Renault gediskwalificeerd na GP van Japan

Het Formule 1-team Renault is uit de uitslag van de Grand Prix van Japan geschrapt. Autosportfederatie FIA heeft het beroep dat Racing Point had ingediend tegen de Franse renstal over de rembalans van de bolides gegrond verklaard. Dit betekent dat Daniel Ricciardo zijn zesde plaats in moet leveren en Nico Hülkenberg zijn tiende stek.

Racing Point diende op 13 oktober na de race in Japan uitgebreide documetatie in waaruit zou blijken dat Renault de rembalans van beide auto's automatisch aan zou passen gedurende een ronde, volgens vooraf ingestelde waarden. De stewards wilden dieper in deze materie duiken en lieten vanuit Suzuka al weten dat er niet dezelfde dag nog een uitspraak zou volgen.

Normaal gesproken moeten coureurs zelf de rembalans op het stuur aanpassen, maar Renault zou dit al voor de rijders gedaan hebben, waardoor regel 27.1 van het sportief reglement gebroken zou worden, luidend dat een coureur zonder hulpmiddelen de auto moet besturen. Dit wordt verder in het technisch reglement uitgediept, zodanig dat duidelijk is dat coureurs de rembalans van de auto zelf op het stuur aan moeten passen. Dit bleek bij Renault anders te liggen, zo lieten videobeelden volgens Racing Point zien. Het systeem zou met vooraf ingestelde waarden werken.

Renault verweerde zich door te stellen dat de videobeelden niet duidelijk genoeg waren en dat door het door Renault gebruikte systeem kon lijken alsof de rembalans aangepast werd. Van een automatisch systeem was volgens de Fransen geen sprake.

De stewards van de FIA concludeerden dat de software die Renault voor het remsysteem gebruikt gewoon toegestaan is en dat het systeem niet met vooraf ingestelde waarden werd. Omdat de coureurs vanaf het stuur de rembalans aanpassen voldoet de auto aan het technisch reglement. Aan regel 27.1 van het sportief reglement wordt echter niet voldaan, omdat het remsysteem van Renault de coureurs onderweg hier en daar een handje helpt door kleine aanpassingen te maken. Dit is tegen de regels, waardoor Renault voor de race in Japan gediskwalificeerd is.

Door de diskwalificatie schuift Charles Leclerc door naar plek zes, voor Pierre Gasly, Sergio Perez, Lance Stroll en Daniil Kvyat.