Hittegolf des doods op komst

Vanaf komende zondag wordt het heet. Er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt. Mogelijk wordt het in het zuiden en oosten zelfs ruim 35 graden! Daarbij is het weerbeeld veelal zonnig en de buienkans klein. Als er een lokale bui ontstaat zal dit wel gelijk een onweersbui zijn. Morgenmiddag start de astronomische zomer. Met 18-22 graden hebben we dan nog normale temperaturen voor juni.

Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kan het zeer heet worden met 28-30 graden in de kustgebieden en 30-36 graden in het binnenland. Er zijn zelfs computerberekeningen die voor Zuid- en Oost-Nederland op dinsdag en woensdag maxima van 36-38 graden geven. Er is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt vijf dagen achter elkaar 25,0 graden of hoger is, waarvan minimaal drie dagen minstens 30,0 graden. De kans op een hittegolf volgende week is nu circa 60%.

Vanaf volgende week donderdag neemt de onzekerheid in de verwachting flink toe. Mogelijk volgt vrijdag een overgang naar wisselvallig weer met 20-25 graden. Misschien volgt deze weersverandering zelfs al op de donderdag.

Tot en met zaterdag normale maxima, hoge zonkracht
Het weer van komende dagen staat in schril contrast met het weer van volgende week. Vandaag en morgen wordt het 18 graden in het westen tot 22 in het oosten. Hiermee liggen de maxima rond gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Vooral vandaag komt nog een aantal buien voor, landinwaarts mogelijk met onweer.

Zaterdag is het zonnig en wordt het met 19 graden op Texel tot 24 in het zuidoosten al iets warmer. Tussen 12:00 en 15:00 uur schijnt de zon met UV-index 7. De onbeschermde huid kan dan al in 15 minuten rood kleuren. Zondag is het al zomers warm met op grote schaal maxima van 25-29 graden. Op de Wadden en langs de noordkust is het met 22-24 graden iets minder warm.

Astronomische zomer en meteorologische zomer
Dit jaar start de astronomische zomer morgenmiddag om 17:54 uur en eindigt op 23 september om 9:50 uur. Voor weerkundigen begint de zomer altijd op 1 juni (0:00 uur) en duurt tot en met 31 augustus.

Hittegolf des doods op komst (Afbeelding: Pixabay)
Hittegolf des doods op komst (Afbeelding: Pixabay)