Van Haga genomineerd voor 'Huisjesmelker van het Jaar'

Vrijdagochtend 22 februari nomineerde ROOD, jong in de SP, Wybren van Haga (VVD) voor de titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Zij bezorgden hem in de vroege ochtend een ontbijtje. Onder de serveerschaal lag alleen geen lekker broodje, maar twee WC-rollen bedrukt met eurobiljetten. Hiermee symboliseren de SP-jongeren de dubbele rol van Van Haga: die van Tweede Kamerlid en die van huisjesmelker. Wybren van Haga was thuis, maar wilde niet naar beneden komen. Hij stond de jongeren te woord, terwijl hij uit het raam van zijn landhuis hing.

Van Haga kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws over zijn dubbele rol als Tweede Kamerlid van de VVD en zijn praktijken als huisbaas. Zo meldde Het Parool dat hij bij acht van zijn woningen de huurregels overtrad. Ook waren er in het YouTube-programma BOOS van Tim Hofman uitgelekte gesprekken te horen, waarin hij zijn huurders intimideert.

ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “Bij ROOD horen we ieder jaar weer de schrijnende verhalen over slechte huisbazen, van een veel te hoge huur tot intimidatie. Door het woningtekort in Nederland kunnen huisbazen als Van Haga misbruik maken van jongeren die op zoek zijn naar een woning. Dat Van Haga zo schaamteloos profiteert van het woningtekort maakt hem voor ons een goede kanshebber op de titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’.”

Van Haga heeft na alle ophef afstand gedaan van de meeste verhuurde woningen. Hij is alleen nog de enige aandeelhouder van zijn bedrijf, Sjopperdepop BV, waar 81 woningen onder vallen. Verder heeft hij nog 50 woningen in privébezit. De verkiezing voor de slechtste huisbaas van Nederland loopt nog tot april. Jongeren kunnen hun eigen huisbaas nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl.

Van Haga genomineerd voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’ (Foto: ROOD, jong in de SP )
Van Haga genomineerd voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’ (Foto: ROOD, jong in de SP )