I amsterdam mag blijven, maar niet op Museumplein

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma was anderhalve week geleden nog vastbesloten: Alle I amsterdam-letters moesten uit het straatbeeld verdwijnen. Nu bindt de partij gedeeltelijk in. Alleen de letters op het Museumplein moeten weg. Als bewoners van Nieuw-West en Zuidoost de letters willen houden, dan is de partij daar 'niet doof voor', zo meldt AT5. 

D66-wethouder Udo Kock zei eerder al dat de letters van het stadsbestuur in Zuidoost en aan de Sloterplas 'niet weg hoeven'. Bijvoorbeeld aan de Sloterplas dienen ze als ontmoetingsplek en als klimrek.

Kock herhaalt dat in zijn pre-advies aan de gemeenteraad over de I amsterdam-motie van GroenLinks. Ook de fracties van de PvdA en de SP willen dat de letters daar blijven en nu is ook de GroenLinks-fractie overstag.

Raadslid Zeeger Ernsting: 'We hebben de hele discussie natuurlijk ook op ons laten inwerken. Kijk, de letters op het Museumplein staan wat ons betreft symbool voor de stad als geldmachine in het teken van massatoerisme. We hebben begrepen dat in andere stadsdelen de letters anders worden gewaardeerd. Daar zijn wij niet doof voor en we willen nu samen met de buurten bepalen wat er mee moet gebeuren.'

Wat GroenLinks betreft krijgen Amsterdammers in Zuid die mogelijkheid niet, omdat het weghalen van de letters op het Museumplein 'een noodzakelijke verandering is om aan te tonen dat de stad niet alleen een product is'.

Ernsting vindt niet dat de partij hiermee bakzeil haalt. 'We hebben een discussie op gang gebracht die goed is. Om te laten zien dat de stad niet alleen een plek is waar geld wordt verdiend, maar een gemeenschap waar mensen wonen, leven en werken.'

I amsterdam  (Foto: FOK! )
I amsterdam (Foto: FOK! )