Nu geen toestemming voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee

Grote blijdschap bij de Waddenvereniging: het kabinet heeft besloten dat de NAM nu geen vergunning kan krijgen voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee. Het besluit volgt op jarenlang maatschappelijke verzet en een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, waarin nieuwe zeespiegelstijging scenario’s zijn meegenomen. Tienduizenden Waddenliefhebbers, gemeentes, provincies, bewoners, Unesco, IUCN en natuur- en milieuorganisaties spraken zich uit tegen de voorgenomen nieuwe winning.

De Waddenzee kan het niet aan
Het besluit van het kabinet is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke kennis en scenario’s over de stijging van de zeespiegel in de Waddenzee. Net als de Tweede Kamer drong de Waddenvereniging er op aan dat de nieuwste beschikbare kennis over zeespiegelstijging gebruikt moet worden bij het beoordelen van de aanvraag van de NAM. Dat is nu gebeurd. Na bestudering van de nieuwste wetenschappelijke inzichten adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen het kabinet om niet in te stemmen met de aangevraagde nieuwe winning van aardgas onder de Waddenzee.

Winst voor de natuur en voor mensen die van de Wadden houden
De Waddenvereniging heeft zich samen met een heel veel andere mensen uit Nederland en andere landen ingezet om deze nieuwe gaswinning onder het werelderfgoed Waddenzee te voorkomen. De Waddenzee is een belangrijk natuurgebied voor miljoenen vogels, vissen en andere soorten wereldwijd. Dat deze vergunning nu niet verleend wordt is fantastisch nieuws voor het voortbestaan van de Wadden en alle soorten die er leven.