Ook Fawlty Towers valt ten prooi aan deugbrigade, Cleese reageert

Eerder werden de legendarische Britse comedy-serie Little Britain en de Oscarwinnende film Gone With The Wind al van de kijkbuis verwijderd, nu is de Britse comedy-serie Fawlty Towers aan de beurt.

De door de briljante John Cleese in elkaar gezette serie over een bruut grove hoteleigenaar Basil Fawlty bevalt de Engelse tv-zender BBC voor geen meter meer. In de huidige tijd van politieke correctheid en 'alles is racisme' gaat hedentendage ook de fameuze 'Don't Mention The War'-aflevering in de prullenbak, vanwege racisme.

Het is door de BBC niet bekend gemaakt waarom deze klassieke aflevering, waarin John Cleese met zijn lange, soepele benen als een nazi door de eetgelegenheid paradeert, zo enorm kwetsend is. Hoteleigenaar Fawlty maakt nogal wat grappige opmerkingen tegen Duitse gasten in het hotel, maar voor zover bekend doen er geen negers mee in deze aflevering.

Fawlty's plagerijen jegens de Spaanse kok Manuel zouden een reden kunnen zijn. In de oorspronkelijke versie gebruikt hij racistische termen in een anekdote over het cricketteam van de West-Indies, maar die waren er jaren geleden al uit geknipt. Er komt ook een gast in voor die geschokt lijkt te zijn dat hij behandeld was door een zwarte arts, maar ook die was er reeds uitgehaald.

Velen zijn vanwege de huidige gedachtengang rond de Black Lives Matter-bewegingen beducht dat ze niet als racistisch worden bestempeld. Het lijkt erop dat de BBC daarom het zekere voor het onzekere neemt en de ironie en parodie in Fawlty Towers niet meer kan waarderen.

De BBC houdt zich angstvallend stil over de redenering van de verwijdering van de aflevering, maar de grote vraag is wat er gaat gebeuren met andere satirische series als Allo Allo!, Blackadder en Dad’s Army.


Don't Mention The War (Bron: YouTube)

Update 12.00:
Acteur John Cleese, die de onnavolgbare hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, reageerde vrijdag geprikkeld. "Een van de dingen die ik heb geleerd is dat mensen een heel verschillend gevoel voor humor hebben", zo vertelde hij tegen een verslaggever van The Sydney Morning Herald

"De Major was een oud fossiel, een overblijfsel van tientallen jaren eerder”, stelt de komiek. "We steunden zijn overtuigingen niet, we staken er de draak mee. Als mensen te stom zijn om dat te begrijpen, wat kan ik dan nog zeggen?"

In 2000 werd Fawlty Towers overigens nog verkozen tot beste Britse televisieprogramma van de twintigste eeuw.