Flinke bobsleecrash voor Duitsers, Friedrich slaat dubbelslag

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is een weekeinde bobsleeën afgerond. Dat zorgde met name bij de mannen wat betreft de winst helaas niet voor veel spanning, maar het leverde wel een flinke crash op - gelukkig zonder al teveel fysieke schade bij de heren.

Dames
Na één run was het bijzonder spannend bovenaan de ranglijst: samen met Annika Drazek stond de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka op één, maar de tegenwoordig Amerikaanse veterane Kaillie Humphries en remster Sylvia Hoffmann stonden op slechts één honderdste van een seconde en het Duitse duo Stephanie Schneider/Ann-Christin Strack gaf slechts 0,04 toe. Laura en Erline Nolte - geen familie - volgden op 0,14 seconden en ook Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (+0,16) uit Canada deden nog volop mee.

In de tweede run kon Nolte haar voorsprong op De Bruin iets uitbreiden, waarna Schneider met een behoorlijke glijpartij terugviel achter beide dames. Ook Humphries kwam niet aan de tijd van Nolte, die dus verzekerd was van in elk geval plek twee. Jamanka en Drazek startten weer eens snel en de olympisch kampioene hield de slee keurig onder controle, waardoor Jamanka 'eindelijk' haar eerste zege van het seizoen pakte en waardoor Nolte na drie World Cup-races in haar carrière al van elke kleur één medaille heeft.

Tweemansbob
Voor de zoveelste keer stond Francesco Friedrich weer eens bovenaan na één run. Met remmer Thorsten Margis pakte hij 0,16 seconden op zijn beduidend minder ervaren landgenoot Richard Ölsner en diens remmer Tobias Schneider, terwijl de Britten Brad Hall en Greg Cackett knap op 0,23 seconden stonden, voor de Fransen Romain Heinrich/Dorian Hauterville (+0,29), de Duitsers Nico Walther/Malte Schwenzfeier en de Zwitsers Michael Vogt/Cyril Bieri (beiden +0,30).

Walther wist Vogt met twee honderdsten van zich af te schudden in de tweede run, waarna Heinrich kort achter de Duitse én Zwitserse slee plaats moest nemen. De door zichzelf gefinancierde Hall en Cackett doken dan weer onder de tijd van Walther uit het machtige Duitse programma door. Ölsner leek zijn voorsprong op Hall weg te geven, leek het met geweldige snelheid toch te houden...maar kwam er dan toch 0,01 seconden achter terecht. Op Friedrich stond zoals wel vaker geen enkele maat: met topremmer Margis knalde hij 0,74 seconden onder Hall door en pakte hij zijn zoveelste zege.

Overigens was er nog een vrolijk momentje voor wereldtopper Oskars Kibermanis. De Let moest wegens een blessure in de slee starten, waardoor remmer Matiss Miknis in z'n eentje 270 kilogram vooruit moest duwen. Dat deed hij naar behoren, terwijl Kibermanis op z'n gemakje even poseerde voor een leuke foto tijdens de start. Ivo de Bruin kwam ook in actie en eindigde met Dennis Veenker als zestiende op 1,94 seconden van Friedrich.

Viermansbob
Voor de verandering stond Duitsland weer eens op één na de eerste run en wederom was het Francesco Friedrich en zijn team. Johannes Lochner volgde op slechts 0,06 seconden, terwijl de Amerikaan Hunter Church al op 0,19 tellen stond. Alleen de derde Duitser, Nico Walther, kwam verder met 0,21 seconden nog een beetje in de buurt, de rest stond al op minstens een derde van een seconde.

Walther nam met een prima run de leiding in handen, maar na de finish ging het niet zo best: de Duitse slee sloeg om en met het nodige geweld denderde het gevaarte door het finishgebied de rubberen matten op, waar de slee tot stilstand kwam voor de baan tot een einde kwam. Gelukkig liep het zo redelijk goed af, maar de heren waren woest over de slechte conditie van de baan in het gedeelte waar geremd moet worden.

Church en zijn team doken 0,07 seconden onder Walther's tijd door, waarna Lochner op zijn beurt 0,09 seconden sneller was dan de Amerikaan. Op Friedrich stond uiteraard weer geen maat: het Duitse superstartteam verloor onderaan nog wat tijd, maar was maar liefst 0,33 seconden sneller dan Lochner over twee runs. Ivo de Bruin werd zestiende met Joost Dumas, Dennis Veenker en Jelen Franjic, die in run twee dusdanig veel moeite had om zijn been in de slee te krijgen dat hij geblesseerd leek te raken.

Run twee in de viermansbob, met Walther's crash na zo'n 42 minuten