FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 april 2018

Uitslag Willem II - Feyenoord

Feyenoord heeft de laatste wedstrijd voor de bekerfinale van komend weekend eenvoudig gewonnen. De Rotterdammers, waar een aantal basisspelers gespaard werden, wonnen met 1-5.

Willem II

1 - 5

Feyenoord

 75' Ogbeche    28' Vente
 51' Amrabat
 57' Vilhena
 86' Vente
 90+2' Basacikoglu
 
 Gele kaart: Haye, Croux, Ogbeche, (Willem II), Amrabat, (Feyenoord)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.320
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Lachman
Wijnaldum
Tsimikas
Chirivella (Azzaoui/56)
Rienstra
Lieftink
Haye (Ogbeche/63)
Sol
Croux
  Jones
Diks (Nieuwkoop/88)
Botteghin
v.d.Heijden
Haps (Malacia/ 62)
Amrabat
Vilhena
Tapia
Toornstra (Hansson/70)
Vente
Basacikoglu

Uitslag Sparta Rotterdam - NAC Breda

Sparta Rotterdam heeft in de Eredivisie drie belangrijke punten gepakt. De ploeg won thuis met 2-1 van NAC Breda dat door de nederlaag nog niet veilig is, want zowel Sparta als Roda JC staan maar drie punten onder NAC. Voor FC Twente lijkt het doek te vallen, want Sparta heeft nu vier punten voorsprong op de nummer laatst met twee duels te gaan.

Sparta en NAC zochten in de eerste helft veelvuldig de aanval. Zo werd een inzet van Spartaan Ahannach gekeerd en schoot Fernandes namens de bezoekers naast. Van Moorsel raakte namens de thuisploeg de lat. De formatie van trainer Dick Advocaat kreeg voor rust wel een domper te verwerken, want Ahannach liep een dubbele beenbreuk op toen de spits van 25 meter uit wilde halen, maar hard in botsing kwam met Sporkslede. De verdediger trof bij de botsing geen blaam.

Na een uur spelen kwam Sparta op voorsprong dankzij invaller Duarte die na een overstapje van Friday de bal binnenkrulde. NAC-trainer Vreven bracht Sadiq binnen de lijnen en de spits beloonde zijn invalbeurt binnen vijf minuten met een goal door de verdediging van Sparta te kijk te zetten. Vlak hierna had Friday de thuisploeg uit een counter op voorsprong moeten zetten, maar de spits schoot op de paal. Vlak hierna was het toch raak toen iedereen behalve Spierings een voorzet van Floranus miste.

Sparta Rotterdam

2 - 1

NAC Breda

61' Duarte
85' Spierings
  73' Sadiq
 
Gele kaart: Van Moorsel, Fischer (Sparta Rotterdam), Nijholt, Vloet (NAC Breda)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.606
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot
Floranus
Sanusi
Mühren
Van Moorsel (Spierings/80)
Verhaar (Duarte/46)
Friday
Ahannach (Dos Santos/34)
  Bertrams
Sporkslede
Koch
Marí
Angelino
García
Vloet
Nijholt
Fernandes
Te Vrede (Sadiq/68)
El Allouchi

Van Gerwen onderuit in Ahoy, Van Barneveld wint wel

Het is donderdagav....nee, het is woensdagavond! Begin maart werd de avond in Exeter afgelast wegens het slechte weer en dus gaan we vandaag, op een woensdag, al darten in het Rotterdamse Ahoy. Even na acht uur gaan we los en op donderdag volgt dan nóg een avond, een heuse double header. Er is gelukkig geen Europa League-voetbal, dus we kunnen gewoon live inschakelen op RTL7, met de immer vrolijke Koert Westerman.

Michael Smith (ENG) - Gary Anderson (SCO) 2-7
Smith leek bepaald niet op zijn gemak in het overvolle Ahoy, waar hij met wat moeite na drie legs op het scorebord kwam: 2-1. Smith begon wel wat beter te spelen, maar The Flying Scotsman speerde de darts achter elkaar de triple 20 in en was niet te houden: 5-1. Smith wist toevallig nog wel een leg te winnen, maar met een heerlijke 138-finish gooide een briljant spelende Anderson de wedstrijd met 7-2 uit.

Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)
Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Daryl Gurney (NIR) 7-4
Gurney bakte er aanvankelijk weinig van en met een aantal zeer fraaie finishes gooide Cross zich in no-time naar een 5-0 voorsprong. Toch kwam de Noord-Ier wat beter in zijn spel en vier legs later gloorde er weer wat hoop: 6-3. Met een 138-finish kwam Gurney echt weer in de buurt, maar Cross maakte het vervolgens keurig af: 7-4.

Rob Cross - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Rob Cross - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Simon Whitlock (AUS) 7-3
Aangemoedigd door de in enorme getale aanwezige Barney Army werkte de Nederlander zich al snel naar 3-0, waarna Whitlock zijn eerste leg pakte. De Australiër kwam er echter geen moment echt aan te pas en met uitstekend spel maakte Van Barneveld het eerste karwei van de week in Rotterdam af: 7-3.

Overigens toonde Van Barneveld vroeg in het duel nog even zijn eerlijke kant: hij gooide triple 20, triple 20....triple 1, maar de caller zag de laatste pijl in de triple 20 landen - zo dacht hij - en riep 180. Van Barneveld corrigeerde Paul Hinks even en de boel klopte weer.

Raymond van Barneveld - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Michael van Gerwen (NED) 7-5
Het publiek kon Van Gerwen vroeg in de wedstrijd niet echt helpen en met twee achtereenvolgende grotemannenfinishes van 98 en 84 gooide Wright zich naar een 4-1 voorsprong, ondanks een gemiddelde van bijna 110 van Van Gerwen. Het Rotterdamse publiek werd alsmaar irritanter en begon steeds luider te fluiten, maar toch hield Wright het hoofd koel: 5-2.

De zege voor Wright was zeker nog niet binnen: Van Gerwen won de achtste leg en met een finish van 94 en een snaarstrakke 148-finish trok hij de stand weer helemaal gelijk. Wright kwam op 6-5 en leek Van Gerwen door het missen van de single 20 een kans op een punt te bieden, maar MVG ging de fout in. Wright maakte het alsnog af en won met 7-5, pas zijn tweede overwinning in de Premier League - eerder won Wright ook al van uitgerekend Van Gerwen.

Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Gary Anderson (SCO)
De heren stonden een aantal sterke finishes te gooien. Zo gooide Anderson achtereenvolgens 120 en 104 uit om zo op een 3-2 voorsprong te komen, waarna hij dat liet volgen door een 117-finish. De eerste vijf dubbels gooide Anderson allemaal raak, de zesde ging mis: hij gooide vlak naast dubbel 12 en gooide daardoor nét geen negendarter, hoewel hij met wat moeite wel de leg pakte: 6-2. Cross pakte nog een leg, maar Anderson maakte het met 7-3 netjes af.

Rob Cross - Gary Anderson (Bron: PDC)
Rob Cross - Gary Anderson (Bron: PDC)

Facebook wil eigen chips maken

Facebook wil zijn eigen chips ontwikkelen. De computerchips kunnen mogelijk gebruikt worden in consumentenapparaten zoals virtualrealitybrillen, maar ook in servers en computers voor kunstmatige intelligentie.

De plannen komen naar voren uit vacatures voor ontwikkelaars die openstaan bij Facebook en worden bevestigd door ingewijden. Alles zou wel nog in een heel vroeg stadium zijn, dus Facebook-chips kunnen nog wel even op zich laten wachten.

Met de stap om zelf chips te gaan maken volgt Facebook het voorbeeld van onder meer Apple en Google. Apple begon daar acht jaar geleden al mee en wil op termijn naar verluidt steeds meer gebruikmaken van eigen chips. Google-moederbedrijf Alphabet heeft een chip voor kunstmatige intelligentie ontwikkeld.

Facebook wil eigen chips maken
Facebook wil eigen chips maken (Foto: BuzzT)

Uitslag Excelsior - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft op bizarre wijze toch nog een punt overgehouden aan de ontmoeting met Excelsior. Het leek lang of de bezoekers een kansloze nederlaag zouden gaan lijden maar twee doelpunten in de blessuretijd zorgden toch nog voor een gelijkspel.

Excelsior kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Messaoud. In de rest van de eerste helft ging Heracles op zoek naar de gelijkmaker maar het kwam niet door de Rotterdamse defensie. Gladon was met een kopbal nog het dichts bij een doelpunt. Vlak na rust leek de wedstrijd beslist toen Van Ooijen, althans volgens de scheidsrechter, de bal met zijn arm van de lijn haalde. Hij kreeg rood en de penalty werd door Van Duinen benut.

In de blessuretijd gebeurde echter wat niemand nog voor mogelijk hield. Monteiro bracht de stand terug tot 2-1 en een minuut later was er penalty voor Heracles na een overtreding van De Wijs. Wederom Monteiro scoorde en zorgde daarmee voor het 2-2 gelijkspel.

Excelsior

2 - 2

Heracles Almelo

 8' Messaoud
 51' v.Duinen(pen)
   90+2' Monteiro
 90+4' Monteiro (pen)
 
 Gele kaart: Messaoud, De Wijs, (Excelsior), Droste, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , v.Ooijen (49) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.065
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop
Faik
Messaoud (Hadouir/ 82)
Fortes
García (Bruins/68)
v.Duinen (Afaker/90)
Elbers
  Castro
Breukers
Droste (Jakubiak/74)
Pröpper
v.Hintum
Niemeijer (Osman/88)
v.Ooijen
Monteiro
Kuwas
Gladon (Navrátil/89)
Peterson

Rummenigge: "Bayern München kan Real verslaan op dit moment"

Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is overtuigd van de kwaliteiten van Bayern München in aanloop naar het treffen met Real Madrid.

De Duitse en Spaanse grootmacht staan tegenover elkaar in de halve finale van de Champions League, waar komende woensdag de eerste wedstrijd in München op het programma staat. In de finale wacht een ontmoeting met Liverpool of AS Roma.

Bayern bereikte dinsdagavond de finale van de DFB Pokal nadat het Bayer Leverkusen met 6-2 versloeg. "Dat was een demonstratie van de voetbalkwaliteit die we op dit moment in het team hebben", vertelt Rummenigge in gesprek met Duitse media.

"Het team is doordrenkt van totaal geloof, en ik geloof dat op dit moment een fan van Bayern te zijn, net is als in het paradijs zijn. We moeten onze concentratie vasthouden voor de halve finale van de Champions League, maar als een team Real Madrid kan verslaan op dit moment dan is het Bayern."

Judoploeg gaat voor drie medailles op EK

Voor bondscoach Maarten Arens van de Nederlandse judoploeg zijn de Europese kampioenschappen van eind volgende week in Tel Aviv met minimaal drie medailles geslaagd.

"We missen drie belangrijke krachten", doelt hij op de geblesseerde Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk en Michael Korrel. "Maar we hebben nog steeds een uitstekende ploeg." Steenhuis en Verkerk zijn de nummer één en vijf van de wereldranglijst van de klasse tot 78 kilogram. Steenhuis staat nog twee maanden aan de kant met een knieblessure en Verkerk heeft een schouderblessure. 

Korrel (-100 kg) staat op dit moment op de tweede trede van de mondiale judoladder. De Nederlandse ploeg voor de EK telt zestien judoka's. Henk Grol en Kim Polling werden driemaal Europees kampioen. Sanne van Dijke is de regerend Europese titelhoudster in de klasse tot 70 kilogram. Juul Franssen, Tessie Savelkouls, Sam van 't Westende, Frank de Wit, Noël van 't End en Roy Meyer maken ook kans op eremetaal. Amber Gersjes, Tornike Tsjkadoea en Jesper Smink zullen debuteren op een Europees kampioenschap. In Tel Aviv zullen bijna 400 judoka's uit veertig verschillende landen de strijd aan gaan in de veertien gewichtsklasses. Het EK wordt van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 april gehouden.

Selectie: Vrouwen: Amber Gersjes (-48 kg), Margriet Bergstra, Sanne Verhagen (-57 kg), Juul Franssen, Sanne Vermeer (-63 kg) Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Karen Stevenson (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg).
Mannen: Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Sam van 't Westende (-73 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van 't End, Jesper Smink (-90 kg), Henk Grol, Roy Meyer (+100 kg).

'Call of Duty: Black Ops 4 krijgt Battle Royale-modus'

Call of Duty: Black Ops 4 zou volgens Kotaku in plaats van een single player-modus een Battle Royale-mode krijgen. Kotaku heeft dit volgens anonieme bronnen hebben vernomen. Eerder was het nog de stelling dat de single-player niet af zou zijn, nu lijkt het erop dat de Battle Royale-modus als goedmakertje dient.

De Battle Royale-modus zou worden gemaakt door ingevlogen Raven Software zodat game-ontwikkelaar Treyarch zich geheel kan ontwikkelen op de multiplayer-modus. Geheel onverwacht is het ook niet als je kijkt naar de populariteit van Fortnite en Playerunknown's Battlegrounds. Of de 100 spelers tegelijk ook daadwerkelijk er komt, dat horen wij op 17 mei.

Republikeinse senator gaat tegen partij in

De prominente Republikeinse senator Bob Corker is fel gekant tegen plannen van zijn partij om de belastingverlagingen voor mensen en bedrijven nog dit jaar, voor de tussentijdse congresverkiezingen, permanent te maken.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden vorig jaar in met een omvangrijke, tijdelijke belastingverlaging. Corker noemt het voornemen "een grotesk idee dat duidelijk politiek gemotiveerd en slecht voor het land is."

De Republikeinen houden rekening met het scenario dat ze bij de verkiezingen in november de meerderheid in een of beide kamers van het congres verliezen. Dat zou betekenen dat de Democraten in het congres Republikeinse wetsvoorstellen en -wijzigingen kunnen tegenhouden.

Volgens Corker is hij niet de enige Republikein die tegen het permanent maken van de nieuwe belastingwetten is. Van veel senatoren is nog niet bekend hoe ze zullen stemmen.

Republikeinse senator gaat tegen partij in
Republikeinse senator gaat tegen partij in (Foto: ANP)

Richard Gere trouwt met groen blaadje

Richard Gere (68) en de Spaanse socialite Alejandra Silva (35) zijn begin april getrouwd. De twee zijn van plan hun huwelijk met familie en vrienden op 6 mei te vieren bij hun thuis in New York, meldt het Spaanse blad Hola. Het is het derde huwelijk voor de Amerikaanse acteur, die eerder getrouwd was met model Cindy Crawford en actrice Carey Lowell. Met Carey kreeg hij een zoon, de nu zeventienjarige Homer.

Gere en Silva lieten zich in 2015 voor het eerst samen in het openbaar zien bij een filmfestival in de Italiaanse stad Taormina. Ook doken er destijds foto's op van de filmster en zijn vriendin op een jacht voor de kust van Sicilië. Daarna vergezelde Silva de acteur naar filmpremières in Madrid.

Alejandra is de dochter van zakenman Ignacio Silva, een oud-vicevoorzitter van de Spaanse voetbalclub Real Madrid. Voor haar is het haar tweede huwelijk. Ze was eerder getrouwd met Govind Friedland, met wie ze een zoon kreeg, de nu vijfjarige Albert.

Na een langeafstandsrelatie wonen Richard Gere en Alejandra Silva nu samen in New York.

Richard Gere voor de derde keer getrouwd
Richard Gere voor de derde keer getrouwd (Foto: BuzzE)

Zaterdagavondshow voor Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries krijgt haar eigen zaterdagavondshow op NPO 1. Vanaf 19 mei is haar programma te zien bij BNNVARA, twittert ze. Ook haar goede vriend Thomas Cammaert is van de partij, schrijft Thomas op Instagram.

Het programma bevat livemuziek, optredens en verrassende gasten. Met een satirische blik behandelt Sanne het nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen van de afgelopen week. Een titel van de show is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de omroep weten.

Sanne Wallis de Vries deed ooit toenmalig koningin Beatrix na in Kopspijkers.

Zaterdagavondshow voor Sanne Wallis de Vries
Zaterdagavondshow voor Sanne Wallis de Vries (Foto: BuzzE)

Nederlaag May over Brexit

De Britse premier Theresa May heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Hogerhuis. Een meerderheid stemde daar voor een aanpassing van de wet over het vertrek uit de EU. Daardoor kan Groot-Brittannië toch lid blijven van de douane-unie, terwijl May daar juist uit wil stappen.

Het voorstel van de oppositie om de "vertrekwet" aan te passen, kreeg steun van enkele conservatieven. Het laatste woord is daarmee nog niet gezegd. Het Lagerhuis kan in een later stadium de aanpassing weer teniet doen.

De douane-unie zorgt er voor dat er geen fysieke grenzen tussen de landen van de EU zijn. Deel uitmaken van die unie is belangrijk voor onder meer de handel en het vrij verkeer van mensen.

Nederlaag May over Brexit
Nederlaag May over Brexit (Foto: ANP)

Korte downtime achter de rug

In verband met het plaatsen van nieuwe schijven in de FOK! servers wordt er binnen nu en tien minuten mogelijk een korte downtime verwacht, voor zowel het Forum als de Frontpage. Hopelijk duurt het niet te lang en verloopt de operatie voorspoedig. Succes Iteejer! 

Update 20:40 uur
Als het goed is (uw redacteur houdt een slag om de arm zoals u merkt ) is het plaatsen van de schijven goed verlopen en zijn we weer volledig up and running. 

Korte downtime verwacht (Foto: FOK!)
Korte downtime verwacht (Foto: FOK!)

Cities: Skylines Parklife aangekondigd

Colossal Order en Paradox Interactive hebben vandaag de nieuwste uitbreiding voor Cities: Skylines aangekondigd, Parklife. Zoals de naam al doet vermoeden voegt de uitbreiding zich op de groene gebieden in je stad die normaal gesproken ongebruikt blijven.

Er komt een nieuwe tool waarmee je park districts kan opzetten, die gevuld kunnen worden met attracties zoals dierentuinen, natuurreservaten, pretparken en stadsparken. Daarnaast is er ook een nieuwe service, park maintainance, die de effectiviteit van je park verhoogt en zo de bewoners gelukkiger maakt. 

Verder komen er nu ook speciale bus-en wandelroutes die bewandeld kunnen worden door toeristen en waar je de toegangsprijs van kan bepalen voor wat extra cash. Bovendien kun je in het parkdistrict ook gebouwen langs paden plaatsen, waar nu nog wegen voor nodig zijn. Ook komt er gratis content met Parklife: een nieuw toerisme-panel, bomen die geluidsoverlast verminderen, een upgrade voor cameramodus en nieuwe models voor toeristen zullen beschikbaar zijn voor elke speler. Voor de modders komt er onder andere submeshmodding en een verbeterd camerasysteem, zodat de camera ook bestuurt kan worden met scripts.

Cities: Skylines Parklife komt op 24 mei uit, en we hebben ook al een teaser die hieronder te zien is.

Cities: Skylines Parklife aangekondigd

Uitslag AZ - Vitesse

Het was een waar doelpuntenfestival in Alkmaar, waar AZ in eigen huis tegen Vitesse speelde. Uiteindelijk werd Jahanbaksh de man van de wedstrijd met drie doelpunten en een assist, waardoor de thuisploeg met 4-3 van de Arnhemmers wist te winnen.

De doelpunten vlogen je tot de 70e minuut letterlijk om de oren. Elke keer als AZ op voorsprong kwam, slaagde Vitesse erin weer terug te komen. Toch hield het wapengekletter uiteindelijk op en leek Vitesse zich gewonnen te geven. Na de klinkende 7-0 zege op Sparta Rotterdam van vorig weekend verliest de ploeg nu dus drie dure punten.

AZ

4 - 3

Vitesse

7' Weghorst
12' Jahanbakhsh
45+2' Jahanbakhsh
53' Jahanbakhsh
  22' Linssen
40' Matavz
66' Mount
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: NIjhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
van Rhijn
Seuntjens
Hatzidiakos
Wijndal (Ouwejan/83)
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (van Overeem/63)
Weghorst
Idrissi (van Eijden/85)
  Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga
Büttner
Serero (Bruns/58)
Mount
Foor
Beerens (van Bergen/81)
Matavz
Linssen

Uitslag Roda JC - PSV

PSV werd afgelopen weekend landskampioen en spaarde voorafgaand aan de wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade, mede door wat blessureleed, een aantal spelers. De Limburgers roken hun kans en leken drie punten te pakken, maar in de slotfase moesten de punten uiteindelijk toch gedeeld worden.

Roda JC Kerkrade kwam binnen het half uur op voorsprong door een goal van Jannes Vansteenkiste. Toch konden de Limburgers niet lang van hun voorsprong genieten, aangezien Hirving Lozano al snel voor de gelijkmaker zorgde. Daarna leek de thuisploeg aan het langste eind te trekken door een doelpunt van Simon Gustafson, maar Jorrit Hendrix zorgde erovor dat de ploegen de punten moesten delen.

Desondanks heeft Roda JC Kerkrade nog altijd uitzicht op directe handhaving, aangezien het verschil met NAC Breda nog drie punten is. De Bredanaars spelen later vandaag in Rotterdam tegen Sparta Rotterdam, dat afgelopen weekend tegen een 7-0 nederlaag aanliep tegen Vitesse.

Roda JC

2 - 2

PSV

29' Vansteenkiste
65' Gustafson
  32' Lozano
86' Hendrix
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.383
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste
Gnjatic
Gustafson
Ndenge
Rosheuvel
Vancamp (Ngombo/79)
van Velzen (Engels/62)
  Room
Rosario (Pereiro/84)
Schwaab
Luckassen
Brenet
Ramselaar
Hendrix
Mauro Júnior (Gudmundsson/66)
Bergwijn
Lammers (Obispo/72)
Lozano

'Excuses Zuckerberg datamisbruik niet genoeg'

De openbare excuses van Facebookbaas Mark Zuckerberg over het misbruik van privégegevens van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk zijn niet genoeg. De Amerikaan moet snel naar het Europees Parlement komen om daar aan de Europese burgers uit te leggen hoe dat kon gebeuren en te garanderen dat het niet weer gebeurt.

Alle partijen in het EU-parlement waren het daar roerend over eens tijdens een debat over het privacyschandaal. Het bedrijf Cambridge Analytica kreeg 87 miljoen profielen, inclusief dat van Zuckerberg zelf, in handen en gebruikte gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Volgens Jeroen Lenaers (CDA) is het sorry van Zuckerberg in de media "te weinig, te laat." EU-commissaris Vera Jourova (justitie) beloofde er "alles aan te zullen doen" om dergelijke praktijken onmogelijk te maken.

Zowel Jourova als commissaris Andrus Ansip (digitale markt) heeft er bij Facebook op aangedrongen dat Zuckerberg naar het EU-parlement komt. Ansip heeft dinsdag in San Francisco met de topman besproken welke stappen hij moet nemen om aan strengere EU-privacyregels te voldoen.

Op 25 mei wordt namelijk nieuwe wetgeving van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Overheden, bedrijven en organisaties worden verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd. De wetgeving geldt ook voor bedrijven van buiten de EU met Europese gebruikers.

Accounthouders kunnen opvragen welke informatie over hen is opgeslagen en ze krijgen het recht data te laten schrappen. De regels rond lekken worden ook aangescherpt. Op overtreding staan boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet.

'Excuses Zuckerberg datamisbruik niet genoeg'
'Excuses Zuckerberg datamisbruik niet genoeg' (Foto: BuzzT)

Foutje bedankt: Jumbo verkoopt kampioensgids Ajax

PSV werd afgelopen weekend kampioen van Nederland, maar bij Jumbo Supermarkten zijn ze nog niet helemaal wakker. Als je de kampioensgids van Voetbal International wilt aanschaffen, die uiteraard helemaal in het teken staat van PSV, wordt op de bon Ajax vermeld. Oeps!

Mark Versteden merkte dit op en stuurde een tweet naar de betreffende supermarkt. Zij waren zo sportief om meteen te reageren, aangezien de kassabon bij sommige PSV-fans wat gevoelig kan liggen. "Goed opgemerkt, we zullen het doorgeven aan onze collega's. Bedankt!", aldus iemand van het webcare-team.

'Minen bitcoins levert haast niets op'

Het wordt steeds moeilijker om geld te verdienen aan het minen van bitcoins. Als de koers langdurig onder de 8000 dollar zit, worden de grote delvers gedwongen om de handen ineen te slaan. Dat gaat ten koste van liefhebbers die vanuit hun slaapkamer geld willen verdienen. Zij worden dan uit de markt gedrukt.

Bill Tai, topman van het Amsterdamse bedrijf Bitfury, voorspelt dat tegenover persbureau Bloomberg. Bitfury maakt software en hardware die worden gebruikt bij het delven van virtueel geld, zoals de bitcoin. Bitfury delft zelf ook.

De bitcoin is gebaseerd op de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning van 12,5 bitcoin per keer. De bitcoin staat nu op net iets meer dan 8000 dollar, wat betekent dat er bijna 82.000 euro per keer wordt uitgekeerd, oftewel 11,7 miljoen euro per dag.

Toen de koers van de bitcoin eind vorig jaar ontplofte en op een gegeven moment zelfs 20.000 dollar aantikte, trok dat veel handelaren en miners. Bitfury kon de enorme vraag niet aan en moest zelfs klanten afwijzen. Daarna daalde de koers hard. Als de prijs van de bitcoin te laag is, kost het meer geld om te minen dan het oplevert. Kleinere miners vallen als eerste om en dan overleven zo'n vijf tot tien grote bedrijven, voorspelt Tai.

Als miners samengaan en anderen wegvallen, krijgen de overblijvers meer rekenkracht, en dus ook meer macht. Ze kunnen de bitcoin dan naar hun hand zetten. Dat heet een 51-procentsaanval. "Een enkele organisatie kan haar macht gebruiken om het netwerk te verstoren", waarschuwt analist Lucas Nuzzi.

'Minen bitcoins levert haast niets op'
'Minen bitcoins levert haast niets op' (Foto: BuzzT)

Pink is de mooiste vrouw op aarde

Pink is door People uitgeroepen tot 's werelds mooiste vrouw. Ze neemt de titel over van Julia Roberts, die vorig jaar voor de vijfde keer door het Amerikaanse blad in het zonnetje werd gezet.

People gebruikt bij de uitverkiezing overigens zelf niet meer de woorden 'Most Beautiful'. "Dit jaar noemen we het The Beautiful Issue om duidelijk te maken dat het niet echt om een schoonheidswedstrijd gaat. Verder is er niets veranderd", zegt hoofdredacteur Jess Cagle. "Zoals altijd staat het blad weer vol mooie vrouwen (en een paar mannen) in alle vormen, maten en kleuren."

Volgens Cagle was de keuze voor de 38-jarige Pink een eenvoudige. "Ze is een artiest, moeder en een rolmodel die eerlijk, grappig en zelfverzekerd is en is daarmee een van de geliefdste artiesten op aarde."

People vindt Pink mooiste vrouw op aarde
People vindt Pink mooiste vrouw op aarde (Foto: BuzzE)

O'Connor wint derde etappe Tour of the Alps, Pinot nieuwe leider

Ben O'Connor heeft de derde etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Australiër in dienst van Dimension Data kwam in Merano solo over de finish. Thibaut Pinot werd op vijf seconden tweede. De Fransman van Groupama - FDJ neemt wel de leiderstrui over van Iván Ramiro Sosa, die meer dan vier minuten verloor door een valpartij.

Een kopgroep met Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Manuel Senni (Bardiani - CSF) en Stephen Rabitsch (Felbermayr - Simplon Wels) kregen een voorsprong van een kleine vier minuten op het peloton.

Al na vijftig kilometer lieten de favorieten zich zien in de derde etappe van de Tour of the Alps. Pinot reed samen met Domenico Pozzovivo en Ben O'Connor naar de kopgroep. Chris Froome moest passen en moest in de achtervolging, net zoals Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer, winnaar van de tweede etappe, zette zijn hele ploeg in de achtervolging op Pinot en Pozzovivo.

Het uitgedunde peloton kwam terug tot dertig seconden van de kopgroep, waarna Froome zelf in de achtervolging ging. De Brit van Team Sky kreeg Luis Léon Sánchez, Miguel Ángel López, Sosa en George Bennett mee in zijn kielzog. In de afdaling, op 25 kilometer van de meet, wisten de achtervolgers de aansluiting te maken met het koptrio. Sosa, de klassementleider was daar niet meer bij. De 20-jarige Colombiaan kwam hard ten val en finishte op meer dan vier minuten van de winnaar, waardoor hij een goed klassement kan vergeten.

Op drie kilometer van de finish zag O'Connor zijn kans. De 22-jarige Australier plaatste zijn aanval hield knap stand en boekte daarmee zijn eerste zege van het jaar. Vorig jaar won hij ook al een etappe in de Ronde van Oostenrijk. Pinot kwam als tweede over de streep en neemt de leiding in het algemeen klassement over. De Fransman heeft vijftien seconden voorsprong op López en Pozzovivo. Froome staat op de vierde plaats met een achterstand van zestien seconden op Pinot.

Erdogan schrijft vervroegde verkiezingen uit

Turkse kiezers gaan ruim een jaar eerder dan gepland naar de stembus. President Recep Tayyip Erdogan maakte bekend dat op 24 juni vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden. De stembusgang stond eigenlijk gepland voor november 2019.

De AK-partij van Erdogan is bijna zestien jaar aan de macht en schreef niet eerder vervroegde verkiezingen uit. Na de komende stembusgang gaat het politieke systeem op de schop: de post van de premier vervalt en de president krijgt meer bevoegdheden. Turkse kiezers stemden in het referendum van vorig jaar in met een grondwetswijzing die dat mogelijk maakte.

Turken komende zomer al naar stembus
Turken komende zomer al naar stembus (Foto: ANP)

Kort geding als de Wiv niet wordt uitgesteld

Kabinet en parlement sturen aan op snelle inwerkingtreding van privacyschendende Sleepwet. Privacy-coalitie begint een kort geding om dit te voorkomen.

De afgelopen maanden heeft een grondig maatschappelijk debat plaatsgevonden over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogeheten Sleepwet. In het referendum op 21 maart jl. heeft een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich vervolgens TEGEN deze wet uitgesproken. In reactie hierop heeft het kabinet slechts enkele summiere, oppervlakkige beleidswijzigingen en enkele niet-fundamentele wetswijzigingen in het vooruitzicht gesteld.

Zowel kabinet als Tweede Kamer hebben onverminderd aangestuurd op snelle inwerkingtreding van de huidige Sleepwet – in ongewijzigde vorm – per 1 mei as. De beoogde wetswijzigingen zullen pas na de zomer door het kabinet worden ingediend. Een parlementaire motie om inwerkingtreding van de Sleepwet uit te stellen totdat deze wetswijzigingen behandeld zijn, werd gisteren helaas door de Tweede Kamer verworpen. Daarmee lijkt het parlement voorlopig uitgepraat en is de maatschappij nu opnieuw aan zet.

Kort geding
Vast beleid van Privacy First is om massale privacyschendingen te voorkomen. De inwerkingtreding van de huidige Sleepwet vormt onmiskenbaar een massale privacyschending: het internet-verkeer van onschuldige burgers zal hierdoor op grote schaal worden afgetapt en bovendien zullen data van onschuldige burgers ongeëvalueerd worden uitgewisseld met buitenlandse geheime diensten. Dit vormt een flagrante schending van het recht op privacy.

Mogelijke wetswijzigingen om dit achteraf te ‘repareren’ kunnen dan ook niet worden afgewacht; de privacyschendingen zijn dan immers al geschied. Vandaag verzoekt een coalitie van Privacy First en diverse andere maatschappelijke organisaties en bedrijven het kabinet daarom met spoed om de invoering van (de meest privacyschendende onderdelen van) de Sleepwet uit te stellen totdat alle wetswijzigingen in het parlement behandeld zijn. Als het kabinet dit verzoek weigert, is onze coalitie genoodzaakt om een kort geding te voeren om uitstel van inwerkingtreding van de Sleepwet af te dwingen.

Brede coalitie
Naast Privacy First bestaat de coalitie voor dit kort geding uit het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Bits of Freedom, Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Platform Bescherming Burgerrechten, Free Press Unlimited, BIT, Voys en Speakup. De zaak wordt behandeld door Boekx Advocaten en wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP) van het NJCM.

Naast dit kort geding wordt tevens een bredere rechtszaak (met meer organisaties) voorbereid om de Sleepwet op meerdere onderdelen onrechtmatig te laten verklaren wegens strijd met internationaal en Europees privacyrecht.

Vandaag versturen advocaten namens de coalitie een brief aan het kabinet (ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie) met een verzoek om uitstel v:an inwerkingtreding van de Sleepwet. Het kabinet heeft tot vrijdag as. de tijd om hierop te reageren.

Update 18:20 uur
Zojuist werd bekend dat ook Greenpeace International en Waag Society zich bij de coalitie hebben gevoegd. 

Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde, Mollema zesde

Julian Alaphilippe heeft de 82e editie van de Waalse Pijl gewonnen. Fe 25-jarige Fransman van Quick-Step Floors was na 196,5 kilometer de beste op de muur van Huy. Alejandro Valverde, de afgelopen vier jaar winnaar in Huy, moest genoegen nemen met de tweede plaats, voor Jelle Vanendert. Bauke Mollema was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Romain Hardy (Fortuneo-Samsic), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Anthony Perez (Cofidis), Romain Combaud (Delko Marseille Provence) en Patrick Müller (Vital Concept Cycling Club) gingen in de aanval. Later kregen zij nog gezelschap van Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Antoine Warnier (VB Aqua Protect Veranclassic). Het achttal had een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton.

Het peloton had alles onder controle, tot Vicenzo Nibali op 45 kilometer de streep in de aanval trok. De Italiaan, winnaar van Milan San Remo, zorgde ervoor dat een omvangrijke groep ontstond in de kop van koers. Bij een nieuwe versnelling van Nibali kwam in een nieuwe kopgroep tot stand. De renner van Bahrain-Merida kreeg Jack Haig, Tanel Kangert en Maximilian Schachmann en de vroege vluchters Cesare Benedetti en Anthony Roux met zich.

Op de tweede passage van de Muur van Huy was het verschil met de kopgroep en het uitgedunde peloton 45 seconden. De Bask Mikel Landa moest in dienst van Valverde werken en hield de voorsprong steeds tussen de halve minuut en de minuut. Toen Landa hulp kreeg van Lotto Soudal ging de voorsprong onder de halve minuut.

Op zeven kilometer van de streep, op de Côte de Cherave, plaatste Nibali een aanval, waardoor Benedetti en Roux moesten afhaken in de kopgroep. In de afdaling splitste de kopgroep in tweeen. Haig en Schachmann hadden een tiental seconden te pakken op Nibali en Kangert, maar aan de voet van de Muur van Huy was het peloton genaderd tot tien seconden van het tweetal. Kangert en Nibali waren al ingelopen door het peloton.

Op de Muur van Huy nam Lotto Soudal het initiatief onder leiding van Vanendert. De Belg reed op kop en alleen Alaphilippe kon de Belg volgen. Op het einde van de beklimming ging Valverde nog wel Vanendert, maar de vijfvoudig winnaar van de Waalse Pijl kon Alaphilippe niet afhouden van zijn eerste klassieke zege in zijn carrière.

Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)
Alaphilippe wint Waalse Pijl voor Valverde (Pro Shots / George Deswijzen)

OPCW spreekt lezing Rusland over Skripal tegen

De bewering van Rusland dat dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury zijn vergiftigd met een in het Westen gemaakt gifgas, klopt niet. Op de plaats delict is volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) alleen novitsjok gevonden. Dat is een zenuwgas van Russische makelij.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken stelde dat een Zwitsers laboratorium dat voor de OPCW werkt, sporen van een westers zenuwgas had aangetroffen. Maar het lab had het zogeheten 3Q toegevoegd aan een controlemonster, om vast te stellen of het onderzoek naar de monsters uit Salisbury zorgvuldig was verlopen en niets over het hoofd was gezien, zegt de OPCW.

De met de VN verbonden organisatie houdt vast aan de conclusie dat de Skripals zijn getroffen door novitsjok. "We zouden geen spoortje twijfel moeten koesteren over de betrouwbaarheid van de OPCW-laboratoria."

De Britten houden de Russen verantwoordelijk voor de moordaanslag. Moskou ontkent.

OPCW spreekt lezing Rusland over Skripal tegen
OPCW spreekt lezing Rusland over Skripal tegen (Foto: ANP)

Laatste trailer voor Jurassic World: Fallen Kingdom

Universal Pictures heeft zojuist de laatste trailer voor Jurassic World: Fallen Kingdom vrijgegeven. Bekijk hem snel hieronder!

Vier jaar geleden werd het themapark en luxeresort Jurassic World verwoest door losgebarsten dinosaurussen. Isla Nublar is nu een onbewoond eiland geworden waar de overgebleven dinosaurussen in de jungle aan hun lot overgelaten zijn. Wanneer de slapende vulkaan op het eiland weer actief wordt, dreigen de dinosaurussen opnieuw uit te sterven. Claire  zet alles op alles om dit te voorkomen. Ze weet Owen over te halen om samen met haar en een team van specialisten terug te gaan naar Isla Nublar om te proberen de dinosaurussen te redden. Owen is vastbesloten om de de vermiste raptor Blue, die hij van jongs af aan heeft getraind, te vinden. Als ze op het eiland arriveren blijkt de vulkaan die op uitbarsten staat niet hun grootste probleem te zijn.

Chris Pratt en Bryce Dallas Howard zullen weer de rollen van Owen en Claire vertolken. Ook B.D. Wong keert terug als de kwaadaardige wetenschapper Henry Wu. De regie is in handen van J.A. Bayona

Jurassic World: Fallen Kingdom draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.

Van der Breggen wint Waalse Pijl voor de vierde keer op rij

Anna van der Breggen heeft voor de vierde maal op rij de Waalse Pijl bij de vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse van Boels-Dolmans, die vandaag haar 28e verjaardag viert, was de sterkste op de Muur van Huy.

Na dertig kilometer kilometer fietsen ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarbij geen Nederlanders. De kopgroep pakte een goede minuut op het peloton, maar op de eerste passage van de Côte de Cherave werden ze alweer ingelopen door een uitgedund peloton.

Op de eerste beklimming van de Muur van Huy vertrokken Megan Guarnier, Pauline Ferrand-Prevot, Janneke Ensing en Amanda Sprat uit het uitgedunde peloton. Het viertal pakte een vijftig seconden, maar op de laatste beklimming van de Côte de Cherave werd de voorsprong gehalveerd en aan de voet van de laatste beklimming van de Muur van Huy was het nog maar twintig seconden.

Nadat ze op de klim werd teruggepakt werd duidelijk dat Van der Breggen de beste was. De Nederlandse versnelde op 250 meter van de streep en won voor de vierde keer de Waalse Pijl.

Het is haar derde grote zege van het jaar, na eerdere overwinningen in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Door de winst is Van der Breggen ook de nieuwe leidster in de Women Women's World Tour. Ze neemt de leiding over van haar ploeggenote Chantal Blaak, die afgelopen zondag nog de Amstel Gold Race.

Van der Breggen wint Waalse Pijl voor de vierde keer op rij (Pro Shots / George Deswijzen)
Van der Breggen wint Waalse Pijl voor de vierde keer op rij (Pro Shots / George Deswijzen)

Blu-ray: Thor Ragnarok

Thor verliest zijn magische hamer en wordt hij gevangen genomen aan de andere kant van het universum – terwijl Asgard wordt bedreigd door Ragnarok. De film vervolgt de avonturen van Thor die voor een nieuwe bedreiging komt te staan - de meedogenloze Hela. Thor verliest zijn magische hamer en wordt gevangen genomen aan de andere kant van het universum.
 
Het wordt voor hem een race tegen de klok om op tijd terug te komen in Asgard om Ragnarok – de verwoesting van Asgard en het einde van de beschaving – te stoppen. Hiervoor moet Thor alleen eerst een dodelijke gladiator strijd overleven, waarbij hij recht tegenover zijn voormalig bondgenoot en mede-Avenger de Incredible Hulk komt te staan. 

Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes

Defensie is verantwoordelijk voor ruim 14.000 ton aan afval. Tijdens oefeningen gebruiken militairen elk jaar 800.000 liter water, verpakt in een plastic halveliterflesjes. Een flinke berg plastic. "Zie hier ook het belang van een schone inkoop. Zijn er geen biologisch afbreekbare alternatieven voor de plastic waterfles? Ik zie ‘m graag verschijnen bij Defensie." Minister Ank Bijleveld-Schouten zei het vanmiddag tijdens het Symposium Circulaire Economie! dat in Stroe werd gehouden.

"Als we bij Defensie overgaan van plastics naar biologisch afbreekbaar. Als we schoon inkopen en als wij al ons afval recyclen, hergebruiken of omzetten naar grondstoffen, maken we een behoorlijk verschil in Nederland", aldus Bijleveld. Velen, ook bij Defensie, denken dat afval scheiden geen zin heeft. "Zij denken dat hun kleine, dagelijkse handelingen geen effect hebben. Wie een berg ziet, bekommert zich niet om de kruimels. Terwijl die berg uit kruimels bestaat. Niet 1 flesje, maar een berg van 1,6 miljoen flesjes." Wat haar betreft moet voorlichting zorgen voor gedragsverandering, dienen er betere technieken te komen om afval te scheiden en moet inkoop 'schoon' zijn.

Grondstoffen, materialen en producten hergebruiken biedt Defensie kansen, was de teneur van de bijeenkomst. Meer ketensamenwerking, meer innovatie, minder grondstoffenverbruik en minder afval. In de circulaire economie gaat het niet alleen om technische innovatie, maar vooral om processen anders te organiseren. Het symposium richtte zich op het leren toepassen en gebruiken van de mogelijkheden van de circulaire economie.

"We moeten veel doen, we zijn begonnen, het kan altijd sneller en beter. Uw hulp is van harte welkom", aldus Bijleveld bij de afsluiting van het symposium.

Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes  (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie zoekt alternatief voor plastic flesjes (Foto: Ministerie van Defensie)

Koning bezoekt Politieacademie

De Koning heeft vanmiddag een werkbezoek gebracht aan de Politieacademie in Apeldoorn. De Politieacademie is het onderwijs- en kennisinstituut van de Politie. Zij ontwikkelt en verzorgt het basispolitieonderwijs voor aspiranten en het vakspecialistisch politieonderwijs. Het opleidingsaanbod omvat alle niveaus van middelbaar beroepsonderwijs tot wetenschappelijk onderwijs. De Politieacademie biedt zo’n 400 vakspecialistische opleidingen aan die variëren van één dag tot 3 jaar en verstrekt jaarlijks ongeveer 10.000 diploma’s en certificaten. Verder ontwikkelt zij kennis voor en over de politietaak door middel van onderzoek.

De Koning werd ontvangen door Leon Kuijs, directeur Politieacademie en Leonard Kok, lid Korpsleiding. Het werkbezoek startte met een rondetafelgesprek met als thema politiemensen van de toekomst. De Koning sprak met aspiranten, zij-instromers, docenten en praktijkbegeleiders over hun motivatie om bij de politie te (gaan) werken, hun ervaringen tijdens de opleiding en het dagelijks werk van docenten en praktijkbegeleiders.
Voor een kennismaking met de onderwijspraktijk maakte de Koning een wandeling over het terrein van de Politieacademie. Hij bezocht het oefenveld waar verkeerssituaties en aanhoudingen worden nagebootst en geoefend. Daarnaast bezocht hij een oefenwoning waar een ‘plaats delict-situatie’ werd nagebootst.

Na de wandeling vond het tweede rondetafelgesprek plaats. Tijdens het gesprek stond de politieorganisatie van de toekomst centraal. De maatschappelijke en technologische omgeving waarin de politie opereert verandert snel. Dat vraagt om vakinhoudelijke vernieuwing op terreinen als ICT en financiële opsporing. De Koning sprak met direct betrokkenen over hoe de politie zich voorbereidt op de toekomst, welke samenwerkingsrelaties daarbij relevant zijn en hoe de variëteit van het korps gewaarborgd wordt. Het werkbezoek werd afgesloten met een informele ontmoeting met alle gespreksdeelnemers.

Op 18 januari 2018 heeft de Koning voor de traditionele Nieuwjaarsontvangst specifiek vertegenwoordigers van de eenheden en onderdelen van de Nationale Politie uitgenodigd. De Koning bracht in dit kader op dinsdagochtend 5 december 2017 een werkbezoek aan politiebureau Woerden, waar hij sprak met politieagenten en medewerkers van het basisteam.

Steven Spielberg betreedt de superheldenwereld

Als het aantal geplande films zou worden meegeteld in het totaal zou DC Films met hun 'extended universe' qua grootte de collectie van concurrent Marvel bijna overstijgen; naast de vijf films die al zijn uitgebracht en de vijf die 'officieel' zijn aangekondigd is er een collectie van maar liefst vijftien films die 'in ontwikkeling' zijn. De vijftiende is echter een bijzondere: de regisseur hiervoor is niemand minder dan Steven Spielberg.

De regisseur van Ready Player One en The Post, maar natuurlijk ook Jaws, Jurassic Park, E.T., Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan en vele andere succesvolle en geliefde films, heeft nog niet eerder zijn tenen in het superhelden-water gestoken. Hij is niet vies van boekverfilmingen; veel van zijn hits, waaronder het recente Ready Player One, zijn oorspronkelijk boeken. Voor DC Films gaat hij zich richten op het personage Blackhawk, een naam die niet enorm bekend is bij het grote publiek, maar wel al sinds 1941 bestaat.

Blackhawk is de naam van de leider van een groep straaljagerpiloten, de Blackhawks, die oorspronkelijk actief waren in de jaren 40 en dus de Tweede Wereldoorlog. De comics zijn sinds 1941 niet continu gepubliceerd; zo is er op dit moment geen actuele comic met die titel. Begin jaren 80 toonde Spielberg al interesse in het verfilmen van de Blackhawk-titel, wat er toen toe leidde dat DC Comics, die al enkele jaren geen Blackhawk-comics meer publiceerde, toch snel weer schrijvers en tekenaars aan het werk zette.

Spielberg is momenteel bezig met voorbereidingen voor de vijfde film in de Indiana Jones-reeks, die over een jaar met opnames begint en ruim een jaar later verschijnt. De regisseur heeft eerder laten weten daarna aan de slag te willen gaan met West Side Story, wat betekent dat Blackhawk nog wel een paar jaar kan duren (al staat Spielberg erom bekend vaak aan meerdere films tegelijk te werken). David Koepp, die verantwoordelijk was voor de scenario's van onder andere Jurassic Park en Spider-Man, zal het scenario voor de Blackhawk-verfilming schrijven.

De eerstvolgende films onder de DC Films-vlag zijn Aquaman van James Wan, dat in december verschijnt, en Shazam! van David F. Sandberg, dat in april volgend jaar te zien is. Volgend jaar november verschijnt vervolgens Patty Jenkins' tweede Wonder Woman-film en voor 2020 staan Cyborg en Green Lantern Corps gepland.

Steven Spielberg

Red de Veluwe: milieurapport Lelystad rammelt

Het milieueffectrapport over de uitbreiding van Lelystad Airport rammelt aan alle kanten. Er is gerekend met verkeerde cijfers en er staat niets in over het effect van de uitbreiding op het milieu. Het ministerie van Infrastructuur dendert maar door en zadelt de inwoners van Gelderland, Flevoland, Drenthe, Overijssel en Friesland op met massa's laagvliegende vliegtuigen.

Dat zegt de actiegroep Red de Veluwe, die woedend is dat de onafhankelijke commissie mer het aangepaste milieueffectrapport voor Lelystad Airport woensdag heeft goedgekeurd. "We hebben een lijst met gevonden fouten naar de commissie en de minister gestuurd. Er is niets mee gedaan", stelt de actiegroep. Actievoerders vonden in het oorspronkelijke milieueffectrapport zulke grote fouten dat er een geactualiseerde versie nodig was.

Red de Veluwe is verontwaardigd dat gebleken is dat ambtenaren van het ministerie geregeld contact hebben met medewerkers van Schiphol. Voor Schiphol is de uitbreiding van Lelystad Airport van levensbelang. "Die ambtenaren helpen mee met het opstellen van het milieueffectrapport en moeten dat ook zelf controleren. Zoals de slager die zijn eigen vlees keurt", aldus Red de Veluwe.

Voorzitter Jan Rooijakkers van de Stichting HoogOverijssel, die ontdekte dat er fouten in het milieueffectrapport zaten, is verbaasd en teleurgesteld over het oordeel van de commissie. "Ik had gedacht dat de commissie niet zo positief kon oordelen over 45.000 vliegbewegingen, terwijl de vlieghoogtes en dergelijke pas bekend worden als de herindeling van het luchtruim bekend is", zegt hij. Die herindeling moet er in 2023 komen. "Ik denk dat de commissie gezwicht is om weinig kritiek te hebben. Normaal bekijken ze de eindsituatie, maar die eindsituatie is nog volstrekt onduidelijk."

Red de Veluwe: milieurapport Lelystad rammelt
Red de Veluwe: milieurapport Lelystad rammelt (Foto: ANP)

Konami en UEFA gaan uit elkaar

Na een samenwerking van tien jaar hebben Konami en UEFA besloten om niet samen verder te gaan. Konami heeft al die tijd de rechten gehad om de UEFA Champions League in Pro Evolution Soccer te gebruiken, maar daar komt snel een einde aan.

Na de Champions League finale in Kiev, dat plaatsvindt op 26 mei aanstaande, komt de samenwerking definitief ten einde. Konami en UEFA geven allebei aan tevreden te zijn met de samenwerking en andere mogelijkheden te onderzoeken voor een toekomstige samenwerking.

Vooralsnog zijn er geen plannen bekendgemaakt over een toekomstige Pro Evolution Soccer of een nieuwe samenwerking tussen UEFA en een andere partij.

Eerste gameplay getoond voor LEGO The Incredibles

Na lang wachten is eindelijk de eerste gameplay getoond van LEGO The Incredibles. We zien onder andere hoe de krachten van de bekende superfamilie zich vertaalt naar de game en we krijgen een voorproefje van de klassieke LEGO-humor.

LEGO The Incredibles bevat de verhaallijnen van beide films en moet op 15 juni beschikbaar komen voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. De trailer is hieronder te bewonderen.

NHL: Debutanten Golden Knights 'sweepen' Kings

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in hun toch al historische debuutseizoen in de NHL weer een stukje geschiedenis geschreven. De ploeg rekende in de eerste ronde van de play-offs met 4-0 af met de Los Angeles Kings: de eerste keer ooit dat een team in het debuutseizoen in de NHL een sweep neerzet in de play-offs.

De eerste drie wedstrijden werden al een prooi voor de Kings, de Stanley Cup-winnaars van 2014 en 2012. In het eigen Staples Center moest de hoop levend gehouden worden, maar dat lukte niet. Vroeg in de tweede periode werd de score geopend door uitgerekend Brayden McNabb, die van de Kings overstapte naar de nieuwe Golden Knights. Anze Kopitar en Dustin Brown waren in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker, maar die kwam er niet meer: 0-1.

De Columbus Blue Jackets wonnen in de Amerikaanse hoofdstad beide wedstrijden tegen de Washington Capitals, maar in de Nationwide Arena in Columbus gingen de Capitals er juist met de winst vandoor. Artemi Panarin maakte namens de Blue Jackets de gelijkmaker in de derde periode (2-2) en nadat de eerste overtime niks opleverde werkte de Deen Lars Eller in de tweede verlenging de golden goal binnen voor de Capitals: 2-3.

De Winnipeg Jets wonnen thuis twee keer van de Minnesota Wild, waarna de thuisploeg in het Xcel Energy Center de eerste zege van de serie pakte. Dinsdagavond was het echter weer raak voor de Jets: twee goals van Mark Scheifele zorgde voor de 0-2 zege, waardoor de Jets weer naar eigen huis gaan om de boel daar mogelijk te beslissen.

Uitslagen NHL dinsdag, eerste ronde play-offs
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 2-3 2OT (2-1 in best-of-7)
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 0-2 (1-3 in best-of-7)
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 0-1 (0-4 in best-of-7, Golden Knights door)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Scholen moeten ouders advies vragen over grootte van de klas

Schoolbesturen van basisscholen moeten voortaan de medezeggenschapsraad om advies vragen als het gaat om het beleid met betrekking tot groepsgrootte. Op die manier kunnen leraren en ouders meepraten over de grootte van de klassen op hun school.

Minister Slob (Onderwijs) zei woensdag in de Tweede Kamer dat hij de Wet medezeggenschap op scholen gaat aanpassen. ‘Op deze manier zorgen we ervoor dat leraren en ouders echt kunnen meepraten over de groepsgrootte.’

Het advies dat de medezeggenschapsraad moet gaan geven, is niet vrijblijvend, benadrukte de minister. Legt een bestuur het advies naast zich neer, dan kan de raad naar een geschillencommissie. Ook wordt met de wetswijziging volgens de minister het probleem weggenomen dat de leraren en ouders zich overvallen voelen door besluiten van het bestuur. ‘Dit moet het gesprek tussen besturen en leraren op gang brengen.’

Scholen krijgen van het ministerie geld per leerling. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dat geld uitgeven. Ook bepalen besturen zelf hoeveel leerlingen ze bij elkaar in een groep plaatsen. Gemiddeld zitten in een groep op de basisschool 23 kinderen. Dat aantal is al enkele jaren gelijk. Omdat dit cijfer een gemiddelde is, zijn er ook kleinere en grotere klassen.

Bewuste keuze
Veel scholen kiezen bewust voor grote klassen, omdat ze dat voor het onderwijs beter vinden. Die scholen werken bijvoorbeeld met grote stamklassen, met een leraar en extra onderwijsassistenten. Zij geven minder klassikaal les en meer in kleinere, wisselende groepjes. ‘Dit soort innovatieve scholen wil ik geen strobreed in de weg leggen’, aldus Slob.

De minister voelt er niets voor om een maximum te stellen aan de groepsgrootte. ‘Het is aan scholen zelf om te bepalen hoe groot de groepen zijn. Scholen weten zelf het beste hoe ze hun groepen goed kunnen indelen en ik ga me daar niet in mengen’, aldus de minister.

Het zal enige tijd duren om de wet aan te passen. Daarom roept de minister schoolbesturen op om meteen te beginnen met het voeren van de gesprekken met de medezeggenschapsraad. ‘Het is goed om dit soort belangrijke keuzes te bespreken met leraren en ouders. Er zijn besturen die het al heel goed doen. Maar ik hoop dat de rest ook zo snel mogelijk aansluit.’

Werkdrukakkoord
De minister gaf de Tweede Kamer ook een tussenstand over de uitvoering van het werkdrukakkoord. Schoolbesturen zijn in gesprek met leraren om plannen te maken voor de besteding van de 237 miljoen euro die scholen er komend jaar bij krijgen. Dat bedrag loopt de komende jaren op tot 430 miljoen.

‘Overal waar ik kom zijn de gesprekken op gang gekomen. Leraren mogen echt meebepalen waar ze in willen investeren om de werkdruk te verlagen’, aldus de minister. Scholen kiezen bijvoorbeeld voor het splitsen van combinatieklassen, voor het inhuren van een vakdocent voor gym, voor een investering in een ict-systeem waarmee je automatisch rapporten kunt uitdraaien of voor een vergadertraining om minder tijd kwijt te zijn aan overleg. Ook wordt er goed gekeken naar de werkwijze binnen de school, zodat overbodige werkzaamheden worden geschrapt.

MLB: Blue Jays winnen twee keer op één dag, drie homeruns Betts

De honkballers van de Toronto Blue Jays hebben in de MLB twee keer gewonnen op één dag. De Kansas City Royals zouden in Canada tegen de Blue Jays spelen op maandag, maar doordat grote stukken ijs van de CN Tower vielen raakte het stadion beschadigd.

Het duel werd om veiligheidsredenen uitgesteld en verplaatst naar dinsdag. Ook de op dinsdag geplande wedstrijd ging gewoon door, waardoor de Blue Jays voor de derde keer in de geschiedenis - en voor het eerst sinds 2001 - in eigen huis twee keer op één dag speelden.

Pitcher Jaime Garcia leidde de Blue Jays in de eerste wedstrijd naar een 11-3 zege, het tweede duel was lastiger. Daarin was één extra inning nodig en het was een honkslag van Luke Maile die de beslissende run over de thuisplaat sloeg: 5-4.

De Boston Red Sox wonnen op bezoek bij de Los Angeles Angels met ruime cijfers. Bij de Angels begon de nieuwe Japanse held Shohei Ohtani als werper, maar onder meer door een blaar op zijn hand moest hij na twee innings al vervangen worden.

Luke Bard kwam Ohtani vervangen en dat ging niet best: hij kreeg in één inning drie homeruns om de oren en zag de Red Sox vijf runs scoren. Uiteindelijk won Boston met 1-10, onder meer doordat Mookie Betts de bal maar liefst drie keer de tribunes in kon slaan. 

Uitslagen MLB dinsdag
Toronto Blue Jays - Kansas City Royals (1) 11-3
Toronto Blue Jays - Kansas City Royals (2) 1-5 (1 extra inning)
New York Yankees - Miami Marlins 1-9
Detroit Tigers - Baltimore Orioles 4-2
Pittsburgh Pirates - Colorado Rockies 0-2
Minnesota Twins - Cleveland Indians 1-6
New York Mets - Washington Nationals 2-5
Tampa Bay Rays - Texas Rangers 2-7
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 1-5 (1 extra inning)
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 2-0
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 3-5
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 1-0
Oakland Athletics - Chicago White Sox 10-2
Los Angeles Angels - Boston Red Sox 1-10
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 3-7 (3 extra innings)
Seattle Mariners - Houston Astros 1-4

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

'Dotan vertoont psychopathische trekjes'

Dotan vertoonde maandag bij RTL Late Night psychopatische trekjes. Dat stelt psycholoog Guus Essers. Hij analyseerde de zanger/fantast op verzoek van Ruud de Wild.

Essers keek naar de gezichtuitdrukking van Dotan in het programma van Humberto Tan. Daar zag hij dat Dotan een enorme minachting op zijn gezicht had. Maar Essers zag meer: "Hij spreekt zichzelf tegen en als je kijkt naar het fragment, dan zie je dat hij trekjes vertoont van mensen die een beetje in de hoek van de psychopathie zitten. Ik mag absoluut niet zeggen dat hij dat dan ook is of heeft, maar hij vertoont gedrag dat lijkt op mensen die psychopate trekken hebben.”

Essers ziet ook waar het vandaan komt. Van zijn moeder, Patty Harpenau, die ook in het verleden van alles verzon. "Wat heel vervelend is, is dat het vaak een genetisch component heeft. Het zit niet alleen in hem, maar ook in degene die hem heeft gekregen maar ook in die hij gaat doorgeven."

Het fragment van De Wild in de Middag is vanaf 15 minuten te horen via deze link. 

BOA krijgt kopstoot om hondenpoep

Voor de vijfde keer deze week is een hulpverlener mishandeld tijdens de uitoefening van zijn functie. Maandag moest een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) in Dordrecht een verzoek tot het opruimen van hondenpoep bekopen met een kopstoot. Daarnaast werd deze week een ambulancebroeder geslagen in Hoogvliet, een ambulance klemgereden in Rotterdam, liepen agenten in Hendrik-Ido-Ambacht een ontwrichte kaak en een blauw oog op en kreeg een agent in Rotterdam klappen.

De BOA zag maandag 16 april dat een hondeneigenaar zijn twee viervoeters aan de Brouwersdijk liet poepen zonder het op te ruimen. Hij legitimeerde zich als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar en verzocht de man dit alsnog te doen. De hondeneigenaar was niet gediend van dit verzoek. Na schelden en het niet kunnen tonen van zijn legitimatiebewijs ging de man dusdanig over de rooie dat hij de BOA een kopstoot gaf.

Bij de daar opvolgende aanhouding werd de handhaver gebeten door een van de honden in zijn arm en been. Hij liep naast de bijtwonden een gescheurde lip en een gekneusde duim op. De hondeneigenaar, een 51-jarige man uit Dordrecht, is aangehouden en werd vanmorgen in afwachting van verdere afhandeling heengezonden.

BOA krijgt kopstoot om hondenpoep (Foto: Stockfoto politie.nl)
BOA krijgt kopstoot om hondenpoep (Foto: Stockfoto politie.nl)

Omstreden milieurapport Lelystad nu wel goed

Het aangepast milieueffectrapport voor Lelystad Airport voldoet. Dat stelt de onafhankelijke Commissie mer. Dat is een tegenvaller voor de bewonersorganisaties die zich verzetten tegen de huidige uitbreidingsplannen voor de luchthaven.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kan nu doorgaan met de uitbreidingsplannen. Lelystad moet vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. Tot 2023 gaat het om 10.000 starts en landingen per jaar. Daarna moet het groeien naar 45.000 vliegbewegingen.

Het milieueffectrapport moest worden geactualiseerd omdat er fouten in de geluidsberekeningen waren. Die waren ontdekt door actiegroep HoogOverijssel. De minister beschikt nu ,,over alle essentiële milieu-informatie voor een besluit over het gebruik van Lelystad Airport", oordeelt de Commissie mer.

,,Aandachtspunt is dat in de beginjaren langdurig laag wordt gevlogen, waardoor in een groot gebied duidelijke geluidpieken optreden", laat de Commissie weten. ,,Ze adviseert de minister om de omgeving uit te nodigen mee te denken over het beheersen van de hinder."

De bewonersorganisaties willen een heel nieuw milieueffectrapport voor Lelystad. Als de Commissie mer daarmee had ingestemd had dat vermoedelijk opnieuw flinke vertraging opgeleverd voor de opening van de luchthaven. Die stond oorspronkelijk voor deze maand gepland maar is inmiddels twee jaar opgeschoven.

Er is veel weerstand tegen uitbreiding van Lelystad. Veel mensen in omliggende provincies vrezen geluidsoverlast. Ook vinden burgers dat ze onvoldoende bij de besluitvorming zijn betrokken. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur besloot eerder dit jaar de uitbreiding van Lelystad met nog eens een jaar uit te stellen tot 2020.

Omstreden milieurapport Lelystad nu wel goed
Omstreden milieurapport Lelystad nu wel goed (Foto: ANP)

Zomerse temperaturen aan begin van de lente

De lente is nog maar net begonnen, maar de temperaturen zijn zomers. Weerbureaus voorzien voor donderdag records. Volgens Weerplaza wordt het verbreken van de landelijke recordtemperatuur voor 19 april "een makkie". Het record staat nu nog op 25,2 graden, gemeten in 1988.

In het zuidoosten kan de temperatuur donderdag oplopen tot 28 graden, verwacht het KNMI, dat ook vaststelt dat het "uitzonderlijk warm wordt voor de tijd van het jaar". Wie verkoeling zoekt kan het beste naar de kust gaan, waar het in de loop van de middag afkoelt door een aanlandige wind. Op de Wadden wordt het maximaal 22 graden. Het zeewater is overigens nog ijskoud: zo'n 8 graden. Zwemmen kan daarom nog riskant zijn.

Volgens Weeronline kan de temperatuur in Oost-Brabant en Noord-Limburg zelfs oplopen tot 30 graden. Dat geldt als "tropisch warm". Normaal gesproken is het half april tussen de 11 en 14 graden.

Lokaal kan de temperatuur woensdag al boven de 25 graden uitkomen. Als dat gebeurt, is de eerste zomerse dag van dit jaar een feit. Een dag is voor meteorologen 'zomers' als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt.

Zomerse temperaturen aan begin van de lente
Zomerse temperaturen aan begin van de lente (Foto: ANP)

Toornstra en kind bedreigd op sociale media: "Kan er met mijn verstand niet bij"

Feyenoorder Jens Toornstra en zijn kind worden bedreigd via sociale media, aldus de middenvelder. "Daar kan ik met mijn verstand niet bij."

Trainer Giovanni van Bronckhorst luchtte onlangs zijn hart in de media over doodsbedreigingen aan zijn adres en nu is het de beurt aan Jens Toornstra om duidelijk te maken hoe hij denkt over de digitale verwensingen. "Volgens mij geldt dit helaas voor bijna alle spelers van Feyenoord", stelt de 29-jarige middenvelder tegenover Voetbal International. "Kritiek mag natuurlijk, maar als ze over je kind gaan beginnen, zoals in mijn geval is gebeurd, kan ik daar met mijn verstand echt niet bij", aldus Toornstra. "Ook al betreft het hier een piepklein deel van de aanhang."

De international is bezig aan een minder seizoen bij de Rotterdammers. Vaker dan voorheen zit hij op de bank en zijn doelpuntenproductie ligt lager dan eerdere jaren. De laatste weken is hij echter wel weer op dreef en hij heeft dan ook geen enkele intentie om de club te verlaten, ook niet door de bedreigingen. "Waarom? Omdat ik voor de mooiste club ter wereld speel. Het mag dan niet het seizoen zijn waar we op hoopten, maar ik ben nog altijd trots dat ik in De Kuip voetbal. Ik wil helemaal niet weg bij Feyenoord. Volgend jaar weer voor het kampioenschap strijden lijkt me een veel beter idee."

De Rotterdammers eindigen bijna zeker als vierde in de competitie, na de landstitel van afgelopen seizoen. Wel kunnen ze nog beslag leggen op de beker. Zondag is AZ de tegenstander in de finale. Daarbij is het nog twijfelachtig of Toornstra in de basis mag starten.

Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Circuit Zandvoort

Naast Max Verstappen komen ook zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en voormalig F1-coureur David Coulthard op 20 en 21 mei naar de Jumbo Racedagen “driven by Max Verstappen” op het circuit in de duinen van Zandvoort.

De twee voorgaande edities waren een groot succes en door de komst van Ricciardo en Coulthard hoopt de organisatie dat het evenement dit jaar nog succesvoller wordt. Verstappen en Ricciardo zullen diverse demo's verzorgen. Nieuw dit jaar is de Red Bull-caravanrace waarbij de Nederlander en Australiër als jury optreden. In een ver verleden was een caravanrace een jaarlijkse traditie op het circuit.

Caravanrace terug op Zandvoort (Bron: Youtube)

In het verleden was Ricciardo al actief op Zandvoort. In 2009 nam hij deel aan de Masters of Formula 3 en twee jaar later gaf hij een demonstratie met de Red Bull NASCAR-wagen.

Daniel Ricciardo donut met NASCAR-auto op Zandvoort (Bron: Youtube)

De Jumbo Racedagen “driven by Max Verstappen” vinden plaats op 20 en 21 mei.

Win een Justice League-prijzenpakket!

Genoten van Justice League in de bioscoop, of inmiddels bij je thuis? Winnen dan!

Gevoed door het herstelde vertrouwen in de mens en geïnspireerd door de onbaatzuchtigheid van Superman, krijgt Bruce Wayne nu te maken met een nog grotere vijand. Maar gelukkig krijgt hij hulp van een nieuwe bondgenoot: Diana Prince. Batman en Wonder Woman moeten snel een team van metahumans samenstellen om de strijd aan te gaan met deze nieuwe dreiging.

Wij mogen 3 pakketjes weggeven met daarin een t-shirt en een mok van de film. Daarvoor geef je antwoord op de volgende vraag:

Welke rol speelt Jason Momoa in de film?

  • The Flash
  • Aquaman
  • Batman

Geef je antwoord snel hier door en maak kans!

Matthaus: "Charismatische Kovac is goede keuze voor Bayern"

Bayern-icoon Lother Matthaus schaart zich volledig achter de keuze om Niko Kovac volgend seizoen de leiding te geven over Der Rekordmeister.

De Kroaat werd vorige week als nieuwe trainer gepresenteerd om het stokje na de zomerstop over te nemen van Jupp Heynckes. Later bekende voorzitter Uli Hoeness graag voor een langer verblijf van de huidige trainer te opteren, maar hij gaat definitief met pensioen. Ook Thomas Tüchel bedankte voor de eer en zodoende werd de aandacht verlegd naar de bij Eintracht Frankfurt succesvolle Kovac.

Daar maakt de Kroaat een geweldige opmars mogelijk door zijn team naar de subtop van de competitie te loodsen. Toen hij er ruim twee jaar geleden begon, stond de ploeg nog op een degradatieplaats. Eerder slaagde hij echter niet als bondscoach bij het Kroatische elftal, dus twijfelen sommige critici hardop over zijn vermogens als trainer bij een topclub. Matthaus niet. Hij meent dat Bayern een uitstekende keuze heeft gemaakt omdat hij charisma, passie en voetbalkennis heeft. "Hij was een leider op het veld en toont het nu ook als trainer", aldus de clubicoon tegenover Omnisport.

Het boegbeeld van de club weet dat Kovac een indrukwekkende spelerscarrière achter de rug heeft bij onder meer Bayern München, Internationale en het nationale elftal, waar hij aanvoerder was. "Bayern zocht naar een Duitstalige coach die de competitie kent. Niko voldoet daaraan. Hij transformeerde Frankfurt van een team wat op degraderen stond tot een ploeg die meedoet om een ticket voor de Champions League."

Ook de huidige trainer van Bayern is vol lof over zijn aanstaande opvolger. Heynckes stelde op een persconferentie dat de Kroaat een goede en positieve indruk op hem maakt. "Zijn werk doet hij uitstekend, dus hij is voorbestemd om hier trainer te worden. Bovenal is hij toegewijd aan zijn vak en hij is innovatief. Hij houdt van het spel en communiceert goed met zijn spelers. Ik denk dat de club een juiste keuze heeft gemaakt."

Ibrahimovic: "Ik ga naar het WK"

Zlatan Ibrahimovic heeft op de Amerikaanse televisie verteld dat hij komende zomer naar het WK in Rusland gaat.

In het tv-programma van Jimmy Kimmel op ABC werd de ster van LA Galaxy daarnaar gevraagd. "Ja, ik ga naar het WK", zei Ibrahimovic stellig. Of hij inderdaad als speler gaat of in een andere functie, kon hij echter niet zeggen. "Ik zeg alleen dat ik naar het WK ga. Als ik meer zeg, zullen mensen me daar op afrekenen. Dus ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg."

De 36-jarige Ibrahimovic beëindigde na het teleurstellende EK in Frankrijk zijn interlandcarrière voor Zweden. Het land werd al in de poulefase uitgeschakeld en Ibra kwam niet tot scoren. De 116-voudig international speelde in 2006 voor het laatst op een WK, want in 2010 en 2014 wist Zweden zich niet te kwalificeren.

"Een WK zou geen WK zijn zonder mij", zei Ibrahimovic tegen Jimmy Kimmel. Met 62 interlandgoals is de superster topscorer aller tijden van Zweden, dat op het eindtoernooi in Rusland in groep F bij Zuid-Korea, Duitsland en Mexico is ingedeeld.

Waterreus: "Ik had Kramer direct geschorst"

Michiel Kramer verbaasde zaterdag met een bizarre trap in het gezicht van Alexander Büttner. Ronald Waterreus pakt de spits van Sparta hard aan.

Kramer zei onlangs nog in een interview dat hij beseft dat er voor Sparta veel op het spel staat. "De ene week realiseert hij zich dat mensen worden ontslagen als Sparta degradeert en komt hij met volwassen teksten, maar een week later gedraagt hij zich als een recidivist waardoor nu juist de hele organisatie zich voor hem schaamt en Sparta zijn spits moet missen in de degradatiestrijd", schrijft Waterreus in zijn column voor Voetbal International.

"Het is flauw om steeds over die kroket te beginnen, maar hij wekt toch structureel de indruk maling te hebben aan de hele wereld. Als ik in het bestuur van Sparta zou zitten, had ik hem zaterdagavond direct geschorst voor de rest van het seizoen." Kramer en de Rotterdammers zijn akkoord gegaan met de strafeis van zeven wedstrijden schorsing.

Waterreus noemt Sparta 'Een fatsoenlijke, nette club'. "Met redelijke mensen. Het hooghouden van de clubcultuur lijkt mij vele malen relevanter dan je waarden overboord zetten in de hoop dat Kramer in de play-offs nog een potje mag meedoen." Sparta, dat één punt meer heeft dan hekkensluiter FC Twente, speelt woensdagavond thuis tegen NAC Breda.

Na half jaar weer eens basisplaats voor Alderweireld

Hij moest er bijna een half jaar op wachten, maar dinsdagavond stond Toby Alderweireld eindelijk weer eens in de basis bij Tottenham Hotspur.

De van een hamstringblessure teruggekeerde Belg raakte begin november geblesseerd en moest revalideren tot februari. De twee maanden daarna kreeg hij namens Tottenham Hotspur alleen in de FA Cup minuten wat leidt tot speculatie over zijn toekomst. In het Belgische nationale elftal stond hij steeds wel op het wedstrijdformulier.

Op de officiële site van Tottenham Hotspur geeft hij aan erg blij te zijn weer eens te mogen spelen. "Ik ben blij dat ik het team negentig minuten lang heb kunnen helpen. Daar ben ik heel tevreden over. Het was lastig, want ze verdedigden goed", stelt de verdediger over het in 1-1 geëindigde duel.

Een treffer van topscorer Harry Kane werd ongedaan gemaakt door een penalty van de thuisploeg. "We probeerden ze te overrompelen en ik denk dat we het verdienden om te winnen", aldus Alderweireld. "Dit is niet het resultaat waar we op hoopten."

De oud-Ajacied staat nog tot medio 2019 onder contract in Londen. De Evening Standard speculeert dat alleen een nieuwe overeenkomst wil tekenen als zijn salaris van 50.000 pond per week wordt verhoogd. Het blad stelt dat The Spurs zijn contract automatisch met één jaar kan verlengen, waarmee het een clausule van 25 miljoen pond activeert voor geïnteresseerde clubs.

Bewoners AZC boos om toiletbeleid

De bewoners van het asielzoekerscentrum in Alkmaar zijn zacht gezegd niet blij met het vernieuwde beleid rondom het gebruik van de douches en toiletten. Sinds afgelopen vrijdag moeten de bewoners in het bezit zijn van een sleutel, die ze tegen betaling van 20 euro borg bij de receptie kunnen ophalen. Ook moeten ze sinds de invoering van het nieuwe beleid zelf de douches en toiletten schoonmaken na gebruik, zo meldt de Volkskrant.

Het nieuwe beleid is ingevoerd omdat veel bewoners geen gebruik maakten van het toilet op de etage waar ze wonen, maar op een andere verdieping. Volgens Ahmad, een Palestijnse vluchteling, is het schoonmaken van de toiletten ‘geen pretje’ vanwege de cultuurverschillen. Volgens hem zijn de meeste asielzoekers niet gewend om toiletpapier te gebruiken, maar wassen ze zich na een toiletbezoek met water.

Hij vertelt tegen de krant dat de bewoners daarom onder andere plantenspuiten en gieters meenemen naar het toilet om zich te kunnen wassen, maar omdat de Hollandse wc-voorzieningen daar niet voor zijn ingericht, verspreidt het water, met strontresten en al, zich door de hele ruimte.

Harm Beertema, Tweede Kamerlid voor de PVV geeft in  WNL’s Goedemorgen Nederland te kennen dat hij het ongelofelijk vindt. “Ik maak al jaren mijn toilet schoon, waarom zouden asielzoekers dat niet moeten doen? “

Hertzberger terug in trainingsgroep Nederlands elftal

Jeroen Hertzberger (H.C. Rotterdam, 196 interlands) is door Max Caldas, bondscoach van het Nederlands elftal, toegevoegd aan de trainingsgroep. Deze groep bereidt zich voor op de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018, die van 23 juni tot en met 1 juli gespeeld wordt op de velden van B.H. & B.C. Breda in Breda. Van 28 november tot en met 16 december volgt vervolgens de strijd om het Wereldkampioenschap in Bhubaneswar, India.

Caldas riep Hertzberger in november 2016 niet op voor de trainingsselectie die hij destijds samenstelde. Sindsdien maakte Hertzberger geen deel meer uit van Oranje. Caldas: “We kozen er toen heel bewust voor het vizier ook op andere spelers te richten. Zo hebben we veel spelers in de Hoofdklasse gevolgd. Daar was Jeroen ook van op de hoogte, ik heb hem drie keer gesproken tijdens de afgelopen anderhalf jaar. Hij wist wat wij belangrijk vinden en wat zijn specifieke aandachtspunten zijn. We hebben als staf geconstateerd dat hij op die punten is gegroeid. Op basis van zijn prestaties bij Rotterdam tijdens dit seizoen en zijn specifieke kwaliteiten, waaronder zijn doelgerichtheid, vinden wij dat hij een plek in de huidige trainingsgroep verdient.”

Hertzberger is blij weer deel uit te maken van de trainingsgroep. Hertzberger: “Toen Max me uitnodigde voor een gesprek, wist ik dat de kans bestond dat hij me zou vragen aan te sluiten. Diep van binnen ben ik daar altijd op blijven hopen. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar heel hard geknokt om te laten zien dat ik erbij hoor. Het is mooi dat dat gelukt is en ik vandaag weer met Oranje mee kan trainen. Ik heb er heel veel zin in.”

Voor het Nederlands elftal ligt de focus dit jaar op het WK in India, maar de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 en de vier interlands in het kader van de Rabo Super Serie zijn belangrijke meetmomenten. De bondscoach vindt het belangrijk dat zijn spelers zich wekelijks goed presenteren in de Hoofdklasse. Caldas: “Als je goed presteert bij je club, kun je een plaats in de trainingsgroep afdwingen. Ook als je daar, zoals in het geval van Jeroen, een tijd geen deel van uitmaakte.” De bondscoach besluit: “Jeroen zal nu moeten proberen een plek in de definitieve toernooiselecties te veroveren. Precies zoals dat ook voor alle anderen geldt.”

Einde aan brandstof sparen in Formule 1 vanaf 2019

Volgend seizoen hoeven F1-coureurs niet langer brandstof te sparen tijdens de races. Momenteel mag per race 105 kilo aan brandstof gebruikt worden. Vanaf het seizoen 2019 mogen teams vijf kilo meer gebruiken.

De Formula 1 Strategy Group heeft in overleg met de F1-commissie van de FIA besloten dat in 2019 teams vijf kilo extra brandstof mogen gebruiken zodat de motoren de volledige race op vol vermogen kunnen draaien. Op het sparen van brandstof is al jarenlang kritiek omdat velen vinden dat dit niet in de F1 thuishoort.

Verder is beslist dat het minimale gewicht van de wagen niet langer inclusief het gewicht van de coureurs is. Momenteel zijn lange coureurs vanwege hun gewicht in het nadeel. In het nieuwe reglement moeten de coureur en stoel samen tachtig kilo wegen. Indien coureur en stoel minder wegen dan wordt dit aangevuld met extra gewicht in de stoel.

Wie is Man Utd's Speler van het Seizoen?

The Red Devils gaan zich te verzekeren van een plek bij de top vier, maar konden het City niet lastig maken. Wie zijn de drie uitblinkers dit seizoen?

Manchester City legde zondag beslag op de Premier League-titel, maar misschien zei het veel over het seizoen van Manchester United dat het nederlaag van the Red Devils tegen West Bromwich Albion was die ervoor zorgde dat de ploeg van Josep Guardiola de prijs pakte.

Het seizoen van United was een seizoen van bijna. Ze hebben elk ander team in de competitie verslagen en deelden City in het Eithad Stadium een tik uit door een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 zege afgelopen week, om vervolgens hun goede werk tegen the Baggies ongedaan te maken.

José Mourinho werd soms gezien als een verbijsterde manager, maar hij werd door velen ook gezien als de reden dat zijn ploeg in maart door Sevilla werd uitgeschakeld in de achtste finale van de Champions League. Op het veld kunnen er een aantal spelers gefrustreerd zijn, maar er zijn ook enkele uitblinkers.

Paul Pogba is de laatste tijd misschien het onderwerp van kritiek geweest, maar voor het nieuwe jaar was hij fantastisch. Zijn wedstrijden tegen onder meer Manchester City, Everton en Arsenal behoorden tot de individuele hoogtepunten van United's seizoen 2017/18, terwijl de impact van Nemanja Matic aan het begin van het seizoen United een nieuwe dimensie gaf.

Ashley Young heeft verrassend genoeg de plek links achterin zijn eigen gemaakt met zijn consistentie, terwijl Marcus Rashford en Anthony Martial ook fases van uitmuntendheid hebben doorgemaakt.

Goal heeft echter United's top drie van het seizoen 2017/18 geselecteerd, spelers die gedurende het hele seizoen presteerden.

3. JESSE LINGARD
"Hij had in mijn tijd kunnen spelen... In mijn Man Utd-team", zei Rio Ferdinand onlangs over Jesse Lingard. "Hij is zo goed, hij zou een speler zijn geweest die zo in dat team had kunnen spelen."

Lingard heeft zijn spel dit seizoen soms naar een ander niveau gebracht en is voor lange perioden United's beste nummer 10. Hij is sinds zijn promotie naar het eerste team een speler geworden die voor leuk voetbal staat en dankzij zijn prestaties in het seizoen 2017/18 is hij een van de meest onvervangbare spelers van United geworden.

Jesse Lingard - 2018 (Bron: Youtube)

Twee doelpunten tegen Swansea City, Arsenal en Burnley kwamen tijdens een betovering tegen de jaarwisseling, voor wat een voorbeeld was van zijn duizelingwekkende opkomst. Het is een verschil met zijn prestaties aan het begin van het seizoen toen Henrikh Mkhitaryan de eerste keuze was op de 10-positie achter Romelu Lukaku, voordat hij in januari naar Arsenal vertrok.

Hoewel Lingard zijn basisplaats zag worden bedreigd door de komst van Alexis Sánchez, bleef de man uit Warrington een belangrijke rol spelen in het denken van Mourinho en zijn dertien doelpunten tot dusver zijn er meer dan elke andere speler, achter Lukaku, in United's selectie.

Lingard is niet langer een sidekick van Pogba, hij heeft zich ontwikkeld als een eigen spelen in een prachtig individueel seizoen.


2. ROMELU LUKAKU
Er waren weinig mensen die twijfelden aan zijn vermogen om doelpunten te maken toen hij zijn opwachting maakte op Old Trafford, maar velen vroeg zich af op Lukaku zijn spel zou kunnen verfijnen tot een punt waarop hij als een complete spits voor Manchester United zou kunnen worden beschouwd.

Hij was echter een doorslaand succes voor het merendeel van het seizoen, want zijn allround-spel liet sinds de jaarwisseling een aanzienlijke verbetering zien.

Romelu Lukaku - 2018 (Bron: Youtube)

Hij begon als een huis in vuur en vlam, door elf keer te scoren in zijn eerste tien wedstrijden voor de club, maar een stilte in de herfst zorgen voor veel zorgen over zijn levensvatbaarheid op de lange termijn. Toch heeft hij een echte arbeidsethos toegevoegd aan zijn spel en zijn prestaties verbeterd met zijn rug naar het doel, en door het doel weer te vinden heeft hij de afgelopen maanden ook zijn consistentie getoond.

Cruciale doelpunten tegen Chelsea en Crystal Palace, maar ook tijdens overwinningen in de FA Cup tegen Huddersfield Town en Brighton & Hove Albion, kwamen tijdens een reeks van elf doelpunten in vijftien wedstrijden voor United. Als vervanger van Zlatan Ibrahimovic heeft hij zich bewezen en hij lijkt waarschijnlijk alleen nog maar beter te worden, nadat hij tot dusver 26 keer heeft gescord voor United.


1. DAVID DE GEA
Mourinho was op zijn zachtst gezegd verontrust over het feit dat David de Gea tussen 2013 en 2016 driemaal op rij Speler van het Jaar werd, waarbij hij vorig seizoen opmerkte: "Wanneer seizoen na seizoen de doelman Speler van het Seizoen is, betekent dit dat er iets mis is. Hopelijk is hij dit seizoen geen Speler van het Seizoen, maar hopelijk blijft hij belangrijke reddingen maken."

De manager zag zijn wens afgelopen seizoen uitkomen, waar de invloed van De Gea tijdens het succesvolle Europa League-seizoen, wat winst van de beker opleverde, beperkt was. Echter, dit seizoen gaat het scenario tussen 2013 en 2016 zich herhalen, waarbij de Spanjaard een aantal fenomenale reddingen verrichte, in een seizoen waarin bewezen is dat United nog steeds genoeg te doen heeft om de stroom kansen van de tegenstander te doen stoppen.

Tijdens zijn indrukwekkende wedstrijd in december tegen Arsenal maakte hij in totaal veertien reddingen, waaronder een ongelooflijke dubbele redding om Alexandre Lacazette van het scoren te houden met een katachtige reflex met zijn rechterhand en een schot van Alexis Sánchez te keren met zijn uitgestrekte been. Een paar prachtige reflexen in de uitwedstrijd tegen Sevilla liet United langer leven dan ze misschien verdienden in hun gelijkspel in de Champions League in februari.

David de Gea - 2018 (Bron: Youtube)

De wedstrijden tegen Crystal Palace en Manchester City in februari en maart hadden misschien geen overwinning opgeleverd als er geen sensationele reddingen waren geweest van De Gea. Op Selhurst Park hield hij Christian Benteke van het scoren af en de kopbal van Sergio Agüero in het Etihad Stadium was geen partij voor de 27-jarige Spanjaard.

Zoals de meeste zomers, zou United's meeste werk kunnen liggen in het behouden van De Gea bij de club. Hij hield zestien keer de nul dit seizoen in de Premier League, het meeste van alle doelmannen, en zijn reputatie als 's werelds beste doelman is alleen maar toegenomen in de loop van het seizoen 2017/18.

Roda vormt erehaag voor kampioen PSV

PSV wordt woensdagavond bij het begin van de uitwedstrijd tegen Roda JC begroet met een erehaag van de thuisploeg.

"Ik vind dat wel een mooie geste en het getuigt van respect. PSV verdient de credits, zeker omdat ze concurrent Ajax in een rechtstreeks duel wisten uit te schakelen", vertelt Roda-coach Robert Molenaar aan De Limburger. Terwijl PSV nergens meer om speelt, moet Roda in de laatste drie duels plus een eventuele nacompetitie degradatie zien te ontlopen.

Molenaar betwijfelt of het Roda goed uitkomt dat de spelers van PSV een paar dagen flink hebben gefeest als er woensdag om 18:30 uur wordt afgetrapt in Kerkrade. "Het is niet in ons nadeel dat ze net een kampioensfeest achter de rug hebben. Maar dat hoeft ook helemaal niets te zeggen. We rekenen bepaald niet op een walk-over."

"Ik denk dat we gebruik moeten maken van de situatie. Daar zal onze strijdwijze op zijn afgestemd", aldus de hoofdtrainer. "Het is logisch dat wij er vol op zullen klappen. De oud-internationals kunnen ook nog prima voetballen als je ze tijd en ruimte geeft. Wij zullen dus power moeten leveren en druk moeten zetten op PSV."

Seedorf optimistisch na remise tegen Sevilla

Clarence Seedorf is met Deportivo La Coruña al drie duels ongeslagen. Zijn elftal pakte dinsdag een punt tegen Sevilla.

In de vorige twee speelronden won Depor met 3-2 van zowel Athletic Club en Málaga. "Ik word steeds optimistischer. We hebben weer een punt gepakt en hebben nu drie goede resultaten op rij geboekt. We blijven vol vertrouwen", reageerde Seedorf na de 0-0 in eigen huis tegen Sevilla.

"Sevilla had veel balbezit, maar creëerde nauwelijks kansen. Dat is een belangrijk verschil met vorige wedstrijden tegen een ploeg met spelers van wereldklasse. Dit punt telt", aldus de coach. "We moeten niet vergeten dat Sevilla in de bekerfinale staat en Bayern München bijna uitschakelde in de Champions League."

Deportivo heeft nog vijf wedstrijden te spelen en de achterstand op Levante, momenteel de veilige nummer zeventien, is vier punten. De club uit Valencia komt echter donderdag nog in actie. Seedorf zegt trots te zijn op zijn spelers. "Het is spectaculair wat ze laten zien. Vooral deze maand, met veel professionaliteit. Dat hoeven we niet als iets normaals te zien, we moeten respecteren wat ze doen."

Touringcar door vangrail, meerdere gewonden

Verschillende passagiers van een Zweedse touringcar zijn gewond geraakt toen de bus op de Gooiseweg in Amsterdam door de vangrail reed en tegen een boom tot stilstand kwam.

De hulpdiensten schaalde op tot zeer grote hulpverlening en waren met tientallen hulpverleners ter plaatse.

Volgens de politie zijn alle inzittenden intussen uit de bus gehaald en zijn voor zover bekend geen mensen bekneld geraakt. De gewonden worden ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

Hoe het kwam dat de touringcar door de vangrail reed is nog niet bekend.

Touringcar door vangrail, meerdere gewonden
Touringcar door vangrail, meerdere gewonden (Foto: ANP)

Derdeklasser naar Franse bekerfinale

De Coupe de France, de voornaamste bekercompetitie in Frankrijk, kent een opvallende finalist. Les Herbiers plaatste zich dinsdagavond voor de eindstrijd en dat die club weinig bekendheid geniet kan kloppen: men speelt in de Championnat National, het derde niveau in Frankrijk.

Les Herbiers stroomde in de zevende ronde in het ruim zevenduizend clubs tellende toernooi in, dezelfde ronde waarin ook de Ligue 2-clubs instroomden. De teams uit de Ligue 1 kwamen er wat later bij en Les Herbiers had geluk: het ontweek de topteams keer op keer in de lotingen.

In de achtste finales werd het tegenwoordig in de Ligue 2 spelende AJ Auxerre met 0-3 uitgeschakeld, RC Lens (Ligue 2) ging er na penalties aan in de kwartfinales. Dat duel werd overigens gespeeld in het Stade de la Beaujoire in het nabije Nantes, want het stadion van Les Herbiers is veel te klein.

In het eigen Stade Massabielle kan men vijfduizend toeschouwers kwijt, het Stade de la Beaujoire biedt plaats aan bijna 40.000 man en dus werd daar ook de halve finale gespeeld. Tegenstander was FC Chambly, dat net als Les Herbiers uitkomt in de Championnat National.

Voor 34.653 fans, een record voor een wedstrijd tussen derdeklassers, opende Florian David na een half uur de score. Ambroise Gboho schoot tien minuten voor tijd de 2-0 binnen en dus plaatste Les Herbiers zich voor het eerst in het 99-jarige bestaan van de club voor de finale.

SM Caen en Paris Saint-Germain spelen woensdag de andere halve finale.

PSV heeft nieuwe linksback binnen

Marcel Brands bevestigt dat PSV voor komend seizoen een nieuwe linksback heeft gestrikt. Hij wil nog niet zeggen om wie het gaat.

"We moeten afwachten wat er verder gebeurt, maar Joshua Brenet kan natuurlijk heel goed als rechtsback spelen indien Santiago Arias zou vertrekken", vertelt de technisch manager aan Voetbal International. Arias leek vorig jaar al te vertrekken, maar dat gebeurde niet. Zijn contract bij PSV loopt na volgend seizoen af.

In januari leek PSV zich te gaan versterken met Lumor Agbenyenu van Portimonense. "'s Avonds had hij mij nog een kopie van zijn paspoort gestuurd, hij had nog contact gehad met onze dokter", aldus Brands. "Hij zei ook: "Ik rij nu naar het vliegveld in Lissabon en stap op het vliegtuig." In het hotel daar is Sporting Portugal ingestapt, die hebben hem voor onze neus weggekaapt en sindsdien op de tribune gezet."

"Dit soort dingen gebeurt dus, terwijl wij weer moeten uitleggen waarom er geen linksback is gekomen. Maar je ziet wat er bij Sporting gebeurt, die voorzitter schorst ineens alle spelers. Moeten we dat soort mensen nog serieus nemen? Ik denk het niet." Brands vindt dat Joshua Brenet het in de tweede seizoenshelft als linksback prima heeft gedaan. "Joshua staat misschien wel symbool voor deze ploeg. Onverstoorbaar doorgaan, niet opgeven. Ik vind dat hij een heel goed seizoen heeft gehad."

Tabaksfabrikant beboet om deals studentenclubs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft Japan Tobacco International (JTI) boetes opgelegd voor het maken van exclusiviteitsafspraken met Nederlandse studentenverenigingen. Een woordvoerder van de NVWA bevestigt een bericht van Trouw hierover.

De NVWA nam de mogelijk illegale banden tussen JTI en Nederlandse studentenverenigingen onder de loep na onderzoek door de onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat JTI tegen betaling exclusieve verkoop van de merken Winston en Camel in sigarettenautomaten binnen de muren van studentenverenigingen had bedongen. Het NVWA-onderzoek wees uit dat dit klopt.

Volgens Trouw gaat het om negen boetes, maar de woordvoerder kan daar niets over zeggen. Ook over de hoogte van het totale boetebedrag kan hij geen uitspraken doen, omdat de NVWA die informatie volgens hem niet openbaar mag maken. Wel bevestigt hij dat de bedragen beginnen bij 45.000 euro, "en dat kan oplopen tot hoge boetes".

Tabaksfabrikant beboet om deals studentenclubs
Tabaksfabrikant beboet om deals studentenclubs (Foto: ANP)

NBA: Raptors, Celtics en Pelicans naar 2-0 in play-offs

In de play-offs van de NBA hebben de basketballers van de Toronto Raptors, de Boston Celtics en de New Orleans Pelicans een 2-0 voorsprong genomen in de eerste ronde. De drie teams wonnen dinsdagavond allemaal ook hun tweede wedstrijd.

De Raptors speelden in het eigen Air Canada Centre tegen de Washington Wizards. In het eerste kwart stond er al een voorsprong van twintig punten op de borden en dat werd in het tweede kwart vastgehouden, maar in de tweede helft vochten de Wizards zich terug.

De bezoekers toverden een aantal prima runs uit de hoge hoed en brachten het verschil zelfs terug tot vijf punten (108-103), maar daar bleef het bij. Onder leiding van DeMar DeRozan, goed voor 37 punten, liepen de Raptors toch nog weg naar een 130-119 zege.

De Celtics ontvingen de Milwaukee Bucks in de TD Garden. Onder leiding van Giannis Antekokounmpo boden de Bucks dapper weerstand, maar vooral in de tweede helft waren de Celtics een maatje te groot, wat voor een 120-106 zege zorgde.

In het Moda Center in Portland waren de Pelicans op bezoek bij de Trail Blazers, die na een moeizame start het heft in handen namen. De Pelicans van Anthony Davis en de sterk spelende Jrue Holiday (33 punten) kwamen echter terug, gaven nog wat gas en wonnen met 102-111 ook het tweede duel. 

Uitslagen NBA dinsdag, eerste ronde play-offs
Toronto Raptors - Washington Wizards 130-119 (2-0 in best-of-7)
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 120-106 (2-0 in best-of-7)
Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 102-111 (0-2 in best-of-7)

DeRozan speelde een heerlijke partij (Bron: YouTube)

Auto te water, bestuurder overleden

Een 22-jarige automobilist uit Den Haag is in de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 april overleden nadat hij met zijn voertuig te water was geraakt langs de Soestdijksekade.

Volgens getuigen kwam de automobilist vanaf de Troelstrakade en reed met hoge snelheid. De man reed slingerend, verloor de macht over het stuur en kwam vervolgens in het water terecht. Omstanders zijn het water in gegaan om de bestuurder te helpen. De brandweer heeft de man uit de auto gehaald, waarna op de kant de reanimatie werd gestart. De bestuurder overleed ter plaatse. De verkeersdienst doet onderzoek naar de toedracht.

'Snelle oplossing huisvesting arbeidsmigranten nodig'

Kwalitatief goede en betaalbare huisvesting is noodzakelijk om verdere escalaties op de woningmarkt en mogelijke overlast door arbeidsmigranten te voorkomen. Dat blijkt uit een informatiememorandum dat in opdracht van OTTO Work Force is opgesteld door onderzoeksbureau Bluehub. De uitkomst van het onderzoek, wat ook aantoont dat arbeidsmigranten in Nederland heel hard nodig zijn, is voor OTTO Work Force-CEO Frank van Gool reden om Nederlandse gemeenten nogmaals op te roepen om samen te kijken naar een oplossing, die er wat hem betreft wel degelijk is.

De afgelopen weken is er veel discussie geweest over de aanpak van overlast door ongewenste huisvesting van arbeidsmigranten. Zo willen vier Nederlandse gemeenten een maximum stellen aan het aantal Oost-Europeanen in een woning en de instroom van arbeidsmigranten beperken. Omdat uit het onderzoek van Bluehub blijkt dat arbeidsmigranten ook de komende jaren heel hard nodig blijven, vindt OTTO Work Force-CEO Frank van Gool dat de maatregelen de kern van het probleem niet aanpakken. “Het heeft geen zin om ongewenste situaties te gaan verbieden als er geen goede alternatieven voorhanden zijn. Omdat de arbeidsmigranten toch ergens moeten wonen, wordt de druk hiermee op de lokale woningmarkt zodanig opgevoerd dat er voor de lokale bevolking steeds minder huisvesting beschikbaar is of veel te duur wordt.”

Frank van Gool roept de Nederlandse gemeenten naar aanleiding van het informatiereferendum nogmaals op om de huisvestingsproblematiek in de kern aan te pakken. “De sleutel voor de oplossingen ligt hiervoor bij de gemeenten door locaties aan de rand van woonkernen of industriegebieden voor tijdelijke huisvesting direct beschikbaar te stellen,” stelt hij. “Als een gemeente de noodzaak inziet en voldoende lef heeft om de huisvestingsproblematiek aan te pakken, kunnen tijdelijke bestemminsplanwijzigingen binnen drie maanden gerealiseerd worden en de daarbij behorende oplossingen in zes maanden. Deze oplossingen kunnen eveneens gebruikt worden voor urgent woningzoekenden. De overlast en ongewenste druk op de lokale woningmarkt kunnen dan snel tot het verleden behoren.”

Het informatiememorandum, wat vandaag naar alle Nederlandse gemeenteraadsleden wordt gestuurd, bevat naast gegevens over het belang van arbeidsmigranten en hun positie in Nederland ook uitgewerkte oplossingen voor (tijdelijke) huisvesting. In een begeleidende brief nodigt Frank van Gool vertegenwoordigers van de gemeenten uit om hierover in gesprek te gaan.

2 doden bij verkeersongeval Arnhem

Bij een ongeval aan de Burgemeester Matsersingel in Arnhem zijn gisteren twee mannen overleden. Getuigen zagen hoe een motor over de Burgemeester Matsersingel reed, en in aanrijding kwam met een fietser die overstak.

De eerste hulp aan slachtoffers werd verleend door omstanders en politiemensen die in hun vrije tijd toevallig voorbij kwamen. Even later arriveerden de hulpdiensten. De motorrijder, een 35-jarige Arnhemmer, overleed ter plaatse. De fietser werd naar het ziekenhuis gebracht, daar overleed de 65-jarige man uit Arnhem ’s avonds.

Kort na het ongeval is de politie een onderzoek gestart. Getuigen zijn gehoord en sporen zijn vastgelegd. Uit het onderzoek moet blijken wat er precies is gebeurd.

2 doden bij verkeersongeval Arnhem (Foto: stockfoto politie.nl)
2 doden bij verkeersongeval Arnhem (Foto: stockfoto politie.nl)

'Dotan investeerde in Amsterdams vastgoed'

Dotan heeft in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in vastgoed. De zanger, die onder vuur ligt omdat hij het publiek voorloog met nepaccounts op sociale media, zou uit eigen zak vijf huizen hebben gekocht in Amsterdam, schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van het kadaster.

Dotan kocht de huizen volgens de krant zonder hulp van een hypotheek. Bij elkaar zou hij zo'n 1,5 miljoen euro in vastgoed hebben gestoken.

Naast de vijf huizen, die Dotan als belegging zou hebben gekocht, heeft de zanger nog een woning in Amsterdam waar hij zelf in woont. Die stond voordat Dotan erin trok te koop voor bijna 1,1 miljoen euro. Dit huis zou de zanger wel met hulp van de bank hebben gekocht.

'Dotan investeerde in Amsterdams vastgoed'
'Dotan investeerde in Amsterdams vastgoed' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Zonnig, ZEER WARM

Het is helder, in het oosten komt eerst nog lokaal grondmist voor. Overdag schijnt de zon volop en loopt de temperatuur in de middag op naar 22 tot 26°C, met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. Op de Waddeneilanden wordt het ongeveer 20°C. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. In de middag kan er op de stranden een koele wind van zee opsteken.

In de nacht naar donderdag is er nauwelijks bewolking en koelt het landinwaarts af naar ca. 9°C, in de kustgebieden naar een graad of 12. De oost- tot zuidoostenwind is zwak, aan zee matig.

Donderdag overdag is het opnieuw zonnig, vooral in het noorden komt af en toe wat sluierbewolking voor. Het wordt uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar met maxima van 24°C in het noordwesten tot 28°C in het zuidoosten. Op de Wadden blijft het met ca. 22°C iets koeler en in de middag kan het door een zeewind ook elders langs de kust afkoelen. Verder is de wind overwegend zuidoostelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Je zelfgemaakte badpakfoto's ontvangen we dus graag op weer@fok.nl . In het weekend minder warm en zondag mogelijk regen of een bui. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer maakte een ochtendwandeling  (Foto: Iteejer)
Iteejer maakte een ochtendwandeling (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Rechtszaak om Breaking Bad-bier

Een brouwerij die bier uitbrengt onder de naam Breaking Bud, moet daar onmiddellijk mee stoppen. Dat eist de producent van hitserie Breaking Bad.

Volgens Sony Pictures Television probeert de brouwerij geld te verdienen aan het succes van de serie door het bier te voorzien van het logo van Breaking Bad en in de aankleding van de drankjes te verwijzen naar personages uit de serie. "Simpel gezegd hebben ze ervoor gekozen om ons bekende merk te kapen in plaats van geld te steken in een eigen reputatie en identiteit", aldus het productiehuis in rechtbankpapieren dat het dinsdag indiende.

Sony klaagt de brouwer volgens The Hollywood Reporter onder meer aan voor inbreuk op het merkenrecht en valse concurrentie.

Breaking Bad was van 2008 tot 2013 te zien op de Amerikaanse televisie. De show over scheikundeleraar Walter White (Bryan Cranston) die het drugspad opging groeide uit tot een kijkcijferkanon. De serie werd in 2013 opgenomen in de Guinness World Records, voor hoogst gewaardeerde show ooit.

Rechtszaak om Breaking Bad-bier
Rechtszaak om Breaking Bad-bier (Foto: BuzzE)

Cuba gaat verder zonder een Castro

Cuba staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De Nationale Assemblee van Cuba komt bijeen en kiest woensdag of donderdag een opvolger voor president Raúl Castro, die na twee ambtstermijnen afzwaait. Het zal de eerste keer zijn dat het land niet meer geregeerd wordt door de Castro-familie sinds het begin van de jaren zestig.

Raúl Castro zou zo goed als zeker worden vervangen door de huidige eerste vicepresident Miguel Diaz-Canel (57). Castro zal wel hoofd blijven van de Communistische Partij, de enige politieke partij van Cuba.

Raúl Castro volgde in 2008 zijn broer Fidel op die met zijn gezondheid kwakkelde. Fidel Castro overleed in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Cuba gaat verder zonder Castro's
Cuba gaat verder zonder Castro's (Foto: ANP)

Barbara Bush overleden

Gisterenavond gingen de geruchten al, maar het is nu bevestigd. De voormalige Amerikaanse first lady Barbara Bush is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Ze was al langer ziek en onlangs werd besloten om haar niet langer nog medisch te behandelen, maar zich te "richten op palliatieve zorg".

De echtgenote van oud-president George H. W. Bush werd naar verluidt verzorgd in haar huis in Houston en wilde niet meer terug naar het ziekenhuis. Barbara Bush is ook de moeder van een voormalige president. Haar zoon George W. Bush zat van 2001 tot 2009 in het Witte Huis. Echtgenoot George H. W. Bush was van 1989 tot 1993 aan de macht.

Barbara Bush op 92-jarige leeftijd overleden
Barbara Bush op 92-jarige leeftijd overleden (Foto: ANP)

133.000 veiligheidswerkers in 2016

Van alle werkzame personen in Nederland was in 2016 1,6 procent (133.000 personen) werkzaam als veiligheidswerker. Dit betreft onder andere brandweerlieden, politiemensen en militairen. 12,8 procent van de werkzame personen was in 2016 werkzaam in een veiligheidsgerelateerd beroep. Dit betreft naast de veiligheidswerkers ook beroepen zoals rechters, cybersecurity experts, fraudebestrijders en sociale hulpverleners. Dit blijkt uit een in opdracht van The Hague Security Delta (HSD) samengesteld rapport en cijfers van het CBS.

Het CBS kent in zijn standaard beroepenclassificatie alleen personen die werkzaam zijn als veiligheidswerker. Veiligheidswerkers leveren vooral veiligheid. Veiligheidswerkers zijn onder andere brandweerlieden, politiemensen en militairen. In de periode 2013–2016 is het aandeel veiligheidswerkers afgenomen van 1,8 procent van het aantal werkzame personen in 2013 tot 1,6 procent in 2016.

In het rapport 'Education and labour market in the security domain' definieert HSD de veiligheidsgerelateerde beroepen. Veiligheids- gerelateerde beroepen zijn de traditionele veiligheidsberoepen zoals hiervoor genoemd, en beroepen waar de zorg voor veiligheid maar één van de beroepstaken is, bijvoorbeeld advocaten en rechters, ICT’ers (cybersecurity experts), fraudebestrijders en sociale hulpverleners. Deze laatste groep heeft bijvoorbeeld een rol in het voorkomen van huiselijk geweld, het helpen van verwarde personen en de vroegtijdige signalering van radicalisering.

Gerelateerd
In 2016 was 12,8 procent van de werkzame personen werkzaam in een veiligheidsgerelateerd beroep. In 2013 was dit 12,6 procent. Van alle werkzame personen in een beroep dat gekwalificeerd is als veiligheidswerker was 60 procent werkzaam bij de overheid. Van alle werkzame personen in een veiligheidsgerelateerd beroep werkte in 2016 ruim één op de vijf bij de overheid.

Ook de gezondheidszorg en de bedrijfstak informatie- en communicatie zijn belangrijke werkgevers voor personen in een veiligheidsgerelateerd beroep. 22 procent van de werkzame personen in een veiligheidsgerelateerd beroep werkte in 2016 in de gezondheids- en welzijnszorg en 13 procent in de bedrijfstak informatie en communicatie.

Van het aantal studenten in het middelbaar en hoger onderwijs dat in het schooljaar 2016/’17 ingeschreven stond volgde 9,8 procent een veiligheidsgerelateerde studie. In 2013/’14 was dit 9,3 procent. De toename van het aantal studenten dat een veiligheidsgerelateerde studie doet, kwam volledig voor rekening van het hoger onderwijs. Binnen het wetenschappelijk onderwijs is de richting Rechten dominant. Binnen de veiligheidsgerelateerde studies in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs is de richting Techniek, waaronder ICT-opleidingen, het grootst.

Minder biologische bestrijding in glasgroenteteelt

In de meeste glasgroentekassen worden biologische bestrijders zoals roofmijten en sluipwespen ingezet voor de bestrijding van ziekten of plagen. In de periode 2000–2016 daalde de toepassing van biologische bestrijders. In 2016 werd in bijna 7 op de 10 groentekassen (2.700 ha) gewerkt met biologische bestrijders, in 2000 was dit in nog vrijwel alle kassen het geval. Dit blijkt uit voorlopige uitkomsten van het gewas- beschermingsonderzoek van het CBS.

Grootste krimp biologische bestrijding in tomatenteelt
Vooral telers van tomaten hebben er de laatste jaren voor gekozen om in minder kassen biologische bestrijders in te zetten. In 2000 werd nog in alle tomatenkassen gewerkt met biologische bestrijders, in 2016 was dit gedaald naar 62 procent van het areaal (1000 ha). Overigens betekent dit niet dat het gebruik van chemische gewas- beschermingsmiddelen is toegenomen. Nieuwe veredelingstechnieken van groentegewassen en technologische innovaties in de glastuinbouw dragen eraan bij dat ziekten en plagen minder voorkomen. Dit kan de inzet van biologische bestrijders minder nodig, of zelfs overbodig maken.

Biologische bestrijding in komkommerteelt op peil sinds 2012
Ook de toepassing van biologische bestrijders bij de teelt van paprika’s daalde in 2016 ten opzichte van 2000. In de komkommerglasteelt is het de biologische bestrijding de laatste jaren op peil gebleven. De in 2000 begonnen daling van de toepassing van biologische bestrijders in de komkommerteelt zette na 2012 niet door. In 2016 werden op bijna 80 procent van het komkommerareaal (0,4 duizend ha) biologische bestrijders ingezet tegen ziekten en plagen van de komkommer.

Minder biologische bestrijding in glasgroenteteelt
Minder biologische bestrijding in glasgroenteteelt

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.