig? Op pagina 8 van hun plan legt het BPRC uit dat er een relatief groot aantal apen in fok aangehouden moeten worden om inteelt te voorkomen en om een groot aantal relevante genetische factoren te waarborgen.

Dat het BPRC daarnaast ook nog apen uit de fokkolonie doorverkoopt voor commerciële winst staat nergens in het ambitieplan vermeldt. Via een informatieverzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur is Animal Rights erachter gekomen dat het BPRC resusapen aan een gepeperde prijs van 7000 Euro per dier aan de KU Leuven verkoopt. “We vroegen ons al langer af waar al deze apen heen gaan en nu hebben we het antwoord: het BPRC voorziet een mooie bijwinst als apenhandelaar”, aldus Hochmuth.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “We willen dat de miljoenen euro’s subsidie besteed worden aan moderne dierproefvrije technieken en niet aan een primatencentrum dat in apen handelt. Het BPRC moet dicht en de apen die nu opgesloten zitten moeten met pensioen: zij verdienen de juiste zorg in een gespecialiseerd opvangcentrum.”

Apen bij het BPRC (Foto: Animal Rights)
Apen bij het BPRC (Foto: Animal Rights)

Een op de tien Nederlandse bedrijven verkoopt via een online platform

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik bedrijven van het CBS.

In steeds meer domeinen van de Nederlandse samenleving en economie komen zogenoemde online platformen voor. Daarbij gaat het om de digitale bemiddeling tussen vraag en aanbod van goederen en diensten. Op online platformen worden bedrijven en potentiële klanten bij elkaar gebracht. Bekende voorbeelden zijn Airbnb, Uber, Booking, Werkspot, Bol en Thuisbezorgd.

Vooral bedrijven in de horeca en handel maken gebruik van online platformen
Ongeveer 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen maakte in 2018 in meer of mindere mate gebruik van online platformen om goederen en diensten af te zetten. Vooral in de horeca en de handel wordt met respectievelijk 16 en 12 procent relatief veel gebruikgemaakt van deze digitale bemiddelingsdiensten.

Grotere potentiële afzetmarkt en gemak spelen vooral een rol
De belangrijkste redenen voor bedrijven om gebruik te maken van online platformen is het bereiken van een grotere potentiële markt (83 procent). Naast een grotere potentiële markt zien bedrijven ook voordelen in online platformen als het gaat om gemak (75 procent) en het behouden of vergroten van het marktaandeel (68 procent). Het bereiken van een internationale markt werd het minst genoemd als reden om gebruik te maken van online platformen (43 procent).

Hoewel de verschillen klein zijn, maken vooral grotere bedrijven met meer dan 250 werkzame personen (8,8 procent) gebruik van online platformen, gevolgd door de groep bedrijven met 2 tot 10 werkzame personen (8,0 procent). Bedrijven met 10 tot 50 werkzame personen (7,4 procent) en 50 tot 250 werkzame personen (7,7 procent) maken minder vaak gebruik van deze digitale bemiddelaars om hun producten en diensten af te zetten.

Aanwezigheid van online platformen leidt meestal tot hogere omzet
Bijna 40 procent van de bedrijven geeft aan dat de aanwezigheid van online platformen in hun bedrijfstak een positief effect heeft op hun omzet. Iets meer dan 7 procent geeft aan dat de aanwezigheid van online platformen juist een negatief effect heeft op de omzet.

Vooral in de bedrijfstakken informatie en communicatietechnologie (59 procent) en verhuur en overige zakelijke diensten (56 procent) zijn bedrijven positief over de effecten van de aanwezigheid van online platformen in hun bedrijfstak op de omzet. In de handel zijn bedrijven meer dan gemiddeld negatief over de effecten van de aanwezigheid van online platformen in hun bedrijfstak op de omzet (13 procent).

Belastingdienst en gemeenten helpen samen getroffen toeslagouders

De Belastingdienst/Toeslagen en de gemeenten gaan samenwerken om ouders die door de problemen met kinderopvangtoeslag getroffen zijn te helpen. Ze hebben maandag 28 september een overeenkomst getekend over hulp aan deze ouders. Deze samenwerking zorgt ervoor dat ouders naast financiële compensatie indien nodig ook andere hulp ontvangen om hun leven weer op orde te krijgen.

Maatwerk op basis van de hulpvraag
Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daarvoor. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan zijn rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden.

Zo zijn de VNG en de staatssecretaris nu overeengekomen dat de gemeenten getroffen ouders maatwerk gaan bieden op basis van hun hulpvraag. Voor die ondersteuning stelt Van Huffelen namens het kabinet per direct 11 miljoen euro beschikbaar zodat gemeenten snel kunnen starten:

Ik ben blij dat we afspraken hebben kunnen maken over de hulp aan de ouders. We starten met dit bedrag. Een onafhankelijk bureau onderzoekt de komende maanden welk bedrag er nodig is om alle gedupeerden die hulp vragen aan gemeenten te ondersteunen.

Namens de VNG is Peter Heijkoop tevreden over de gemaakte afspraken: "Wij staan naast onze inwoners die door de problemen met de kinderopvangtoeslag gedupeerd zijn. Het is belangrijk dat er nu geld is om die ondersteuning vanuit de gemeenten te kunnen bieden aan onze inwoners. Onze professionals krijgen het vertrouwen om te bepalen wat een ouder nodig heeft. We voelen de verantwoordelijkheid om samen met de Belastingdienst alles te doen wat in ons vermogen ligt om de gedupeerden weer op de been te helpen."

Aanvullende hulp binnnen de eigen gemeente
Ouders die zich al bij de Belastingdienst/Toeslagen hebben gemeld als gedupeerde, worden actief gewezen op de mogelijkheid van aanvullende hulp binnen hun gemeente. Om gemeenten te ondersteunen bij het bieden van die hulp, komt er daarnaast binnen de Belastingdienst/Toeslagen een speciaal loket. Dat beantwoordt vragen voor hen over alles rondom het herstel van wat er mis is gegaan met de kinderopvangtoeslag.

Op dit moment hebben zich zo’n 8300 mensen bij de Belastingdienst/Toeslagen gemeld als gedupeerde. Naar schatting betreft het zo’n 22.000 ouders. Wie denkt gedupeerd te zijn door wat er mis ging bij de kinderopvangtoeslag kan zich melden op een speciaal telefoonnummer 0800 2358358.

Ziekteverzuim zorg en welzijn hoogst sinds 2003

Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn was in het tweede kwartaal van dit jaar 6,1 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer van alle tweede kwartalen na 2003. Zo hoog is het verzuimpercentage bovendien in geen enkele andere bedrijfstak. Dat blijkt uit de vandaag verschenen publicatie van het CBS, Arbeidsmarktprofiel van zorg en welzijn, waarin de arbeidsmarktsituatie van de bedrijfstak wordt beschreven, alsmede de ontwikkelingen op korte en langere termijn.

Daaruit komt onder meer naar voren dat vooral in ziekenhuizen, jeugdzorg en kinderopvang relatief veel werknemers een hoge werkdruk ervaren. Tegelijkertijd zijn in zorg en welzijn meer werknemers tevreden met hun werk dan in de meeste andere bedrijfstakken. De invloed van de coronapandemie, waarmee de bedrijfstak in de loop van het eerste kwartaal werd geconfronteerd, kon op basis van de beschikbare cijfers niet worden onderzocht.

In het tweede kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim in de hele bedrijfstak 6,1 procent. Dat wil zeggen dat 61 van elke duizend te werken dagen verloren gingen aan ziekteverzuim door werknemers. Daarmee kende zorg en welzijn het hoogste ziekteverzuim van alle bedrijfstakken. Al sinds het tweede kwartaal van 2017 is dat het geval.

De toename van het ziekteverzuim ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 was bovengemiddeld vergeleken met andere bedrijfstakken. In zorg en welzijn steeg het ziekteverzuim van 5,7 procent naar 6,1 procent, in alle bedrijfstakken samen nam het verzuim toe van 4,3 procent naar 4,5 procent.

Meeste verzuim in verzorging, verpleging en thuiszorg
Cijfers over het ziekteverzuim voor alle branches van zorg en welzijn zijn beschikbaar tot en met het eerste kwartaal van 2020. In de verpleging, verzorging en thuiszorg liep het ziekteverzuim op tot 8,0 procent. Het ziekteverzuim was het laagst in de branche overige zorg en welzijn. Dit is een zeer diverse branche met onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen.

In het eerste kwartaal was het ziekteverzuim voor de hele bedrijfstak 6,7 procent. Dat is het hoogste ziekteverzuim sinds het eerste kwartaal van 2003, toen het percentage 7,0 was. Het ziekteverzuim kent een seizoenpatroon, met een piek in het eerste kwartaal, die onder andere verband houdt met griepepidemieën en andere virusuitbraken.

Te hoge werkdruk vooral ervaren in ziekenhuizen en in jeugdzorg
Vooral werknemers in de ziekenhuiszorg, de jeugdzorg en de kinderopvang kampen naar eigen zeggen met een (veel) te hoge werkdruk. In het vierde kwartaal van 2019 (de meest recente cijfers) had meer dan de helft van de werknemers in deze branches daarmee te maken volgens de Werknemersenquête Zorg en Welzijn. In overige zorg en welzijn (37 procent) en sociaal werk (39 procent) was het aandeel werknemers met een (veel) te hoge werkdruk het kleinst.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO komt het beeld naar voren dat naar verhouding veel werknemers in zorg en welzijn vaak werkdruk ervaren, afgemeten aan zaken als heel veel werk doen, extra hard of erg snel werken.

Meerderheid waardeert werk
Tegelijkertijd waarderen de werknemers in zorg en welzijn hun werk. De verschillen in werkwaardering tussen de branches zijn beperkt. Met name werknemers in de branche huisartsen en gezondheidscentra gaven in het vierde kwartaal van 2019 aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk (84 procent). In de gehandicaptenzorg en kinderopvang was dit aandeel met 76 procent het kleinst. Eind 2019 waren bijna 8 op de 10 werknemers (78 procent) over het geheel genomen tevreden tot zeer tevreden over hun werk.

Uit de NEA blijkt dat werknemers in zorg en welzijn in 2019 verhoudingsgewijs vaker tevreden zijn met hun werk, maar iets minder vaak met de arbeidsomstandigheden dan gemiddeld onder alle bedrijfstakken.

Zuigelingensterfte sinds 2000 sterk gedaald

In 2019 overleden 617 van de 170.000 levend geboren baby’s vóór hun eerste verjaardag. Het sterftecijfer onder zuigelingen ligt hiermee op 3,6 per duizend levendgeborenen, tegen 5,1 per duizend in 2000. Onder vrouwen jonger dan 20 jaar was de sterftekans van hun baby’s bijna drie keer zo hoog als gemiddeld. De zuigelingensterfte in Nederland ligt in lijn met het gemiddelde van de Europese Unie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de eerste 7 dagen vanaf de geboortedag vindt 56 procent van de zuigelingensterfte plaats, voor de eerste 28 dagen loopt dat op tot 75 procent. De resterende zuigelingensterfte (25 procent) vindt plaats na de eerste 28 dagen en vóór de eerste verjaardag.

Begin deze eeuw overleden jaarlijks nog meer dan duizend baby’s vóór hun eerste levensjaar. In 2015 waren dat er nog 561 en was het sterftecijfer onder zuigelingen met 3,3 per duizend levendgeborenen het laagst. Aan de daling van de zuigelingensterfte hebben verschillende factoren bijgedragen, zoals de afname van het aantal tienermoeders, betere prenatale screening en de daling van het aantal meerlingzwangerschappen. Ook hebben eerder opgestelde richtlijnen ter voorkoming van wiegendood nog steeds een positief effect op het voorkómen van sterfte onder de allerjongsten.

Hogere zuigelingensterfte bij jonge moeders en 45-plussers
De zuigelingensterfte is veruit het hoogst onder vrouwen die jonger dan 20 jaar waren op het moment dat hun kind werd geboren: gemiddeld 10,3 per duizend levendgeborenen tussen 2015 en 2019. Tienermoeders hebben naar verhouding vaker een ongunstige sociaaleconomische positie, hetgeen samenhang vertoont met lagere overlevingskansen van zuigelingen. Het sterftecijfer van zuigelingen is met 3,0 per duizend levendgeborenen het laagst onder 30- tot 35-jarige moeders. Onder moeders die 40 jaar of ouder zijn neemt de zuigelingensterfte weer toe.

Zuigelingensterfte in Nederland net zo hoog als in EU
In 2018 was de zuigelingensterfte in Nederland met 3,5 per duizend levendgeborenen gelijk aan het gemiddelde van de Europese Unie. In Roemenië en Bulgarije was de zuigelingensterfte het hoogst, met ongeveer 6,0 per duizend. Ook in Kroatië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Denemarken lag het sterftecijfer onder zuigelingen hoger dan in Nederland. In Estland, Slovenië en Zweden was de zuigelingensterfte het laagst, met 2,0 of minder per duizend levendgeborenen.

Laatste reviews en specials
review
Deathloop
special
Random Pics van de Dag #423
review
In Cash Truck is wraak geduldiger dan de heist
review
Death Stranding: Director's Cut
review
Lost Judgment
review
Elder Scrolls Online: Waking Flame
©FOK.nl e.a.