FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 december 2019

'Oude' snowboarder Fischnaller wint World Cup

Snowboarder Roland Fischnaller heeft de zestiende World Cup-zege uit zijn carrière binnen. De 39-jarige Italiaanse oud-wereldkampioen was in het Russische Bannoye de beste op de parallelreuzenslalom, waar zijn twaalf jaar jongere landgenoot Mirko Felicetti in de finale viel. Benjamin Karl uit Oostenrijk klopte de Bulgaar Radoslav Yankov in de strijd om plek drie.

Bij de vrouwen was er een vijfde overwinning voor de nog vrij jonge Duitse Ramona Theresia Hofmeister, die in de finale een maatje te groot was voor de Zwitserse Ladina Jenny. Fischnaller is misschien 'oud', de nummer drie bij de dames doet het nog een stapje beter: Claudia Riegler was met haar 46 jaar te sterk voor de 22 jaar jongere Russische Natalia Soboleva in de strijd om brons, nadat ze in de achtste finales de Nederlandse Michelle Dekker uitschakelde.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

BobsleeŽr Friedrich neemt revanche op landgenoot

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen in de tweemansbob gewonnen. De Duitser nam zo revanche op landgenoot Johannes Lochner, die een dag eerder een einde maakte aan Friedrich's zegereeks van negen World Cup-wedstrijden.

In wedstrijd één had hij Thorsten Margis achter zich, in de tweede wedstrijd duwde Alexander Schüller de wereldkampioen op gang. Het was in run één niet genoeg, want Lochner en Christian Rasp waren 0,02 seconden sneller, terwijl de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis op zo'n twee tienden volgden, gedeeld met de Amerikanen Hunter Church en Kristopher Horn.

Church was iets minder sterk in de tweede run, Kibermanis werkte zich los van hem, maar de Canadees Justin Kripps ging met remmer Cameron Stones voorbij aan beiden. Friedrich denderde vervolgens 0,57 seconden onder zijn tijd door, waarna Lochner het door een paar dure foutjes niet kon bolwerken: op 0,23 seconden van zijn landgenoot werd hij dit keer tweede.

NHL: Rangers delen uit tegen Golden Knights, goalie schittert

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben de Vegas Golden Knights in Las Vegas een stevig pak slaag gegeven: 0-5. Vooral goalie Alexandar Georgiev schitterde: de Bulgaar stopte 38 schoten en verzorgde zijn tweede shutout van het seizoen.

Na ruim elf minuten ging het fout voor de thuisploeg en goed ook: Artemi Panarin opende de score, veertien seconden later had Chris Kreider de 0-2 al op het bord staan. Jacob Trouba en Jesper Fast waren in de tweede periode trefzeker, Mika Zibanejad gooide de deur in de powerplay met vijf minuten te gaan definitief dicht.

Uitslagen NHL zondag
Winnipeg Jets - Anaheim Ducks 3-2
Florida Panthers - San Jose Sharks 5-1
Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes 3-4 SO
Vegas Golden Knights - New York Rangers 0-5
Edmonton Oilers - Buffalo Sabres 2-3

Golden Knights - Rangers (Bron: YouTube)

Zwolse basketballers halen hard uit in topper

De basketballers van de Landstede Hammers hebben in de Dutch Basketball League stevig uitgehaald. De Zwolse landskampioenen ontvingen nummers twee Feyenoord, maar stuurden de ploeg met 103-63 terug naar Rotterdam.

In de eerste helft konden de bezoekers nog een beetje bijbenen, in het derde kwart werd het al lastiger. De definitieve genadeklap kwam al snel in het vierde kwart, waarin Feyenoord welgeteld zes punten liet noteren, tegenover de 28 van de Hammers. Vooral Noah Dahlman was ijzersterk: hij kwam tot 20 punten, 9 rebounds en 7 assists.

Feyenoord verloor de tweede plek aan Heroes Den Bosch, dat bezoek kreeg van Aris Leeuwarden. Echt spannend werd het niet, hoewel de Friezen in de slotfase de schade nog een beetje konden beperken: 82-71.

ZZ Leiden had het zowaar even moeilijk bij Apollo Amsterdam, dat met een sterk begin van de tweede helft een 32-52 achterstand bij rust goed probeerde te maken. De Amsterdammers kwamen tot op acht punten, maar Leiden hield stand en won met 81-100.

Donar wipte eveneens over Feyenoord heen door thuis simpel van Basketbal Academie Limburg te winnen. Na tien minuten stond het al 25-9 voor de Groningers, die geen moment meer in gevaar kwamen en met 89-52 de winst pakten.

Cruzeiro na 98 jaar gedegradeerd

In de Braziliaanse competitie is zondagavond de laatste speelronde van het seizoen gespeeld. Flamengo pakte de titel in het Campeonato Brasileiro, een titel die overigens al enkele weken binnen was voor de kersvers Copa Libertadores-kampioen.

Er werd nog wel volop gestreden tegen degradatie, onder meer door Cruzeiro. De club uit Belo Horizonte, kampioen in 2013 en 2014, kende een uiterst matig jaar en thuis tegen Palmeiras ging het fout: de ploeg verloor met 0-2 en degradeerde voor het eerst in haar 98-jarige bestaan naar de Serie B.

De fans waren daar natuurlijk niet echt gelukkig mee: er werd gereld, stoelen moesten eraan geloven en de politie trad met onder meer knuppels op tegen de knuppels die hun agressie niet in toom konden houden. De wedstrijd werd kort voor het einde dan maar gestaakt en Cruzeiro mag zich opmaken voor een niveau lager.

Dat geldt overigens ook voor Chapecoense, waarvan drie jaar geleden bijna de hele selectie om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk op weg naar de finale van de Copa Sudamericana.

Celstraffen voor 'groothandel voor de drugswereld'

Op 15 januari van dit jaar werd in een loods achter een boerderij aan de Papenvoortse Heide in Nuenen een groot distributiecentrum ontdekt voor materialen die worden gebruikt voor de productie van synthetische drugs: “Een groothandel voor de drugswereld”, zo noemde de officier van justitie de locatie tijdens de zitting vandaag. Vandaag stonden drie verdachten voor de rechter. De officier van justitie eiste flinke straffen.

Naast tal van ketels en andere hardware, vond de politie in januari ook grondstoffen voor de productie van synthetische drugs en afval dat bij het productieproces van amfetamine en meth-amfetamine overblijft. Er werd in de loods ook daadwerkelijk drugs aangetroffen. De recherche kreeg al gauw het vermoeden dat de zaak werd gerund door vader en zoon. Ze werden uiteindelijk in maart van dit jaar opgepakt. Bij doorzoekingen werden twee vuurwapens, een patroonhouder en patronen, grote geldbedragen ontdekt. In totaal ging het om zo’n 10.000 euro aan contanten. Eerder kreeg de recherche zicht op een derde verdachte. Hij reed in een gestolen auto en had een huurcontract voor de loods in Nuenen. Daardoor kwam de zaak in januari aan het rollen.

“Effectief binnen netwerken”
Na de arrestaties sprake sprak de politie uitgebreid over de intensieve aandacht voor ondermijnende criminaliteit: “Die aandacht blijft noodzakelijk vanwege de heftigheid en ernst van deze vorm van criminaliteit. Wij kijken wij waar wij binnen de netwerken de meeste effecten bereiken. De aandacht kan daarbij ook gericht worden op mensen die dit soort criminaliteit mogelijk maken, zoals in het geval van deze zaak uit Nuenen”.

Jaren de cel in
De officier van justitie deelt de mening van de politie. Hij wijst erop dat er grote hoeveelheden in de loods aanwezig waren. De verdachten krijgen wat hem betreft stuk voor stuk lange celstraffen voor hun betrokkenheid bij de zaak. Tegen vader werd vijf jaar cel geëist. Zijn zoon moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar en negen maanden de cel in en de 26-jarige Eindhovenaar vierenhalf jaar cel.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Weinig resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit uit Nederland en de EU

Er zijn weinig overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU. Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten uit een aantal niet-Europese landen: vooral Aziatische landen zoals Turkije, Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Kenia. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tussen januari 2017 en december 2018. De NVWA controleert risicoproducten uit deze landen extra vaak bij import.

Verscherpte importcontrole
Voor sommige producten uit bepaalde landen gold de afgelopen jaren binnen heel Europa een verscherpt import-controle regime. Dat blijkt te werken: de betreffende producten – zoals druiven uit Peru en aubergines uit Thailand - gaan steeds vaker aan de eisen voldoen en worden dan weer van de lijst voor verscherpte importcontrole afgevoerd. Vervolgens moet uit marktonderzoek blijken of de verbeterde kwaliteit ook blijvend is. Soms is dat niet het geval: vanwege een toenemend aantal overschrijdingen van het maximaal toegestane gehalte aan resten van bestrijdingsmiddelen zijn bonen uit Kenia in 2019 bijvoorbeeld weer onder het verscherpte importcontrole-regime gebracht.

Wettelijke normen
Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld via de zogenoemde Maximum Residu Limiet (MRL). Op EU-niveau bepalen de lidstaten gezamenlijk deze MRL’s, en ze nemen daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Daarbij mogen geen gezondheidsrisico’s optreden.

Onderzoekmethode
De NVWA controleert steekproefsgewijs of wordt voldaan aan de MRL’s. Monsters worden genomen en geanalyseerd op residuen. Een deel van de steekproef is representatief voor een product(groep) op de markt, bij een ander deel wordt risicogestuurd bemonsterd. De bemonsterde groente- en fruitmonsters worden met zogenoemde multi-residumethoden op 200 tot 500 verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen onderzocht.

Wanneer sprake is van overschrijding van de MRL zonder dat ook de gezondheidskundige grenswaarde - de zogenoemde Acute Reference Dose (ARfD) - is overschreden, volgt een boete of een waarschuwing. Ook mag het betreffende product niet meer worden verhandeld. Wanneer het gaat om bemonstering aan de buitengrens van de Europese Unie verbiedt de NVWA de invoer. Bij overschrijding van de ARfD, wordt niet alleen een boete gegeven, maar wordt ook zo snel mogelijk de partij uit de handel gehaald en vernietigd. Dergelijke overschrijdingen in partijen groenten en fruit worden via het Europese Rapid Alert Systeem (RASFF) gemeld aan de Europese Commissie en de overige Europese lidstaten.

Wegverbreding A2 Midden-Limburg stap dichterbij

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag het Tracébesluit (TB) voor de verbreding van de A2 Het Vonderen – Kerensheide ondertekend. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor het grootste wegproject in Limburg van de komende jaren.

De A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide wordt over een lengte van 18 kilometer verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken, met vluchtstroken. Viaducten over de weg worden waar nodig opgeknapt of vernieuwd, langs de weg komt aan beide kanten een groene baan (de Parkway) en er komen drie faunapassages onder de weg. Met het project is in totaal 292 miljoen euro gemoeid, waarvan 35 miljoen euro van de regio komt.

Minister Van Nieuwenhuizen: “De A2 in Midden-Limburg is belangrijk voor de mensen die in de regio werken en voor het verkeer tussen Nederland en de rest van Europa. Op dit stuk van de A2 rijden dagelijks zo’n 110.000 auto’s en vrachtwagens. En dat aantal neemt alleen maar toe. Het is een kwetsbaar traject. De vluchtstrook wordt nu gebruikt als spitsstrook om de drukte op te vangen en als er een incident is loopt het hier helemaal vast. De verbreding zorgt er voor dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs beter kunnen doorrijden en dat de mensen in de gemeenten langs de snelweg minder last van sluipverkeer hebben. Geweldig dat we hier aan de slag gaan.”

Hubert Mackus, gedeputeerde Provincie Limburg: “De verbreding van de A2 tussen de knooppunten Kerensheide en het Vonderen is cruciaal voor de Provincie Limburg. Zo cruciaal dat we hieraan 35 miljoen euro hebben bijgedragen. Onze provincie is een internationale logistieke hotspot, en draagt bij aan het succes van de Nederlandse economie. Een robuuste infrastructuur is voor Limburg dan ook onontbeerlijk. De A2 tussen het Vonderen en Kerensheide slibt steeds verder dicht; de maatregelen komen op het goede moment. Nu de verbreding definitief is, hopen we dat de schop snel de grond in kan.”

Ecologisch onderzoek
Uit ecologisch onderzoek is gebleken dat het project niet leidt tot een verslechtering van de kwetsbare natuur in de Natura-2000 gebieden in de omgeving van de snelweg. Met het getekende Tracébesluit kan nu de stap worden gezet naar een volgende fase: het voorbereiden van de aanbesteding en het contracteren van de bouwers.

Rijkswaterstaat is voortdurend in gesprek met de regionale partners van deze wegverbreding: provincie Limburg, Waterschap Limburg, gemeentes Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Stein, A2VK Buurtenplatform en maatschappelijke partners. Door de betrokkenheid heeft Rijkswaterstaat zoveel mogelijk aan kunnen sluiten bij lokale wensen en ruimtelijke ontwikkelingen.

In het Tracébesluit zijn diverse geluidsmaatregelen opgenomen. De weg krijgt dubbellaags ZOAB. Ter hoogte van de Loperweg te Echt en de kern Born komen geluidschermen en komt er een hoger geluidscherm voor de kern Berkelaar.

Het Tracébesluit beschrijft de uitwerking van de wegverbreding, inpassing van de weg in de omgeving en maatregelen voor leefbaarheid, zoals geluid en natuurcompensatie. De komende weken staan in het teken van de terinzagelegging van het Tracébesluit. Van 19 december 2019 tot en met 31 januari 2020 kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen.

Pedo-voorvechter huilt opnieuw: 'ik word geframed'

Norbert de Jonge laat opnieuw van zich horen. De pedo-voorvechter stelt dat hij geframed wordt door de media. Vandaag stelde RTL Nieuws in een artikel en op tv dat op een besloten e-maillijst waarvan hij de initiatiefnemer is dat er zelfs "tips  worden gedeeld om kinderen te misbruiken".

Redactielid Leon van Poppel vroeg hem gisteren om wederhoor, maar hij vertelde daarbij niet dat dit een van de kern-beschuldigingen is. RTL heeft daarmee onvoldoende wederhoor toegepast volgens Norbert.  Op de bewuste e-maillijst plaatste één deelnemer een link naar wat het "pedohandboek" wordt genoemd. Norbert: "Mijn reactie daarop was afkeurend en verder is het handboek niet besproken."

De zinsnede "tips gedeeld om kinderen te misbruiken" wekt de indruk dat personen onderling aanwijzingen of instructies aan elkaar gaven over hoe te handelen om te komen tot (of tijdens het) misbruiken van kinderen. Hiervan was geenszins sprake zo beklemt hij in het ons toegezonden persbericht. 

Norbert: "RTL Nieuws schrijft onder meer in het artikel:"Ook raden de auteurs [van het handboek] aan om op datingwebsites op zoek te gaan naar 'dikke en lelijke' alleenstaande moeders, die mannen 'het makkelijkst hun familie binnen laten'." Het zou onjuist zijn om nu te stellen: RTL deelt een tip om kinderen te kunnen misbruiken. Als de auteurs van het artikel (Leon van Poppel, Daniël Verlaan en Jeroen Wetzels) het handboek onderling deelden, dan is het evenzo onjuist om te stellen: bij RTL worden zelfs tips gedeeld om kinderen te misbruiken." Volgens De Jonge gaat het om framing: om ervoor te zorgen dat de lezer denkt dat er gruwelijkheden beraamd werden op de e-mailijst. Bewust een vertekend beeld geven.

De NOS zou ook meedoen met: "Ook zouden ze in mails tips delen over het benaderen en misbruiken van kinderen." Volgens Norbert geldt hiervoor precies hetzelfde. De NOS zou geen wederhoor hebben toegepast. Dus enerzijds vindt de NOS de bijdrage van RTL Nieuws interessant genoeg om het te melden, maar anderzijds is de NOS nalatig door geen wederhoor toe te passen.

Ook over het ANP moest hij nog even een plasje doen: "De omroep zegt te beschikken over een besloten e-maillijst waarin tips worden gedeeld om kinderen te misbruiken." Ook hiervoor geldt hetzelfde volgens Norbert, inclusief het verhaal over wederhoor. 

RTL Nieuws heeft middels haar publicaties doelbewust de deelnemers van de e-maillijst in een criminele sfeer geplaatst aldus Norbert. Hij verklaart: "De e-maillijst was een privé-initiatief van mij. Het andere ex-lid van vereniging Martijn dat deelnam aan de lijst is een goede vriend van mij. Als hij over mijn e-maillijst schrijft en erop aanwezig is, dan betekent dit niet dat vereniging Martijn (dus) weer actief is. Ik wil niet in verband worden gebracht met het uitwisselen van tips om te misbruiken, want ik propageer geen wetsovertredend gedrag."

Taakstraffen en boetes voor het verwaarlozen van vee

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle taakstraffen, boetes en voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen vijf veehouders vanwege het niet naleven van de dierenwelzijnsregels. Het OM verwijt de vijf verdachten het onthouden van de nodige zorg aan hun vee. De runderen, varkens, schapen en geiten werden onder zorgelijke omstandigheden gehouden. “In de bedrijven van de verdachten lijkt geen sprake te zijn van een incident maar van een chronisch en structureel probleem” zei de officier op zitting: “Het dierenwelzijn en de gezondheid van de dieren is daarmee doorlopend in gevaar.”

Erbarmelijke omstandigheden
De situatie bij de bedrijven was volgens de officier op zitting voor het vee erbarmelijk. De dieren waren volledig afhankelijk van de zorg van de veehouders. De problemen die door de officier van justitie werden besproken waren divers. Zo was er sprake van vervuilde ligplaatsen, behuizing waaraan de dieren zich konden verwonden of bezeren, overbezetting in de stallen, onvoldoende zorg bij gezondheidsproblemen en onvoldoende voer en water. Daarnaast liep er bij een boer vee los op de openbare weg wat voor gevaarlijke situaties voor mens en dier kan zorgen. Bij een andere veehouder waren er meerdere kadavers van varkens op het erf aanwezig met alle risico’s van dien. Sommige varkens waren zelfs al twee jaar dood. Ook werd het aantal dieren niet goed geregistreerd in het I&R-systeem, waardoor voor de overheid niet op elk moment te ontdekken valt waar welke dieren zich bevinden. Zeker in het kader van bestrijding van besmettelijke dierziekten is een juiste registratie zeer van belang.

Risicobedrijven
Enkele verdachten stonden al jaren onder de aandacht van de NVWA en worden aangemerkt als risicobedrijven. Aan die boeren werd meegegeven dat er een aantal serieuze maatregelen moesten komen om de problemen op te lossen en verder te voorkomen. Tegen sommige verdachten waren ook bestuursrechtelijke maatregelen genomen en waren er gerechtelijke veroordelingen voor soortgelijke feiten. Dit leidde niet tot een dusdanige verbetering van de situatie.

Problemen
De oorzaak voor het verwaarlozen van de dieren door boeren is vaak te zoeken in financiële en/of psychosociale problemen. Uit inspectierapporten van de NVWA blijkt dat deze veehouders vaak niet in staat zijn om goed voor hun dieren te zorgen. Dergelijke bedrijven komen in beeld bij de NVWA naar aanleiding van meldingen, waarin verdenkingen van dierenverwaarlozing worden beschreven. Meldingen komen van burgers, NGO’s en erfbetreders, zoals dierenartsen, zuivelcoöperaties en voerleveranciers. Bij bedrijven die de regels voor dierenwelzijn niet naleven worden op basis van het interventiebeleid van de NVWA maatregelen opgelegd. Er vinden ook hercontroles plaats. Op basis van risicoanalyses, onder meer op basis van de inspectiehistorie van bedrijven, worden door de NVWA ook inspecties uitgevoerd.

Pilots
Om het aantal risicobedrijven terug te dringen zijn er in 2019 twee pilot gestart waarmee de NVWA notoire overtreders via maatwerk kan dwingen hun bedrijfsvoering conform de dierenwelzijnsregels in te richten. In de pilot “Verscherpt toezicht” beoogt de NVWA veehouderbedrijven door middel van voortdurende herinspecties en het opleggen van maatregelen tot een structureel herstel van het dierenwelzijn te dwingen. Het gaat hier om maatwerk via het bestuursrecht. In een andere pilot bespreekt de NVWA de zaken rond notoire overtreders in de regio Noord intensief met het OM. Hierbij wordt continu gekeken welke stap op welk moment het meeste effect heeft, bestuurlijk dan wel strafrechtelijk. Het resultaat van deze samenwerking is dat een aantal ernstige zaken recent door maatwerk eerder voor de rechter is gebracht om bepaalde maatregelen te kunnen afdwingen.

Strafeis
De officier is van mening dat het om ernstige strafbare feiten gaan die opzettelijk zijn gepleegd. Het gaat om professionele ondernemingen waar al gedurende langere tijd de situatie voor de dieren onvoldoende is. Het OM heeft diverse straffen geëist tegen de vijf verdachten. Tegen de eerste veehouder eiste de officier een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur. Van een eerdere voorwaardelijke veroordeling eiste het OM de tenuitvoerlegging van 150 uur taakstraf. Bij de tweede boer werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van drie jaar op de zitting geëist. Als bijzondere voorwaarde werd gesteld dat deze boer drie jaar lang zelf geen vee mag houden of op zijn adres mag hebben. Ook werd bij de veehouder een voorwaardelijke veroordeling omgezet naar 240 uur taakstraf.

De derde verdachte die voor de rechter moest verschijnen hoorde 10.000 euro boete en een werkstraf van 120 uur geheel voorwaardelijk tegen zich eisen. Daarnaast een voorwaardelijke stillegging van de veehouderij van 1 jaar. De vierde veehouder kreeg te horen dat er een geldboete van 20.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van 3 jaar werd geëist. Tot slot eiste de officier tegen de laatste veehouder een boete van 40.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van 1 jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lachgasverkoper Deniz lacht om verbod: 'Ze kunnen me niks maken'

De Amsterdamse Lachgasverkoper Deniz Üresin is niet bang dat hij geen lachgas meer kan verkopen als het gas straks onder de Opiumwet valt. Volgens hem moet het kabinet eerst naar Brussel om de regels te kunnen veranderen.

Hij spreekt over een 'hele stomme beslissing'. Ik hoef geen jurist te zijn om dit te kunnen beseffen. Als je even je gezonde verstand gebruikt, dan weet je dat het Europese Hof een uitspraak heeft gedaan en dat lachgas onder de Warenwet valt. En dat jij als nationale overheid helemaal niets kan doen zolang Brussel zegt dat het onder de Warenwet valt.'

Üresin wil een schadevergoeding aanvragen voor de schade. 'Als ik geen omzet kan maken door hun besluit en klanten verlies, kan ik alles laten vergoeden. Dan moeten jullie mij geld gaan betalen. Ik vind het best. Hoe meer stomme beslissingen, hoe beter het mij uitkomt.'

Staatssecretaris Paul Blokhuis zei vandaag dat uit onderzoek blijkt dat zelfs beperkt gebruik van lachgas al tot serieuze gezondheidsrisico's kan leiden. De komende maanden praat de overheid verder over de invulling van het komende lachgasverbod.

OM vindt werkstraf ongepast voor dronken doodrijder

“Voor een bestuurder die schuldig is aan het veroorzaken van een verkeersongeval dat heeft geleid tot de dood van een ander, terwijl die bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, is een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op zijn plaats. Een werkstraf, zoals de rechtbank die heeft opgelegd, vind ik volstrekt misplaatst.”

Het zijn woorden van de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vanmiddag voor het Gerechtshof in Leeuwarden. Daarom eist hij in hoger beroep een gevangenisstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 53-jarige verdachte. Ook wil de AG dat de verdachte twee jaar geen auto mag rijden, waarvan één jaar voorwaardelijk.

OM in hoger beroep
De rechtbank in Assen had de man op 7 augustus 2018 een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een voorwaardelijke rijontzegging van een maand opgelegd. Tegen dat vonnis ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep.

Hoge snelheid
Op de vroege avond van 27 december 2016 veroorzaakt de verdachte een dodelijk verkeersongeval op de A37, nabij afslag Hoogeveen-Oost. In de ogen van het OM nadert hij, gezien de situatie, met te hoge snelheid een plek waar kort daarvoor een ongeluk is gebeurd. Daar zijn hulpverleningsdiensten bezig om voertuigen te bergen. De politie heeft de vluchtstrook afgezet en auto’s hebben zwaailichten aan om het verkeer te waarschuwen.

Frontaal
Door deze situatie besluit een automobilist naar links richting aan te geven en uit te wijken. Verdachte kan door zijn snelheid deze auto niet ontwijken, raakt in de slip, slaat over de kop, vliegt tegen een politieauto aan en rijdt daarna frontaal in op een 43-jarige man uit Hoogeveen. De man staat daar bij een auto en overlijdt aan zijn verwondingen.

Alcohol
Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat het alcoholgehalte van de verdachte ten tijde van het ongeval minstens 1,0 promille is geweest. Hij verklaart tijdens het koken uit een blikje bier te hebben gedronken. Het bier had een alcoholpercentage van tien procent.

Mentaliteit
De combinatie van onoplettendheid, het niet aanpassen van zijn weggedrag aan het gedrag van het overige verkeer en het gebruik van alcohol brengt de AG tot een ander standpunt dan de rechtbank. Hij vindt dat de verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag valt te verwijten. “Iedereen weet dat het gebruik van alcohol de rijvaardigheid negatief beïnvloedt. Het is voor iedereen gewoon een kwestie van mentaliteit om zich te onthouden van het gebruik van alcohol als men weet dat men nog moet rijden.”

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Groepsverkrachtingen Den Bosch: onderzoek volop verder

Vanmiddag zijn zes van de acht verdachten in het onderzoek naar de groepsverkrachtingen ’s-Hertogenbosch voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de verkrachtingen, waarvan zeker drie meisjes het slachtoffer werden. De rechter-commissaris heeft bepaald dat er onvoldoende redenen zijn om de zes langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie is het niet met die beslissing eens en gaat in beroep. Onder leiding van de officier van justitie gaat het onderzoek onverminderd verder. De officier beantwoordde vijf vragen over de zaak. 

Wat vindt u van de beslissing van de rechter-commissaris?
“Wij kunnen ons niet vinden in de beslissing van de rechter-commissaris. In tegenstelling tot de rechter-commissaris vinden wij dat er voldoende redenen zijn om de verdachten langer vast te houden. Daarom gaan wij in beroep tegen deze beslissing. Het onderzoek gaat intussen volop verder.”

Na de arrestaties waren er zeer veel reacties, onder meer op social media. Hoe heeft u dat ervaren?
“Het gaat hier om een uitzonderlijke zaak. Een onderzoek dat veel emoties losmaakt en ik begrijp daarom heel goed dat mensen van zich laten horen, bijvoorbeeld op social media. Waar ik veel moeite mee heb, is dat foto’s en namen van slachtoffers en verdachten online worden gezet. Vaak gaat dat gepaard met bedreigende of lasterlijke teksten en dat is volstrek onacceptabel. Niet alleen richting de slachtoffers, maar ook richting verdachten. Het leven van meerdere families staat volledig op zijn kop en dat is vreselijk voor deze mensen. Al deze strafbare uitingen worden daarom door ons onderzocht.”

Bedreigingen worden vaak geuit via anonieme accounts, maakt dat het onderzoek naar de daders niet lastig?
“De impact die bedreigingen hebben op slachtoffers en hun omgeving is enorm, maar dit geldt ook voor de verdachten. Ook anonieme accounts laten sporen achter en samen met onder meer digitaal experts van de politie maken wij er werk van om de daders van deze bedreigingen op te sporen, want die bedreigingen belemmeren het onderzoek.”

Belemmeren het onderzoek?
“Zoals vorige week gemeld hebben wij sterke aanwijzingen dat meer meisjes slachtoffer zijn geworden van deze groep. Van een aantal hebben wij ook een idee om wie het gaat, maar angst speelt in deze zaak helaas een grote rol. Er zijn meisjes die simpelweg niet durven te verklaren omdat ze bang zijn voor de gevolgen en dat is heel triest. Wij hopen echt dat deze meisjes over die drempel stappen en ons helpen in het onderzoek, maar tenminste hulp zoeken als ze slachtoffer zijn geworden.”

Hoe gaat het onderzoek nu verder?
"De afgelopen maanden is uitvoerig onderzoek gedaan en uiteindelijk heeft dat geleid tot de arrestaties van acht verdachten. Wij willen precies weten wat er allemaal is gebeurd bij het garagebedrijf. Ook nu de verdachten in vrijheid zijn gesteld gaan wij door met het onderzoek. Intussen wachten wij af wat het hoger beroep gaat opleveren.”

OM eist TBS met dwangverpleging voor gijzelnemer mediapark

Het OM heeft in hoger beroep een TBS-behandeling met dwangverpleging geëist tegen een 35-jarige man uit Almelo. Hij wordt ervan verdacht op 17 augustus 2017 een medewerkster van de NPO te hebben gegijzeld. Daarnaast heeft hij haar op het Mediapark in Hilversum met de dood bedreigd.

Op 21 december 2018 heeft de rechtbank Midden-Nederland verdachte ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij tijdens de gijzeling en de doodsbedreiging ontoerekeningsvatbaar was. Wel legde de rechtbank verdachte TBS met dwangverpleging op. Dit had de officier van justitie ook geëist. Verdachte ging in hoger beroep.

Mes op de keel
Verdachte heeft het slachtoffer een mes op de keel gezet en haar gedwongen het NPO-gebouw binnen te gaan. Verdachte wilde zendtijd afdwingen, omdat hij vond dat de AIVD moest stoppen met bepaalde acties. Het slachtoffer is door verdachte op een stoel vastgebonden.
Tijdens het wachten op een cameraploeg heeft hij steeds bedreigende teksten geuit en met zijn mes in muren gestoken. “Dit alles heeft bij elkaar meer dan een uur geduurd. Het moet voor het slachtoffer zeer angstaanjagend zijn geweest”, aldus de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG).

Deskundigen
In hoger beroep waren eerder twee onafhankelijke deskundigen opgeroepen door de verdediging. Het draait om de vraag welke vorm van TBS moet worden opgelegd. De deskundigen zijn van mening dat een lichtere vorm, de TBS met voorwaarden, volstaat. Zij concluderen dat deze behandeling het beste is voor verdachte.

TBS met dwangverpleging
Het is een standpunt dat de rechtbank en de AG niet delen. De AG: “In dit geval eist de algemene veiligheid TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft zeer duidelijk en goed gemotiveerd waarom zij afwijkt van het advies van deskundigen. Het is aan de rechter om de belangen van verdachte en de belangen van de bescherming van de maatschappij af te wegen. Gelet op de ernst van de feiten, het recidiverisico en de vraag of verdachte voldoende in staat is om vrijwillig aan een behandeling mee te werken, biedt TBS met voorwaarden onvoldoende waarborgen voor de bescherming van de maatschappij.”

Het Gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Schansspringer Kraft wint na flater Kobayashi

Schansspringer Stefan Kraft heeft de tweede World Cup-wedstrijd in het Russische Nizhny Tagil gewonnen. De Oostenrijker had daar wel wat hulp voor nodig: World Cup-kampioen Ryoyu Kobayashi sloeg een flinke flater in de tweede ronde.

Kobayashi sprong juist nog geweldig in de eerste, door wind geteisterde ronde. Alleen Kraft bleef een klein beetje in de buurt, nummer drie en World Cup-leider Daniel André Tande volgde al op grote afstand, met onder meer landgenoot Thomas Aasen Markeng in zijn kielzog.

Op de vijfde plek stond Killian Peier en de Zwitser maakte in de finaleronde veel indruk. Markeng en Tande haalden het niet, Kraft verzilverde zijn voorsprong op Peier en nam met groot verschil de leiding over. Kobayashi kon het vervolgens afmaken, maar ging zwaar de fout in en wist zijn podiumplek nog nét vast te houden. Peier mocht met plek twee voor het eerst het World Cup-podium betreden.

De vrouwen sprongen in het Noorse Lillehammer, waar Maren Lundby net als een dag eerder met afstand de beste was. Chiara Hölzl uit Oostenrijk pakte de tweede plek, net voor de ooit zo ontzettend dominante Japanse Sara Takanashi.

'WBA is wachten beu en stapt naar FIFA om 260.000 euro van Barcelona'

Barcelona nam afgelopen zomer Louie Barry over van West Bromwich Albion, maar heeft de transfersom van circa 260.000 euro nog steeds niet betaald. De Engelse club wacht sinds september op de compensatie voor de talentvolle aanvaller en is nu naar de wereldvoetbalbond FIFA gestapt om het proces te bevorderen, zo meldt de Birmingham Mail.

De zestienjarige Engels jeugdinternational had afgelopen zomer de keuze uit diverse Europese topclubs. Onder meer Paris Saint-Germain hoopte hem over te nemen van West Bromwich Albion, maar de spits koos voor een overstap naar Barcelona.

Daar komt hij dit seizoen uit voor de Onder-19. Barry stond nog niet onder contract bij West Bromwich en maakte derhalve transfervrij de overstap naar La Masía. Echter, een compensatiesom van 260.000 euro is verplicht voor clubs die talenten jonger dan 23 jaar weghalen uit het Verenigd Koninkrijk, zo schrijft de Birmingham Mail.

WBA klopte bij Barcelona diverse keren aan met de vraag om het openstaande bedrag over te maken, maar tot dusver heeft de Spaanse club dat nagelaten. De koploper van de Engelse Championship is het wachten beu en is daarom naar de wereldvoetbalbond gestapt.

Barcelona investeerde afgelopen zomer veel in jonge talenten. Zo werd bijvoorbeeld Ludovit Reis voor miljoenen overgenomen van FC Groningen, werd de Nederlandse vleugelverdediger Mike van Beijnen transfervrij overgenomen van NAC Breda en kwam Xavier Mbuyamba over van MVV.

Voor het eerste elftal werden onder meer Frenkie de Jong (Ajax), Neto (Valencia), Antoine Griezmann (Atlético Madrid) en Emerson (Atlético Mineiro) naar het Camp Nou gehaald.

Golden Globes nominaties: veel succes voor de streamingdiensten

Het valt nog te bezien wat de Academy straks zal doen met de nominaties voor hun awards (de Oscars), maar de Hollywood Foreign Press Association schuwt er niet voor om de streamingdiensten de verdiende veren in de reet te steken. Meerdere filmtitels van Netflix en Amazon Prime zijn genomineerd in diverse categorieën van het filmgedeelte van de Golden Globes.

Zo pakt Martin Scorsese's The Irishman, niet onterecht, nominaties voor beste film, beste acteur (Al Pacino en Joe Pesci in dezelfde categorie: bijrol), regie en scenario. Robert de Niro doet het helaas zonder nominatie. Ook Noah Baumbachs Marriage Story, dat onlangs op Netflix verscheen, heeft nominaties en zelfs eentje meer dan The Irishman: beste film, beste actrice (hoofd- en bijrol), beste acteur, scenario, en score.

Vier nominaties zijn er voor The Two Popes, dat later deze maand op Netflix verschijnt: beste film, beste acteur (hoofd- en bijrol) en. scenario. En twee voor Dolemite Is My Name: beste musical of comedy en beste acteur in een musical of comedy. Dat is zeventien nominaties voor Netflix op filmgebied, vergelijkbaar met wat ze voor hun tv-series hebben geoogst in dit Globes-seizoen

Ze worden, sterk in de minderheid maar toch, vergezeld door Amazon Prime Video, van wie Scott Z. Burns' The Report een nominatie kreeg voor beste actrice in een bijrol. Amazon had enigszins meer succes aan de tv-kant; hun series Fleabag en The Marvelous Mrs. Maisel pikten opnieuw een paar nominaties op.

De beste film, een categorie van vijf titels, heeft dus een kans van drie uit de vijf om bij Netflix te belanden. De andere titels zijn Todd Phillips' Joker en Sam Mendes' oorlogsepos 1917, dat hier vanaf januari te zien is.

Nog een paar observaties uit de lijst met genomineerden: Kit Harington maakt kans op de laatste Globe voor Game of Thrones in de categorie beste acteur in een tv-drama, Chernobyl en The Crown delen het aantal nominaties (4) met Unbelievable en zijn gedrieën de meest genomineerde tv-titels, Let It Go-opvolger Into The Unknown uit Frozen II neemt het voor beste filmliedje op tegen Spirit uit The Lion King, die overigens genomineerd is voor beste film, maar wel in de categorie animatie (die nog twee Disney-nominaties kent met Frozen II en Toy Story 4), Joaquin Phoenix heeft zijn eerste grote nominatie voor Joker binnnen (beste acteur, natuurlijk) en streaming-nieuwkomer Apple pakt de eerste drie nominaties met The Morning Show.

Als je het hele overzicht van nominaties wil doornemen, dan kun je dat doen met deze PDF.

De zeven treffers van hockeyster Matla

Hockeyclub Den Bosch overtuigde afgelopen zondag tegen Pinoké met een 8-0 zege. Met Frédérique Matla in de hoofdrol. De Brabantse spits scoorde zeven keer. De topscorer van de Livera Hoofdklasse Dames bracht haar totaal daarmee naar vijfentwintig goals in veertien wedstrijden.

Zeven goals in een wedstrijd is echter geen record. De enige speelster die sinds de start van het seizoen 2008/09 vaker dan vijf keer scoorde in één duel in de Hoofdklasse Dames was Maartje Paumen op 25 oktober 2015, toen zij namens Den Bosch acht keer trefzeker was, thuis tegen Bloemendaal (10-0).

Een bijzondere week voor Matla, die vrijdag te horen kreeg dat ze genomineerd is voor de FIH Player of the Year Award en Rising Star.

Frédérique Matla scoort zeven keer tegen Pinoké (Bron: Youtube)

Valencia mist Cillessen definitief tegen Ajax

Valencia moet het dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA stellen zonder Jasper Cillessen. Hij maakt geen deel uit van de wedstrijdselectie. Cillessen moest zich zaterdagavond in de stadsderby tegen Levante (2-4 winst) na een halfuur laten vervangen. Trainer Albert Celades was na afloop pessimistisch over de inzetbaarheid van de keeper tegen Ajax.

Cillessen onderging maandag een MRI-scan, waaruit is gebleken dat hij niet op tijd fit zal zijn voor het duel met de ploeg van Erik ten Hag. Jaume Domènech staat dinsdagavond naar verwachting onder de lat.

Behalve Cillessen mist Valencia ook de geschorste Ezequiel Garay.

Bondscoach Sarina Wiegman verlengt bij Oranje

De KNVB en Sarina Wiegman hebben overeenstemming bereikt over verlenging van haar contract tot en met het Europees kampioenschap van 2021 in Engeland. De bestaande verbintenis met de 104-voudig ex-international liep tot en met de Olympische Spelen van 2020.

KNVB-directeur Topvoetbal Nico-Jan Hoogma spreekt van de juiste vrouw op de juiste plek: "Het spreekwoord luidt niet voor niets dat aan de top komen makkelijker is dan er blijven. Als je er dus in slaagt om eerst met je team Europees kampioen te worden en twee jaar later de WK-finale te halen, dan is wel duidelijk hoeveel kwaliteit Sarina bezit. Maar de ambities van de KNVB met de OranjeLeeuwinnen zijn groot, en ook de spelersgroep wil meer én beter. Datzelfde geldt ook voor Sarina: goed blijven presteren en tegelijkertijd de speelsters helpen om die laatste stap naar de wereldtop te kunnen maken. Alle partijen zijn er dan ook van overtuigd dat Sarina ook de komende periode de juiste vrouw op de juiste plaats is."

Ook Wiegman is duidelijk in haar ambities: "Ik heb het al vaker gezegd: ik wil met ambitieuze mensen werken en dit Oranje is op dat vlak de absolute top. Ook zie je binnen de hele KNVB-organisatie het besef dat we deel uitmaken van een unieke periode in het vrouwenvoetbal in Nederland. Iedereen wil daar graag zijn of haar steentje aan bijdragen. Dat geeft vertrouwen en waardering, maar ook topfaciliteiten voor het team. Het is wat mij betreft een mooie combinatie van nu moeten én willen presteren, en tegelijkertijd de speelsters verder kunnen helpen bij hun ontwikkeling. In zo’n omgeving voel ik me heel goed op m’n plaats. Het spreekt denk ik voor zich dat ik onwijs veel zin heb om er, samen met m’n staf en de speelsters, weer anderhalf jaar vol voor te gaan."

Wiegman maakte in 2014 de overstap van ADO Den Haag naar de KNVB. Na tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach te hebben gewerkt, werd ze in januari 2017 aangesteld als eindverantwoordelijke van het Nederlands elftal. In 2017 leidde Wiegman de ploeg in eigen land naar de EK-winst, op het wereldkampioenschap in Frankrijk afgelopen zomer pakte de selectie zilver én een Olympisch ticket.

De vrouwen van Oranje zijn bovendien goed op koers voor plaatsing voor EK2021. De titelverdediger gaat na zes wedstrijden ongeslagen aan de leiding in groep A. De eerstvolgende kwalificatiewedstrijd is in en tegen Kosovo op 10 april 2020, terwijl vier dagen later in Groningen een thuisduel met Estland wacht. 


Duran en Angela in Trials of Mana

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht die focust op de reis van Duran en Angela, twee van de zes helden uit Trials of Mana.

Duran is een getalenteerde maar heethoofdige jonge soldaat van het koninkrijk Valsena. Angela is een rebelse prinses van een koninkrijk van magiërs genaamd Altena. Duran wil wraak nemen op de Crimson Wizard, en Angela wil zich nog wel eens aanstellen om aandacht te krijgen terwijl ze gebukt gaat onder de verantwoordelijkheid om in haar moeders schaduw te staan. Van de overige vier speelbare helden, Hawkeye, Riesz, Kevin en Charlotte, wordt in toekomstige trailers meer getoond.

Trials of Mana vertelt het verhaal van zes helden die het opnemen tegen de krachten van het kwaad in een wereld waarin de kracht van Mana is verzwakt. Spelers kunnen hun eigen avontuur vormen door zelf een groep van drie unieke personages samen te stellen en daarmee op avontuur gaan om de essentie van Mana te beschermen.

Deze game werd oorspronkelijk in 1995 als Seiken Densetsu 3 uitgebracht in Japan en debuteerde eerder dit jaar in het Westen als onderdeel van Collection of Mana voor de Nintendo Switch. Het betreft een volledige, high-definition remake van het derde deel in de klassieke Mana-serie. Trials of Mana bevat realtime gevechten, 3D-graphics en vernieuwde gameplay.

Trials of Mana verschijnt op 24 april 2020 voor het Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

Feyenoord-fans in onzekerheid: "Er is niets voor die supporters geregeld"

Voor Feyenoord staat komende donderdag de uitwedstrijd tegen FC Porto in de Europa League op het programma. Of de aanhang van de Rotterdammers welkom is bij het laatste groepsduel, is nog altijd hoogst onduidelijk.

Remco Ravenhorst, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder, waarschuwt in gesprek met RTV Rijnmond dat er niks geregeld is voor de minimaal tweeduizend fans die hoe dan ook de reis naar Portugal zullen maken.

Feyenoord kreeg een straf voor de gebeurtenissen rond het vorige uitduel in de Europa League tegen het Zwitserse BSC Young Boys, waardoor de supporters van de Rotterdammers niet welkom zijn in het Estádio do Dragão.

De club is in beroep gegaan tegen de straf en heeft een 'opschortende werking' verzocht, omdat de kaarten voor de meereizende aanhang al verkocht waren en een groot deel van de fans dus ook hun reis al geboekt had. "En er is niets voor die supporters geregeld", vertelt Ravenhorst.

De lokale autoriteiten hebben voorlopig geen alternatief als het beroep afgewezen wordt en de Feyenoord-fans niet welkom zijn in het stadion. "Het is ook lastig. Zie maar iets voor zo'n grote groep te organiseren. Dan krijg je toch overal kleinere groepen", zegt de voorzitter van de supportersvereniging. Bij het uitduel met Napoli in de Champions League van twee seizoenen geleden waren er tevens geen Feyenoord-fans welkom.

"In Napels verliep het prima, ondanks de fanatieke achterban van Napoli, maar zulke wedstrijden zijn nooit zonder risico. Om ongeregeldheden te voorkomen is het goed als supporters wél worden toegelaten. Dat geeft rust", benadrukt Ravenhorst.

Hij begrijpt wel dat Feyenoord zijn supporters bij een verbod 'met klem' verzoekt om niet toch naar het stadion te gaan. "De club wil problemen in en rond het stadion voorkomen. Wie weet gaan we dan wel met z'n allen naar de kerstmarkt."

Update 18.12 uur
Feyenoord mag toch supporters meenemen naar de uitwedstrijd tegen FC Porto in de Europa League van donderdagavond. Dat meldt de club maandag via de officiële kanalen. De Rotterdammers hadden beroep aangetekend tegen de straf van de UEFA naar aanleiding van de gebeurtenissen rond het uitduel met BSC Young Boys, waarbij veel vuurwerk werd afgestoken door de meegereisde fans.

De straf van het moeten spelen van een Europese uitwedstrijd zonder uitpubliek is omgezet in een voorwaardelijke straf, met een proeftijd van een jaar. De geldboete van 55.000 euro wegens het wangedrag van de supporters blijft wel staan.

"Feyenoord is uiteraard blij dat het team donderdag toch kan rekenen op de steun van de aanhang en dat supporters bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn. Zeker omdat er veel kaarten waren verkocht en een groot aantal supporters hun reis al had geboekt", meldt de club middels een statement.


Sword Art Online: Alicization Lycoris komt in mei uit

Bandai Namco en ontwikkelaar Aquria hebben aangekondigd dat Sword Art Online: Alicization Lycoris op 22 mei in Europa voor PlayStation 4, Xbox One en pc verschijnt.

Spelers kunnen de anime-verhaallijn van Sword Art Online in Sword Art Online: Alicization Lycoris ervaren. Speel als de hoofdrolspeler Kirito en ga op avontuur in de 'Underworld', een mysterieuze virtuele wereld die zich afspeelt in de Alicization-arc van de anime. Kirito is in deze wereld ontwaakt, waarin AI's zich als mensen gedragen. De game focust zich op het verhaal van Kirito en Eugeo, die op avontuur gaan om hun verloren vriendin Alice terug te vinden. Terwijl ze door de onderwereld reizen, ontdek je als speler nieuwe gebieden als de Mildea Plains en Vizeah Valle. Tijdens deze reis loop je heel veel verschillende vijanden tegen het lijf, waaronder de gevreesde Integrity Knights. Van drie van deze ridders kunnen we bevestigen dat ze in de game verschijnen, te weten:

  • Fanatio Synthesis Two
  • Deusolbert Synthesis Seven
  • Eldrie Synthesis Thirty-one

Nieuwe personages voor Tekken 7

Bandai Namco heeft de personages Ganryu en Fahkumram aangekondigd voor Tekken 7, evenals een uitgebreide functie "Frame Data Display" en een nieuwe fase voor Season Pass 3.

Ganryu en de uitgebreide Frame Data Display-functie verschijnen deze winter naast het eerder aangekondigde personage Leroy Smith. De erg op Sagat lijkende Fahkumram en de extra fase komen in het voorjaar van 2020 uit.

Tekken 7 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zero is de Red Hero in Mega Man Zero / ZX Legacy Collection

Capcom heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Mega Man Zero / ZX Legacy Collection genaamd "Red Hero". De  collectie bevat Mega Man Zero, Mega Man Zero 2, Mega Man Zero 3, Mega Man Zero 4, Mega Man ZX en Mega Man ZX Advent, evenals een nieuwe "Z Chaser" modus.

Mega Man Zero / ZX Legacy Collection komt op 25 februari 2020 uit voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Bayonetta & Vanquish komen samen voor een remaster

Tien jaar na hun debuut keren Bayonetta en Sam Gideon terug in de Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle voor PlayStation 4 en Xbox One die op 18 februari 2020 verschijnt. Deze bundel komt fysiek en digitaal beschikbaar en bevat het originele Bayonetta en Vanquish, geremasterd in 4K-resolutie en 60fps voor PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

Er is een samenwerking aangegaan met Weapons Van om de verjaardag van beide games stijlvol te vieren. Alle fysieke exemplaren van de Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle worden geleverd in een Steelbook met reliëf en gloednieuwe key-art voor zowel Bayonetta als Vanquish. Deze art werd speciaal voor de 10e verjaardag gemaakt door artist Dan Dussault, onder supervisie van Bayonetta-director Hideki Kamiya, van PlatinumGames, en SEGA.

PlayStation 4-spelers die de game liever digitaal kopen, worden voor hun aanschaf van Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle in de PlayStation Store beloond met twee thema’s:

  • Bayonetta & Vanquish-thema – direct beschikbaar voor alle digitale pre-orders, niet verkrijgbaar bij of na de lancering.
  • Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary-thema – tijdelijk verkrijgbaar voor alle pre-orders en aankopen tot 3 maart 2020 – twee weken na de lancering.

Opnieuw verlies voor handbalsters, nog wel zicht op de halve finales

De Nederlandse handbalvrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde van het WK verloren. In het Japanse Kumamoto was Denemarken met 24-27 te sterk.

Doordat punten meegenomen worden uit de groepsfase begon Nederland als koploper in hoofdgroep I. Door het verlies tegen Duitsland en Denemarken is Oranje (4 punten) voorbij gestreefd door Noorwegen (6 punten) en Duitsland (5 punten). Alleen de eerste twee ploegen plaatsen zich voor de halve finales.

Woensdag staan de laatste duels van hoofdgroep I op het programma. Nederland moet het om 7.00 uur Nederlandse tijd opnemen tegen Zuid-Korea. Noorwegen en Duitsland zijn elkaars tegenstander. Nederland gaat naar de halve finales bij winst én geen gelijkspel tussen Noorwegen en Duitsland.

WK handbal - stand hoofdronde groep I en II (IHF)
WK handbal - stand hoofdronde groep I en II (IHF)

Ajax zonder Promes tegen Valencia, Onana wel inzetbaar

Ajax moet het dinsdagavond tegen Valencia doen zonder Quincy Promes, zo heeft trainer Erik ten Hag maandagmiddag bevestigd op de persconferentie. André Onana, die met lichte hamstringklachten kampt, is er naar verwachting wel gewoon bij in de laatste groepswedstrijd in de Champions League. Ten Hag baalt van de afwezigheid van Promes, maar rekent erop dat andere spelers uit zijn selectie het gemis van de Oranje-international opvangen.

"Promes zal er niet bij zijn", aldus Ten Hag maandag tegenover de aanwezige media in de Johan Cruijff ArenA. De aanvaller ontbrak afgelopen zaterdag tegen Willem II met een kuitblessure en is niet op tijd hersteld om dinsdag in actie te komen. "Natuurlijk is dat een gemis, want hij is een kwaliteitsspeler. Labyad en Neres missen we al en nu komt hij erbij. Maar het is zoals het is. We hebben genoeg spelers in de selectie om het op te vangen."

Hoe Ten Hag het gemis van Promes gaat opvangen, liet hij maandag nog niet los. "Dat zullen jullie morgen zien. Het is een gegeven en dat moeten we zien op te lossen" aldus Ten Hag, die bevestigt dat Onana gewoon in actie kan komen. De Kameroense sluitpost hield klachten over aan het verloren duel met Willem II, maar is fit genoeg om te spelen. "Hij heeft een MRI-scan gemaakt om dingen uit te sluiten. Daarop was niets te zien."

Nu de eerste seizoenshelft ten einde loopt, krijgt Ajax steeds meer te maken met fysieke klachten. Ook voetballend loopt het in de Eredivisie minder dan in het begin van het seizoen. Ten Hag weet wel waardoor dat komt, maar verwacht dat zijn spelers de komende weken nog alles geven. "In topvoetbal voel je altijd wat van fysieke en mentale vermoeidheid. Een mens kan ongelofelijk veel en we verleggen onze grenzen. Ze moeten nog vier keer gas geven dit jaar. Iedereen is daar nadrukkelijk van bewust."

Man (29) omgekomen bij verkeersongeval in Tilburg

Bij een verkeersongeval op de kruising Apollostraat met het Heieinde in Tilburg, kwam maandagmorgen een 29-jarige man uit Veldhoven om het leven. De kruising werd enige tijd afgesloten vanwege het politieonderzoek.

Op de eerdergenoemde kruising kwamen de bestelbussen rond 10.30 uur met elkaar in aanraking. Een bestuurder kwam hierbij bekneld te zitten in het voertuig. Direct kwamen meerdere hulpdiensten naar de locatie, maar helaas mocht de hulp voor het 29-jarige slachtoffer niet meer baten. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De bestuurder van het andere voertuig, een 35-jarige man uit Boxtel, is na het ongeval aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Nintendo Indie World wordt morgen uitgezonden

Nintendo heeft een nieuwe Indie World-presentatie aangekondigd, een presentatie die compleet in het teken staan van de indies die komen naar Nintendo Switch.

De presentatie wordt morgenavond om 19:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden. In vorige edities werden onder andere Cuphead, Ori and the Blind Forest, Cadence of Hyrule en nog meer aangekondigd. Het kan dus zeker de moeite zijn om even voor twintig minuutjes mee te kijken.

8 maanden cel voor (poging) chantage met seksfilmpje

Een 23-jarige man en een 27-jarige vrouw zijn vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uren. De Haagse rechtbank legt hen deze straf op voor een poging tot het afpersen van 50.000 euro. Verdachten hadden gedreigd een seksfilmpje van het slachtoffer en de vrouwelijke verdachte openbaar te maken.

Het slachtoffer had op 20 augustus 2019 een seksafspraak tegen betaling gehad in een hotel in Rotterdam. Na die afspraak werd hij door de mannelijke verdachte geconfronteerd met de seksbeelden. Het slachtoffer deed hierna meteen aangifte.

Lagere straf dan geëist
Omdat de politie snel in actie kon komen, zijn de poging tot chantage en de openbaarmaking van het filmpje niet voltooid. Daarmee is de periode van chantage, hoewel beangstigend, beperkt gebleven tot nog geen 24 uren. Mede gelet hierop legt de rechtbank een lagere gevangenisstraf op dan de 15 maanden die door de officier van justitie was geëist.

Vrijspraak voor twee andere mannen
De rechtbank spreekt twee andere mannen vrij. Er zijn onvoldoende directe aanknopingspunten om aan te nemen dat zij betrokken waren bij de poging tot chantage.

12-jarige overvalt bakker met aardappelschilmesje en vlucht voor deegroller

Met de deegrol in zijn hand verjaagde en achtervolgde een bakker uit Vlaardingen een jonge overvaller die hem bedreigde met een aardappelschilmesje. De jongen was op geld uit; hij ging er echter zonder buit vandoor.

Rond half één maandagmiddag werd een bakkerij aan de Groen van Prinstererstraat in overvallen door een jongen van een jaar of 12. Hij bedreigde de bakker en wilde geld. Het bleef bij een poging door het optreden van de bakker.

De verdachte, een jongen rond de 12 jaar, was gekleed in een donkere trainingsbroek met een donkere jas met capuchon en bontkraag. Ook droeg hij een petje. Agenten stelden direct een onderzoek in, helaas zonder resultaat.

De Ghostbusters zijn terug in eerste trailer voor Ghostbusters: Afterlife

En daar is-ie dan toch: de derde Ghostbusters. Het is eigenlijk de vierde, aangezien de derde drie jaar geleden uitkwam, maar het volgend jaar te verschijnen Ghostbusters: Afterlife vervolgt het verhaal van de eerste twee films en laat veel van de castleden van die films terugkeren. Vandaag gaf Sony Pictures de eerste trailer vrij.

In deze film verhuizen een alleenstaande moeder en haar twee kinderen naar een huis in Summerville, Oklahoma, dat ze via een erfenis van een ver familielid hebben gekregen. Het blijkt dat ze Ghostbusters in hun familie hebben, en dat opent deuren naar nieuwe fantastische avonturen.

Ghostbusters: Afterlife is geschreven door Jason Reitman (zoon van Ivan, regisseur van de eerste films) en Gil Kenan, en Reitman heeft ook de regie gedaan. De film wordt verwacht in juli, met rollen voor McKenna Grace, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Paul Rudd, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver en Annie Potts.

Nieuwe Bioshock in ontwikkeling

2K Games kondigt vandaag een compleet nieuwe studio aan. De studio heet Cloud Chamber, is volledig onder eigenschap van 2K en gaat zich vestigen in twee locaties: Novato en Quebec.

Wat men misschien interessanter vindt, is dat de studio is begonnen met de ontwikkeling van de volgende game in de Bioshock-franchise. Het geheel begint zich nog in de startfase en gaat nog zeker jaren duren, maar fans hebben weer iets om naar uit te kijken.

Cloud Chamber valt onder de leiding van Global Studio Head Kelley Gilmore. Gilmore is al ruim twee decennia gekoppeld aan 2K, maar werkte eerder bij Firaxis Games (bekend van XCOM en Sid Meier's Civilization). Zij is werkzaam vanuit Novato. Voor de vestiging in Montréal is de keuze gevallen op Studio Manager Ken Schachter, die eerder werkzaam was bij onder andere Gameloft en Zynga.

Minister Wiebes aanwezig bij sluiten gaswinningslocatie Ten Post

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, was zojuist te gast op de voormalige gaswinningslocatie Ten Post in de provincie Groningen. Hij was hier getuige van het ontmantelingsproces van de locatie. Al vanaf de zomer van 2022 is er naar verwachting - bij gemiddelde temperaturen - geen gaswinning uit Groningen meer nodig. Sluiting van deze locatie is daar een concrete en onomkeerbare stap in.

Wiebes: “Voor de veiligheid van de Groningers willen we de gaswinning in het Groningenveld zo snel mogelijk stoppen. Dit gebeurt naar verwachting al in de zomer van 2022. Voor de Groningers is het sluiten van elke locatie weer van belang. Ik vind het na 55 jaar gaswinning en de bevingen die hier geweest zijn, zelfs vorige week nog, indrukwekkend om te zien.”

De locatie Ten Post maakt deel uit van het Groningenveld. De NAM heeft een start gemaakt met de ontmanteling van deze locatie als eerste van de productieclusters rondom Loppersum. Deze clusters worden na de aardbeving bij Zeerijp al niet meer gebruikt voor de winning uit het Groningenveld. Wel moet de locatie ontmanteld worden en worden onder andere putten verwijderd. Zo wordt het landschap weer aan Groningen teruggegeven en in het landschap duidelijk dat aan de gaswinning een einde is gekomen.  

NCTV: Dreigingsniveau naar 3, aanslag in Nederland voorstelbaar

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland vastgesteld op niveau 3 van de 5. Dat betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is. Het niveau stond in het vorige dreigingsbeeld nog op niveau 4. Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden het dreigingsniveau aan te passen. Dat staat in het 51ste Dreigingsbeeld van de NCTV.

Voorstelbaar
Dreigingsniveau 3 betekent dat een aanslag in Nederland nog steeds voorstelbaar is. Er bestaat in Nederland een jihadistische beweging waarbinnen zich personen bevinden die een terroristische dreiging vormen. Zo bleek ook uit de aanhouding op 25 november van twee mannen uit Zoetermeer, die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Wel lijkt de jihadistische beweging steeds meer last te krijgen van repressieve overheidsmaatregelen. Verder is het voorstelbaar dat Nederland een doelwit is van een in het buitenland voorbereide aanslag door ISIS of al Qa’ida. Het is dus belangrijk dat de veiligheidsdiensten onverminderd alert zijn op terroristische dreigingen.

Context dreigingsniveau
In maart 2013 ging het dreigingsniveau van niveau 2 naar 3, op een schaal van 4. Dit was ten tijde van de burgeroorlog in Syrië, die leidde tot de opkomst van ISIS en een enorme groei van het aantal jihadistische uitreizigers uit heel Europa. Daarop volgde een periode van veel aanslagen in en tegen het Westen, waaronder de grote aanslagen in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016). Om meer nuance aan te brengen in het systeem van dreigingsniveaus is in juli 2016 een trede toegevoegd aan het stelsel. Sindsdien is het niveau vastgesteld op 4 van de 5. Met uitzondering van 18 maart 2019, na de tramaanslag in Utrecht is in die provincie enkele uren niveau 5 van kracht geweest. Het veranderde dreigingsbeeld is reden om het niveau nu vast te stellen op 3, aanzienlijk.

Rechts-terrorisme
Hoewel de grootste dreiging tegen Nederland komt uit de jihadistische hoek, is ook een rechts-terroristische aanslag niet ondenkbaar. Rechts-extremistische groepen zijn nauwelijks georganiseerd, maar het is mogelijk dat een eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistisch geïnspireerde geweldsdaad overgaat. Copy-cat gedrag is een risico: de aanslag in Christchurch (maart 2019) inspireerde anderen tot aanslagen, zoals die in El Paso.

Extremisme en polarisatie
Een nieuwe ontwikkeling is dat sommige links-extremistische actiegroepen, die zich voorheen richtten op andere thema’s, nu aansluiting zoeken bij de strategie van klimaatactiegroepen. Dit lijdt vooral tot verzet van mensen die zeggen geen geweld te willen gebruiken, maar wel bereid zijn om de wet te overtreden. In het Dreigingsbeeld worden ook verschillende ontwikkelingen gesignaleerd die leidden tot polarisatie in de samenleving. Zo verwacht de NCTV dat de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet de komende jaren niet minder wordt. Rond het ‘Boerkaverbod’ liepen de emoties vooral online op. Een derde voorbeeld is dat bij enkele grootschalige demonstraties anti-overheidssentimenten een grote rol spelen.

10 jaar cel voor doden vader van ex-vriendin

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 48-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor het doden van de vader van zijn ex-vriendin. De rechtbank vindt bewezen dat de man het slachtoffer heeft gewurgd.

Doodsoorzaak
Het lichaam van het slachtoffer werd op 13 maart 2018 gevonden in de woning van verdachte in Rijswijk. Uit de sectie bleek dat het slachtoffer letsel had aan de hals. Ook leed hij aan twee geringe hartaandoeningen. Om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen heeft de rechtbank drie pathologen op zitting gehoord. Op basis van hun verklaringen concludeert de rechtbank dat het slachtoffer niet spontaan aan de hartaandoeningen is overleden. Geweld op de hals moet een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij zijn overlijden.

Verwurging
De man heeft verklaard dat hij met het slachtoffer in een worsteling was geraakt en toen op hem is gevallen. De rechtbank gaat niet mee in die verklaring. Volgens de pathologen kan het halsletsel namelijk niet zijn ontstaan door zo’n val, maar wel door verwurging. Daarom concludeert de rechtbank dat de man het slachtoffer heeft gewurgd.

Hogere straf dan geëist
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 8 jaar geëist. De rechtbank legt 10 jaar op vanwege de ernst van het feit. Daarbij heeft de rechtbank gelet op straffen die recent in andere zaken voor doodslag zijn opgelegd. De man moet daarnaast ruim € 18.000,- schadevergoeding betalen aan de weduwe van het slachtoffer, voor onder meer de kosten van de uitvaart.

Aantal verdachten in Delfts sextortion-onderzoek stijgt naar 48

Het aantal aangehouden verdachten in een grootscheeps onderzoek naar sextortion is in de afgelopen maanden opgelopen van 30 naar 48. Ook deden inmiddels 50 slachtoffers aangifte en maakte het onderzoeksteam bijna 125.000 euro aan ontnemingen op.

In het Delftse onderzoek naar sextortion hield de districtsrecherche Westland-Delft op dinsdag 1 oktober van dit jaar vijf hoofdverdachten aan. De mannen uit Delft (22, 21, 20 en 19 jaar) en ’s Gravenzande (19) worden ervan verdacht ten minste vijftig mannen te hebben afgeperst. Vier van deze hoofdverdachten zitten nog altijd in voorlopige hechtenis. In de maanden daarvoor hield het team al 25 zogenoemde ‘money mules’ aan. Deze personen stelden hun bankrekening ter beschikking aan de verdachten.

50 aangiften
Na de aanhoudingen van de hoofdverdachten steeg ook het aantal slachtoffers dat aangifte deed naar 50. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers die de rechercheurs benaderden, wilde dit echter niet, onder meer omdat zij bang waren dat hun gezin er alsnog achter zou komen.

Veel in beslag genomen
Na de aanhoudingen van 1 oktober doorzocht de politie meerdere panden. Daarbij namen agenten duizenden euro’s aan contant geld, sieraden, een vuurwapen met munitie, tientallen onbekende bankpassen, dure merkkleding en kleine hoeveelheden harddrugs in beslag. Op een mobiele telefoon van een van de verdachten vonden agenten kinderporno. Hiernaar wordt verder onderzoek gedaan.

Werkwijze dadergroep
De aangehouden verdachten namen via onder meer datingsites contact op met hun mannelijke slachtoffers, die dachten dat ze met een vrouw in gesprek waren. Nadat de contacten online goed verliepen, verstuurden de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.

Dreiging delen naaktfoto’s
Tot een daadwerkelijke afspraak kwam het echter nooit. Voordat de twee elkaar voor het eerst in het echt zouden ontmoeten, werden de mannen via WhatsApp benaderd door een persoon die geld van hen eiste. Als dit niet zou worden overgemaakt, zouden de naaktfoto’s worden gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maakten vele slachtoffers bedragen over. Deze varieerden van honderden tot tienduizenden euro’s.

Concrete informatie
De hoofdverdachten verdiepten zich via social media in de achtergrond van de mannen. Zo konden zij in hun dreigementen concrete informatie meenemen over bijvoorbeeld gezinsleden of werkgever. Zo wisten zij soms tienduizenden euro’s los te peuteren bij hun slachtoffers. In dit onderzoek maakten slachtoffers tussen de driehonderd en dertigduizend euro over.

‘Money mules’ of geldezels
In het onderzoek lieten de hoofdverdachten hun slachtoffers geld overmaken naar zogenoemde ‘money mules’. Deze personen stelden hun bankrekening ter beschikking aan de verdachten. Een deel van deze personen stelde hun rekening vrijwillig ter beschikking om zo wat bij te verdienen. Een ander deel werd hiertoe gedwongen door de hoofdverdachten, die daarbij geweld niet schuwden.

Sextortion?
Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

Foto van de arrestaties op 1 oktober (Afbeelding: Politie)
Foto van de arrestaties op 1 oktober (Afbeelding: Politie)

Man opgepakt voor in brand steken paardenstallen

De recherche heeft een 53-jarige man aangehouden die verdacht wordt van de brandstichting bij paardenstallen op 4 december aan de Vinkebrug in Halfweg. In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 december bleek rond 00:50 uur een grote brand te woeden in de paardenstallen. Als gevolg van deze brand kwamen twee paarden door verstikking om het leven. Twee andere paarden raakten gewond.

De recherche stelde een onderzoek in en de afdeling forensische opsporing wist sporen veilig te stellen. Deze sporen werden onderzocht, alsmede camerabeelden waar een verdachte op te zien is. De politie heeft in het onderzoek zondag een 53-jarige inwoner van Spaarndam aangehouden op verdenking van brandstichting. De man zit vast en de recherche zet het onderzoek voort.

100 uur taakstraf voor Marco Kroon vanwege mishandeling en showen penis

De militaire kamer veroordeelt Marco Kroon voor mishandeling omdat hij een politieagent in functie zonder aanleiding een kopstoot heeft gegeven. Daarnaast veroordeelt de militaire kamer Kroon voor schennis van de eerbaarheid omdat hij zijn ontblote geslachtsdeel aan een politieagente heeft getoond en hiermee op en neer gaande bewegingen maakte in haar richting. Kroon krijgt een taakstraf van 100 uur. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De militaire kamer vindt dat Kroon door dit gedrag respectloos is omgegaan met de politieagenten. Juist van een gewaardeerd officier van de Koninklijke Landmacht, waar respect voor het gezag hoog in het vaandel staat, mocht ander gedrag verwacht worden. De militaire kamer houdt rekening met het feit dat de zaak al gevolgen voor Kroon heeft gehad. Hij is immers door zijn commandant geschorst als militair en zijn strafzaak heeft veel aandacht gekregen in de media.

Daarnaast moet Kroon een schadevergoeding van in totaal ruim 370 euro betalen aan de politieagenten.

Pauw stopt met Pauw

Na Eva Jinek stopt ook Jeroen Pauw met zijn talkshow op NPO1. Dat maakte hij vanmorgen bekend op Instagram. De komende twee weken is hij nog te zien, maar daarna valt het doek zo schrijft hij. 

Hij wil in 2020 andere dingen gaan doen, met of zonder tafel, maar niet in een studio. In zijn bericht bedankt hij zijn kijkers en hoopt dat ze dat ook zullen blijven doen. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

#afscheid #pauw de komende twee weken blijft het doek van de tafel maar daarna valt het echt. Ik ga in 2020 andere dingen doen, zonder tafel of met tafel maar dan niet in een studio.. andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’. Daar heb ik heel veel zin in, maar ik verheug me ook op de laatste twee weken Pauw, een programma dat ik met zoveel liefde en plezier maak samen met een heerlijke ambitieuze redactie, in een vrolijke sfeer, mede dankzij al die goede gasten die elke dag weer de moeite nemen om aan te schuiven. Maar dit alles zou niet bestaan als er niet naar gekeken werd. Dus dank allen die keken en kijken en hopelijk blijven jullie dat nog ff doen 😊

Een bericht gedeeld door Jeroen Pauw (@pauwjeroen) op9 Dec 2019 om 4:22 (PST)

Marktplaatsberover aangehouden, onderzoek naar tweede berover

Twee Rotterdammers zijn op 6 en 7 december slachtoffer geworden van zogenoemde Marktplaats-berovingen. Eén verdachte zit al binnen de muren van het politiebureau. Nu de tweede nog.

Zaterdag 7 december had een 45-jarige man uit Schoonhoven via Marktplaats afgesproken om een telefoon te kopen. Rond 22.15 uur ontmoette hij de verkoper op de Molièreweg in Rotterdam. Nadat hij de afgesproken prijs had betaald, griste de dader de telefoon uit de handen van de koper, gaf hem een duw en rende er met het geld en de telefoon vandoor. Voordat het verbouwereerde slachtoffer kon reageren, was de dader er al vandoor. Wel belde de Schoonhovenaar snel de politie, die direct in actie kwam. Binnen een uur na de beroving was de verdachte opgespoord en aangehouden. Het ging om een 24-jarige Rotterdammer.

Dit resultaat wil de politie graag ook bereiken in het onderzoek naar een beroving die op 6 december plaatsvond. Om 19.40 uur meldde de dader zich voor de voordeur van de 26-jarige verkoper aan de Mathenesserdijk. Hij werd binnengelaten en de koop werd gesloten, maar in plaats van geld haalde de dader plots een mes tevoorschijn. Hij rende vervolgens de woning uit en via de Mathenesserdijk de Schiedamseweg op. Ter hoogte van een Thais restaurant gooide de dader de laptop weg. De Rotterdammer had daarmee zijn eigendom weer terug, maar de dader was gevlogen.

Het ging om getinte man met een ovaal gezicht. Hij was ongeveer 1.85m, was 21-24 jaar, droeg een beugel en had een normaal postuur. Hij had een zwarte jas tot aan zijn knieën aan, droeg een zwart petje en had de capuchon van zijn jas erover. De dader droeg zwarte schoenen en een zwarte joggingbroek.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

Automobilist mishandeld na verkeersruzie op de A16

Een verkeersruzie op de A16 kreeg vanmorgen een vervelende wending. De ene bestuurder werd namelijk bij de afslag Prinsenbeek neergeslagen door de ander.

Het slachtoffer reed rond 08.30 uur op de A16 vanuit Rotterdam in de richting van Prinsenbeek. Voor hem reed een 57-jarige bestuurder uit Breda, die volgens het slachtoffer niet voldoende rechts hield. Hierop seinde hij met zijn verlichting. Tijdens het inhalen zou de 57-jarige man zijn frustratie hebben geuit in de nodige gebaren richting de ander.

Toen beiden de afslag Prinsenbeek namen, zette de 57-jarige bestuurder zijn auto voor de ander. Hij stapte uit en sloeg de ander in het gezicht. Het slachtoffer kwam op het wegdek terecht en moest voor verdere verzorging naar het ziekenhuis. De politie nam van meerdere getuigen een verklaring op en wist de verdachte in zijn woning aan te houden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Lampionnenactie KWF komt naar het Olympisch Stadion

KWF Kankerbestrijding organiseert in de decembermaand voor de vierde keer de lampionnenactie: Nederland geeft licht. Op maandag 9 december wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam de aftrap gegeven. Tijdens de kick-off worden de eerste lampionnen verlicht door bekende Nederlanders: Winston Gerschtanowitz, Leonie ter Braak, Gordon, Anouk Smulders, Giel Beelen, Maik de Boer, Monic Hendrickx, Roy Donders, Connie Witteman, Dennis Wilt, Ruud Feltkamp, Gijs Staverman en Kim Lammers. Ook Carlo Boszhard werkt mee aan deze actie.

Er zal een hart van duizenden handgeschreven lampionnen branden voor iedereen die met kanker te maken heeft. De jaarlijkse actie van KWF is bedoeld om iedereen aan het einde van het jaar een hart onder de riem te steken en geld op te halen om de kans op kanker te verkleinen, de kans op genezing te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker. Een ingrijpende ziekte die het leven van patiënten en hun naasten volledig op z’n kop zet. Daarom geeft Nederland op 29 december licht voor iedereen die met kanker te maken heeft. Eerder zijn de Afsluitdijk, het Middelpunt van Nederland (bij Lunteren) en Paleis Soestdijk verlicht door duizenden lampionnen. Dit jaar is de locatie het Olympisch Stadion in Amsterdam. Koningin Wilhelmina richtte KWF 70 jaar geleden op en had de viering hiervan in het Olympisch Stadion.

Dit jaar zal het ontbrandingsmoment op 29 december live worden uitgezonden op SBS 6 om 18.30 uur.

Afbeelding: KWF Kankerbestrijding
Afbeelding: KWF Kankerbestrijding

Open water zwemmers dragen vaker resistente darmbacterie bij zich

Mensen die regelmatig zwemmen in open water hebben vaker bacteriën in de darmen bij zich die ongevoelig (resistent) zijn voor bepaalde soorten antibiotica dan de gemiddelde Nederlander. Dit betekent dat men in contact kan komen met resistente bacteriën door het zwemmen in open water. Het blijft belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek
Het RIVM onderzocht de ontlasting van deelnemers van open water zwemwedstrijden en city swims. De onderzoekers meten of er resistente bacteriën (de ESBL Extended spectrum beta-lactamases -producerende E. coli Escherichia coli ) in voorkwamen. Dit deden zij voor én na het evenement. Onder de onderzochte zwemmers kwamen de resistente bacteriën vaker voor dan onder de algemene bevolking. Wel bleef het aantal zwemmers dat de bacteriën bij zich droeg voor en na het evenement gelijk. Er was waarschijnlijk geen verschil ‘voor en na’ het specifieke zwemevenement omdat deze mensen vaker in open water zwemmen. Zo kunnen zij vaker in contact komen met de bacteriën.

Kwaliteit oppervlaktewater onderzoeken
Het RIVM adviseert organisatoren van zwemwedstrijden om de kwaliteit van oppervlaktewater te onderzoeken. Daarnaast raadt het RIVM mensen aan om te zwemmen op officiële of andere goed onderzochte zwemlocaties. De kwaliteit van water van officiële locaties moet voldoen aan de Europese regels. Officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan een lichtblauw informatiebord bij de zwemlocatie.

Antibioticaresistentie
Mensen komen niet alleen via oppervlaktewater in aanraking met resistente bacteriën. Dit kan ook via andere mensen, via de omgeving, via contact met dieren of via het eten van (dierlijke) producten. Het is belangrijk om goed te weten hoe resistente bacteriën zich verspreiden. Met die kennis kunnen effectieve maatregelen worden ontwikkeld en ingezet. Wereldwijd worden bacteriën steeds vaker ongevoelig voor antibiotica. In Nederland zijn de cijfers voor de belangrijkste resistente bacteriën laag in vergelijking met andere Europese landen.

Rutte bezoekt Drechtsteden en Zoetermeer

Mark Rutte brengt op woensdag 11 december een werkbezoek aan Zoetermeer en de regio Drechtsteden. Tijdens het programma staat de ontwikkeling van deze gebieden centraal.

De regio Drechtsteden bestaat uit zeven gemeenten (Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) waar in totaal ruim 290.000 mensen wonen en waar verschillende weg- en waterwegen samenkomen en de maritieme industrie een belangrijke sector is. Tijdens een rondrit en rondvaart door de regio spreekt de minister-president onder andere met burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de regio Drechtsteden, de heer Kolff, over de samenwerking tussen de gemeenten en de innovatiekracht en toekomst van het gebied. De minister-president krijgt ook een rondleiding door de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, waar MBO-studenten praktijklessen volgen die aansluiten op hun opleiding en werk. Ten slotte opent hij een nieuw bedrijfspand van familiebedrijf Koedood Marine Group in Hendrik-Ido-Ambacht.

In Zoetermeer staat het programma in het teken van verstedelijking en bereikbaarheid. Een groot deel van Zoetermeer stamt uit de jaren ’70 en de stad beschikt derhalve over veel kennis en ervaring met bouwen in tijden van woningnood. In dat kader wordt de minister-president rondgeleid door de wijk Palenstein en spreekt hij in het Crown Business Center met deskundigen over stedelijke ontwikkeling. Ook bezoekt de minister-president het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. Verder bezoekt minister-president Rutte de ambachtenwerkplaats Piëzo, een sociaal maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om hun talenten en vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen en zo (meer) zelfredzaam te worden.

Vier verdachten aangehouden na schietpartij Apeldoorn

De politie onderzoekt een schietpartij aan De Sikkel in Apeldoorn. In de nacht van zondag op maandag raakten er twee mensen gewond. Er zijn vier verdachten aangehouden. Vooraf aan de schietpartij kreeg de politie zondagavond al twee meldingen van een hoog oplopende ruzie in de relationele sfeer. Daarbij zouden twee families betrokken zijn. Agenten zijn aan de deur geweest om de situatie te de-escaleren. Dat leek te lukken.

Later kwamen er meldingen binnen dat er geschoten werd. Agenten kwamen meteen in actie. Vanuit een huis aan De Sikkel werd gebeld dat er een gewonde man hulp nodig had. De man had bij een willekeurig huis aangeklopt met de vraag of er een ambulance gebeld kon worden. Deze 27-jarige man is naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling. In het huis waar hij naar binnen was gelopen werd een vuurwapen gevonden. Omdat het wapen vermoedelijk van de gewonde man was, is hij als verdachte aangehouden.

Er kwam even later ook een melding dat een gewonde man zich bij het ziekenhuis in Deventer had gemeld. Agenten zijn hier heen gegaan. Deze 28-jarige man uit Apeldoorn was vermoedelijk ook betrokken bij het incident en daarbij gewond geraakt. Hij werd behandeld door de artsen, waarna hij werd aangehouden op verdenking van poging tot doodslag.

Aan de Sikkel werden ook twee verdachten aangehouden: twee mannen van 24 en 26 jaar oud uit Apeldoorn. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij het schietincident.

Help Po de panda thuis te krijgen

Cor het konijn, Po de panda, Heidi de herder, Erik de eekhoorn en Huub de hond; allemaal knuffels die per ongeluk zijn achtergebleven op het station of in de trein. Tijdens de Week van de Verloren Knuffel van 9 tot en met 13 december probeert NS verloren knuffelvriendjes weer thuis te krijgen. Bij een match zorgt NS dat de knuffel nog voor kerst thuis komt.

Hoe meer mensen de knuffels zien, hoe groter de kans dat het lukt. Op Instagram, Twitter en Facebook vraagt NS tijdens de vijfde editie van de #WeekvandeVerlorenKnuffel aandacht voor de pluchen vriendjes. Op de stations waar de knuffels zijn gevonden hangen ‘gemist posters’ bij de reisinformatie. Ook op de schermen in de treinen komen de knuffels voorbij en op station Den Haag Centraal zijn alle knuffels te bekijken, terwijl ze wachten totdat het eindelijk zo ver is: naar huis. Vorig jaar zijn 4 van de 5 knuffels weer thuisbezorgd.

108.000 verloren voorwerpen
Van 1 januari tot en met 31 oktober 2019 werden er 108.000 voorwerpen op de stations of in de treinen gevonden. Nog niet eerder zijn er zoveel spullen achtergebleven. Een mogelijke verklaring hiervoor is het groeiende aantal reizigers. De kans dat een verloren voorwerp weer terugkomt bij de eigenaar is de eerste vijf dagen het grootst. Met de #WeekvandeVerlorenKnuffel wil NS reizigers laten weten wat ze kunnen doen als ze iets zijn verloren en reizigers eraan herinneren om goed op hun persoonlijke eigendommen te letten. De top vijf verloren voorwerpen van het Centraal Bureau Gevonden Goed bestaat uit passen, tassen, portemonnees, sleutels en jassen.

De vijf knuffels waren in 2019 niet de enige vermiste knuffels. In totaal werden er ruim 500 knuffels gevonden op de stations en in de treinen. De meest opmerkelijke voorwerpen waren dit jaar een strijkijzer plus strijkplank, een nachtkastje en een éénwieler.

Als een reiziger iets vergeet op het station of in de trein dan is het belangrijk om daar direct online een melding van te maken en het online formulier zo volledig mogelijk in te vullen. NS’ers proberen dagelijks om de binnengekomen meldingen en de gevonden voorwerpen te koppelen. Daarvan houden we de reiziger graag op de hoogte. Binnen vijf dagen zijn verloren spullen kosteloos op te halen bij de OV Service & Tickets winkel op het station. Daarna gaat het naar het Centraal Bureau Gevonden Goed. Bij een match stuurt NS - tegen een vergoeding - het voorwerp vanuit hier per post op.

Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen
Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen

Recreatief gebruik lachgas wordt landelijk verboden

Staatssecretaris Blokhuis gaat lachgas voor oneigenlijk recreatief gebruik verbieden door het op lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Dit besluit volgt op een risicobeoordeling van lachgas door het CAM. De afgelopen jaren wordt lachgas steeds vaker als recreatief roesmiddel gebruikt, wat leidt tot risico’s voor de volksgezondheid, overlast en verkeersongevallen. Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas worden van het verbod vrijgesteld.

Niet zo onschuldig als het lijkt
Staatssecretaris Blokhuis: “We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren. De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden. Een ‘ballonnetje’ is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken. Maar we willen de aanbieders en gebruikers van lachgas, zoals het eigenlijk bedoeld is, hiermee niet onevenredig benadelen. Het moet immers gewoon blijven om een toef slagroom bij je appeltaart te kunnen bestellen”.

Uitzondering voor eigenlijke toepassing
Omdat lachgas veel eigenlijke toepassingen heeft, wordt er een algemene uitzondering gemaakt in het Opiumwetbesluit zodat die toepassingen blijven toegestaan. De aanbieders en gebruikers van de eigenlijke toepassingen van lachgas moeten zo min mogelijk worden geraakt door de maatregel. Daarvoor is het belangrijk dat er een duidelijke definitie komt van wat die ‘eigenlijke toepassingen van lachgas’ precies zijn.

Staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaan de komende periode in gesprek met zowel de ‘eigenlijke’ aanbieders en gebruikers zoals groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, als ook de IGJ, de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast dient de beschikbaarheid van medicinaal lachgas in de zorg niet door de maatregel te worden geraakt.

Substantieel risico
Het besluit tot deze maatregelen volgt op de risicobeoordeling van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs). Het CAM beoordeelt dat het risico van lachgasgebruik substantieel is. Bij excessief gebruik treden gezondheidsincidenten op, maar ook na een enkele keer kan al sprake zijn van ernstige neurologische schade in het geval iemand een vitamine B12-tekort heeft. Vaak weten mensen met een B12-tekort dit niet van zichzelf.

Waar het Nationaal Vergiftigingen en Informatiecentrum (NVIC) in 2017 48 meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas registreerde, waren dit er in de eerste helft van 2019 al 67. Het gebruik is wijdverspreid; het gaat vooral om jongvolwassenen, waaronder veel kwetsbare, jonge en onervaren gebruikers. Bovendien leidt gebruik tot een toenemende hoeveelheid overlast en problemen in het verkeer. Plaatsing onder de Opiumwet is volgens het CAM dan ook gerechtvaardigd.

Preventie
Ook preventie en goede voorlichting over de risico’s van lachgas blijven onverminderd belangrijk. Het preventie- en voorlichtingsmateriaal over lachgas zal naar aanleiding hiervan worden herzien. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zet in op het voorkomen van het gebruik van lachgas in het verkeer. Zo heeft zij TeamAlert gevraagd een online campagne te ontwikkelen om jongeren te wijzen op de gevaren hiervan.

Keuzes nodig bij inzet EU-landbouwgelden in Nederland

Het belangrijkste budget voor het landbouwbeleid is het GLB budget, dat met ruim 700 miljoen euro weliswaar substantieel is, maar ook krimpende. Nederland zal keuzes moeten maken voor een effectieve besteding. Ondersteuning van boereninkomens en behartiging van publieke belangen liggen niet altijd in elkaars verlengde. Een recent verschenen PBL-rapport geeft handvatten voor het maken van dergelijke keuzes gebaseerd op de welvaartstheorie.

Het publieke belang van een gezond (agro-)ecosysteem
Het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is een belangrijke publieke bron voor de financiering van het Nederlandse landbouwbeleid. In dit rapport gaan we in op de manier waarop kan worden bepaald welke milieubeleidsdoelen uit het GLB het meest in aanmerking komen voor publieke financiering, en voor welke doelen facilitering door de overheid voldoet. We gebruiken hiervoor het perspectief van de welvaartstheorie en de daaruit afgeleide rol van de overheid in het waarborgen van publieke belangen. Binnen dit perspectief zijn overheden verantwoordelijk voor de voorziening van publieke diensten en goederen, omdat de markt en de private sector niet in dergelijke diensten en goederen kunnen voorzien.

GLB-middelen gebruiken als betaling voor ecosysteemdiensten
Het instrumentarium dat de Nederlandse overheid tot haar beschikking heeft binnen het GLB bestaat hoofdzakelijk uit betalingsmechanismen. Door boeren te betalen voor de levering van ecosysteemdiensten worden zij niet langer alleen beloond voor de productie van voedsel, maar ook voor publieke dienstverlening zoals rond klimaatmitigatie en biodiversiteitsherstel. Voor een effectieve inzet van middelen is het daarnaast essentieel dat het aanpalende milieu-, natuur-, klimaat- en leefomgevingsbeleid goed functioneert. Zo hebben betalingen voor agrarisch natuurbeheer weinig effect als de milieukwaliteit laag is door hoge emissies. Bovendien vraagt klimaatmitigatie om emissiebeperkende maatregelen waarvoor (met uitzondering van bijvoorbeeld de bescherming van veengebieden) financiering vanuit het GLB geen voor de hand liggende optie is. Adequate monitoring van milieueffecten en verbeterde handhaving van milieuwet- en -regelgeving zijn daarom essentiële aandachtspunten, naast een verder uitgewerkt landschaps-, bodem- en klimaatbeleid.

Gerichte inzet van middelen, loskoppelen van inkomenssteun en milieudoelen
De vraag welk deel van de publieke middelen moet worden besteed aan inkomenssteun is een politieke vraag die in dit rapport niet aan de orde komt. Wel blijkt overtuigend uit de literatuur dat het combineren van inkomenssteun met maatregelen gericht op het behalen van milieudoelen frictie oplevert. Immers, als de milieudoelen niet worden gehaald is het moeilijk om de betaling stop te zetten vanwege het gecombineerde inkomensdoel. Daarbij vraagt het effectief inzetten van publieke middelen voor de bescherming van biodiversiteit en het verbeteren van water-, bodem- en luchtkwaliteit om een gerichte inzet van maatregelen in specifieke gebieden, terwijl beleid gericht op inkomenssteun vaak ruimtelijk generiek is. In het algemeen vraagt een effectieve inzet van middelen voor het landbouwbeleid om een gebiedsspecifieke benadering, en aandacht voor de vormgeving van de regelingen en voor hun doelmatigheid en doeltreffendheid.

Rusland vier jaar uit sportwereld getrapt

Rusland heeft op sportief gebied een bijzonder groot probleem: de wereldantidopingautoriteit WADA heeft het land voor vier jaar uitgesloten van deelname aan vrijwel alle grote, internationale sportevenementen.

De Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo gaan aan de Russen voorbij, net als de Winterspelen in Beijing twee jaar later. Ook deelname aan het WK voetbal van 2022 zit er bijvoorbeeld niet meer in, net als deelname aan de WK's van de meeste internationale sportbonden.

Rusland zit al jaren in de problemen wegens een lang en breed bewezen uitgebreid staatsdopingprogramma, waardoor bijvoorbeeld vele medailles die ze op de Winterspelen in 2014 in Sochi behaalden al afgenomen zijn.

Na een drie jaar durende schorsing van RUSADA, de Russische antidopingautoriteit, moesten de Russen bergen aan data overhandigen om weer in ere te worden hersteld. Daarbij bleek dat de Russische autoriteiten de boel gemanipuleerd hadden, met name rondom het dopinglab in Moskou, en dat zorgt nu voor een nieuwe en zwaardere straf.

Sporters die kunnen bewijzen dat ze niet bij het hele schandaal betrokken zijn geweest en dat ze - voor zover dat te bewijzen is - schoon zijn mogen onder neutrale vlag alsnog deelnemen, net zoals dat vorig jaar op de Winterspelen in Pyeongchang het geval was en zoals dat in de atletiek al enige jaren gaat.

Rusland mag volgende maand nog wel meedoen aan de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne, omdat WADA oordeelde dat het te kort dag is om het land daar nu nog voor uit te sluiten.

Drie kletsnatte mannen onwel in trein richting Venlo

De politie is bezig met een onderzoek naar hoe het kan dat drie mannen onwel zijn aangetroffen vanochtend in een trein op station Venlo. Rond 08.30 uur kregen de hulpdiensten een gezondheidsmelding van drie personen in natte kleren die onwel waren geworden in een trein die vanuit Eindhoven naar station Venlo reed. Het treinverkeer heeft korte tijd hinder ondervonden van het verlenen van de medische hulp aan de slachtoffers door de hulpdiensten op het station in Venlo.

Ze zijn alle drie met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis voor medische zorg. Ze verkeren momenteel niet in levensgevaar. Als het medisch verantwoord is worden de mannen door de politie gehoord om duidelijkheid te krijgen over de identiteit en hoe ze een nat pak hebben opgelopen. Ook is nog onduidelijk waar ze precies op de trein zijn gestapt.

Rotterdammer opgepakt na vondst ruim 2000 kg cocaÔne in Antwerpen

Na de onderschepping van 2019 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen heeft de Nederlandse politie op woensdag 27 november een 25-jarige Rotterdammer aangehouden en een loods in Alphen doorzocht.

De container, afkomstig uit Colombia, werd door de Belgische douane gecontroleerd. Hierbij troffen zij de blokken cocaine aan tussen een deklading van zakken met meststof. Omdat de container bestemd was voor een bedrijf in Nederland heeft de Federale politie contact gezocht met de Nederlandse collega’s.

Rechercheurs van de Dienst Landelijke Recherche hebben vervolgens de zaak overgenomen. Nadat de container afgeleverd werd bij een bedrijf in Alphen is een arrestatieteam de loods binnengegaan en is er een verdachte aangehouden. De man zit in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek gaat verder. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

16-jarigen opgepakt voor gewapende overval op supermarkt

De districtsrecherche Den Haag centrum heeft voor de overval op een supermarkt aan de Steijnlaan twee 16-jarige jongens uit Den Haag en Zoetermeer aangehouden. De overval vond plaats op vrijdagavond 6 december rond 18:40 uur.

Lees ook: Politie zoekt getuigen gewapende overval op supermarkt

Het tweetal bedreigden medewerkers met wapens en gingen er met de buit vandoor. Er raakte niemand gewond. Zondagochtend 8 december werd één van de verdachte aangehouden in een hotel in Ter Heijde. De andere verdachte meldde zichzelf.

NBA: Lakers hebben weer een superteam

Na een kwart seizoen is er geen twijfel meer mogelijk: de Los Angeles Lakers zijn weer een topfavoriet voor de NBA-titel. De zestienvoudig kampioen speelde een thuiswedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves. De wedstrijd werd in hoog temp gespeeld en had een niet verrassende uitslag: 142 – 125 voor de Lakers.

Voorafgaand aan het seizoen was niet duidelijk waar de Lakers zouden staan. LeBron James is de beste speler van de afgelopen twintig jaar, maar hij is inmiddels 34 en bezig aan zijn zestiende seizoen. Op een gegeven moment moet de tijd toch ook grip op James krijgen? Anthony Davis is één van de beste spelers op dit moment, maar de Lakers hebben veel moeten opgeven om hem bij New Orleans los te weken (Brandon Ingram, Lonzo Ball, Josh Hart en draft picks). Naast de twee supersterren is de selectie weinig overtuigend. En wat kunnen veteranen als Dwight Howard en Rajon Rondo eigenlijk nog? 

Het duurde niet lang dit seizoen voor duidelijk werd dat de Lakers na zes verloren seizoenen weer over een echte topploeg beschikken. De overwinning op de Timberwolves gisteravond was de veertiende in vijftien wedstrijden. De Lakers staan ook ruim op kop in de Western Conference.

Anthony Davis was gisteravond zonder twijfel de grote man bij de Lakers. Davis speelde een rechtstreeks duel tegen Karl-Anthony Towns, ook één van de beste grote mannen in de NBA, maar dit werd een eenzijdige strijd. Davis schoot 20 op 29 en eindigde de wedstrijd 50 punten, 7 rebounds, 6 assists en 4 steals. LeBron James, die met genoegen tweede viool speelt bij Los Angeles, kwam tot 32 punten en 13 assists. Het is nog vroeg in het seizoen, maar LeBron/Davis zou een nieuw iconisch duo voor de Lakers kunnen worden in het rijtje Kobe/Gasol, Kobe/Shaq, Magic/Abdul-Jabbar, West/Chamberlain, West/Baylor en Mikan/Mikkelsen.

Minnesota is na een sterke start van het seizoen weer enigszins afgegleden. Acht van de laatste elf wedstrijden gingen verloren. In plaats van naar boven te kijken of er kan worden aangehaakt bij Dallas, Houston of Utah, moet de ploeg vrezen voor een play-off plaats. Andrew Wiggins kreeg in het begin van seizoen veel lof. De eerste keus uit de draft van 2014 zou eindelijk het extra stapje hebben genomen en een speler zijn geworden die zijn team naar een hoger niveau kan tillen. Die verhalen lijken verstomd. Wiggins speelt ontegenzeggelijk beter dan de laatste twee seizoen, maar dit zegt vooral iets over zijn laatste twee jaar. Om Minnesota naar de play-offs te loodsen zal hij vaker dan blij vlagen moeten laten zien dat hij een fantastische basketballer is.

Highlights Lakers - Timberwolves. Bron: Ximo Pierto

De Brooklyn Nets boekte een knappe zege in een middagwedstrijd tegen de Denver Nuggets: 105 – 102. Voor Kyrie Irving moet dit een pijnlijke déjà vu zijn. De guard speelde de eerste elf wedstrijden van het seizoen voor de Nets, waarin vier wedstrijden werden gewonnen. Sinds hij met een blessure aan de kant staat, wonnen de Nets negen van de laatste twaalf wedstrijden. In Irvings tijd bij Boston haalden de Celtics ook betere resultaten zonder hem en veel Celtics-fans waren blij dat Irving bij hun ploeg vertrok.

Spencer Dinwiddie, in plaats van Irving de startende point guard, was met 24 topscorer bij Brooklyn. Bij Denver kwam Nikola Jokic tot 24 punten, 11 rebounds en 6 assists. Mooie cijfers, maar het gemak waarmee Brooklyn onder de basket kon scoren moet reden zijn voor zorg voor de Nuggets.

De Dallas Mavericks gingen verrassend onderuit tegen de Sacramento Kings: 106 – 110. De bezoekers stonden de hele wedstrijd ruim voor. In het slotkwart kwam Dallas knap terug, maar het was net te weinig en net te laat voor een overwinning.

Nemanja Bjelica, één van de twee Serviërs bij de Kings, werd topscorer. De forward schoot voortreffelijk en eindigde met 30 punten. Luka Doncic haalde zijn gebruikelijke cijfers: 27 punten, 7 rebounds en 8 assists. Tim Hardaway jr. schoot voor Dallas negen driepunters raak en kwam tot 29 punten.

Joel Embiid nam wraak op de Toronto Raptors. Na vorig seizoen in de play-offs door de Canadezen te zijn uitgeschakeld en eerder dit seizoen op nul punten te zijn gehouden, wist de Kameroener met de Philadelphia 76ers weer eens te winnen: 110 – 104. Elk seizoen zijn er wel een paar wedstrijden die extra beladen zijn, de tweestrijd tussen Toronto en Philadelphia lijkt daar één van te zijn.

Embiids cijfers waren niet denderend, slechts zeven schoten en tien punten. Maar Tobias Harris maakte zijn contract van 180 miljoen dollar waar. De forward kwam tot 24 punten. Rookie Matisse Thybulle, die dit seizoen voor 2,5 miljoen dollar in de boeken staat, speelde waarschijnlijk de beste wedstrijd van zijn nog prille carriere. Thybulle kwam tot 20 punten, 3 steals en een block.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Denver Nuggets 105 – 102
Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 107 – 122
Miami Heat – Chicago Bulls 110 – 105 (OT)
Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 110 -104
Washington Wizards – Los Angeles Clippers 119 – 135
Dallas Mavericks – Sacramento Kings 106 – 110
Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 96 – 108
Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 142 - 125

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 20-3
Boston Celtics 16-5
Miami Heat 17-6
Philadelphia 76ers 17-7
Toronto Raptors 15-7
Indiana Pacers 15-8
Brooklyn Nets 13-10
Orlando Magic 11-11
Detroit Pistons 9-14
Charlotte Hornets 9-16
Chicago Bulls 8-16
Washington Wizards 7-15
Atlanta Hawks 6-17
Cleveland Cavaliers 5-17
New York Knicks 4-19

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 21-3
Los Angeles Clippers 17-7
Dallas Mavericks 16-7
Houston Rockets 15-7
Denver Nuggets 14-7
Utah Jazz 13-10
Minnesota Timberwolves 10-12
Phoenix Suns 10-12
Oklahoma City Thunder 10-12
Sacramento Kings 9-13
San Antonio Spurs 9-14
Portland Trail Blazers 9-15
Memphis Grizzlies 6-16
New Orleans Pelicans 6-17
Golden State Warriors 5-19

Man schopt agente in het gezicht tijdens aanhouding

Geweld tegen politiemensen tijdens en buiten werktijd is onacceptabel en elk incident is er één te veel. Toch gebeurde het zondagavond 8 december weer toen een 29-jarige man uit Breda een agente in haar gezicht schopte tijdens zijn aanhouding op de Ceresstraat in Breda. De lichtgewonde agente deed dan ook aangifte tegen de man.

De politie kreeg die avond iets voor 19.30 uur het verzoek om naar de Ceresstraat te gaan, omdat er een man liep die aan meerdere geparkeerde auto’s aan het voelen was. De agenten troffen de man in de omgeving aan en vroegen hem zich te legitimeren. De man, die sterk naar alcohol rook, gaf hier geen gehoor aan. Toen de man vervolgens werd aangehouden, zag hij kans een van de agenten in het gezicht te trappen. Zij raakte hierbij lichtgewond en deed aangifte tegen de man. Wat de verdachte in de desbetreffende straat deed is nog onbekend. De politie gaat met hem in verhoor.

Cel- en taakstraf voor gijzeling en vernedering van minnares echtgenoot

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur opgelegd aan een 40-jarige vrouw. Ze wordt ervan beschuldigd samen met een medeverdachte de vrouw waarmee haar echtgenoot vreemdging te hebben gegijzeld en mishandeld.

Vernederend
In december 2017 lokte de vrouw samen met haar medeverdachte het slachtoffer naar haar woning. Ze was erachter gekomen dat het slachtoffer een geheime relatie had met haar echtgenoot en zocht daarvoor vergelding. In het huis bonden ze het slachtoffer vast en bedreigden en vernederden haar. Zo werd het haar afgeknipt, een deel van het hoofd van het slachtoffer kaalgeschoren en werd ze gedeeltelijk uitgekleed. Daarvan werden foto’s van gemaakt, en als het slachtoffer niet een groot bedrag zou betalen zouden die foto’s naar de man van het slachtoffer worden gestuurd.

Persoonlijke omstandigheden
De vrouw was tijdens haar voorlopige hechtenis zwanger van haar 4e kind. Die tijd was erg zwaar voor haar. Op dit moment is de vrouw zwanger van haar vijfde kind. Een nieuwe gevangenisstraf zou dan ook bijzonder belastend zijn, aldus de verdediging. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor haar kinderen. De echtscheidingsprocedure tussen de vrouw en haar man loopt nog en ze draagt alleen de zorg voor de kinderen. De vrouw heeft aangegeven dat ze er spijt van heeft.

Op te leggen straf
Het hof legt aan de vrouw een gevangenisstraf van 12 maanden op, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Ze krijgt ook een taakstraf van 240 uur. Omdat ze al 5 maanden in voorarrest heeft doorgebracht hoeft ze nu niet terug naar de gevangenis. Haar medeverdachte krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 200 uur. Samen moeten ze aan het slachtoffer ook nog een schadevergoeding van ruim 7.000 euro betalen.

Bijzondere voorwaarden
De vrouw moet zich in het kader van de voorwaardelijke gevangenisstraf houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Ze moet zich gedurende de proeftijd van 2 jaar melden bij de reclassering en meewerken aan behandeling voor haar problemen. Ze mag daarnaast geen contact leggen met het slachtoffer of in de straat komen waar het slachtoffer woont.

De Telegraaf: Forse aderlating dreigt voor Ajax na onderzoek in ziekenhuis

Het is onzeker of Ajax dinsdag in het cruciale Champions League-duel met Valencia kan beschikken over André Onana. De Telegraaf meldt in de nacht van zondag op maandag dat er een 'dik vraagteken' staat achter de naam van André Onana. De doelman kampt met hamstringklachten en heeft zich zondag in het ziekenhuis gemeld voor een MRI-scan.

Het meespelen van Onana tegen Valencia wordt volgens De Telegraaf 'een race tegen de klok'. De doelman uit Kameroen maakte afgelopen vrijdag weliswaar de negentig minuten vol in de met 0-2 verloren competitiewedstrijd tegen Willem II, maar kwam dus niet geheel ongeschonden uit de strijd. Onana kampt namelijk met hamstringklachten en is zodoende een twijfelgeval voor dinsdag.

De krant geeft verder geen details prijs, maar mocht Onana daadwerkelijk niet beschikbaar zijn tegen Valencia, dan is dat een forse aderlating voor Ajax. De doelman is bezig aan een zeer sterk seizoen en behoort bijna wekelijks tot de uitblinkers in het elftal van trainer Erik ten Hag. Mocht Onana ontbreken tegen Valencia, dan zou Bruno Varela diens logische vervanger in het doel van Ajax zijn.

Ten Hag kan tegen Valencia sowieso niet beschikken over Zakaria Labyad en David Neres (beiden langdurig geblesseerd) en ook over de inzetbaarheid van Quincy Promes bestaat nog onduidelijkheid. Promes liep acht dagen geleden een spierblessure op en miste daardoor de wedstrijd tegen Willem II.

Ajax heeft dinsdagavond een punt nodig om Valencia onder zich te houden in zijn poule en zich zo te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League.

Zzp'ers worden steeds minder lastig gevallen met ongunstige energiecontracten

Kleine ondernemers, onder wie veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), worden steeds minder lastig gevallen door energieleveranciers die hen een energiecontract met zakelijke voorwaarden aanbieden voor hun woonhuis. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft begin 2019 onderzoek gedaan en energieleveranciers aangesproken.

Betere bescherming
Zzp’ers werden verleid om een energiecontract met zakelijke voorwaarden af te sluiten op hun woonadres, terwijl zij recht hebben op een energiecontract voor consumenten. In dit geval handelen deze ondernemers als consumenten. Ze hebben dan een betere bescherming, bijvoorbeeld bedenktijd en lagere opzegvergoedingen. De Kamer van Koophandel kreeg begin 2019 nog 300 klachten per maand van ondernemers die voor hun woonhuis energie afnemen en vooral privé gebruiken. De Kamer van Koophandel geeft de klachten steeds door aan de ACM. In de loop van het jaar is dit aantal klachten afgenomen naar 50 per maand. Ook uit een nacontrole van de ACM blijkt deze sterke daling.

Bestuurslid van de ACM Cateautje Hijmans van den Bergh: “Wij zijn blij met het resultaat van onze actie tot nu toe. Het gaat de goede kant op en energieleveranciers laten zzp’ers meer met rust en terecht. Als zzp’ers een energiecontract voor hun woonhuis afsluiten en deze energie vooral privé gebruiken, dan zijn zij immers consumenten. Zij hebben dan ook recht op dezelfde bescherming.”

Leveranciers passen werkwijze aan
De ACM heeft begin 2019 een brief aan alle energieleveranciers gestuurd met de waarschuwing om de juiste voorwaarden te bieden aan kleine ondernemers op hun woonadres. Energieleveranciers zijn sindsdien duidelijk bezig hun werkwijze aan te passen. De ACM kan eventueel lasten onder dwangsom of boetes opleggen.

Politie zoekt getuigen gewapende overval op supermarkt

De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een gewapende overval door twee mannen op een supermarkt aan de Jos Klijnenlaan in Geleen zondagavond.

Rond 17.30 uur kreeg de politie melding van de gewapende overval door de twee verdachten. Ze bedreigden aanwezig personeel en deden een greep in de kassa. Het is nog onbekend hoeveel er is buitgemaakt. Personeel en klanten die in de supermarkt aanwezig waren zijn niet gewond geraakt en werden opgevangen door de politie.

Agenten keken in de omgeving uit naar de twee verdachten die na de overval wegvluchtte richting de Pasteurstraat. Ze zijn nog niet aangetroffen. Het gaat om twee lichtgetinte mannen, waarvan er één een rood heuptasje droeg en een zwarte baard met snor heeft. 

Man raakt gewond bij vechtpartij om kamer

De politie heeft zondag 8 december 2019 omstreeks 14.45 uur op de Raadhuisstraat in Roosendaal een 20-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekincident in de hal van een woning. Een 34-jarige man liep daarbij snijwonden op het hoofd en armen op.

Een politieman die zondagmiddag door de Raadhuisstraat reed, werd gewenkt door mensen dat er iemand mishandeld werd in een woning. Hij trof op straat een Poolse man aan die middels een tolk vertelde dat hij door meerdere mensen aangevallen was. Een van die aanvallers zou daarbij met een mes gestoken hebben. Hij had zich verweerd maar liep toch meerdere verwondingen op. De mishandeling had plaats gevonden in de hal van een woning aan de Raadhuisstraat. De politieman trof daar enkele bloedspatten aan op de muur. Het slachtoffer werd ter plaatse behandeld in een ambulance. Tijdens de behandeling wees hij een omstander aan die volgens hem met het mes gestoken zou hebben. Deze man is als verdachte aangehouden.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Hij vertelde dat hij in verband met een overlijden in de familie enkele dagen naar Polen was geweest. Bij terugkomst kreeg hij ruzie met andere bewoners omdat zijn kamer inmiddels al aan iemand anders was toegewezen. Daarbij werd hij door hen geschopt en geslagen en door een van hen meerdere keren met een mes gestoken. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Driessen: "Ze zadelen Feyenoord op met tweede of derde keus"

Tot mei 2019 vond Mark Koevermans dat hij niet de competenties bezat om algemeen directeur te worden van Feyenoord. De eind november aangestelde directeur in De Kuip liet dit optekenen in het boek 'Over Winnen' van zijn vriend Mark van Beek met de ondertitel: 'Wat professionals kunnen leren van topsporters'. Hoewel hij dus zelf enkele maanden eerder meende niet de benodigde kwaliteiten te bezitten, hapte hij toch toe.

Koevermans nuanceerde zondag in gesprek met FOX Sports het gewraakte interview ("Alleen al als ik kijk wat er bij Feyenoord allemaal veranderd is, haalt de tijd zich snel in. Dat is bij mezelf ook ontstaan"). Tijdens de interimperiode van vier maanden vond hij dat hem de taken beter afgingen en hij er 'meer energie' van kreeg.

"Los van de constatering dat Koevermans als commercieel directeur blijkbaar aan energie had ingeboet, kan het niet zo zijn dat iemand de functie van algemeen directeur van Feyenoord krijgt omdat zijn energieniveau er een boost van krijgt", stelt Valentijn Driessen in De Telegraaf.

Driessen geeft aan dat Koevermans na vier maanden niet ineens wel over de competenties kan beschikken. "Dan is er iets mis met de zelfanalyse en -reflectie van afgelopen tien jaar. Op de werkvloer in De Kuip wisten ze allang dat Koevermans zich niet capabel achtte."

"Daar konden ze zich goed vinden in de verklaring van de altijd wat afstandelijke directeur in het boek 'Over Winnen'. Soms werd zelfs zijn betrokkenheid bij Feyenoord betwist. In die kringen werd daarom met ongeloof gereageerd op zijn promotie tot algemeen directeur."

Driessen vindt hoe dan ook dat Koevermans een kans verdient 'zichzelf als sterke, onafhankelijke directeur te presenteren'. Het is tenslotte niet zijn schuld dat de rvc bij hem aanklopte. "Die raad van commissarissen met president Toon van Bodegom zijn verantwoordelijk voor alles wat zich in de top van Feyenoord afspeelt. En zij zadelen Feyenoord op met allemaal tweede of derde keus directeuren."

"In plaats van te wachten op het gewilde AZ-duo Robert Eenhoorn en Max Huiberts of hen onweerstaanbare aanbiedingen te doen, is gekozen voor Koevermans en Frank Arnesen."

De chef voetbal van het dagblad prijst de 'aimabele' Arnesen om zijn grote netwerk en zijn succesvolle verleden bij PSV, Chelsea en Hamburger SV, maar wijst ook op het feit dat hij zich nadien minder bewees bij bijvoorbeeld PAOK Saloniki en Anderlecht en/of nauwelijks actief was.

"Arnesens komst biedt geen houvast laat staan garanties. De derde nieuwe directeur, financiële man Pieter Smorenburg, is meer boekhouder dan iemand die groeikapitaal ophaalt waar Feyenoord zo naar smacht", besluit hij.

Opinie Maurice de Hond over VU-politicoloog: 'Vileine klootzak'

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft het op Twitter aan de stok gekregen met VU-politicoloog en maker van het Kieskompas André Krouwel.  Krouwel verweet De Hond dat hij 'sterk overdrijft om media-aandacht te krijgen'. Hij twitterde dat omdat hij vond dat één specifieke gebeurtenis, dit keer de wachtgeld-kwestie rond VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, werd aangewezen als verklaring voor het verlies van zetels in de peiling.

De Hond reageerde kwaad. 'Wat ben jij toch een vileine klootzak. Deze tweet bewijst het. Een schande voor je vak en universiteit. Kom maar op met je bewijzen.' De Hond wil een openbaar debat op de VU over zijn peilingen. Krouwel heeft daar niet op gereageerd. Wel schreef hij: 'Iedere keer dat je dat patroon noemt krijg je een scheldpartij over je heen of erger'.

Aantal kinderen in armoede bleef in 2018 gelijk, langdurige armoede daalde

In 2018 maakten 264.000 minderjarige kinderen deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, net zoveel als het jaar ervoor. Het aantal kinderen in een gezin dat al minstens vier jaar moest rondkomen van een laag inkomen is met bijna 5.000 gedaald, naar 103.000. Dit blijkt uit de nieuwste CBS-gegevens over risico op armoede.

Na een stijging in de crisisjaren daalde het aantal kinderen met risico op armoede  tussen 2014 en 2017. De groep kinderen met langdurig armoederisico is sinds 2015 jaarlijks kleiner geworden. In 2018 had 8,1 procent van alle minderjarige kinderen met risico op armoede te maken, voor 3,3 procent was dat al minimaal vier jaar zo.

Vooral kinderen uit eenoudergezinnen lopen risico
Ruim 113.000 kinderen uit een eenoudergezin en bijna 147.000 kinderen uit een tweeoudergezin hadden in 2018 met risico op armoede te maken. Dat komt neer op bijna een kwart van alle kinderen uit een eenoudergezin, een vijf keer zo hoog armoederisico als bij kinderen uit een tweeoudergezin. In eenoudergezinnen is maar één kostwinner. Daarnaast moeten deze gezinnen ook betrekkelijk vaak van een bijstandsuitkering rondkomen.

Voor een eenoudergezin met twee kinderen betekende risico op armoede dat zij minder dan 1.600 euro per maand te besteden hadden in 2018. Bij een paar met twee kinderen was dat minder dan 2.000 euro.

Meeste risicogezinnen hebben een uitkering
Twee derde van de minderjarige kinderen met een armoederisico maakte in 2018 deel uit van een huishouden met een uitkering als belangrijkste inkomensbron. Meestal was dat een bijstandsuitkering. In 2018 waren er verhoudingsgewijs meer kinderen in een risicogezin met een uitkering dan in 2014 (60 procent) en minder in een risicogezin met hoofdzakelijk inkomen uit werk: 34 procent versus 40 procent in 2014.

De meeste risicogezinnen met voornamelijk betaald werk halen hun inkomen uit loondienst. Bijna 55.000 minderjarige kinderen wonen in risicogezinnen met inkomen uit loondienst: een vijfde van alle minderjarige kinderen met kans op armoede. In risicogezinnen met vooral inkomen uit een zelfstandige onderneming leefden bijna 35.000 kinderen. Bij de meesten ging het om een zelfstandige onderneming zonder personeel (zzp’ers).

Meerderheid risicogezinnen in een sociale huurwoning
In 2018 woonde 84 procent van de gezinnen met minderjarige kinderen die rond moesten komen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens in een huurwoning. Meestal was dit een sociale huurwoning. Gezinnen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens wonen veelal in een koopwoning. Waar risicogezinnen overwegend in een tussenwoning of appartement wonen, is dat bij gezinnen met hogere inkomens meestal een vrijstaande, twee-onder-een-kap- of hoekwoning. Een tuin bij de woning is onder lage-inkomensgezinnen minder vanzelfsprekend. Van hen hadden 6 op de 10 een tuin, bij gezinnen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens waren dat er bijna 9 op de 10.

Geen jaarlijkse vakantie
Gezinnen met een laag inkomen hebben dikwijls te maken met financiële beperkingen. Zo zei 54 procent van de gezinnen met minderjarige kinderen niet jaarlijks een week op vakantie te kunnen. Van de gezinnen zonder armoederisico was dat 10 procent. Ook gaven gezinnen met een laag inkomen veel vaker aan dat er onvoldoende geld is om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om een pc, laptop of tablet aan te schaffen.

Relatief veel Rotterdamse kinderen in armoede
In Rotterdam woonden in 2018 naar verhouding de meeste kinderen in een gezin met een laag inkomen: 17,5 procent. Dat was ruim twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Heerlen, Amsterdam, Den Haag en Delfzijl completeerden de top vijf van gemeenten met relatief de meeste kinderen met armoederisico. In Rozendaal was het aandeel kinderen dat deel uitmaakt van een laag-inkomensgezin het kleinst: 2,1 procent. Ook in Bunnik en Heiloo lag het aandeel onder de 3 procent.

Gemeentelijke regelingen ter bestrijding van armoede, zoals bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag en sociale voorzieningen in natura zijn niet de regionale armoedecijfers verdisconteerd.

Armoederisico in 2018 gelijk gebleven

In 2018 had 7,9 procent van de Nederlandse huishoudens een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Daarmee bleef het armoederisico voor het derde jaar op rij onveranderd. Voor het eerst sinds het einde van de economische crisis is het aandeel huishoudens met een langdurig armoederisico niet verder gestegen. In 2018 moest, net als in 2017, 3,3 procent van de huishoudens het al ten minste vier jaar stellen met een laag inkomen. Dit meldt het CBS in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2019.

Van de bijna 7,4 miljoen huishoudens in 2018 hadden er 584.000 een inkomen onder de lage-inkomensgrens, waarvan 232.000 al ten minste vier jaar achtereen. De lage-inkomensgrens staat voor een vast koopkrachtbedrag en wordt alleen gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. In 2018 lag de grens voor een alleenstaande op netto 1.060 euro per maand. Voor een paar was dat 1.460 euro, en met twee minderjarige kinderen 2.000 euro.

Het Centraal Planbureau, dat op verzoek van het CBS een raming heeft gemaakt, verwacht dat het aandeel huishoudens onder de lage-inkomensgrens in 2019 daalt tot 7,4 procent en in 2020 tot 6,6 procent.

Bijstandsafhankelijke huishoudens lopen het meeste risico op armoede
Drie kwart van de huishoudens die voornamelijk van een bijstandsuitkering of een verwante sociale voorziening (bijvoorbeeld een Wajonguitkering) moesten rondkomen, had in 2018 een laag inkomen. Bijna de helft van deze bijstandsontvangers had bovendien al ten minste vier jaar een laag inkomen. Ook onder ontvangers van een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering lag het aandeel huishoudens met een laag inkomen ruim boven het gemiddelde.

Van de huishoudens met vooral inkomen als werknemer in 2018 had 2,0 procent een laag inkomen. Het risico op een langdurig laag inkomen bij deze werknemers bedroeg slechts 0,4 procent. Bij zelfstandigen moest bijna een tiende van de huishoudens rondkomen van een laag inkomen, en 2,0 procent langdurig. Bij deze risicohuishoudens gaat het veelal om zelfstandigen die slechts een geringe winst boekten of met een verlies te kampen hadden.

Van alle huishoudens met een overdrachtsinkomen als belangrijkste inkomensbron, hebben de pensioenontvangers de meest gunstige positie. Dat komt doordat het volledige AOW-pensioen boven de lage-inkomensgrens uitkomt. Bij AOW-huishoudens met (langdurig) een laag inkomen gaat het merendeels om een onvolledige AOW-opbouw en geen of weinig aanvullend pensioen. In de huishoudens met onvolledige AOW-opbouw is de eerste generatie niet-westerse migranten met een derde deel oververtegenwoordigd.

Een kwart van niet-westerse huishoudens loopt risico
Een kwart van de huishoudens met een hoofdkostwinner van niet-westerse afkomst had in 2018 een laag inkomen. Onder huishoudens met een Nederlandse hoofdkostwinner was dat ruim 5 procent. Bij niet-westerse huishoudens houdt het lage inkomen bovendien vaker langdurig aan: ruim 12 procent had een langdurig laag inkomen, tegen iets meer dan 2 procent van de Nederlandse en andere westerse huishoudens. 

Van de vier grootste groepen in Nederland met een niet-westerse migratieachtergrond had de
Marokkaanse met bijna 27 procent het vaakst een laag inkomen, en de Surinaamse het minst vaak (16 procent). Dit hangt samen met een relatief hoge arbeidsdeelname onder personen met een Surinaamse migratieachtergrond.
Van de westerse huishoudens hebben degenen met een Oost-Europese achtergrond het vaakst een laag inkomen, vooral Bulgaarse huishoudens. De meerderheid van de Poolse, Bulgaarse en Roemeense risicohuishoudens haalt hun inkomen voornamelijk uit werk.

Merendeel vluchtelinghuishoudens in de bijstand
Tot de vluchtelingengroepen rekent het CBS personen met een Afghaanse, Irakese, Iraanse, Somalische, Syrische en Eritrese achtergrond. Bij huishoudens met een hoofdkostwinner van Syrische of Eritrese komaf was het armoederisico met respectievelijk 70 en 64 procent het hoogst. Rond de 9 op de 10 huishoudens met een Eritrese, Syrische of Somalische achtergrond die een laag inkomen hebben, ontvingen bijstand. Van de Afghaanse, Irakese en Iraanse huishoudens met een inkomen onder de lage-inkomensgrens was rond de 70 procent afhankelijk van een bijstandsuitkering.

Dat ondanks het economisch herstel het armoederisico in Nederland al drie jaar niet verandert, komt deels door de eerdere toestroom van vluchtelingen die met eenmaal een verblijfsvergunning veelal in de bijstand belandden.
Een vijfde van de risicohuishoudens kan terugvallen op vermogensbuffer

Een huishouden met een laag inkomen kan door een vermogensbuffer toch voldoende, direct beschikbare financiële middelen hebben om in de basisbehoeften te voorzien. De omvang van armoede kan daarom aangescherpt worden door alleen huishoudens met weinig liquide vermogen  tot de risicogroep te rekenen. Het vermogensplafond is hier gelegd op de helft van de lage-inkomensgrens per jaar, wat ruwweg overeenkomt met het maximale vrijstellingsbedrag van eigen vermogen volgens de Bijstandswetgeving.

Het aandeel huishoudens met een laag inkomen en een liquide vermogen onder dit plafond kwam in 2018 uit op 6,2 procent. Dat is 1,7 procentpunt minder dan de inkomensarmoede en betekent dat 120.000 huishoudens met een laag inkomen voldoende liquide vermogensmiddelen hadden om hun inkomenstekort te compenseren.

Kinderen fietsen niet overal veilig naar school

In bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Die conclusie trekt de Fietsersbond na een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020. De betrokkenheid van Nederlandse fietsers is groter dan ooit: we hebben meer dan 45.000 enquêtes ontvangen. Bij de beoordeling van de beste Fietsstad speelt de enquête een belangrijke rol. De uitreiking van de titel vindt plaats op 28 februari 2020.

De Fietsersbond vroeg alle deelnemers van de enquête of kinderen in hun gemeente veilig naar school kunnen fietsen. Gemiddeld werd er bij deze vraag een score gegeven van 3.45 (op een schaal van 1 tot 5). In de gemeenten Schiermonnikoog, Houten, Vlieland en Veenendaal fietsen kinderen het veiligst, maar in 19,4% van de gemeenten wordt het fietsen naar school als onveilig ervaren.

Basis voor later
Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is het erg belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. “Als je jong bent, dan wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen. Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren samen met onze vrijwilligers gaan werken aan verbetering.”

In de Fietsvisie 2040, het toekomstdocument van de Fietsersbond, staat dat in 2040 elk kind in Nederland een fiets moet hebben en dat kinderen op achtjarige leeftijd goed genoeg kunnen fietsen om zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. Met de Fietsstad-enquête zetten we een stap in de goede richting. De resultaten van het onderzoek dragen bij aan een veiliger en comfortabeler fietsklimaat, ook voor kinderen.

Grote betrokkenheid
Eind februari 2020 worden alle uitkomsten van de enquête gepubliceerd. Gemeenten kunnen dan zien hoe de 45.000 deelnemers het grootste fietsonderzoek van Nederland hebben ingevuld. De Fietsersbond is blij met de massale respons. “Het is geen geheim dat fietsen een actueel punt op de agenda is. Maar ondanks dat staan wij opnieuw te kijken van de grote betrokkenheid van de fietser,” aldus Saskia Kluit. “We zijn trots op het feit dat de Nederlandse fietser zo betrokken is bij het fietsklimaat. Elke mening zorgt ervoor dat er veiliger en comfortabeler gefietst wordt.”

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Parlement strijdt voor gendergelijkheid in de EU

De EU heeft vanaf het begin het gendermainstreamingprincipe gevolgd in de strijd voor gendergelijkheid en ter bevordering van een sociaal Europa.

"Onverminderd de andere bepalingen van de Verdragen, kan de Raad, binnen de grenzen van de door de Verdragen aan de Unie verleende bevoegdheden, met eenparigheid van stemmen, volgens een bijzondere wetgevingsprocedure, op voorstel van de Commissie en na goedkeuring door het Europees Parlement, passende maatregelen nemen om discriminatie op grond van geslacht, ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid te bestrijden." aldus artikel 19 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

De EU heeft wetgeving aangenomen, doet aanbevelingen en verstrekt financiering ter ondersteuning van acties en initiatieven van de EU-landen. Concepten van EU-beleid inzake gendergelijkheid werden gevormd door uitspraken van het Europese Hof van Justitie. Het Europees Parlement keurt regelmatig eigen initiatiefverslagen over genderkwesties goed en doet oproepen tot meer inspanningen om gendergelijkheid te verbeteren.

Het Europees Parlement is altijd zeer actief geweest op het gebied van gelijkheid tussen vrouwen en mannen en heeft een vaste commissie voor de rechten van vrouwen en gendergelijkheid. Jaarlijks wordt Internationale Vrouwendag op 8 maart uitgelicht door het Parlement. Bewustwording betreffende de verschillende kwesties rondom gendergelijkheid wordt onder andere gestimuleerd door het organiseren van evenementen.

Gendergelijkheid op het werk

In 2019 keurde de EU nieuwe regels goed betreffende gezins- en zorggerelateerd verlof en flexibelere arbeidsvoorwaarden. Vaders worden zo gestimuleerd om gezinsgerelateerd verlof op te nemen en de arbeidsparticipatie van vrouwen wordt daarmee ook bevorderd.

Het Parlement roept ook op tot expliciete maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die in 2017 gemiddeld 16% bedroeg, te verkleinen. Hetzelfde geldt voor de pensioenkloof die in 2017 35,7% omvatte. Gezien vrouwen een grotere kans hebben op armoede dan mannen, drong het Parlement daarnaast aan op maatregelen voor de aanpak van armoede onder vrouwen.

De genderkloof in Europa dichten
Europa heeft een grote genderkloof in de digitale sector. Vrouwen zijn minder geneigd studies te kiezen in dit gebied waardoor zij ondervertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt. In een resolutie - aangenomen in 2018 - heeft het Europees Parlement de EU-landen opgeroepen om maatregelen te treffen om de volledige integratie van vrouwen in ICT-sectoren te waarborgen, en hun participatie te bevorderen in onderwijs op het gebied van ICT, technologie, bouwkunde en wiskunde.

Geweld tegen vrouwen voorkomen
De EU pakt geweld tegen vrouwen aan op verschillende manieren. Het Parlement heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een EU-strategie ter versterking van beleid op dit gebied. Ook wil het de toetreding van de EU tot het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa, en de ondertekening door alle EU-landen, afronden.

Het Parlement heeft ook de aandacht gevestigd op de noodzaak om specifieke vormen van geweld te bestrijden, waaronder seksuele intimidatie, mensenhandel, gedwongen prostitutie, vrouwenbesnijdenis, cyberstalking en online geweld.

In 2014 heeft het Europees Parlement de Congolese gynaecoloog dr. Denis Mukwege de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend. De prijs werd toegekend omwille van Mukwege's toewijding voor de hulpverlening aan duizenden slachtoffers van groepsverkrachting en seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo, en zijn strijd voor de waardigheid van vrouwen, gerechtigheid en vrede in zijn land.

Migratiebeleid tot EU-handel
Het Parlement heeft de Commissie herhaaldelijk opgeroepen om de samenhang van beleid op het gebied van handel, ontwikkeling, landbouw, werkgelegenheid, migratie en gendergelijkheid te verbeteren.

In een resolutie, aangenomen in 2016, heeft het Parlement opgeroepen tot een reeks EU-brede genderrichtlijnen als onderdeel van bredere hervormingen van het migratie- en asielbeleid.

In een rapport dat in 2018 werd aangenomen, pleitten Parlementsleden voor een gendersensitievere aanpak in het klimaatbeleid om de positie van vrouwen te versterken en ter bescherming van de meest kwetsbaren.

Alle handelsovereenkomsten van de EU moeten bindende en afdwingbare bepalingen bevatten om te zorgen dat gendergelijkheid en mensenrechten worden gerespecteerd, aldus een resolutie die in 2018 werd aangenomen.

Vrouwen in de politiek
Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk de focus op gendergelijkheid in de politiek onderstreept. Hierdoor wordt de gelijkheid van vrouwen in besluitvormingsprocessen bevorderd op elk niveau.

In een rapport, aangenomen in januari 2019, heeft het Parlement de Europese politieke partijen opgeroepen ervoor te zorgen dat zowel vrouwen als mannen worden voorgedragen voor het bestuur van de organen van het Europees Parlement in de negende zittingsperiode.

In het nieuwe Europees Parlement, officieel opgericht in juli 2019, zijn er meer vrouwen dan ooit. 41% van de Parlementsleden is vrouw, in vergelijking met 36,5% aan het einde van de vorige zittingsperiode.

Verdachten gaan onderuit en springen in de sloot

Afgelopen nacht werd er bij een telefoonwinkel aan het Edisonplein in Breda een snelkraak gepleegd. Twee vluchtende verdachten sprongen in de sloot om aan de politie te ontkomen. Tevergeefs, want beiden zijn aangehouden.

Bij de winkel werd er maandag 9 december rond 04.15 uur een alarm geactiveerd, nadat er met geweld een ruit werd vernield. Een getuige zag hierbij twee personen op een scooter wegrijden in de richting van winkelcentrum Hoge Vught. De agenten die direct naar de locatie reden, kwamen op de Edisonstraat twee mannen tegen die op een scooter zonder verlichting reden. Doordat de bestuurder zichtbaar van de politie schrok, gleden zij onderuit.

Beide mannen renden direct weg in de richting van het Liniepark. Hier probeerden zij zich in het water te verschuilen. Met behulp van een hondengeleider en zijn diensthond werden de verdachten uit het water gehaald en aangehouden. De hond heeft niet gebeten. De Tilburgers zitten vast voor verder onderzoek. Bij de scooter werd een tas met buit aangetroffen.

Politie zoekt getuigen van plofkraak afstortkluis

Rond 04.45 uur melding van en plofkraak bij de Rabobank pinautomaat nabij de Napoleonsbaan Zuid (N273 ) in Baarlo. Omgeving is voorlopig nog afgezet in verband met onderzoek of er nog explosief materiaal is achtergebleven. Via Burgernet is een oproep gedaan voor een donkerkleurige auto (mogelijk type Audi) met verdachten, die kort na de knal wegreed in zuidelijke richting naar Kessel.

De schade aan pand betreft de afstortkluis. De rest van het pand kan pas nadat het veilig is worden onderzocht op schade. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) is opgeroepen voor ondersteuning, om te onderzoeken of er geen sprake meer is van mogelijk explosief materiaal. Voorlopig blijft omgeving afgezet hiervoor. De naastgelegen N273 is wel open voor het verkeer.

Het is nog onduidelijk of er sprake is van buit. Bij een naastgelegen pand zijn autoruiten kapot gegaan als gevolg van de plofkraak en mogelijk materiaal tegen het pand gekomen. Er zijn geen gewonden. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Google Maps / Politie
Afbeelding: Google Maps / Politie

Studenten horeca vaakst voor studie naar buitenland

Een kwart van de studenten die in het studiejaar 2017/’18 een diploma in het hoger onderwijs behaalden, zijn voor hun studie naar het buitenland geweest. Horecastudenten brachten het vaakst een deel van hun opleiding in het buitenland door. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over studiepuntmobiliteit in het hoger onderwijs.

Ruim 37.000 hbo’ers en wo’ers die hun diploma behaalden in het studiejaar 2017/’18 waren voor hun studie in het buitenland, 24 procent van de gediplomeerden dat jaar. Het beeld is al enige tijd hetzelfde: ook van de gediplomeerden uit de studiejaren 2015/’16 en 2016/’17 studeerde een kwart minimaal drie maanden in het buitenland of haalde er minstens vijftien studiepunten.

Vooral studenten horeca en studenten toerisme en vrijetijdsbesteding doen relatief vaak buitenlandervaring op. Van de studenten die afstudeerden in het studiejaar 2017/’18 studeerde respectievelijk 92 en 73 procent in het buitenland. Ook onder studenten vreemde talen en landbouw en veeteelt is de studiepuntmobiliteit relatief hoog (respectievelijk 55 en 51 procent). Dit heeft er onder meer mee te maken dat een verblijf in het buitenland voor de genoemde studierichtingen vaak verplicht is. Van gediplomeerden met een diploma in de richting horeca hadden bijvoorbeeld 6 van de 10 die verplichting, voor degenen met een diploma in de richting vreemde talen geldt dat zelfs voor 7 van de 10.

Hbo’ers en wo’ers studeren even vaak in buitenland
Hbo’ers (25 procent) en wo’ers (24 procent) gaan nagenoeg even vaak voor drie maanden of langer naar het buitenland tijdens hun opleiding of halen er vijftien studiepunten. De reden waarom ze gaan, verschilt. Zo brengen wo’ers vaker dan hbo’ers een deel van hun studie in het buitenland door om colleges te volgen, eventueel in combinatie met een stage (respectievelijk 77 en 47 procent). Hbo’ers daarentegen gaan vaker dan wo’ers naar het buitenland voor alleen een stage (53 procent tegenover 23 procent).

Persoonlijke ontwikkeling belangrijkste reden
Hbo’ers en wo’ers die studiepuntmobiel zijn, hebben ook veelal dezelfde motieven om een deel van hun studie in het buitenland te volgen. Studeren in het buitenland is volgens hen vooral een waardevolle ervaring voor hun persoonlijke ontwikkeling (96 procent noemt dit als reden) en goed voor hun loopbaan (gemeld door 83 procent). Hbo’ers geven daarnaast relatief vaak aan dat het verblijf in het buitenland verplicht is voor hun studie (30 procent).

Verplichtingen thuis vaak reden om niet in buitenland te studeren
Van de afgestudeerden is 75 procent niet naar het buitenland geweest, 44 procent heeft het ook niet overwogen, 31 procent wel.

Deze laatste groep geeft vaak aan toch niet naar het buitenland te gaan omdat zij verplichtingen hebben in Nederland, zoals werk of zorg (46 procent), of vanwege de kosten (43 procent). Hbo’ers noemen deze twee redenen vaker dan wo’ers. Wo-afgestudeerden vinden relatief vaak dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs beter is en dat een tijdelijk verblijf in het buitenland niet goed te combineren is met de studie in Nederland.

Agent schiet vechtersbaas neer in Laren

Een agent heeft zondagavond 8 december zijn dienstwapen moeten gebruiken toen hij samen met een collega belaagd werd in Laren. De agenten waren op een melding van een vechtpartij afgekomen. Ter plaatsen keerden de verdachten zich tegen de politie.

Iets na 20.30 uur werd de politie gebeld over een vechtpartij aan de Naarderstraat in Laren. Ter plaatse bleken meerdere personen met elkaar in gevecht. Toen de agenten wilden ingrijpen keerden enkele verdachten zich tegen de politie. Eén van de agenten werd zodanig aangevallen dat hij het dienstwapen heeft moeten trekken om vervolgens de belager neer te schieten.. De verdachte raakte hierbij gewond. Ook één van de agenten is bij het incident gewond geraakt. Zowel de verdachte als de agent moest zich laten behandelen in het ziekenhuis. De politie heeft twee mannen aangehouden, waaronder de neergeschoten man.

Het onderzoek naar het incident is in volle gang. Zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn dienstwapen gebruikt doet de Rijksrecherche onafhankelijk onderzoek naar het incident.

Minister wil vrije ruimte voor scholen

Minister Slob (onderwijs) wil scholen vrije ruimte geven om het onderwijs in te vullen. Behalve verplichte aandacht voor bijvoorbeeld rekenen en taal, mogen scholen zo’n 30% van de onderwijstijd naar eigen inzicht invullen. Dat staat in de kabinetsreactie over het verbeterde curriculum die de minister vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. In het curriculum staat wat leerlingen moeten kennen en kunnen. De kabinetsreactie is een volgende stap om het curriculum te verbeteren.

Minister Slob: “In het verbeterde curriculum leggen we vast wat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen. Leraren en schoolleiders weten wat hun leerlingen nog meer nodig hebben. Daarom wil ik hen de ruimte geven. Scholen kunnen daardoor bijvoorbeeld meer tijd besteden aan lezen als hun leerlingen daar behoefte aan hebben.”

Voorstellen van leraren
De planning is dat het verbeterde curriculum in 2023-2024 in gaat. Daarna volgt een overgangsperiode van vier jaar. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs volgt later. Voordat het zover is worden de voorstellen met leraren, schoolleiders en scholen verder uitgewerkt tot concrete onderwijsdoelen.

Ondersteuning scholen
Hoe groot de verandering per school gaat zijn, zal per school verschillen. Veel scholen geven eigentijds onderwijs en zijn bijvoorbeeld al met relatief nieuwe onderwerpen als burgerschap en digitalisering bezig. Er komt ondersteuning voor leraren en scholen om het verbeterde curriculum in de lessen en op scholen in de praktijk te brengen. Hoe die ondersteuning er precies uit gaat zien, wordt besproken met de scholen.

Te versnipperd, te vol en verouderd
Wat leerlingen moeten kennen en kunnen sluit niet meer volledig aan bij de behoeften van de samenleving en het onderwijs zelf. Het huidige curriculum is te versnipperd, te vol en op onderdelen verouderd: de kerndoelen zijn al bijna 15 jaar niet opnieuw bekeken. Ook sluiten het basis- en voorgezet onderwijs onvoldoende op elkaar aan. Bovendien geven leraren aan dat er bij veel maatschappelijke problemen naar het onderwijs gekeken wordt. Er moeten keuzes worden gemaakt. Daarom moet het curriculum verbeterd worden.

Advies van duizenden leraren
In oktober hebben 150 leraren en schoolleiders hun voorstellen gepresenteerd aan de minister. Duizenden leraren, schoolleiders, curriculumexperts en andere betrokkenen hebben daarover meegedacht en ideeën gegeven. In het vervolgproces, dat start na het debat in de Tweede Kamer, worden wederom leraren, schoolleiders, maar ook bijvoorbeeld wetenschappers betrokken. Dan worden de voorstellen uitgewerkt tot vernieuwde onderwijsdoelen. Daarin staat beschreven wat leerlingen moeten kennen en kunnen.

Skeletonner Jungk opent seizoen met winst dankzij 'choke' landgenoot

Skeletonner Axel Jungk is het nieuwe World Cup-seizoen begonnen met een overwinning. De Duitser was de beste in het Amerikaanse Lake Placid, waar de oorspronkelijk in Park City geplande eerste World Cup naartoe werd verhuisd.

In de eerste run was Jungk's landgenoot Felix Keisinger in pas zijn vijfde World Cup-wedstrijd nog verrassend de snelste. Jungk volgde op 0,06 seconden, terwijl de legendarische Let Martins Dukurs er met 0,08 seconden ook bovenop zat. De Russische startraket Alexander Tretiakov volgde op 0,11 seconden, maar de verrassing van run één was wellicht zijn 20-jarige landgenoot Evgeniy Rukosuev. De jonge Rus deed eerder alleen in januari 2017 drie keer mee in de World Cup en stond nu na één run op de vijfde plek.

Rukosuev kon het niet helemaal bolwerken en viel in de tweede run terug naar de negende stek, olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea - die aan zijn lange vlucht naar de VS een pijnlijke rug over had gehouden - steeg nog van de tiende naar de zevende plek. Tretiakov profiteerde van Rukosuev's wegvallen en steeg naar plek drie, Dukurs nam de leiding over en zag Jungk 0,12 seconden onder zijn tijd door duiken. Keisinger ging vervolgens onder druk flink de mist in en eindigde op 0,57 seconden van Jungk als vijfde, veteranen Dukurs en Tretiakov completeerden het podium.

FOK! Wat een weer: herfst

Er is vrij veel bewolking en buien trekken over het land. Vooral aan de kust is er kans op onweer. In de loop van de middag en avond gaat van het noorden uit de bewolking breken en wordt het droog. De middagtemperatuur komt uit op 9°C. De wind is zuidwest, matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. Van het zuidwesten uit draait de wind overal naar west tot noordwest en neemt in de middag aan de kust toe naar hard tot stormachtig, aan de Zeeuwse kust is er dan kans op storm. Aan de kust zijn er in de middag zware windstoten van 75-85 km/uur, aan de Zeeuwse kust mogelijk nog wat meer.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en blijft het droog. De west- tot noordwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig boven land en matig, eerst nog vrij krachtig, langs de kust. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 2 en in het oosten zou het lokaal net even kunnen vriezen.

Dinsdagochtend zijn er perioden met zon en blijft het droog, in de middag neemt de bewolking van het westen uit toe. Pas aan het einde van de middag en avond is er vooral in het noorden en westen wat lichte regen mogelijk. De maximumtemperatuur bedraagt 7°C. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt gedurende de dag toe. In de loop van de middag en avond wordt de wind vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig, 7-8 Bft, langs de kust. Daar kunnen wederom zware windstoten van 75-85 km/uur optreden. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Water ergens in de buurt van Rotterdam
Water ergens in de buurt van Rotterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #243
review
Bravely Default II
special
Interview: Oliver Strand in 9-1-1
special
Random Pics van de Dag #242
special
Star op Disney+: aanraders voor films
special
Random Pics van de Dag #241
©FOK.nl e.a.