Unieke 'klimsprint' levert dubbelslag op voor Noorse langlaufers

In het Zweedse Åre heeft de derde etappe van de dit jaar nieuwe Ski Tour een bijzonder spektakel opgeleverd. Sprints in vrije stijl zien we de hele winter door, maar in Zweden was het parcours uniek: vrij kort, maar met een gigantisch steile klim naar de finish, waar de beste alpineskiërs ter wereld vorig jaar op het WK nog naar beneden raasden tijdens de afdaling.

Vrouwen
Therese Johaug is bepaald geen sprintster en kwam nog nooit verder dan een vijfde plek, maar met zo'n ietwat bizar parcours was de kans op winst wel érg groot: Johaug is met grote afstand de beste klimster van het veld. Op die klim stond er dan ook geen enkele maat op Johaug, die haar eerste sprintzege pakte, voor landgenotes Heidi Weng en Astrid Uhrenholdt Jacobsen - beiden, vooral Weng, ook geen rassprintsters. De drie anderen in de finale zijn doorgaans juist wel uitstekende sprintsters, maar Jonna Sundling (Zweden), Nicole Fähndrich (Zwitserland) en Linn Svahn (Zweden) kwamen er niet aan te pas.

De vrouwenfinale

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo is simpelweg 's werelds beste sprinter en hij liet zien dat dat op een monsterlijk steile slotklim niet anders is. Even leek Federico Pellegrino zijn aanval te kunnen pareren, maar nadat Klæbo écht gas gaf moest de Italiaan passen. Met een voor sprintbegrippen gigantische voorsprong kwam Klæbo boven en pakte de Noor de winst, voor Pellegrino en de Fransman Renaud Jay. Klæbo's landgenoot Pål Golberg werd vierde, voor de Fransman Lucas Chanavat en de derde Noor, Erik Valnes.

De mannenfinale