Politieke puppy's: feliciteer Poetin niet

De puppy’s van de politiek in de vorm van politieke jongerenorganisaties doen op The Post Online (TPO) gezamenlijk een oproep aan Premier Mark Rutte om als signaal Vladimir Poetin niet te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

De organisaties SGP-jongeren (SGP), Jonge Democraten (D66), PerspectieF (ChristenUni) en ROOD (SP) vinden de overwinning van Poetin een ‘klap in het gezicht van de Russische oppositie’. De organisaties zeggen dat bij een verkiezing de procedures vast dienen te staan maar de uitkomst onzeker dient te zijn. Volgens de jongeren is in Rusland al tientalen jaren het omgekeerde het geval.

Volgens hen is er sprake van een systemische oppositie in de Staatsdoema die loyaal is aan Poetin. Ook zou de Centrale Kiescommissie de partij van Poetin, Verenigd Rusland, sterk bevoordelen door de regels in het voordeel van die partij aan te passen. Dit resulteert dan in onduidelijkheid rond de verkiezingsdatum en hoogte kiesdrempel. Tevens is het de oppositie niet toegestaan om krachten te bundelen.

De oppositie en aanhang heeft ook te maken met intimidatie en onderdrukking. Zo zijn er gevallen bekend dat werkgevers personeel dreigen met sancties als niet de ‘juiste’ keuze wordt gemaakt. Invloedrijke oppositieleiders zouden regelmatig worden opgepakt en veroordeeld. Anders dan in Nederland betekent veroordeeld zijn in Rusland wettelijk uitsluiting van deelname aan verkiezingen.

Gezien het op zeer slechte voet staan met de Europese Unie is het ook de Raad van Europa niet toegestaan om toezicht te houden op de verkiezingspraktijken. De oppositie rest daarmee geen ander middel dan oproepen tot niet gaan stemmen en zo een lage opkomst te forceren. Een lage opkomst zou Poetins herverkiezing delegitimeren, ook dat lijkt niet te lukken.

Door Poetin niet te feliciteren zou Rutte miljoenen Russen die politieke vrijheid en eerlijke verkiezingen willen een hart onder de riem steken.