Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde, Mollema zesde

Julian Alaphilippe heeft de 82e editie van de Waalse Pijl gewonnen. Fe 25-jarige Fransman van Quick-Step Floors was na 196,5 kilometer de beste op de muur van Huy. Alejandro Valverde, de afgelopen vier jaar winnaar in Huy, moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Jelle Vanendert. Bauke Mollema was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Romain Hardy (Fortuneo-Samsic), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko Marseille Provence) en Patrick Müller (Vital Concept Cycling Club) gingen in de aanval. Later kregen zij nog gezelschap van Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Antoine Warnier (VB Aqua Protect Veranclassic). Het achttal had een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Het peloton had alles onder controle, tot Vicenzo Nibali op 45 kilometer de streep in de aanval trok. De Italiaan, winnaar van Milan San Remo, zorgde ervoor dat een omvangrijke groep ontstond in de kop van koers. Bij een nieuwe versnelling van Nibali kwam in een nieuwe kopgroep tot stand. De renner van Bahrain-Merida kreeg Jack Haig, Tanel Kangert en Maximilian Schachmann en de vroege vluchters Cesare Benedetti en Anthony Roux met zich.

Op de tweede passage van de Muur van Huy was het verschil met de kopgroep en het uitgedunde peloton 45 seconden. De Bask Mikel Landa moest in dienst van Valverde werken en hield de voorsprong steeds tussen de halve minuut en de minuut. Toen Landa hulp kreeg van Lotto Soudal ging de voorsprong onder de halve minuut.

Op zeven kilometer van de streep, op de Côte de Cherave, plaatste Nibali een aanval, waardoor Benedetti en Roux moesten afhaken in de kopgroep. In de afdaling splitste de kopgroep in tweeen. Haig en Schachmann hadden een tiental seconden te pakken op Nibali en Kangert, maar aan de voet van de Muur van Huy was het peloton genaderd tot tien seconden van het tweetal. Kangert en Nibali waren al ingelopen door het peloton.

Op de Muur van Huy nam Lotto Soudal het initiatief onder leiding van Vanendert. De Belg reed op kop en alleen Alaphilippe kon de Belg volgen. Op het einde van de beklimming ging Valverde nog wel Vanendert, maar de vijfvoudig winnaar van de Waalse Pijl kon Alaphilippe niet afhouden van zijn eerste klassieke zege in zijn carrière.

Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)
Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)