FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 oktober 2018

Weghorst ook in Duitse beker belangrijk voor Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de DFB Pokal. Wout Weghorst was bij de bezoekers opnieuw trefzeker.

Op bezoek bij Hannover 96 stelde Weghorst in de derde minuut van de blessuretijd de overwinning veilig voor Wolfsburg. De voormalige spits van Heracles en AZ scoorde op aangeven van Daniel Ginczek met een frommeldoelpunt: 0-2. Het was alweer het vierde doelpunt van Weghorst in zijn laatste vijf wedstrijden.

Wolfsburg had in Hannover halverwege een kleine voorsprong in handen, omdat de eerste kans na twintig minuten meteen een treffer opleverde. Via de onderkant van de lat bepaalde Admir Mehmedi de ruststand op 0-1. Hannover liet via Ihlas Bebou in de slotfase van de eerste helft een grote kans op de gelijkmaker liggen.

In de tweede helft kwam Wolfsburg niet echt in de problemen en in de slotminuten zorgde Weghorst dus voor de beslissing. Die Wölfe staan in de Bundesliga op de tiende plaats. Aanstaande zaterdag staat de kraker tegen koploper Borussia Dortmund op het programma (thuis).

Overige uitslagen DFB Bokal dinsdag
Chemie Leipzig - Paderborn 0-3
Darmstadt 98 - Hertha BSC 0-2
Hannover 96 - VfL Wolfsburg 0-2
Ulm - Fortuna Düsseldorf 1-5
FC Augsburg - FSV Mainz 05 3-2
Heidenheim - Sandhausen 3-0
Rödinghausen - Bayern München 1-2
SV Wehen Wiesbaden - Hamburger SV 0-3

NFL: Patriots profiteren optimaal tegen Bills

De New England Patriots hebben tijdens Monday Night Football hun zesde overwinning van het seizoen in de NFL binnen. De ploeg won op bezoek bij de Buffalo Bills, die na acht duels het omgekeerde record van de Patriots hebben: 2-6.

Een duel vol spektakel was het zeker in het begin niet. Stephen Gostkowski trapte namens de Patriots vier field goals tussen de palen, Stephen Hauschka scoorde er twee voor de Bills en daarmee was het derde kwart al gespeeld: 6-12 Patriots.

Een 1-yard run van James White hielp de Patriots eindelijk aan de eerste touchdown van de wedstrijd, 6-18, nadat de 2-point conversion faalde. Met goed zes minuten op de klok leken de Bills onder leiding van quarterback Derek Anderson eindelijk wat terug te doen.

Anderson gooide een snaarstrakke pas naar tight end Jason Croom, die in de endzone een geweldige catch met één hand maakte. Daar leek het althans op, maar na bestudering van de beelden ging het feestje niet door: Croom had de bal net niet op tijd onder controle.

De Bills moesten dus opnieuw beginnen en daar ging het al direct fout. De eerstvolgende pass van Anderson werd onderschapt door safety Devin McCourty, die met de bal aan de haal ging en er een 84-yard interception return van maakte: een pick six en 6-25 voor Patriots, tevens de eindstand.

Bills - Patriots (Bron: YouTube)

Koeman: "Ik zag het allemaal niet zo somber in"

Ronald Koeman ziet kansen voor het Nederlands elftal om de Nations League te winnen. Momenteel staat de ploeg tweede in de groep.

Oranje pakte in de eerste twee wedstrijden in Groep 1 drie punten en dat zijn er vier minder dan koploper Frankrijk. De Fransen speelden echter een wedstrijd meer. Koeman ziet kansen om als eerste in de groep te eindigen, een groep waar ook Duitsland in zit.

"Daar geloof ik wel in", vertelt de bondscoach in een vraaggesprek op de Facebookpagina van Ons Oranje. "Ik besef best dat het heel moeilijk is, want landen als Duitsland en Frankrijk zijn enorm sterk. Maar we spelen thuis tegen Frankrijk en uit tegen Duitsland. Kunnen wij ons op bepaalde momenten verbeteren, hebben we kans die wedstrijden te winnen. Natuurlijk is Duitsland erop gebrand, maar niks is onmogelijk en zo moet je het aangaan."

Koeman is positief over de toekomst van Oranje. "Ik vond altijd al dat het helemaal niet zo slecht was en er best talent was, ik zag het allemaal niet zo somber in. Gelukkig ontwikkelen wij ons als Nederlands elftal. Het team ontwikkelt zich en de hele sfeer rondom het Nederlands elftal is wat positiever. Dan is het natuurlijk prettig dat je goede resultaten behaalt. En de kers op de taart was natuurlijk de uitslag tegen Duitsland."

Op de vraag of Koeman zichzelf zou opstellen in de verdediging als hij nog actief zou zijn als voetballer, reageert hij: "Een centrum bestaat idealiter uit een echte opbouwer/voetballer en ook een heel goede verdediger. Een tandem Koeman-Van Dijk zou in dat opzicht wel passen. Maar ik zie in Matthijs de Ligt ook wel een soort Koeman. En die is pas negentien, dus die wordt nog beter."

Voetballer viert goal met huwelijksaanzoek

De Venezolaanse voetballer Eduard Bello, spelend bij het Chileense Antofagasta, heeft een goal in de competitie in Chili op fraaie wijze gevierd. Bello opende de score tegen Everton en liep vervolgens linea recta naar de tribunes.

Onderweg kreeg hij nog iets van iemand uit de technische staf van de ploeg...een heuse ring, zo bleek. Bello klom snel de tribunes op, zag zijn vriendin zitten en ging door de knieeën voor haar, waarop ze de daarbij behorende vraag al snel met 'si' beantwoordde.

Het stel kon heel even van het moment genieten, daarna moest Bello natuurlijk toch weer terug richting het veld. Daar scoorde hij overigens nog een keer op een voor hem zo gedenkwaardige avond, hoewel het op sportief gebied niet mocht baten: Antofagasta verloor met 2-3.

Bello vraagt zijn vriendin ten huwelijk (Bron: YouTube)

Twente overtuigt niet, maar bekert wel verder

FC Twente heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB Beker. De Tukkers versloegen in Enschede derdedivisionist Noordwijk.

De wedstrijd ging in de openingsfase gelijk op, maar na bijna een halfuur spelen liep Twente toch ineens uit. Binnen twee minuten was zowel Javier Espinosa als Aitor Cantalapiedra trefzeker. Noordwijk kreeg kort daarna echter wat het verdiende, want Emiel Wendt maakte er met een rake kopbal weer een wedstrijd van.

Nog voor de pauze zorgde Espinosa er nog wel voor dat Twente met 3-1 de rust in ging, maar in de tweede helft liet de thuisploeg te weinig zien. Wendt schreef in de slotfase zelfs zijn tweede treffer op zijn naam en dus mocht Noordwijk nog hopen op een stunt. De gelijkmaker bleef uit en Rafik Zekhnini besliste het duel in blessuretijd.

Behalve Twente gaan ook Cambuur en Roda JC met een kleine zege naar de volgende bekerronde. De Friezen zetten HFC met 2-1 opzij, terwijl Roda met 0-1 van Urk won. Almere City liet zich verrassen door Kozakken Boys (2-1), terwijl TOP Oss werd geklopt door AFC. De Amsterdammers verrasten in de eerste ronde al met een 5-0 zege op Telstar.

Overige uitslagen KNVB Beker dinsdag
PSV - RKC Waalwijk 2-3
AFC - TOP Oss 1-0
FC Twente - Noordwijk 4-2
Kozakken Boys - Almere City FC 2-1
SC Cambuur - HFC 2-1
Urk - Roda JC Kerkrade 0-1
De Graafschap - PEC Zwolle 2-5

Wintermarkt in Brugge krijgt mogelijk nieuwe naam, iedereen mag meedenken

De naamsverandering van de Brugse Kerstmarkt in Wintermarkt enkele jaren geleden heeft de afgelopen dagen voor ophef gezorgd, ook hier op FOK!. De organisatie is geschrokken van de ophef en wil niemand tegen de schenen schoppen. "We wilden niemand beledigen. Ons doel was enkel om het wintergebeuren in Brugge extra in de kijker te zetten", zo benadrukken zo nogmaals.

Om aan alle misverstanden een einde te maken wil het Brugs Handelscentrum ons op het hart drukken dat ze de naamsverandering niet verkeerd bedoelden. "Wij zijn pro Kerstmis, pro kerstmarkt, pro wintermarkt, pro Sinterklaas, pro Brugge. Wij zijn handelaars die in Brugge wonen en werken", zo lezen we op HLN.be.

Na alle ophef staat de organisatie open voor een nieuwe naamsverandering. "Indien we mensen beledigd hebben door onze naam te veranderen, wensen wij ons tegenover hen te excuseren. Al is dat nu al het derde jaar op rij. Het was alleen de bedoeling om Brugge langer dan de kerstperiode op de kaart te zetten. Wij willen gerust in dialoog gaan en doen dan ook een oproep om een nieuwe naam te bedenken. Alle suggesties zijn welkom via onze website shoppingbrugge.be of via de Facebookpagina. Tot slot wensen wij iedereen al een vredevol Kerstmis en hopelijk tot op de kerstmarkt." Zo besluit het Handelscentrum om aan alle kritiek een einde te maken. Als er een nieuwe naam gekozen wordt zal deze volgend jaar pas gebruikt gaan worden.

Wintermarkt in Brugge krijgt mogelijk nieuwe naam, iedereen mag meedenken
Wintermarkt in Brugge krijgt mogelijk nieuwe naam, iedereen mag meedenken

B-team PSV afgetroefd door RKC Waalwijk in KNVB-Beker, AFC stunt opnieuw

RKC Waalwijk heeft voor een enorme stunt in de TOTO KNVB Beker gezorgd door PSV uit te schakelen. De nummer vijftien van de Keuken Kampioen Divisie was na verlengingen met 2-3 te sterk voor de landskampioen.

Mark van Bommel koos ervoor om ten opzichte van het gewonnen uitduel met FC Groningen elf andere spelers op te stellen. Misschien wel dankzij deze wijzigingen kwam PSV al na 23 seconden op voorsprong door een doelpunt van Érick Gutiérrez. Het leek een makkelijk avondje te worden voor PSV, maar RKC kwam steeds beter in de wedstrijd. Na een half uur spelen kwam RKC dan ook terecht langszij via Ingo van Weert. De verdediger kopte fraai binnen uit een corner.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet veel. Ondanks het matige spel van de landskampioen kwam de thuisploeg toch op voorsprong, maar dat was vooral te danken aan RKC-keeper Etienne Vaessen. De doelman leverde de bal gemakkelijk in, waarna Mauro Júnior het buitenkansje afmaakte.

In de blessuretijd kwam de Keuken Kampioen Divisionist toch weer op gelijke hoogte. Darren Maatsen maakte de gelijkmaker na slecht verdedigen van Nicolas Isimat-Mirin.

Diezelfde Maatsen maakte de sensatie compleet door in de tweede helft van de verlenging de 2-3 op het scorebord te zetten. Ondertussen was Hirving Lozano al het veld ingebracht maar de Mexicaan kon het verschil ook niet maken bij het matige spel van PSV.

RKC wint van PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
RKC wint van PSV. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

AFC - TOP Oss
Het is AFC opnieuw gelukt om een profclub uit te schakelen in de KNVB-beker. De Amsterdamse amateurs plaatsten zich voor de achtste finales door in het Olympisch Stadion met 1-0 te winnen van TOP Oss.

Yordi Teijsse maakte in de 63ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Eerder had de Amsterdamse amateurclub Telstar met 5-0 uitgeschakeld.

Jeugdagent grijpt preventief in

Enkele jongeren uit Vlissingen hadden in een WhatsApp-groep aangegeven om een gevecht te organiseren. Een jeugdagent greep maandag 29 oktober in door een preventiebericht in de groepsapp te plaatsen.

De jeugdagent onderhoudt fysiek en digitaal contact met jongeren en reageert op signalen. Zo kwam het de jeugdagent ter ore dat in een bepaalde groepsapp van jongeren opruiende berichten waren geplaatst. De agent kreeg toegang van de beheerders om een preventief bericht te plaatsen waarbij de agent opriep om de groep te verlaten en te stoppen met opruiende berichten.

Het merendeel van de jongeren gaf gehoor aan de oproep van de agent, maar twee minderjarigen negeerden de waarschuwing en verstuurden alsnog opruiende teksten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij zullen in overleg naar de Stichting Halt gestuurd worden.

'Iraanse wereldkampioen judo faket blessure om Israëliër te ontwijken'

In Abu Dhabi is de Grand Slam voor de judoka's aldaar afgerond, maar in één van de gewichtsklassen was er behoorlijk wat controverse. Frank de Wit pakte brons in de klasse tot 81 kilogram, maar de aandacht ging vooral naar een klassieke politieke strijd: Israël tegen Iran.

In de halve finales verloor De Wit van Sagi Muki uit Israël, terwijl de andere halve finale ging tussen de Belg Matthias Casse en de Iraanse wereldkampioen Saeid Mollaei. Dat was een flink probleem voor Mollaei, want bij winst zou hij dus tegen Muki uit moeten komen...en dat mag niet.

Iraanse sporters is het verboden om één op één tegen Israëliërs uit te komen, wat vaak tot het scenario leidt wat Mollaei in Abu Dhabi liet zien: een nepblessure. Bij de eerste aanval van Casse greep de Iraniër gelijk naar zijn enkel, die hij officieel in zijn vorige gevecht al had geblesseerd.

De strijd om het brons liet de wereldkampioen vervolgens schieten, volgens berichten om te voorkomen dat de Iraanse vlag 'achter' die van Israël te zien zou zijn. Overigens was dat sowieso geen probleem: de vlaggen werden in Abu Dhabi überhaupt niet getoond tijdens de medailleceremonies.

Dat was dan weer het gevolg van de Grand Slam van vorig jaar, waar Israël, ook al geen vrienden van Abu Dhabi, het zonder haar vlaggen en symbolen moest doen. Men kwam onder de vlag van de internationale judobond uit, waarvan het 'volkslied' gespeeld werd toen Tal Flicker goud pakte.

Muki won in de finale van Casse en pakte dus goud, maar hij kon dit keer genieten van het volkslied van Israël, mogelijk de eerste officiële keer ooit dat dat in Abu Dhabi werd gespeeld. Men zou de Grand Slam namelijk kwijtraken als de problemen van vorig jaar werden herhaald, dus besloot men in te binden.

Mollaei tegen Casse (Bron: YouTube)

'Persvrijheid staat wereldwijd onder druk'

Persvrijheid, zowel offline als online, staat wereldwijd nog steeds onder druk. Vrijdag 2 november wordt hierbij stilgestaan tijdens de ‘Internationale Dag tegen straffeloosheid van geweld tegen journalisten’. Minister Blok: ’Een aanval op een journalist is een aanval op de democratie. Zonder vrije journalistiek is goed bestuur onmogelijk.’

Het meeste recente voorbeeld van geweld tegen journalisten is de gruwelijke moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Maar ook binnen de Europese Unie zijn schrikbarende voorbeelden te noemen; waaronder de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia en de Slowaakse journalist Ján Kuciak. Wereldwijd werden dit jaar meer dan 60 journalisten vermoord. In 8 van de 10 gevallen bleven deze moorden onopgelost.

Minister Blok maakt daarom vrijdag 2 november bekend dat de Nederlandse regering €1,45 miljoen extra vrijmaakt voor journalisten in nood. Dat doet hij tijdens de bijeenkomst ‘Free Press Live’ in het Vredespaleis in Den Haag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het nieuwe programma Safety for media professionals van Free Press Unlimited. Dat moet journalisten helpen beschermen tegen bedreigingen tijdens hun werk.

Fonds
Er wordt een fonds opgericht waaruit journalisten juridische bijstand kunnen ontvangen, bijvoorbeeld voor proces- en advocaatkosten. Ook wordt er onderhandeld met verzekeringsmaatschappijen voor betaalbare verzekeringen voor lokale journalisten. Verzekeringen garanderen dat journalisten medische en juridische ondersteuning ontvangen wanneer dat nodig is. Ook kunnen journalisten (online) veiligheidstrainingen volgen. Zodat ze beter om kunnen gaan met fysieke, psychische en digitale bedreigingen.

Deze inzet maakt onderdeel uit van de intensivering van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Vandaag werd bekend gemaakt hoe het kabinet invulling geeft aan de intensivering van het Mensenrechtenfonds.

Inzet Nederland
Nederland zet zich al lange tijd in voor de veiligheid van journalisten. Zo biedt Nederland journalisten tijdelijk onderdak aan en zet zich wereldwijd in tegen beperkende wetgeving. Ook werd in 2011 het fonds Reporters Respond in het leven geroepen. Dit fonds van Free Press Unlimited biedt snelle, kleinschalige, financiële hulp aan journalisten in nood. In 2017 konden door dit fonds 140 journalisten in noodsituaties toch aan het werk blijven, waaronder in Democratische Republiek Congo en het Caribisch gebied. Minister Blok: ‘We moeten voorkomen dat journalisten zich laten leiden door angst en bovendien moet de cultuur van straffeloosheid worden doorbroken.’

Award
Minister Blok reikt tijdens de bijeenkomst ook de Most Resilient Journalist Award uit. Dit is een prijs voor een journalist die buitengewone moed en doorzettingsvermogen heeft getoond. Aan de prijs is €15.000 gekoppeld. Bij de ‘Free Press Live’ bijeenkomst zijn de jongste zoon van de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia en een collega van de vermoorde Slowaakse journalist Ján Kuciak.

Selectie Oranjevrouwen: Van der Gragt keert terug, Zeeman haakt geblesseerd af

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters geselecteerd voor de finale van de play-offs voor het WK tegen Zwitserland. In vergelijking met het duel tegen Denemarken ontbreekt Kelly Zeeman. De middenveldster heeft last van een knieblessure. Verdedigster Stefanie van der Gragt keert na een bovenbeenblessure weer terug in de selectie van Oranje.

Oranje start op vrijdag 9 november met een thuisduel in de Galgenwaard in Utrecht. Vier dagen later, op dinsdag 13 november, staat de return op het programma in Zwitserland. De winnaar van deze play-off wedstrijden plaatst zich voor het wereldkampioenschap in Frankrijk

I amsterdam mag blijven, maar niet op Museumplein

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma was anderhalve week geleden nog vastbesloten: Alle I amsterdam-letters moesten uit het straatbeeld verdwijnen. Nu bindt de partij gedeeltelijk in. Alleen de letters op het Museumplein moeten weg. Als bewoners van Nieuw-West en Zuidoost de letters willen houden, dan is de partij daar 'niet doof voor', zo meldt AT5. 

D66-wethouder Udo Kock zei eerder al dat de letters van het stadsbestuur in Zuidoost en aan de Sloterplas 'niet weg hoeven'. Bijvoorbeeld aan de Sloterplas dienen ze als ontmoetingsplek en als klimrek.

Kock herhaalt dat in zijn pre-advies aan de gemeenteraad over de I amsterdam-motie van GroenLinks. Ook de fracties van de PvdA en de SP willen dat de letters daar blijven en nu is ook de GroenLinks-fractie overstag.

Raadslid Zeeger Ernsting: 'We hebben de hele discussie natuurlijk ook op ons laten inwerken. Kijk, de letters op het Museumplein staan wat ons betreft symbool voor de stad als geldmachine in het teken van massatoerisme. We hebben begrepen dat in andere stadsdelen de letters anders worden gewaardeerd. Daar zijn wij niet doof voor en we willen nu samen met de buurten bepalen wat er mee moet gebeuren.'

Wat GroenLinks betreft krijgen Amsterdammers in Zuid die mogelijkheid niet, omdat het weghalen van de letters op het Museumplein 'een noodzakelijke verandering is om aan te tonen dat de stad niet alleen een product is'.

Ernsting vindt niet dat de partij hiermee bakzeil haalt. 'We hebben een discussie op gang gebracht die goed is. Om te laten zien dat de stad niet alleen een plek is waar geld wordt verdiend, maar een gemeenschap waar mensen wonen, leven en werken.'

I amsterdam  (Foto: FOK! )
I amsterdam (Foto: FOK! )

Syriër aangehouden op verdenking terrorisme

De politie heeft dinsdag in Amsterdam een 32-jarige Syriër aangehouden, die vermoedelijk voor zijn komst naar Nederland actief is geweest voor de terroristische organisatie Jabat al-Nusra. Deze organisatie is verwant aan Al Qaida.

De man heeft onder een valse naam en met een vervalst Syrisch paspoort in 2014 in Nederland asiel aangevraagd en een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Hij werd in september vorig jaar herkend als een ISIS-strijder tijdens een bezoek aan debatcentrum De Balie. Dat gebeurde bij de vertoning van de documentaire City of Ghosts over hoe Raqqa als hoofdstad van het kalifaat veranderde in een spookstad.

Volgens informatie van de AIVD is de verdachte ook zelf afkomstig uit Raqqa en heeft hij deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. In het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hij gevechtshandelingen zou hebben verricht voor Jabat al-Nusra en mogelijk betrokken zijn geweest bij aanslagen in Syrië. Daarbij zouden veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Na de aanhouding van de man is zijn woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op onder andere (digitale) gegevensdragers, financiële gegevens en reisdocumenten. De man wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Steekpartij op Antarctica 'wegens spoileren van boeken'

Stel je voor: je bent een fervent lezer van allerlei boeken, net als iemand waar je regelmatig mee werkt. Stel je nu eens voor dat je zelfs een soort van opgesloten zit met betreffend persoon - niet in een cel, maar in een onderzoeksbasis op Antarctica - en die persoon leest dezelfde boeken als jij, maar steeds net iets eerder, waarna hij jou het einde vertelt. Keer op keer.

Dat is natuurlijk schijtirritant en die mening is de Russische wetenschappelijk ingenieur Sergey Savitsky schijnbaar ook toegedaan. De 55-jarige man had het he-le-maal gehad met het gekut van de drie jaar jongere Oleg Beloguzov, lasser op het station van het geïsoleerde Bellingshausen op King George Island, een van de Zuidelijke Shetlandeilanden.

Savitsky pakte er een keukenmes bij en stak Beloguzov in diens borststreek, waarbij deze naar verluidt schade opliep aan het hart. Het slachtoffer werd met gezwinde spoed naar Chili overgevlogen, waar hij op de intensive care werd opgenomen, volgens de laatste berichten buiten levensgevaar. De verdachte meldde zich vrijwillig bij de baas van het station en is direct gedeporteerd naar Sint-Petersburg. Daar is hij aangeklaagd wegens poging tot doodslag en wacht hij zijn proces in gevangenschap af, maar wél zonder spoilers.

Apple blaast weer leven in Mac mini en MacBook Air

Het heeft even geduurd, maar Apple heeft sinds 2016 weer een nieuwe Mac mini aangekondigd. Daarnaast komt er na jaren weer eens een nieuw ontworpen MacBook Air uit.

De nieuwe Mac mini komt met quad- of hexa-core processoren, tot 64GB werkgeheugen en 2TB flash-opslag. Er zijn vier Thunderbolt 3-ingangen, compatible met USB-C, een HDMI 2.0 poort voor video en audio, twee USB-3 poorten en een 10Gb Ethernetpoort. En als je een koptelefoon wil aansluiten kan het ook nog. De T2 Security-chip codeert realtime al je bestanden op je schijf en checkt dat er niet gekloot is met programma's die opgestart worden. De prijs van de Mac mini begint bij 899 euro, maar met alle opties erbij kun je erg prijzig uitkomen, tot wel een kleine 5000 euro. Gelukkig is hij in alle varianten wel spacegrijs.

De MacBook Air heeft ook een facelift gekregen. Dat werd ook wel tijd, want andere MacBooks waren al dunner dan de oude MacBook Air geworden. Het display is het middelpunt van de update, maar de laptop krijgt ook twee Thunderbolt 3-poorten. De nieuwe Air heeft kleinere randen, wat zorgt voor een kleinere laptop maar wel dezelfde schermgrootte. Het 13.3-inch scherm heeft vier keer de resolutie van het vorige model op 2560x1600. Het scherm ondersteunt 48 procent meer kleuren dan voorheen en de FaceTime HD-camera blijft aan de bovenzijde weggestopt.

De Air heeft een 8e generatie Intel Core i5, met Intel UHD Graphics en 2133 MHz systeemgeheugen tot 16 GB (8 GB standaard), met snellere SSD's tot 1.5TB in capaciteit. Er is een nieuwe Touch ID-vingerafdruksensor in de rechterbovenhoek van het toetsenbord, naast de fysieke functietoetsen. Net zoals op de iPad Pro is Apple's T2 Security Chip aanwezig. Er is ook ondersteuning voor 'Hey Siri'. Het gebruikt hetzelfde toetsenbord van de derde generatie als de recente MacBook Pro-modellen van Apple, en het Force Touch-trackpad is ook overgebracht. Betere, luidere luidsprekers zijn er, met 25 procent meer volume en tweemaal de bas.

De MacBook Air neemt 17 procent minder volume in, en is tien procent dunner dan voorheen, slechts 0,61-inch op het dikste punt door het scharnier. Het weegt 2,75 pond, een kwart pond lichter dan eerst. De Air is verkrijgbaar in goud, zilver en spacegrijs. De prijzen beginnen bij €1349.

Apple kondigt nieuwe iPad Pro aan

Apple onthulde vandaag de geheel nieuwe iPad Pro, met een 'Liquid Retina'-scherm, slankere randen, geen Home-knop maar Face-ID en magnetische bevestigingen voor de nieuwe Apple Pencil.

De nieuwe 11-inch en 12.9-inch modellen hebben slankere randen gekregen, zodat het meer scherm heeft dan de vorige generatie. De makers hebben de tablet weer dunner kunnen krijgen, dit keer is de iPad Pro maar 5,9mm dun. In de iPad Pro vinden we een A12X Bionic chip met acht cores. Vier cores worden gebruikt voor performance, de andere vier voor efficiëntie. Er is ook een GPU met zeven cores voor de graphics. Apple beweerde in de presentatie dat deze net zo snel is als een Xbox One S.

De Lightning-connector heeft plaatsgemaakt voor de standaard USB-C connector, zodat je ook andere apparaten, niet van Apple, er aan kan hangen om bijvoorbeeld bestanden over te zetten of de tablet aan te sluiten op een scherm tot 5K resolutie. Apple heeft ook aan de pen en toetsenbord gedacht. De nieuwe Apple Pencil is magnetisch en kan aan de nieuwe iPad Pro plakken, ook om op te laden. De pen zelf 'voelt' dat je tikt zodat je bijvoorbeeld een andere tool in Photoshop kunt selecteren door te dubbeltikken op je pen. De Smart Keyboard Folio beschermt de voor en achterkant en geeft de gebruiker een volledig toetsenbord als je deze open vouwt.

De 11-inch en 12.9-inch iPad Pro komen 7 november beschikbaar in de kleuren zilver en spacegrijs. Er zijn opslagvarianten van 64GB, 256GB, 512GB en een 1TB. De 11-inch versie begint bij €899 met alleen Wi-Fi. Wil je ook een simmetje erin kunnen proppen dan begint de prijs bij €1069. De 12.9-inch iPad Pro start bij €1119 met alleen Wi-Fi en €1289 met Wi-Fi en Cellular.

Ericsson van F1 naar IndyCar

Dat er voor Marcus Ericsson in elk geval wat 2019 betreft weinig toekomst meer in de Formule 1 was is geen nieuws, maar inmiddels is duidelijk waar de Zweed dan wél aan de bak kan: Schmidt Peterson Motorsports heeft hem een stoeltje aangeboden in de IndyCar Series.

Ericsson debuteerde in 2014 bij Caterham in de F1 en rijdt sinds 2015 voor Sauber. Daar debuteerde hij in Australië met een achtste plek, nog altijd zijn beste resultaat ooit. Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi zijn bij Sauber al bevestigd voor volgend jaar, dus voor Ericsson was slechts een plek als reserve weggelegd. "Dit voelt als een perfecte stap voor mij en mijn carrière na vijf jaar in de Formule 1", aldus Ericsson, die verder het standaardverhaaltje vertelt over dat hij ontzettend blij is en niet kan wachten om samen te werken met zijn nieuwe team.

Auto #7 zal voor de Zweed zijn, #6 blijft vrij voor Robert Wickens. De Canadees crashte dit jaar hard op Pocono en heeft door zenuwschade een verlamming opgelopen, waarvan nog niet te zeggen is hoe lang dat kan duren. SPM laat weten dat de auto van Wickens beschikbaar blijft voor het geval hij terug wil en kan keren. De #5 blijft in handen van James Hinchcliffe, terwijl de Brit Jack Harvey parttime voor het team blijft racen.

X Games beschikbaar voor Steep

Ubisoft heeft aangekondigd dat X Games beschikbaar is voor Steep. Spelers kunnen in Alaska hun kunsten laten zien op de Big Air, Super Pipe en Slopestyle.

Als je alles gedaan hebt kun je ook nog een hoop Freestyle uitdagingen doen. Daarnaast is er ook nog een jaren 90 stijl te krijgen en de nieuwe Rocket Wings uitdagingen. De 90’s DLC is beschikbaar vanaf 4 december en de Rocket Wings DLC vanaf 10 januari. X Games Pass bezitters hebben één week vroeger toegang tot beide DLC’s. De X Games season pass is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

NHL: Winst voor Flames en Canucks

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stonden maandagavond twee wedstrijden op het programma en dat leverde twee Canadese zeges op. Eén daarvan was niet heel vreemd, want de Toronto Maple Leafs namen het thuis op tegen de Calgary Flames.

Goalies Frederik Andersen (Toronto) en Mike Smith (Calgary) hielden hun doel twee perioden lang schoon, waarna Sean Monahan in de powerplay voor 0-1 zorgde. Nog geen minuut later verdubbelde Elias Lindholm de voorsprong voor de Flames, maar dankzij een powerplaygoal van Nazem Kadri was er nog hoop voor Toronto. Het bleef bij hoop: Michael Frolik zorgde zes seconden voor tijd met een empty netter voor de beslissende 1-3.

De Flames sloegen in rap tempo toe (Bron: YouTube)

De Vancouver Canucks wonnen thuis met 5-2 van de Minnesota Wild. Na zeven minuten zorgde Markus Granlund voor 1-0, maar dankzij Jordan Greenway stond het amper een halve minuut later weer gelijk. Jake Virtanen en Elias Pettersson zorgden in de tweede periode voor 3-1, Ryan Suter gaf Minnesota nog wat hoop. Dat was tevergeefs, want Pettersson en Ben Hutton brachten de eindstand in de derde periode op 5-2.

SayNo2Ducks brengt anti-eenden lied uit

De bekende Twitteraar SayNo2Ducks gaat wederom een stap verder in zijn strijd tegen eenden. Voor wie deze activist niet kent, hij trekt via Twitter ten strijde tegen de ongelofelijk grote eendproblematiek in Nederland. Volgens hem wordt ons land overspoeld door agressieve, bloeddorstige en naar kwakende eenden. SayNo2Ducks strijdt al sinds 2016 vele tientallen jaren voor een veilig en eendvrij Nederland.

In die strijd schreef hij talloze prachtige gedichten, bloedstollende verhalen en onlangs deelde hij enkele verhalen uit zijn informatieve kinderboek met slaapverhaaltjes voor kinderen tussen 4 en 6 jaar oud. Vandaag publiceerde SayNo2Ducks een heuse protestsong tegen eenden. Deze potentiële hit zal binnenkort wel op 1 binnen komen in de Top 40 en de Top 2000.

Voor wie nog niet bekend is met de eendproblematiek in Nederland volgen hieronder enige tweets die meer duidelijk zullen maken:

Games with Gold van november bekend

Microsoft heeft de vier Games with Gold voor de maand van november bekendgemaakt. Het meest in het oog springende is Battlefield 1, maar ook voor de Xbox 360 zijn het twee toppertjes.

Vanaf 1 november is het dus Battlefield 1 die toegevoegd wordt aan het programma. Je krijgt dus een kleine drie weken voorbereiding in de WW1-shooter voordat het vervolg, Battlefield V, op 20 november uitkomt. Vanaf 16 november kunnen Xbox Live Gold-leden Race the Sun zonder extra kosten downloaden. In deze minimalistische endless runner zal je ervoor moeten zorgen dat je op zonne-energie lopende voertuig niet stil zal komen te staan.

Zoals gewoonlijk heeft Microsoft ook weer twee games voor Xbox 360 klaarstaan: Vanaf 1 november is het originele Assassin's Creed tijdelijk gratis te downloaden. Iets meer dan twee weken later komt daar Dante's Inferno bij. Beide games zijn natuurlijk backward compatible, en in het geval van Assassin's Creed is de game zelfs in native 4K-resolutie te spelen op een Xbox One X.

Two Point Hospital krijgt sandbox mode

De fans hoopte er al een tijdje op, maar het is er nu eindelijk! Two Point Hospital komt met een sandbox modus. Het is een vrij standaard-versie, maar de makers hebben beloofd hier in de toekomst veel extra’s in te stoppen. Vooral omdat de vraag uit de community enorm was.

Naast de sandbox mode is er ook de mogelijkheid om kamers te kopiëren en plakken. En zijn er nieuwe mogelijkheden om je personeel aan te kleden. Two Point Hospital is een spirituele opvolger van Theme Hospital en is sinds augustus speelbaar op pc.

Man veroordeeld wegens groepsbelediging van Arabieren wegens hun ras

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een man veroordeeld tot een boete van 400 euro wegens groepsbelediging. De man heeft in een documentaire over Wilders die in 2010 op televisie is uitgezonden, gezegd: "En zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes. Dat is heel normaal in hun cultuur."

Onnodig kwetsend
Het gerechtshof is van oordeel dat Arabieren dienen te worden beschouwd als ras als bedoeld in artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht. De genoemde uitlatingen acht het gerechtshof zeer grof, seksueel expliciet en onnodig kwetsend. Hoewel de man de uitlatingen heeft gedaan in het kader van het maatschappelijke debat (namelijk voorafgaand aan een anti-islam demonstratie), zijn zij onverminderd beledigend.

Vrijheid van meningsuiting
Het gerechtshof heeft meegewogen dat ook degenen die (zeer) kwetsende uitlatingen doen in hoge mate worden beschermd door hun recht op vrijheid van meningsuiting. Dat recht is echter niet onbeperkt. De aard van de bewoordingen en de relatief lage straf die wordt opgelegd, maken dat de inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting van de man niet in strijd is met het Europese recht.

Verloop van de procedure
De rechtbank Amsterdam had de verdachte eerder vrijgesproken. Het hof deed dat in 2016 ook, maar de Hoge Raad bepaalde dat de zaak over moest. Het Openbaar Ministerie eiste bij de nieuwe behandeling in hoger beroep een geldboete van 500 euro. Vanwege het lange tijdsverloop legt het gerechtshof geen taakstraf op, maar een lagere boete dan geëist.

Ontsnapte tbs'er veroordeeld voor gewapende overvallen

Een 51-jarige man is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. De man heeft in augustus vorig jaar de Zeeman in Veenendaal overvallen en drie dagen later een Wibra-winkel in Rotterdam.

Kassalade
Op 24 augustus heeft de verdachte twee medewerkers van de Zeeman in Veenendaal bedreigd met een mes. De medewerkers moesten naar de kassa lopen en het geld van de kassalade in een plastic tas stoppen. Ook heeft de man zelf een greep in de kassalade gedaan. Drie dagen later ging de man op soortgelijke wijze te werk bij een Wibra-winkel in Rotterdam. Ook toen toonde hij een medewerker een mes en is er met de inhoud van de kassalade vandoor gegaan.

Ontsnapt uit tbs-kliniek
Een week voor de overval op de Zeeman is de verdachte uit een forensisch psychiatrisch centrum ontsnapt. Hij verbleef daar vanwege een eerder opgelegde tbs-maatregel met dwangverpleging omdat hij zich eerder schuldig heeft gemaakt aan soortgelijke strafbare feiten. De rechtbank neemt strafverzwarend mee dat de man nu weer twee overvallen heeft gepleegd terwijl hij de tbs-kliniek was ontvlucht.

Strafmaat
Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar, maar komt uit de adviezen van de deskundigen ook naar voren dat de man wel degelijk het kwade van zijn handelen in kan zien. Hij heeft er opnieuw voor gekozen om, met bedreiging met geweld, twee winkels te overvallen. Omdat zijn tbs met dwangverpleging onlangs met twee jaar is verlengd, heeft het geen meerwaarde om opnieuw tbs op te leggen.

Nadat de man zijn gevangenisstraf voor de overvallen op de Zeeman en de Wibra heeft uitgezeten wordt de tbs-maatregel hervat. Vanwege de ernst van de feiten en omdat de man opnieuw in de fout gegaan is, legt de rechtbank een hogere straf op dan de twee jaar die de officier van justitie had geëist.

Ontsnapte tbs'er veroordeeld voor gewapende overvallen (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Ontsnapte tbs'er veroordeeld voor gewapende overvallen (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Kerstmarkt wordt Wintermarkt in Brugge om niemand te schofferen

De Kerstmarkt in Brugge zal niet langer zo heten, de organisatie heeft in al haar wijsheid besloten de naam van het evenement te veranderen in Wintermarkt. De naamsverandering heeft voor de nodige ophef gezorgd in de Belgische stad.

Namens de organisatie laat Piet Vanderyse tegenover VTM weten dat de naam kerstmarkt met katholicisme wordt geassocieerd en dat ze een wat neutralere naam willen. Ze willen niemand schofferen en zo neutraal mogelijk zijn. Wel zullen er nog steeds kerstproducten worden verkocht. Ook zal er wel gewoon een kerststal aanwezig zijn. De witte engelen kerstverlichting zal worden vervangen door neutrale witte winterverlichting, wat daar nu precies het verschil in is ons niet bekend.

De reportage van VTM:



Update 14.11 uur

De organisatie van de Wintermarkt in Brugge is geschrokken van alle ophef en heeft in in de Vlaamse media meer uitleg gegeven over de verandering. "Met de benaming ‘wintermarkt’ willen we ons neutraler opstellen. We begrijpen niet vanwaar de commotie komt. Het is al het tweede jaar dat de naam is veranderd. Laat staan dat we iets zouden hebben tegen het katholieke kerstmis", zo vertelt Vanderyse aan het Limburgs Nieuwsblad. Met de naamsverandering wil de organisatie de activiteiten die niets met kerst te maken hebben beter kunnen promoten. Zoals bijvoorbeeld de ijsbaan. "Het is simpelweg een allesomvattende naam. Mensen hoeven er zeker niks meer achter te zoeken", zo vult Vanderyse aan.

30 maanden cel voor 2,5 jaar dealen harddrugs

De rechtbank in Zutphen veroordeelt een 36-jarige man uit Vaassen voor het dealen en bezit van harddrugs. Daarnaast had de man een taser en creditcardmes in bezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Handel in drugs
De man verkocht 2,5 jaar lang voornamelijk amfetamine, maar ook XTC en GHB, aan diverse afnemers. Hij deed dit vanuit zijn woning in Vaassen. Bij een doorzoeking van zijn woning zijn ook amfetamine, XTC-pillen en GHB aangetroffen. Ook vond de politie een taser en een creditcardmes in zijn huis. Het bezit van deze wapens is strafbaar.

Hogere straf
De officier eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank legt aan de man een hogere straf op. Zij hield daarbij rekening met het strafblad van de man en de oriëntatiepunten voor dit soort delicten. De man kwam al op jonge leeftijd in aanraking met drugs en hij is vaker veroordeeld voor drugsgerelateerde delicten.

De man is gemotiveerd om een behandeling te volgen. De rechtbank legt daarom een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op. Daar zijn bijzondere voorwaarden aan gekoppeld, waaronder een meldplicht, een ambulante behandeling en het meewerken aan middelencontroles.

De rechtbank schat in dat de man ruim 3.200 euro heeft verdiend met de handel in harddrugs, gebaseerd op de door de klanten afgenomen hoeveelheden drugs. Dit bedrag moet de man aan de staat terugbetalen.

30 maanden cel voor 2,5 jaar dealen harddrugs (Foto ter illustratie ©Pxhere)
30 maanden cel voor 2,5 jaar dealen harddrugs (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Tranen bij uitreiking awards Black Achievement Month

'Mijn hart klopt heel hard. Ik had het echt niet verwacht', reageerde kickbokser Lucia Rijker bij het in ontvangst nemen van de sport-award. Naast Rijker vielen Anousha Nzume (Mens en Maatschappij), prof. Humphrey Lamur (Wetenschap en Onderwijs), Frank Zichem (Oeuvreprijs) en Babs Gons (Kunst en Cultuur) in de prijzen bij de uitreiking van de derde Black Achievement Awards in het DeLaMar Theater gisteravond.

Voor de awards werden mensen uit verschillende vakgebieden genomineerd die een belangrijke betekenis hebben gehad voor de zwarte gemeenschap. Naast sport werden er awards uitgereikt in de categorieën oeuvre, kunst en cultuur, ondernemerschap en wetenschap, zo meldt de site van AT5.

Doorvechten
Humphrey Lamur, gepensioneerd hoogleraar geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, mocht de award voor de wetenschap in ontvangst nemen. Hij deed onderzoek naar trans-Atlantische slavenhandel en schreef hier meerdere boeken over. Ook is hij sinds 1998 bezig met een data-bestand van de slavenbevolking in Suriname. "Ik ben heel, heel erg blij dat ik deze onderscheiding krijg. Je moet doorzetten en doorvechten, dan kom je er wel", aldus Lamur.

Tranen
De oeuvre-prijs ging dit jaar naar Frank Zichem, een televisie- en documentairemaker die sinds het begin van zijn carrière meerdere documentaires maakte over de sociaal-economische en politieke situatie in zijn geboorteland Suriname. Als de presentator hem vraagt anders te gaan staan zodat hij beter hoorbaar is, wordt duidelijk hoeveel het winnen van de award hem doet. "Dan kunnen ze de tranen in mijn ogen zien. Ik ben heel erg geroerd."

Black Achievement Month 
De feestelijke avond betekende tevens het einde van de jaarlijkse Black Achievement Month. In oktober wordt de 'zwarte' geschiedenis van Nederland uitgelicht met debatten, exposities, theater, dans en film. 

Voor de liefhebbers, hieronder een samenvatting van de mooie avond.


Black Achievement Award in Amsterdam (Bron: Youtube)

Eurosport koopt uitzendrechten Lakeside

Het wereldkampioenschap van dartsbond BDO, beter bekend als Lakeside, zal in januari live te volgen zijn bij Eurosport. Lange tijd was onzeker of het toernooi nog ergens te zien zou zijn, het was zelfs tot voor kort niet eens zeker waar het überhaupt gespeeld zou worden.

In Frimley Green strijden de beste darters van de BDO van 5 tot en met 13 januari om de titel op de Lakeside Country Club, waar in vroeger tijden sterren als Raymond van Barneveld furore maakten. Het darts bij de BDO was al eens te zien bij Eurosport, maar keert nu na twee jaar afwezigheid terug, zowel op TV als op het streamingkanaal, de Eurosport Player.

Niet alleen Lakeside, ook de World Darts Trophy en de Winmau World Masters zullen de komende drie jaar te zien zijn via de sportzender. Die majors worden respectievelijk in augustus en oktober gespeeld. 

Glen Durrant won de titel vorig jaar voor de tweede keer op rij (Foto: Eurosport)
Glen Durrant won de titel vorig jaar voor de tweede keer op rij (Foto: Persbericht Discovery)

Producer Castlevania (Netflix) gaat misschien Zelda serie maken

Adi Shankar, die bij het grote publiek bekend is als producer van de Castlevania-animatieserie op Netflix, gaat met iets nieuws komen. Het is nu allemaal nog een beetje vaag en cryptisch, maar hij werkt samen met een Japans bedrijf om een van hun iconische games om te toveren naar een tv-serie.

Gerucht gaan er nu dat het zou gaan om The Legend of Zelda. Of het dan ook een animatieserie wordt of iets anders is nog niet bekend. Enige wat we nu weten is dat er 16 november meer bekend wordt.

Netflix

Guardiola kritisch: "We moeten efficiënter worden"

Manchester City won weliswaar met 0-1 van Tottenham Hotspur, maar na afloop toonde trainer Pep Guardiola zich kritisch op zijn eigen ploeg.

Ook het slecht bespeelbare veld moest het maandagavond ontgelden bij de Spanjaard. Een dag eerder werd er op Wembley een wedstrijd American Football gespeeld en daar had de mat ernstig onder te lijden. De ondergrond zat vol kuilen en hobbels en de krijtlijnen op het veld waren nauwelijks uitgewist. "Dit waren geen omstandigheden waarop je goed kon voetballen", aldus Guardiola.

"Het was ongelooflijk hoe veel fouten er werden gemaakt. Ik mag hopen dat dit niet nog eens gebeurt", stelde de City-trainer in gesprek met Engelse media. Hij hoopt dat de FA ingrijpt, al mocht zijn ploeg ook dankbaar zijn dat Erik Lamela door een opstuiterende bal een levensgrote kans onbenut liet. Daardoor was de vroege openingstreffer van Riyad Mahrez genoeg voor de driepunter. "Als het gras goed was geweest, had een speler van de kwaliteit van Lamela zonder meer gescoord."

Ook zijn eigen ploeg liet kansen liggen en daar baalde Guardiola stevig van. "Tegen een ploeg als Tottenham kun je niet veel doelpunten maken, het veld was moeilijk en we speelden tegen een fysiek sterk team met spelers als Mousa Dembélé, Davinson Sánchez, Toby Alderweireld en Eric Dier. In de eerste vijftien à twintig minuten na rust hadden we de wedstrijd moeten beslissen. In een toernooi als de Champions League zullen we efficiënter moeten worden, anders zullen we vroeg of laat niet meer winnen.”

Steeds vaker duurzaam voedsel op ons bord

Op het bord van de Nederlandse consument ligt steeds vaker voedsel dat voorzien is van een keurmerk. In 2017 kochten huishoudens voor 4,5 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel, een stijgende trend die al jaren zichtbaar is. Het marktaandeel duurzaam voedsel ligt inmiddels op 11%. Dat staat in de Monitor Duurzaam Voedsel 2017, die minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Schouten: “De Monitor Duurzaam Voedsel laat zien dat de Nederlandse consument stap voor stap meer waardering heeft voor de inspanningen van boeren, tuinders en vissers om op een duurzamere wijze voedsel te produceren. Daarmee speelt de consument een belangrijke rol op weg naar kringlooplandbouw, zoals verwoord in mijn visie ‘waardevol en verbonden’ over de toekomst van de landbouw.”

In 2017 gaven Nederlandse huishoudens ruim 4,5 miljard euro uit aan duurzamer geproduceerd voedsel, een plus van 730 miljoen euro ten opzichte van 2016. Duurzamer geproduceerd voedsel is voor de consument herkenbaar als het een duurzaamheidskenmerk heeft. De omzet van voedsel met het keurmerk ‘Beter Leven’ kwam uit op bijna 1,6 miljard euro (39% meer dan een jaar eerder), die van het keurmerk ‘biologisch’ op ruim 1,2 miljard euro (een plus van 5%).

In 2017 liet de verkoop van de meeste productengroepen duurzaam voedsel een (forse) stijging zien, onder meer vlees en vleeswaren (1,4 miljard euro omzet, groei van 40% ten opzichte van 2016) en houdbare producten, samengestelde maaltijden en overig (607 miljoen euro omzet, 16% groei). Kijkend naar marktaandeel binnen een productgroep, is het grootste marktaandeel weggelegd voor eieren: 37% van alle verkochte eieren was duurzaam. Toch daalde in 2017 de omzet van eieren met een duurzaamheidskeurmerk. Door de fipronilaffaire en de ophokplicht voor pluimvee was er vorig jaar minder aanbod van eieren met een duurzaamheidskeurmerk.

De Monitor Duurzaam Voedsel is een jaarlijkse publicatie van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gebaseerd op een steekproef wordt met de monitor inzicht verkregen in de bestedingen van de Nederlandse consument aan duurzamer geproduceerd voedsel in de verkoopkanalen supermarkten, foodservices en speciaalzaken. De Monitor Duurzaam voedsel 2017 is voor iedereen te zien op www.agrimatie.nl.

Donorweek 2018 van start gegaan

De jaarlijkse donorweek is gisteren van start gegaan. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft in dat kader een bezoek gebracht aan de Goudse Scholengemeenschap, Leo Vroman. Tijdens de donorweek is er aandacht voor orgaandonatie en de oproep om te registreren als orgaandonor. Op dit moment staan er nog ruim 1800 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan.

Minister Bruins heeft samen met Nico van der Meij gesproken met de leerlingen van HAVO 4/5 over het belang van orgaandonatie. Nico kreeg in 2014 donorlongen, omdat zijn longfunctie sterk afnam door een longinfectie. Nu kan hij alles weer en is hij vrijwilliger voor de Nederlandse Transplantatiestichting. Hij vertelt op scholen over het belang van orgaandonatie. Zijn verhaal heeft ook nu weer veel indruk gemaakt. 

Donorweek 2018
Vanaf maandag 29 oktober t/m vrijdag 2 november vindt de jaarlijkse Donorweek plaats. Gedurende deze week is er aandacht voor donor worden. Er worden veel vrijwilligers ingezet die gastcolleges geven op scholen, en ziekenhuizen houden speciale spreekuren. Op dit moment hebben 6,3 miljoen mensen zich geregistreerd in het donorregister. Dit betekent dat meer dan de helft zich nog niet heeft geregistreerd.

Nieuwe donorwet
Vanaf 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Iedereen wordt actief gevraagd de eigen keuze vast te leggen in het donorregister. Als je niet reageert dan word je vanaf 1 juli 2020 geregistreerd als ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie.

 

Nintendo Switch haalt Nintendo Gamecube in

Nintendo heeft de cijfers bekendgemaakt van het tweede kwartaal van het huidige fiscale jaar. Hieruit is op te halen dat Nintendo Switch in anderhalf jaar tijd meer is verkocht dan Nintendo Gamecube. In totaal zijn er nu 22,86 miljoen Switch-consoles verscheept ten opzichte van 21,74 miljoen Gamecubes.

Het afgelopen kwartaal werden er 3,19 miljoen Switch-consoles verscheept. In het huidige fiscale jaar zijn er in totaal 5,07 miljoen verscheept: een stijging van 3,7% ten opzichte van vorig jaar. Softwarematig doet Switch het ook sterk: het afgelopen kwartaal werden er 24,17 miljoen verkocht en in het huidige fiscale jaar in totaal 42,13 miljoen: een stijging van 91,3% ten opzichte van vorig jaar.

Super Mario Odyssey blijft de bestverkopende titel en bereikt in totaal 12,17 miljoen. De top 5 wordt aangevuld door Mario Kart 8 Deluxe (11,71 miljoen), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (10,28 miljoen), Splatoon 2 (7,47 miljoen) en 1-2 Switch (2,64 miljoen).

Nintendo Switch

NBA: Thompson breekt driepunterrecord, 'Splash Brothers' vernederen Bulls

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA weer eens gewonnen. Dat is allemaal niet zo boeiend, want dat doen ze honderdmiljoenmiljard keer in een seizoen, maar er viel dit keer weer een record te noteren - íets zeldzamer bij de Warriors, relatief gezien.

Op bezoek bij de Chicago Bulls hadden de Warriors halverwege al een voorsprong van dik veertig punten te pakken: 50-92, de hoogste score ooit voor de Warriors in één helft. De vijftig punten voorsprong werd net niet aangetikt en de teugels werden in het laatste kwart wat minder strak aangetrokken, maar de kampioenen wonnen met 124-149 alsnog vrij ruim.

De Splash Brothers waren vooral stevig op dreef. Stephen Curry was goed voor 23 punten, maar hield zich verder vooral bezig met het in stelling brengen van zijn maatje Klay Thompson, die de ene na de andere driepunter af kon vuren. Hij kwam tot maar liefst 24 pogingen, een verbetering van JR Smith's record van 22 uit 2014, en daarvan gingen er veertien raak. Ook dat was een record: Curry zette dat record een kleine twee jaar geleden op dertien stuks.

Thompson eindigde uiteindelijk met 52 punten, de derde keer in zijn loopbaan dat hij de grens van vijftig punten haalde. Daarmee staat hij nu op gelijke hoogte met onder meer Shaquille O'Neal. Curry is het zes keer gelukt, maar het record gaan de heren niet halen: Wilt Chamberlain kwam tot een bizar aantal van 118 wedstrijden met minstens vijftig punten.

Uitslagen NBA maandag
Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 93-103
Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 113-92
Miami Heat - Sacramento Kings 113-123
New York Knicks - Brooklyn Nets 115-96
Chicago Bulls - Golden State Warriors 124-149
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 124-109
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Lakers 124-120
San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 113-108
Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 116-111

Thompson kreeg alle kansen om het record te breken (Bron: YouTube)

Meer pompoenen geëxporteerd

Een kwart van de 754 hectare aan Nederlandse landbouwgrond met pompoenen lag in 2018 in Flevoland. Het pompoenareaal in Flevoland nam 27 procent af ten opzichte van 2017. In vrijwel alle provincies nam het areaal pompoenen af. De handel in pompoenen lag in de eerste vijf maanden van 2018 wat hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland telde dit jaar 350 bedrijven met pompoenen. Vorig jaar waren dat er nog 366. In Flevoland teelden 42 bedrijven pompoenen, tegen 53 in 2017. In de meeste provincies werd in 2018 minder grond gebruikt voor het telen van pompoenen. In Groningen was de daling het grootst en kromp het pompoenareaal met de helft.

Handel toegenomen
In de eerste vijf maanden van 2018 exporteerde Nederland 21 miljoen kilo pompoenen, in dezelfde periode vorig jaar was dat 18,7 miljoen kilo. De totale pompoenexport in 2017 bedroeg 38,2 miljoen kilo. Van januari tot en met mei 2018 importeerde Nederland 37,7 miljoen kilo pompoenen, een jaar eerder was dat 37 miljoen kilo. De totale import in 2017 bedroeg 67,7 miljoen kilo.

De handel in pompoenen laat een golfbeweging zien. In juni tot en met september gingen er minder kilo’s pompoenen de landsgrenzen over. In Halloweenmaand oktober was de import bijna twee keer zo groot als een maand eerder.

Minste grond per teler in Utrecht en Noord-Brabant
Het oppervlak dat door pompoentelers wordt verbouwd, verschilt sterk per provincie. Een gemiddelde pompoenteler in Flevoland teelt op ruim 4,6 hectare. Telers in Utrecht en Noord-Brabant beschikken gemiddeld over de kleinste oppervlakte; zij verbouwen gemiddeld 1,1 en 1,2 hectare met pompoenen. Het landelijk gemiddelde is 2,2 hectare.

Merendeel biologisch
60 procent van het areaal pompoenen werd in 2018 biologisch geteeld, dat is 468 hectare pompoenen. In 2018 waren er 119 bedrijven die biologische pompoenen teelden, 34 procent van het totaal. Bedrijven die biologische pompoenen telen hebben gemiddeld een groter areaal (3,9 hectare) pompoenen dan bedrijven die gangbare pompoenen telen (1,2 hectare).

Nederland middenmoter in EU
In vergelijking met andere Europese landen komt het Nederlandse pompoenareaal in 2017 op de achtste plaats. Duitsland heeft met 4 500 hectare het grootste areaal pompoenen. Daarna volgen Frankrijk en Spanje.

Meer pompoenen geëxporteerd (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Meer pompoenen geëxporteerd (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Live action in Fallout 76 trailer

Bethesda heeft een live-action trailer van Fallout 76 uitgebracht. Ook deze speelt zich af in het hart van West Virginia, in de volgens de uitgever grootste en meest gedetailleerde open wereld in de geschiedenis van de serie.

Reclamation Day, 2102. 25 jaar na het vallen van de bommen, zetten jij en je mede-Vault Dwellers – gekozen uit de beste en slimste van de natie – de eerste stappen in post-nucleair Amerika. Speel alleen of vorm samen een team terwijl je verkent, missies voltooit, bouwt en de grootste bedreigingen van de woestenij aanpakt.

Fallout 76 lanceert op 14 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Nog niet overtuigd of het iets voor je is? De Fallout 76 B.E.T.A. is nu beschikbaar voor Xbox One en gaat op 30 oktober live voor PlayStation 4 en pc.

Ten Hag geeft wisselspelers de kans tegen oude werkgever

Ajax-trainer Erik ten Hag stuurt woensdagavond niet zijn sterkste opstelling het veld in tegen Go Ahead Eagles. Veel wisselspelers krijgen een kans.

In de tweede ronde van de KNVB Beker neemt Ten Hag het op tegen een oude bekende, want hij stond zes jaar geleden onder contract bij Go Ahead Eagles. Met die club dwong hij promotie naar de Eredivisie af en Kowet (bijnaam voor 'Go Ahead') ligt nu weer op koers om zo'n sprookje te realiseren. De club staat momenteel eerste in de Keuken Kampioen Divisie.

Ten Hag start desondanks niet met zijn sterkst mogelijke opstelling, verklapt hij alvast aan FOX Sports. "We willen in drie competities actief blijven en moeten dus winnen, maar dit is wel een gelegenheid voor andere spelers om zich te bewijzen. Die kans gaan we ze zeker geven", benadrukt hij, zonder te melden wie de fans op het veld mogen verwachten.

Aannemelijk lijkt echter dat spelers als Kostas Lamprou, Rasmus Kristensen, Perr Schuurs, Ryan Gravenberch, Zakaria Labyad en Mitchel Bakker hun minuten mogen maken. In de vorige bekerronde maakten zij ook hun opwachting tegen amateurclub Te Werve (0-7 winst). Ten Hag wil hen graag in actie zien en tegelijkertijd de basisspelers wat rust geven in een uiterst drukke periode.

Ten Hag kijkt in ieder geval uit naar een tijdelijke terugkeer naar zijn oude club. “Ik heb heel prettige herinneringen aan Go Ahead. De club speelt in een fantastisch stadion met schitterend publiek dat heel fanatiek kan meeleven. Het is altijd leuk om weer mensen van Go Ahead te spreken, maar voor ons draait het woensdag om het neerzetten van een goede wedstrijd.”

Trainer nam De Vrij in bescherming in duel met Lazio

Stefan de Vrij beleefde het duel tussen Internazionale en zijn oud-werkgever Lazio op de reservebank. Zijn trainer vond dat de beste oplossing.

De Nederlander is normaal gesproken basisspeler sinds hij afgelopen zomer een transfervrije overstap maakte van Rome naar de Nerazzurri. Tegen zijn oud-werkgever opteerde Luciano Spalletti echter voor João Miranda. "Ik vond het niet verantwoord om De Vrij te laten spelen, omdat hij door het hele stadion zou zijn uitgefloten", aldus de oefenmeester tegenover verschillende Italiaanse media. "Hij is een gevoelige jongen en als hij een paar fouten had gemaakt, had dat een grote invloed op hem gehad."

De centrumverdediger speelde vorig seizoen in de laatste wedstrijd voor Lazio een negatieve hoofdrol door te blunderen tegen uitgerekend Inter, dat daarmee het CL-ticket voor de neus van de Romeinen wegkaapte. Ook nu won de club uit Milaan mede dankzij een ontketende Icardi uiteindelijk met 0-3, tot opluchting van Spalletti. De Vrij's vervanger Miranda raakte aan het einde vermoeid, maar hield wel vol. Toch is er veel ruimte voor verbetering, concludeert de trainer na afloop.

“Het gaat allemaal om de uitvoering. We hebben het in ons om wedstrijden naar onze hand te zetten zoals in de eerste helft tegen Lazio, maar in de tweede helft zakten we ver terug. We lieten het zo ver komen dat Lazio ons in de problemen bracht. In die situaties doen we veel dingen die we juist niét moeten doen. We speelden één helft goed, dus laten we niet te vroeg juichen”, aldus Spalletti.

In de komende wedstrijden is de 26-jarige De Vrij vermoedelijk wel weer basisspeler. "In ons drukke programma hebben we iedereen nodig", zegt de trainer daarover. Internazionale bezet de tweede plaats in de Serie A, zes punten achter Juventus. Ook in de Champions League ligt men op koers om te overwinteren. De Italianen pakten zes punten uit de eerste drie wedstrijden met Tottenham Hotspur, PSV en Barcelona.

SGP: 'Knielen voor Allah gaat een stap te ver'

De SGP komt in opstand tegen de excursies waarbij Nederlandse scholieren in de moskee verplicht op hun knieën moeten bidden tot Allah. Deze excursies worden door scholen georganiseerd in het kader van religieuze lessen. 

SGP-Kamerlid Bisschop: "Een bezoek aan religieuze gebouwen kan heel mooi en nuttig zijn, maar het knielen voor Allah gaat ons een stap te ver." Eerder al stelden de PVV en VVD al Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek door Stichting Civitas Christiana.  De SGP wil dat de minister van Onderwijs, Arie Slob, in de wet vastlegt dat ouders hun kinderen thuis mogen houden van de moskeebezoeken. 

Nu is het nog zo dat de bezoeken niet zonder meer verzuimd mogen worden, omdat ze deel uitmaken van de lesstof. Als ouders bezwaar hebben tegen het bezoek kunnen ze daarvoor een ontheffing aanvragen bij de school, maar die is niet verplicht om daar aan toe te geven. Daar komt als het aan de SGP ligt, dus verandering in. 

Real Madrid heeft maximaal twee weken om Conte te strikken

Real Madrid heeft twee weken de tijd om een opvolger voor Julen Lopetegui aan te kondigen. Dat noopt tot haastige onderhandelingen met Antonio Conte.

De Italiaan is de droomkandidaat voor voorzitter Florentino Perez, maar de onderhandelingen verlopen vooralsnog stroef. Regels van de Spaanse bond verplichten de club echter om binnen twee weken een nieuwe hoofdcoach te presenteren. Nu neemt oud-speler en Real Madrid Castilla-trainer Santiago Solari de honneurs waar.

Voormalig bondscoach Julen Lopetegui werd maandag uit zijn lijden verlost na een dramatische seizoensstart. Real Madrid ging met 5-1 ten onder tegen Barcelona en vindt zichzelf terug op een beschamende negende plaats in de Spaanse competitie. De ploeg won bovendien slechts één van de laatste zeven officiële duels.

Goal weet dat Antonio Conte de belangrijkste kandidaat is om hem op te volgen, maar zijn aanstelling laat op zich wachten omdat hij nog met zijn oude club Chelsea in de clinch ligt over een ontslagpremie. Hij zou een vergoeding van tien miljoen euro mislopen als hij bij de Koninklijke tekent.

Solari zit voorlopig op de bank tot er een oplossing komt, maar de club zet alles op alles om Conte zo snel mogelijk vast te leggen. Een interim-trainer mag immers slechts twee weken aan het roer staan, al heeft de oud-speler wel de juiste papieren om een vaste aanstelling te krijgen.

In de komende twee weken speelt Real Madrid vier wedstrijden. Eerst tegen Melila in de beker, dan Valladolid in de competitie, Viktoria Plzen in de Champions League en dan tegen Celta de Vigo in de competitie. Daarna moet duidelijk zijn welke van de drie opties het wordt: Solari het vertrouwen geven, een doorbraak realiseren met Conte of een andere kandidaat aantrekken. Zo zijn bijvoorbeeld Arsène Wenger en Leonardo Jardim per direct beschikbaar.

Chinese turners met miniem verschil wereldkampioen, Nederland 8e

Op het wereldkampioenschap turnen in Doha heeft China wederom de wereldtitel gepakt in de landenwedstrijd bij de mannen. Het land onttroonde Japan, wat in 2015 de titel pakte, en werd voor de elfde keer in de laatste dertien WK's kampioen - Wit-Rusland was in 2001 naast Japan het enige land waar China sinds 1994 door is verslagen op WK's.

De strijd ging met name tussen China en Rusland en dat was mooi: de twee landen zaten in dezelfde rotatie en werkten dus telkens hetzelfde toestel af. Op vloer namen de Russen een flinke voorsprong, op het voltigepaard was China iets beter en aan de ringen waren de Russen dan weer sterker.

Na de ringen scheidden de twee landen zich af van de rest, waarna het op sprong gelijk op ging. Aan de brug met ongelijke leggers scoorde China vooral dankzij Zou Jingyuan zeer hoog, waarmee de strijd volledig open was: 216,134 punten voor China tegen 215,186 voor de Russen, met alleen de rekstok nog te gaan.

Regerend meerkampkampioen Xiao Ruoteng deed het niet geweldig aan de rekstok, maar Sun Wei en Lin Chaopan scoorden prima. Bij de Russen moest men alles uit de kast trekken, maar David Belyavskiy, Artur Dalaloyan en Nikita Nagornyy kwamen net tekort om het gat te dichten: China won goud met 256,634 punten, Rusland pakte zilver met 256,585 punten, ruim voor het Japan van meerkampkoning Kohei Uchimura.

Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland kwamen tot de achtste plek in de finale van acht landen. Een zevende of zelfs zesde plek was prima mogelijk geweest, maar vooral een dramatische ofening van Rijken op vloer leverde veel puntverlies op, terwijl het aan de ringen ook niet best ging.

Dinsdag is het om 14.00 uur de beurt aan de landenwedstrijd voor de vrouwen, zonder Nederland. Ook deze zal live op de NOS te zien zijn - net als alle finales tot en met zaterdag - met uiteraard Hans van Zetten als commentator.

Icardi bezorgt Lazio pijnlijke thuisnederlaag

Internazionale heeft keihard uitgehaald op bezoek bij Lazio. De werkgever van Stefan de Vrij won dankzij een ontketende Mauro Icardi met 0-3.
 
Voor de Nederlander was het een pikant duel, want hij stond afgelopen seizoen nog onder contract bij Lazio. In de laatste speelronde van vorig seizoen blunderde hij bovendien, waardoor Inter wel en Lazio niet naar de Champions League mocht. Nu kreeg hij geen kans om zijn klasse te tonen, want Inter-trainer Luciano Spalletti gunde hem geen invalbeurt tegen zijn oude werkgever.

Vanaf de bank zag hij echter hoe zijn ploeg een gemakkelijke avond beleefde. Icardi liet in de openingsfase nog een kans liggen, maar na een klein half uur spelen was het alsnog raak toen hij uit de kluts kon binnenschieten. Lazio had op dat moment al een kans gemist via topscorer Ciro Immobile: João Miranda kon hem op het allerlaatste moment afstoppen.

Nog voor rust maakte Marcelo Brozovic er met een afstandsschot 0-2 van en na rust slaagde Lazio niet in de moeilijke missie om nog iets aan die stand te doen. De ploeg probeerde het wel en kreeg kansjes via Danilo Cataldi en Adam Marusic, maar aan de overzijde gaf goalgetter Mauro Icardi een demonstratie. Hij kapte een tegenstander uit en vuurde de bal richting korte hoek, waar doelman Thomas Strakosha kansloos was. De sluitpost slaagde er later wel in om erger te voorkomen, maar toen was het leed al geschied.

Manchester City terug aan kop na zege op Tottenham Hotspur

Manchester City heeft dankzij een vroege goal van Riyad Mahrez gewonnen van Tottenham Hotspur. Met de zege herovert de ploeg de Engelse koppositie.

Het sterrenensemble van trainer Pep Guardiola wist dat het moest winnen om Liverpool te achterhalen en kende in de Spurs een geduchte tegenstander. De Londenaren hadden onder leiding van Mauricio Pochettino al sinds 15 september niet verloren in de Premier League. Ook nu had de thuisploeg kansen, maar de derde nederlaag van het seizoen kon niet worden vermeden.

Op een werkelijk erbarmelijk veld werkten de topploegen hun affiche af en het publiek hoefde niet lang te wachten op het eerste spektakel. Raheem Sterling won na zes minuten een fel duel met Kieran Trippier en eenmaal in het strafschopgebied kon hij op zoek naar een medespeler om de bal aan af te geven. Mahrez was de gelukkige en de zomeraanwinst tekende voor de openingstreffer. Hij vierde dat moment met de vingers richting de hemel, een gebaar om de verongelijkte Leicester City-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha te gedenken - Mahrez maakte deel uit van de ploeg waarmee Leicester in 2015/16 kampioen werd.

Tottenham liet zich door de vroege openingsgoal niet van zijn stuk brengen en had via Harry Kane langszij kunnen komen. Hij schoot echter net over en zag later in de eerste helft hoe Moussa Sissoko een beloftevolle aanval om zeep hielp door het overzicht te verliezen. Mahrez had vervolgens de 0-2 op zijn schoen, maar doelman Hugo Lloris kon zijn inzet met zijn vingertoppen en wat hulp van de paal tot corner verwerken.

Na rust bleef het spel op en neer golven en nu was het aan David Silva om de voordelige marge te vergroten. Dat liet hij echter na, terwijl hij dankzij Sterling voor een vrijwel leeg doel werd geplaatst. Alleen Trippier stond nog tussen de Spanjaard en de goal in en dat bleek net genoeg om de Spurs in leven te houden. Lloris redde even later op een poging van Sergio Agüero, die de topscorerslijst had kunnen aanvoeren als hij raak schoot.

Erik Lamela had een nog veel tastbaarder resultaat geboekt als hij tien minuten voor het einde zorgvuldiger was geweest, maar oog in oog met doelman Ederson Moraes schoot hij hoog over. Zodoende bleef Tottenham met lege handen achter en haakt het voorlopig af in de titelstrijd. Koplopers Manchester City en Liverpool hebben nu vijf punten voorsprong, terwijl Arsenal en Chelsea ook boven de Spurs blijven staan op de ranglijst.

'Olympisch bid Calgary 2026 zo goed als dood'

Het heeft er alle schijn van dat de Olympische Winterspelen van 2026 in elk geval niet naar Calgary gaan. Volgens bronnen rondom de financiële onderhandelingen in Canada is het bid zo goed als dood en zal dinsdag of woensdag definitief de stekker uit het verhaal getrokken worden.

Zoals wel vaker met dergelijke zaken draait het allemaal maar om één ding: geld. Er wordt al geruime tijd fel onderhandeld tussen de gemeentelijke, provinciale en federale autoriteiten over wie wat precies gaat betalen, maar tot een overeenkomst komt het niet. 

Het totale prijskaartje voor het bid ligt op zo'n 5,2 miljard dollar, waarvan drie miljard door de autoriteiten betaald zou moeten worden. Op 13 november zouden inwoners van Calgary hun stem uit mogen brengen in een referendum, maar zonder details over wie wat gaat betalen is een geïnformeerde stem uitbrengen onmogelijk, waardoor het referendum waarschijnlijk geannuleerd wordt.

"Er zijn maandag nog een paar uiterste pogingen gedaan om de boel te redden, maar het is voorbij", aldus een bron rondom de onderhandelingen tegenover de Calgary Herald. Op 9 oktober besloot het Internationaal Olympisch Comité nog om Calgary, Stockholm en Milaan-Cortina d'Ampezzo verder te laten gaan in de strijd om de Spelen van 2026. Volgend jaar wordt bepaald waar die Spelen gehouden worden.

Sony gooit met cijfertjes over PlayStation 4

PlayStation 4 is sinds release wereldwijd 86,1 miljoen verscheept. Dat heeft Sony bekendgemaakt in haar financiële kwartaalcijfers. Dit tweede fiscale kwartaal eindigde 30 september.

In totaal zijn er in het kwartaal 3,9 miljoen PlayStation 4's verscheept, een daling van 0,3 miljoen vergeleken met dezelfde periode in het vorige fiscale jaar.

Sony heeft ook zijn eerdere voorspelling van 17 miljoen verscheepte PlayStation 4's voor dit gehele fiscale jaar verhoogd tot 17,5 miljoen stuks. Het jaar eindigt 31 maart 2019. Deze verhoging komt door de veranderde wisselkoersen, de toename van de verkoop van spelsoftware, PlayStation 4-hardware en PlayStation Plus-lidmaatschappen.

Hier zijn een paar extra statistieken:

  • Er zijn 34,3 miljoen PlayStation Plus-leden op 30 september 2018, een stijging van 6,2 miljoen vergeleken met het vorige fiscale jaar.
  • Er zijn 75,1 miljoen games verkocht in het tweede kwartaal, een stijging van 5,4 miljoen vergeleken met het vorige fiscale jaar. 28 procent van die verkopen waren digitale downloads. Vorig jaar in dezelfde periode was dat 27 procent.

PlayStation 4 Pro

Soldaat Van Welie herbegraven op Ereveld Loenen

Soldaat Lard van Welie wordt op woensdag 31 oktober herbegraven op het Ereveld Loenen. Hij sneuvelde als lid van de Stoottroepen op 2 november 1944 tijdens een patrouille in de omgeving van Heerewaarden. Soldaat Van Welie wordt naar zijn laatste rustplaats gedragen door het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen. Nabestaanden zullen bij de herbegrafenis aanwezig zijn.

Stoottroepen
Soldaat Alardus Johannes van Welie werd geboren in Dreumel op 16 maart 1918. Tijdens de oorlog was hij betrokken bij ondergrondse activiteiten. De bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 leidde ertoe dat het gewapende verzet bovengronds kwam om zich tot militaire verbanden te formeren. In Brabant en Limburg werden compagnieën stoottroepen opgericht.

Patrouille
De Duitsers reageerden op de geallieerde opmars met toenemende weerstand. Duitse troepen probeerden met agressieve patrouilles en hevige beschietingen de geallieerde en Nederlandse troepen zo veel mogelijk schade toe te brengen. Om inzicht te krijgen in de Duitse activiteiten werden door de 7e Compagnie Stoottroepen vanuit Dreumel patrouilles uitgestuurd.

Zo vertrok op 2 november 1944 Lard van Welie op de fiets richting Heerewaarden. Bij de haakse bocht in de weg voor Heerewaarden kwam hij met een kameraad onder vuur te liggen van een Duitse stelling. Lard werd in de borst getroffen en overleed aan zijn verwondingen.

Verbondenheid
De herbegrafenis van soldaat Lard van Welie is een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met haar militaire voorvaderen.

Christie is er weer bij in Dead or Alive 6

Tijdens de Paris Games Week heeft Koei Tecmo bekendgemaakt dat Christie meevecht in Dead or Alive 6. De blondine is te zien in onderstaande trailer.

Er was eerder commotie over het feit dat PlayStation geen seksueel getinte content meer zou tolereren van Japanse ontwikkelaars. Nu staat Dead or Alive bekend om de boob-physics dus de fans begonnen al aan petities te denken. In onderstaande trailer is te zien dat deze angst ongegrond is geweest, Christies assets stuiteren weer prima mee.

Voor velen wat minder interessant, maar we zien meteen de nieuwe arena 'Road Rage' waarin de vechters tussen het schroot vechten. Natuurlijk horen daar stage hazards bij die een slachtoffer nog wat extra damage geven.

Dead or Alive 6 komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bevolkingsaanwas groeit vooral door immigratie

In de eerste drie kwartalen van 2018 kwamen er in Nederland 81.000 inwoners bij. Dit is vergelijkbaar met de bevolkingsgroei in dezelfde periode van vorig jaar. De groei wordt vooral bepaald door buitenlandse migratie. Er schreven zich 69.500 meer mensen vanuit het buitenland in bij een Nederlandse gemeente dan er vertrokken. Daarnaast werden ruim 11.000 meer kinderen geboren dan er mensen overleden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Een belangrijk deel van de jaarlijkse migratiebeweging vindt plaats in het derde kwartaal. Daarmee geven de cijfers tot en met september al een beeld van de groei voor dit jaar. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kwamen 186.000 immigranten naar Nederland, 4.500 meer dan in dezelfde periode een jaar geleden waren geteld. Daarnaast emigreerden 116.500 mensen, 1.500 meer dan in de eerste drie kwartalen van 2017. Daarmee ligt het migratiesaldo vooralsnog zo’n 3.000 hoger dan vorig jaar.

Meer migratie uit Europa, minder uit Azië
De trend die zich ook al in het eerste halfjaar aftekende zet zich door. Het aantal Aziatische (waaronder Syrische) migranten neemt per saldo af, de migratie uit Afrika, Amerika en vooral Europa neemt toe. Tot nu toe hebben zich 92.000 immigranten uit Europa gevestigd en vertrokken er 56.000. Personen met een Poolse achtergrond vormen daarbinnen nog steeds de grootste groep, met ruim 16.500 immigranten en 10.000 emigranten tot en met het derde kwartaal van 2018.

Ook vanuit andere landen in Europa steeg de immigratie. In de eerste drie kwartalen van 2018 schreven zich ruim 11.000 Bulgaren en Roemenen bij een Nederlandse gemeente in. Sinds 2007, het jaar dat Bulgarije en Roemenië toetraden tot de Europese Unie, is zowel het aantal immigranten als emigranten met deze achtergrond toegenomen. Tot en met september van dit jaar vertrokken 5.000 personen met een Bulgaarse of Roemeense achtergrond.

Het aantal migranten met een Aziatische achtergrond nam af. In de eerste drie kwartalen schreven zich ruim 35.000 immigranten in, ruim 7.500 minder dan vorig jaar. De emigratie bleef vrijwel gelijk. Er kwamen vooral minder immigranten met een Syrische achtergrond. Het aantal migranten met een Aziatische achtergrond ligt daarmee op een vergelijkbaar niveau als in 2015. Er immigreerden en emigreerden minder mensen met een Nederlandse achtergrond. Het vertrekoverschot van Nederlanders kwam iets lager uit dan vorig jaar.

Natuurlijke aanwas blijft achter
Begin dit jaar overleden naar verhouding veel mensen. In totaal overleden in de eerste drie kwartalen 116.000 mensen, 3.500 meer dan vorig jaar. Het aantal kinderen dat geboren werd bleef vrijwel gelijk (127.000). Het geboorteoverschot tot en met september komt daarmee lager uit dan in dezelfde periode van 2017. Al enkele jaren worden er relatief weinig kinderen geboren en is de natuurlijke aanwas naar verhouding laag.

FOK! Wat een weer: regen.. Veel regen.

Het is vandaag zwaar bewolkt. Een gebied met regen trekt de komende uren naar het westen weg. Vervolgens kan er nog af en toe wat regen vallen. Later op de dag gaat het van het zuidwesten uit opnieuw harder regenen. In totaal valt er (inclusief de neerslag van vannacht) 10-20 mm, in het zuiden en zuidwesten lokaal 20-40 mm. Verder is het nevelig en vooral in de ochtend is er een kleine kans op mist.

In de avond klaart het van het zuiden uit op en kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperaturen liggen rond 6°C, vanaf het eind van de middag neemt de temperatuur vanuit het zuidwesten toe naar ongeveer 9 a 10 °C. De wind draait van noordoost naar zuid en is zwak tot matig, in het Waddengebied eerst (vrij) krachtig. Vanaf halverwege de middag draait vanuit het zuidwesten naar west en neemt daarbij in korte tijd fors toe en wordt vlagerig. Boven land neemt de wind dan toe naar vrij krachtig tot krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer naar hard, mogelijk stormachtig. Daarbij is er in de kustgebieden kans, maar mogelijk ook in de Limburgse heuvels, een kans op zware windstoten tussen 75 en 90 km/uur.

In de nacht van dinsdag naar woensdag komen er aanvankelijk in de noordelijke helft van het land nog enkele buien voor, maar vanuit het zuiden wordt het droog en trekken opklaringen het land binnen. De minima komen uit op omstreeks 4°C. De west tot zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard, mogelijk stormachtig met vooral in het Waddengebied een kans op zware windstoten van rond 80 km/uur. In de loop van de nacht neemt de wind vanuit het zuiden af.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden en blijft het tot halverwege de middag droog. Aan het eind van de middag kan er van het zuiden uit wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 10°C. De wind draait van zuid naar zuidoost en is matig en aan de kust af en toe vrij krachtig.

De dagen daarna vrij zacht met middagtemperaturen tussen 10 en 15°C. Daarbij af en toe zon, dagelijks kans op wat regen, maar ook langere droge perioden. Vrijdag en in het weekeinde toenemende kans op regen. (Bron: KNMI)

Nederland

Herfstig beeld in het Dijkgatbos bij Wieringerwerf (Foto: Papabear)
Herfstig beeld in het Dijkgatbos bij Wieringerwerf (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.