EK baanwielrennen: Wild de beste op de afvalkoers; Stroetinga pakt brons op scratch

Op de tweede dag van het EK baanwielrennen heeft Kirsten Wild voor een tweede Nederlandse gouden medaille bezorgd. Woensdag wonnen de teamsprinters en vandaag was Wild de beste op de afvalkoers en nam daarmee revanche voor de matige scratch van woensdag, waarin ze zevende werd. Wim Stroetinga pakte eerder vandaag het brons op de scratch bij de mannen.

Scratch
De scratch bestaat uit zestig rondes en vooral in het eerste deel van de wedstrijd liet Wim Stroetinga zich vaak van voren zien. De Nederlander sprong verschillende malen mee een aanvalspoging, maar hij geraakte niet weg. Ook in de tweede helft waren verschillende aanvallen, alleen niemand kon het verschil maken totdat de Spanjaard Sebastián Mora Vedri in het slot wegreed bij de rest en zo de Europese titel pakte in Apeldoorn. Christos Volikakis won op gepaste de sprint voor de tweede plaats, voor Stroetinga.

Individuele sprint vrouwen
Voor de Nederlandse sprintsters zit het toernooi er alweer op na de kwartfinales. Shanne Braspennincx kwam als laatste Nederlandse in actie op de sprint bij de vrouwen. In de kwartfinales moest ze haar meerdere erkennen Emma Hinze. Voor Laurine van Riessen viel het doek al in de achtste finales nadat Olena Starikova te snel was voor de Nederlandse.

Afvalkoers
Kirsten Wild heeft de afvalkoers bij de vrouwen gewonnen. De 37-jarige Nederlandse reed de hele wedstrijd goed van voren, waardoor ze geen onnodige energie verspeelde. Met nog vier rensters in de wedstrijd leek het toch mis te gaan voor Wild. Ze leek als vierde door te komen, waardoor ze zou zijn uitgeschakeld. Alleen Maria Giulia Confalonieri haalde in op het blauwe vlak wat verboden is en Wild in de race bleef. Vervolgens controleerde Wild de race en na een lange sprint won de Nederlandse de sprint voor de Britse Emily Nelson, die woensdag nog de scratch won. De Poolse Nikol Plosaj nam genoegen met het brons.

Individuele sprint mannen
Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich geplaatst voor de halve finales van het sprinttoernooi. Wereldkampioen Lavreysen won zijn beide kwartfinales heats makkelijk, terwijl Hoogland wat meer moeite had om zich te plaatsen. Jeffrey Hoogland, vice-wereldkampioen, had drie heats ervoor nodig nadat hij verrassend de tweede heat verloor van Rayan Helal. In de derde heat liet hij de Fransman kansloos. Mochten beide Nederlanders hun halve finales winnen dan komen ze net zoals op het WK in de finale tegen elkaar. Zowel de halve finale als de finale is vrijdag.

Teamachtervolging vrouwen
De Britse achtervolgingsploeg heeft de gouden medaille gewonnen op de teamachtervolging. In de finale tegen Duitsland had Groot-Brittannië steeds een voorsprong, maar tegen het einde van de wedstrijd kwamen ze lichtjes in de problemen nadat de derde rijdster in de problemen kwam. Ze hielden toch voldoende voorsprong om het goud te pakken. Het zilver ging naar Duitsland, terwijl Italië de strijd om het brons won tegen Frankrijk.

Teamachtervolging mannen
Woensdag kwam de Deense ploeg dicht bij het wereldrecord en waren dan ook de grote favoriet om de Europese titel te pakken op de teamachtervolging bij de mannen. Denemarken maakte dat ook waar, alleen waren ze wel langzamer dan woensdag. Italië dat het zilver pakte was vijf seconden langzamer dan de Deense ploeg. Groot-Brittannië was om de strijd om het brons duidelijk te sterk voor Zwitserland.

Kirsten Wild wint de afvalkoers. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Kirsten Wild wint de afvalkoers. (PRO SHOTS/Paul Meima)