Rusland vier jaar uit sportwereld getrapt

Rusland heeft op sportief gebied een bijzonder groot probleem: de wereldantidopingautoriteit WADA heeft het land voor vier jaar uitgesloten van deelname aan vrijwel alle grote, internationale sportevenementen.

De Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo gaan aan de Russen voorbij, net als de Winterspelen in Beijing twee jaar later. Ook deelname aan het WK voetbal van 2022 zit er bijvoorbeeld niet meer in, net als deelname aan de WK's van de meeste internationale sportbonden.

Rusland zit al jaren in de problemen wegens een lang en breed bewezen uitgebreid staatsdopingprogramma, waardoor bijvoorbeeld vele medailles die ze op de Winterspelen in 2014 in Sochi behaalden al afgenomen zijn.

Na een drie jaar durende schorsing van RUSADA, de Russische antidopingautoriteit, moesten de Russen bergen aan data overhandigen om weer in ere te worden hersteld. Daarbij bleek dat de Russische autoriteiten de boel gemanipuleerd hadden, met name rondom het dopinglab in Moskou, en dat zorgt nu voor een nieuwe en zwaardere straf.

Sporters die kunnen bewijzen dat ze niet bij het hele schandaal betrokken zijn geweest en dat ze - voor zover dat te bewijzen is - schoon zijn mogen onder neutrale vlag alsnog deelnemen, net zoals dat vorig jaar op de Winterspelen in Pyeongchang het geval was en zoals dat in de atletiek al enige jaren gaat.

Rusland mag volgende maand nog wel meedoen aan de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne, omdat WADA oordeelde dat het te kort dag is om het land daar nu nog voor uit te sluiten.