Noorse minister stapt op na reis naar Iran met vriendin

De Noorse minister van Visserij, Per Sandberg, is opgestapt. Een week of twee geleden kwam aan het licht dat de 58-jarige minister van de rechts-populistische Vooruitgangspartij met zijn dertig jaar jongere Iraans-Noorse vriendin naar Iran was gereisd, waarbij hij de nodige regels verbrak.

Ten eerste is het in de Noorse regering de bedoeling om reizen naar het buitenland te melden bij de premier en/of het ministerie, maar Sandberg's medewerkers dachten dat hij in Turkije zat. Een werktelefoon meenemen naar een land als Iran, waar Noorwegen geen afspraken mee heeft omtrent spionage, is ook niet de bedoeling, maar dat deed Sandberg wel.

Sandberg gaf toe dat hij fout zat en liet weten dat het stel aanvankelijk naar Turkije wilde reizen. Twee weken voor vertrek besloten ze echter toch om naar Iran te gaan, iets wat de Noorse premier pas twee dagen na aankomst hoorde via de ambassade in Teheran. Volgens Sandberg's dochter wilde hij wellicht niet dat zijn ex-vrouw, die als staatssecretaris werkt, wist waar hij met zijn nieuwe, jonge vlam naartoe ging.

De 28-jarige Bahara Letnes kwam aan het begin van de eeuw naar Noorwegen en kreeg na meerdere mislukte pogingen in 2008 een verblijfsvergunning, omdat ze Iran niet meer binnen mocht. Onlangs werd bekend dat de Noorse inlichtingendienst PST onderzoek doet naar Letnes en mogelijke banden tussen haar en het Iraanse regime.

Door de hele situatie werd de druk op Sandberg onhoudbaar groot en dus nam hij dinsdag ontslag, waarbij hij ook zijn rol als vicevoorzitter van zijn partij neerlegde. Partijgenoot Harald Tom Nesvik volgt hem op.