FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 juni 2020

GL A'dam neemt gas terug over linkse beeldenstorm

In AT5's Park Politiek reageert wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) op de anti-racismeprotesten die de afgelopen weken plaatsvonden in de stad. 'De massaliteit van de protesten, ook elders in de wereld, geeft aan dat de tijden veranderen.'

Na de dood van George Floyd volgden de Black Lives Matter en antifa gewelddadigheden in de Verenigde Staten elkaar op. Ook in Amsterdam bleken veel mensen links geweld blind te steunen.  Zo kwamen op Tweede Pinksterdag meer dan 10.000 demonstranten samen op de Dam en afgelopen woensdag in het Nelson Mandelapark in Zuidoost.

'Ik denk dat het aangeeft dat ('ik denk dat -red.) heel veel Nederlanders racisme en discriminatie echt zat zijn. Dat vind ik heel mooi', aldus Groot Wassink (Sociale Zaken en Antidiscriminatiebeleid). 'Wat ik ook bijzonder vind, als je kijkt naar wie er demonstreert, het gaat echt om een nieuwe generatie.'

'Vandalisme is niet goed te praten'

Maar soms slaan de protesten om in bijvoorbeeld het bekladden of het zelfs neerhalen van standbeelden, zoals in het Verenigd Koninkrijk. 'Ik snap heel veel emoties rond beelden, maar vandalisme is niet goed te praten. Een Tropenmuseum besmeuren, dat kan niet', vindt de wethouder.

Volgens hem is het 'veel belangrijker dat je er informatie over aanlevert'. Het college is daarom van plan om te inventariseren welke standbeelden, gebouwen en gevels te linken zijn aan het koloniale verleden

Groot Wassink hoopt dat mensen hierdoor meer kennis krijgen van 'de zwarte bladzijdes uit Amsterdam'. 'Je moet de geschiedenis niet uitwissen, maar leren te begrijpen.'

'Weghalen van een beeld, is weghalen van onze geschiedenis'

Zelf zegt de wethouder 'beelden eigenlijk maar ondingen te vinden'. 'Die zijn over het algemeen opgericht in de negentiende eeuw met als doel om het nationalisme te versterken. Maar het weghalen van een beeld, is in zekere zin het weghalen van onze geschiedenis.'

Toch is het niet eenvoudig om te bepalen welke standbeelden er nou omstreden zijn, geeft hij toe. 'Ik vind het lastig om dat als politiek te zeggen. Wie omstreden is, is in Amsterdam best omstreden.'

Het geven van informatie blijft daarom volgens hem het belangrijkste uitgangspunt. Een standbeeld verwijderen of een straatnaam hernoemen, is daarom niet de bedoeling. 'Ik zou het belangrijker vinden dat iedereen weet dat Coen een grote boef en een massamoordenaar was, dan dat we de Coentunnel hernoemen.'

Paper Mario: The Origami King overzicht-trailer

Paper Mario is vanaf volgende maand weer terug met een nieuwe RPG. Nintendo heeft daarom een trailer gemaakt die nog even wat dieper ingaat op verschillende aspecten van de game. Zo worden een aantal personages geintroduceerd en wordt het puzzel-achtig vechtsysteem uitgelegd. 

In de game wordt de Mushroom Kingdom geplaagd door een bedreiging in de vorm van origami. Werk samen met nieuwe partner Olivia, Bowser en zijn handlangers en strijd tegen de 'Folded Soldiers'. Paper Mario: The Origami King komt op 17 juli uit en is exclusief voor Switch.

'Niet naar de hoeren, wel met het vliegtuig op vakantie'

Sekswerkers staan met lege handen, maar de luchtvaartsector knijpt de handjes samen. Zij mogen vanaf 15 juni flink opschalen. De Nederlandse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen nemen namelijk aanvullende maatregelen om de opschaling van het vliegverkeer in coronatijd in goede banen te leiden. De sector heeft hiervoor protocollen opgesteld die er voor moeten zorgen dat de risico’s voor personeel en passagiers in dit corona-tijdperk zoveel mogelijk worden beperkt. De ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de Tweede Kamer hierover vandaag geïnformeerd.

In Nederland gelden hygiëneregels en houden we 1,5 meter afstand. Deze regels gelden ook op de luchthavens. De luchtvaartsector wordt echter gekenmerkt door zeer intensieve (internationaal gereguleerde) veiligheidsprocessen en dat is de reden dat op de luchthaven de norm van 1,5 meter niet overal en te allen tijde gegarandeerd kan worden. Daarom gelden er aanvullende regels. Passagiers zijn alleen welkom op de luchthaven als ze geen klachten hebben en ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken en bij security checks een mondkapje dragen. Ook tijdens het boarden en de vlucht moeten passagiers een mondkapje op. In lijn met het RIVM-advies gaat het om niet medische mondkapjes. In Nederland blijven medische mondkapjes voorbehouden aan de zorg.

Vliegtuigen van Nederlandse maatschappijen hebben een speciale ventilatie die er voor zorgt dat de lucht in de cabine continu ververst wordt. De gezondheidscheck vooraf, een mondkapje tijdens de vlucht en de speciale luchtverversing in het vliegtuig zorgen er voor dat de risico’s op verspreiding beperkt zijn. Wie klachten heeft mag niet vliegen. Mocht er toch een besmetting zijn aan boord dan is bron en contactonderzoek mogelijk: de namen van de passagiers zijn tot op stoelniveau bekend. Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.

Schiphol, de regionale luchthavens en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zullen de passagiers actief en uitgebreid informeren over de maatregelen. De noodverordeningen blijven van kracht en de veiligheidsregio’s handhaven hier op.

Net als bij andere sectoren doet het kabinet ook voor de luchtvaart een dringend beroep op iedereen om zich te houden aan de regels en bij klachten thuis te blijven. Passagiers wordt aangeraden zich voorafgaand aan een vliegreis goed te informeren over de regels op het vliegveld, in het vliegtuig en in het land van bestemming. Dit kan bij de luchthaven van vertrek, de luchtvaartmaatschappij. Informatie over de actuele situatie in het land van bestemming is te vinden op de site www.nederlandwereldwijd.nl.

De basis van de protocollen van de Nederlandse luchtvaartsector ligt in de richtlijnen van EASA en ICAO die ook door buitenlandse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen worden gevolgd. De Nederlandse luchtvaartsector heeft die protocollen in lijn met het RIVM-advies gebracht.

Control komt naar next-gen consoles

Control, de ietwat bizarre third-person shooter/metroidvania van Remedy, krijgt een port voor PS5 en Xbox Series X. Het is nog niet duidelijk of eigenaren van de huidige versies een gratis upgrade krijgen.

In Control game begin je op een speciale faciliteit voor mensen met bovennatuurlijke krachten. Als een mysterieuze vijandelijke factie genaamd Hiss de faciliteit infiltreert is het aan jou om er iets aan te doen. Lees hier onze review.

Zonder rijbewijs gecrasht tijdens vlucht met gestolen auto

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Hoorn een 41-jarige man uit Alkmaar aangehouden op verdenking van de diefstal van een personenauto, nadat hij hiermee tegen een boom was gereden. De auto was eerder die avond in Alkmaar gestolen.

Donderdagavond werd in een onbewaakt moment een inwoonster uit Alkmaar bij het winkelcentrum De Mare bestolen van haar auto. De vrouw belde hierop direct de politie en een zoekactie werd gestart. De auto werd niet meer aangetroffen, maar enkele uren later werd hij door agenten gesignaleerd in Hoorn.

De politie ging daar op zoek naar de auto en zag dat een auto van de weg was geraakt bij de kruising van het Keern met de Dampten en tegen een boom was aangereden. Dit bleek de gestolen auto te zijn. Een zoektocht leverde een verdachte op die zich schuilhield in de bosjes. Hij is aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex. De verdachte bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De personenauto raakte bij de crash zwaar beschadigd en was total loss.

UCI voert enkele wijzigen door in wielerkalender

De internationale wielerunie UCI heeft de kalender voor de rest van het seizoen opnieuw bijgesteld. Zo krijgt de Ronde van Lombardije een nieuwe datum en zal de Italiaanse klassieker nu worden verreden op 15 augustus.

De Ronde van Lombardije stond in eerste instantie gepland op 31 oktober, maar nog voordat die datum bekend werd gemaakt kon de organisator van de race zich er niet in vinden en werd al vrij snel duidelijk dat voor die koers een nieuwe datum gevonden moest worden. Nu is die met 15 augustus gevonden.

Het betekent wel dat de Ronde van Lombardije moet concurreren met het Critérium du Dauphiné. Voor veel renners is de Franse WorldTour-wedstrijd juist de ideale aanloop naar de Tour de France.

EuroEyes Cyclassics Hamburg heeft ook een datum gekregen op de nieuwe UCI-kalender. Op de vorige kalender ontbrak die koers nog maar nu zal de Duitse wedstrijd worden gehouden op 3 oktober gevonden. Die kwam vrij na het wegvallen van de Munsterland Giro. De Eschborn Frankfurt Classic, de andere Duitse WorldTour-wedstrijd zal dit jaar niet worden verreden, net zoals de Prudential Ride London en Dwars door Vlaanderen. Ook werd de Gree-Tour of Guangxi verplaatst naar 5-10 november.

Bij de vrouwen is deze Chinese wedstrijd ook verplaatst. Voor de vrouwen wordt de Gree-Tour of Guangxi gehouden op 10 november. Met de nieuwe kalender bij de vrouwen is duidelijk dat de Vargarda en de Ladies Tour of Norway komen te vervallen.

Directeur Ziggo: 'Onderhandelingen met Fox Sports zitten muurvast'

Tv-aanbieder Ziggo zet Fox Sports per 1 augustus mogelijk op zwart. "Ik wil onderhandelen, maar we zitten vast. Als zij niet anders gaan praten, gaan we 100% op zwart", zegt Robin Kroes, directeur Strategie van Ziggo, in Humberto op Radio 1. 300.000 Ziggo-klanten die een abonnement op Fox Sports hebben kunnen die zender dan niet meer ontvangen.

De huidige overeenkomst tussen Ziggo en Fox Sports loopt af, maar beide partijen komen er niet uit. Ziggo is het niet eens met de voorwaarde die Fox stelt. Groot twistpunt: de Eredivisiebelasting. Andere tv-aanbieders zoals KPN en T-Mobile gingen deze nieuwe verbintenis vier jaar geleden al aan. 

Het grootste twistpunt bij de onderhandelingen is het feit dat Ziggo bij de nieuwe overeenkomst voor de doorgifte van FOX Sports moet betalen voor iedere klant die van het kabelnetwerk gebruik maakt. Dus ook als een klant totaal niet geïnteresseerd is in voetbal dan moet voor deze klant toch een hoge afdracht aan Disney (de eigenaar van Fox Sports) betaald worden. In de volksmond is dit ook wel de Eredivisiebelasting genoemd. Ziggo wil alleen voor klanten die daadwerkelijk een FOX Sports-abonnement kopen een afdracht aan Disney betalen.  

Kroes wil zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel zitten, "maar op dit moment zitten we wel vast", zegt Kroes. "We moeten 3 keer meer betalen dan we tot nu toe deden. Het gaat om dik 100 miljoen die we moeten afdragen voor live voetbal." Kroes stelt dat Ziggo in november een substantieel bod heeft gedaan, die tientallen procenten hoger ligt dan de huidige deal. Echter beide partijen zijn dichter bij elkaar gekomen. Hij gaat verder: "90 procent van onze klanten hecht geen waarde aan Fox Sports, want het zijn geen sportfans. Die zijn niet bereid om extra te betalen voor eredivisie live voetbal. Daarom vinden wij het niet juist", zegt Kroes.

Reactie Fox Sports
Fox Sports laat in een reactie weten: "We willen de samenwerking graag voortzetten, op basis van dezelfde afspraken zoals die alweer vier jaar geleden zijn gemaakt met de rest van de tv-aanbieders. Als Ziggo desondanks besluit om de Nederlandse clubs en hun supporters de rug toe te keren is dat uiterst teleurstellend, juist in een tijd waarin zij het al zo zwaar te verduren hebben."

"Wij blijven er samen met de clubs naar streven dat het Nederlandse voetbal toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Altijd, maar zeker in een tijd waar de stadions nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Voor de liefhebbers zijn er voldoende alternatieven waar het eredivisievoetbal wel breed beschikbaar blijft, zoals bijvoorbeeld bij KPN en T-Mobile." KPN en andere kabelboeren betalen twee euro per aansluiting aan Disney om Fox Sports te mogen uitzenden, ongeacht of de klant er een voetbalpakket bij heeft genomen.

'Fox krijgt hele gezonde winst'
"Clubs krijgen in ons voorstel hetzelfde bedrag als ze eerder kregen",
reageert Kroes op de reactie van Fox. "In ons voorstel krijgt Disney een hele gezonde winst. Dat vinden wij ook heel terecht. Maar wij gaan niet meer betalen dan wij nu doen. Dat voorstel ligt op tafel. Daar kunnen wij uitkomen vinden wij."

Kroes wil het op zwart gaan graag voorkomen. "We hebben een heel duidelijk aanbod gedaan. Wij willen dat onze klanten voetbal kunnen blijven zien, maar we kunnen niet teveel gaan betalen. Dat we ook voor die 3,5 miljoen klanten die niet van voetbal houden moeten betalen." Het complete interview is hier terug te luisteren. 

Ontevreden klanten van prostituee wilden met geweld de rekening vereffenen

Sekswerkers hebben een gevaarlijk beroep. Dat bleek weer eens op 4 september 2019 te Sassenheim, toen twee ontevreden klanten met geweld verhaal dachten te halen op een escortdame en haar chauffeur. De officier van justitie eiste vandaag achttien maanden cel tegen de twee.

De twee verdachten – een 44-jarige Lissenaar en een 25-jarige Hillegommer- vonden dat het escortbureau hen eerder onvoldoende waar voor hun geld had geboden. De dienstverlening was te kort en onvoldoende krachtig geweest, zo vonden zij. Daarop besloten zij de rekening op eigen initiatief te vereffenen.

Ze maakten opnieuw een afspraak met het escortbureau vanaf een andere telefoon en gaven daarbij een ander adres op. Ter plekke wachtten zij de escortdame en haar chauffeur op en besprongen de auto met bivakmutsen en capuchons op. Daarbij sloegen ze op de ruiten met een wapenstok, sproeide pepperspray in de auto en riepen om geld.

Buurtbewoners die wakker werden van het tumult, waarschuwden de politie waarop de twee er vandoor gingen met als buit de telefoon van de chauffeur. Hij en de escortdame bleven met de schrik en blauwe plekken achter.

Onderzoek van de politie leidde via het gebruikte telefoonnummer naar de verdachten. Beiden ontkennen, maar het loknummer stond doorgeschakeld naar de telefoon van een van hen. De ander heeft een alibi opgegeven dat geen stand houdt. Volgens de officier van justitie is er voldoende wettig en overtuigend bewijs tegen de twee. Verder zijn beiden bekenden van de politie en in verleden al veroordeeld geweest voor geweldsdelicten.

De officier van justitie eiste achttien maanden cel tegen de twee. In geval van de Lissenaar zit daar een voorwaardelijk deel in van 4 maanden. De uitspraak is over twee weken.

Halsema trekt plan om preventief te fouilleren terug

In Amsterdam gaat toch niet preventief gefouilleerd worden. Dit terwijl burgemeester Halsema wel van plan was dit in te gaan voeren.

Maar daar ziet de burgemeester nu dus van af. 'Na de bespreking van het voorstel in de commissie AZ constateerden burgemeester en de hoofdcommissaris al dat er weinig draagvlak was onder raadsleden', zegt een woordvoerder van de burgemeester. 'Draagvlak in de raad en in de stad is essentieel.'

Aselectief controleren
GroenLinks, D66, de PvdA, DENK en BIJ1 spraken zich al meerdere keren kritisch uit over preventief fouilleren. En ook de burgemeester zelf liet eerder al weten geen voorstander te zijn van grootschalig preventief fouilleren. Politiechef Frank Paauw liet in februari juist weten een stuk positiever te staan tegenover preventief fouilleren.

Na een reeks geweldsincidenten, voornamelijk in Zuidoost, ging de burgemeester overstag en werd besloten om tot gerichte fouilleeracties over te gaan. Deze zouden dan op specifieke 'hotspots' gericht zijn, waar aselectief zou worden gecontroleerd.

'Daarbij kan gedacht worden aan het controleren van elke zoveelste passant, het fouilleren van eenieder in een horecagelegenheid of een gehele groep van personen die betrokken zijn bij de opname van een videoclip met wapens, enzovoorts', zei de burgemeester toen ze haar plannen begin mei aan de gemeenteraad presenteerde.

Etnisch profileren
Maar daar ziet de burgemeester nu dus toch van af. 'We willen nu eerst gesprekken hervatten tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren om daarna te besluiten of we met dit of een ander voorstel doorgaan.'

Het gevaar van etnisch profileren was ook al een van de redenen dat de burgemeester eerder kritisch was over preventief fouilleren. Onderzoeksbureau Beke deed in februari van dit jaar onderzoek naar etnisch profileren. 750 Amsterdammers werden bevraagd over hun contact met de politie.

Van de 150 mensen die het afgelopen jaar aangesproken werden door een agent, gaf 59 procent aan het gevoel te hebben dat zijn of haar huidskleur, afkomst of uiterlijk daar iets mee te maken had. 'Dit is zorgelijk en vereist onverminderde aandacht op alle niveaus', zei de burgemeester daarover.

Grote bereidheid tot thuisisolatie bij positieve COVID-19 test

Het gevoel van dreiging van het nieuwe coronavirus neemt af. Mensen ervaren minder angst en somberheid dan in de beginfase van de corona-pandemie. Het naleven van hygiënemaatregelen, zoals vaak handen wassen en niezen in de elleboog, blijft stabiel. De 1,5 meter afstand houden wordt steeds lastiger, ook bij bezoek thuis. Veel mensen met verkoudheidsklachten geven aan dat ze niet binnen blijven of van plan zijn om zich te laten testen. Echter, als mensen of huisgenoten positief getest zijn, is er grote bereidheid om twee weken in thuisisolatie te gaan. Dat blijkt uit het derde gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te kunnen ondersteunen en informeren.

Mensen gaan weer meer naar buiten en bezoeken elkaar vaker (+15 procent), ook familie en vrienden op leeftijd of met onderliggende gezondheidsproblemen (+5 tot 8 procent). Dit is in lijn met de versoepelingen van de maatregelen van het kabinet. Tegelijkertijd voelen minder mensen zich eenzaam (-12 procent). Ook neemt het aantal mensen dat aangeeft zich (veel) angstiger of somberder te voelen dan voor de crisis af (-15 procent) en wordt het virus als minder bedreigend ervaren (-13 procent). De percentages geven het verschil aan tussen de eerste meting half april versus de huidige meting eind mei.

Hygiënemaatregelen
Hoe meer mensen elkaar weer ontmoeten, des te belangrijker het is om de maatregelen te volgen die nog wel gelden. Hoewel het naleven van de hygiënemaatregelen zoals handen wassen en niezen in de elleboog gelijk blijft, is er wat betreft handen wassen wel winst te behalen. In de helft van de gevallen dat mensen hun handen grondig zouden moeten wassen, gebeurt dit ook.

Daarnaast is er in vergelijking met de eerste meting een afname van circa 10 procent in het aantal keren dat het mensen lukt om afstand te houden. Niet alleen op plekken waar veel andere mensen zijn zoals het werk en de supermarkt, maar ook bij bezoek thuis – binnen, waar mensen vaak langere tijd in elkaars gezelschap zijn.

Bereidheid tot testen op COVID-19
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Deelnemers is eind mei gevraagd of ze zich zouden willen laten testen. Van de mensen zonder verkoudheidsklachten, gaf 67 procent aan zich te zullen laten testen als ze klachten zouden krijgen. Mensen die wel klachten hebben, antwoorden anders op dezelfde vraag: 28 procent zegt zich te willen laten testen. Een veelgenoemde reden die mensen aangeven om zich niet te laten testen is dat ze hun klachten niet toeschrijven aan het nieuwe coronavirus. Mensen die de kans groter inschatten dat ze het virus oplopen en denken dat testen helpt om de verspreiding tegen te gaan, zijn meer bereid zich te laten testen.

Thuisisolatie vooral na positieve COVID-19 test
Om verspreiding van het virus tegen te gaan, is thuisisolatie (twee weken thuisblijven) bij een vermoeden van COVID-19 erg belangrijk. Dit advies geldt voor mensen met verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, of plotseling verlies van reuk of smaak (zonder neusverstopping). Van deze mensen geeft 77 procent aan in de week voorafgaand aan het onderzoek toch het huis uit te zijn geweest en 51 procent bezoek te hebben ontvangen. Mogelijk schrijven veel mensen ook hier hun klachten niet toe aan het nieuwe coronavirus.

95 procent van de mensen is echter bereid in thuisisolatie te gaan als ze een positieve COVID-19 testuitslag zouden ontvangen. Dit percentage neemt wat af als een huisgenoot positief test (84 procent) en minder dan de helft van de mensen geeft aan in thuisisolatie te gaan als ze iemand van buiten hun huishouden zouden hebben ontmoet die later COVID-19 blijkt te hebben (43 procent).

Vrouw overleden, man aangehouden

De hulpdiensten kregen donderdagmiddag rond 17.15 uur een melding over een vrouw die was aantroffen in een woning aan de Thoomsenweg in Neede. De vrouw bleek overleden te zijn. Het gaat om de 29-jarige bewoonster van de woning. De politie is meteen een onderzoek gestart en heeft de mannelijke bewoner aangehouden.

Op dit moment is de politie volop bezig met het onderzoek. Vermoedelijk gaat het om een misdrijf en er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s. De politie heeft donderdag buurtbewoners doorverwezen naar Slachtofferhulp Nederland. Mensen die informatie hebben over dit incident en nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844. 

Sterftecijfers eerste 22 weken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de sterftecijfers over de eerste 23 weken dit jaar tegen over de cijfers van de voorgaande drie jaar gepubliceerd. Wij pikten de landelijke cijfers van de eerste 22 weken eruit voor deze tabel. De piek voor 2020 ligt vooralsnog in week 14 toen er 5.080 doden vielen. In 2017 lag die piek al in week 2, toen stierven er 3.637 mensen. 

In 2018 viel de piek in week 10 toen er 4.092 mensen het loodje legden. Vorig jaar lag de piek, net als in 2017, in de tweede week, er stierven 3.262. In 2019 gingen er in totaal 66.763 mensen dood in de eerste 22 weken, dit jaar ligt dat getal fors hoger met 75.427 doden.  Overigens zijn de cijfers voor 2020 voorlopig: deze cijfers kunnen bij elke vernieuwing van de publicatie wijzigen doordat later ontvangen overlijdensberichten worden meegeteld zo benadrukt het CBS. De cijfers voor 2017, 2018 en 2019 zijn wel definitief.

Mocht je meer cijfertjes willen weten: hier is de complete tabel te downloaden met cijfers uitgesplitst naar provincie, gemeente, leeftijd en geslacht. 

*Disclaimer: het gaat om totaalcijfers, dus niet om het aantal coronadoden! 

  2020   2019   2018   2017
               
Week 1 3101   3062   3343   3568
Week 2 3364   3262   3359   3637
Week 3 3153   3152   3364   3487
Week 4 3042   3179   3322   3626
Week 5 3160   3139   3403   3574
Week 6 3192   3183   3513   3446
Week 7 3198   3254   3660   3417
Week 8 2957   3220   3691   3328
Week 9 3093   3065   3937   3152
Week 10 3098   3172   4092   3054
Week 11 3215   3225   3733   2843
Week 12 3609   3043   3430   2778
Week 13 4452   3013   3225   2850
Week 14 5080   2898   3040   2764
Week 15 4973   2902   2860   2810
Week 16 4294   3036   2760   2713
Week 17 3898   2956   2663   2778
Week 18 3371   2806   2645   2769
Week 19 2971   2772   2641   2802
Week 20 2760   2821   2606   2801
Week 21 2751   2873   2674   2772
Week 22 2695   2730   2776   2701
 Totaal  75427   66763   70737   67670

COVID-19: 210 nieuwe besmettingen en 9 doden, totaal 48.461 en 6053

Tot en met 12 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 48.461 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 210 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.813 (+5) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6053 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Man uit Ewijk vrijgesproken van verkrachting

De rechtbank spreekt een 26-jarige man uit Ewijk vrij van verkrachting van zijn toenmalige vriendin. Dat baseert ze op basis van de inhoud van WhatsApp-berichten en de verklaringen van de man en zijn ex. Hieruit heeft de rechtbank niet de overtuiging gekregen dat de seks tegen de wil van de vrouw heeft plaatsgevonden en de man zich dit had moeten realiseren.

In deze zaak staat niet ter discussie dat de man en zijn vriendin in de nacht van 8 op 9 juni 2017 seks met elkaar hebben gehad. De lezingen over de vrijwilligheid van dit seksuele contact liggen echter ver uit elkaar. De vrouw verklaarde dat zij door de man verkracht is en zij die avond duidelijk van tevoren en tijdens de seks aangaf dat zij geen seks wilde. De man ontkende dit en verklaarde dat de seks met wederzijdse goedkeuring plaatsvond. Dat veranderde op het moment dat hij een andere blik in de ogen van zijn toenmalige vriendin zag. Hierdoor kreeg hij in de gaten dat zij de seks op dat moment niet wilde. Toen stopte hij ook meteen.

Vertekend beeld
In het dossier is een selectie van WhatsApp-berichten van de vroege ochtend op 9 juni 2017 opgenomen. De rechtbank oordeelt dat deze berichten zonder context een vertekend beeld geven. Deze berichten moeten mede gezien worden in het licht van de dynamiek van de liefdesrelatie met duidelijke ups en downs, de problematische voorgeschiedenis van de vrouw en de consistente verklaring van de man.

Meer evenwichtig beeld
De advocaat van de man zond in aanloop naar de zitting een andere selectie van talloze WhatsApp-berichten toe. Daaruit komt een meer evenwichtig beeld naar voren van de gecompliceerde relatie. Een aantal WhatsApp-berichten van de man na 8 juni 2017 komen hiermee in een ander licht te staan en zijn niet langer ondersteunend voor het bewijs.

Vrijspraak
Wat de vrouw uiteindelijk wel of niet wilde die nacht, kan moeilijk worden vastgesteld. Onduidelijk blijft welke signalen zij die avond afgaf. De rechtbank heeft op basis van de inhoud van de appjes en de verklaringen van de man en zijn ex-vriendin op geen enkele wijze de overtuiging gekregen dat de man besefte of zich had moeten beseffen dat de seks tegen de wil van de vrouw heeft plaatsgevonden. Daarom wordt de man vrijgesproken.

Bijna 28.000 subsidie voor productie medische mondkapjes

Het bedrijf Eco Textieldruk krijgt een subsidie van de provincie Groningen van bijna € 28.000 voor de productie van medische mondkapjes. Het Groninger bedrijf is al 35 jaar actief in het bedrukken van textiel en het leveren van drukkerijmachines. Door de coronacrisis is de omzet van Eco Textieldruk teruggelopen en daarom besloot het bedrijf te investeren in een machine die mondkapjes kan maken. Het gaat om mondkapjes voor consumenten en mondkapjes voor de zorg. Op termijn verwacht het bedrijf vijf nieuwe medewerkers aan te kunnen nemen.

60 tot 300 maskers per minuut
De machine van Eco Textieldruk produceert 60 tot 300 maskers per minuut en kan daarmee een bijdrage leveren aan de grote vraag naar beschermingsmiddelen in ons land. De productie van de mondkapjes vindt plaats in een aparte bedrijfsruimte die voldoet aan alle eisen. De provincie is blij met dit bedrijf omdat er hierdoor medische mondkapjes ook in eigen land gemaakt worden. Omdat er minder transport nodig is, bespaart dat CO2-uitstoot. Het bedrijf onderzoekt nog of de grondstoffen voor de mondkapjes ook in Nederland geproduceerd kunnen worden.

Innovatief en Duurzaam MKB
De subsidies komen uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid in het regionale bedrijfsleven.

Herdenken in vrijwel lege Tuin van Bezinning

De vijftiende herdenking in de Tuin van Bezinning vond dit jaar in verband met de coronacrisis in een vrijwel lege tuin plaats, zonder familieleden, vrienden en collega’s en zonder de vaste erehaag door studenten van de politieacademie. De herdenking van omgekomen politiemensen was via een livestream online te bekijken.

Tuin van Bezinning
Na de officiële opening door de voorzitter van het bestuur van de Tuin van Bezinning, Stoffel Heijsman, was er een kranslegging door korpschef Henk van Essen en nabestaande Ed Prosperi. De krans werd vanwege de coronamaatregelen op een standaard gezet door twee collega’s, die partners van elkaar zijn. Na het signaal taptoe werd 1 minuut stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus.

Rouwen op je eigen manier
In zijn speech refereerde korpschef Henk van Essen aan de bijzondere omstandigheden, waarin de herdenking dit jaar plaats vindt. ‘Honderddrieënzestig namen zijn weggerukt uit ons leven, maar niet uit ons hart. Politiemensen die het leven lieten, toen zij dat van anderen wilden beschermen. Zij verdienen het dat deze herdenking doorgaat.’

Volgens van Essen heeft de Tuin van Bezinning voor nabestaanden, collega’s en vrienden een speciale plaats ingenomen. ‘Hier in de Tuin zijn we met familie en vrienden, kunnen we onszelf zijn. Iedereen begrijpt wat je bedoelt, hoe je je voelt. Je kunt hier rouwen op jouw manier. Soms stil in een hoekje. Of juist luid, verhalen delen over onze dierbaren.’

Volgens de korpschef herdenken we ieder jaar als eerbetoon, maar ook om heel bewust stil te staan bij de ‘schaduwkant van ons prachtige vak’. Van Essen: ‘Politiemensen kiezen voor een vak dat veiligheid brengt voor anderen, maar tegelijkertijd risico’s voor henzelf. Als politie stappen we naar voren zonder aanziens des persoons, ook in heel complexe situaties. Soms moeten we daarbij geweld gebruiken, omdat we ook zelf met geweld worden geconfronteerd. En heel soms met het ultieme offer, ons eigen leven.’

Plek om te herdenken
De Tuin van Bezinning ligt achter Huis ’t Velde in Warnsveld, een opleidingslocatie van de Politieacademie. De Tuin is van zonsopgang tot zonsondergang open voor publiek. Het nationale politiemonument te Warnsveld werd in 2006 opgericht als een eerbetoon aan de agenten die sinds 1946 tijdens uitoefening van hun dienst zijn omgekomen.

Op de pagina Tuin van Bezinning vindt u de speeches van alle sprekers.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Omtzigt legt dubbele moraal DENK genadeloos bloot

De misschien wel beste parlementariër van ons land, Pieter Omtzigt, verbaasde zich nogal over een statement van de partij DENK. Die partij sprak zich uit over het verwijderen van standbeelden van 'dubieuze' historische figuren, DENK noemde dat de keerzijde van de geschiedenis. Omtzigt herinnerde de heren van DENK er eventjes fijntjes aan dat ze bij andere keerzijdes van de geschiedenis hun hoofd in  het zand steken.

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan vindt dat er een commissie moet komen die standbeelden en straatnamen in Nederland tegen het licht houdt. "Die moet bestaan uit historici en zorgen dat er een eerlijk verhaal wordt verteld over de personen waar straten naar zijn vernoemd of beelden voor zijn opgericht", aldus Azarkan, zo lezen we op de site van RTL Nieuws.

"Het gaat soms om de keerzijde van de geschiedenis waar we niet trots op zijn. Het is belangrijk dat je mensen daar goed over informeert", zo vult Azarkan aan. Dit was echter tegen het zere been van Omtzigt. Zeker aangezien DENK 'nogal moeite' heeft met zich uit te spreken over de Armeense genocide.

In 2018 stemde een grote Kamermeerderheid voor erkenning van de Armeense genocide, alleen DENK stemde destijds tegen. De toenmalige fractievoorzitter Tunahan Kuzu stelde dat door de erkenning groepen mensen tegen elkaar worden opgezet en dat de spanningen hierdoor ook in Nederland op zouden lopen. Dat vanuit DENK niet deze keerzijde van de geschiedenis erkend werd ging er maar moeilijk in bij CDA'er Omtzigt.

"OK, dus DENK wil standbeelden en straatnamen in Nederland veranderen en tegelijkertijd iedereen verschrikkelijk de maat nemen, die de Armeense genocide erkent - en die staat historisch toch echt vast", aldus Omtzigt op Twitter. "En dus tegelijkertijd wel zeggen dat NL geschiedenis moeten gaan herschrijven. Waar is toch die door DENK benoemde 'dubbele maat', zo vulde de verontwaardigde CDA'er aan.

'Overmars moet bezem door selectie Ajax halen'

In navolging van Voetbal International maakt ook De Telegraaf melding van de enigszins zorgwekkende contractsituatie van diverse talenten van Ajax. De kans is groot dat Brian Brobbey, Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar, Anass Salah-Eddine en de tweeling Jurriën en Quinten Timber de Johan Cruijff ArenA in de nabije toekomst via de zijdeur verlaten. "De Europese topclubs cirkelen als aasgieren boven de talentenfabriek van Ajax", zo verzekert het dagblad.

Het karige uitzicht op speeltijd in het eerste elftal van Ajax, of zelfs meetrainen met Ajax 1, is de belangrijkste reden waarom de onderhandelingen tussen beide partijen uiterst moeizaam verlopen.

De selectie van Erik ten Hag herbergt liefst 28 spelers en op dit moment lijkt naast Jurriën Timber alleen Brobbey aanspraak te kunnen maken op een plek in de eerste selectie.

Alleen Ünüvar heeft bovendien een contract tot de zomer van 2022; de overige zes talenten staan in principe nog maar een jaar op de Amsterdamse loonlijst en het risico op een roemloze aftocht van de jeugdinternationals is groot.

Een eerste aanbieding voor een nieuwe, langdurige verbintenis is naast zich neergelegd of beantwoord met een tegenvoorstel. De Telegraaf stelt dat een eventueel vertrek van Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek niet intern zal worden opgelost en dat geldt ook voor Klaas-Jan Huntelaar.

Volgens het dagblad zal Ajax in dat geval een nieuwe spits achter Dusan Tadic, Lassina Traoré en Brobbey zoeken. Ten Hag is van mening dat de talenten, behoudens Jurriën Timber en Brobbey, nog een (tussen)stap moeten maken.

"Het aanbod van Marc Overmars is (logischerwijs) dan ook lager dan de spelers hoopten en dan de indicaties die zij van de geïnteresseerde Europese grootmachten krijgen", zo stelt Ajax-watcher Mike Verweij. De journalist constateert dat Overmars in een spagaat zit.

"Het lijkt raadzaam in elk geval eens de bezem goed door de selectie te halen. En misschien is het gunstig dat veel Eredivisie-clubs zich door de coronacrisis geen dure aankopen kunnen permitteren."

"Het zevental in navolging van Ryan Gravenberch laten bijtekenen en verhuren aan een goede Eredivisionist kan een win-winsituatie opleveren."

"Het alternatief is tot het laatste moment door pokeren, hopen dat de talenten alsnog akkoord gaan met de gedane aanbieding of ze, in het ergste geval, maar laten vertrekken. En bidden dat ze na een mislukt avontuur in het buitenland niet via een omweg bij de concurrentie in Nederland terechtkomen", benadrukt Verweij.

Tot slot geeft hij ook aan dat er bij de talenten onbegrip is over de waarschijnlijke (trainings)kansen van Lisandro Magallán, Kik Pierie, Razvan Marin en de andere Braziliaanse aanwinst Giovanni.

Vlaar hakt knoop door en doet gelijk belofte: "We gaan meedoen om de titel"

Ron Vlaar heeft zijn aflopende contract bij AZ met een jaar verlengd, zo maakte de Alkmaarse club vrijdagochtend wereldkundig. De inmiddels 35-jarige verdediger begon zijn loopbaan bij zijn huidige werkgever en keerde na enkele avonturen elders in 2015 terug bij zijn grote liefde.

"Blijft iets speciaals om voor AZ te spelen", zo reageert Vlaar, die voor zijn achtste seizoen in Alkmaar staat, na het ondertekenen van de contracten.

"Ik ben superblij met deze contractverlenging", vervolgt Vlaar zijn uitleg over het nieuwe eenjarige contract bij AZ. "Het is een feit dat het einde van mijn loopbaan steeds dichterbij komt. Wanneer dat is laat ik bepalen door hoe ik me voel."

"Met name in 2019 heb ik veel wedstrijden op een hoog niveau gespeeld, dus ik heb de overtuiging dat ik het nog kan." Vlaar kwam tot dusver tot 134 wedstrijden namens AZ. In 2005 debuteerde hij onder toenmalig trainer Co Adriaanse in de hoofdmacht.

"Wat betreft mijn lichaam zijn we op zoek naar perfectie en ik denk dat we daar heel dichtbij zitten", aldus de hoopvolle ex-speler van Feyenoord en Aston Villa.

"Dat hebben we dus nog niet voor elkaar gekregen. Daarin ligt dus zeker een uitdaging, maar ik train heel hard om fit te blijven en barst van de energie. Al met al was het dus een vrij makkelijke keuze om te verlengen."

Bij Vlaar overheerst een zeer trots gevoel. "Want het blijft iets speciaals om voor AZ te spelen. De club is in zijn algemeenheid heel goed bezig. Met een duidelijke visie, een plan en ambitie willen we meedoen om de titel."

"Afgelopen seizoen konden we dat helaas net niet afmaken, maar we willen deze lijn keihard doortrekken. Daar heb ik onwijs veel zin in." Het optimisme van Vlaar wordt gedeeld door directeur voetbalzaken Max Huiberts.

"We beseffen dat Ron af en toe periodes mist, maar afgelopen seizoen is hij wel weer heel belangrijk geweest. Hij is nog altijd één brok energie en spieren en heeft echt de wil om iets te winnen met AZ. Dat is op zijn leeftijd super bijzonder."

'Jans gepolst voor trainersfunctie bij FC Twente'

Ron Jans is deze week gepolst voor de vacante trainersfunctie bij FC Twente, zo weet Veronica Inside te melden. De momenteel clubloze oefenmeester staat niet onwelwillend tegenover een dienstverband in de Grolsch Veste, zo klinkt het, al zijn er meer kandidaten in beeld bij de clubleiding. Jans was tot februari van dit jaar de hoofdtrainer van FC Cincinnati.

Jans kwam in opspraak nadat hij tijdens het zingen van een liedje in de kleedkamer van de club uit de Major League Soccer het woord 'Nigger' had gebruikt.

Een speler van Cincinnati diende een klacht in bij de Amerikaanse spelersvakbond, waarna de MLS een onderzoek begon. Jans kwam vervolgens al snel tot de conclusie dat het beter was om zijn functie beschikbaar te stellen.

Mocht FC Twente in zee gaan met Jans, dan begint laatstgenoemde aan zijn vierde klus als hoofdcoach in de Eredivisie. De ervaren trainer was eerder werkzaam bij sc Heerenveen, FC Groningen en PEC Zwolle.

Met de Blauwvingers veroverde hij in 2015 de TOTO KNVB Beker door Ajax met 5-1 te verslaan. Buiten Nederland was Jans verder korte tijd actief bij Standard Luik.

Alexander Zorniger was enige tijd de topkandidaat om Gonzalo García op te volgen als trainer van FC Twente. "Hij had ook officiële aanbieding op zak, maar ziet de functie na uitspraken van technisch directeur Jan Streuer niet meer zitten."

"Het contractvoorstel zag er ook goed uit. En op maandag zegt de nieuwe technisch directeur Jan Streuer dat hij liever een Nederlander heeft", zei zaakwaarnemer Thomas Meggle met verbazing tegenover Voetbal International.

"Hoe moet je dan in de toekomst met elkaar werken? Iedereen die in het voetbal actief is, weet toch hoe dat gaat. Na iedere nederlaag gaat men dan vragen aan die man of de trainer wel zíjn trainer is."

Ook Fawlty Towers valt ten prooi aan deugbrigade, Cleese reageert

Eerder werden de legendarische Britse comedy-serie Little Britain en de Oscarwinnende film Gone With The Wind al van de kijkbuis verwijderd, nu is de Britse comedy-serie Fawlty Towers aan de beurt.

De door de briljante John Cleese in elkaar gezette serie over een bruut grove hoteleigenaar Basil Fawlty bevalt de Engelse tv-zender BBC voor geen meter meer. In de huidige tijd van politieke correctheid en 'alles is racisme' gaat hedentendage ook de fameuze 'Don't Mention The War'-aflevering in de prullenbak, vanwege racisme.

Het is door de BBC niet bekend gemaakt waarom deze klassieke aflevering, waarin John Cleese met zijn lange, soepele benen als een nazi door de eetgelegenheid paradeert, zo enorm kwetsend is. Hoteleigenaar Fawlty maakt nogal wat grappige opmerkingen tegen Duitse gasten in het hotel, maar voor zover bekend doen er geen negers mee in deze aflevering.

Fawlty's plagerijen jegens de Spaanse kok Manuel zouden een reden kunnen zijn. In de oorspronkelijke versie gebruikt hij racistische termen in een anekdote over het cricketteam van de West-Indies, maar die waren er jaren geleden al uit geknipt. Er komt ook een gast in voor die geschokt lijkt te zijn dat hij behandeld was door een zwarte arts, maar ook die was er reeds uitgehaald.

Velen zijn vanwege de huidige gedachtengang rond de Black Lives Matter-bewegingen beducht dat ze niet als racistisch worden bestempeld. Het lijkt erop dat de BBC daarom het zekere voor het onzekere neemt en de ironie en parodie in Fawlty Towers niet meer kan waarderen.

De BBC houdt zich angstvallend stil over de redenering van de verwijdering van de aflevering, maar de grote vraag is wat er gaat gebeuren met andere satirische series als Allo Allo!, Blackadder en Dad’s Army.


Don't Mention The War (Bron: YouTube)

Update 12.00:
Acteur John Cleese, die de onnavolgbare hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, reageerde vrijdag geprikkeld. "Een van de dingen die ik heb geleerd is dat mensen een heel verschillend gevoel voor humor hebben", zo vertelde hij tegen een verslaggever van The Sydney Morning Herald

"De Major was een oud fossiel, een overblijfsel van tientallen jaren eerder”, stelt de komiek. "We steunden zijn overtuigingen niet, we staken er de draak mee. Als mensen te stom zijn om dat te begrijpen, wat kan ik dan nog zeggen?"

In 2000 werd Fawlty Towers overigens nog verkozen tot beste Britse televisieprogramma van de twintigste eeuw.

Belg Brecel wint Championship League Snooker

Snookeraar Luca Brecel heeft donderdag in het Engelse Milton Keynes de eindzege in de Championship League gepakt. De 25-jarige Belg pakte daarmee 30.000 pond en een ticket voor het ‘Champion of Champions-tornooi, dat later op het jaar wordt gehouden.

In de finalegroep met vier begon Brecel uitstekend. De 25-jarige Belg won de openingswedstrijd tegen Stuart Bingham met 3-0 mede door twee centuries, 105 en 106. In de tweede groepswedstrijd moest Brecel genoegen nemen met een gelijkspel tegen Ryan Day.

Na twee poulewedstrijden stond Brecel aan de leiding, maar de Belgische snookeraar was nog niet zeker van winst. Tegen Ben Woollaston moest Brecel minimaal gelijkspelen, want anders ging de winst naar Woollaston.

In de wedstrijd tussen Brecel en Woollaston begon Brecel uitstekend door het eerste frame te winnen en daarmee was hij dicht bij de eindzege, maar in de twee volgende frames kwam Woollaston sterk terug, waardoor het beslissende en laatste frame van het toernooi de beslissing moest brengen. In dat laatste frame liet Brecel zijn klasse zien met een break van 111 en pakte daarmee de zege in de Championship League.

"Hier ben ik ongelooflijk blij mee", reageerde Brecel. "Dat laatste frame was wellicht de grootste test in mijn carrière. Want Ben was zo goed aan het spelen, ik kon me geen fout veroorloven. Normaal blijf ik altijd heel rustig, maar dat was nu niet het geval. Ik was erg nerveus en stond te trillen. Eens ik aan 50 à 60 punten zat, wist ik wel dat ik niet meer ging missen, maar daarvoor was het bibberen."

Handhaving met trajectcontrole op N787 start 17 juni

Woensdag 17 juni gaat de trajectcontrole op de N787 tussen Brummen en Eerbeek in handhaving. Vanaf die datum worden overtredingen van de maximum snelheid automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en volgt een boete. Het is het tweede van twintig nieuwe trajectcontrolesystemen op N-wegen dat actief wordt.

Op de N787 tussen Brummen en Eerbeek geldt een maximum snelheid van 80 km/uur. Deze wordt nu vaak overschreden en daardoor is er een hoog risico op ongevallen op dit traject. De trajectcontrole moet de N787 veiliger maken.

Trajectcontrole
Een trajectcontrole handhaaft de snelheid over een langere afstand. De snelheid wordt niet op één punt gemeten; het gaat om de gemiddelde snelheid tussen twee meetpunten. Trajectcontrole heeft daarmee een groot effectgebied. Het systeem controleert dag en nacht op het overtreden van de maximum snelheid.

Twintig N-wegen
Afgelopen jaar zijn op een aantal N-wegen trajectcontrolesystemen aangelegd. Op de N414 bij Bunschoten is eind februari de eerste van deze systemen gaan handhaven. Nu komt daar de N787 bij. De andere systemen worden nog getest, en gaan later dit jaar in handhaving. Het gaat om N-wegen in het hele land, waar relatief veel ongevallen gebeuren of vaak te hard wordt gereden.

Wielerploeg Mitchelton-Scott vindt nieuwe hoofdsponsor in Team Manuela Fundación

Mitchelton-Scott maakt het seizoen af als Team Manuela Fundación. De Australische WorldTour-ploeg krijgt daarmee een Spaanse sponsor.

Manuela Fundación is een Spaanse non-profit organisatie en zal voor meerdere jaren aan het team verbonden zijn. De Australische wielerploeg kampte al enige tijd met financiële problemen, maar die zijn nu van de baan.

Naast het veranderen van naam krijgt het team, waar onder meer de gebroeders Yates voor rijden, ook een nieuw shirt. Waar eerst werd gereden werd in het zwart en groen bestaat het wielershirt nu donkerblauw tenue met roze op de schouders.

Advies AG aan Hoge Raad: verbod en ontbinding motorclub Satudarah Motorcycle Club in stand laten

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 18 juni 2019 met betrekking tot de verbodenverklaring en ontbinding van Satudarah MC (daaronder begrepen de chapters en de support clubs Saudarah en Supportcrew 999) kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Assink de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

De zaak
Satudarah MC is een motorclub die in 1990 is opgericht. Satudarah kent lokale afdelingen, zogenoemde chapters. Naast de chapters zijn er ook drie zogenoemde support clubs: Saudarah, Supportcrew 999 en Yellow Snakes MC. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een civiele procedure verzocht Satudarah verboden te verklaren en te ontbinden, omdat de werkzaamheid van Satudarah in strijd is met de openbare orde.

De rechtbank Den Haag heeft op 18 juni 2018 Satudarah, inclusief de support clubs Saudarah en Supportcrew 999, verboden verklaard en ontbonden. Yellow Snakes is een zelfstandige vereniging die volgens de rechtbank niet onder de verbodenverklaring en ontbinding van Satudarah valt. De rechtbank heeft de uitspraak uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Dat wil zeggen dat de beslissing meteen ten uitvoer kan worden gelegd, ook als daartegen hoger beroep wordt ingesteld.

In hoger beroep heeft het gerechtshof op 18 juni 2019 de uitspraak van de rechtbank grotendeels in stand gelaten. Het gerechtshof heeft daarbij duidelijk gemaakt dat ook de chapters onder de uitgesproken verbodenverklaring en ontbinding vallen. Op één punt heeft het gerechtshof de uitspraak van de rechtbank vernietigd. De uitvoerbaarverklaring bij voorraad van de verbodenverklaring heeft volgens het gerechtshof geen rechtsgevolg. Het gerechtshof zag daarom geen reden die te handhaven.

Cassatie(klachten)
Door zowel Satudarah (waaronder Saudarah en Supportcrew 999) en Yellow Snakes als door het OM worden in cassatie klachten gericht tegen de uitspraak van het gerechtshof.

Standpunt AG
De AG zet in zijn uitgebreide advies uiteen dat deze cassatieklachten niet slagen. De uitspraak van het gerechtshof kan wat hem betreft dan ook in stand blijven.

Uitspraak Hoge Raad
De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 4 december 2020.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Real Betis woest om penalty voor Luuk De Jong

Sevilla was weliswaar beter, maar toch konden de spelers van de Spaanse voetbalclub Real Betis bij de hervatting van de Primera Divísion de nederlaag bij de stadgenoot maar moeilijk accepteren. De manier waarop de thuisclub op voorsprong kwam, was nogal discutabel. FC Sevilla won uiteindelijk met 2-0. 

"Ongelooflijk dat de scheidsrechter hier een strafschop voor gaf", mopperde verdediger Marc Bartra van Real Betis. De Spanjaard sprong bij een luchtduel Luuk de Jong in de rug. De Nederlandse spits van Sevilla voelde ook even de elleboog van Bartra in z'n nek en ging naar de grond. "Ik kwam hoger dan De Jong en hij sprong in mijn armen", zo was de uitleg van Bartra. "Zelfs de spelers van Sevilla waren verrast dat het een penalty was."

Lucas Ocampos opende de score in het lege stadion van Sevilla en even later verdubbelde Fernando de voorsprong (2-0). "Over de hele wedstrijd gezien was Sevilla beter", zei trainer Rubi van Real Betis. "Maar de manier waarop we die eerste goal moesten incasseren, valt moeilijk te accepteren.”


Van der Gragt keert na twee jaar Barça terug naar Ajax

Stefanie van der Gragt keert komend seizoen terug naar Nederland.  De speelster van het Nederlands elftal heeft een contract getekend in Amsterdam. De centrale verdedigster was transfervrij omdat haar contract bij FC Barcelona afliep en besloot om terug te keren bij de club die ze in 2018 voor Catalonië verruilde: Ajax.

Mede door veel blessureleed werd de periode van Van der Gragt in Barcelona niet helemaal wat ze had gehoopt in Spanje. Dit seizoen pakte ze wel de landstitel: ondanks dat het seizoen voortijdig werd gestopt, werd er wel een kampioen benoemd. In beide seizoenen kwam ze nog tot geen twee handen vol optredens namens FC Barcelona, al speelde ze vorig seizoen in de verloren Champions League-finale nog wel even mee als invalster.

Van der Gragt is niet de eerste international die terugkeert op de Nederlandse velden. PSV wist al eerder Mandy van den Berg en keepster Sari van Veenendaal aan zich te binden. Goed voor de Eredivisie dat speelsters na een buitenlands avontuur terugkeren. Van der Gragt speelde naast Ajax en FC Barcelona eerder voor Bayern München, FC Twente, SC Telstar en AZ.

Nog drie F1-races geannuleerd

De Formule 1-organisatie heeft vrijdagochtend bekendgemaakt dat er nog eens drie races geannuleerd zijn. Men heeft een streep gezet door de Grand Prix in Azerbeidzjan, Singapore en Japan.

De COVID-19-pandemie heeft uiteraard al voor de nodige chaos op de kalender gezorgd, eerder werden ook al de races in Australië, Nederland, Monaco en Frankrijk voor dit jaar door de shredder gehaald.

Vooralsnog begint het seizoen in principe op 5 juli op de Red Bull Ring in Oostenrijk, een week later gevolgd door een tweede race aldaar. Ook Hongarije, Silverstone, nog eens Silverstone, Spanje, België en Italië hebben voorlopig alvast een plek op de kalender.

Robot Leaphy vergroot interesse scholieren in technische opleiding

De vloer van het provinciehuis in Utrecht was maandag het decor voor de duurzame, zelfrijdende robot ‘Leaphy Oceans’. Deze duurzame versie van een bestaande robot, werd door de Stichting Leaphy aangeboden aan gedeputeerde Robert Strijk. De robot is een zelfbouwpakket waarmee docenten de leerlingen in het MBO en VMBO kan interesseren voor een technische opleiding.

Met in acht name van de 1,5 meter afstand en overige coronamaatregelen, nam gedeputeerde Robert Strijk de robot in ontvangst uit handen van Olivier van Beekum, voorzitter van de stichting Leaphy. De provincie ondersteunt de stichting en heeft tot doel het promoten van opleidingen in robotica, elektrotechniek en programmeren van computers. Met deze kennis krijgen leerlingen een grotere kans op de toekomstige arbeidsmarkt. Stichting Leaphy verwacht dat 10 tot 15 scholen in de provincie het zelfbouwpakket zullen integreren in hun onderwijsprogramma. Volgens Robert Strijk is de robot een goed voorbeeld van de kennis die in de toekomst van jonge mensen gevraagd gaat worden: “Gaaf dat ik dit in ontvangst mag nemen. Het robotje komt met trots op mijn werkkamer te staan”.

Plastic afval
De ‘Leaphy Ocean’ is gemaakt van gerecycelde plastic doppen. De doppen worden door de stichting ‘Jutters Geluk’ op de Nederlandse stranden verzameld door werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf Oorbeek smelt de wegwerpdoppen vervolgens om tot een dunne, veelkleurige plaat ter grootte van een strijkijzer. Deze plaat vormt samen met een houten ondergrond, wielen, een batterij en elektronica, de basis van het zelfbouwpakket voor het onderwijs.

Capcom kondigt Pragmata aan

Kijkers dachten een Kojima-game te zien tijdens het PlayStation 5-event, maar het was Capcom dat Pragmata heeft aangekondigd voor PlayStation 5, Xbox Series X en pc. De game wordt in 2022 verwacht.

Pragmata speelt zich af in een een nabije toekomst waar de wereld niet zo'n fijne plek is om te leven, dus kunnen we ook naar de maan. Volgens Capcom maakt het ontwikkelteam volledig gebruik van nieuwe next-gen technologie, zoals ray-tracing, om een sci-fi-setting te creëren als nooit tevoren.

NBA 2K21 ook voor PlayStation 5

2K Games heeft een taser-trailer uitgebracht voor NBA 2K21 die draait op PlayStation 5. De nieuwe sportgame wordt dit najaar gelanceerd voor de current-gen, de next-gen versie wat later wanneer de console erdaadwerkelijk is. Dikke kans dat Xbox Series X niet achterblijft.

Voor de volgende generatie zal NBA 2K21 verbeterde laadsnelheden, verbeterde graphics en meer content hebben. Spelers kunnen nieuwe gamefuncties, gamemodi, merkpartnerschappen, sociale evenementen en een nieuwe soundtrack met meer muziek dan ooit verwachten. Meer informatie zal er in de loop naar release volgen.

NS behoudt concessie; meer ruimte voor concurrentie op internationale verbindingen

Het openbaar vervoer in Nederland moet de komende jaren nóg beter en aantrekkelijker worden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de trein. Uit oogpunt van kwaliteit en stabiliteit gaat de concessie voor het landelijke spoorwegnet (hoofdrailnet) na 2024 opnieuw naar NS. Voor internationale verbindingen en op een aantal regionale lijnen moet er juist meer ruimte komen voor concurrentie. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) in een brief aan de Tweede Kamer.

Sleutelwoorden in het spoorboekje – het voorstel marktordening spoor – van de staatssecretaris zijn snel, comfortabel, betrouwbaar, toegankelijk en betaalbaar. “Ons ov, en zeker ook het vervoer per trein, is van hoge kwaliteit. De punctualiteit en de waardering stijgen al jaren op rij. Dat is de verdienste van al die machinisten, treinconducteurs, de verkeersleiding, veiligheids- en servicemedewerkers en vele anderen. Het gaat erom dat we het maximale uit het systeem halen, zowel voor de reiziger van nu als de reiziger van straks”, aldus Van Veldhoven.

Effect corona op reizigersaantallen nog onduidelijk
Tot aan het uitbreken van de coronacrisis reisden dagelijks 1,3 miljoen mensen met de trein; fors meer (+18%) dan vijf jaar gelden. Afgelopen jaar was de groei zelfs bijna 4%. Volgens de laatste prognoses zet de groei door, al moet de invloed van de coronacrisis daarin nog worden verwerkt. Het effect van corona op de reizigersaantallen voor de lange termijn is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat het aantal inwoners blijft groeien, vooral in de stedelijke gebieden. Juist daar speelt het ov een zeer belangrijke rol. Ook zien reizigers openbaar vervoer en andere vormen van mobiliteit, zoals deelauto’s en deelscooters, steeds meer als één geheel. Mensen willen hun reis zo drempelloos mogelijk maken en daar gemakkelijk digitaal voor kunnen plannen, boeken en betalen.

Landelijk spoorwegnet en HSL-Zuid
NS blijft ook na 2024 de belangrijkste vervoerder op het hoofdrailnet. De prestaties van NS zijn goed; ook in vergelijking met andere Europese spoorbedrijven. Onderzoek wijst bovendien uit dat aanbesteden van het huidige hoofdrailnet zeer complex en risicovol is, wat uiteindelijk nadelig kan uitpakken voor zowel de reiziger als de belastingbetaler. Staatssecretaris Van Veldhoven kiest er daarom voor de nieuwe concessie onderhands aan NS te gunnen. “Dit biedt stabiliteit en het geeft de beste mogelijkheid om het personenvervoer per spoor verder te verbeteren. Voorwaarde is wel dat NS blijft inspelen op de verwachte reizigersaantallen en nieuwe ontwikkelingen. Ook moeten de – al goede – prestaties verder omhoog, zodat treinen nog vaker op tijd rijden en reizigers altijd goed geïnformeerd zijn.” De binnenlandse treindienst over de hogesnelheidslijn (IC-direct op de HSL-Zuid) is sterk verweven met de rest van de dienstregeling en blijft onderdeel van de hoofdrailnetconcessie. Dat is gunstig voor de reiziger.

Meer ruimte voor internationale verbindingen
Goede internationale treinverbindingen geven een economische impuls en leveren een bijdrage aan de klimaatopgave. Zeker voor de kortere afstanden vormt de internationale trein een duurzaam en comfortabel alternatief voor de auto of het vliegtuig. Belangrijk speerpunt van de marktordening spoor zijn daarom snellere treinverbindingen, met dus kortere reistijd, naar onder meer Berlijn, het Ruhrgebied (Düsseldorf, Duisburg, Essen) en Londen. Staatssecretaris Van Veldhoven ziet daarnaast ook mogelijkheden om ruimte te geven aan treinvervoerders om per 2025 nieuwe internationale verbindingen te exploiteren. Bedrijven kunnen dan gebruikmaken van de vrije ruimte op het spoor en rijden zonder concessie. De komende periode wordt nader onderzocht welke internationale verbindingen zo tot stand kunnen komen.

Regionaal spoorvervoer
Om in de toekomst het regionale ov voor de reiziger verder te optimaliseren houdt de staatssecretaris de mogelijkheid open om sprinterdiensten te decentraliseren. Dit mag echter geen negatieve effecten hebben op de intercityverbindingen in de betreffende regio’s en ook niet leiden tot versnippering van het netwerk. Van de vier in het Regeerakkoord genoemde regionale verbindingen is de inzet om de sprinterdienst Zwolle – Leeuwarden per 2025 te decentraliseren. De lijnen Zwolle – Groningen en Apeldoorn – Enschede gaan mogelijk in een later stadium op in bestaande regionale concessies, als dit een verbetering voor de reiziger oplevert. Voor de verbinding Dordrecht – Breda is al duidelijk dat die meerwaarde er niet is. Deze lijn wordt dan ook niet gedecentraliseerd.

Stationsagenda
Gezien het toenemende maatschappelijke belang van het station komt staatssecretaris Van Veldhoven binnenkort met een Stationsagenda. Daarin worden met NS, ProRail en andere betrokken partijen prestatie-afspraken gemaakt over reizigerswaardering, toegankelijkheid en sociale veiligheid. Stations groeien steeds meer uit tot knooppunten (hubs) waar stedelijke ontwikkeling, trein-, stads- en streekvervoer en deelmodaliteiten samenkomen. Reizigers moeten op alle stations adequate reisinformatie aangeboden krijgen van vervoeraanbieders, of dat nu OV-vervoerders zijn of deelvervoerders. En op kleine stations met een belangrijke waarde voor de omgeving krijgen vervoerders, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers meer mogelijkheden om activiteiten te ontplooien, zodat deze stations ook een sociale functie krijgen.

Vervolgtraject
Het voorstel marktordening spoor is de eerste stap in de concessieverlening voor het hoofdrailnet. In een volgende fase worden de voorwaarden, eisen en kosten nader uitgewerkt. Het definitieve besluit over de concessieafspraken valt naar verwachting eind 2023.

Hakken en slaan in Godfall

Gearbox Publishing en ontwikkelaar Counterplay Games hebben tijdens het PlayStation 5-event gameplay laten zien van Godfall. De game is een RPG met loot en veel melee-actie.

Aperion ligt op de rand van de ondergang. Je bent een van de laatste Valorian-ridders, godachtige krijgers die Valorplates, legendarische pantsersets, kunnen uitrusten. Je moet door allerlei gebieden voordat je de slechte god Macros kunt uitdagen. Er zijn vijf klassen die je kunt kiezen, elk met weer een specialistisch wapen zoals polearms en warhammers. Durf je het niet alleen aan, dan kun je met maximaal drie spelers in online co-op de vijanden te lijf.

Godfall komt ergens rond december 2020 uit voor PlayStation 5 en pc via de Epic Games Store.

RCC: Iers rundvlees niet duurzaam

De Reclame Code Commissie (RCC) tikt het Ierse Bord Bia fors op de vingers na een klacht van Wakker Dier. De claim dat Iers rundvlees duurzaam is, is volgens de RCC “misleidend” en “oneerlijk”. Volgens de RCC wordt de consument daardoor op het verkeerde been gezet. “Rundvlees is totaal niet duurzaam. Een rundvleesburger veroorzaakt tien maal zo veel uitstoot als een vegaburger,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Bord Bia is een Ierse staatsorganisatie die onder meer de export van Iers rundvlees stimuleert. In Albert Heijn’s Allerhande (september 2019) was een ‘Bord Bia folder’ bijgevoegd. Daarin spiegelt de staatsorganisatie voor dat Ierse runderen ’s winters genoeg ruimte in de stal krijgen, inclusief een zacht ligbed van stro. Én dat het vlees duurzaam is. “Ierland lijkt wel een vijf sterren hotel voor dieren als je Bord Bia mag geloven, maar dat Iers rundvlees niet duurzaam is, staat nu wel vast,” concludeert Hilhorst.

Stalruimte
Ierse runderen staan gemiddeld vier tot vijf maanden per jaar op stal. Bord Bia stelt dat er in de stallen “genoeg ruimte” is. In de praktijk geldt voor Ierse runderen slechts een advies voor 2,5 vierkante meter op roostervloeren. De Europese Commissie acht minimaal vier vierkante meter voor runderen noodzakelijk. Volgens de RCC is 2,5 vierkante meter “beduidend minder dan in Nederland gewoonlijk als ‘genoeg’ wordt beschouwd”, en beoordeelt deze uitspraak daarom als misleidend. Volgens Hilhorst kan “te weinig ruimte leiden tot agressie en stress. Stel je voor: zeven runderen van 700 kilo in een studentenkamertje.”

Roostervloeren
In de Allerhande-folder geeft Bord Bia ook een onjuist beeld van het leven binnen de Ierse stallen. De folder toont een beeld van op stro liggende runderen. Volgens de RCC wordt daarmee de indruk gewekt dat dit de gebruikelijke situatie is. In werkelijkheid staan Ierse runderen echter vooral op gladde, betonnen roostervloeren. “De dieren hebben hierdoor vaker last van pijn, kreupelheid en verwondingen aan de gewrichten,” zegt Hilhorst.

Dierenleed
In 2018 deed Wakker Dier onderzoek naar de leefomstandigheden van Ierse runderen in de winter. Bij een bezoek aan dertien boerderijen troffen onderzoekers vervuilde en bomvolle stallen aan. Ook is de wetgeving minder streng dan in Nederland. Zo mogen jonge kalfjes zonder verdoving worden onthoornd en jonge stiertjes onverdoofd worden gecastreerd. “Níet duurzaam, wel veel dierenleed. Iers rundvlees heeft ten onrechte een heel goed imago,” aldus Hilhorst.

Vier Colombianen opgepakt vanwege witwassen

De politie heeft vanmiddag in de Amsterdamse wijk Geuzenveld drie Colombiaanse mannen en een Colombiaanse vrouw opgepakt op verdenking van witwassen. Dat gebeurde na de vondst van ruim een ton aan contant geld, drugs en een wapen.

De politie kwam in actie na een melding dat er een sporttas vanuit een auto naar een andere auto werd overgedragen op de Jan van Duivenvoordestraat. Agenten doorzochten daarna met toestemming van een van de twee automobilisten een woning in de straat.

Binnen vonden ze een kilo cocaïne, een kilo MDMA, zo’n 125.000 euro aan contant geld en een vuurwapen. Ook stuitten de agenten op een partij dure merkkleding, sieraden, verpakkingsmateriaal, voorgevouwen ponypacks en een geldtelmachine.

De verdachten werden in en rond de woning aangehouden. De mannen zijn 24, 40 en 51 jaar oud, de vrouw is 21. De partij drugs is in beslag genomen en vernietigd, de recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Wetsvoorstel lachgasverbod maakt einde aan lachgas in gasflessen voor consumenten

Aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen komt voor consumenten een einde. Dat komt naar voren in het voorstel voor het lachgasverbod, dat Staatssecretaris Blokhuis (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) vandaag in consultatie brengen. Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Aanleiding was een risicobeoordeling waaruit bleek dat recreatief gebruik van lachgas tot schade aan de volksgezondheid en samenleving leidt. De ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de zorg, technische industrie en horeca, worden van het verbod uitgezonderd.

Niet voor recreatief gebruik
Blokhuis: “Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drugs, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer. Zoals de ongevallen met dodelijke afloop in Eindhoven in maart en Rotterdam in mei, waarbij naar alle waarschijnlijkheid lachgas in het spel was. Voor eens en altijd moet duidelijk zijn dat dit een erg schadelijke stof is, die niet voor recreatief gebruik is. Tegelijkertijd wil ik ervoor zorgen dat de sectoren waar lachgas wordt gebruikt zoals het bedoeld is, zoals de auto-industrie en de banketbakkers, hier niet de dupe van worden.”

Het verbod is in goed overleg met deze sectoren opgesteld, zodat het aansluit bij hun dagelijkse praktijk. Naast het verbod wordt ook preventie- en voorlichtingsmateriaal herzien om jongeren te informeren en beschermen tegen de risico’s van lachgas. Juist voorlichting en preventie is naast een verbod van onverminderd groot belang.

Eigenlijke toepassingen
De zorg wordt door het wetsvoorstel niet geraakt, omdat het gebruik van lachgas als geneesmiddel door de Opiumwet wordt uitgezonderd van het verbod. Daarnaast wordt een algemene uitzondering gemaakt voor de technische industrie en de horeca. Aanbieders hoeven hiervoor dus geen ontheffing of vergunning aan te vragen. Wel zijn er kaders geschetst die aangeven hoe deze eigenlijke toepassingen, van productie en handel tot gebruik, eruitzien. Alles dat buiten deze kaders valt, is strafbaar. Zo mogen groothandels slagroomgaspatronen alleen nog verkopen aan een beperkte lijst van soorten bedrijven, met niet meer dan 5 doosjes van maximaal 50 ampullen tegelijk en alleen als onderdeel van een normaal inkooppatroon, niet afzonderlijk. Het doorverkopen van lachgas wordt in alle gevallen verboden.

Toepassingen voor consumenten
Voor consumenten zijn amper eigenlijke toepassingen van lachgas. Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen. Hiervoor geldt dat ze alleen verkocht mogen worden aan consumenten van 18 jaar en ouder en in hoeveelheden van niet meer dan 1 verpakking van maximaal 10 ampullen. Ook moet voor het winkelpersoneel aannemelijk zijn dat het wordt gekocht met het doel er voedsel mee te bereiden. Lachgas in gasflessen valt voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen en wordt dus in alle gevallen verboden.

Internetconsultatie
Het voorstel gaat vandaag in internetconsultatie. Wie wil meedenken, kan tot 10 juli 2020 zijn ideeën of suggesties over het voorstel meegeven via https://www.internetconsultatie.nl/lachgasbesluit. Het streven is om het verbod op 1 januari 2021 in te laten gaan.

FOK! Wat een weer: benauwd en in het zuidwesten kans op onweer

Hi Ha Ho!

Op dit moment begint warmere lucht ons land binnen te stromen. Dit ginggisteren gepaard met vrij veel bewolking en in tegenstelling tot wat ik eergisteren zei kwam de regen wat zuidelijker te liggen. Zodoende viel er in een strook van Overijssel naar Noord-Holland zo'n 3 tot 5 mm regen. Met name rond het middaguur regende het hier even stevig door. Daarna klaarde het geleidelijk aan op, maar ontstond er nog één bui en wel precies boven mijn hoofd. Die bracht nog 1 mm extra in de regenmeter. Daarna klaarde het definitief op en verdwenen de wolken.

Vandaag neemt de luchtvochtigheid behoorlijk toe. Dat betekent dat we een warme, broeierige dag krijgen en een heel pak warmer dan dat de laatste weken. Het kwik loopt op naar 22 graden op de Wadden tot mogelijk nét aan 30 in het zuiden van het land. Het zal dus voor veel mensen geen aangename dag worden denk ik.

Boven Frankrijk en Belgie gaan (zware) onweersbuien ontstaan en die trekken geleidelijk aan noordwaarts. Maar zoals de modellen het al een aantal dagen aangeven lijken deze buien niet heel ver ons land binnen te dringen. Ik hou het op een lijn Scheveningen - Venlo. Alles ten zuiden daarvan maakt in de loop van de middag en avond kans op een stevige onweersbui. Daar kan ook hagel bij zitten en zware windstoten zijn ook mogelijk. Hier komen we morgen op terug.

In het weekend staan de onweersbuien voor het noordoosten op het programma. In een groot deel van het land blijft het verder droog en behoorlijk warm. 

Tot snel!  

Meer weer op FOK!

Sint-Jans-Vlinder (Foto: Charged)
Een prachtige Sint-Jans-Vlinder. Een dagactieve nachtvlinder. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bijleveld staat op Schiermonnikoog stil bij belang van vrijheid

Schiermonnikoog is het laatste deel van Nederland dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd. Gisteren was dat 75 jaar geleden. Via een TV-uitzending besteedde Omrop Fryslân hier vanaf het eiland aandacht aan. Er waren verschillende sprekers, onder wie minister Ank Bijleveld-Schouten. Ze noemde het wrang dat Nederland wordt geconfronteerd met de vrijheids-inperkende COVID-19 crisis. Dit terwijl het land de vrijheid zou moeten vieren.

“Juist daarom moeten we wel stil staan bij het belang van vrijheid. Helden van toen waren militairen, nu zijn het vooral artsen en verpleegkundigen die de strijd voeren.”

Volgens Bijleveld neemt dat niet weg dat er ook aandacht moet blijven voor de oorlogsverschrikkingen en we daar al 75 jaar van verlost zijn. “Want vrijheid is kwetsbaar.”

Die vrijheid moeten we volgens haar dan ook iedere dag opnieuw bevechten. “Voor onszelf, maar ook voor anderen. Want vrijheid beschermen, kunnen we alleen samen. En het is ook niet alleen iets van Defensie. Vrijheid geeft ons veel. Het is de basis voor wie wij zijn en alles wat wij doen. Maar vrijheid vraagt ook iets van ons."

Om iets terug te doen
Het doorgeven van oorlogsverhalen en ze zo levend houden, met name onder de jeugd, vindt Bijleveld belangrijk. Volgens haar is het daarbij zaak een relatie te leggen met nu. Zo ontmoette ze op eens een uit Syrië gevluchte leerling. Hij volgde de opleiding Vrede en Veiligheid om iets terug te doen voor de mogelijkheden die hij in Nederland krijgt.

Bijleveld: “Dat was een grotere eye-opener dan een verhaal over 75 jaar geleden.”

Oorlogsgeschiedenis Schiermonnikoog in een notendop
Terwijl in Nederland 10 mei 1940 de oorlog uitbrak, kwamen de eerste Duitsers pas 16 mei op Schiermonnikoog, toen nog in particulier bezit. Het eiland merkte slechts af en toe iets van de oorlog, zoals in de nacht van 8 januari 1941.Toen dropte een Britse Hampden-bommenwerper zijn dodelijke lading, waarschijnlijk met de gedachte dat het op het Duitse Borkum was. Pas 28 juli 1943 was het weer raak, toen Amerikaanse B-17’s per abuis hun bommen op Schiermonnikoog gooiden.

Op de drenkelingenbegraafplaats Vredenhof vonden 70 gesneuvelden tijdens de oorlog hun laatste rustplaats. De 1e was Aircraftsman 1st Class Alan Wilson van de RAF, op 29 september 1939 neergeschoten door Duitse jachtvliegtuigen. Ook liggen er 18, op 2 augustus 1940, aangespoelde Fransen. Ze kwamen maanden eerder om tijdens de evacuatie van de geallieerde legers vanuit Duinkerken over Het Kanaal. In totaal liggen op de Vredenhof 118 militairen en zeelui uit Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Polen.

Oorlog ten einde
In april 1945 werd Schiermonnikoog nog toevluchtsoord voor een groep van 120 leden van de Sicherheidsdienst en SS’ers. Als krijgsgevangenen werden ze 31 mei afgevoerd. Pas 11 juni werden ook de circa 600 Duitsers ‘vaste bezetting’ afgevoerd. Voor Schiermonnikoog was de oorlog eindelijk ten einde. In december 1945 werd het onteigend en kwam Schiermonnikoog in bezit van de Nederlandse staat.

Schiermonnikoog 75 jaar bevrijd (foto: Ministerie van Defensie)
Schiermonnikoog 75 jaar bevrijd (foto: Ministerie van Defensie)

Kattenkwaad in Stray

BlueTwelve Studio heeft Stray aangekondigd tijdens het PlayStation-event. In deze exploration-game speel je een kat die de stad Kowloon in Hong Kong verkent.

Als kat kun je wat andere dingen dan we gewend zijn in een game. Je kunt onder een auto kruipen of over de daken lopen, zodat de inwoners je niet lastig vallen. Wil je juist hun aandacht, dan kun je miauwen, want ja, dat is wat katten doen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #44
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
©FOK.nl e.a.