Fuglsang bekroond ijzersterk voorjaar met winst in Luik-Bastenaken-Luik

Jakob Fuglsang heeft zijn voorjaar bekroond met de zege in Luik-Bastenaken-Luik. De Deen reed dit voorjaar talloze ereplaatsen bij elkaar, maar de grote overwininning ontbrak nog voor de renner van Astana.

In de 105de editie van Luik-Bastenaken-Luik reed Fuglsang op de laatste beklimming weg bij al zijn concurrenten en kwam solo aan in Luik. De zege van de 34-jarige Deen leek nog even in gevaar te komen op de natte wegen in Luik, maar hij kan toch nog een valpartij voorkomen. Davide Formolo, die net niet kon aanhaken bij Fuglsang werd tweede. Maximilian Schachmann werd derde nadat de Duitser de sprint won van de achtervolgende groep.

De wedstrijd begon als zo vaak: er reed een kopgroep weg en deze nam een mooie voorsprong, maar zou nooit een beslissende rol spelen in de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Op honderd kilometer ontstond er even een interessante kopgroep, met Philippe Gilbert, Vicenzo Nibali en Greg van Avermaet, maar die kopgroep zou niet voorop blijven.

Het was wachten op La Redoute, maar daar bleef een aanval van een van de favorieten uit. Tanel Kangert reed op dat moment nog wel vooruit, maar vormde geen enkele bedreiging voor het peloton. Op de Côte de Forges, de voorlaatste klim van de dag, was het Patrick Konrad die de oversteek maakte naar Kangert. Niet veel later maakten Tim Wellens en Daryl Impey de aansluiting bij het tweetal.

Het peloton was niet ver achter. Toch begon dat viertal met een handvol seconden aan de laatste klim van de dag, de Roche-aux-Faucons. Wellens trok meteen in de aanval, alleen de favorieten waren snel aangesloten en niet veel later trok Fuglsang door. Alleen Michael Woods en Formolo konden volgen. Op de uitloper van de Roche-aux-Faucons reed eerst Fuglsang Woods uit het wiel en niet veel later zou ook Formolo volgen. De Deen had een mooie voorsprong te pakken, maar in de laatste vijf kilometer was de renner van Astana nog dicht bij een valpartij, alleen hij herstelde zich knap en won zo het eerste monument uit zijn carrière.

Formolo bleef de hele tijd rond de halve minuut hangen en kwam als tweede over de streep, voor zijn ploeggenoot Schachmann, die de sprint won van de achtervolgende groep. De Nederlanders speelde geen rol in de finale, al werd Wout Poels nog wel tiende in Luik-Bastenaken-Luik, die hij in het verleden wist te winnen.


Jakob Fuglsang wint Luik-Bastenaken-Luik 2019 (Pro Shots / George Deswijzen)