Frijns wint ePrix Parijs na chaotische race vol regen

Robin Frijns heeft zijn allereerste overwinning in de Formule E te pakken. De Nederlander, rijdend voor Virgin Racing, was de beste tijdens de ePrix van Parijs, waar de race gekenmerkt werd door flink wat chaos, mede veroorzaakt door het weer, waarmee het ook de eerste échte regenrace was in de Formule E.

De flinke regen in de voormiddag had voor een probleempje gezorgd: de ene kant van de startgrid was nat, de andere niet. Dat vond men oneerlijk en dus werd besloten om van achter de safety car te starten, met Oliver Rowland op kop. De Brit pakte dan ook de leiding, voor Nissan-teamgenoot Sebastien Buemi en Frijns, die Felipe Massa in zijn nek had hijgen.

Heel lang duurde het niet voor Rowland: na krap twee minuten zette de Engelsman zijn auto met enige vaart tegen de muur. Niet veel later opende Frijns met de Attack Mode de aanval, maar Buemi volgde een ronde later en dus veranderde er vooralsnog weinig aan de posities, hoewel André Lotterer wel de vierde plek pakte van zijn Duitse landgenoot Maximilian Günther.

Lotterer was sowieso prima bezig, want niet veel later ging hij voorbij aan Massa, terwijl Frijns voorin Buemi verschalkte en de leiding alsnog pakte. Al snel werd duidelijk waarom Frijns plek één kon pakken: Buemi had een probleem en moest naar binnen, waardoor Nissan ineens volstrekt kansloos was voor een goed resultaat, terwijl ze op de eerste twee plekken begonnen.

Na een kwartier begon het te regenen en dat zorgde voor flink wat chaotische taferelen op de baan, vooral rondom de vijfde plek. Daniel Abt werkte zich voorbij Massa en pakte plek drie, achter leider Frijns en Lotterer. Ondertussen barstte er ouderwets schijtweer los: hevige regen, gemengd met flinke wind en een gezonde dosis hagel daalde neer op de coureurs.

Een paar minuten later was het meest hevige weer gepasseerd en kon de race verder, met Frijns voorop. De volgende neutralisatie kwam vrij snel daarop weer: Sam Bird kwam tegen de muur terecht en Rowland tikte Alexander Sims met de nodige kracht tegen dezelfde muur aan. Bij de herstart was Frijns scherp, hoewel hij wel last had van achterblijver Buemi, die vlak voor hem reed.

Racen zonder neutralisatie kon natuurlijk niet lang duren en dat bleek: Alex Lynn en Edoardo Mortara kwamen met elkaar in botsing, wat eindigde in een gezamenlijke trip tegen de muur. Met een dikke twee minuten te gaan werd het veld op gang gevlagd, waarbij Frijns zijn twee Attack Modes al gebruikt had, net als zijn naaste achtervolgers.

Een goede halve minuut later rammelde kampioenschapsleider Jerome d'Ambrosio zijn auto tegen de muur, waarna hij ook nog eens van achteren geraakt werd. Het duurde heel even, maar de full course yellow werd afgeroepen met een paar seconden - plus één rondje - te gaan. Enkele bochten voor het einde werd de groene vlag nog gezwaaid, maar Frijns kwam niet in gevaar en pakte zijn eerste zege, voor Lotterer en Abt.