Biatlete Herrmann verrast met wereldtitel

Biatlete Denise Herrmann heeft zich ietwat verrassend laten kronen tot wereldkampioene op de achtervolging. In het Zweedse Östersund mocht de Duitse als zesde vertrekken - haar resultaat in de sprint - en de op de schietbaan vaak zo onzekere Duitse werkte zich op naar plek één.

Anastasia Kuzmina vertrok wegens haar wereldtitel op de sprint als eerste, daarachter ontstond al snel een achtervolgende groep. Bij de eerste schietbeurt ging Kuzmina zowaar twee keer de mist in en daar profiteerden vooral vier dames van: Laura Dahlmeier, Denise Herrmann, Ingrid Landmark Tandrevold en Mona Brorsson schoten foutloos en vormden de nieuwe kopgroep.

Richting de tweede schietbeurt sloegen Brorsson en Herrmann een gat naar Dahlmeier en Tandrevold, die ook de rappe Noorse Tiril Eckhoff bij zich kregen. Tandrevold haakte met een misser af, Herrmann en Brorsson vertrokken een kleine tien seconden voor Dahlmeier en Eckhoff, terwijl Kuzmina wéér twee missers schoot en dus definitief afhaakte in de strijd om goud.

De eerste keer staand schieten leverde Herrmann - niet geheel onverwacht - twee missers op, terwijl ook Dahlmeier en Eckhoff (twee keer) in de fout gingen. Brorsson bleef echter foutloos en dus sloeg de Zweedse voor eigen publiek ineens een gat van een dikke halve minuut op het Duitse duo Dahlmeier/Herrmann, terwijl Eckhoff en de Zweedse Hannah Öberg zelfs al een minuut achterstand hadden.

Brorsson had het goud voor het oprapen...maar ging volledig de mist in bij de laatste schietbeurt: welgeteld één schot was raak. Het werd een heuse plottwist, want ineens schoot Herrmann staand vijf keer raak en dus ging de rappe Duitse op weg naar het goud, op dik 25 seconden gevolgd door landgenote Dahlmeier, die Eckhoff in haar nek had hijgen.

De Noorse sloot aan bij Dahlmeier, terwijl Herrmann op weg ging naar haar eerste wereldtitel, nog geen drie jaar nadat ze begon met schiettrainingen en overstapte uit het langlaufen. In een mooie sprint bleek Eckhoff nét te sterk voor Dahlmeier, waarmee het podium ruim achter Herrmann compleet was.