FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 oktober 2019

Hockeydoelman Blaak maakt progressie, kwalificatieduels nog onzeker

Het is nog onzeker of Pirmin Blaak kan keepen bij de olympische kwalificatiewedstrijden van de Oranje Heren op 26 en 27 oktober tegen Pakistan in het Wagener Stadion. Het herstel van een hersenschudding bij de eerste goalie van Oranje verloopt voorspoedig, maar "het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of ik op tijd fit genoeg ben", zegt Blaak.

De doelman van Oranje en het Eindhovense Oranje-Rood was donderdagmiddag toeschouwer bij een trainingswedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Frankrijk in het Wagener Stadion (3-0 zege). Bij Oranje stond Maurits Visser onder de lat, omdat ook de licht geblesseerde Sam van der Ven ontbrak.

Blaak liep vorige week in een trainingswedstrijd met Oranje tegen Zuid-Korea een hersenschudding op. Blaak: "Bij een één-tegen-één duel botste een aanvaller vol tegen me aan. Ik had natuurlijk een helm op, maar klapte met mijn hoofd hard tegen de grond aan."

Vragenformulier
De 31-jarige goalie kampt sindsdien met flinke hoofdpijn. Hij speelde bij zijn club Oranje-Rood zondag ook niet meer in de Hoofdklasse en trainde pas donderdag voor het eerst twintig minuten. "Dat ging goed, maar het is afwachten wat de reactie is om er conclusies aan te kunnen verbinden. Elke dag meten we ’s avonds aan de hand van een vragenformulier mijn herstel. In vergelijking met de eerste dagen gaat het al vijftig procent beter, maar het moet nog beter om wedstrijden te kunnen spelen. Het is lastig om te zeggen of ik de wedstrijden van volgende week tegen Pakistan haal. We bekijken dat per dag."

Voorzichtigheid is geboden bij een hersenschudding, weet Blaak. "We hebben eerder bij Pien Sanders (speelster van de Oranje Dames die door een hersenschudding vorig jaar het WK miste, red.) gezien hoe lang een hersenschudding kan duren. Ik wil er natuurlijk graag bij zijn tegen Pakistan, maar we gaan geen onverantwoorde risico’s nemen."

De blessure voor Blaak komt net na het moment dat hij door bondscoach Max Caldas is gekozen als eerste doelman van Oranje. Bij winst over twee duels op Pakistan staat Blaak volgend jaar in Tokio onder de lat, zo heeft Caldas al laten weten.

Koningin MŠxima aanwezig bij werkconferentie SchuldenlabNL

Hare Majesteit Koningin Máxima woont woensdagmiddag 6 november in Utrecht de werkconferentie van SchuldenlabNL bij. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is ook aanwezig. De Stichting SchuldenlabNL is een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen dat zich ten doel heeft gesteld Nederland schuldenzorgvrij te maken.

Sinds de oprichting van SchuldenlabNL eind 2018 zijn er meerdere initiatieven in het leven geroepen om succesvolle lokale projecten rond armoede en schulden landelijk op te schalen om problematische schulden van kwetsbare doelgroepen in heel Nederland te voorkomen en op te lossen. Mensen zonder schuldzorg krijgen zo weer grip op hun financiële en persoonlijke situatie en kunnen hun toekomst weer positief tegemoet zien.

Koningin Máxima woont de werkconferentie ‘Doorpakken en opschalen voor een schuldenzorgvrij Nederland’ bij, waarin wordt teruggekeken op het afgelopen, eerste jaar van SchuldenlabNL. Ervaringsdeskundigen, partners en experts maken de balans op en verkennen hoe de ingezette koers versneld kan worden. Daarnaast houdt Koningin Máxima een toespraak over het belang van samenwerking om problematische schulden te bestrijden en te voorkomen. Staatssecretaris Van Ark spreekt over de Brede Schuldenaanpak van het kabinet en over de ambitie voor de komende periode.

Koningin Máxima bracht 22 februari 2018 een werkbezoek aan Schuldenlab070; een actieplatform opgericht door de gemeente Den Haag en Stichting Society Impact. De aanpak en werkwijze heeft geleid tot de oprichting van SchuldenlabNL dat in november 2018 in aanwezigheid van Koningin Máxima werd gelanceerd. In maart 2019 woonde Koningin Máxima de lancering bij van Schuldenlab Almelo.

Verdachten plofkraak Vlaardingen aangehouden in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft vanmiddag op de Overtoom in Amsterdam twee verdachten aangehouden voor een plofkraak in Vlaardingen. Die veroorzaakte vanochtend vroeg een enorme ravage. Het gaat om een 25-jarige man uit Schiedam en een Rotterdammer van 33.

De kraak werd gezet op een geldautomaat bij de Albert Heijn in Vlaardingen. Er waren meerdere explosies gehoord en omwonenden zagen twee daders op een scooter wegrijden. Tegelijkertijd reed er een auto weg.

De pui van de supermarkt Albert Heijn raakte zwaar beschadigd. Nog onbekend is nog of er iets is buitgemaakt. Volgens de Rotterdamse politie is het onderzoek nog in volle gang. "Meer informatie volgt mogelijk later."

Eerder deze week zorgde een plofkraak in de Haarlemmermeerstraat ook voor enorme schade in de buurt. Er raakte zelfs een bewoner gewond door gebroken glas.

Pedonetwerk met 330 zieke leden opgerold

Na de arrestatie van Dr. Matthew Falder, één van de ergste kindermisbruikers van Groot-Brittannië, zijn bij een enorme internationale operatie in 38 landen meer dan 330 pedofielen gearresteerd.

De wereldwijde operatie heeft een complex netwerk van perverselingen neergehaald die naar verluidt video's en afbeeldingen met kindermishandeling op het dark web deelden. De zieke geesten waren allemaal met elkaar verbonden via de Welcome to Video-website, die meer dan 250.000 video's bevatte.


Arrestatie van Matthew Falder (Bron: YouTube)

Falder bekende in 2017 meer dan 130 overtredingen, waaronder het aanzetten tot kinderverkrachting en het delen van afbeeldingen van een pasgeboren baby die wordt misbruikt. Falder zit inmiddels een gevangenisstraf van 37 jaar uit.

Het daaropvolgende onderzoek leidde de autoriteiten uiteindelijk naar de 23-jarige Jong Woo Son uit Zuid-Korea die de website beheerde. Hij is in de Verenigde Staten aangeklaagd en woensdag in zijn thuisland gevangengezet. De andere 337 arrestaties werden verricht in Groot-Brittanië, Ierland, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Tsjechië en Canada.

Zeven mannen uit Groot-Brittannië zijn al veroordeeld, waaronder de 26-jarige Kyle Fox, die in maart 22 jaar gevangen werd gezet wegens het verkrachten van een vijfjarige jongen en op Welcome To Video te zien was terwijl hij seksueel misbruik maakte van een driejarig meisje.

Bezoekers van de website betaalden met Bitcoins of ontvingen credits als ze hun eigen kinderpornocollecties deelden. Hun identiteit op de site werd verborgen door een Tor-browser. Officieren van het National Crime Agency (NCA) gebruikten de cryptocurrency-transacties om Son en de honderden gebruikers op te sporen. In maart vorig jaar reisden onderzoekers naar Zuid-Korea om te helpen bij de arrestatie van Son en om de servers die zijn site ondersteunden, neer te halen.

"De site zelf was niet alleen gericht op kindermishandeling, maar het was een site gevuld met de meest weerzinwekkende afbeeldingen van kindermishandeling", aldus NCA-operationeel manager Jason Booth, die pedofielen waarschuwt over het surfen via het o-zo anoniem geachte Dark Web. "Zedendelinquenten op het Dark Web, waarvan sommigen de ziekste overtreders zijn, kunnen zich niet meer verbergen voor de autoriteiten. Ze zijn niet zo onzichtbaar als ze denken dat ze zijn, ze zijn niet zo veilig als ze denken dat ze zijn."

"Ik ben enorm trots op de rol die we hebben gespeeld bij het vangen van een aantal zeer verdorven en gevaarlijke daders en voor het starten van een onderzoek dat uiteindelijk Jong Woo Son betrapte", aldus een terecht trotse Booth.


Persconferentie over het neerhalen van 'Welcome to Video' (Bron: YouTube)

Tjalling van der Goot advocaat van verdachte moord Derk Wiersum

Tjalling van der Goot gaat de verdachte bijstaan die is aangehouden in de moordzaak op advocaat Derk Wiersum. Hij komt op de website van zijn advocatenkantoor Anker en Anker met een verklaring, want de zaak ligt erg gevoelig.

Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond in een zaak tegen voortvluchtig crimineel kopstuk Ridouan Taghi, werd op 18 september doodgeschoten in de buurt van zijn huis in Buitenveldert. Al eerder werd een broer van de kroongetuige vermoord. De moord op de Wiersum ging als een schok door Amsterdam en Nederland, omdat bleek hoe ver criminelen wilden gaan om de kroongetuige te weerhouden van een verklaring.

Van der Goot snapt dat de verdediging van de verdachte dan ook als pijnlijk kan worden ervaren. Hij zegt dat ook bij advocatenkantoor Anker en Anker iedereen geschokt is door de moord op Wiersum. Uit de verklaring:

"Ons kantoor is zich van de gevoeligheid van deze strafzaak terdege bewust. Maar juist in een democratische rechtstaat is het essentieel dat rechtshulp aan iedere verdachte gegarandeerd blijft. De verdediging wordt door ons kantoor (altijd) gevoerd zonder aanzien des persoons en ongeacht de aard en ernst van het verwijt. Onze cliënt is slechts verdachte. In een rechtsstaat is het een fundamenteel recht om als verdachte voor onschuldig te worden gehouden totdat de onafhankelijke rechter anders heeft geoordeeld."

De verdachte in de moordzaak zit in volledige beperking, dat betekent dat er inhoudelijk over de zaak geen uitspraken kan worden gedaan.

Koninklijke onderscheiding voor Jaaike Brandsma

'Het gaat er niet om hoe je valt, maar hoe je opstaat'. Deze bijzondere lijfspreuk is van Afghanistanveteraan Jaaike Brandsma, die vandaag een koninklijke onderscheiding kreeg tijdens het symposium '75 jaar vrouwen bij Defensie' in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.“We hebben elkaar verschillende keren ontmoet en ik ben onder de indruk van je levensmotto", sprak defensieminister Ank Bijleveld.

Dit levensmotto is Brandsma op het lijf geschreven. Op 10 juli 2007 verloor zij haar linkeronderbeen door een zelfmoordaanslag tijdens een sociale patrouille in het Afghaanse Deh Rawod. De positieve levenshouding die ze na die gebeurtenis laat zien is opvallend.

Familiekamer
Ze richtte de vereniging 'De Gewonde Soldaat' op. Die groeide onder haar bezielende leiding in korte tijd uit tot een thuisbasis voor gewonden en hun familie. Daarnaast initieerde ze de deelname van Nederland aan de Invictus Games. In 2014 deed ze zelf mee en won goud op het onderdeel kogelstoten. In 2017 won ze brons bij de Invictus Games in Toronto.

Alsof dat nog niet genoeg was, maakte ze zich met haar vereniging ook hard voor een familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Bij de heropening dit jaar bewonderde koningin Maxima de volledig opgeknapte en gerestylde kamer.

Gescholden, gespuugd en geschreeuwd
Tijdens het symposium werd ook het boek '75 jaar vrouwen bij Defensie' gepresenteerd. Een van de verhalen in dit boek is het verhaal van Brandsma met de veelzeggende titel ‘Een been verloren, maar een missie gevonden’. “Je hebt gescholden, gespuugd en geschreeuwd. Pas in het revalidatiecentrum realiseerde je dat je niet verder kon als militair en kwam er enige rust", aldus de defensieminister.

Ver komen
Brandsma was 1 van de eerste Nederlandse gewonden in Afghanistan en ze besloot haar ervaringen te gebruiken om andere gewonden te helpen. Bijleveld: “Toen Marc van der Kuilen zijn benen verloor ben je naar hem toegegaan en heb je hem verteld wat hij kon verwachten. Hem gezegd dat hij ook zonder benen nog heel ver zou kunnen komen. Er ontstond een innige vriendschap en samen besloten jullie de vereniging De Gewonde Soldaat op te zetten."

De enorme inzet had ook een keerzijde. Brandsma kreeg te maken met 2 burn-outs. “Zeker met 2 jonge kinderen is het steeds weer de uitdaging om de juiste balans te vinden. Maar ik heb groot respect voor de manier waarop jij je hebt ingezet voor jouw omgeving en voor de samenleving", aldus de minister.

Koninklijke onderscheiding voor Jaaike Brandsma (Afbeelding: Defensie)
Koninklijke onderscheiding voor Jaaike Brandsma (Afbeelding: Defensie)

EK baanwielrennen: Wild de beste op de afvalkoers; Stroetinga pakt brons op scratch

Op de tweede dag van het EK baanwielrennen heeft Kirsten Wild voor een tweede Nederlandse gouden medaille bezorgd. Woensdag wonnen de teamsprinters en vandaag was Wild de beste op de afvalkoers en nam daarmee revanche voor de matige scratch van woensdag, waarin ze zevende werd. Wim Stroetinga pakte eerder vandaag het brons op de scratch bij de mannen.

Scratch
De scratch bestaat uit zestig rondes en vooral in het eerste deel van de wedstrijd liet Wim Stroetinga zich vaak van voren zien. De Nederlander sprong verschillende malen mee een aanvalspoging, maar hij geraakte niet weg. Ook in de tweede helft waren verschillende aanvallen, alleen niemand kon het verschil maken totdat de Spanjaard Sebastián Mora Vedri in het slot wegreed bij de rest en zo de Europese titel pakte in Apeldoorn. Christos Volikakis won op gepaste de sprint voor de tweede plaats, voor Stroetinga.

Individuele sprint vrouwen
Voor de Nederlandse sprintsters zit het toernooi er alweer op na de kwartfinales. Shanne Braspennincx kwam als laatste Nederlandse in actie op de sprint bij de vrouwen. In de kwartfinales moest ze haar meerdere erkennen Emma Hinze. Voor Laurine van Riessen viel het doek al in de achtste finales nadat Olena Starikova te snel was voor de Nederlandse.

Afvalkoers
Kirsten Wild heeft de afvalkoers bij de vrouwen gewonnen. De 37-jarige Nederlandse reed de hele wedstrijd goed van voren, waardoor ze geen onnodige energie verspeelde. Met nog vier rensters in de wedstrijd leek het toch mis te gaan voor Wild. Ze leek als vierde door te komen, waardoor ze zou zijn uitgeschakeld. Alleen Maria Giulia Confalonieri haalde in op het blauwe vlak wat verboden is en Wild in de race bleef. Vervolgens controleerde Wild de race en na een lange sprint won de Nederlandse de sprint voor de Britse Emily Nelson, die woensdag nog de scratch won. De Poolse Nikol Plosaj nam genoegen met het brons.

Individuele sprint mannen
Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich geplaatst voor de halve finales van het sprinttoernooi. Wereldkampioen Lavreysen won zijn beide kwartfinales heats makkelijk, terwijl Hoogland wat meer moeite had om zich te plaatsen. Jeffrey Hoogland, vice-wereldkampioen, had drie heats ervoor nodig nadat hij verrassend de tweede heat verloor van Rayan Helal. In de derde heat liet hij de Fransman kansloos. Mochten beide Nederlanders hun halve finales winnen dan komen ze net zoals op het WK in de finale tegen elkaar. Zowel de halve finale als de finale is vrijdag.

Teamachtervolging vrouwen
De Britse achtervolgingsploeg heeft de gouden medaille gewonnen op de teamachtervolging. In de finale tegen Duitsland had Groot-Brittannië steeds een voorsprong, maar tegen het einde van de wedstrijd kwamen ze lichtjes in de problemen nadat de derde rijdster in de problemen kwam. Ze hielden toch voldoende voorsprong om het goud te pakken. Het zilver ging naar Duitsland, terwijl Italië de strijd om het brons won tegen Frankrijk.

Teamachtervolging mannen
Woensdag kwam de Deense ploeg dicht bij het wereldrecord en waren dan ook de grote favoriet om de Europese titel te pakken op de teamachtervolging bij de mannen. Denemarken maakte dat ook waar, alleen waren ze wel langzamer dan woensdag. Italië dat het zilver pakte was vijf seconden langzamer dan de Deense ploeg. Groot-Brittannië was om de strijd om het brons duidelijk te sterk voor Zwitserland.

Kirsten Wild wint de afvalkoers. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Kirsten Wild wint de afvalkoers. (PRO SHOTS/Paul Meima)

BDO-darters Harms en Veenstra krijgen uitnodiging Grand Slam of Darts

De PDC heeft bekendgemaakt welke acht spelers namens de BDO meedoen aan de Grand Slam of Darts. Op de lijst staat ook 'overstapper' Glen Durrant. 

De Engelsman won de afgelopen drie edities van Lakeside, maar stapte in januari over naar de PDC. Daarmee leek Durrant wel zijn gegarandeerde plek op de Grand Slam of Darts te verspelen. Duzza heeft echter alsnog een uitnodiging gekregen. De BDO heeft ook gekozen om twee dames uit te nodigen. Hiervoor zijn regerend wereldkampioene Mikuru Suzuki en viervoudig wereldkampioene Lisa Ashton aangewezen.

Ook Wesley Harms en Richard Veenstra behoren tot de afvaardiging. Voor Harms wordt het zijn vijfde GSoD, terwijl Veenstra voor het eerst meedoet. BDO World Trophy-winnaar Jim Williams, Dave Parletti en Wayne Warren mogen ook afreizen naar Wolverhampton. 

De Grand Slam of Darts staat van 9 tot en met 17 november op het programma. Gerwyn Price is de titelverdediger. Hij versloeg vorig jaar Gary Anderson in een verhitte finale met 16-13.

Advocaat stopt met verdediging van Taghi: 'Geen eerlijk proces'

Advocaat Inez Weski stopt per direct met de verdediging van Ridouan Taghi. Dat vertelt ze in een interview met EenVandaag. Volgens haar verloopt het proces 'niet eerlijk'.

De raadsvrouw zou nauwelijks de kans krijgen om de verklaringen van kroongetuige Nabil B. te onderzoeken. Bovendien mocht ze slechts een deel van de geheime berichten inzien die verdachten naar elkaar stuurden, stelt Weski. Terwijl de zogenoemde PGP-berichten een belangrijk onderdeel van het proces zijn.

Regie
"De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt", zegt Weski. Hiermee wil ze ook een duidelijke boodschap uiten aan de rechtbank. Volgens haar nemen de rechters die betrokken zijn bij het proces 'de regie niet'. "Zij moeten zich niet laten leiden door het OM en zich losmaken van de publieke berechting van mijn cliënt die nu al jaren plaatsvindt. Het is nu aan de rechtbank. Laat het zien", aldus Weski.

De voortvluchtige Taghi wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor tenminste negen liquidaties en een reeks mislukte moordaanslagen. Hij staat daarom al maanden op nationale en internationale opsporingslijsten.

Derk Wiersum
De zoektocht naar de crimineel is geïntensiveerd na de moord op advocaat Derk Wiersum, die Nabil B. bijstond. Vermoed wordt dat Taghi daarvoor de opdrachtgever was. "Een tragische gebeurtenis", luidt Weski's reactie. "Maar het wordt vervolgens wel heel snel als een feit gepresenteerd dat dit te maken heeft met het Marengo-proces of zelfs met mijn cliënt."

Cliënt
Ze benadrukt nog wel dat het besluit om de verdediging neer te leggen al vóór de moord was genomen. Angstgevoelens, bijvoorbeeld voor Taghi zelf, zouden dan ook geen rol spelen. Volgens Weski respecteert haar cliënt het besluit. "Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces."

Cel en TBS geŽist tegen man die op hardloopsters instak

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft donderdag 17 oktober zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een nu 24-jarige man uit Den Helder. Het OM verdenkt hem er van dat hij vanuit de auto willekeurig vrouwen heeft gestoken. Dit gebeurde in de periode 5 november 2018 tot 26 januari 2019 in verschillende gemeenten in Noord-Holland. Ook verdenkt het OM hem van stalking en bedreiging van vrouwen.

Steekwonden
De zaak begint wanneer op 26 november 2018 een 18-jarige vrouw bewusteloos op straat wordt aangetroffen. Ze blijkt te zijn neergestoken en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer verklaart dat zij tijdens het hardlopen is klem gereden door een tegemoetkomende auto en dat de bestuurder haar vanuit zijn open raam verwondde. Politie en OM besluiten al heel snel de hulp van het publiek in te roepen via de (sociale) media en via opsporingsprogramma’s op televisie.

Dankzij deze media-aandacht melden zich twee andere slachtoffers, die aangeven een aantal dagen ervoor iets soortgelijks te hebben meegemaakt: het ene slachtoffer verklaart dat zij aanvankelijk dacht dat de tegemoetkomende auto haar met zijn linker zijspiegel had geraakt. Ze voelt een klap, valt neer en blijft versuft zitten. In het ziekenhuis wordt later vastgesteld dat zij een klaplong heeft als gevolg van een steekwond. Het andere slachtoffer verklaart dat de auto haar passeert en daarbij haar arm raakt. Ze merkt dat haar arm bloedt. Thuis ziet ze dat in haar trainingsjack en shirt een scheurtje zat.

Kenteken
De politie neemt de drie aangiften hoog op en stopt veel energie en capaciteit in het onderzoek. Maar nog altijd is niet duidelijk in welke richting er gezocht moet worden. Het blijft een tijdje rustig, tot zaterdag 26 januari van dit jaar. Een 15-jarig meisje fietst begin van de avond naar een vriendinnetje. Onderweg stuit ze op een tegemoetkomende auto, die haar kant opstuurt. Vanuit het autoraam stompt de bestuurder haar met zijn vuist. In het ziekenhuis blijkt later sprake van een steekwond in haar linker bovenarm.

Opnieuw roepen politie en OM de hulp van het publiek in. Dit leidt tot vele tips die dankzij de vasthoudendheid van de politie allemaal worden uitgelopen. En met succes: één van de tipgevers heeft eerder melding gedaan van een voorval dat overeenkomsten vertoont met deze vier recente feiten. Melder heeft toen het kenteken van de betreffende auto genoteerd.

Afgeluisterd
De auto staat op naam van een vrouw, maar op het adres van die vrouw staat ook een vriend van de dochter ingeschreven. Deze vriend voldoet aan het opgegeven signalement. Met gebruikmaking van een nieuw systeem brengt de politie de bewegingen van de auto en de telefoon van de man in kaart.

Daaruit blijkt dat hij bij de incidenten in twee verschillende auto’s op de plaatsen delict was. Hij is nu officieel verdachte, maar wordt niet meteen aangehouden. Wel wordt zijn telefoon afgeluisterd: op een moment dat verdachte in zijn auto zit belt de politie hem, met de mededeling dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de steekincidenten en dat hij onmiddellijk naar het bureau moet komen. Deze mededeling leidt tot een aantal gesprekken tussen verdachte en zijn vriendin, waarbij verdachte tegenover zijn vriendin bekent.

Nog twee slachtoffers
Verdachte wordt aangehouden, maar het onderzoek loopt intussen door. De politie vindt een aangifte van een verkeersongeval op 15 november 2018. Aangeefster was aan het hardlopen en verklaart vanuit het niets van achter te zijn aangereden door een auto die hard door de bocht kwam. En er is ook nog een zesde zaak: op 5 november 2018 heeft een vrouw gemeld dat zij tijdens het hardlopen lastig is gevallen door een automobilist. Hij haalde haar een aantal keer in, waarbij hij zijn arm uit het raam stak en haar op haar schouder sloeg.

Op jacht
De officier van justitie vindt poging moord/doodslag bewezen. Tijdens het requisitoir zegt de officier: ‘’Verdachte stapt met een mes de auto in. Hij rijdt over afgelegen wegen, en is voortdurend op zoek naar vrouwen. Dat heeft een seksuele component; hij wordt daar opgewonden van. Als hij vervolgens vrouwen tegenkomt dan steekt hij met zijn mes vanuit de auto op hen in.’’

Dit was niet per ongeluk of in een opwelling, zoals verdachte heeft verklaard. ‘’Verdachte ging op jacht, hij ging op pad om slachtoffers te maken’’ aldus de officier. ‘’Zijn handelen voorafgaand aan en rondom de incidenten getuigt van een doelgericht en doortastend handelen van de verdachte en geeft steun aan de conclusie dat het besluit om iemand te steken in elk geval reeds bij het vertrek met de auto was genomen.’’

In de tijd tussen de steekincidenten heeft verdachte kennelijk bedacht dat hij zich rustig moet houden. Maar dat wreekt zich op ander gebied. Tussen 1 en 15 januari van dit jaar worden meerdere vrouwen slachtoffer van iemand die hen bedreigt en stalkt. Ook voor deze feiten blijkt verdachte verantwoordelijk te zijn.

Littekens
De slachtoffers durven niet meer onbevangen lekker een eindje te gaan rennen, omdat dat fysiek en mentaal niet meer gaat. ‘’Alle slachtoffers hebben littekens, sommigen fysiek, anderen mentaal’’ aldus de officier. Het motief van verdachte blijft onduidelijk. ‘’De schaamte bij verdachte is groot en daarnaast wil of kan hij niet meewerken aan het onderzoeken naar zijn mogelijke drijfveren.’’ De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar en TBS met dwangverpleging.

Vader spookgezin Ruinerwold opgepakt

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Dit betreft een 67-jarige man uit Ruinerwold. Hij is één van de zes personen die maandag in de woning aan de Buitenhuizerweg werden aangetroffen. De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen.

Gezin
De vandaag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn.

Een woordvoerder: "We hebben in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld. De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. We onderzoeken de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek."

Inbewaringstelling
De 58-jarige man uit Ruinerwold die maandag 14 oktober is aangehouden is vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Vrijheidsberoving
De mannen worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. De woordvoerder: "Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden."

Onderzoek
Dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. De woordvoerder: We begrijpen dat er nog heel veel vragen zijn. Wij doen zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen – die ook wij hebben – te kunnen beantwoorden.

Momenteel komt er dagelijks veel nieuwe informatie op ons af. Het is onze taak deze informatie te onderzoeken op juistheid en relevantie voor het onderzoek. De omstandigheden waarin de verdachten en betrokkenen leefden vragen om extra zorgvuldigheid in het onderzoek.

We hebben een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart , 30 collega’s werken aan deze zaak. We hebben op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Vandaag en morgen gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. We brengen de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie."

VS overtuigt Erdogan van tijdelijke wapenstilstand in SyriŽ

Amerikaans vice-president Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben donderdag aangekondigd dat zij een staakt-het-vuren-overeenkomst hebben bereikt tussen Turkije en de Koerden, na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

De overeenkomst komt uren nadat een brief is verschenen waarin president Donald Trump Erdogan waarschuwde vooral geen 'dwaas' en 'stoere vent' te worden met betrekking tot een invasie van het noordoosten van Syrië. Een brief die Erdogan volgens geruchten direct bij het afval gooide.

In ieder geval zal Turkije de invasie van Syrië met vijf dagen opschorten. In deze periode kunnen de Koerdische YPG-strijders zich onder Amerikaanse bescherming terugtrekken.

Trump reageerde extatisch, uiteraar via Twitter. Begrijpelijk, want de president lag aardig onder vuur vanwege zijn plotselinge en onaangekondigde terugtrekking uit de regio. Vele Republikeinen waren furieus dat Trump de Koerdische bondgenoten zo plots de rug toekeerde. Een schot voor open doel voor Turkije, die maar al te graag de aanval op de Koerden openden om zogenaamde 'terroristische cellen' te vernietigen. Inmiddels bleek dat mede door de Turkse invasie vele burgerslachtoffers vielen en zelfs een Koerdische politica en haar gevolg werden geëxecuteerd.

UEFA: Geen supporters van Ajax mee naar Chelsea

De UEFA heeft uitspraak gedaan naar aanleiding van de gebeurtenissen met Ajax-supporters in Valencia en Lissabon. Het gaat om de incidenten rondom Valencia - Ajax en de voorwaardelijke straf die was opgelegd na Benfica - Ajax, vorig seizoen. De grootste sanctie is dat Chelsea - Ajax op 5 november om 21:00 uur zonder uit-fans gespeeld wordt.

Ook ontvangt Ajax een boete van vijftigduizend euro en opnieuw een voorwaardelijke straf van een jaar voor de verkoop van tickets bij een uitwedstrijd. Tevens kreeg Ajax een boete van achttienduizend euro voor ‘improper conduct of the team’ (vijf of meer gele kaarten). De ploeg van Erik ten Hag kreeg in Mestalla met André Onana, Nicolás Tagliafico, Daley Blind, Joel Veltman, Lisandro Martínez en Quincy Promes liefst zes keer een gele kaart.

Ajax heeft om aanvullende informatie gevraagd bij de UEFA. Daarna wordt gekeken of er een hoger beroep wordt aangetekend. Ajax kreeg een voorwaardelijke schorsing na het duel met Benfica op 7 november 2018 in Lissabon. Die schorsing hield in dat de Amsterdamse club één duel zonder uitfans moest spelen als er weer de nodige ongeregeldheden zouden plaatsvinden met supporters.

De ongeregeldheden bij Valencia waren niet de eerste incidenten na de voorwaardelijke schorsing; na het kwartfinaleduel met Juventus kreeg Ajax ook al een boete van 52.500 euro na incidenten met fans.

Na twee groepsduels en zes punten gaat Ajax aan de leiding in Groep H: Chelsea en Valencia hebben drie punten, terwijl Lille nog geen punt wist te pakken.

Stengere handhaving tijdens Sinterklaasintocht in Den Haag

In Den Haag zal dit jaar strenger worden gehandhaafd op illegale demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht. Een motie met deze strekking werd vandaag ingediend door de Haagse PVV en door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund. De Haagse PVV kreeg steun voor de motie van Hart voor Den Haag, VVD, D66, CDA, CU/SGP, en 50-PLUS.

Activisten van actiegroep Kick-out Zwarte Piet (KOZP) demonstreerden vorig jaar, tegen afspraken met de gemeente in, in het centrum van de stad tijdens de Sinterklaasintocht. Burgemeester Krikke besloot destijds om de illegale manifestatie zoveel mogelijk te faciliteren. Dit leidde tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De organisatie van Kick-Out Zwarte Piet heeft aangegeven ook dit jaar tijdens de Sinterklaasintocht weer te zullen demonstreren tegen zwarte piet.

Raadslid Karen Gerbrands van de Haagse PVV is blij met het binnengehaalde resultaat. “Als Kick-Out Zwarte Piet zich dit jaar niet aan de afspraken met de gemeente houdt en niet in het aangewezen demonstratievak blijft, dan wordt wél gewoon de ME eropaf afgestuurd. Daar ben ik blij mee.”

Een andere motie van de Haagse PVV, om demonstraties in de directe omgeving van de Sinterklaasintocht helemaal te verbieden, redde het net niet. De motie werd nipt verworpen met 22 stemmen voor en 23 stemmen tegen. De motie kreeg wel de steun van Hart voor Den Haag, VVD, CDA, CU/SGP en 50-PLUS.

Minister Slob stopt nu echt met financiering van Cornelius Haga Lyceum

Minister Slob gaat alsnog de bekostiging van het Cornelius Haga Lyceum stopzetten. Per 1 december wordt de geldkraan dichtgedraaid, omdat bestuurder Soner Atasoy nog steeds geen plaats heeft gemaakt voor zijn opvolger.

Dat maakte de minister zojuist bekend via Twitter.

Door het stopzetten van de financering moet het Cornelius Haga Lyceum waarschijnlijk sluiten, tenzij commerciële partijen veel geld over hebben om de school draaiende te houden.

Interim-bestuurder
De minister liet een maand geleden weten dat het huidige bestuur op moet stappen. De huidige directeur kreeg tot afgelopen dinsdag de tijd om een interim-bestuurder aan te stellen.

Marcel Heuver, momenteel commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro, werd voorgedragen als vervanger. Toch ging hij niet meteen aan de slag: Heuver is geen moslim en volgens de statuten van de school moeten bestuurders dat wél zijn.

Statuten
De statuten moesten daarom eerst aangepast worden, stelde Atasoy. En dat zou enkele weken in beslag nemen. Hij slaagde er dan ook niet in om dinsdag al zijn taken en bevoegdheden over te dragen.

De opgelegde deadline van Slob werd daardoor niet gehaald. De minister besloot dinsdag dan ook om de geldkraan dicht te draaien. "De huidige bestuurders beroepen zich onterecht op administratieve belemmeringen", vond hij.

Nog een kans
Toch gaf hij de school nog een kans. Atasoy kreeg twee dagen de tijd om alsnog alle taken en bevoegdheden over te dragen aan Heuver. Dat zou vandaag voor 12:00 uur moeten zijn gebeurd.

Maar Atasoy maakte daar geen gebruik van. In een brief liet de huidige directeur weten niet van plan te zijn om te vertrekken.

'Aan de noodrem getrokken'
Hij schreef onder meer dat een poging om de nieuwe bestuurder te laten beginnen is mislukt doordat de medezeggenschapsraad en ouderraad dwars lagen.

"Zowel de medezeggenschapsraad als de ouderraad hebben aan de noodrem getrokken en zelfs een civielrechtelijke procedure aangekondigd als er in strijd wordt gehandeld met de statuten en de WMS. (...) Uw gedwongen besluit de wet te overtreden is ondanks onze inspanning wederom niet haalbaar", aldus Atasoy.

Rechtszaken
Atasoy vertelt in een reactie verbaasd te zijn dat de minister "het besluit van de ouderraad en medezeggenschapsraad negeert". "Heel erg vreemd, hij heeft net de wet aangepast om de OR en MR meer macht te geven. Ik kan er geen touw meer aan vastknopen, het lijkt het Nederlandse weer wel", zegt hij tegen AT5.

Toch verwacht hij nog steeds niet dat het lyceum daadwerkelijk de deuren moet sluiten. "We zwichten niet voor druk. We kunnen tot 1 december nog gewoon door en in de tussentijd hebben we nog drie belangrijke rechtszaken lopen", aldus de huidige directeur.

Door het raam naar binnen
Binnen een maand moet daar volgens hem meer duidelijkheid over komen. Maar of de school nou alle zaken wint of niet: Atasoy wil nog steeds in gesprek gaan met de minister. "We houden de deur voor hem op een kiertje en dat hadden we andersom ook verwacht. De minister heeft de deur nu dichtgelast. Maar ik kan nog altijd door het raam naar binnen kruipen."                           

Eerste trailer pc-versie Red Dead Redemption 2 verschenen

Red Dead Redemption 2 voor pc werd vorige week officieel aangekondigd door Rockstar, met de belofte dat beelden spoedig zouden volgen. De eerste trailer is vandaag online gekomen.

Er is nog niet zo gek veel te zien in deze eerste pc-trailer, maar het geeft alvast een indicatie van de performance die we mogen verwachten in de pc-versie. Bekijk de trailer hieronder. Red Dead Redemption 2 verschijnt op 5 november voor pc.

Nederlandse wielrenner Maas (19) houdt dwarslaesie over aan val

Edo Maas heeft een dwarslaesie overgehouden aan zijn val in de Piccolo Lombardia, de beloftenversie van de Ronde van Lombardije. De 19-jarige wielrenner uit de opleidingsploeg van Sunweb werd begin oktober in de afdaling van de Madonna del Ghisallo aangereden door een wagen die ineens op het parcours verscheen.

Sindsdien ligt de talentvolle Maas in het ziekenhuis van Milaan. Na verschillende operaties aan zijn rug, nek en gezicht is duidelijk geworden dat breuk in zijn rug tot een dwarslaesie heeft geleid.

"Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat zijn benen ooit nog kunnen functioneren", valt te lezen op de website van zijn ploeg Sunweb. "Maar vechtlust en hoop voeren de boventoon", schrijft het team, dat ook een beroep doet op de internationale wielerfederatie UCI. "Hoewel het deze vreselijke tragedie niet ongedaan kan maken, vragen we de UCI opnieuw om alles in het werk te stellen om de veiligheid van de teams en de renners in wedstrijden te waarborgen."

Bertens knokt zich met moeite naar kwartfinales Moskou

Kiki Bertens heeft zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Moskou. De Nederlandse nummer acht van de wereld had in de eerste een bye en nam het in tweede ronde op tegen de Estse Kaia Kanepi. Bertens speelde heel wisselvallig maar uiteindelijk won ze in drie sets: 4-6, 6-3 en 7-5.

Bertens verloor op het indoortoernooi in Rusland de eerste set van Kanepi en in de tweede set kwam ze op een 3-1 achterstand. Bertens kwam goed terug in de set en won die zelfs nog makkelijk met 6-3. Ook in de derde beslissende set keek de Nederlandse tegen een break achterstand aan (4-1), maar opnieuw kwam de nummer acht van de wereld terug in de set en won de derde set met 7-5.

Door de zege heeft Bertens nog kansen om zich te plaatsen voor de WTA Finals. De 27-jarige tennisster staat op dit moment op een negende plaats, maar mocht ze de finale halen in Moskou dan gaat ze de nummer acht Serena Williams voorbij.

'The Blob' bestaat en niemand weet precies wat het is

Vanaf zaterdag verwelkomt de Parijse dierentuin een nieuwe bewoner: de 'Blob'. Dit eencellige, hersenloze organisme, heldergeel van kleur, bestaat over de hele wereld en kan zich verplaatsen, eten en zelfs problemen oplossen. Dit is de eerste keer ter wereld dat het aan het publiek is gepresenteerd.

De Blob lijkt op een schimmel maar gedraagt zich als een dier, het heeft geen mond of ogen, maar het kan toch op zoek gaan naar eten. Daarnaast beweegt het zich rond zonder poten of vleugels en indien het door midden wordt gehakt, kan het zichzelf binnen drie minuten herstellen.


The Blob in de Parijse dierentuin (Bron: YouTube)

"De blob is een levend wezen dat behoort tot één van de mysteries van de natuur", zei Bruno David, directeur van het Parijse natuurhistorisch museum, waarvan het dierenpark deel uitmaakt. "Het verrast ons omdat het geen brein heeft, maar in staat is om te leren en als je twee blobs samenvoegt, zal degene die heeft geleerd zijn kennis op de andere overbrengen," voegde David eraan toe.

De Blob is vernoemd naar een science-fiction horror B-film uit 1958, met in de hoofdrol een jonge Steve McQueen, waarin een buitenaardse levensvorm, The Blob, alles op zijn weg in een klein stadje in Pennsylvania opeet, maar wat de hedendaagse Blob is blijft voor de onderzoekers nog een mysterie.

"We weten zeker dat het geen plant is, maar we weten niet zeker of het een dier of een schimmel is," zei David. "Het gedraagt zich zeer verrassend voor iets dat op een paddestoel lijkt. Het heeft het gedrag van een dier en het kan leren."

Update 17:44 uur:


Heather Barnett over de Blob (Bron: YouTube)

Gaviria net iets sneller dan Ackermann in openingsrit Tour of Guangxi

Fernando Gaviria heeft de openingsrit in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Colombiaanse sprinter van UAE Emirates was na een etappe van 135 kilometer net iets sneller dan Pascal Ackermann. Gaviria is ook de eerste leider in de Chinese rittenkoers.

In China ging vandaag de laatste WorldTour-ronde van het seizoen van start: de Tour of Guangxi. De Chinese rittenkoers telt zes etappes en de openingsetappe was gemaakt voor de sprinters. Voordat het een massasprint werd reden in het begin van de etappe drie renners vooruit, maar die werden op twintig kilometer van de streep teruggepakt door het peloton.

Julius van den Bergh waagde in de laatste tien kilometer nog een poging. De Nederlander kreeg de Belg Victor Campenaerts met zich mee, maar door het werk van de sprintersploegen werd dit tweetal ook ingerekend, waardoor een massasprint de beslissing moest brengen. In die massasprint ging Pascal Ackermann aan, maar de zege was ervoor de Colombiaan Fernando Gaviria, die zijn eerste zege boekte sinds de Ronde van Italië. Gaviria is ook meteen de eerste leider in de laatste WorldTour-wedstrijd van het jaar. Matteo Trentin kwam als derde over de streep.

Piemel jongetje (3) per ongeluk geamputeerd

Fimosis is voor geen enkel mannelijk persoon prettig, jong of oud. De voorhuid kan daarbij niet tot nauwelijks over de eikel geschoven worden, wat naast pijn en infecties ook zorgt voor het nagenoeg onmogelijk schoonhouden van de boel daar.

In het Braziliaanse Malacacheta, in de staat Minas Gerais, had een 3-jarig jongetje hier last van en zijn vader - die na een scheiding de voogdij had gekregen - besloot zijn zoontje uiteraard te laten behandelen. De operatie duurde vier uur, waarna het jongetje duidelijk veel pijn had op de betreffende plek. Het viel vader op dat de lakens nogal bebloed waren, waarna hij toch maar eens een kijkje nam.

Op dat moment volgde een pijnlijke ontdekking: de piemel van het jongetje was er niet meer. De man stapte uiteraard gelijk naar de verantwoordelijke arts, die de fout ontkende. "Volgens hem had ik ervoor getekend dat het een risicovolle ingreep was en dat de voorhuid eraf gehaald zou worden. Binnen een dag of tien zou alles er weer normaal uit moeten zien en zou mijn zoon in orde moeten zijn", aldus de vader.

De volgende ochtend liet hij het jongetje in een ander ziekenhuis onderzoeken, waar men de amputatie van de penis constateerde. Omdat er bij een eventuele reconstructie enige haast geboden is, is de vader vóór hij aan een jurische strjd begint alvast begonnen met een crowdfundingsactie, het geld heeft hij zelf immers bij lange na niet. De verantwoordelijke arts voor de rechter slepen zit er overigens niet in: die overleed twee dagen na de operatie aan een hartaanval.

Nieuwe beveiligingscamera's GVB nemen ook geluid op

De nieuwe beveiligingscamera's in trams, bussen en metro's nemen niet alleen bewegende beelden, maar ook geluid op.

Dat laat het Amsterdamse stadsbestuur weten in antwoord op vragen van SP-raadslid Tiers Bakker. "Het voordeel van de nieuwe systemen is dat de kans groter is dat de situatie waarvan aangifte wordt gedaan of schade op wordt verhaald daadwerkelijk in beeld is en dus bijdraagt aan de (sociale) veiligheid en bescherming van het materieel", schrijft de gemeente.

Dode hoeken
De huidige camera's kunnen alleen foto's nemen, bovendien zijn er 'dode hoeken' waardoor niet iedereen te zien is. Inmiddels is een groot deel van deze camerasystemen aan vervanging toe. Volgens de gemeente heeft de techniek een 'grote ontwikkeling' doorgemaakt waardoor beelden straks duidelijker zijn.

De beelden zouden niet standaard worden bekeken. "Alleen beelden van een incident worden uitgelezen en bekeken. Slechts de beelden van het incident kunnen na een aangifte, aan de politie worden verstrekt. (...) Verder is in de camera-uitleesprotocollen vastgelegd welke medewerkers de beelden mogen zien, met welk doel en onder welke strikte voorwaarden."

Veilig openbaar vervoer
De gemeente staat achter de keuze van het GVB voor de nieuwe camerasystemen. "Het cameratoezicht bij GVB heeft ten doel de (sociale) veiligheid van GVB-personeel en reizigers alsmede het behoud van het materieel van GVB te waarborgen. Het college ondersteunt deze doelstelling en benadrukt het belang van veilig openbaar vervoer."

Wanneer de eerste nieuwe beveiligingscamera's worden geïnstalleerd is nog onduidelijk.

Parkeren op de stoep verboden: Birorijders moeten parkeerkosten gaan betalen

Lekker snel en droog van A naar B en dan ook nog eens gratis op de stoep parkeren: voor sommige mensen is de Biro een enorme uitkomst. Maar veel Amsterdammers ergeren zich kapot aan de elektrische karretjes die veel kostbare ruimte innemen. Daar gaat verandering in komen, want een Biro mag niet meer op de stoep en op het fietspad komen.

Een uitspraak van de rechter begin dit jaar heeft er namelijk voor gezorgd dat de Biro niet langer onder de gehandicaptenvoertuigen valt, daar waar dat bij de Canta nog wel het geval is. Hoewel een Biro elektrisch rijdt, is het toch een brommobiel en dus moet het voertuig een kenteken hebben en niet alleen een verzekeringsplaatje. Bestuurders moeten bovendien een rijbewijs AM hebben.

Brief van RDW
De RDW, de dienst die verantwoordelijk is voor de registratie van voertuigen, heeft enige maanden nodig gehad om de uitspraak van de rechter te verwerken in 'passende acties', schrijft verkeerswethouder Dijksma (PvdA) vandaag aan de gemeenteraad. Een van die acties is dat Birobezitters in november een brief van de gemeente, de RDW en de Birofrabikant krijgen, waarin staat dat ze een kenteken aan moeten vragen.

Zodra er een kentekenplaat op het voertuig zit kan deze ook gescand worden door de auto's van parkeerhandhavers. Biro's op de stoep parkeren kan voortaan bekeurd worden, want de karretjes moeten gewoon op een parkeerplaats staan. En dus moet er ook parkeergeld betaald worden, bij de automaat, of via een parkeervergunning. Gratis je Biro op de stoep knallen is er dus niet meer bij. Vanaf 2020 gaat de politie ook controleren op straat. Het rijden in een Biro met alleen een verzekeringsplaatje is strafbaar.

Uitzondering voor gehandicapten
Een uitzondering komt er voor Birorijders met een handicap. "Gehandicapten die hun Biro fysiek laten aanpassen kunnen door de RDW na keuring buiten de kentekenplicht worden gesteld", schrijft Dijksma in de brief.

Canta's worden wel als gehandicaptenvoertuig gezien en mogen daarom gewoon op de stoep blijven staan en op het fietspad blijven rijden. Mogelijk gaat minister Cora van Nieuwenhuizen wel naar de regels rondom de Canta kijken, "omdat er signalen zijn dat gehandicaptenvoertuigen door niet-gehandicapten worden gebruikt".

'Postbezorgers' overvallen en binden 30-jarige vrouw vast

Een 30-jarige vrouw is vanmorgen in haar woning op de Hortensiastraat in Ridderkerk overvallen. De mannen bedreigden haar met een mes en bonden haar vast. De mannen gingen er met diverse spullen vandoor. Met hulp van getuigen wist de politie in de omgeving twee verdachten aan te houden.

Tegen half elf ’s morgens belden de mannen aan bij de woning met de mededeling dat zij een pakketje hadden. Eén van de mannen droeg een uniform van een pakketbezorger, ook stond er een bezorgbus voor de deur. De vrouw deed open en twee mannen kwamen de woning binnen. Zij bedreigden de vrouw met een mes en bonden haar vast. Ze namen verschillende spullen uit haar woning mee en gingen er vandoor.

Met de omschrijving die de vrouw gaf van de daders en de betrokken bus werd gelijk een zoektocht in de omgeving opgestart. Agenten namen positie in op de verschillende uitvalswegen en andere agenten doorzochten het gebied. Ook werd gelijk een buurtonderzoek gestart. Met informatie van getuigen wisten de agenten twee mannen op te sporen die als verdachte zijn aangehouden.

De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen en buurtbewoners met camerabeelden om contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier op de website. 

Man beroofd van telefoon tijdens boswandeling

Een 22-jarige man is woensdagmiddag tijdens een wandeling in de Oude Warande in Tilburg door een groepje van 6 jongeren beroofd van zijn telefoon. Een verdachte heeft de telefoon uit zijn handen getrokken en is het bos ingevlucht.

Op woensdag 16 oktober rond 15.45 uur liep het slachtoffer met zijn vriend door het bos. Een groepje van 6 jongens, vermoedelijk in de leeftijd tussen 18 en 22 jaar oud, kwam hen tegemoet lopen. Een van de jongens liep naar de mannen toe en schold hen uit. Het slachtoffer en zijn vriend zijn doorgelopen, echter kwam de verdachte achter hen aan.

De Tilburger pakte zijn telefoon om de politie te bellen, waarop de verdachte zei dat hij moest ophangen. Het slachtoffer gaf aan dat hij op zou hangen als de verdachte weg zou gaan. De verdachte bevestigde dit en de man hing op. De verdachte besloot daarna echter dat de man de telefoon af moest geven en rukte de telefoon uit zijn hand. Hij is het bos ingerend. De andere jongens renden hem achterna en zijn ook gevlucht.

Agenten zijn direct na aankomst gestart met onderzoek ter plaatse maar hebben de verdachte jongeren niet meer aangetroffen.

NVWA verdenkt vleesveehandelaar van vervalsen certificaten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een opsporingsonderzoek uit naar een vleesveehandelaar in de provincie Noord-Brabant. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met certificaten voor het transport van levende dieren. Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA hebben woensdag 16 oktober het bedrijf doorzocht. Daarbij hebben zij onder meer administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De vleesveehandelaar wordt ervan verdacht certificaten uit het computersysteem TRACES (TRAde Control and Expert System) te vervalsen. Zo voldoen de dieren die hij importeert op papier aan het 2 sterren Beter Leven keurmerk. In TRACES brengen EU-lidstaten elkaar onder andere op de hoogte van zendingen levende dieren. Daarbij wordt ook de reistijd vermeld. Eén van de voorwaarden voor het 2 sterren Beter Leven keurmerk is dat de reistijd niet langer dan 10,5 uur mag zijn. De verdachte handelaar levert bij sommige geïmporteerde dieren vermoedelijk het originele TRACES-certificaat met daarop een reistijd van meer dan 10,5 uur en een vervalst exemplaar met een kortere reistijd aan veehouders. Op deze manier kunnen de veehouders het origineel tonen bij een controle door de NVWA en een vervalst certificaat wanneer controleurs van het Beter Leven keurmerk langskomen.

Om deze vorm van fraude een stuk lastiger te maken, heeft de NVWA de controleurs van het Beter Leven keurmerk toegang gegeven tot TRACES. Zo kunnen zij zelf de originele certificaten inzien.

Team van politie dat zakkenrollers spotte op CS moet uniform aan

Het zogeheten Prioteam van de politie in het openbaar vervoer, dat hoofdzakelijk opereerde op het Centraal Station, mag niet meer in burger surveilleren. Het team werd eerder succesvol ingezet bij het 'spotten' van criminelen zoals zakkenrollers.

Omdat er te weinig agenten zijn in het team, moeten de agenten weer in uniform werken. "Die beslissing is genomen vanwege capaciteitsproblemen, ook bij het Team Openbaar Vervoer. Omdat de veiligheid voorop staat doen ze nu andere taken", laat een woordvoerder van de politie weten.

De agenten in burger zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld de opsporing van zakkenrollers. Het zou gaan om zo'n vier agenten, die dat werk normaal gesproken vier dagen per week doen. Daar is nu door personeelsgebrek in de rest van het team dus een eind aan gekomen.

Volgens de politiewoordvoerder betekent dat niet automatisch dat er op geen enkel moment agenten in burger aanwezig zijn. "De Landelijke Eenheid is er soms aanwezig en de recherche kan ook toevallig daar een onderzoek draaien." Daarnaast opereert er in de binnenstad ook het zogeheten zakkenrollersteam.

Mochten er meer agenten aan het werk gaan bij Team Openbaar Vervoer, dan kunnen de agenten weer vier dagen in de week in burger aan de slag.

Verwarde man klimt als Spiderman langs balkons tijdens inval arrestatieteam

De politie heeft vanochtend de handen vol gehad aan een bewoner van flat Klieverink in Amsterdam-Zuidoost. Hij ontweek een flitsgranaat en abseilende AT'ers en kon pas op het dak van de flat door een arrestatieteam worden opgepakt. Rond 10.00 uur werden er meerdere politiewagens opgeroepen. 'De man had iemand bedreigd in het trapportaal', vertelt een woordvoerder van de politie.

Volgens buurtbewoners veroorzaakte de man al langer problemen. Hij zou meerdere keren autoruiten hebben vernield en een winkelier hebben mishandeld. De politie kan dat niet bevestigen, maar zegt wel dat hij een 'bekende van de politie' is.

Ook een arrestatieteam en een onderhandelaar werden opgeroepen.Terwijl de man op een van de balkons van de flat zat, kwamen leden van het arrestatieteam abseilend naar beneden. Een andere AT'er gooide een flitsgranaat het balkon op, maar tijdens de ontploffing klom de man op een ander balkon. Hij rende daarna weg, terwijl hij werd gevolgd door het arrestatieteam.

Uiteindelijk klom de man helemaal naar het dak. Daar kon hij alsnog worden aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau.

Groningen en Drenthe krijgen EU-geld als eerste groene waterstofregio van Europa

Noord-Nederland krijgt als eerste regio subsidie voor hun zogenoemde Hydrogen Valley, naar het model van Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië. Hiermee worden Groningen, Drenthe en Friesland Europese waterstofkoplopers. De Europese Commissie heeft het project geselecteerd voor een subsidie van 20 miljoen euro met een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro.

De totale projectomvang komt daarmee op circa 90 miljoen euro. Deze subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland. Uiterlijk januari 2020 beoogt het consortium de overeenkomst te kunnen tekenen en kan het zesjarige project van start.

Minister Wiebes (EZK): “Dit is een mooi voorbeeld hoe Groningen, Drenthe en Friesland voorlopers zijn als nieuwe duurzame energie-provincies. Omdat het Groningengasveld in 2022 sluit, biedt dit project het noorden van het land mooie kansen en werkgelegenheid. De regio heeft alles in huis koploper te worden in de energietransitie.”

Het HEAVENN-consortium heeft de subsidieaanvraag gedaan in april dit jaar en bestaat uit 31 publieke en private partijen uit zes Europese landen. New Energy Coalition en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland waren de aanjagers in de aanvraag, die is ondersteund door meer dan 65 nationale en internationale partijen van Californië tot aan Japan en Nieuw-Zeeland. Het HEAVENN-project is uniek omdat het de hele waterstofketen omvat en plaatsvindt in een geografische regio.

Integrale groene waterstofketen: van productie tot tankstations
Verschillende projecten worden uitgevoerd, zoals de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof en de toepassing voor de energievoorziening voor zowel de industrie als de gebouwde omgeving en in de mobiliteit. Bestaande aardgaspijpleidingen worden geschikt gemaakt voor het transport van waterstof en nieuwe waterstofleidingen worden aangelegd op het Chemie Park Delfzijl en tussen het GZI-Next terrein en het Emmtec Industry & Business Park in Emmen.

Een ondergrondse waterstofopslag is voorzien bij HyStock in Veendam. Waterstof als toepassing voor de verwarming van huizen wordt gerealiseerd in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen. In de mobiliteit zal waterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s en er komen waterstoftankstations in Groningen en Emmen bovenop de reeds geplande in Pesse, Groningen en het al operationele tankstation in Delfzijl.

Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en wordt groene H2 ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Juist de zwaardere voertuigen zijn zeer geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

Waalbrug testlocatie voor verwijdermethoden chroom-6

Woensdagmiddag 16 oktober bracht staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek aan de Waalbrug in Nijmegen. Op de Waalbrug zijn 12 methoden getest om chroom-6-houdende verf te verwijderen. Chroom-6 is in het verleden veel gebruikt. Daarom is er meer kennis nodig over het veilig en efficiënt bewerken en verwijderen van verven met chroom-6. Naast staatssecretaris Van Ark namen vertegenwoordigers van grote rijksopdrachtgevers en hun opdrachtnemers deel aan het werkbezoek.

De Waalbrug als lab voor veilig werken met chroom-6
Jaarlijks werken meer dan 900.000 werkenden in de Europese Unie met chroom-6. Deze stof is verwerkt in verven op bouwwerken en vervoersmiddelen zoals bruggen, treinen, trams, vliegtuigen en vuurtorens. Chroom-6 is nuttig omdat het roestvorming (corrosie) tegengaat en kleur aan verf geeft, maar kan bij blootstelling verschillende ziekten veroorzaken, zoals kanker, longziekten en eczeem. De laatste jaren is de bewustwording rondom deze risico’s gegroeid.

Staatssecretaris Tamara van Ark: "Werken met een gevaarlijke stof mag nooit ten koste gaan van de veiligheid of gezondheid van werkenden. Daarom laat ik me graag voorlichten over de verschillende manieren waarop hier op de Waalbrug verf met chroom-6 is verwijderd, hoe je dat zo veilig mogelijk kunt doen. Dit onderzoek is enorm belangrijk. Ik kijk daarom uit naar de presentatie van de uitkomsten door Rijkswaterstaat."

Toen Rijkswaterstaat de stof vorig jaar mei aantrof in de verflaag op de Waalbrug, werd het renovatieproject dan ook direct gestaakt. Want hoe verwijder je chroom-6-houdende verf op veilige wijze? Om die vraag te beantwoorden is de Waalbrug ingezet als proeftuin om de effecten van de verschillende methodieken voor verwijdering te testen. De resultaten hiervan worden gebruikt om het openbare beheersregime chroom-6, opgesteld door Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en ProRail, aan te scherpen. In de proeftuin zijn 12 methodes getest.

Campagne Veilig werken met gevaarlijke stoffen
Chroom-6 is niet de enige gevaarlijke stof waar veel Nederlandse werknemers mee te maken krijgen. Zo brengen ook houtstof, kwartsstof, diesel- en lasrook gezondheidsrisico’s mee. In totaal heeft 1 op de 6 werknemers te maken met potentieel gevaarlijke stoffen. Om het belang van veilig werken met deze stoffen onder de aandacht te brengen, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen gestart. Er worden netwerk- en informatiebijeenkomsten georganiseerd, het ministerie voert online campagne en er worden werkbezoeken georganiseerd, waarvoor staatssecretaris Van Ark betrokken ondernemers uitnodigt om kennisuitwisseling en innovatie te bevorderen.

De Waalbrug in Nijmegen (Foto: FOK!)
De Waalbrug in Nijmegen (Foto: FOK!)

Vakbonden willen landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn roepen op tot een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De komende tijd zullen de vakbonden met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. Zij verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging van 5% voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bood in het laatste informele overleg een eenmalige (naar rato dienstverband) van bruto €1.000,- voor 2019, 4% op 1 jan 2020 en 4% op 1 jan 2021. Dat is een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wil de NVZ verslechteringen doorvoeren zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar. Tevens willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.

Rico Verhoeven krijgt reality show in aanloop naar gevecht met Badr

Het gevecht mag dan al over twee maanden zijn, toch heeft kickbokser Rico Verhoeven nog tijd gevonden voor een eigen docu-soap. In de aanloop naar de wedstrijd tegen Badr Hari laat Verhoeven zich volgen door de camera's van SBS6.

Het gevecht tussen de twee kemphanen vindt plaats op 21 december in de Gelredome en moet een rematch worden van de partij die drie jaar geleden nog in een deceptie eindigde. Badr raakte geblesseerd aan zijn elleboog en moest de partij staken.

In de vijfdelige serie RICO wordt Verhoeven gevolgd in aanloop naar de wedstrijd van kickboksorganisator Glory. Maar ook zijn gezin zal in de docu-soap verschijnen, vertelt Verhoeven aan Shownieuws. De eerste aflevering is te zien op 25 november om 21.30 uur.

Rico Verhoeven krijgt een soap. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Rico Verhoeven krijgt een soap. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

Opnieuw minder wanbetalers zorgverzekering

Het aantal inwoners van Nederland dat minimaal een half jaar achter loopt met het betalen van de zorgpremie is in 2018 verder afgenomen. Sinds de piek in 2014 is het aantal wanbetalers van zorgverzekeringspremies met 30 procent gedaald van 298.000 naar 206.000. Van alle personen van 18 jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler. In 2014 was dit nog 2,2 procent. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De daling van het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen vanaf 2015 hangt samen met de invoering van een betalingsregeling. Hierdoor kan iemand met een betalingsachterstand bij zijn zorgverzekeraar versneld uitstromen als wanbetaler. Bij ongewijzigd beleid zou het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen.

Van de wanbetalers van zorgverzekeringen was ruim 60 procent man. Dit geldt voor vrijwel alle leeftijdsklassen. De meeste wanbetalers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar oud (72 procent). Met 3,2 procent zijn mannen in de leeftijdscategorie van 30 tot 35 het meest voorkomend als wanbetaler van zorgpremies.

Regionale verschillen wanbetalers zorgpremie
Het percentage wanbetalers van zorgverzekeringspremies verschilt per provincie. Flevoland telde in 2018 met 2,2 procent naar verhouding de meeste wanbetalers, Zeeland de minste (1,0 procent).

Het aandeel wanbetalers hangt ondere andere samen met de leeftijdsopbouw. Zo zal de relatief lage gemiddelde leeftijd van de inwoners van Flevoland een rol spelen bij het aandeel wanbetalers in die provincie, al heeft Utrecht met een vergelijkbare gemiddelde leeftijd, aanzienlijk minder wanbetalers (1,1 procent).

Ook zijn er grote verschillen tussen de provincies als het gaat om de verhouding tussen personen met een betalingsregeling en wanbetalers. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is deze verhouding ruim tweemaal zo groot als in de provincie Groningen.

Grote verschillen per gemeente
Ook het percentage wanbetalers per gemeente varieert sterk. De gemeenten met relatief de meeste wanbetalers (meer dan 3 procent) waren Rotterdam, Pekela, Schiedam, Den Haag en Lelystad.

Gemeenten met de laagste percentages wanbetalers (minder dan 0,4 procent) in 2018 waren Sint-Anthonis, Eersel, Veere, Dinkelland en Rozendaal. De verschillen per gemeente hangen voor een deel samen met de hoogte van het gemiddeld huishoudensinkomen per gemeente. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers.

Gebrek aan informatie bemoeilijkt aanpak cyberveiligheid

Het is vaak onduidelijk wat de financiële én maatschappelijke gevolgen van digitale aanvallen en spionage zijn. Deze onduidelijkheid wordt veroorzaakt doordat organisaties: 1) niet iedere aanval opmerken; 2) niet iedere aanval publiek bekend willen maken; en 3) niet altijd kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van een aanval op de lange termijn.

Bedrijven en overheid hebben daardoor een onvolledig beeld van de kosten en baten van investeringen in cyberveiligheid. Het investeringsniveau kan dan te hoog of te laag zijn. Dit staat in de Risicorapportage cyberveiligheid economie 2019 die het Centraal Planbureau (CPB) zojuist publiceerde.

Hoewel bedrijven meer maatregelen nemen om hun ICT te beschermen, lijken de risico’s op maatschappelijke schade door cyberincidenten in de toekomst te stijgen door toenemende digitalisering.

Het is onduidelijk welke maatregelen vanuit de overheid effectief zijn om de cyberveiligheid te waarborgen. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij de borging van de veiligheid van vitale processen. Door de toenemende digitalisering en de verknoping tussen vitale processen (zoals de drinkwatervoorziening en de luchtverkeersleiding) en andere ‘niet-vitale’ processen (zoals hostingbedrijven of softwareleveranciers) is het onderscheid tussen die twee typen processen steeds moeilijker te maken. Een ander voorbeeld is de overheidsvoorlichting over cyberveiligheid. De effectiviteit hiervan is onbekend en, doordat er meerdere voorlichtingskanalen naast elkaar bestaan, bestaat het risico op versnippering.

Het gebrek aan goed inzicht in cyberrisico’s vormt ten slotte een belemmering voor de verdere ontwikkeling van een verzekeringsmarkt. Zonder betrouwbare gegevens over risico’s kunnen verzekeraars geen risico-gebaseerde premie aanbieden en kunnen bedrijven geen cyberverzekering afsluiten.

Politie onderzoekt plofkraak Bergen op Zoom

De politie is een onderzoek gestart nadat vermoedelijk twee personen een plofkraak hebben gepleegd op een geldautomaat aan de Zandstraat in Bergen op Zoom. De pinautomaat liep schade op. Het is nog onbekend of er iets is buitgemaakt.

Vannacht rond 03.35 uur kwamen er verschillende meldingen van omwonenden binnen dat er een harde knal werd gehoord. Het was al snel duidelijk dat het om een plofkraak ging bij een pinautomaat. Getuigen meldden dat er mogelijk twee daders op een scooter zijn weggereden.

De omgeving van de pinautomaat werd afgezet vanwege het onderzoek en de mogelijke gevaarszetting. Een explosievenexpert en forensische rechercheurs werden opgeroepen om de plaats delict te onderzoeken. 

Enkele getuigen meldden zich direct bij de politie. De politie wil graag in contact komen met mensen die de afgelopen tijd iets vreemds of verdachts hebben gezien bij de pinautomaat. Ook wil het team weten of er mensen zijn in de omgeving van de automaat die de verdachten hebben zien vluchten en daar misschien ook camerabeelden van hebben. Iedere tip is welkom al dan niet anoniem.

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp, of via het tipformulier op de website. 

Energietransitie biedt kansen voor Nederland

Als we nú de juiste keuzes maken, kunnen we de energietransitie inzetten om Nederland rijker, hechter en schoner te maken. Dat stelt het College van Rijksadviseurs in ‘Via Parijs, een ontwerpverkenning naar een klimaatneutraal Nederland’. Het College adviseert om bij het kiezen van maatregelen niet alleen te kijken naar het verminderen van de CO2-uitstoot, maar te kiezen voor maatregelen die op de lange termijn en vanuit integraal afgewogen keuzen maximaal bijdragen aan de omgevingskwaliteit.

De energietransitie heeft grote gevolgen voor onze steden en landschappen. Nederland gaat ruimte maken voor de opwekking van duurzame energie en het aanleggen van nieuwe netwerken voor warmte en elektriciteit. Om dat efficiënt en effectief te laten verlopen, vindt het College van Rijksadviseurs het belangrijk dat er een inspirerend ruimtelijk beeld is dat toont hoe Nederland er over enkele decennia uit kan zien. De Rijksadviseurs hebben daarom een ontwerpverkenning laten uitvoeren naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. In ‘Via Parijs’ wordt de energietransitie verbonden met andere opgaven, zoals het verduurzamen van de landbouw, de woningbouwopgave en met de bestaande kwaliteiten van ons land.

Inspirerend ruimtelijk beeld
Via Parijs is geen blauwdruk, en zeker geen Rijksplan, maar een advies aan het Rijk en zijn partners. Het is gebaseerd op een ontwerpend onderzoek naar het bereiken van een aantrekkelijk postfossiel Nederland in 2050, dat vanuit ruimtelijke overwegingen én vanuit de logica van systemen zo optimaal mogelijk is. Het College van Rijksadviseurs wil met Via Parijs overheden inspireren en motiveren om gezamenlijk en planmatig aan de slag te gaan met de energietransitie en te kiezen voor een integrale, samenhangende aanpak.
Het College redeneert vanuit het wenselijke, samenhangende beeld in 2050 terug naar de belangrijke keuzen, die het Rijk en zijn partners nu moeten maken. Het College adviseert de nadruk te leggen op schaalvoordelen, bijvoorbeeld door in gebieden die zich daarvoor lenen te kiezen voor publieke warmtenetten in plaats van individuele warmtepompen.

Wind op zee
Ook adviseert het College om een integraal plan voor de Noordzee te maken en daarin maximaal in te zetten op de productie van windenergie op zee. De Noordzee kan Nederland in 2050 ongeveer 80% van de totale elektriciteitsbehoefte leveren, ofwel de helft van de totale energiebehoefte van ons land. Op land is het advies om windenergie geconcentreerd op te wekken in een aantal grote windparken in grootschalige, rationele landschappen. Het opwekken van zonne-energie kan via grootschalige zonne-energiecentrales op water, haven- en bedrijventerreinen en langs een aantal snelwegen. Het opwekken van zonne-energie via daken en gevels moet maximaal worden gestimuleerd. Zo kunnen zonne-energiecentrales op landbouwgrond en in natuurgebieden worden vermeden.

Regionale energiestrategieën
De rijksoverheid krijgt in ‘Via Parijs’ een belangrijke rol toebedeeld. Momenteel werken gemeenten, provincie, waterschappen op regionaal niveau samen met stakeholders aan dertig Regionale Energiestrategieën (RES), waarin voorstellen worden gedaan voor de opwekking, de opslag en het transport van duurzame energie. Deze RES-en nemen ongeveer een kwart van de vraag naar duurzame energie voor hun rekening. Het College van Rijksadviseurs adviseert het Rijk om hierin actief te participeren en de opgaven van de RES-en in verband te brengen met de nationale opgaven en verantwoordelijkheden. 

Draagvlak is een cruciale voorwaarde voor de energietransitie. Zonder draagvlak geen succesvolle transitie. Regio’s die een substantiële bijdrage leveren aan de energieopwekking, moeten hiervan redelijkerwijs profiteren in financieel of ander maatschappelijk opzicht. Dit kan bijvoorbeeld door extra inkomsten, een lagere energieprijs, meer werkgelegenheid, hogere natuurwaarden en nieuwe recreatiemogelijkheden.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 is uitgesteld

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 gaat niet uitkomen in het eerste kwartaal van 2020 zoals origineel was gepland. Ontwikkelaars Hardsuit Labs en Paradox hebben gisteren bekendgemaakt dat de game voorlopig uitgesteld wordt naar een niet nader benoemd moment later in 2020.

In een blogpost leggen Andy Kipling en Brian Mitsoda van Hardsuit Labs uit dat het team niet dezelfde fouten wilde maken als bij de eerste game, die na release kampte met een boel technische issues en nog lange tijd voorzien moest worden van patches en updates. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 kwam vijftien jaar geleden uit voor pc.

Bloodlines 2 zal dit jaar te zien zijn op PDXCON, een evenement dat dit jaar voor het eerst door Paradox zelf georganiseerd wordt. Hoewel de game daar niet te spelen is worden er wel nieuwe details uit de doeken gedaan.

Bruins start gesprekken over medicijnen in India

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport is in India gesprekken gestart over tekorten van (grondstoffen van) medicijnen. Doel is samen tot een strategie te komen om tekorten in de toekomst te verminderen, zowel in Nederland, India en Europa. Bruins heeft gesproken met de Indiase minister Harsh Vardhan voor gezondheidszorg en Welzijn, de koepel van geneesmiddelenfabrikanten en de toezichthouder voor medicijnen in India.

Bruins: “Niet alleen Nederland heeft er last van als de productie van grondstoffen voor medicijnen hapert, bijvoorbeeld door vervuiling of productieproblemen. Ook India is steeds afhankelijker van grondstoffen uit bijvoorbeeld China voor de productie van medicijnen. Het is een internationaal probleem. Daarom ben ik op zoek naar partners om samen een strategie uit te werken in het belang van de patiënt. Niet alleen binnen Europa maar ook daarbuiten.”

Minister Bruins is deze dagen in India in het kader van het staatsbezoek van het koningspaar en een economische missie waar Nederlandse bedrijven aan meedoen in de sectoren gezondheidszorg, water, digitale innovatie en land- en tuinbouw. Tot nu toe heeft deze missie naar schatting ongeveer €650 miljoen aan overeenkomsten opgeleverd tussen Nederlandse en Indiase bedrijven en kennisinstellingen.

Dertig jaar Verdrag van de Rechten van het Kind

Om de 30ste verjaardag van het Verdrag van de Rechten van het Kind te vieren, organiseert het Europees Parlement op 20 november een conferentie op hoog niveau. De conferentie zal stilstaan bij de vorderingen van de afgelopen dertig jaar en reflecteren over de uitdagingen die nieuwe generaties zullen tegenkomen in een globale en digitale wereld.

Koningin Mathilde, de erevoorzitter van UNICEF België, zal aanwezig zijn, samen met David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement en Ursula von der Leyen, de nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie. De conferentie zal ook de 60ste verjaardag herdenken van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties.

Da afgevaardigden zullen het recht van kinderen om te leven en zich te ontwikkelen bespreken, maar ook het recht van kinderen om te dromen.

Beschermen en promoten van kinderrechten
Het Europees Parlement is vastbesloten om de rechten van kinderen te beschermen en te stimuleren, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld.

Het Verdrag van de Rechten van het Kind streeft naar een betere toepassing van kinderrechten wereldwijd. Het Verdrag heeft de EU en zijn lidstaten geïnspireerd om wetgeving, beleid en praktijken aan te passen om kinderrechten te beschermen en te stimuleren, onafhankelijk van de nationaliteit of woonplaats van het kind.

Marco Borsato drukte paarsgepunte lans in iemand anders

Marco Borsato heeft tien jaar geleden naar eigen zeggen een tijdje een verhouding gehad met een andere vrouw dan zijn Leontien. Het vreemdgaan begon toen zijn bedrijf 'The Entertainment Group' ten onder ging. Schrijft het AD vandaag.

De zanger was dus niet vies van een beetje andere 'zij' en zou volgens 'bronnen' zelfs enkele jaren zijn puntige paarskop in een goede vriendin van hem hebben gestoken. In een verklaring laat hij ook namens zijn vrouw weten dat de verhouding ontstond uit een goede vriendschap 'die verder ging dan dat hij had voorzien'.

Ondanks het uitstapje zijn Leontien en Marco nog gewoon samen. "Leontine en ik zijn onszelf en elkaar in die tijd weliswaar soms even kwijt geweest, maar gelukkig zijn wij elkaar nooit echt verloren." De redding van het huwelijk is hun liefde tussen de twee geweest en het vermogen om kritisch naar elkaar te blijven kijken. Het stel durft zelfs te beweren dat hun relatie sterker is dan ooit. 

Tips voor de beginners dus: bedrieg je man of vrouw. Wordt je relatie sterker van.

Kapitein riviercruiseschip aangehouden voor valsheid in geschrifte

De politie heeft maandag 14 oktober aan boord van een riviercruiseschip op de Boven-Rijn te Tolkamer de 67-jarige kapitein van dat schip aangehouden als verdachte van valsheid in geschrifte. De man heeft namelijk opzettelijk structureel een lid van het hotelpersoneel ook als lid van de nautische bemanning opgevoerd in het wettelijk voorgeschreven vaartijdenboek. Daardoor spaarde hij het afgelopen vaarseizoen structureel een matroos uit.

De aanhouding volgt precies één week nadat de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Douane in Arnhem een integrale controle aan boord van het schip uitvoerden. De controle had als doel het bestrijden van misstanden in de riviercruise-sector.

Vaartijdenboek
Het betrokken lid van het hotelpersoneel dat was opgevoerd als matroos was zelf niet op de hoogte van de malversaties van de kapitein en verklaarde tegenover de politie dat hij geen affiniteit met het nautisch werk aan boord van een schip had. Hij zei letterlijk dat hij daarvoor niet in de wieg was gelegd. Doordat er geen matroos aan boord was voer het schip het afgelopen vaarseizoen in feite onderbemand en in strijd met de bemanningseisen die zijn voorgeschreven voor een veilig vaart. De kapitein is na verhoor op het politiebureau te Arnhem weer op vrije voeten gesteld. Proces-verbaal wordt opgersteld.

Boeterapporten
Tijdens de controle van 7 oktober heeft de Inspectie SZW van het bedrijf, dat verantwoordelijk is voor het hotelpersoneel, de registratie van de werktijden van de bemanning gevorderd. Dit, nadat er uit de gesprekken met het hotelpersoneel duidelijke signalen kwamen van te lange werktijden. Na bestudering van de overhandigde stukken blijkt echter dat het bedrijf geen deugdelijke registratie kan overleggen over de daadwerkelijke gewerkte uren van de medewerkers. Dit is een overtreding van het Arbeidstijdenbesluit vervoer (ATBV). Voor de Inspectie SZW is het dan tevens niet mogelijk om na te gaan of het minimumloon wordt betaald, of dat de medewerkers worden onderbetaald. Dit is een overtreding van de Wml (Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag). De Inspectie SZW overweegt hiervoor boetes op te leggen.

Meer mensen zoeken werk, minder mensen vinden werk

Het aantal werklozen is in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst in 5,5 jaar hoger dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal werklozen stijgt doordat meer mensen die niet actief waren op de arbeidsmarkt op zoek gaan naar werk en niet direct aan de slag raken. Ook verliezen meer mensen hun baan en vinden werklozen minder snel werk dan voorheen. Dit blijkt uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het CBS.

Continu komen er mensen bij op de arbeidsmarkt, anderen trekken zich terug. Tegenover degenen die hun baan kwijtraken, staan werklozen die een baan vinden. Mensen kunnen werkloos raken doordat ze hun baan verliezen. Maar ook mensen die de arbeidsmarkt op komen en op zoek gaan naar werk, zoals schoolverlaters en herintreders, behoren tot de werkloze beroepsbevolking.

Meer mensen gaan op zoek naar werk
Sinds het vierde kwartaal van 2014 was in elk kwartaal het aantal mensen dat toetrad tot de arbeidsmarkt en op zoek ging naar werk groter dan het aantal werklozen dat zich van de arbeidsmarkt terugtrok. In het derde kwartaal van 2019 ging het per saldo om een aanwas van 31 duizend werklozen.

Minder werklozen vinden een baan
Er komen dus meer nieuwe werklozen bij die drie maanden eerder niet actief waren op de arbeidsmarkt. Daarnaast verliezen ook meer werkenden hun baan, 69 duizend in het derde kwartaal van 2019. In 2018 schommelde dit aantal nog rond 60 duizend. Tegenover het grotere baanverlies staat een afname van het aantal baanvinders: 86 duizend in het derde kwartaal van 2019. In het tweede kwartaal waren dat er nog 95 duizend.

Ontwikkeling werkloosheid
Er zijn dus nog steeds meer baanvinders dan baanverliezers, maar het verschil tussen beide wordt kleiner. Omdat er tegelijkertijd meer nieuwe werklozen bijkwamen steeg per saldo de werkloosheid op kwartaalbasis voor het eerst sinds 5,5 jaar.

Eerst genoeg inkomen en een vaste relatie, dan een kind

Bijna alle volwassenen vinden dat mensen voldoende inkomen en een vaste relatie moeten hebben voordat zij aan kinderen beginnen. Ook een afgeronde opleiding, samenwonen en een vaste baan worden als belangrijke voorwaarden gezien voor het ouderschap. Dit geldt niet voor het huwelijk. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2017 van het CBS.

Ongeveer 9 op de 10 volwassenen vinden het belangrijk dat er voldoende inkomen is om een toekomstig gezin te onderhouden, en dat de partners een vaste relatie hebben en samenwonen. Voor ruim 7 op de 10 zijn een afgeronde opleiding en een vaste baan belangrijk, en ongeveer 6 op de 10 vinden dat toekomstige ouders eerst van hun vrijheid moeten genieten of werkervaring opdoen en aan hun carrière werken. Aan trouwen voordat er kinderen komen hechten met bijna 3 op de 10 veel minder mensen belang. Dat komt overeen met de praktijk: van steeds meer baby’s zijn de ouders niet getrouwd.

Vaste baan vooral belangrijk voor jongeren
Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vinden het hebben van een vaste baan voordat er kinderen komen het vaakst belangrijk (88 procent), gevolgd door 75-plussers (82 procent). Ook een afgeronde opleiding vinden jongeren en ouderen vaker van belang dan de overige leeftijdsgroepen.

Alleen van de 75-plussers vindt een krappe meerderheid (53 procent) het belangrijk dat mensen getrouwd zijn voordat zij kinderen krijgen. Bij 65- tot 75-jarigen is dat 33 procent, en de jongere leeftijdsgroepen hechten hier met ongeveer 25 procent nog minder waarde aan.

Vrouwen hechten meer belang aan vrijheid en werk
Vrouwen (65 procent) vinden het vaker dan mannen (60 procent) belangrijk dat mensen eerst een tijdje van hun vrijheid genieten voordat ze aan kinderen beginnen. Mannen hechten minder waarde aan een vaste baan en aan het opdoen van werkervaring of carrière maken voordat er kinderen komen. In de praktijk zijn het vooral vrouwen die na de geboorte van het eerste kind minder gaan werken om werk en zorgtaken te kunnen combineren.

Ideale leeftijd ouderschap lager dan werkelijke leeftijd
De ondervraagden vinden 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd om moeder te worden, en 26,8 jaar om vader te worden. Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar, vier jaar later dan de ideaal geachte leeftijd. Mannen waren gemiddeld 32,7 jaar, zes jaar ouder dan het ‘ideaal’. Overigens vindt bijna een vijfde dat er geen ideale leeftijd is om voor de eerste keer moeder of vader te worden en heeft 10 procent geen antwoord gegeven op deze vragen.

Man (71) bekneld geraakt na ongeval met ME bus

Een 71-jarige man uit Den Haag is woensdagavond 16 oktober bekneld geraakt op de Lange Voorhout in Den Haag na een ongeval. Een bus van de mobiele eenheid reed omstreeks 19.50 uur tegen een bouwcontainer die daardoor de man raakte die op dat moment achter de container stond.

De man raakte vervolgens bekneld tussen de container en de bouwwand. De man werd zwaargewond met spoedtransport overgebracht naar het ziekenhuis. De Verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de aanrijding.

23 aanhoudingen bij Koerdische opstand in Rotterdam

De politie hield woensdagavond 16 oktober tijdens en na een demonstratie op het Kruisplein in Rotterdam in totaal 23 verdachten aan. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de ongeregeldheden die daarbij ontstonden.

De demonstratie van de Koerdische Volkstichting Rotterdam vond plaats op het Kruisplein en was vooraf aangekondigd en derhalve bekend bij de gemeente Rotterdam. In overleg met de gemeente hield de politie rekening met mogelijke escalatie tussen sympathisanten en tegenstanders. De inzet van de politie was gericht op het veilig en ordelijk laten verlopen van de demonstratie, voor zowel de voor- als tegenstanders.

Escalatie onder demonstranten
Gedurende de demonstratie moest de poltie optreden om beide groeperingen gescheiden te houden. Ondanks inzet van onder andere de Mobiele Eenheid kon een confrontatie tussen de demonstranten niet worden voorkomen. De ME moest daarbij een aantal keren flink optreden. Daarbij werden 23 aanhoudingen verricht onder zowel de voor-als tegendemonstranten. Na overleg met de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De verdachten worden verdacht van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en belediging. De politie nam onder andere een boksbeugel, ploertendoder en een schroevendraaier in beslag.

Strafrechtelijk onderzoek
Bij het optreden van de politie raakten een aantal agenten (licht) gewond. Een van de agenten liep daarbij een geknesude pols op. De verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Het onderzoek naar de ongeregeldheden is in volle gang. Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tientallen aanhoudingen bij Koerdische opstand in Rotterdam (Afbeelding: Politie)
Tientallen aanhoudingen bij Koerdische opstand in Rotterdam (Afbeelding: Politie)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Het is aanvankelijk overwegend bewolkt en vooral in de oostelijke helft valt er van tijd tot tijd motregen. Van het westen uit wordt het droger en komt de zon in de loop van de ochtend af en toe tevoorschijn, toch kan er lokaal nog steeds een enkele bui voorkomen. In de tweede helft van de middag wordt de bewolking in het zuidoosten weer dikker en gaat het in Limburg, en later ook in het oosten opnieuw enige tijd regenen. Elders is er af en toe zon en is er kans op een bui. Komende avond is het half tot zwaar bewolkt en komen er verspreid over het land enkele buien voor. De middagtemperatuur komt uit rond 16°C bij een overwegend matige zuid- tot zuidwestelijke wind.

In de nacht naar vrijdag wisselen wolkenvelden en enkele opklaringen elkaar af. Plaatselijk komt een bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zuidelijk en meest matig, in de kustgebieden mogelijk vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken van het westen uit van tijd tot tijd enkele buien over, mogelijk met onweer en kans op windstoten tot 60 km/uur. In de avond beperken de buien zich tot het westen, midden en noorden. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is zuidwestelijk en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig 6 Bft, mogelijk enige tijd hard 7 Bft met in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten rond 75 km/uur. (Bron:KNMI)


Meer weer op FOK!

Wolken in Portugal
Wolken in Portugal

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kabinet wil 113 voor suÔcidepreventie beschikbaar maken

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) willen het telefoonnummer 113 beschikbaar maken voor mensen die hulp zoeken bij suïcidale gedachten. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Justitie en Veiligheid (JenV) zetten gezamenlijk de nodige stappen om verantwoord tot het openstellen van het nummer te komen. Stichting 113Zelfmoordpreventie is nu nog te bereiken op het nummer 0900-0113. Het plan is dus om de organisatie bereikbaar te maken via 113.

Blokhuis: “Het was echt verschrikkelijk om te horen dat iemands hulpvraag onbeantwoord bleef, omdat er 113 is gebeld in plaats van 0900-0113. Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 113 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen. Gelukkig krijgen veel mensen via de organisatie van 113Zelfmoordpreventie goede hulp en begeleiding.”

Geen vertragende factor voor 1-1-2 noodoproepen
Om 113 in gebruik te kunnen nemen, onderzoeken de bewindspersonen de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat er voor iedereen een duidelijk onderscheid bestaat tussen 112 en 113 om te voorkomen dat mensen het verkeerde nummer bellen. Als mensen toch het verkeerde nummer bellen moeten zij altijd snel geholpen worden. “Het openstellen van het nummer 113 mag geen vertragende factor zijn voor burgers in nood die per ongeluk het verkeerde nummer bellen. Dan telt elke seconde. Daarover willen we op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid”, aldus Blokhuis.

Zorgvuldigheid
Ook wordt onderzocht wat er nodig is aan menskracht en techniek om het nummer open te stellen. Het is daarom nog niet precies in te schatten wanneer het nummer eventueel beschikbaar zou kunnen komen. Voor het einde van het jaar komt daar meer duidelijkheid over. “Het gaat om mensenlevens en dat vraagt om grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ik wil zeker weten dat er niet onverhoopt onoverkomelijke obstakels zijn”, zegt Blokhuis. De telecomaanbieders maken met het ministerie van EZK afspraken om op korte termijn te regelen dat mensen die 1-1-3 bellen een bericht te horen krijgen met het juiste nummer van 113Zelfmoordpreventie of tijdelijk doorgeschakeld worden.

Groei 113Zelfmoordpreventie
113Zelfmoordpreventie biedt online en telefonisch hulp en steun aan mensen die suïcidaal zijn. 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn hier professionals en getrainde vrijwilligers beschikbaar die deze steun bieden. Wat ooit begon als een hoofdzakelijk online platform met een naamsbekendheid van 3 procent in 2015 is uitgegroeid tot een professionele organisatie met een naamsbekendheid van 56 procent. Jaarlijks helpt 113Zelfmoordpreventie 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 mensen via de crisischat.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.